stdClass Object ( [id] => 143159 [title] => INTERVJU Luka Bebić: Moj suživot s kumom Šeksom pravi je roman [alias] => intervju-luka-bebic-moj-suzivot-s-kumom-seksom-pravi-je-roman [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon poznatog sukoba i odlaska Ive Sanadera, mnogi nisu vjerovali da će Luka Bebić završiti ovaj saziv kao predsjednik Sabora. Poznato je da mu je i sam Vladimir Šeks pred svima dobacio: “Nećeš ti još dugo, Luka…” Međutim, evo za koji dan počinje zadnja sjednica, Sabor će završiti rad kako je i počeo – pod predsjedanjem Luke Bebića. U razgovoru koji je na kraju karijere odlučio dati Slobodnoj Dalmaciji, šef parlamenta napravio je kratki politički rezime godina provedenih u politici, a osvrnuo se na prijatelje i one koji to više nisu…

- Kad sam ovo ljeto u Splitu bio u bolnici, došli su me, među ostalim, posjetiti i kolege iz opozicije pa su me isto pitali: Kako si se, Luka, uspio oduprijeti pritiscima? Njihova ocjena je bila da sam opuštenije i samostalnije nastavio voditi sjednice.

I što ste im rekli na to?

- Ja sam ih podsjetio na činjenicu iz 1992. godine kad je završio prvi saziv Sabora. Tada je pred 300-tinjak zastupnika, meni koji sam bio predsjednik Vijeća općina, Ivica Račan, predsjednik SDP-a, poklonio umjetničku sliku s posvetom i potpisom zbog tolerantnog načina vođenja sjednica. Doduše, znao sam ja u svojoj karijeri i žestoko reagirati i planuti.

U meni bi proradio dalmatinski temperament, ali samo ako je situacija tražila takvu moju žešću reakciju. Danas je ležerniji pristup moguć i zato što u društvu imamo široki konsenzus oko iznimno važnih stvari kao što su vanjska politika, obrana, sigurnost, oko članstva u NATO savezu i EU-u. Vjerujte, na brojnim putovanjima po europskim i drugim zemljama vidio sam kako tamo nema ni blizu takvog konsenzusa.

Šesti mandat

Saborski ste veteran, iza vas je čak šest mandata. Kad se osvrnete unatrag, što biste rado promijenili?

- Percepcija je uvijek u javnosti kako je lako biti političar, ali nije to baš tako. Kroz politiku se ne prolazi pravolinijski bez ožiljaka i uvijek vedra čela, pun ponosa. Ali u globalu, ja sam zadovoljan učinjenim. Teško je naći zemlju u svijetu koja je u 21 godinu ostvarila put kao Hrvatska.

Bezbroj povijesnih momenata izredalo se u samo dva desetljeća: od nametnutog rata, borbe za nezavisnost, pobjede u ratu, uspostave institucija države, međunarodnog priznanja, članstva u NATO-u i uskoro u EU-u. Od zemlje koja nije postojala na zemljopisnoj karti, put do ovog danas je doista ogromna promjena.

Koliko sve ovo što ste nabrojili znači onome tko danas traži boce po kontejnerima?

- To je jedan od onih trenutaka u kojem čovjeku savjest ne može biti mirna. No, vjerujem da smo ipak u društvu stvorili dobre pretpostavke na osnovi kojih će i takvih teških slika biti sve manje i manje. Znate, puno puta u političkom životu bio sam na granici da li nešto kao čovjek i političar trebam ili ne trebam podržati. Dilema je bilo puno.

Što smatrate najvećom pogreškom?

- Model privatizacije je definitivno bio pogrešna odluka. Od te loše odluke repovi se vuku i danas i vući će se tko zna dokad. Naime, model takozvane autonomne privatizacije u kojoj su direktori tobože odgovarali radničkim savjetima, a to zapravo znači nikome, proizveo je situacije u kojima su direktori namjerno upropaštavali poduzeća kako bi ih kasnije mogli što jeftinije kupiti. A osobno me kao čovjeka i danas muče neke druge dileme.

Tuđmanova zapovijed

Koje?

- Na početku rata sam kratko vrijeme bio ministar obrane, tad nismo imali ni oružja ni streljiva, ma baš ništa. Bio je embargo na oružje i gotovo sve se moralo nabavljati švercom. Sjećam se koliko smo bili jadni da smo mještanima jednog sela blizu Gline dali 45 lovačkih pušaka da se brane, a oko njih su bila sela naoružana do zuba. Stidio sam se zbog toga.

Šverceri su nam tad za pet milijuna maraka nudili pet milijuna metaka za kalašnjikov, a na realnom tržištu je metak bio 20 pfeniga. Tada su neka naša sela i gradovi padali, posebice po Slavoniji, i bila je dilema platiti to ili ne. Ako platite tu nerealnu cijenu, kako ćete dokazati nekome da se niste osobno okoristili. Ja sam odlučio da nećemo to platiti. I danas preispitujem savjest je li ta odluka bila dobra ili ne.

Što ako su zbog toga ginuli ljudi?! Podsjetio bih da sam u rujnu 1991. kao ministar obrane i v.d. zapovjednika Zbora narodne garde, uz odobrenje predsjednika Tuđmana, naredio napad na skladišta JNA, u kojima se nalazilo oteto oružje koje su hrvatski građani ranije platili. O svemu tome kroz što sam prolazio pišem memoare, nadam se da ću ih u mirovini dovršiti i da će biti zanimljivi.

Odlazite u trenutku kad se HDZ suočava s teškim optužbama zbog crnih fondova, a vaš prijatelj Sanader i dalje je u zatvoru. Od svih njegovih velikih prijatelja u zatvoru ga je posjetio samo Fischler.

- Znate kad bih ga posjetio? Onda kad bi mediji i javnost uspjeli odijeliti osobni dio od onog političkog. Ja sam na visokoj političkoj dužnosti i ne bi bilo realno očekivati da takav posjet ne bi imao i političke konotacije.

Jeste li u kontaktu s njegovom obitelji? 

- Naravno, s vremena na vrijeme se čujemo, eto uglavnom se zanimam za njegovo zdravstveno stanje. U službeni dio istrage se ne miješam, niti mogu, niti želim, ali privatno sam spreman podijeliti brigu i s njim i s njegovom obitelji i nadam se da će to sve dobro završiti.

Ne odričem se prijatelja

Zar unatoč svim ovim iskazima, vi i dalje vjerujete da je on nevin?

- Ne ulazim ja u to je li on nevin ili ne. To je stvar neovisnog pravosuđa.

Ne bojite li se da će vam u stranci zamjeriti ovakav odnos prema Sanaderu?

- Nisam time opterećen. Oko nečeg se može kalkulirati, ali preko nekih načela se ne može prijeći. Nikad se neću odreći svojih prijatelja.

I Vladimir Šeks vam je bio prijatelj i kum. Pa više niste prijatelji.

- To je, pak, jedna posebna priča i taj odnos ću opisati u svojim memoarima. Taj naš odnos u ovih 20 godina prolazio je kroz različite faze. Pravi roman.

Ipak, među prvima vas je došao posjetiti ovo ljeto kad ste završili u bolnici?

- Da, došao je. Dočekao sam ga uz šalu. Rekao sam mu: Vlado, što si požurio? Misliš da ću odapeti, pa da se odmah ubaciš u moju fotelju?

U zadnje vrijeme Šeks je vrlo aktivan u obrani predsjednice Kosor, u negiranju crnih fondova. Što mislite, je li to i zbog dolaska Tomislava Karamarka od kojeg se možda osjeća ugrožen?

- Ne bih ulazak u stranku kolege Karamarka svodio na taj odnos. Njegov dolazak, odnosno povratak u HDZ, ima šire implikacije nego što je to odnos dvojice ljudi.

Mislite li da bi Karamarko, ako HDZ izgubi izbore, mogao biti sljedeći predsjednik HDZ-a?

- To ne znam. Vjerujem da će HDZ dobro proći na izborima. Medijska kampanja protiv HDZ-a prerasta u histeriju. Prešućuju se svi pozitivni učinci i sve se obezvrjeđuje što je učinila ova Vlada. Mislite li, primjerice, da je lako započeti i ustrajati u borbi protiv korupcije?

Oporba je, osobito u zadnje dvije godine, nekritički obezvrjeđivala sve mjere Vlade i jednako tako nekritički podupirala sve druge inicijative protiv svih mjera. Je li moguće da su ama baš sve mjere Vlade pogrešne? A oporba se baš i nije iskazala u predlaganju boljih alternativnih rješenja.

Borba protiv korupcije

Što ste mislili pod tim kad ste rekli da borba protiv korupcije nije nikakva moda?

- Htio sam reći da je to proces koji treba kontinuirano i sustavno provoditi, prema svakom jednako, a ne selektivno i uz kratkoročne dnevnopolitičke efekte.

Mislite da se HDZ selektivno proganja ili da netko unutar HDZ-a selektivno proganja neistomišljenike?

- Mislite li da u drugim strankama nije bilo crnih fondova? Zakoni bi valjda trebali vrijediti za svakoga isto, neovisno o tome tko je kakve političke boje.

Znači da vi ne poričete postojanje crnog fonda u HDZ-u?

- Samo upozoravam da su se s tim suočile i mnogo razvijenije demokracije od naše. I Francuska, i Njemačka, i Italija.

Evo, kad sam bio u Njemačkoj, jedan visokopozicionirani političar mi je rekao: “Pa, zar netko misli da se stranačke kampanje financiraju isključivo iz legalnih sredstava?”.

Smatrate li vi da je to normalno razmišljanje?

- Ne, ne smatram i naravno da ne podržavam nikakav nelegalan novac.

Ja samo kažem koliko je to rasprostranjeno i upozoravam da su to stvari kojima se trebaju baviti nadležne institucije, i to sustavno. Zakon je na snazi dvije godine, a ne samo u predizbornoj kampanji.

Mediji su puni detalja, nikoga ne zanima što je to iznošenje detalja u javnost također kršenje zakona. U ovoj državi nitko nije indijska sveta krava, ni Sabor, ni Vlada, ni predsjednik, pa ni policija ni DORH. Svi su podložni javnom nadzoru.
Mobilizacija pred izbore

Mediji su puni i iskaza i izjava vaših kolega koji se međusobno optužuju. Šeks tako kaže da je bivša blagajnica nevjerodostojna, Jarnjak da je Predsjedništvo sve znalo, Bačić da nije ništa skrivao, Bianca Matković da im je HDZ kupovao skupe kostime…

- Svašta se piše i puno je izmišljotina. Pisalo je i da sam ja vikao zbog spominjanja moje kćerke i novca iz crnih fondova, a ja u stranci nisam bio najmanje dva mjeseca.

Dakle, pustimo mi te napise i ostavimo nadležnim institucijama da se bave provođenjem zakona.

Ipak, ne možete poreći da su, pritisnuti stalnim sumnjama u umočenost najviših dužnosnika u koruptivne radnje, odnosi u stranci sve napetiji.

Nije li znakovito da na izvještajnom saboru u Areni od vodstva govori samo premijerka? Kakva je to poruka? Da nikome iz vrha ne vjeruje?

- To je izvještajni sabor, koji za cilj ima mobilizaciju stranke pred izbore. Ne vidim ja tu nikakve skrivene poruke.

Često se ponavlja kako HDZ čisti svoje redove. Kakva je to politika u kojoj se iz HDZ-a izbaci Polančec i blagajnica Pavošević, a i dalje su članovi Mladen Barišić, Nevenka Jurak i zatvoreni Neven Jurica?

- Doista ne znam tko je od njih isključen, a tko nije. Ali znam da je HDZ snažna stranka, nije ovo prva teška situacija s kojom se suočavamo i vjerujem da će se konsolidirati.

Ja, nakon što se raspusti Sabor, odlazim u mirovinu, no ostajem član HDZ-a.

Oporbena koalicija namjerava ukinuti povlaštene saborske mirovine...

- A to oni ukidaju za nekog drugog u budućnosti, a ne za sebe. To je ovako zgodno pred izbore, a zapravo se radi o čistoj demagogiji. Nema tu velike uštede.

ANITA BELAK KRILE
SNIMIO: BORIS KOVAČEV / CROPIX

Volim Dinamo i Hajduka

Vi i Šeks jedan do drugog zajedno ste u loži bodrili Dinamo protiv Reala. Kupili ste i dionice Hajduka. Za koga navijate zapravo?

- Kao dječak još tamo 1951. godine počeo sam navijati za Dinamo. Svi su mi se čudili. Moja braća, cijela moja obitelj zdušno je navijala za Hajduk. U srednjoj školi smo jedino ja i Ivan Dalbelo iz Sinja, danas član Časnog suda VAD-a, navijali za Dinamo.

Zašto? Valjda iz inata, ne znam, možda da bismo se mogli prepirati nakon utakmice s hajdukovcima. Bio sam zadovoljan kad su promijenili ime u Croatia, jer Dinamo nije nikakvo sveto ime, jer su mnogi klubovi u istočnoj Europi nosili i još uvijek nose to ime. Zapravo je riječ o elektromotoru.

Vi ste tu, znači, na Tuđmanovoj liniji?

- Sveto ime bi bilo Croatia, ali oni ga nisu htjeli zadržati. To mi se nije svidjelo. Volim Dinamo i dalje, ali isto tako volim Hajduka.

Nadam se da ću imati 200 litara ulja

Najpoznatiji ste saborski maslinar, kakav vam je urod maslina ove godine?

- U susretima sa stranim državnim dužnosnicima redovito koristim priliku pokloniti svoje ekstra-djevičansko maslinovo ulje, čime, zapravo, promoviram visoku kvalitetu hrvatskog maslinovog ulja. A što se ovogodišnjeg uroda tiče, unatoč navodnjavanju koje sam počeo već u lipnju, suša je ove godine bila nemilosrdna i atmosfera presuha. Rodilo je možda i vagon maslina, ali je od suše 80 posto uroda opalo. Ako ove godine bude 100-200 litara ulja, bit će čudo.

Pelješki most oživit će jug Hrvatske

Pogled s vaše vikendice u Komarni puca na gradilište pelješkog mosta. Tamo se sad ništa ne radi, patrolira tek jedan čovjek i jedan pas. Ne mislite li da je taj most odraz megalomanije Sanaderova mandata?

- Nikako! Strašno sam razočaran kritiziranjem izgradnje tog mosta, i to rade ljudi koji nemaju pojma što to znači za taj kraj. Tu nije u pitanju samo komunikacija. Volio bih da protivnici tog mosta dođu tamo ljeti pa čuče malo na graničnom prijelazu.

Čučimo zbog naše policije i carine, Bosanci jedva da nas pogledaju.

- Oni samo rade svoj posao. Tamo je potrebno napraviti most. On bi aktivirao Pelješac, Korčulu, Mljet, skratio put. Priče o tome kako to netko gura zbog zemlje koju je kupio su obične nebuloze. Ako se kupuje zemlja, plaća se porez, što je u tome loše? A što je loše i u tome da vrijednost zemljišta raste? To je naše zajedničko bogatstvo. Korist će imati i država igrađani na tom području.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prvi me je Šeks  došao posjetiti kad sam ovo ljeto bio u splitskoj bolnici. Dočekao sam ga uz šalu: Vlado, što si požurio? Misliš da ću odapeti, pa da se odmah ubaciš u moju fotelju? Naš odnos u ovih 20 godina je jedna posebna priča i ja ću ga opi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNIK SABORA U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA ‘SLOBODNU DALMACIJU’ PRIJE ODLASKA U MIROVINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-09-17 16:32:53 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-09-19 09:04:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-09-18 11:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8017 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/09/17/Novosti/SABOR_BEBIC-030409.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8018876 Threads: 2 Questions: 1597850641 Slow queries: 4885500 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112481954 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/intervju-luka-bebic-moj-suzivot-s-kumom-seksom-pravi-je-roman-143159 [printLink] => /vijesti/hrvatska/intervju-luka-bebic-moj-suzivot-s-kumom-seksom-pravi-je-roman-143159?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 130553 [name] => LukaBebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lukabebic [link] => /tag/lukabebic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prvi me je Šeks  došao posjetiti kad sam ovo ljeto bio u splitskoj bolnici. Dočekao sam ga uz šalu: Vlado, što si požurio? Misliš da ću odapeti, pa da se odmah ubaciš u moju fotelju? Naš odnos u ovih 20 godina je jedna posebna priča i ja ću ga opi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNIK SABORA U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA ‘SLOBODNU DALMACIJU’ PRIJE ODLASKA U MIROVINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => INTERVJU Luka Bebić: Moj suživot s kumom Šeksom pravi je roman [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-02-43-30-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/17/Novosti/SABOR_BEBIC-030409.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/17/Novosti/SABOR_BEBIC-030409.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon poznatog sukoba i odlaska Ive Sanadera, mnogi nisu vjerovali da će Luka Bebić završiti ovaj saziv kao predsjednik Sabora. Poznato je da mu je i sam Vladimir Šeks pred svima dobacio: “Nećeš ti još dugo, Luka…” Međutim, evo za koji dan počinje zadnja sjednica, Sabor će završiti rad kako je i počeo – pod predsjedanjem Luke Bebića. U razgovoru koji je na kraju karijere odlučio dati Slobodnoj Dalmaciji, šef parlamenta napravio je kratki politički rezime godina provedenih u politici, a osvrnuo se na prijatelje i one koji to više nisu…

- Kad sam ovo ljeto u Splitu bio u bolnici, došli su me, među ostalim, posjetiti i kolege iz opozicije pa su me isto pitali: Kako si se, Luka, uspio oduprijeti pritiscima? Njihova ocjena je bila da sam opuštenije i samostalnije nastavio voditi sjednice.

I što ste im rekli na to?

- Ja sam ih podsjetio na činjenicu iz 1992. godine kad je završio prvi saziv Sabora. Tada je pred 300-tinjak zastupnika, meni koji sam bio predsjednik Vijeća općina, Ivica Račan, predsjednik SDP-a, poklonio umjetničku sliku s posvetom i potpisom zbog tolerantnog načina vođenja sjednica. Doduše, znao sam ja u svojoj karijeri i žestoko reagirati i planuti.

U meni bi proradio dalmatinski temperament, ali samo ako je situacija tražila takvu moju žešću reakciju. Danas je ležerniji pristup moguć i zato što u društvu imamo široki konsenzus oko iznimno važnih stvari kao što su vanjska politika, obrana, sigurnost, oko članstva u NATO savezu i EU-u. Vjerujte, na brojnim putovanjima po europskim i drugim zemljama vidio sam kako tamo nema ni blizu takvog konsenzusa.

Šesti mandat

Saborski ste veteran, iza vas je čak šest mandata. Kad se osvrnete unatrag, što biste rado promijenili?

- Percepcija je uvijek u javnosti kako je lako biti političar, ali nije to baš tako. Kroz politiku se ne prolazi pravolinijski bez ožiljaka i uvijek vedra čela, pun ponosa. Ali u globalu, ja sam zadovoljan učinjenim. Teško je naći zemlju u svijetu koja je u 21 godinu ostvarila put kao Hrvatska.

Bezbroj povijesnih momenata izredalo se u samo dva desetljeća: od nametnutog rata, borbe za nezavisnost, pobjede u ratu, uspostave institucija države, međunarodnog priznanja, članstva u NATO-u i uskoro u EU-u. Od zemlje koja nije postojala na zemljopisnoj karti, put do ovog danas je doista ogromna promjena.

Koliko sve ovo što ste nabrojili znači onome tko danas traži boce po kontejnerima?

- To je jedan od onih trenutaka u kojem čovjeku savjest ne može biti mirna. No, vjerujem da smo ipak u društvu stvorili dobre pretpostavke na osnovi kojih će i takvih teških slika biti sve manje i manje. Znate, puno puta u političkom životu bio sam na granici da li nešto kao čovjek i političar trebam ili ne trebam podržati. Dilema je bilo puno.

Što smatrate najvećom pogreškom?

- Model privatizacije je definitivno bio pogrešna odluka. Od te loše odluke repovi se vuku i danas i vući će se tko zna dokad. Naime, model takozvane autonomne privatizacije u kojoj su direktori tobože odgovarali radničkim savjetima, a to zapravo znači nikome, proizveo je situacije u kojima su direktori namjerno upropaštavali poduzeća kako bi ih kasnije mogli što jeftinije kupiti. A osobno me kao čovjeka i danas muče neke druge dileme.

Tuđmanova zapovijed

Koje?

- Na početku rata sam kratko vrijeme bio ministar obrane, tad nismo imali ni oružja ni streljiva, ma baš ništa. Bio je embargo na oružje i gotovo sve se moralo nabavljati švercom. Sjećam se koliko smo bili jadni da smo mještanima jednog sela blizu Gline dali 45 lovačkih pušaka da se brane, a oko njih su bila sela naoružana do zuba. Stidio sam se zbog toga.

Šverceri su nam tad za pet milijuna maraka nudili pet milijuna metaka za kalašnjikov, a na realnom tržištu je metak bio 20 pfeniga. Tada su neka naša sela i gradovi padali, posebice po Slavoniji, i bila je dilema platiti to ili ne. Ako platite tu nerealnu cijenu, kako ćete dokazati nekome da se niste osobno okoristili. Ja sam odlučio da nećemo to platiti. I danas preispitujem savjest je li ta odluka bila dobra ili ne.

Što ako su zbog toga ginuli ljudi?! Podsjetio bih da sam u rujnu 1991. kao ministar obrane i v.d. zapovjednika Zbora narodne garde, uz odobrenje predsjednika Tuđmana, naredio napad na skladišta JNA, u kojima se nalazilo oteto oružje koje su hrvatski građani ranije platili. O svemu tome kroz što sam prolazio pišem memoare, nadam se da ću ih u mirovini dovršiti i da će biti zanimljivi.

Odlazite u trenutku kad se HDZ suočava s teškim optužbama zbog crnih fondova, a vaš prijatelj Sanader i dalje je u zatvoru. Od svih njegovih velikih prijatelja u zatvoru ga je posjetio samo Fischler.

- Znate kad bih ga posjetio? Onda kad bi mediji i javnost uspjeli odijeliti osobni dio od onog političkog. Ja sam na visokoj političkoj dužnosti i ne bi bilo realno očekivati da takav posjet ne bi imao i političke konotacije.

Jeste li u kontaktu s njegovom obitelji? 

- Naravno, s vremena na vrijeme se čujemo, eto uglavnom se zanimam za njegovo zdravstveno stanje. U službeni dio istrage se ne miješam, niti mogu, niti želim, ali privatno sam spreman podijeliti brigu i s njim i s njegovom obitelji i nadam se da će to sve dobro završiti.

Ne odričem se prijatelja

Zar unatoč svim ovim iskazima, vi i dalje vjerujete da je on nevin?

- Ne ulazim ja u to je li on nevin ili ne. To je stvar neovisnog pravosuđa.

Ne bojite li se da će vam u stranci zamjeriti ovakav odnos prema Sanaderu?

- Nisam time opterećen. Oko nečeg se može kalkulirati, ali preko nekih načela se ne može prijeći. Nikad se neću odreći svojih prijatelja.

I Vladimir Šeks vam je bio prijatelj i kum. Pa više niste prijatelji.

- To je, pak, jedna posebna priča i taj odnos ću opisati u svojim memoarima. Taj naš odnos u ovih 20 godina prolazio je kroz različite faze. Pravi roman.

Ipak, među prvima vas je došao posjetiti ovo ljeto kad ste završili u bolnici?

- Da, došao je. Dočekao sam ga uz šalu. Rekao sam mu: Vlado, što si požurio? Misliš da ću odapeti, pa da se odmah ubaciš u moju fotelju?

U zadnje vrijeme Šeks je vrlo aktivan u obrani predsjednice Kosor, u negiranju crnih fondova. Što mislite, je li to i zbog dolaska Tomislava Karamarka od kojeg se možda osjeća ugrožen?

- Ne bih ulazak u stranku kolege Karamarka svodio na taj odnos. Njegov dolazak, odnosno povratak u HDZ, ima šire implikacije nego što je to odnos dvojice ljudi.

Mislite li da bi Karamarko, ako HDZ izgubi izbore, mogao biti sljedeći predsjednik HDZ-a?

- To ne znam. Vjerujem da će HDZ dobro proći na izborima. Medijska kampanja protiv HDZ-a prerasta u histeriju. Prešućuju se svi pozitivni učinci i sve se obezvrjeđuje što je učinila ova Vlada. Mislite li, primjerice, da je lako započeti i ustrajati u borbi protiv korupcije?

Oporba je, osobito u zadnje dvije godine, nekritički obezvrjeđivala sve mjere Vlade i jednako tako nekritički podupirala sve druge inicijative protiv svih mjera. Je li moguće da su ama baš sve mjere Vlade pogrešne? A oporba se baš i nije iskazala u predlaganju boljih alternativnih rješenja.

Borba protiv korupcije

Što ste mislili pod tim kad ste rekli da borba protiv korupcije nije nikakva moda?

- Htio sam reći da je to proces koji treba kontinuirano i sustavno provoditi, prema svakom jednako, a ne selektivno i uz kratkoročne dnevnopolitičke efekte.

Mislite da se HDZ selektivno proganja ili da netko unutar HDZ-a selektivno proganja neistomišljenike?

- Mislite li da u drugim strankama nije bilo crnih fondova? Zakoni bi valjda trebali vrijediti za svakoga isto, neovisno o tome tko je kakve političke boje.

Znači da vi ne poričete postojanje crnog fonda u HDZ-u?

- Samo upozoravam da su se s tim suočile i mnogo razvijenije demokracije od naše. I Francuska, i Njemačka, i Italija.

Evo, kad sam bio u Njemačkoj, jedan visokopozicionirani političar mi je rekao: “Pa, zar netko misli da se stranačke kampanje financiraju isključivo iz legalnih sredstava?”.

Smatrate li vi da je to normalno razmišljanje?

- Ne, ne smatram i naravno da ne podržavam nikakav nelegalan novac.

Ja samo kažem koliko je to rasprostranjeno i upozoravam da su to stvari kojima se trebaju baviti nadležne institucije, i to sustavno. Zakon je na snazi dvije godine, a ne samo u predizbornoj kampanji.

Mediji su puni detalja, nikoga ne zanima što je to iznošenje detalja u javnost također kršenje zakona. U ovoj državi nitko nije indijska sveta krava, ni Sabor, ni Vlada, ni predsjednik, pa ni policija ni DORH. Svi su podložni javnom nadzoru.
Mobilizacija pred izbore

Mediji su puni i iskaza i izjava vaših kolega koji se međusobno optužuju. Šeks tako kaže da je bivša blagajnica nevjerodostojna, Jarnjak da je Predsjedništvo sve znalo, Bačić da nije ništa skrivao, Bianca Matković da im je HDZ kupovao skupe kostime…

- Svašta se piše i puno je izmišljotina. Pisalo je i da sam ja vikao zbog spominjanja moje kćerke i novca iz crnih fondova, a ja u stranci nisam bio najmanje dva mjeseca.

Dakle, pustimo mi te napise i ostavimo nadležnim institucijama da se bave provođenjem zakona.

Ipak, ne možete poreći da su, pritisnuti stalnim sumnjama u umočenost najviših dužnosnika u koruptivne radnje, odnosi u stranci sve napetiji.

Nije li znakovito da na izvještajnom saboru u Areni od vodstva govori samo premijerka? Kakva je to poruka? Da nikome iz vrha ne vjeruje?

- To je izvještajni sabor, koji za cilj ima mobilizaciju stranke pred izbore. Ne vidim ja tu nikakve skrivene poruke.

Često se ponavlja kako HDZ čisti svoje redove. Kakva je to politika u kojoj se iz HDZ-a izbaci Polančec i blagajnica Pavošević, a i dalje su članovi Mladen Barišić, Nevenka Jurak i zatvoreni Neven Jurica?

- Doista ne znam tko je od njih isključen, a tko nije. Ali znam da je HDZ snažna stranka, nije ovo prva teška situacija s kojom se suočavamo i vjerujem da će se konsolidirati.

Ja, nakon što se raspusti Sabor, odlazim u mirovinu, no ostajem član HDZ-a.

Oporbena koalicija namjerava ukinuti povlaštene saborske mirovine...

- A to oni ukidaju za nekog drugog u budućnosti, a ne za sebe. To je ovako zgodno pred izbore, a zapravo se radi o čistoj demagogiji. Nema tu velike uštede.

ANITA BELAK KRILE
SNIMIO: BORIS KOVAČEV / CROPIX

Volim Dinamo i Hajduka

Vi i Šeks jedan do drugog zajedno ste u loži bodrili Dinamo protiv Reala. Kupili ste i dionice Hajduka. Za koga navijate zapravo?

- Kao dječak još tamo 1951. godine počeo sam navijati za Dinamo. Svi su mi se čudili. Moja braća, cijela moja obitelj zdušno je navijala za Hajduk. U srednjoj školi smo jedino ja i Ivan Dalbelo iz Sinja, danas član Časnog suda VAD-a, navijali za Dinamo.

Zašto? Valjda iz inata, ne znam, možda da bismo se mogli prepirati nakon utakmice s hajdukovcima. Bio sam zadovoljan kad su promijenili ime u Croatia, jer Dinamo nije nikakvo sveto ime, jer su mnogi klubovi u istočnoj Europi nosili i još uvijek nose to ime. Zapravo je riječ o elektromotoru.

Vi ste tu, znači, na Tuđmanovoj liniji?

- Sveto ime bi bilo Croatia, ali oni ga nisu htjeli zadržati. To mi se nije svidjelo. Volim Dinamo i dalje, ali isto tako volim Hajduka.

Nadam se da ću imati 200 litara ulja

Najpoznatiji ste saborski maslinar, kakav vam je urod maslina ove godine?

- U susretima sa stranim državnim dužnosnicima redovito koristim priliku pokloniti svoje ekstra-djevičansko maslinovo ulje, čime, zapravo, promoviram visoku kvalitetu hrvatskog maslinovog ulja. A što se ovogodišnjeg uroda tiče, unatoč navodnjavanju koje sam počeo već u lipnju, suša je ove godine bila nemilosrdna i atmosfera presuha. Rodilo je možda i vagon maslina, ali je od suše 80 posto uroda opalo. Ako ove godine bude 100-200 litara ulja, bit će čudo.

Pelješki most oživit će jug Hrvatske

Pogled s vaše vikendice u Komarni puca na gradilište pelješkog mosta. Tamo se sad ništa ne radi, patrolira tek jedan čovjek i jedan pas. Ne mislite li da je taj most odraz megalomanije Sanaderova mandata?

- Nikako! Strašno sam razočaran kritiziranjem izgradnje tog mosta, i to rade ljudi koji nemaju pojma što to znači za taj kraj. Tu nije u pitanju samo komunikacija. Volio bih da protivnici tog mosta dođu tamo ljeti pa čuče malo na graničnom prijelazu.

Čučimo zbog naše policije i carine, Bosanci jedva da nas pogledaju.

- Oni samo rade svoj posao. Tamo je potrebno napraviti most. On bi aktivirao Pelješac, Korčulu, Mljet, skratio put. Priče o tome kako to netko gura zbog zemlje koju je kupio su obične nebuloze. Ako se kupuje zemlja, plaća se porez, što je u tome loše? A što je loše i u tome da vrijednost zemljišta raste? To je naše zajedničko bogatstvo. Korist će imati i država igrađani na tom području.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/intervju-luka-bebic-moj-suzivot-s-kumom-seksom-pravi-je-roman-143159 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f20bc8ce7b4ca44353d570250e224ce62e156a7f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=INTERVJU+Luka+Bebi%C4%87%3A+Moj+su%C5%BEivot+s+kumom+%C5%A0eksom+pravi+je+roman&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fintervju-luka-bebic-moj-suzivot-s-kumom-seksom-pravi-je-roman-143159 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fintervju-luka-bebic-moj-suzivot-s-kumom-seksom-pravi-je-roman-143159 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prvi me je Šeks  došao posjetiti kad sam ovo ljeto bio u splitskoj bolnici. Dočekao sam ga uz šalu: Vlado, što si požurio? Misliš da ću odapeti, pa da se odmah ubaciš u moju fotelju? Naš odnos u ovih 20 godina je jedna posebna priča i ja ću ga opi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNIK SABORA U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA ‘SLOBODNU DALMACIJU’ PRIJE ODLASKA U MIROVINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPREDSJEDNIK SABORA U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA ‘SLOBODNU DALMACIJU’ PRIJE ODLASKA U MIROVINU

INTERVJU Luka Bebić: Moj suživot s kumom Šeksom pravi je roman

Piše PSD.
18. rujna 2011. - 13:27

Nakon poznatog sukoba i odlaska Ive Sanadera, mnogi nisu vjerovali da će Luka Bebić završiti ovaj saziv kao predsjednik Sabora. Poznato je da mu je i sam Vladimir Šeks pred svima dobacio: “Nećeš ti još dugo, Luka…” Međutim, evo za koji dan počinje zadnja sjednica, Sabor će završiti rad kako je i počeo – pod predsjedanjem Luke Bebića. U razgovoru koji je na kraju karijere odlučio dati Slobodnoj Dalmaciji, šef parlamenta napravio je kratki politički rezime godina provedenih u politici, a osvrnuo se na prijatelje i one koji to više nisu…

- Kad sam ovo ljeto u Splitu bio u bolnici, došli su me, među ostalim, posjetiti i kolege iz opozicije pa su me isto pitali: Kako si se, Luka, uspio oduprijeti pritiscima? Njihova ocjena je bila da sam opuštenije i samostalnije n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:43