stdClass Object ( [id] => 299755 [title] => Imamo Vladu: 83 zastupnika za, 5 suzdržanih, 61 protiv; Milanović predao vlast Oreškoviću [alias] => imamo-vladu-83-zastupnika-za-5-suzdrzanih-61-protiv-milanovic-predao-vlast-oreskovicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 00:10 - 'Any advice?', pitao je premijer Orešković bivšeg premijera Milanovića prilikom primopredaje vlasti.

'None whatsoever', odgovorio mu je bivši premijer Milanović te je time formalnost tranzicije vlasti započeta.

Bivši premijer Milanović našalio se kako Hrvatska nema nuklearno oružje te da nema šifre za lansiranje te da je primopredaja činom izglasavanja povjerenja i prisege premijer Orešković službeno preuzeo vlast.

Milanović je uz stisak ruke i dobre želje predao vlast novom premijeru i njegovim potpredsjednicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

"Izazovi su ispred nas, ali moj je tim spreman preuzeti odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo gospodarstvo i pojačamo standard svakog građanina Hrvatske", kazao je Orešković.

Novi je premijer novinarima priznao da nije očekivao da će saborska rasprava trajati 14 sati, te da će joj u središtu biti rasprava o ustašama i partizanima. No, kaže, to je demokracija, a u  svakoj demokratskoj državi postoji proces da neke stvari mogu duže trajati.

Smatra da postoje "pametnije teme" na koje se treba fokusirati. "Mislim da građani traže nekakve promjene. Ja sam otvoreno komunicirao svoj stav i fokus mi je budućnost, a ne prošlost", poručio je.

Tajnica ureda premijera je prilikom upoznavanja s novim premijerom rekla da ona ostaje na dužnosti kako bi pomogla s tranzicijom. Šampanjac nije popijen pred kamerama, a premijer Orešković rekao je da će pjenušac otvoriti kada prvi rezultati rada njegove Vlade početi stizati.



Zamjene za ministre

Hrvatski sabor u prvim je minutama subote potvrdio zamjene zastupnicima koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom, odnosno otišli su u izvršnu vlast.

HDZ-ove Olega Butkovića mijenja Lucijano Vukelić, Antona Klimana Josip Borić, Darka Horvata Josip Križanić, Tomislava Karamarka Ante Župan, Mira Kovača Miro Tot Gergeli.

Tomislava Tolušića mijenja Stjepan Pintarić, a Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika, Nada Murganić.

Mostova Božu Petrova mijenja Maro Kristić, Tomislava Panenića Ružica Vukovac, a Slavena Dobrovića Marko Sladoljev.

Sabor je odobrio da se u zastupničke klupe vrate bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović te bivši ministri Orsat Miljenić, Siniša Varga, Joško Klisović, Goran Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Predrag Matić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Mihael Zmajlović, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Arsen Bauk i Tomislav Saucha.

23:49
- Nova Vlada ima dvojicu potpredsjednika: Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most).

Ministar financija je Zdravko Marić, vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obrane Josip Buljević.

Tomislav Panenić ministar je gospodarstva, Ante Šprlje pravosuđa, Dubravka Jurlina Alibegović ministrica uprave.

Ministar poduzetništva i obrta je Darko Horvat, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, pomorstva i prometa Oleg Butković.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Davor Romić, turizma Anton Kliman, zaštite i okoliša Slaven Dobrović, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, branitelja Mijo Crnoja.

Ministar zdravlja je Dario Nakić, znanosti i obrazovanja Predrag Šustar, kulture Zlatko Hasanbegović, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reforist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.



23:10
- Novi članovi Vlade prisegnuli su da će svoju dužnost obnašati časno.

23:08 - Hrvatska je kasno u petak dobila novu, trinaestu Vladu. Od 149 nazočnih zastupnika, 83 su glasovala za, 5 je bilo suzdržanih, a 61 protiv. Time je Hrvatski Sabor iskazao povjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i članovima Vlade.

Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana. Najavio je da će nastojati da Hrvatska u iduće četiri godine doživi transformaciju u tri ključna područja - gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

Među ciljevima istaknuo je osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020., smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP-a po glavi stanovnika za 2000 eura.

23:07 - 'Strpljivo i pažljivo sam slušao. Ovaj Sabor je podijeljen, očekivao sam više. Moja firma bi propala da smo satima pričali o ustašama. Došao sam kao Hrvat iz Kanade, ovo mi je čast.

Ja sam bio manjina u Kanadi i meni su manjine bogatstvo, nismo gledali odakle je netko. Ideje su mi bile bitne. Vidim prednosti u manjinama.

Hvala Bogu nisam opterećen prošlosti, došao sam ovdje pomoći. Ostavio sam plaću, treba li mi ovo, ne treba, ali preuzeo sam izazov. Neću se nikad zatvoriti, meni je bitno čuti drugo mišljenje. Ideologije me neće skrenuti s puta.

Ima stvari iz Kanade koje su dobre, ali ima i Hrvatska. Ja se nadam da narod nije podijeljen, a ako je, onda je na nama da ga spojimo.

Jasno mi je da nije svima lako. Meni cilj da svima podignem standard života. Gospodin Čačić je rekao da trebaju vrijeme i rezultati te to i ja tražim. Uvjeren sam da će ono što sam postigao biti korist ovoj zemlji.

Kolegama iz SDP-a, HNS-a i IDS-a mogu reći da smo radili s ciljem poboljšanja situacije u Hrvatskoj. Pitajte što sindikati misle o meni, mogu vam ja reći, ali bitno je što od njih možete čuti.

Slažem se s gospođom Tireli, bivša Vlada je isto uvela dobre stvari. Ja sam vrlo transparentan, odite na internet i pogledajte. Investitori su počeli kupovati hrvatske obveznice.

Nisam političar, nadam se da ću nešto naučiti u ove četiri godine. Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator. Došao sam za njih, žrtvovat ću se za njih. Ne idem nigdje, hvala za vaš input. Idemo raditi', rekao je u svom obraćanju mandatar Orešković.

22:56 - Zastupnik Mosta Ivan Mišić, za kojeg se pretpostavljalo da će nakon Lovrinovićevog istupa, kao njegov bliski prijatelj, također iskazati nepovjerenje Vladi, rekao je da će on osobno podržati tim Tihomira Oreškovića. Čini se da će na skorašnjem glasovanju o povjerenju Vlada dobiti 80 glasova - 60 Domoljubne koalicije, 13 Mostovih, dva Bandićeva, dva HDSBB-a te tri zastupnika nacionalnih manjina.



22:45
- 'Uvjeren sam mandataru Orešković da vam je na temelju svega što ste vidjeli sve jasno.

Vama se većina osipa pred očima. Vašu vladu zasjenili su izbori nekoliko kandidata za ministre. To nije dobro. Jedan dio naših sugrađana osjeća se napadnuto.

Nadam se samo da to nije dio plana. Nadam se da niste tim izjavama htjeli zamagliti prave probleme. Ciljevi koje ste naveli su korektni, ali nemojte se ljutiti, to nisu reforme te mislim da ste i vi toga svjesni.

Žao mi je što niste odgovorili zastupnicima. Ne znam razlog, ali vaše temeljno pravo i obaveza je da budete najjači glas te vlade. To je i pitanje i poštovanja prema zastupnicima.

Da biste ostvarili ciljeve vama će trebati 'dream time', samo se nadam da neće postati 'nightmare team', rekao je u završnom izlaganju zastupnik Kolman iz HNS-a.

'Čujem da je potpisan koalicijski sporazum, ali čujem i da je gospodarski program okrnjen. Obvezni smo toga se pridržavati. Lovrinović kaže da je izigran. Nije jedini', rekao je u završnom izlaganju zastupnik Stazić iz SDP-a. 'Vlada je zasnovana na laži gospodina Petrova.'

'Pristajete li biti premijer na prevarama? Ne možemo glasati za vašu vladu', dodao je zastupnik Stazić.

'Most je izdao civilizacijske vrijednosti, mi nećemo. Vratit ćemo se', zaključio je Stazić.

'Trebalo je trinaest sati za padnu maske. Bojali ste se gospodina Oreškovića. U tih trinaest sati niste ponudili niti jedan argument da osporite raspravu HDZ-a niti mandatara Oreškovića.

'U nervozi ljudi kažu svašta. Nakon četiri godine ostavili ste više duga i otjerali ste građane. Niste danas progovorili o ekonomiji, a da ste govorili o ekonomiji onda ne biste mogli govoriti ovom retorikom', rekao je Ivan Šuker.

22:36 -
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je u petak navečer mandataru Vlade Tihomiru Oreškoviću još 30 dana za sastavljanje te predstavljanje Vlade i njezinog programa u Hrvatskome saboru, doznaje Hina iz Ureda predsjednice.

Predsjednica je to učinila na Oreškovićev zahtjev, potpisala odluku i ona je odmah stupila na snagu.

U Saboru cijeli dan traje rasprava o povjerenju novoj Vladi, a u ponoć istječe 30 dana u kojem je mandatar dužan Saboru predstaviti članove Vlade i njezin program. Ustavom je predviđeno da mandatar može od predsjednice zatražiti još 30 dana.

22:30
- 'Činjenica je da su ovi izbori protekli u znaku reformi. Sve su stranke isticale reforme.

Odakle se planiraju namaknuti sredstva za pokretanje hrvatskog gospodarstva? Do sada se uglavnom posezalo za obiteljskom srebrninom. Računajući tempo prodaje, izračunato je da bi Hrvatska do kraja mandata ove Vlada mogla prodati svu imovinu.

Mišljenja sam da se ne smije ići u dodatno zaduživanje u inozemstvu. A ako se bude trebalo zaduživati, smatram da bi bilo dobro da Vlada treba za dopuštenje pitati ovaj dom.

Mi ćemo postati jedina zemlja bez imovine. Samo onaj koji drži vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju može diktirati razgovor.

Ne može vam nitko u ovoj zemlji jamčiti sto dana mira, to su neka prošla vremena. Već na današnjem predstavljanju trebalo prezentirati konkretni plan realizacije programa', rekao je u pojedinačnoj raspravi nezavisni zastupnik Stipe Petrina.

Svjetlana Lazić, zastupnica SDP-a istaknula je ulogu Petrinje u izgradnji Hrvatske države i žrtvu koju je Petrinja podnijela tijekom Domovinskog rata.

'Sramota me zbog napada pojedinih zastupnika na nevladine udruge u kojima sam i sama djelovala', rekla je u pojedinačnoj raspravi zastupnica SDP-a Biljana Gaća, referirajući se na raspravu zastupnika Glavaša.

Nezavisna zastupnica Gordana Rusak pozvala je na veći fokus na znanost i obrazovanje.



22:20
- 'Moći ću biti suzdržan ako me impresionirate, no vi se niste niti potrudili.

S malim ljudima sam prošao najteže trenutke u posljednjih pet godina. Za veliku većinu tih problema ti si ljudi nisu sami krivi. Nažalost mi imamo žrtve sustava.

Ovoj zemlji treba nadahnuća, no kako nadahnuti ako ništa ne kažete? Treba usaditi novi sustav vrijednosti. Treba spomenuti žrtve ovršne mafije i svih banaka i bankarskih svinjarija. Na ovaj problem ukazujemo od 2011. godine.

Uspjeli smo nametnuti temu monetarne reforme i to je najvažnija reforma. Nema ništa protiv vas osobno gospodine Orešković, bili biste sjajan ministar ili voditelj javnog poduzeća.

Znate li koliko ljudi je glasovalo za vas? Nula. Dovedeni ste i u zadnji čas. Vi ste kao i vaš klon, ništa osobno. Razmišljate korporatisički, a to mi se ne sviđa. Države se želi svesti na firme i da funkcioniraju kao firme.

Razočaran sam standardom vaše prezentacije. Ovo što ste nam vi ovdje dali nazivate strategijom, ovo je niz natuknica, strategije su nešto složenije.

Dobro je kolega Lovrinović rekao. Mislio sam da je Most ozbiljna stranka. Ovo je najbolja strategija ikad skinuta s interneta. Očekivao sam mnogo jaču raspravu, polemiku. Neću podržati ovu vladu, niti ovakav način razmišljanja', rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida u pojedinačnoj raspravi.

Milorad Batinić, zastupnik HNS-a u svojem je izlaganju istaknute je reforme doveo u pitanje kao nedovoljne ili krivo atribuirane pojedinom ministarstvu. Izrazio je sumnju uspjeh buduće vlade.

22:03
- Zastupnik Mosta Ivan Lovrinović izjavio je u petak navečer da neće podržati Vladu mandatara Tihomira Oreškovića jer je, tvrdi, Most odustao od ključnih momenata ekonomskog programa na temelju kojega je stekao povjerenje birača.

Lovrinović je ocijenio kako sporazum koji su navečer potpisali Most i Domoljubna koalicija pokazuje kako "fali znanja, odlučnosti i profesionalnosti".

"Ne vjerujem da će se ići u dobrom smjeru i ja vam, na žalost, ne mogu dati povjerenje, zbog građana kojima sam obećao. Važnije mi je zaštititi vlastiti obraz i interese građana", kazao je Lovrinović u pojedinačnoj raspravi u Saboru i dodao kako će se ispričati Vladi ako ga svojim potezima demantira.

"Došlo vrijeme da otvoreno jedni drugima kažemo u oči što mislimo, dosta je bilo ulagivanja i šupljih govora", poručio je.

Lovrinović tvrdi kako je program s kojim je Most išao u kampanju srezan do neprepoznatljivosti, kako se ne spominje monetarna reforma te kako o monetarnoj politici Hrvatske govore samo strani bankari.

"Kao autor značajnog dijela gospodarskog programa Mosta osjećam se izigranim, kao i svi koji su glasali za Most", rekao je Lovrinović.



21:35
- Domoljubna koalicija, Most nezavisnih lista i stranka Milan Bandić 365 potpisali su u petak navečer sporazum o reformoskoj Vladi kojim se definira suradnja u koalicijskoj Vladi.

"Sporazum sadrži pravila igre, defniciju suradnje u reformskoj vladi u svim oblicima i dimenzijama te suradnje", rekao je u izjavi novinarima čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko po potpisivanju sporazuma u Hrvatskome saboru.

Odbacio je, kao i čelnik Mosta Božo Petrov, nagađanja da je postojao bilo kakav spor oko potpisivanja sporazuma, s obzirom na to da on nije potpisan već jutros, kako je najavljivano.

Obojica su ocjenom "pet" ocijenili međusobno povjerenje između potpisnika sporazuma.

Sporazum bi, najavljeno je, uskoro trebao biti objavljen na internetskim stranicama.

21:20
- 'Voljela bih da ono što se najavljivalo u kampanji kao najbitnije zaista i provede, pogotovo kada je riječ o reformi javne uprave', rekla je zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović u pojedinačnoj raspravi. 'Bez te reforme javni sektor neće moći biti učinkovit.'

'Stručnjaci su odavno odlučili da su brojne općine nefunkcionalne te da troše previše novaca, a sada je ta reforma stopirana', dodalja je zastupnica Petrijevčanin Vuksanović.

'Vaš program koji ste napisali, ne uključuje niti jednu riječ, a ne rečenicu o otocima, a mi smo otočna zemlja. Imamo 40 naseljenih otoka, moramo se zapitati kakva je to demografska politika koja ne spominje otoke', rekao je zastupnik Davor Penić.

'Također, o sportu u smjernicama Vlade nema niti riječi. Slaže li se koalicija s postojećim zakonom o sportu i planirate li ga mijenjati?', pitao je zastupnik Penić.

21:00 -
'Politika nije borba samoproglašenog zla i dobra. Nije loše da je gospodin mandatar čuo ove sve rasprave kako bi vidio u kakvoj državi će raditi', rekao je zastupnik Prgomet u pojedinačnoj raspravi. 'Odustali ste o reforme lokalne uprave. Hrvatska je premala država za ovoliku upravu.'

'Sustav je preglomazan, a mjesta će najčešće zauzeti ljudi koji su tamo zbog svoje političke pripadnosti', dodao je Prgomet, kritizirajući navodno odustajanje od reforme uprave.
Zastupnica Ikić Baniček iz SDP-a prije rasprave zastupnika Prgometa rekla je u svojoj pojedinačnoj raspravi da nije uvjerena da je ova vlada uistinu vlada stručnjaka.

'Božo Petrov više je puta pogazio svoju - kod javnog bilježnika ovjerenu - riječ te je lagao javnosti i biračima', dodala je zastupnica Ikić Baniček.

20:45
- Novinari Jutarnjeg lista trenutno u Saboru doznaju da će u 21 sat biti potpisan sporazum između Domoljubne koalicije i MOST-a.

20:30
- 'Zbog čega se zaustavlja kurikularna reforma? Njega su podržali socijalni partneri i sindikati, poslodavci, Pantovčak i MOST. Meni nije jasno što se dogodilo. Ovo je samoubilački prijedlog. Ne znam kako ćete to objasniti javnosti', rekla je u svojoj raspravi zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

'Nadam se da ste svjesni da zaustavljate velik dio već gotovog projekta, ne znam jeste li svjesni da zaustavljete standard za obrazovanje i profesionalizaciju ravnateljske funkcije što bi eliminiralo utjecaj lokalnih šerifa na ljude koji upravljaju školama', dodala je Glasovac. 'Stručnjaci su radili na ovim reformama, 450 uvaženih stručnjaka.'

'Stručnjaci koje spominjete su oni koje ste izabrali. Nemojte govoriti o stručnjacima jer ih je odabrala jedna politika i jedni stručnjaci', replicirao je zastupnik Ilčić.

'Ja sam se nadao da ćemo danas dobiti dokument koji će koncizno pobrojati stvari po kojima će ova Vlada biti bolja od prethodnog. Osobno sam se uvjerio da neki ministri niti ne znaju što u njemu piše', rekao je u svom izlaganju zastupnik Beus Richembergh.
20:12
- Doznajemo da će se mandatar Orešković obratiti zastupnicima s odgovorima na pitanja nakon što se završe pojedinačne rasprave.

HDSSB će podržati novu vladu

HDSSB-ov zastupnik Branimir Glavaš najavio je u petak navečer da će dvojica zastupnika te stranke podržati vladu Tihomira Oreškovića.

"HDSSB će sa svoja dva glasa podržati vas kao mandatara i, na neki indirektan način, i vaše kandidate za ministre", rekao je Glavaš.

Dodao je kako će prvi test za Vladu biti donošenje državnog proračuna, od kojega očekuje da će pokazati bolju budućnost Hrvatske.

Glavaš se obrušio na Platformu 112, čiji su aktivisti, uoči početka sjednice na kojoj se raspravlja o potvrđivanju nove Vlade, pred Saborom prosvjedovali protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture, zamijerajući mu izjave kojima je, kako tvrde, negirao antifaššizam.

Glavaš je prosvjednike nazvao "skupinom bukača", ustvrdivši da udruge nastoje zadržati novac koji im stiže iz proračuna i "koji završava u privatnim džepovima".

Replicirao mu je Nenad Stazić (SDP), istaknuvši kako su udruge protestirale protiv onoga čemu se protivi dobar dio društva, iako, kaže, može razumijeti zašto se Glavašu ne sviđaju stavovi nekih udruga. 

20:10 -
'Zastupnici Slavonije i Baranje očekuju da ćete pokazati razumijevanje za napaćeni narod naše regije. Očekujemo ravnomjeran razvoj države. Podržavat ćemo zakone koji doprinose našoj zemlji. Ovo je vlada kompromisa, neki su kandidati kompromis. Volio bih da ste iskoristili svoje poslovničko pravo i da ste odgovarali zastupnicima', rekao je Josip Salapić iz HDSSB-a u pojedinačnoj raspravi.

'Vi ste miroljubivi nasilnik, treba vas patentirati. Cijenu gospođe Rusak znamo, kada ćemo vašu doznati?', pitao se u svojem izlaganju zastupnik Stazić u replici zastupniku Salapiću.
19:50 -
'Mi smo oporbena stranka, no želja mi je, ako je to u interesu Hrvatske, podržat ćemo Vladu. Želimo dati svoj doprinos da se počnu rješavati problemi Republike Hrvatske. Poštujemo odluku predsjednice Grabar Kitarović', rekao je Branimir Glavaš u pojedinačnoj raspravi.

'Neću sada secirati vaše kandidate. Moglo bi se naći stotinu priredbi, no ne želim da rasprava ide u tom pravcu. Imate naše povjerenje, a vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali', dodao je Glavaš.

'Imat ćete prostora i vremena do izglasavanja proračuna jer ćemo do tada moći dobiti ideju o tome kako ćete rješavati probleme', rekao je Glavaš.

'Bez bolnih rezova neće biti bolje pozicije za Hrvatsku. Hrvatski građani neće živjeti bolje', rekao je Glavaš.

'Bit ćete u situaciji braniti svoje ministre ili ako javnost sazna za neke stvari o kojima mi sada ne znamo, bit ćete prisiljeni raditi promjene. Imajte hrabrost povući poteze i mijenjati ljude', dodao je Glavaš.

'Prvi test mandatara Oreškovića bit će proračun', zaključio je Glavaš.

'Platforma 112 okupila se na neprimjereni način. Nisu došli protestirati iz razloga koji su prezentirani. Iza te platforme kriju se ljudi koji su proteklih 20 godina navikli živjeti od hrvatskog proračuna', rekao je Glavaš.

'Iza tih nevladinih udruga kriju se pojedinačni interesi voditelja tih udruga. Pusići, Sarnavke i slični', rekao je Glavaš. 'Rezat će se tamo gdje najviše boli, na nevladinim udrugama.'

'Nevladine udruge nužan su korektiv svakog društva, a pošto nemaju interesa da dođu na vlast mogu biti najjači korektiv. Mogu razumijeti da vam se ne sviđaju njihovi stavovi, ali ne može se smanjivati utjecaj nevladinih udruga oduzimanjem novca', rekao je u replici zastupnik Stazić.

19:35
- 'Vizija mandatara uključuje i gospodarski boljitak. Osim toga važno je i pravo na zdravlje i obrazovanje i ono mora biti dostupno svima. Očekujem da zdravstvo bude solidarno i svima dostupno', rekao je zastupnik Željko Jovanović u svojoj pojedinačnoj raspravi.

'Čini mi se da smo blizu konsenzusa u temi obrazovanja. Kurikularna reforma puno je šira tema. Za 16 godina znat ćemo što smo učinili s reformom i zbog toga ne smije u njoj biti zastoja. Smjernice za reformu izradila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, institucija kojoj se ništa ne može prigovoriti', rekao je Jovanović.

'Program je pohvaljen i dobili smo potporu iz EU fonda. Kruna ovog procesa je kurikularna reforma. Projekt je podržala i predsjednica Grabar Kitarović. Ne može se čekati, ne može se čekati na uvođenje potpuno drugačijeg sustava obrazovanja', zaključio je raspravu Jovanović.
19:25
- Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić napuštaju Klub zastupnika Mosta i osnovat će svoj vlastiti Klub nezavisnih zastupnika, ali neće dovesti u pitanje izglasavanje povjerenja Vladi. To su nam danas neslužbeno potvrdili izvori bliski toj trojci oko koje su se danas plele kontroverzne infromacije.

- Oni su jednom nogom izvan Mosta. Spremni su se izdvojiti i osnovati svoj klub zastupnika. Petrov grozničavo traži rješenje u strahu da bi mogli prebjeći i uskratiti podršku Vladi u Saboru. A zbog toga bi se moglo dogoditi da Vlada jedva prođe kroz ušicu igle - ne bi dobili više od 76 ruku podrške - dopirale su danas u popodnevnim satima u Saboru do novinara vijesti iz redova HDZ-a o tome da u Mostu ključa nezadovoljstvo trojice zastupnika, jezgre udruge Promijenimo Hrvatsku, ali i njihova bliskog kolege poduzetnika Mišića.

Lovrinović i Martinović ispali su iz igre; Lovrinović nije dobio mjesto potpredsjednika u Vladi, a Martinović nije postao ministar pravosuđa. Mišić se nije spominjao ni u jednoj kombinaciji za funkcije, ali on je u Most došao kao dio udruge i sasvim je izgledno da bi im se pridružio u slučaju odlaska. Sve vrijeme pregovora u posljednja dva i pol mjeseca njih se trojica nisu razdvajala.

19:15
- Tomislav Končevski iz Hrvatskih laburista pozivao je u svojoj raspravi na objavljivanje registra hrvatskih vojnih invalida kako bi se moglo utvrditi kada i kako je koji invalid stekao svoju invalidninu i na temelju čega.

Jaroslav Pecnik iz Hrvatskih laburista u raspravi je konstatirao da prikazanim programom nije impresioniran.

'Umjesto temeljite rekonstrukcije nude se samo kozmetičke promjene', rekao je Pecnik.

19:05
- Zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović otvorila je pojedinačne rasprave. 'Rasprava se odvija u pokladno vrijeme, no danas su sve maske ovdje u Saboru pale. Umjesto dogovora plesao se Krabulji ples. Zaista je neuobičajeno da mandatar nema političku afirmaciju', rekla je Marinović.

'Mandatar je jedini odgovoran za ljude koje predstavlja kao ministre. Ne može se nakon toga govoriti da mu ih je netko podmetnuo', dodala je Marinović i rekla da prvi puta u koaliciji Hrvatska ima osobu koja ima potpisano da ne govori istinu.

'Kakvu će mandatar politiku voditi? Ljudi žele znati, jer su to vrijednosti na kojima počivaju ljudske vrijednosti. U tom slučaju, ako nema ideologije, dobijemo gospodu koji kažu da je antifašizam floskula', rekla je Marinović.

'Kažu da je ovo vlada stručnjaka. Stručnjaci s Wall Streeta su izazvali slom. Mi želimo idejna opredjeljenja. Nemojmo se igrati, ako depolitiziramo politiku, onda država postaje bespotrebna', rekla je zastupnica Marinović.
18.59
- Šef HDZ-a Tomislav Karamarko obratio se tijekom sjednice u Saboru novinarima, prenosi N1.

"Nema prostora za drame. Dramu izazivaju preko medija. Rasprava je katastrofa, igrokaz, vidi se tko priča o ustašama i partizanima. Bave se sotonizacijom jednog čovjeka, koji je rekao ispravnu stvar", rekao je Karamarko o kandidatu za ministra kulture Hasanbegoviću, te o raspravi u Saboru.

"Ovo vrijeđa zdrav razum. Zašto ne bih ostavio jednog vrijednog, mladog znanstvenika za ministra?"

Na pitanje hoće li večeras doći do potpisivanja sporazuma s MOST-om, kaže da se nada. Rekao je i da do kabineta Milanovića "to nikako ne dolazi".

Kaže da će se danas, pod pritiskom javnosti i novinara, sporazum potpisati, prenio je N1.

Karamarko, Petrov i Orešković razgovarali s manjincima

Nakon sastanka s manjinama, mandatar Tihomir Orešković je rekao da su imali kratku diskusiju, no dogovor o potpori Vladi još nije postignut.

– Vrlo pozitivno, ide u pravom smjeru, dali smo još malo vremena tako da ćemo se još čuti večeras, ali idemo u pravom smjeru, evo za sada – kratko je rekao Orešković, prenosi Večernji list.

Oko 18.15 sati počeo je sastanak Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, Bože Petrova, čelnika Mosta i mandatara Tihomira Oreškovića s predstavnicima manjinaca predvođenih Miloradom Pupovcem, liderom Srba u Hrvatskoj.

HDZ i Most uoči izglasavanja povjerenja Vladi žele osigurati potporu preostalih pet manjinaca kako bi imali što sigurniju parlamentarnu većinu.

Vjerojatno i zato što udruga Promijenimo Hrvatsku, koju čine Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić, žele osnovati zasebni klub izvan matičnog Mosta. Ipak, i u HDZ-u i u Mostu tvrde da će navedeni trojac, unatoč zasebnom klubu, podržati Vladu.  
18.53 - Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin najavio je u petak u Hrvatskom saboru da dio zastupnika nacionalnih manjina neće glasovati za novu Vladu jer, po njihovu mišljenju, mandatar Tihomir Orešković nije pokazao spremnost na suradnju.

"Gospodine mandataru, da ste kucali na vrata manjina, naišli biste na otvorena vrata, otkrili biste da zapravo postoji spremnost, ali niste, barem ne dovoljno", kazao je Radin u ime kluba u kojem su šestorica zastupnika nacionalnih manjina.

Dodao je kako su stranke vladajuće većine pregovarale s manjinama, ali da ti pregovori nisu dovedeni do kraja.

"Navodno nije bilo vremena i mi to razumijemo i uvažavamo, ali naši programi su kod vas, prijatelji iz Domoljubne koalicije. I sa zadovoljstvom ćemo pristupiti njihovom zajedničkom proučavanju. I tada će se, ali tada, stvoriti pretpostavka da glasamo za povjerenje ove Vlade. Vjerujemo da ćemo prilikom izglasavanja proračuna postići dogovor i da podržimo ovu Vladu u potpunosti", kazao je Radin.

Dodao je da se analizi i potpisivanju sporazuma koje su ponudile manjine može pristupiti već od ponedjeljka.

"Mi smo spremni za pregovore i za razgovore i zato kažemo samo 'doviđenja' u ovom trenutku ovoj Vladi iliti 'goodbye' i 'arrivederci' do skoroga", zaključio je.

Saborski HDZ odbacio je žestoke oporbene kritike na račun nove Vlade i njenog programa, poručivši joj da nije iznijela ni jedan valjan argument. Svjedoci smo pokušaja diskreditacije i linča pojedinaca bez ijednog argumenta, kazao je Ivan Šuker, predbacujući oporbi da se još nije pomirila što se Most, umjesto Hrvatskoj raste, priklonio Domoljubnoj koaliciji.

Izostanak oporbenih argumenata Šuker pripisuje i podacima na koje upućuje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u ispravljanju makroekonomskih ravnoteža. Ističe da s politikom kakvu je vodila bivša Milanovićeva Vlada, Hrvatsku u 2017. očekuje rast javnog duga na razinu preko 93 posto BDP-a.

Milanovićeva je Vlada 2011. preuzela državu sa 61 posto udjela javnog duga u BDP-u, on će danas biti preko 91 posto, upozorava Šuker i ističe da ni jedna država u Europi nije imala takav rast javnog duga. Javni je dug u protekle četiri godine narastao za 100 milijardi kuna usprkos "brutalnom" poreznom opterećenju građana i gospodarstva, kaže Šuker.

U istom je razdoblju, kaže, izgubljeno oko 80 tisuća radnih mjesta, a 100 tisuća mladih otišlo je preko granice.
Replicirala mu je Ingrid Antičević-Marinović, ustvrdivši da bi potvrđivanje vlade bio svečani čin "da su druge okolnosti i da su zastupnici prethodno upoznali mandatara".

"Možemo se kladiti može li mandatar bez papira identificirati svaku ponaosob osobu za koji je resor zadužena i kako se zove. Ja mislim da ne može i u tome je najveći problem", kazala je Antičević-Marinović.

Ivan Kovačić u ime Mosta je pozvao oporbu na konstruktivnu kritiku, zamolivši da to bude bez uvreda i svađa.

Podsjetio je i na resore koje je Most zatražio rekavši kako su u njima htjeli pokazati pokazati odgovornost.

Iz oporbenih redova uzvratili su mu citiranjem zbog izjave koju je tijekom kampanje potpisao i ovjerio čelnik Mosta Božo Petrov, a u kojoj tvrdi da neće u koaliciju ni s ljevicom ni s desnicom kao i da će u suprotnom podnijeti ostavku.

Kovačić, međutim, na replike nije želio odgovarati.

JL, PSD, (H)
Foto: Dragan Matić / EPH,
Tomislav Krišto / EPH
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maratonska sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-01-22 18:54:03 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-01-23 00:50:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-01-23 00:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28264 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor275-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor274-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor278-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor279-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor280-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor281-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor282-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor283-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada3-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada4-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada6-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada7-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada8-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/milanovic_oreskovic2-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/milanovic_oreskovic3-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/milanovic_oreskovic4-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/milanovic_oreskovic6-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/milanovic_oreskovic7-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada18-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/vlada20-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor261-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor251-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor252-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor253-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor254-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor255-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor256-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor257-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor258-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor259-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor260-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor284-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor262-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor263-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor264-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor265-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor267-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor268-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor269-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor271-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor272-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/Novosti\/Sabor\/sjednica_sabor273-220116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x450"},{"size0":"419x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"420x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7502737 Threads: 3 Questions: 1605725700 Slow queries: 4766105 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110651694 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/imamo-vladu-83-zastupnika-za-5-suzdrzanih-61-protiv-milanovic-predao-vlast-oreskovicu-299755 [printLink] => /vijesti/hrvatska/imamo-vladu-83-zastupnika-za-5-suzdrzanih-61-protiv-milanovic-predao-vlast-oreskovicu-299755?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233890 [name] => tihomirorešković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomiroreskovic [link] => /tag/tihomiroreskovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maratonska sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imamo Vladu: 83 zastupnika za, 5 suzdržanih, 61 protiv; Milanović predao vlast Oreškoviću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-56-14-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada-220116.jpg [galleryCount] => 44 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada-220116.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor275-220116.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor274-220116.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor278-220116.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor279-220116.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor280-220116.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor281-220116.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor282-220116.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor283-220116.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada3-220116.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada4-220116.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada6-220116.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada7-220116.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada8-220116.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada-220116.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/milanovic_oreskovic2-220116.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/milanovic_oreskovic3-220116.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/milanovic_oreskovic4-220116.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/milanovic_oreskovic6-220116.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/milanovic_oreskovic7-220116.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada18-220116.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/vlada20-220116.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor261-220116.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor251-220116.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor252-220116.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor253-220116.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor254-220116.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor255-220116.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor256-220116.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor257-220116.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor258-220116.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor259-220116.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor260-220116.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor284-220116.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor262-220116.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor263-220116.jpg [title] => ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor264-220116.jpg [title] => ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor265-220116.jpg [title] => ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor267-220116.jpg [title] => ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor268-220116.jpg [title] => ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor269-220116.jpg [title] => ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor271-220116.jpg [title] => ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor272-220116.jpg [title] => ) [43] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/Novosti/Sabor/sjednica_sabor273-220116.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}00:10 - 'Any advice?', pitao je premijer Orešković bivšeg premijera Milanovića prilikom primopredaje vlasti.

'None whatsoever', odgovorio mu je bivši premijer Milanović te je time formalnost tranzicije vlasti započeta.

Bivši premijer Milanović našalio se kako Hrvatska nema nuklearno oružje te da nema šifre za lansiranje te da je primopredaja činom izglasavanja povjerenja i prisege premijer Orešković službeno preuzeo vlast.

Milanović je uz stisak ruke i dobre želje predao vlast novom premijeru i njegovim potpredsjednicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

"Izazovi su ispred nas, ali moj je tim spreman preuzeti odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo gospodarstvo i pojačamo standard svakog građanina Hrvatske", kazao je Orešković.

Novi je premijer novinarima priznao da nije očekivao da će saborska rasprava trajati 14 sati, te da će joj u središtu biti rasprava o ustašama i partizanima. No, kaže, to je demokracija, a u  svakoj demokratskoj državi postoji proces da neke stvari mogu duže trajati.

Smatra da postoje "pametnije teme" na koje se treba fokusirati. "Mislim da građani traže nekakve promjene. Ja sam otvoreno komunicirao svoj stav i fokus mi je budućnost, a ne prošlost", poručio je.

Tajnica ureda premijera je prilikom upoznavanja s novim premijerom rekla da ona ostaje na dužnosti kako bi pomogla s tranzicijom. Šampanjac nije popijen pred kamerama, a premijer Orešković rekao je da će pjenušac otvoriti kada prvi rezultati rada njegove Vlade početi stizati.



Zamjene za ministre

Hrvatski sabor u prvim je minutama subote potvrdio zamjene zastupnicima koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom, odnosno otišli su u izvršnu vlast.

HDZ-ove Olega Butkovića mijenja Lucijano Vukelić, Antona Klimana Josip Borić, Darka Horvata Josip Križanić, Tomislava Karamarka Ante Župan, Mira Kovača Miro Tot Gergeli.

Tomislava Tolušića mijenja Stjepan Pintarić, a Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika, Nada Murganić.

Mostova Božu Petrova mijenja Maro Kristić, Tomislava Panenića Ružica Vukovac, a Slavena Dobrovića Marko Sladoljev.

Sabor je odobrio da se u zastupničke klupe vrate bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović te bivši ministri Orsat Miljenić, Siniša Varga, Joško Klisović, Goran Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Predrag Matić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Mihael Zmajlović, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Arsen Bauk i Tomislav Saucha.

23:49
- Nova Vlada ima dvojicu potpredsjednika: Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most).

Ministar financija je Zdravko Marić, vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obrane Josip Buljević.

Tomislav Panenić ministar je gospodarstva, Ante Šprlje pravosuđa, Dubravka Jurlina Alibegović ministrica uprave.

Ministar poduzetništva i obrta je Darko Horvat, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, pomorstva i prometa Oleg Butković.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Davor Romić, turizma Anton Kliman, zaštite i okoliša Slaven Dobrović, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, branitelja Mijo Crnoja.

Ministar zdravlja je Dario Nakić, znanosti i obrazovanja Predrag Šustar, kulture Zlatko Hasanbegović, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reforist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.



23:10
- Novi članovi Vlade prisegnuli su da će svoju dužnost obnašati časno.

23:08 - Hrvatska je kasno u petak dobila novu, trinaestu Vladu. Od 149 nazočnih zastupnika, 83 su glasovala za, 5 je bilo suzdržanih, a 61 protiv. Time je Hrvatski Sabor iskazao povjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i članovima Vlade.

Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana. Najavio je da će nastojati da Hrvatska u iduće četiri godine doživi transformaciju u tri ključna područja - gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

Među ciljevima istaknuo je osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020., smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP-a po glavi stanovnika za 2000 eura.

23:07 - 'Strpljivo i pažljivo sam slušao. Ovaj Sabor je podijeljen, očekivao sam više. Moja firma bi propala da smo satima pričali o ustašama. Došao sam kao Hrvat iz Kanade, ovo mi je čast.

Ja sam bio manjina u Kanadi i meni su manjine bogatstvo, nismo gledali odakle je netko. Ideje su mi bile bitne. Vidim prednosti u manjinama.

Hvala Bogu nisam opterećen prošlosti, došao sam ovdje pomoći. Ostavio sam plaću, treba li mi ovo, ne treba, ali preuzeo sam izazov. Neću se nikad zatvoriti, meni je bitno čuti drugo mišljenje. Ideologije me neće skrenuti s puta.

Ima stvari iz Kanade koje su dobre, ali ima i Hrvatska. Ja se nadam da narod nije podijeljen, a ako je, onda je na nama da ga spojimo.

Jasno mi je da nije svima lako. Meni cilj da svima podignem standard života. Gospodin Čačić je rekao da trebaju vrijeme i rezultati te to i ja tražim. Uvjeren sam da će ono što sam postigao biti korist ovoj zemlji.

Kolegama iz SDP-a, HNS-a i IDS-a mogu reći da smo radili s ciljem poboljšanja situacije u Hrvatskoj. Pitajte što sindikati misle o meni, mogu vam ja reći, ali bitno je što od njih možete čuti.

Slažem se s gospođom Tireli, bivša Vlada je isto uvela dobre stvari. Ja sam vrlo transparentan, odite na internet i pogledajte. Investitori su počeli kupovati hrvatske obveznice.

Nisam političar, nadam se da ću nešto naučiti u ove četiri godine. Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator. Došao sam za njih, žrtvovat ću se za njih. Ne idem nigdje, hvala za vaš input. Idemo raditi', rekao je u svom obraćanju mandatar Orešković.

22:56 - Zastupnik Mosta Ivan Mišić, za kojeg se pretpostavljalo da će nakon Lovrinovićevog istupa, kao njegov bliski prijatelj, također iskazati nepovjerenje Vladi, rekao je da će on osobno podržati tim Tihomira Oreškovića. Čini se da će na skorašnjem glasovanju o povjerenju Vlada dobiti 80 glasova - 60 Domoljubne koalicije, 13 Mostovih, dva Bandićeva, dva HDSBB-a te tri zastupnika nacionalnih manjina.



22:45
- 'Uvjeren sam mandataru Orešković da vam je na temelju svega što ste vidjeli sve jasno.

Vama se većina osipa pred očima. Vašu vladu zasjenili su izbori nekoliko kandidata za ministre. To nije dobro. Jedan dio naših sugrađana osjeća se napadnuto.

Nadam se samo da to nije dio plana. Nadam se da niste tim izjavama htjeli zamagliti prave probleme. Ciljevi koje ste naveli su korektni, ali nemojte se ljutiti, to nisu reforme te mislim da ste i vi toga svjesni.

Žao mi je što niste odgovorili zastupnicima. Ne znam razlog, ali vaše temeljno pravo i obaveza je da budete najjači glas te vlade. To je i pitanje i poštovanja prema zastupnicima.

Da biste ostvarili ciljeve vama će trebati 'dream time', samo se nadam da neće postati 'nightmare team', rekao je u završnom izlaganju zastupnik Kolman iz HNS-a.

'Čujem da je potpisan koalicijski sporazum, ali čujem i da je gospodarski program okrnjen. Obvezni smo toga se pridržavati. Lovrinović kaže da je izigran. Nije jedini', rekao je u završnom izlaganju zastupnik Stazić iz SDP-a. 'Vlada je zasnovana na laži gospodina Petrova.'

'Pristajete li biti premijer na prevarama? Ne možemo glasati za vašu vladu', dodao je zastupnik Stazić.

'Most je izdao civilizacijske vrijednosti, mi nećemo. Vratit ćemo se', zaključio je Stazić.

'Trebalo je trinaest sati za padnu maske. Bojali ste se gospodina Oreškovića. U tih trinaest sati niste ponudili niti jedan argument da osporite raspravu HDZ-a niti mandatara Oreškovića.

'U nervozi ljudi kažu svašta. Nakon četiri godine ostavili ste više duga i otjerali ste građane. Niste danas progovorili o ekonomiji, a da ste govorili o ekonomiji onda ne biste mogli govoriti ovom retorikom', rekao je Ivan Šuker.

22:36 -
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je u petak navečer mandataru Vlade Tihomiru Oreškoviću još 30 dana za sastavljanje te predstavljanje Vlade i njezinog programa u Hrvatskome saboru, doznaje Hina iz Ureda predsjednice.

Predsjednica je to učinila na Oreškovićev zahtjev, potpisala odluku i ona je odmah stupila na snagu.

U Saboru cijeli dan traje rasprava o povjerenju novoj Vladi, a u ponoć istječe 30 dana u kojem je mandatar dužan Saboru predstaviti članove Vlade i njezin program. Ustavom je predviđeno da mandatar može od predsjednice zatražiti još 30 dana.

22:30
- 'Činjenica je da su ovi izbori protekli u znaku reformi. Sve su stranke isticale reforme.

Odakle se planiraju namaknuti sredstva za pokretanje hrvatskog gospodarstva? Do sada se uglavnom posezalo za obiteljskom srebrninom. Računajući tempo prodaje, izračunato je da bi Hrvatska do kraja mandata ove Vlada mogla prodati svu imovinu.

Mišljenja sam da se ne smije ići u dodatno zaduživanje u inozemstvu. A ako se bude trebalo zaduživati, smatram da bi bilo dobro da Vlada treba za dopuštenje pitati ovaj dom.

Mi ćemo postati jedina zemlja bez imovine. Samo onaj koji drži vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju može diktirati razgovor.

Ne može vam nitko u ovoj zemlji jamčiti sto dana mira, to su neka prošla vremena. Već na današnjem predstavljanju trebalo prezentirati konkretni plan realizacije programa', rekao je u pojedinačnoj raspravi nezavisni zastupnik Stipe Petrina.

Svjetlana Lazić, zastupnica SDP-a istaknula je ulogu Petrinje u izgradnji Hrvatske države i žrtvu koju je Petrinja podnijela tijekom Domovinskog rata.

'Sramota me zbog napada pojedinih zastupnika na nevladine udruge u kojima sam i sama djelovala', rekla je u pojedinačnoj raspravi zastupnica SDP-a Biljana Gaća, referirajući se na raspravu zastupnika Glavaša.

Nezavisna zastupnica Gordana Rusak pozvala je na veći fokus na znanost i obrazovanje.



22:20
- 'Moći ću biti suzdržan ako me impresionirate, no vi se niste niti potrudili.

S malim ljudima sam prošao najteže trenutke u posljednjih pet godina. Za veliku većinu tih problema ti si ljudi nisu sami krivi. Nažalost mi imamo žrtve sustava.

Ovoj zemlji treba nadahnuća, no kako nadahnuti ako ništa ne kažete? Treba usaditi novi sustav vrijednosti. Treba spomenuti žrtve ovršne mafije i svih banaka i bankarskih svinjarija. Na ovaj problem ukazujemo od 2011. godine.

Uspjeli smo nametnuti temu monetarne reforme i to je najvažnija reforma. Nema ništa protiv vas osobno gospodine Orešković, bili biste sjajan ministar ili voditelj javnog poduzeća.

Znate li koliko ljudi je glasovalo za vas? Nula. Dovedeni ste i u zadnji čas. Vi ste kao i vaš klon, ništa osobno. Razmišljate korporatisički, a to mi se ne sviđa. Države se želi svesti na firme i da funkcioniraju kao firme.

Razočaran sam standardom vaše prezentacije. Ovo što ste nam vi ovdje dali nazivate strategijom, ovo je niz natuknica, strategije su nešto složenije.

Dobro je kolega Lovrinović rekao. Mislio sam da je Most ozbiljna stranka. Ovo je najbolja strategija ikad skinuta s interneta. Očekivao sam mnogo jaču raspravu, polemiku. Neću podržati ovu vladu, niti ovakav način razmišljanja', rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida u pojedinačnoj raspravi.

Milorad Batinić, zastupnik HNS-a u svojem je izlaganju istaknute je reforme doveo u pitanje kao nedovoljne ili krivo atribuirane pojedinom ministarstvu. Izrazio je sumnju uspjeh buduće vlade.

22:03
- Zastupnik Mosta Ivan Lovrinović izjavio je u petak navečer da neće podržati Vladu mandatara Tihomira Oreškovića jer je, tvrdi, Most odustao od ključnih momenata ekonomskog programa na temelju kojega je stekao povjerenje birača.

Lovrinović je ocijenio kako sporazum koji su navečer potpisali Most i Domoljubna koalicija pokazuje kako "fali znanja, odlučnosti i profesionalnosti".

"Ne vjerujem da će se ići u dobrom smjeru i ja vam, na žalost, ne mogu dati povjerenje, zbog građana kojima sam obećao. Važnije mi je zaštititi vlastiti obraz i interese građana", kazao je Lovrinović u pojedinačnoj raspravi u Saboru i dodao kako će se ispričati Vladi ako ga svojim potezima demantira.

"Došlo vrijeme da otvoreno jedni drugima kažemo u oči što mislimo, dosta je bilo ulagivanja i šupljih govora", poručio je.

Lovrinović tvrdi kako je program s kojim je Most išao u kampanju srezan do neprepoznatljivosti, kako se ne spominje monetarna reforma te kako o monetarnoj politici Hrvatske govore samo strani bankari.

"Kao autor značajnog dijela gospodarskog programa Mosta osjećam se izigranim, kao i svi koji su glasali za Most", rekao je Lovrinović.



21:35
- Domoljubna koalicija, Most nezavisnih lista i stranka Milan Bandić 365 potpisali su u petak navečer sporazum o reformoskoj Vladi kojim se definira suradnja u koalicijskoj Vladi.

"Sporazum sadrži pravila igre, defniciju suradnje u reformskoj vladi u svim oblicima i dimenzijama te suradnje", rekao je u izjavi novinarima čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko po potpisivanju sporazuma u Hrvatskome saboru.

Odbacio je, kao i čelnik Mosta Božo Petrov, nagađanja da je postojao bilo kakav spor oko potpisivanja sporazuma, s obzirom na to da on nije potpisan već jutros, kako je najavljivano.

Obojica su ocjenom "pet" ocijenili međusobno povjerenje između potpisnika sporazuma.

Sporazum bi, najavljeno je, uskoro trebao biti objavljen na internetskim stranicama.

21:20
- 'Voljela bih da ono što se najavljivalo u kampanji kao najbitnije zaista i provede, pogotovo kada je riječ o reformi javne uprave', rekla je zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović u pojedinačnoj raspravi. 'Bez te reforme javni sektor neće moći biti učinkovit.'

'Stručnjaci su odavno odlučili da su brojne općine nefunkcionalne te da troše previše novaca, a sada je ta reforma stopirana', dodalja je zastupnica Petrijevčanin Vuksanović.

'Vaš program koji ste napisali, ne uključuje niti jednu riječ, a ne rečenicu o otocima, a mi smo otočna zemlja. Imamo 40 naseljenih otoka, moramo se zapitati kakva je to demografska politika koja ne spominje otoke', rekao je zastupnik Davor Penić.

'Također, o sportu u smjernicama Vlade nema niti riječi. Slaže li se koalicija s postojećim zakonom o sportu i planirate li ga mijenjati?', pitao je zastupnik Penić.

21:00 -
'Politika nije borba samoproglašenog zla i dobra. Nije loše da je gospodin mandatar čuo ove sve rasprave kako bi vidio u kakvoj državi će raditi', rekao je zastupnik Prgomet u pojedinačnoj raspravi. 'Odustali ste o reforme lokalne uprave. Hrvatska je premala država za ovoliku upravu.'

'Sustav je preglomazan, a mjesta će najčešće zauzeti ljudi koji su tamo zbog svoje političke pripadnosti', dodao je Prgomet, kritizirajući navodno odustajanje od reforme uprave.
Zastupnica Ikić Baniček iz SDP-a prije rasprave zastupnika Prgometa rekla je u svojoj pojedinačnoj raspravi da nije uvjerena da je ova vlada uistinu vlada stručnjaka.

'Božo Petrov više je puta pogazio svoju - kod javnog bilježnika ovjerenu - riječ te je lagao javnosti i biračima', dodala je zastupnica Ikić Baniček.

20:45
- Novinari Jutarnjeg lista trenutno u Saboru doznaju da će u 21 sat biti potpisan sporazum između Domoljubne koalicije i MOST-a.

20:30
- 'Zbog čega se zaustavlja kurikularna reforma? Njega su podržali socijalni partneri i sindikati, poslodavci, Pantovčak i MOST. Meni nije jasno što se dogodilo. Ovo je samoubilački prijedlog. Ne znam kako ćete to objasniti javnosti', rekla je u svojoj raspravi zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

'Nadam se da ste svjesni da zaustavljate velik dio već gotovog projekta, ne znam jeste li svjesni da zaustavljete standard za obrazovanje i profesionalizaciju ravnateljske funkcije što bi eliminiralo utjecaj lokalnih šerifa na ljude koji upravljaju školama', dodala je Glasovac. 'Stručnjaci su radili na ovim reformama, 450 uvaženih stručnjaka.'

'Stručnjaci koje spominjete su oni koje ste izabrali. Nemojte govoriti o stručnjacima jer ih je odabrala jedna politika i jedni stručnjaci', replicirao je zastupnik Ilčić.

'Ja sam se nadao da ćemo danas dobiti dokument koji će koncizno pobrojati stvari po kojima će ova Vlada biti bolja od prethodnog. Osobno sam se uvjerio da neki ministri niti ne znaju što u njemu piše', rekao je u svom izlaganju zastupnik Beus Richembergh.
20:12
- Doznajemo da će se mandatar Orešković obratiti zastupnicima s odgovorima na pitanja nakon što se završe pojedinačne rasprave.

HDSSB će podržati novu vladu

HDSSB-ov zastupnik Branimir Glavaš najavio je u petak navečer da će dvojica zastupnika te stranke podržati vladu Tihomira Oreškovića.

"HDSSB će sa svoja dva glasa podržati vas kao mandatara i, na neki indirektan način, i vaše kandidate za ministre", rekao je Glavaš.

Dodao je kako će prvi test za Vladu biti donošenje državnog proračuna, od kojega očekuje da će pokazati bolju budućnost Hrvatske.

Glavaš se obrušio na Platformu 112, čiji su aktivisti, uoči početka sjednice na kojoj se raspravlja o potvrđivanju nove Vlade, pred Saborom prosvjedovali protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture, zamijerajući mu izjave kojima je, kako tvrde, negirao antifaššizam.

Glavaš je prosvjednike nazvao "skupinom bukača", ustvrdivši da udruge nastoje zadržati novac koji im stiže iz proračuna i "koji završava u privatnim džepovima".

Replicirao mu je Nenad Stazić (SDP), istaknuvši kako su udruge protestirale protiv onoga čemu se protivi dobar dio društva, iako, kaže, može razumijeti zašto se Glavašu ne sviđaju stavovi nekih udruga. 

20:10 -
'Zastupnici Slavonije i Baranje očekuju da ćete pokazati razumijevanje za napaćeni narod naše regije. Očekujemo ravnomjeran razvoj države. Podržavat ćemo zakone koji doprinose našoj zemlji. Ovo je vlada kompromisa, neki su kandidati kompromis. Volio bih da ste iskoristili svoje poslovničko pravo i da ste odgovarali zastupnicima', rekao je Josip Salapić iz HDSSB-a u pojedinačnoj raspravi.

'Vi ste miroljubivi nasilnik, treba vas patentirati. Cijenu gospođe Rusak znamo, kada ćemo vašu doznati?', pitao se u svojem izlaganju zastupnik Stazić u replici zastupniku Salapiću.
19:50 -
'Mi smo oporbena stranka, no želja mi je, ako je to u interesu Hrvatske, podržat ćemo Vladu. Želimo dati svoj doprinos da se počnu rješavati problemi Republike Hrvatske. Poštujemo odluku predsjednice Grabar Kitarović', rekao je Branimir Glavaš u pojedinačnoj raspravi.

'Neću sada secirati vaše kandidate. Moglo bi se naći stotinu priredbi, no ne želim da rasprava ide u tom pravcu. Imate naše povjerenje, a vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali', dodao je Glavaš.

'Imat ćete prostora i vremena do izglasavanja proračuna jer ćemo do tada moći dobiti ideju o tome kako ćete rješavati probleme', rekao je Glavaš.

'Bez bolnih rezova neće biti bolje pozicije za Hrvatsku. Hrvatski građani neće živjeti bolje', rekao je Glavaš.

'Bit ćete u situaciji braniti svoje ministre ili ako javnost sazna za neke stvari o kojima mi sada ne znamo, bit ćete prisiljeni raditi promjene. Imajte hrabrost povući poteze i mijenjati ljude', dodao je Glavaš.

'Prvi test mandatara Oreškovića bit će proračun', zaključio je Glavaš.

'Platforma 112 okupila se na neprimjereni način. Nisu došli protestirati iz razloga koji su prezentirani. Iza te platforme kriju se ljudi koji su proteklih 20 godina navikli živjeti od hrvatskog proračuna', rekao je Glavaš.

'Iza tih nevladinih udruga kriju se pojedinačni interesi voditelja tih udruga. Pusići, Sarnavke i slični', rekao je Glavaš. 'Rezat će se tamo gdje najviše boli, na nevladinim udrugama.'

'Nevladine udruge nužan su korektiv svakog društva, a pošto nemaju interesa da dođu na vlast mogu biti najjači korektiv. Mogu razumijeti da vam se ne sviđaju njihovi stavovi, ali ne može se smanjivati utjecaj nevladinih udruga oduzimanjem novca', rekao je u replici zastupnik Stazić.

19:35
- 'Vizija mandatara uključuje i gospodarski boljitak. Osim toga važno je i pravo na zdravlje i obrazovanje i ono mora biti dostupno svima. Očekujem da zdravstvo bude solidarno i svima dostupno', rekao je zastupnik Željko Jovanović u svojoj pojedinačnoj raspravi.

'Čini mi se da smo blizu konsenzusa u temi obrazovanja. Kurikularna reforma puno je šira tema. Za 16 godina znat ćemo što smo učinili s reformom i zbog toga ne smije u njoj biti zastoja. Smjernice za reformu izradila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, institucija kojoj se ništa ne može prigovoriti', rekao je Jovanović.

'Program je pohvaljen i dobili smo potporu iz EU fonda. Kruna ovog procesa je kurikularna reforma. Projekt je podržala i predsjednica Grabar Kitarović. Ne može se čekati, ne može se čekati na uvođenje potpuno drugačijeg sustava obrazovanja', zaključio je raspravu Jovanović.
19:25
- Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić napuštaju Klub zastupnika Mosta i osnovat će svoj vlastiti Klub nezavisnih zastupnika, ali neće dovesti u pitanje izglasavanje povjerenja Vladi. To su nam danas neslužbeno potvrdili izvori bliski toj trojci oko koje su se danas plele kontroverzne infromacije.

- Oni su jednom nogom izvan Mosta. Spremni su se izdvojiti i osnovati svoj klub zastupnika. Petrov grozničavo traži rješenje u strahu da bi mogli prebjeći i uskratiti podršku Vladi u Saboru. A zbog toga bi se moglo dogoditi da Vlada jedva prođe kroz ušicu igle - ne bi dobili više od 76 ruku podrške - dopirale su danas u popodnevnim satima u Saboru do novinara vijesti iz redova HDZ-a o tome da u Mostu ključa nezadovoljstvo trojice zastupnika, jezgre udruge Promijenimo Hrvatsku, ali i njihova bliskog kolege poduzetnika Mišića.

Lovrinović i Martinović ispali su iz igre; Lovrinović nije dobio mjesto potpredsjednika u Vladi, a Martinović nije postao ministar pravosuđa. Mišić se nije spominjao ni u jednoj kombinaciji za funkcije, ali on je u Most došao kao dio udruge i sasvim je izgledno da bi im se pridružio u slučaju odlaska. Sve vrijeme pregovora u posljednja dva i pol mjeseca njih se trojica nisu razdvajala.

19:15
- Tomislav Končevski iz Hrvatskih laburista pozivao je u svojoj raspravi na objavljivanje registra hrvatskih vojnih invalida kako bi se moglo utvrditi kada i kako je koji invalid stekao svoju invalidninu i na temelju čega.

Jaroslav Pecnik iz Hrvatskih laburista u raspravi je konstatirao da prikazanim programom nije impresioniran.

'Umjesto temeljite rekonstrukcije nude se samo kozmetičke promjene', rekao je Pecnik.

19:05
- Zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović otvorila je pojedinačne rasprave. 'Rasprava se odvija u pokladno vrijeme, no danas su sve maske ovdje u Saboru pale. Umjesto dogovora plesao se Krabulji ples. Zaista je neuobičajeno da mandatar nema političku afirmaciju', rekla je Marinović.

'Mandatar je jedini odgovoran za ljude koje predstavlja kao ministre. Ne može se nakon toga govoriti da mu ih je netko podmetnuo', dodala je Marinović i rekla da prvi puta u koaliciji Hrvatska ima osobu koja ima potpisano da ne govori istinu.

'Kakvu će mandatar politiku voditi? Ljudi žele znati, jer su to vrijednosti na kojima počivaju ljudske vrijednosti. U tom slučaju, ako nema ideologije, dobijemo gospodu koji kažu da je antifašizam floskula', rekla je Marinović.

'Kažu da je ovo vlada stručnjaka. Stručnjaci s Wall Streeta su izazvali slom. Mi želimo idejna opredjeljenja. Nemojmo se igrati, ako depolitiziramo politiku, onda država postaje bespotrebna', rekla je zastupnica Marinović.
18.59
- Šef HDZ-a Tomislav Karamarko obratio se tijekom sjednice u Saboru novinarima, prenosi N1.

"Nema prostora za drame. Dramu izazivaju preko medija. Rasprava je katastrofa, igrokaz, vidi se tko priča o ustašama i partizanima. Bave se sotonizacijom jednog čovjeka, koji je rekao ispravnu stvar", rekao je Karamarko o kandidatu za ministra kulture Hasanbegoviću, te o raspravi u Saboru.

"Ovo vrijeđa zdrav razum. Zašto ne bih ostavio jednog vrijednog, mladog znanstvenika za ministra?"

Na pitanje hoće li večeras doći do potpisivanja sporazuma s MOST-om, kaže da se nada. Rekao je i da do kabineta Milanovića "to nikako ne dolazi".

Kaže da će se danas, pod pritiskom javnosti i novinara, sporazum potpisati, prenio je N1.

Karamarko, Petrov i Orešković razgovarali s manjincima

Nakon sastanka s manjinama, mandatar Tihomir Orešković je rekao da su imali kratku diskusiju, no dogovor o potpori Vladi još nije postignut.

– Vrlo pozitivno, ide u pravom smjeru, dali smo još malo vremena tako da ćemo se još čuti večeras, ali idemo u pravom smjeru, evo za sada – kratko je rekao Orešković, prenosi Večernji list.

Oko 18.15 sati počeo je sastanak Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, Bože Petrova, čelnika Mosta i mandatara Tihomira Oreškovića s predstavnicima manjinaca predvođenih Miloradom Pupovcem, liderom Srba u Hrvatskoj.

HDZ i Most uoči izglasavanja povjerenja Vladi žele osigurati potporu preostalih pet manjinaca kako bi imali što sigurniju parlamentarnu većinu.

Vjerojatno i zato što udruga Promijenimo Hrvatsku, koju čine Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić, žele osnovati zasebni klub izvan matičnog Mosta. Ipak, i u HDZ-u i u Mostu tvrde da će navedeni trojac, unatoč zasebnom klubu, podržati Vladu.  
18.53 - Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin najavio je u petak u Hrvatskom saboru da dio zastupnika nacionalnih manjina neće glasovati za novu Vladu jer, po njihovu mišljenju, mandatar Tihomir Orešković nije pokazao spremnost na suradnju.

"Gospodine mandataru, da ste kucali na vrata manjina, naišli biste na otvorena vrata, otkrili biste da zapravo postoji spremnost, ali niste, barem ne dovoljno", kazao je Radin u ime kluba u kojem su šestorica zastupnika nacionalnih manjina.

Dodao je kako su stranke vladajuće većine pregovarale s manjinama, ali da ti pregovori nisu dovedeni do kraja.

"Navodno nije bilo vremena i mi to razumijemo i uvažavamo, ali naši programi su kod vas, prijatelji iz Domoljubne koalicije. I sa zadovoljstvom ćemo pristupiti njihovom zajedničkom proučavanju. I tada će se, ali tada, stvoriti pretpostavka da glasamo za povjerenje ove Vlade. Vjerujemo da ćemo prilikom izglasavanja proračuna postići dogovor i da podržimo ovu Vladu u potpunosti", kazao je Radin.

Dodao je da se analizi i potpisivanju sporazuma koje su ponudile manjine može pristupiti već od ponedjeljka.

"Mi smo spremni za pregovore i za razgovore i zato kažemo samo 'doviđenja' u ovom trenutku ovoj Vladi iliti 'goodbye' i 'arrivederci' do skoroga", zaključio je.

Saborski HDZ odbacio je žestoke oporbene kritike na račun nove Vlade i njenog programa, poručivši joj da nije iznijela ni jedan valjan argument. Svjedoci smo pokušaja diskreditacije i linča pojedinaca bez ijednog argumenta, kazao je Ivan Šuker, predbacujući oporbi da se još nije pomirila što se Most, umjesto Hrvatskoj raste, priklonio Domoljubnoj koaliciji.

Izostanak oporbenih argumenata Šuker pripisuje i podacima na koje upućuje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u ispravljanju makroekonomskih ravnoteža. Ističe da s politikom kakvu je vodila bivša Milanovićeva Vlada, Hrvatsku u 2017. očekuje rast javnog duga na razinu preko 93 posto BDP-a.

Milanovićeva je Vlada 2011. preuzela državu sa 61 posto udjela javnog duga u BDP-u, on će danas biti preko 91 posto, upozorava Šuker i ističe da ni jedna država u Europi nije imala takav rast javnog duga. Javni je dug u protekle četiri godine narastao za 100 milijardi kuna usprkos "brutalnom" poreznom opterećenju građana i gospodarstva, kaže Šuker.

U istom je razdoblju, kaže, izgubljeno oko 80 tisuća radnih mjesta, a 100 tisuća mladih otišlo je preko granice.
Replicirala mu je Ingrid Antičević-Marinović, ustvrdivši da bi potvrđivanje vlade bio svečani čin "da su druge okolnosti i da su zastupnici prethodno upoznali mandatara".

"Možemo se kladiti može li mandatar bez papira identificirati svaku ponaosob osobu za koji je resor zadužena i kako se zove. Ja mislim da ne može i u tome je najveći problem", kazala je Antičević-Marinović.

Ivan Kovačić u ime Mosta je pozvao oporbu na konstruktivnu kritiku, zamolivši da to bude bez uvreda i svađa.

Podsjetio je i na resore koje je Most zatražio rekavši kako su u njima htjeli pokazati pokazati odgovornost.

Iz oporbenih redova uzvratili su mu citiranjem zbog izjave koju je tijekom kampanje potpisao i ovjerio čelnik Mosta Božo Petrov, a u kojoj tvrdi da neće u koaliciju ni s ljevicom ni s desnicom kao i da će u suprotnom podnijeti ostavku.

Kovačić, međutim, na replike nije želio odgovarati.

JL, PSD, (H)
Foto: Dragan Matić / EPH,
Tomislav Krišto / EPH
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/imamo-vladu-83-zastupnika-za-5-suzdrzanih-61-protiv-milanovic-predao-vlast-oreskovicu-299755 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d4db00fae73890b344744be039d13b4c954a3d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imamo+Vladu%3A+83+zastupnika+za%2C+5+suzdr%C5%BEanih%2C+61+protiv%3B+Milanovi%C4%87+predao+vlast+Ore%C5%A1kovi%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fimamo-vladu-83-zastupnika-za-5-suzdrzanih-61-protiv-milanovic-predao-vlast-oreskovicu-299755 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fimamo-vladu-83-zastupnika-za-5-suzdrzanih-61-protiv-milanovic-predao-vlast-oreskovicu-299755 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maratonska sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskamaratonska sjednica

Imamo Vladu: 83 zastupnika za, 5 suzdržanih, 61 protiv; Milanović predao vlast Oreškoviću

Piše PSD.
23. siječnja 2016. - 01:10
00:10 - 'Any advice?', pitao je premijer Orešković bivšeg premijera Milanovića prilikom primopredaje vlasti.

'None whatsoever', odgovorio mu je bivši premijer Milanović te je time formalnost tranzicije vlasti započeta.

Bivši premijer Milanović našalio se kako Hrvatska nema nuklearno oružje te da nema šifre za lansiranje te da je primopredaja činom izglasavanja povjerenja i prisege premijer Orešković službeno preuzeo vlast.

Milanović je uz stisak ruke i dobre želje predao vlast novom premijeru i njegovim potpredsjednicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

"Izazovi su ispred nas, ali moj je tim spreman preuzeti odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo gospodarstvo i pojačamo standard svakog građanina Hrvatske", kazao je Orešković.

Novi je premijer novinarima priznao...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:56