stdClass Object ( [id] => 75136 [title] => IVAN ZVONIMIR ČIČAK - EU kao Tito: Ne držimo se zakona kao pijan plota [alias] => ivan-zvonimir-cicak-eu-kao-tito-ne-drzimo-se-zakona-kao-pijan-plota [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava u procesu protiv Gotovine inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u hrvatsko-slovenskom slučaju ne mora se poštovati međunarodno pravo rješavanja ovakvih sporova pred Međunarodnim sudom UN-a u Haagu ili Sudom za pravo mora u Hamburgu

CROPIX
Izjava o arbitražnom sporazumu 26 istaknutih osoba iz javnog života pobudila je veliku pažnju javnosti zbog činjenice da se radi o osobama različitih svjetonazorskih, političkih i drugih pogleda na život. No, među nama postoji nešto što nas povezuje. To su Hrvatska i sloboda.

Ovaj put svatko od nas odbacio je pragmatične realpolitičke i svjetonazorske razlike, osobna neslaganja i animozitete. Odlučili smo onaj najbolji dio sebe staviti u službu svojoj hrvatskoj domovini.

Ne radi se, dakle, ni o kakvom političkom apelu. Radi se, koliko god se to činilo političkom djelatnošću ili političkim djelovanjem (svako je javno djelovanje na određen način političko) o zahtjevu da Hrvatska i Slovenija i EU poštuju principe pravne države i vladavine prava.

Podjednako za sve: za države članice EU-a i one koje to žele biti, kao i za pojedince u tim državama. Sudbina pojedinca neupitno je vezana uz okvir u kojem živi: uz državu i društvo u njoj; uz političko uređenje, pravnu sigurnost i slobodu kretanja i izražavanja, i u svojoj zemlji i u Uniji.

Sve države članice EU-a do sada postale su to prihvativši europske pravne stečevine i bez postavljanja prethodnih uvjeta. Tek su se oko prihvaćanja Lisabonskog sporazuma pojavili problemi koji su konačno riješeni potpisom Vaclava Klausa.

Prvi put jedna od zemalja članica EU-a postavila je koruptivni zahtjev: ili ćete biti spremni na plaćanje teritorijalnog danka ili harača Sloveniji, ili nema ulaska u EU.

To je presedan u Uniji. No, nažalost, Unija je stala iza Slovenije. Da bi pritisak na Hrvatsku bio što jasniji, pobrinuo se Carl Bildt, švedski ministar vanjskih polova, kao predsjedatelj EU-a, poznat po svojoj velikoj zabrinutosti za ratne zločince poput Biljane Plavšić.

Pomiriti nepomirljivo

Sam apel inicirao je profesor Rudolf u svakodnevnim, i noćnim i dnevnim razgovorima sa mnom. Banac je u ulozi „Velikog Inkvizitora“ imao zadatak pomiriti nepomirljivo: suhoparnog Rudolfa i razbarušenog Čička. Uspio je. Na blagdan Svih svetih u prijepodnevnim satima „usuglašeni” su stavovi i počeli su telefonski razgovori...

No, ono što šokira je veliki interes građana koji su zvali na sve strane privatnim kanalima pokušavajući biti potpisnicima. Sam apel neki su mediji naprosto prešutjeli, manirom prave cenzure, konačno kao i izjavu biskupa... Kojih smo se sve argumenata naslušali.

Jedan od posljednjih komunističkih sekretara, Neven Budak, pita se u brojnim izjavama zašto mi ne bismo Slovencima dali dio teritorija. Neka on jednu svoju sobu u stanu ili dio zemljišta pokloni nekom nezbrinutom studentu, socijalnom slučaju ili susjedu.

CROPIX
Na to ima pravo. Na dijeljenje hrvatskog teritorija nema. Uz ovakvu Budakovu logiku složio se i veliki dio političke elite koji su, umjesto pravne, prihvatili kramarsku logiku trampljenja teritorija za članstvo u EU-u. Iz hrvatske sabornice, iz usta same premijerke, u javnost se prosula neistina o tome da će arbitraža početi de facto kad Hrvatska bude punopravni član EU-a. Neće.

Hrvatska mora prvo ispuniti listu domaće zadaće koju joj je zadala Unija. Kad to prođe, potpisuje pristupni sporazum. Sporazum potom ide na ratifikaciju u 26 država punopravnih članica koje sve, uključujući i Sloveniju, moraju ratificirati sporazum.

Ako Slovenija ne prihvati rezultat najavljene peteročlane „arbitražne komisije“ koju cinici nazivaju sudom, Hrvatska neće biti punopravni član EU-a. Proces ratifikacije trajao je od države do države od godinu i pol do tri godine. Po procjenama nekih stručnjaka, u tom roku arbitraža ne može biti dovršena i Slovenija će odugovlačili s ratifikacijom.

Postavlja se pitanje koliki će biti troškovi arbitraže, dakle koliko će to koštati osiromašeni državni proračun.

Trideset graničnih sporova

Jedna od najvećih zabluda koju pristaše arbitražnog sporazuma šire Hrvatskom jest nebuloza o tome kako u EU-u ionako više nema granica. To je naprosto neistina. Europske države u ovom trenutku vode međusobne sporove za oko trideset spornih graničnih rješenja.

Ako doista nema granica, čemu onda sudski sporovi ili međusobna natezanja oko graničnih crta?! Sam arbitražni sporazum djelo je majstorske kuhinje državnog tajnika Davora Božinovića, nekadašnjeg šefa ureda trenutačnog nam predsjednika Mesića.

Pravni su mu savjetnici bili profesor Vukas, stari kadar Budimira Lončara iz jugoslavenskog MVP-a i njegova kolegica sa zagrebačke katedre Maja Seršić. Od 18 naših stručnjaka koji se bave tom materijom, 15 ih se izjasnilo protiv sadržaja i materije o arbitraži. Profesor Đuro Degan je u Kini, Seršićevoj i Vukasu apel nije ponuđen na potpisivanje.

EU je ponovno pokazao kako prema Hrvatskoj ima dvostruke, pa i trostruke kriterije. Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava kroz ad hoc tribunal za bivšu Jugoslaviju u procesu protiv Gotovine i drugih inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u slučaju hrvatskog pristupa drugačije je.

Ovaj put se ne mora poštovati međunarodno pravo koje predviđa rješavanje ovakvih sporova pred dvjema institucijama: pred najvišim sudištem UN-a, Međunarodnim sudom pravde (za sporove među državama) u Haagu ili pak pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Dakako, ako bi se slovenski apetiti odnosili samo na more. I kako da onda hrvatski građani budu raspoloženi za pristup takvom EU-u koji nam šalje jasnu poruku ravnopravnih i ravnopravnijih?

EU kao da u ovom slučaju oživljava Titov princip iz 1972. godine kada je ukorio suce što se prilikom suđenja hrvatskim liderima „drže zakona kao pijan plota“. Isto nam poručuju iz Slovenije, pa čak i njihovi biskupi, koji bi legalnost zamijenili njihovim poimanjem pravičnosti.

Kruta realnost kapitalizma

U Hrvatskoj su se poslije objave apela javili medijiski trbuhozborci sa svojim apokaliptičkim vizijama Hrvatske ako ne prihvate ponuđeni sporazum, jer, vele oni, ne prihvatimo li sporazum, nema nam ulaska u EU. Pa bome u takav EU i ne želim ući! No jednako tako ne želim da takva Unija uđe u Hrvatsku.

Ne želim Beč, Peštu ili Beograd mijenjati za Bruxelles koji će funkcionirati po sličnim modelima iz kojih smo se krvlju izvlačili. Interesira me Europa kao zajednica u kojoj funkcionira vladavina prava i koja je savez pravnih država. Kad je padao komunizam, svi smo mislili kako će tim padom naši problemi biti u potpunosti riješeni.

Kao da ćemo svi jesti sa zlatnih tanjura, a novac će, bez rada, teći u potocima. Međutim, realnost kapitalizma je malo drugačija. Kruta. Primarna akumulacija kapitala kroz stoljeće odvijala su uglavnom na sličan način: otrovom, bodežom, pištoljem, „spretnošću“, korupcijom i manipulacijom.

Onda će oprani novac investirati u čiste poslove i nikome ništa. No, što je, tu je. Apel je na stolu, kao i deseci tisuća potpisa na Facebooku i drugim internetskim stranicama. Hoće li politička elita prepoznati glas naroda koji se u anketama u 90 posto slučajeva opredjeljuje protiv sporazuma, vidjet ćemo. Ili će Radićeve saborske guske nastaviti srljati u maglu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava u procesu protiv Gotovine inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u hrvatsko-slovenskom slučaju ne mora se poštovati međunarodno pravo rješavanja ovakvih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o velikom odjeku Izjave 26 istaknutih osoba iz javnog života o Arbitražnom sporazumu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-11-08 17:48:45 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-11-09 19:45:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-11-08 23:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5321 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/11/09/Novosti/RIBARI_PROSVJED19-071109.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7982147 Threads: 1 Questions: 1658898099 Slow queries: 4932580 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111979657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ivan-zvonimir-cicak-eu-kao-tito-ne-drzimo-se-zakona-kao-pijan-plota-75136 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ivan-zvonimir-cicak-eu-kao-tito-ne-drzimo-se-zakona-kao-pijan-plota-75136?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71242 [name] => Ivanzvonimirčičak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanzvonimircicak [link] => /tag/ivanzvonimircicak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava u procesu protiv Gotovine inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u hrvatsko-slovenskom slučaju ne mora se poštovati međunarodno pravo rješavanja ovakvih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o velikom odjeku Izjave 26 istaknutih osoba iz javnog života o Arbitražnom sporazumu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => IVAN ZVONIMIR ČIČAK - EU kao Tito: Ne držimo se zakona kao pijan plota [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-17-06-24-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/11/09/Novosti/RIBARI_PROSVJED19-071109.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/11/09/Novosti/RIBARI_PROSVJED19-071109.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava u procesu protiv Gotovine inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u hrvatsko-slovenskom slučaju ne mora se poštovati međunarodno pravo rješavanja ovakvih sporova pred Međunarodnim sudom UN-a u Haagu ili Sudom za pravo mora u Hamburgu

CROPIX
Izjava o arbitražnom sporazumu 26 istaknutih osoba iz javnog života pobudila je veliku pažnju javnosti zbog činjenice da se radi o osobama različitih svjetonazorskih, političkih i drugih pogleda na život. No, među nama postoji nešto što nas povezuje. To su Hrvatska i sloboda.

Ovaj put svatko od nas odbacio je pragmatične realpolitičke i svjetonazorske razlike, osobna neslaganja i animozitete. Odlučili smo onaj najbolji dio sebe staviti u službu svojoj hrvatskoj domovini.

Ne radi se, dakle, ni o kakvom političkom apelu. Radi se, koliko god se to činilo političkom djelatnošću ili političkim djelovanjem (svako je javno djelovanje na određen način političko) o zahtjevu da Hrvatska i Slovenija i EU poštuju principe pravne države i vladavine prava.

Podjednako za sve: za države članice EU-a i one koje to žele biti, kao i za pojedince u tim državama. Sudbina pojedinca neupitno je vezana uz okvir u kojem živi: uz državu i društvo u njoj; uz političko uređenje, pravnu sigurnost i slobodu kretanja i izražavanja, i u svojoj zemlji i u Uniji.

Sve države članice EU-a do sada postale su to prihvativši europske pravne stečevine i bez postavljanja prethodnih uvjeta. Tek su se oko prihvaćanja Lisabonskog sporazuma pojavili problemi koji su konačno riješeni potpisom Vaclava Klausa.

Prvi put jedna od zemalja članica EU-a postavila je koruptivni zahtjev: ili ćete biti spremni na plaćanje teritorijalnog danka ili harača Sloveniji, ili nema ulaska u EU.

To je presedan u Uniji. No, nažalost, Unija je stala iza Slovenije. Da bi pritisak na Hrvatsku bio što jasniji, pobrinuo se Carl Bildt, švedski ministar vanjskih polova, kao predsjedatelj EU-a, poznat po svojoj velikoj zabrinutosti za ratne zločince poput Biljane Plavšić.

Pomiriti nepomirljivo

Sam apel inicirao je profesor Rudolf u svakodnevnim, i noćnim i dnevnim razgovorima sa mnom. Banac je u ulozi „Velikog Inkvizitora“ imao zadatak pomiriti nepomirljivo: suhoparnog Rudolfa i razbarušenog Čička. Uspio je. Na blagdan Svih svetih u prijepodnevnim satima „usuglašeni” su stavovi i počeli su telefonski razgovori...

No, ono što šokira je veliki interes građana koji su zvali na sve strane privatnim kanalima pokušavajući biti potpisnicima. Sam apel neki su mediji naprosto prešutjeli, manirom prave cenzure, konačno kao i izjavu biskupa... Kojih smo se sve argumenata naslušali.

Jedan od posljednjih komunističkih sekretara, Neven Budak, pita se u brojnim izjavama zašto mi ne bismo Slovencima dali dio teritorija. Neka on jednu svoju sobu u stanu ili dio zemljišta pokloni nekom nezbrinutom studentu, socijalnom slučaju ili susjedu.

CROPIX
Na to ima pravo. Na dijeljenje hrvatskog teritorija nema. Uz ovakvu Budakovu logiku složio se i veliki dio političke elite koji su, umjesto pravne, prihvatili kramarsku logiku trampljenja teritorija za članstvo u EU-u. Iz hrvatske sabornice, iz usta same premijerke, u javnost se prosula neistina o tome da će arbitraža početi de facto kad Hrvatska bude punopravni član EU-a. Neće.

Hrvatska mora prvo ispuniti listu domaće zadaće koju joj je zadala Unija. Kad to prođe, potpisuje pristupni sporazum. Sporazum potom ide na ratifikaciju u 26 država punopravnih članica koje sve, uključujući i Sloveniju, moraju ratificirati sporazum.

Ako Slovenija ne prihvati rezultat najavljene peteročlane „arbitražne komisije“ koju cinici nazivaju sudom, Hrvatska neće biti punopravni član EU-a. Proces ratifikacije trajao je od države do države od godinu i pol do tri godine. Po procjenama nekih stručnjaka, u tom roku arbitraža ne može biti dovršena i Slovenija će odugovlačili s ratifikacijom.

Postavlja se pitanje koliki će biti troškovi arbitraže, dakle koliko će to koštati osiromašeni državni proračun.

Trideset graničnih sporova

Jedna od najvećih zabluda koju pristaše arbitražnog sporazuma šire Hrvatskom jest nebuloza o tome kako u EU-u ionako više nema granica. To je naprosto neistina. Europske države u ovom trenutku vode međusobne sporove za oko trideset spornih graničnih rješenja.

Ako doista nema granica, čemu onda sudski sporovi ili međusobna natezanja oko graničnih crta?! Sam arbitražni sporazum djelo je majstorske kuhinje državnog tajnika Davora Božinovića, nekadašnjeg šefa ureda trenutačnog nam predsjednika Mesića.

Pravni su mu savjetnici bili profesor Vukas, stari kadar Budimira Lončara iz jugoslavenskog MVP-a i njegova kolegica sa zagrebačke katedre Maja Seršić. Od 18 naših stručnjaka koji se bave tom materijom, 15 ih se izjasnilo protiv sadržaja i materije o arbitraži. Profesor Đuro Degan je u Kini, Seršićevoj i Vukasu apel nije ponuđen na potpisivanje.

EU je ponovno pokazao kako prema Hrvatskoj ima dvostruke, pa i trostruke kriterije. Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava kroz ad hoc tribunal za bivšu Jugoslaviju u procesu protiv Gotovine i drugih inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u slučaju hrvatskog pristupa drugačije je.

Ovaj put se ne mora poštovati međunarodno pravo koje predviđa rješavanje ovakvih sporova pred dvjema institucijama: pred najvišim sudištem UN-a, Međunarodnim sudom pravde (za sporove među državama) u Haagu ili pak pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Dakako, ako bi se slovenski apetiti odnosili samo na more. I kako da onda hrvatski građani budu raspoloženi za pristup takvom EU-u koji nam šalje jasnu poruku ravnopravnih i ravnopravnijih?

EU kao da u ovom slučaju oživljava Titov princip iz 1972. godine kada je ukorio suce što se prilikom suđenja hrvatskim liderima „drže zakona kao pijan plota“. Isto nam poručuju iz Slovenije, pa čak i njihovi biskupi, koji bi legalnost zamijenili njihovim poimanjem pravičnosti.

Kruta realnost kapitalizma

U Hrvatskoj su se poslije objave apela javili medijiski trbuhozborci sa svojim apokaliptičkim vizijama Hrvatske ako ne prihvate ponuđeni sporazum, jer, vele oni, ne prihvatimo li sporazum, nema nam ulaska u EU. Pa bome u takav EU i ne želim ući! No jednako tako ne želim da takva Unija uđe u Hrvatsku.

Ne želim Beč, Peštu ili Beograd mijenjati za Bruxelles koji će funkcionirati po sličnim modelima iz kojih smo se krvlju izvlačili. Interesira me Europa kao zajednica u kojoj funkcionira vladavina prava i koja je savez pravnih država. Kad je padao komunizam, svi smo mislili kako će tim padom naši problemi biti u potpunosti riješeni.

Kao da ćemo svi jesti sa zlatnih tanjura, a novac će, bez rada, teći u potocima. Međutim, realnost kapitalizma je malo drugačija. Kruta. Primarna akumulacija kapitala kroz stoljeće odvijala su uglavnom na sličan način: otrovom, bodežom, pištoljem, „spretnošću“, korupcijom i manipulacijom.

Onda će oprani novac investirati u čiste poslove i nikome ništa. No, što je, tu je. Apel je na stolu, kao i deseci tisuća potpisa na Facebooku i drugim internetskim stranicama. Hoće li politička elita prepoznati glas naroda koji se u anketama u 90 posto slučajeva opredjeljuje protiv sporazuma, vidjet ćemo. Ili će Radićeve saborske guske nastaviti srljati u maglu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ivan-zvonimir-cicak-eu-kao-tito-ne-drzimo-se-zakona-kao-pijan-plota-75136 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e8ac39ad22e00b17bf9fdf13cd2f59dd0d1189c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=IVAN+ZVONIMIR+%C4%8CI%C4%8CAK+-+EU+kao+Tito%3A+Ne+dr%C5%BEimo+se+zakona+kao+pijan+plota&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivan-zvonimir-cicak-eu-kao-tito-ne-drzimo-se-zakona-kao-pijan-plota-75136 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivan-zvonimir-cicak-eu-kao-tito-ne-drzimo-se-zakona-kao-pijan-plota-75136 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava u procesu protiv Gotovine inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u hrvatsko-slovenskom slučaju ne mora se poštovati međunarodno pravo rješavanja ovakvih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o velikom odjeku Izjave 26 istaknutih osoba iz javnog života o Arbitražnom sporazumu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskao velikom odjeku Izjave 26 istaknutih osoba iz javnog života o Arbitražnom sporazumu

IVAN ZVONIMIR ČIČAK - EU kao Tito: Ne držimo se zakona kao pijan plota

Piše PSD.
9. studenog 2009. - 00:01
Dok u primjeni međunarodnog kaznenog prava u procesu protiv Gotovine inzistira i na topničkim dnevnicima, tvrdeći da se radi o poštovanju vladavine prava, u hrvatsko-slovenskom slučaju ne mora se poštovati međunarodno pravo rješavanja ovakvih sporova pred Međunarodnim sudom UN-a u Haagu ili Sudom za pravo mora u Hamburgu

CROPIX
Izjava o arbitražnom sporazumu 26 istaknutih osoba iz javnog života pobudila je veliku pažnju javnosti zbog činjenice da se radi o osobama različitih svjetonazorskih, političkih i drugih pogleda na život. No, među nama postoji nešto što nas povezuje. To su Hrvatska i sloboda.

Ovaj put svatko od nas o...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:06