stdClass Object ( [id] => 130806 [title] => INTERVJU Želimir Puljić: Sloboda se ne prodaje! [alias] => intervju-zelimir-puljic-sloboda-se-ne-prodaje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić na Uskrs je obilježio prvu godišnjicu otkako je preuzeo službu u Zadru. Najveće je iskušenje za njega i njegove vjernike bilo ovih dana kada je cijeli hrvatski narod šokirala presuda iz Haaga, s čime smo i započeli ovaj razgovor za uskrsni trobroj Slobodne Dalmacije.

Ovogodišnji Uskrs slavimo u ozračju haaških presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Kako se radovati, pogotovo obitelji osuđenih, kad znamo da su osuđeni heroji koji su žrtvovali živote za Lijepu našu, a tom se osudom i cijeli narod razapinje na stup srama?

- Najprije, žao mi je što se to dogodilo u korizmi, neposredno pred početak Svetog tjedna, kad nas liturgija vodi u Jeruzalem pratiti Isusa na njegovu križnom putu. Osuđenicima to može biti korisna i utješna okolnost. Jer, nisu prvi, a ni posljednji koji stradavaju na pravdi Boga, kako se ono veli. Vjernicima pak koji su potreseni viješću iz Haaga presuda odvlači pozornost od onoga što sveto bogoslužje nudi na razmišljanje. A to je Isus Krist koji nas je svojom patnjom, smrću i uskrsnućem spasio i oslobodio.

Naši generali su heroji

I ne daj Bože, rekao bi sveti Pavao, da se ičim drugim hvali mo osim križem Gospodina našega Isusa Krista. Uz ove tužne okolnosti, generali su zaslužili čestitke za primjereno držanje tijekom presude, i posebice za spremnost da kao pravi heroji i dalje trpe za našu slobodu. S iskrenom solidarnošću s njihovim obiteljima, želimo im blagoslovljene uskrsne blagdane. A njih i njihove suborce, koji su založili živote za neovisnost Republike Hrvatske, preporučujemo u molitve.

Kršćanski vjernici temelje svoje uvjerenje na tome da je Krist nakon smrti na križu uskrsnuo. Što to znači u našoj hrvatskoj perspektivi kad se ponavljaju obrasci u kojima imamo i Jude koji izdaju, i domaće Herode i strane Pilate koji sude i osuđuju nevine ljude?

- Sveto vrijeme korizme nudi velike mogućnosti za razmišljanje o toj temi, posebice tijekom pobožnosti križnog puta i liturgije Velikoga petka. Isusov proces, njegova muka i smrt, trajna je povijesna konstanta. To nije samo događaj koji se jednom zbio i kojeg su povjesničari zabilježili. On je proces koji traje.

Želimir Puljić: Današnje krize u našem društvu i cijelom svijetu najviše su uzrokovane krizom morala, izgubio se osjećaj za duhovne i moralne vrijednosti...

Složili se nesložni

Svaki put kada razmišljamo o osudi i razapinjanju našeg Spasitelja, mi zapravo razmišljamo o tajni zla i nepravde u svijetu koje je teško shvatiti izvan Isusova procesa. U Isusovoj drami patnje i umiranja upletene su sve ljudske drame i nepravde. Pojedinačne, kolektivne i narodne. Samo kroz prizmu Isusova križnog puta moguće je prepoznati izdajničke poljupce tolikih Juda, “čudne” trajne koalicije Heroda i Pilata, koji se nisu ni pozdravljali, a ni podnosili. Ali, u slučaju Isusa Nazarećanina odmah su se sporazumjeli i suglasili: treba ga smaknuti i ukloniti s pozornice svijeta.

Nađoše se, dakle, zajedno predstavnici “naroda” s predstavnikom okupatorske rimske uprave. Dogovoriše se i Isusa osudiše. Ni kriva ni dužna. A pomagala im je izbezumljena svjetina koja je u tom prežalosnom procesu vikala: “Raspni ga, raspni.” Misterij je to i tajna koju nije lako shvatiti. Križ uzdignut na Golgoti zbunjuje i uznemiruje. Vjernicima pak koji vjeruju u njegovu otkupiteljsku moć, on daje snagu da izdrže nepravde, klevete i osude. Zbog toga, zagledani u Krista pravednoga na križu razapeta, oni s vjerom mole: Častimo te, križu sveti.

Grad Zadar i okolica puno su stradali u Domovinskom ratu i ljudi su tu, uključujući i Gotovinino mjesto Pakoštane, posebno osjetljivi na ovu sudsku nepravdu. Koju biste poruku poslali, osobito braniteljima, u ovom teškom trenutku?

- Brojni su mi vjernici u Zadru očitovali kako su zbunjeni i zabrinuti formulacijom haaške optužnice našim generalima. Posebice su Pakoštanci s nevjericom i suzama pratili vijesti iz Haaga. Zna se, naime, što je general Gotovina značio opkoljenom i razaranom Zadru. Posebice je poznata njegova uloga u oslobodilačkoj akciji “Oluja”, koja je Hrvatskoj donijela slobodu. I normalno je što Hrvati, a posebice stanovnici Zadra i okolice, generala Gotovinu nazivaju svojim ratnim junakom, osloboditeljem i herojem.

Politika je prolazna

Isto onako kako su to činili ili čine i drugi narodi zbog oslobodilačkih aktivnosti svojih zemalja u Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Španjolskoj. Braniteljima bih poručio neka budu hrabri, solidarni i složni kao što su bili u onim teškim danima agresije, kada nije bilo ni države, ni vojske. I neka ne gube nadu i vjeru u pobjedu istine. Haaški sud je, vele, “politička ustanova”. A politika je prolazna, a narod trajna kategorija.

Svjedoci smo da nam i inače u državi baš ne cvjetaju ruže posljednjih godina, odnosno, podnosimo već duže vrijeme krizu i recesiju, vodi se bitka protiv korupcije, svako malo ispliva neka afera i pritvaranje visoko rangiranih političara i gospodarstvenika. Kuda uopće, po Vašemu mišljenju, ide Hrvatska?

- Nisam stručnjak za procjenu “kuda ide Hrvatska”. A još manje za tumačenje krize i recesije koja je zahvatila cijeli svijet. No, ne treba smetnuti s uma da su spomenute krize najviše uzrokovane krizom morala. Izgubilo se, naime, osjećaj za duhovne i moralne vrijednosti. Zapustilo se hijerarhiju vrednota s njezinim principima i načelima. Nije nepoznata ona Gandijeva misao kako se zlo u svijetu širi zbog “bogaćenja bez rada” i “poslovanja bez morala”. Događa se silni razvoj “znanosti bez čovječnosti”, a “politika se vodi često bez načela”. Odatle i afere o kojima govorite. Bitka protiv korupcije trebala bi biti osmišljena načelima istine, pravde i solidarnosti. U tom vidu mogao bih reći kuda bih poželio da Hrvatska ide.

Europa se udaljila od sebe

Volio bih da ide putovima Božjim poštujući njegove zakone upisane u narav čovjeka. Poželio bih da bude i ostane vjerna svojim narodnim i katoličkim korijenima. Neka se ne klanja pred drugima samo zato što su jači i neka se ne da ucjenjivati. Ni kreditima, ni obećanjima, ni ulaskom u novu asocijaciju Europske unije ako je u pitanju sloboda njezinih građana. Sloboda se ne prodaje ni za kakvo blago. Stari Dubrovčani su nam u tom duhu ostavili trajnu opomenu uklesanu u kamenu: Non bene pro toto venditur auro.

U kontekstu svega što nam se događa, vidite li nas skoro u Europskoj uniji, i kakav je stav hrvatskog episkopata prema euroatlantskim integracijama?


- Poznato je kako je Europska unija djelo velikih političara uvjerenih katolika: Francuza Roberta Schumana i Jeana Monneta, Nijemca Konrada Adenauera i Talijana Alcide De Gasperija. Schuman, za kojega se vodi proces za beatifikaciju, tvrdio je da je kršćanska civilizacija duša Europe i govorio kako se europsko ujedinjenje ne smije svesti samo na ekonomski i tehnički pothvat. Pothvati, međutim, današnjih europskih političara udaljuju se od te početne zamisli. Prvotna zamisao, da se Europa ujedini na zajedničkim osnovama kršćanske baštine, zapostavlja se u korist ekonomskog ujedinjenja. Odbacivanje kršćanskih korijena posebice je došlo do izražaja prigodom sastavljanja Europskog ustava, u kojem se Boga i kršćanstvo nije željelo spominjati.

Mnoge su vrednote i institucije načete, a osobito se pokušava umanjiti utjecaj i značenje Katoličke crkve. Neki zamjeraju i biskupima neosjetljivost na teškoće u kojima živi veliki broj stanovništva, zbog gradnje skupe nove zgrade HBK na Ksaveru. Je li mogla biti jeftinija i bez toga famoznog oniksa?

- Imate pravo kad velite kako su mnoge vrednote i institucije danas načete. Kad je pak u pitanju Katolička crkva, znamo da se kroz povijest pokušavalo ne samo umanjiti njezin utjecaj i značenje, nego se tražilo načina kako je eliminirati s pozornice svijeta. Sjetimo se, na primjer, prvih stoljeća progona kršćana. A upravo su mučenici iz toga vremena uzidani u temelje današnjih biskupija u Hrvatskoj, od svetog Tripuna u Kotoru, preko svetog Vlaha u Dubrovniku, svetoga Dujma u Splitu i svete Stošije u Zadru do svetoga Mavra u Poreču.

Zgrada je mogla biti manja

Što se pak tiče nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije, valja znati da je građena darovima najviše Talijanske biskupske konferencije. Nije se, dakle, ničim teretilo naše vjernike i građane. Ništa se od njih nije uzimalo ni tražilo. Njezina pak grandioznost nije nikakav pokazatelj neosjetljivosti biskupa za teškoće stanovništva. Pođite vidjeti što su radili i što rade biskupijski Caritasi i druge humanitarne i vjerske organizacije pa ćete se uvjeriti u suprotno. Istina, zgrada je mogla biti i manja, i jeftinija, kao uostalom i zagrebačka katedrala koja je teoretski mogla biti puno manja i skromnija. Katedrala je danas spomenik kulture i arhitekture onoga vremena kojim se dičimo. Gledom na zgradu HBK bilo bi u tom smislu zanimljivo čuti mišljenje struke.

Dugo ste godina bili na čelu dubrovačke biskupije. Jeste li zadovoljni svojim nasljednikom biskupom Matom Uzinićem, i ima li rješenja za metropolitanski status zadarske nadbiskupije?

- Dvadeset godina bio sam dubrovački biskup, a zadnju godinu dana i kao upravitelj biskupije. Kada sam, naime, imenovan zadarskim nadbiskupom, imenovan sam i upraviteljem dubrovačke biskupije. Dvadeset i jedna godina je dugo razdoblje u biskupskoj službi jednog čovjeka. Drago mi je što je Dubrovnik sada dobio novog biskupa u osobi mons. Mate Uzinića. Posebice mi je drago otkrivati u njegovu imenovanju određenu simboliku.

Zar nije lijepo zaključiti, kako se već govorilo kod njegova ređenja, da se Gospodin pobrinuo naći biskupa iz mjesta Dubrave u Poljičkoj republici i poslati ga u Dubrovnik, sjedište negdašnje Dubrovačke Republike. Što se pak tiče metropolitanskog statusa zadarske nadbiskupije, moj prethodnik mons. Ivan Prenđa je dosta učinio.

Naš novinar u razgovoru s dr. Puljićem
Na koncu, početkom lipnja dolazi nam u posjet papa Benedikt XVI. Hoće li hrvatski narod, osobito obitelji, prepoznati važnost toga događaja?

- S velikom smo radošću primili vijest da je papa Benedikt XVI. prihvatio naš poziv da dođe u Hrvatsku 4. i 5. lipnja ove godine. Još uvijek čuvamo spomen na tri pohoda sluge Božjega pape Ivana Pavla II.

Pružimo ruke potpore

Oni su se događali u važnim trenucima naše crkvene i nacionalne povijesti. Ovakvi susreti povezuju prošlost i sadašnjost, prolaznost i vječnost. Od početka smo povezani s Petrovim nasljednicima koji su nam bili blizu u teškim trenucima naše povijesti. Ističući kako dolazi na proslavu Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, te da se želi pomoliti na grobu blaženoga Alojzija Stepinca, Papa je zapravo naznačio i ključ čitanja svoga pohoda. Okupljanjem obitelji želi se promicati bračne vrijednosti, a obiteljima pružiti ruku potpore i reći - niste napušteni. S vama smo. A i samo odabrano geslo glasi: “Zajedno u Kristu”.

Piše ivan ugrin
Snimio vladimir ivanov / cropix

Čuvajmo baštinu, jezik, prirodu...

- Hrvatski biskupi su na blagdan svetog Josipa prošle godine objavili pismo u povodu pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u EU. Tamo smo iznijeli ono što su utemeljitelji Europe željeli i što su dosadašnji pape o tomu pisali. Na kraju smo pozvali vjernike i sve ljude dobre volje neka se aktivno uključe u društveni život naše zemlje; neka čuvaju i poštuju temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti.

Na njima, naime, počiva zdravo društvo. Odgovornima u politici i društvu napisali smo da “očuvanje baštine, jezika, običaja, povijesne istine, prirodnih i drugih bogatstava, svega što čini naš narodni identitet, ne smije u vremenu globalizacije biti prepušteno slučaju, niti samo brizi nekih; ono zahtijeva plansko i ciljano djelovanje, u koje će biti uključeni svi članovi našeg društva, od pojedinaca do najviših predstavnika kulturnoga, prosvjetnoga, gospodarskoga i političkoga života”. Preporučujem čitateljima da to pismo pročitaju. Može se naručiti kod Glasa Koncila, a može se naći i na stranicama interneta.

Recite popisivačima da ste katolici

U tijeku je popis stanovništva. Koliko je važno da se, u kontekstu društvenih okolnosti, oni koji to jesu i javno deklariraju Hrvatima i katolicima?

- Kao što su izbori časna i odgovorna dužnost i obveza svakoga vjernika, tako je i sudjelovanje u popisivanju časna i važna dužnost i obveza. Zbog toga su biskupi pozvali sve neka pristupe toj obvezi i odgovore na pripremljene upitnike. A budući da je među upitima i pitanje vezano uz vjersku pripadnost i narodnost, rekli smo u tom pozivu kako je izjašnjavanje o tomu ujedno i važan izraz svjedočenja vlastite vjere.

Svaka je obitelj mala kućna crkva

Ne zatvaramo oči pred realnošću ugroze obiteljskih vrijednosti. Ali, i ne umaramo se poticati obitelji da ne zaboravljaju kako su one mala “kućna crkva” u kojoj treba danomice zahvaljivati Bogu za primljene darove, posebice za dar koji muž i žena predstavljaju jedno drugome. U tom smislu valja se nadati kako će i dolazak Pape biti poticaj u tom smjeru. Iz prijašnjih smo, naime, pohoda iskusili kako je svaki papin pastirski pohod donosio ljudima nadu, vraćao ponos, budio nutarnju snagu i ohrabrenje, te učvršćivao samosvijest o vlastitim vrijednostima koje smo baštinili i koje još postoje u narodu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Poželio bih da Hrvatska bude vjerna svojim narodnim i katoličkim korijenima. Neka se ne klanja pred drugima samo zato što su jači i neka se ne da ucjenjivati. Ni kreditima, ni obećanjima, ni ulaskom u novu asocijaciju EU ako je u pitanju sloboda njezinih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zadarski nadbiskup o aktualnom trenutku naše države, vjeri i obitelji, te izazovima pred narodom i domovinom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-25 18:36:54 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-25 19:22:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-25 19:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4591 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/23/Novosti/NADBISKUPPULJIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7763923 Threads: 4 Questions: 1633074874 Slow queries: 4852598 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111322742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/intervju-zelimir-puljic-sloboda-se-ne-prodaje-130806 [printLink] => /vijesti/hrvatska/intervju-zelimir-puljic-sloboda-se-ne-prodaje-130806?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 225019 [name] => želimirpuljić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zelimirpuljic [link] => /tag/zelimirpuljic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Poželio bih da Hrvatska bude vjerna svojim narodnim i katoličkim korijenima. Neka se ne klanja pred drugima samo zato što su jači i neka se ne da ucjenjivati. Ni kreditima, ni obećanjima, ni ulaskom u novu asocijaciju EU ako je u pitanju sloboda njezinih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zadarski nadbiskup o aktualnom trenutku naše države, vjeri i obitelji, te izazovima pred narodom i domovinom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => INTERVJU Želimir Puljić: Sloboda se ne prodaje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-04-29-20-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/23/Novosti/NADBISKUPPULJIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/23/Novosti/NADBISKUPPULJIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić na Uskrs je obilježio prvu godišnjicu otkako je preuzeo službu u Zadru. Najveće je iskušenje za njega i njegove vjernike bilo ovih dana kada je cijeli hrvatski narod šokirala presuda iz Haaga, s čime smo i započeli ovaj razgovor za uskrsni trobroj Slobodne Dalmacije.

Ovogodišnji Uskrs slavimo u ozračju haaških presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Kako se radovati, pogotovo obitelji osuđenih, kad znamo da su osuđeni heroji koji su žrtvovali živote za Lijepu našu, a tom se osudom i cijeli narod razapinje na stup srama?

- Najprije, žao mi je što se to dogodilo u korizmi, neposredno pred početak Svetog tjedna, kad nas liturgija vodi u Jeruzalem pratiti Isusa na njegovu križnom putu. Osuđenicima to može biti korisna i utješna okolnost. Jer, nisu prvi, a ni posljednji koji stradavaju na pravdi Boga, kako se ono veli. Vjernicima pak koji su potreseni viješću iz Haaga presuda odvlači pozornost od onoga što sveto bogoslužje nudi na razmišljanje. A to je Isus Krist koji nas je svojom patnjom, smrću i uskrsnućem spasio i oslobodio.

Naši generali su heroji

I ne daj Bože, rekao bi sveti Pavao, da se ičim drugim hvali mo osim križem Gospodina našega Isusa Krista. Uz ove tužne okolnosti, generali su zaslužili čestitke za primjereno držanje tijekom presude, i posebice za spremnost da kao pravi heroji i dalje trpe za našu slobodu. S iskrenom solidarnošću s njihovim obiteljima, želimo im blagoslovljene uskrsne blagdane. A njih i njihove suborce, koji su založili živote za neovisnost Republike Hrvatske, preporučujemo u molitve.

Kršćanski vjernici temelje svoje uvjerenje na tome da je Krist nakon smrti na križu uskrsnuo. Što to znači u našoj hrvatskoj perspektivi kad se ponavljaju obrasci u kojima imamo i Jude koji izdaju, i domaće Herode i strane Pilate koji sude i osuđuju nevine ljude?

- Sveto vrijeme korizme nudi velike mogućnosti za razmišljanje o toj temi, posebice tijekom pobožnosti križnog puta i liturgije Velikoga petka. Isusov proces, njegova muka i smrt, trajna je povijesna konstanta. To nije samo događaj koji se jednom zbio i kojeg su povjesničari zabilježili. On je proces koji traje.

Želimir Puljić: Današnje krize u našem društvu i cijelom svijetu najviše su uzrokovane krizom morala, izgubio se osjećaj za duhovne i moralne vrijednosti...

Složili se nesložni

Svaki put kada razmišljamo o osudi i razapinjanju našeg Spasitelja, mi zapravo razmišljamo o tajni zla i nepravde u svijetu koje je teško shvatiti izvan Isusova procesa. U Isusovoj drami patnje i umiranja upletene su sve ljudske drame i nepravde. Pojedinačne, kolektivne i narodne. Samo kroz prizmu Isusova križnog puta moguće je prepoznati izdajničke poljupce tolikih Juda, “čudne” trajne koalicije Heroda i Pilata, koji se nisu ni pozdravljali, a ni podnosili. Ali, u slučaju Isusa Nazarećanina odmah su se sporazumjeli i suglasili: treba ga smaknuti i ukloniti s pozornice svijeta.

Nađoše se, dakle, zajedno predstavnici “naroda” s predstavnikom okupatorske rimske uprave. Dogovoriše se i Isusa osudiše. Ni kriva ni dužna. A pomagala im je izbezumljena svjetina koja je u tom prežalosnom procesu vikala: “Raspni ga, raspni.” Misterij je to i tajna koju nije lako shvatiti. Križ uzdignut na Golgoti zbunjuje i uznemiruje. Vjernicima pak koji vjeruju u njegovu otkupiteljsku moć, on daje snagu da izdrže nepravde, klevete i osude. Zbog toga, zagledani u Krista pravednoga na križu razapeta, oni s vjerom mole: Častimo te, križu sveti.

Grad Zadar i okolica puno su stradali u Domovinskom ratu i ljudi su tu, uključujući i Gotovinino mjesto Pakoštane, posebno osjetljivi na ovu sudsku nepravdu. Koju biste poruku poslali, osobito braniteljima, u ovom teškom trenutku?

- Brojni su mi vjernici u Zadru očitovali kako su zbunjeni i zabrinuti formulacijom haaške optužnice našim generalima. Posebice su Pakoštanci s nevjericom i suzama pratili vijesti iz Haaga. Zna se, naime, što je general Gotovina značio opkoljenom i razaranom Zadru. Posebice je poznata njegova uloga u oslobodilačkoj akciji “Oluja”, koja je Hrvatskoj donijela slobodu. I normalno je što Hrvati, a posebice stanovnici Zadra i okolice, generala Gotovinu nazivaju svojim ratnim junakom, osloboditeljem i herojem.

Politika je prolazna

Isto onako kako su to činili ili čine i drugi narodi zbog oslobodilačkih aktivnosti svojih zemalja u Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Španjolskoj. Braniteljima bih poručio neka budu hrabri, solidarni i složni kao što su bili u onim teškim danima agresije, kada nije bilo ni države, ni vojske. I neka ne gube nadu i vjeru u pobjedu istine. Haaški sud je, vele, “politička ustanova”. A politika je prolazna, a narod trajna kategorija.

Svjedoci smo da nam i inače u državi baš ne cvjetaju ruže posljednjih godina, odnosno, podnosimo već duže vrijeme krizu i recesiju, vodi se bitka protiv korupcije, svako malo ispliva neka afera i pritvaranje visoko rangiranih političara i gospodarstvenika. Kuda uopće, po Vašemu mišljenju, ide Hrvatska?

- Nisam stručnjak za procjenu “kuda ide Hrvatska”. A još manje za tumačenje krize i recesije koja je zahvatila cijeli svijet. No, ne treba smetnuti s uma da su spomenute krize najviše uzrokovane krizom morala. Izgubilo se, naime, osjećaj za duhovne i moralne vrijednosti. Zapustilo se hijerarhiju vrednota s njezinim principima i načelima. Nije nepoznata ona Gandijeva misao kako se zlo u svijetu širi zbog “bogaćenja bez rada” i “poslovanja bez morala”. Događa se silni razvoj “znanosti bez čovječnosti”, a “politika se vodi često bez načela”. Odatle i afere o kojima govorite. Bitka protiv korupcije trebala bi biti osmišljena načelima istine, pravde i solidarnosti. U tom vidu mogao bih reći kuda bih poželio da Hrvatska ide.

Europa se udaljila od sebe

Volio bih da ide putovima Božjim poštujući njegove zakone upisane u narav čovjeka. Poželio bih da bude i ostane vjerna svojim narodnim i katoličkim korijenima. Neka se ne klanja pred drugima samo zato što su jači i neka se ne da ucjenjivati. Ni kreditima, ni obećanjima, ni ulaskom u novu asocijaciju Europske unije ako je u pitanju sloboda njezinih građana. Sloboda se ne prodaje ni za kakvo blago. Stari Dubrovčani su nam u tom duhu ostavili trajnu opomenu uklesanu u kamenu: Non bene pro toto venditur auro.

U kontekstu svega što nam se događa, vidite li nas skoro u Europskoj uniji, i kakav je stav hrvatskog episkopata prema euroatlantskim integracijama?


- Poznato je kako je Europska unija djelo velikih političara uvjerenih katolika: Francuza Roberta Schumana i Jeana Monneta, Nijemca Konrada Adenauera i Talijana Alcide De Gasperija. Schuman, za kojega se vodi proces za beatifikaciju, tvrdio je da je kršćanska civilizacija duša Europe i govorio kako se europsko ujedinjenje ne smije svesti samo na ekonomski i tehnički pothvat. Pothvati, međutim, današnjih europskih političara udaljuju se od te početne zamisli. Prvotna zamisao, da se Europa ujedini na zajedničkim osnovama kršćanske baštine, zapostavlja se u korist ekonomskog ujedinjenja. Odbacivanje kršćanskih korijena posebice je došlo do izražaja prigodom sastavljanja Europskog ustava, u kojem se Boga i kršćanstvo nije željelo spominjati.

Mnoge su vrednote i institucije načete, a osobito se pokušava umanjiti utjecaj i značenje Katoličke crkve. Neki zamjeraju i biskupima neosjetljivost na teškoće u kojima živi veliki broj stanovništva, zbog gradnje skupe nove zgrade HBK na Ksaveru. Je li mogla biti jeftinija i bez toga famoznog oniksa?

- Imate pravo kad velite kako su mnoge vrednote i institucije danas načete. Kad je pak u pitanju Katolička crkva, znamo da se kroz povijest pokušavalo ne samo umanjiti njezin utjecaj i značenje, nego se tražilo načina kako je eliminirati s pozornice svijeta. Sjetimo se, na primjer, prvih stoljeća progona kršćana. A upravo su mučenici iz toga vremena uzidani u temelje današnjih biskupija u Hrvatskoj, od svetog Tripuna u Kotoru, preko svetog Vlaha u Dubrovniku, svetoga Dujma u Splitu i svete Stošije u Zadru do svetoga Mavra u Poreču.

Zgrada je mogla biti manja

Što se pak tiče nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije, valja znati da je građena darovima najviše Talijanske biskupske konferencije. Nije se, dakle, ničim teretilo naše vjernike i građane. Ništa se od njih nije uzimalo ni tražilo. Njezina pak grandioznost nije nikakav pokazatelj neosjetljivosti biskupa za teškoće stanovništva. Pođite vidjeti što su radili i što rade biskupijski Caritasi i druge humanitarne i vjerske organizacije pa ćete se uvjeriti u suprotno. Istina, zgrada je mogla biti i manja, i jeftinija, kao uostalom i zagrebačka katedrala koja je teoretski mogla biti puno manja i skromnija. Katedrala je danas spomenik kulture i arhitekture onoga vremena kojim se dičimo. Gledom na zgradu HBK bilo bi u tom smislu zanimljivo čuti mišljenje struke.

Dugo ste godina bili na čelu dubrovačke biskupije. Jeste li zadovoljni svojim nasljednikom biskupom Matom Uzinićem, i ima li rješenja za metropolitanski status zadarske nadbiskupije?

- Dvadeset godina bio sam dubrovački biskup, a zadnju godinu dana i kao upravitelj biskupije. Kada sam, naime, imenovan zadarskim nadbiskupom, imenovan sam i upraviteljem dubrovačke biskupije. Dvadeset i jedna godina je dugo razdoblje u biskupskoj službi jednog čovjeka. Drago mi je što je Dubrovnik sada dobio novog biskupa u osobi mons. Mate Uzinića. Posebice mi je drago otkrivati u njegovu imenovanju određenu simboliku.

Zar nije lijepo zaključiti, kako se već govorilo kod njegova ređenja, da se Gospodin pobrinuo naći biskupa iz mjesta Dubrave u Poljičkoj republici i poslati ga u Dubrovnik, sjedište negdašnje Dubrovačke Republike. Što se pak tiče metropolitanskog statusa zadarske nadbiskupije, moj prethodnik mons. Ivan Prenđa je dosta učinio.

Naš novinar u razgovoru s dr. Puljićem
Na koncu, početkom lipnja dolazi nam u posjet papa Benedikt XVI. Hoće li hrvatski narod, osobito obitelji, prepoznati važnost toga događaja?

- S velikom smo radošću primili vijest da je papa Benedikt XVI. prihvatio naš poziv da dođe u Hrvatsku 4. i 5. lipnja ove godine. Još uvijek čuvamo spomen na tri pohoda sluge Božjega pape Ivana Pavla II.

Pružimo ruke potpore

Oni su se događali u važnim trenucima naše crkvene i nacionalne povijesti. Ovakvi susreti povezuju prošlost i sadašnjost, prolaznost i vječnost. Od početka smo povezani s Petrovim nasljednicima koji su nam bili blizu u teškim trenucima naše povijesti. Ističući kako dolazi na proslavu Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, te da se želi pomoliti na grobu blaženoga Alojzija Stepinca, Papa je zapravo naznačio i ključ čitanja svoga pohoda. Okupljanjem obitelji želi se promicati bračne vrijednosti, a obiteljima pružiti ruku potpore i reći - niste napušteni. S vama smo. A i samo odabrano geslo glasi: “Zajedno u Kristu”.

Piše ivan ugrin
Snimio vladimir ivanov / cropix

Čuvajmo baštinu, jezik, prirodu...

- Hrvatski biskupi su na blagdan svetog Josipa prošle godine objavili pismo u povodu pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u EU. Tamo smo iznijeli ono što su utemeljitelji Europe željeli i što su dosadašnji pape o tomu pisali. Na kraju smo pozvali vjernike i sve ljude dobre volje neka se aktivno uključe u društveni život naše zemlje; neka čuvaju i poštuju temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti.

Na njima, naime, počiva zdravo društvo. Odgovornima u politici i društvu napisali smo da “očuvanje baštine, jezika, običaja, povijesne istine, prirodnih i drugih bogatstava, svega što čini naš narodni identitet, ne smije u vremenu globalizacije biti prepušteno slučaju, niti samo brizi nekih; ono zahtijeva plansko i ciljano djelovanje, u koje će biti uključeni svi članovi našeg društva, od pojedinaca do najviših predstavnika kulturnoga, prosvjetnoga, gospodarskoga i političkoga života”. Preporučujem čitateljima da to pismo pročitaju. Može se naručiti kod Glasa Koncila, a može se naći i na stranicama interneta.

Recite popisivačima da ste katolici

U tijeku je popis stanovništva. Koliko je važno da se, u kontekstu društvenih okolnosti, oni koji to jesu i javno deklariraju Hrvatima i katolicima?

- Kao što su izbori časna i odgovorna dužnost i obveza svakoga vjernika, tako je i sudjelovanje u popisivanju časna i važna dužnost i obveza. Zbog toga su biskupi pozvali sve neka pristupe toj obvezi i odgovore na pripremljene upitnike. A budući da je među upitima i pitanje vezano uz vjersku pripadnost i narodnost, rekli smo u tom pozivu kako je izjašnjavanje o tomu ujedno i važan izraz svjedočenja vlastite vjere.

Svaka je obitelj mala kućna crkva

Ne zatvaramo oči pred realnošću ugroze obiteljskih vrijednosti. Ali, i ne umaramo se poticati obitelji da ne zaboravljaju kako su one mala “kućna crkva” u kojoj treba danomice zahvaljivati Bogu za primljene darove, posebice za dar koji muž i žena predstavljaju jedno drugome. U tom smislu valja se nadati kako će i dolazak Pape biti poticaj u tom smjeru. Iz prijašnjih smo, naime, pohoda iskusili kako je svaki papin pastirski pohod donosio ljudima nadu, vraćao ponos, budio nutarnju snagu i ohrabrenje, te učvršćivao samosvijest o vlastitim vrijednostima koje smo baštinili i koje još postoje u narodu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/intervju-zelimir-puljic-sloboda-se-ne-prodaje-130806 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8268616cc6519305a134a137dfa4f59bf4ee8222 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=INTERVJU+%C5%BDelimir+Pulji%C4%87%3A+Sloboda+se+ne+prodaje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fintervju-zelimir-puljic-sloboda-se-ne-prodaje-130806 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fintervju-zelimir-puljic-sloboda-se-ne-prodaje-130806 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Poželio bih da Hrvatska bude vjerna svojim narodnim i katoličkim korijenima. Neka se ne klanja pred drugima samo zato što su jači i neka se ne da ucjenjivati. Ni kreditima, ni obećanjima, ni ulaskom u novu asocijaciju EU ako je u pitanju sloboda njezinih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zadarski nadbiskup o aktualnom trenutku naše države, vjeri i obitelji, te izazovima pred narodom i domovinom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskazadarski nadbiskup o aktualnom trenutku naše države, vjeri i obitelji, te izazovima pred narodom i domovinom

INTERVJU Želimir Puljić: Sloboda se ne prodaje!

Piše PSD.
25. travnja 2011. - 21:52

Zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić na Uskrs je obilježio prvu godišnjicu otkako je preuzeo službu u Zadru. Najveće je iskušenje za njega i njegove vjernike bilo ovih dana kada je cijeli hrvatski narod šokirala presuda iz Haaga, s čime smo i započeli ovaj razgovor za uskrsni trobroj Slobodne Dalmacije.

Ovogodišnji Uskrs slavimo u ozračju haaških presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Kako se radovati, pogotovo obitelji osuđenih, kad znamo da su osuđeni heroji koji su žrtvovali živote za Lijepu našu, a tom se osudom i cijeli narod razapinje na stup srama?

- Najprije, žao mi je što se to dogodilo u korizmi, neposredno pred početak Svetog tjedna, kad nas liturgija vodi u Jeruzalem pratiti Isusa na njegovu križnom putu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:29