stdClass Object ( [id] => 166295 [title] => Investitori: Čačićev tarifni sustav prikočit će ulaganja u solarnu energiju [alias] => investitori-cacicev-tarifni-sustav-prikocit-ce-ulaganja-u-solarnu-energiju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Novi Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva, diglo je pravu buru među investitorima koji namjeravaju graditi solarne elektrane i veliku zabrinutost u općinama i gradovima.

Mnogi su, posebno u Dalmaciji, mijenjali svoje prostorne planove kako bi stvorili tzv. prostornoplanske pretpostavke za realizaciju projekata ulagača. A prema ovom predloženom pravilniku, ulaganja više neće biti isplativa jer se poticajna cijena za proizvodnju jednog kilovata električne energije sa sadašnjih 2,413 kuna smanjuje na svega jednu, odnosno 1,1 kunu (za fotonaponske elektrane “na ledini”, odnosno na krovovima objekata).

Ministar Radimir Čačić je objasnio razloge za ovakav tarifni pravilnik ustvrdivši da je struja proizvedena iz solarnih elektrana devet puta skuplja od klasične te da je riječ o kvaziinvesticijama koje idu u korist samo određenim lobijima. Čini se da se o ovom Čačićevu pristupu vode oštre polemike među ministarstvima. Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy otvoreno je stala na stranu poticanja ulaganja u obnovljive izvore, a, prema nekim informacijama, Čačićev prijedlog nije dobro prošao ni na koordinaciji ministarstava.

Ako je to uistinu tako, a naš izvor tvrdi da se već priprema novi prijedlog tarifnog pravilnika koji bi se trebao dogovoriti do 10. svibnja, to bi značilo da ipak ima izgleda za drukčiji pristup i zadržavanje interesa ulagača, prije svega u gradnju solarnih elektrana. U međuvremenu je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja “propustila” prijedlog već objavljenog prijedloga novog tarifnog sustava, uz primjedbu kako ipak nisu očiti uvjeti i kriteriji dodjele poticajne cijene. Formalno, suglasnosti još trebaju dati HERA, HROTE, HEP OPS, HEP ODS, Zajednica obnovljivih izvora energije pri HGK i HUP. A na terenu vlada prava uzbuna među potencijalnim investitorima.

Interes za instaliranje čak 600 MW solarki

- Imali smo namjeru instalirati solarne elektrane ukupne snage 20 MW, što na krovovima zgrada, što na “ledini”. No ako ovaj sadašnji prijedlog prođe, projekti su neisplativi - kaže Fabijan Barić iz “Meridian nove energije”, podružnice njemačke energetske tvrtke u Hrvatskoj.

- Na području Rijeke, Zadra i Splita već smo načelno dogovorili neke projekte, radimo mjesecima na ovoj vrlo kompliciranoj proceduri s dokumentacijom, a sad nas ovaj Novi Tarifni pravilnik tjera iz posla - kaže Barić.

Prema nekim podacima, postoji interes ulagača za instaliranje čak 600 MW solarki, no pitanje je koliko je to realno.

- Bilo bi potrebno odrediti minimum koliko Hrvatska mora izgraditi solarnih elektrana. Realnih zahtjeva, s potrebnom dokumentacijom, sada je za 20 MW, vjerojatno je “plafon” negdje do 45 MW. Problem je sa spajanjem na mrežu, a dosad su prethodnu energetsku suglasnost dobili investitori za samo 3-4 MW - kaže Siniša Bijelić, jedan od najpoznatijih hrvatskih developera za solarke.

- S tim priključivanjem na mrežu HEP u biti diktira uvjete. Na Hvaru postoji projekt za solarku od 10 MW, ali nema nikakve mogućnosti za priključak na mrežu. Iz ovog prijedloga Ministarstva gospodarstva očito je da ono ne razumije bit problema, ne razlikuje velike i male elektrane. Ključ cijele ideje poticanja ulaganja u solarnu energiju jest u ugradnji domaće komponente, mi imamo dogovore za ugradnju čak 80 posto domaće komponente, što je moguće jer jedino solarne invertere (pretvarače napona) u biti ne možemo proizvoditi. Umjesto poticanja razvoja, sad smo dobili nemoguće uvjete, a još se k tome uređuju takvi odnosi da bi HEP trebao preuzeti sve male solarne elektrane. To je neodrživo - kaže Bijelić.

Stankovci: Upitna investicija od čak 50 milijuna eura?

Na području Stankovaca, u poduzetničkoj zoni, pripremljena je dokumentacija za instaliranje solarne elektrane od 20 megavata, najveće u Dalmaciji. To bi bila investicija od oko 50 milijuna eura, no ako se primijeni Novi Tarifni sustav, teško da će do toga doći.

- Investitorima gradnja postaje neisplativa, a čini mi se da u Ministarstvu gospodarstva jednostrano gledaju samo na smanjenje cijene panela, a ne računaju da ukupna investicija uključuje još kupnju terena, doprinose i cijenu priključka na mrežu. HEP traži za solarku snage jedan megavat čak 1,8 milijuna kuna za priključak. Na taj način ovo je jedna vrlo antipoduzetnička mjera iz ministarstva koje bi najmanje trebalo takvo biti - kaže Željko Baradić, načelnik Stankovaca.

U svakom slučaju, Čačićev tarifni pravilnik pokrenuo je malo širu raspravu o ulaganjima u energetiku - na koji način se u Hrvatskoj mogu koristiti pusti tereni po Lici i Dalmaciji, ima li smisla na isti način stimulirati proizvodnju struje iz sunca ako se paneli instaliraju na krovovima kuća, na farmama, u poduzetničkim zonama, na nekorištenim poljoprivrednim površinama ili na prostoru koji ničemu ne koristi. Interesa za ulaganje je očito puno, a treba odvagnuti koliko to ukupno donosi koristi, ne samo punjenju državnog proračuna.

EDVARD ŠPRLJAN

Česi odustaju od projekata solarnih elektrana

U Češkoj su solarne elektrane instalirane na velikim površinama i tamo je država značajna sredstva davala za poticanje ulaganja u obnovljive izvore. No zbog visoke cijene proizvodnje struje iz solarki, Češka ima najskuplju struju u EU-u. Zbog toga od 2014. godine ukidaju stimulaciju za gradnju novih solarnih plantaža. I u Njemačkoj se ove investicije zaustavljaju jer je ocijenjeno da velike površine prekrivene solarkama nagrđuju okoliš. Investitori, očito je, sada traže nove terene za ulaganja.

Zanimljivo je također da će struja iz one velike solarne elektrane koja se namjerava graditi na čak tri tisuća hektara na jugu Srbije (investicija od 1,7 milijardi eura) biti vlasništvo Italije, njoj će se pripisati ti ekološki kilovati, a Srbija dobiva samo naknadu za korištenje terena i energetsku rentu.


Prof. dr. Vujević: Hidroenergija je najbolji izvor obnovljive energije


– Energija proizvedena u vjetroelektranama, a pogotovo u solarnim elektranama, zasad je vrlo skupa. Danas kilovatsat električne energije proizveden u HE Zakučac košta svega dvije-tri lipe, dok se kilovatsat električne energije proizveden u vjetroelektranama dotira sa 65 lipa. Kilovatsat iz nekih solarnih elektrana košta i više od tri kune. Uz to treba znati da čak i zastarjela vrsta vjetroagregata od samo 1 MW ima snagu kao tri solarne elektrane nedavno izgrađene pokraj Trilja. Sa stajališta sigurnosti, stabilnosti, cijene i kvalitete električne energije, pravi i pouzdani obnovljivi izvor su hidroelektrane, a one iz potpuno nerazumljivih razloga nisu povlašteni obnovljivi izvori energije ako imaju instaliranu snagu veću od samo 10 MW.

Nama je nametnuta obveza izgradnje povlaštenih obnovljivih izvora električne energije tako da ti izvori 2020. godine moraju sudjelovati s najmanje 13,6 posto u ukupno potrošenoj električnoj energiji u RH. Nažalost, tu ne spada električna energija proizvedena u našim hidroelektranama koja danas pokriva gotovo 40 posto ukupno potrošene električne energije. Bilo bi bolje vjetroenergiju i solarnu energiju koristiti za proizvodnju vodika, nego predavati tu energiju u elektroenergetski sustav jer uključivanje vjetroelektrana i solarnih elektrana u elektroenergetski sustav donosi više štete nego koristi. Dodatni problem je što domaće tvrtke i tehnologija beznačajno sudjeluju u izgradnji povlaštenih obnovljivih izvora električne energije pa profitiraju samo pojedinci i strane tvrtke koje prodaju svoju opremu i svoje znanje - kaže prof. dr. sc. Slavko Vujević sa Zavoda za elektroenergetiku splitskog FESB-a.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Imali smo namjeru instalirati solarne elektrane ukupne snage 20 MW, što na krovovima zgrada, što na ‘ledini’. Na području Rijeke, Zadra i Splita već imamo načelno dogovorene neke projekte, a sad nas ovaj novi tarifni pravilnik tjera iz posla - kaže Fabija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBNOVLJIVA I PRESKUPA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-05-08 09:35:48 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-05-08 18:04:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-05-08 18:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8765 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/05/08/Dalmacija/GLIBOTA_ELEKTRANA1-130412.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7933786 Threads: 5 Questions: 1586876657 Slow queries: 4846622 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112199331 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/investitori-cacicev-tarifni-sustav-prikocit-ce-ulaganja-u-solarnu-energiju-166295 [printLink] => /vijesti/hrvatska/investitori-cacicev-tarifni-sustav-prikocit-ce-ulaganja-u-solarnu-energiju-166295?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 215037 [name] => solarnaenergija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solarnaenergija [link] => /tag/solarnaenergija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229213 [name] => radimirčačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radimircacic [link] => /tag/radimircacic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Imali smo namjeru instalirati solarne elektrane ukupne snage 20 MW, što na krovovima zgrada, što na ‘ledini’. Na području Rijeke, Zadra i Splita već imamo načelno dogovorene neke projekte, a sad nas ovaj novi tarifni pravilnik tjera iz posla - kaže Fabija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBNOVLJIVA I PRESKUPA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Investitori: Čačićev tarifni sustav prikočit će ulaganja u solarnu energiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-05-20-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/08/Dalmacija/GLIBOTA_ELEKTRANA1-130412.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/08/Dalmacija/GLIBOTA_ELEKTRANA1-130412.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Novi Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva, diglo je pravu buru među investitorima koji namjeravaju graditi solarne elektrane i veliku zabrinutost u općinama i gradovima.

Mnogi su, posebno u Dalmaciji, mijenjali svoje prostorne planove kako bi stvorili tzv. prostornoplanske pretpostavke za realizaciju projekata ulagača. A prema ovom predloženom pravilniku, ulaganja više neće biti isplativa jer se poticajna cijena za proizvodnju jednog kilovata električne energije sa sadašnjih 2,413 kuna smanjuje na svega jednu, odnosno 1,1 kunu (za fotonaponske elektrane “na ledini”, odnosno na krovovima objekata).

Ministar Radimir Čačić je objasnio razloge za ovakav tarifni pravilnik ustvrdivši da je struja proizvedena iz solarnih elektrana devet puta skuplja od klasične te da je riječ o kvaziinvesticijama koje idu u korist samo određenim lobijima. Čini se da se o ovom Čačićevu pristupu vode oštre polemike među ministarstvima. Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy otvoreno je stala na stranu poticanja ulaganja u obnovljive izvore, a, prema nekim informacijama, Čačićev prijedlog nije dobro prošao ni na koordinaciji ministarstava.

Ako je to uistinu tako, a naš izvor tvrdi da se već priprema novi prijedlog tarifnog pravilnika koji bi se trebao dogovoriti do 10. svibnja, to bi značilo da ipak ima izgleda za drukčiji pristup i zadržavanje interesa ulagača, prije svega u gradnju solarnih elektrana. U međuvremenu je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja “propustila” prijedlog već objavljenog prijedloga novog tarifnog sustava, uz primjedbu kako ipak nisu očiti uvjeti i kriteriji dodjele poticajne cijene. Formalno, suglasnosti još trebaju dati HERA, HROTE, HEP OPS, HEP ODS, Zajednica obnovljivih izvora energije pri HGK i HUP. A na terenu vlada prava uzbuna među potencijalnim investitorima.

Interes za instaliranje čak 600 MW solarki

- Imali smo namjeru instalirati solarne elektrane ukupne snage 20 MW, što na krovovima zgrada, što na “ledini”. No ako ovaj sadašnji prijedlog prođe, projekti su neisplativi - kaže Fabijan Barić iz “Meridian nove energije”, podružnice njemačke energetske tvrtke u Hrvatskoj.

- Na području Rijeke, Zadra i Splita već smo načelno dogovorili neke projekte, radimo mjesecima na ovoj vrlo kompliciranoj proceduri s dokumentacijom, a sad nas ovaj Novi Tarifni pravilnik tjera iz posla - kaže Barić.

Prema nekim podacima, postoji interes ulagača za instaliranje čak 600 MW solarki, no pitanje je koliko je to realno.

- Bilo bi potrebno odrediti minimum koliko Hrvatska mora izgraditi solarnih elektrana. Realnih zahtjeva, s potrebnom dokumentacijom, sada je za 20 MW, vjerojatno je “plafon” negdje do 45 MW. Problem je sa spajanjem na mrežu, a dosad su prethodnu energetsku suglasnost dobili investitori za samo 3-4 MW - kaže Siniša Bijelić, jedan od najpoznatijih hrvatskih developera za solarke.

- S tim priključivanjem na mrežu HEP u biti diktira uvjete. Na Hvaru postoji projekt za solarku od 10 MW, ali nema nikakve mogućnosti za priključak na mrežu. Iz ovog prijedloga Ministarstva gospodarstva očito je da ono ne razumije bit problema, ne razlikuje velike i male elektrane. Ključ cijele ideje poticanja ulaganja u solarnu energiju jest u ugradnji domaće komponente, mi imamo dogovore za ugradnju čak 80 posto domaće komponente, što je moguće jer jedino solarne invertere (pretvarače napona) u biti ne možemo proizvoditi. Umjesto poticanja razvoja, sad smo dobili nemoguće uvjete, a još se k tome uređuju takvi odnosi da bi HEP trebao preuzeti sve male solarne elektrane. To je neodrživo - kaže Bijelić.

Stankovci: Upitna investicija od čak 50 milijuna eura?

Na području Stankovaca, u poduzetničkoj zoni, pripremljena je dokumentacija za instaliranje solarne elektrane od 20 megavata, najveće u Dalmaciji. To bi bila investicija od oko 50 milijuna eura, no ako se primijeni Novi Tarifni sustav, teško da će do toga doći.

- Investitorima gradnja postaje neisplativa, a čini mi se da u Ministarstvu gospodarstva jednostrano gledaju samo na smanjenje cijene panela, a ne računaju da ukupna investicija uključuje još kupnju terena, doprinose i cijenu priključka na mrežu. HEP traži za solarku snage jedan megavat čak 1,8 milijuna kuna za priključak. Na taj način ovo je jedna vrlo antipoduzetnička mjera iz ministarstva koje bi najmanje trebalo takvo biti - kaže Željko Baradić, načelnik Stankovaca.

U svakom slučaju, Čačićev tarifni pravilnik pokrenuo je malo širu raspravu o ulaganjima u energetiku - na koji način se u Hrvatskoj mogu koristiti pusti tereni po Lici i Dalmaciji, ima li smisla na isti način stimulirati proizvodnju struje iz sunca ako se paneli instaliraju na krovovima kuća, na farmama, u poduzetničkim zonama, na nekorištenim poljoprivrednim površinama ili na prostoru koji ničemu ne koristi. Interesa za ulaganje je očito puno, a treba odvagnuti koliko to ukupno donosi koristi, ne samo punjenju državnog proračuna.

EDVARD ŠPRLJAN

Česi odustaju od projekata solarnih elektrana

U Češkoj su solarne elektrane instalirane na velikim površinama i tamo je država značajna sredstva davala za poticanje ulaganja u obnovljive izvore. No zbog visoke cijene proizvodnje struje iz solarki, Češka ima najskuplju struju u EU-u. Zbog toga od 2014. godine ukidaju stimulaciju za gradnju novih solarnih plantaža. I u Njemačkoj se ove investicije zaustavljaju jer je ocijenjeno da velike površine prekrivene solarkama nagrđuju okoliš. Investitori, očito je, sada traže nove terene za ulaganja.

Zanimljivo je također da će struja iz one velike solarne elektrane koja se namjerava graditi na čak tri tisuća hektara na jugu Srbije (investicija od 1,7 milijardi eura) biti vlasništvo Italije, njoj će se pripisati ti ekološki kilovati, a Srbija dobiva samo naknadu za korištenje terena i energetsku rentu.


Prof. dr. Vujević: Hidroenergija je najbolji izvor obnovljive energije


– Energija proizvedena u vjetroelektranama, a pogotovo u solarnim elektranama, zasad je vrlo skupa. Danas kilovatsat električne energije proizveden u HE Zakučac košta svega dvije-tri lipe, dok se kilovatsat električne energije proizveden u vjetroelektranama dotira sa 65 lipa. Kilovatsat iz nekih solarnih elektrana košta i više od tri kune. Uz to treba znati da čak i zastarjela vrsta vjetroagregata od samo 1 MW ima snagu kao tri solarne elektrane nedavno izgrađene pokraj Trilja. Sa stajališta sigurnosti, stabilnosti, cijene i kvalitete električne energije, pravi i pouzdani obnovljivi izvor su hidroelektrane, a one iz potpuno nerazumljivih razloga nisu povlašteni obnovljivi izvori energije ako imaju instaliranu snagu veću od samo 10 MW.

Nama je nametnuta obveza izgradnje povlaštenih obnovljivih izvora električne energije tako da ti izvori 2020. godine moraju sudjelovati s najmanje 13,6 posto u ukupno potrošenoj električnoj energiji u RH. Nažalost, tu ne spada električna energija proizvedena u našim hidroelektranama koja danas pokriva gotovo 40 posto ukupno potrošene električne energije. Bilo bi bolje vjetroenergiju i solarnu energiju koristiti za proizvodnju vodika, nego predavati tu energiju u elektroenergetski sustav jer uključivanje vjetroelektrana i solarnih elektrana u elektroenergetski sustav donosi više štete nego koristi. Dodatni problem je što domaće tvrtke i tehnologija beznačajno sudjeluju u izgradnji povlaštenih obnovljivih izvora električne energije pa profitiraju samo pojedinci i strane tvrtke koje prodaju svoju opremu i svoje znanje - kaže prof. dr. sc. Slavko Vujević sa Zavoda za elektroenergetiku splitskog FESB-a.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/investitori-cacicev-tarifni-sustav-prikocit-ce-ulaganja-u-solarnu-energiju-166295 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec2c51f442d746db6a077ec528c7143ec03a63e6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Investitori%3A+%C4%8Ca%C4%8Di%C4%87ev+tarifni+sustav+priko%C4%8Dit+%C4%87e+ulaganja+u+solarnu+energiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Finvestitori-cacicev-tarifni-sustav-prikocit-ce-ulaganja-u-solarnu-energiju-166295 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Finvestitori-cacicev-tarifni-sustav-prikocit-ce-ulaganja-u-solarnu-energiju-166295 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Imali smo namjeru instalirati solarne elektrane ukupne snage 20 MW, što na krovovima zgrada, što na ‘ledini’. Na području Rijeke, Zadra i Splita već imamo načelno dogovorene neke projekte, a sad nas ovaj novi tarifni pravilnik tjera iz posla - kaže Fabija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBNOVLJIVA I PRESKUPA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOBNOVLJIVA I PRESKUPA

Investitori: Čačićev tarifni sustav prikočit će ulaganja u solarnu energiju

Piše PSD.
8. svibnja 2012. - 20:18
Novi Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva, diglo je pravu buru među investitorima koji namjeravaju graditi solarne elektrane i veliku zabrinutost u općinama i gradovima.EDVARD ŠPRLJAN

Česi odustaju od projekata solarnih elektrana

U Češkoj su solarne elektrane instalirane na velikim površinama i tamo je država značajna sredstva davala za poticanje ulaganja u obnovljive izvore. No zbog visoke cijene proizvodnje struje iz solarki, Češka ima najskuplju struju u EU-u. Zbog toga od 2014. godine ukidaju stimulaciju za gradnju novih solarnih plantaža. I u Njemačkoj se ove investicije zaustavljaju jer je ocijenjeno da velike površine prekrivene solarkama nagrđuju o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:05