stdClass Object ( [id] => 1362780 [title] => Hrvatska vraća vojni rok! Kada će prvi ročnici obući uniformu, koje će generacije biti obuhvaćene, idu li i djevojke? [alias] => hrvatska-vraca-vojni-rok-kada-ce-prvi-rocnici-obuci-uniformu-koje-ce-generacije-biti-obuhvacene-idu-li-i-djevojke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Republika Hrvatska vraća vojni rok, to je već jasno, a naziru se i njegovi prvi obrisi, barem kada je u pitanju vremenski okvir služenja ročnog sastava.

"Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga. Već idući tjedan imat ćemo gotove prijedloge koje Oružane snage pripremaju već petnaestak dana, izložit ćemo ih premijeru..." – kazao je to Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, gostujući na RTL-u. Po njegovom mišljenju, tromjesečna vojna obuka dovoljna je da se usvoje sve potrebne vojne vještine.

Tiče se svake obitelji

"Mislim da je tri mjeseca vojnog roka sasvim dovoljno. Bit će tri modela. Stvar je u tome imate li operativno i infrastrukturno mogućnosti provesti tri mjeseca obuke, šest mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o tri mjeseca, govorimo o 17 tisuća mladih ljudi koji trebaju po generaciji ući u proces vojne obuke", objasnio je ministar.

---

image

Ministar Ivan Anušić: Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga

 

Damir Krajač/Cropix
---

Vruća sigurnosna i važna društvena tema ponovnog uvođenja ročnog sastava Oružanih snaga posebno intrigira javnost budući da će se ticati praktički svake obitelji i više naraštaja građana.

Što misli i kako prve konkretnije najave komentira umirovljeni general-bojnik Luka Džanko? (Čovjek ima iskustvo iz nekadašnje JNA, a od 1991. godine i iz Hrvatske vojske: već u kolovozu te godine bio je postavljen za prvog zapovjednika južnog bojišta, sudjelujući kasnije u svim važnijim oslobodilačkim akcijama, ratujući od doline Neretve i dubrovačkog zaleđa do...)

– Ja sam sigurno – za! Pozdravljam vraćanje obveznog vojnog roka, a tromjesečna obuka ročnika je minimum. Kraći rok ne bi dolazio u obzir, onda bi bilo bolje ne raditi ništa. Mislim da bi mladiće trebalo novačiti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje škole. Onako kako se to radilo i u bivšoj državi.

---

image

General Luka Džanko: Mislim da bi mladiće trebalo novačiti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje škole

Boris Kovačev/Cropix
---

Nisu ni oni to izmislili, već su slijedili bogata iskustva drugih zemalja, još od Prvog svjetskog rata. Tri mjeseca su dovoljna za opću obuku, a o detaljima tek trebamo čuti, nema još dovoljno informacija...

Povratak vojnog roka podupire i dr. sc. Marinko Ogorec, vojni analitičar i nastavnik velikogoričkog visokog učilišta.

– Svakako podupirem uvođenje ročnog sastava, štoviše, mislim da bi vojni rok trebao biti obavezan ne samo za mladiće, već i za djevojke! Praksa iz mnogih zemalja pokazuje da su vojnikinje odličan izbor, u čemu naše profesionalne pripadnice Oružanih snaga daju pravi primjer. S druge strane, založio bih se za rješenje prema kojemu bi država služenje vojnog roka upisivala u radni staž: kad već nešto "uzima", zašto nečim ne bi i uzvratila?!

Profesor ipak naglašava da širokoj javnosti još nisu poznate pojedinosti projekta povratka vojnog roka, pa tako ni on sam ne zna što se sve želi postići slanjem mladih u vojsku, a to je jedno od najvažnijih pitanja.

Ne treba žuriti

– Dakle, treba vidjeti želimo li provoditi samo temeljnu obuku ili bi se djelomično išlo i na specijalističku. O tim odgovorima ovisit će i rok služenja. Kod nas se prakticiralo i uvježbavanje, pa je sve trajalo šest mjeseci. To će se još iskristalizirati, vidjet ćemo za koji model će se država na koncu odlučiti.

Čovjek u nuždi nauči pucati i za dva sata, ali tenkovsku posadu morate obučavati šest mjeseci, artiljerijske posade četiri mjeseca, a ljude koji će se baviti izračunima i elektronikom – sedam mjeseci...

---

image

Dr. Marinko Ogorec: Založio bih se za rješenje prema kojemu bi država služenje vojnog roka upisivala u radni staž

 

Vvg.hr
---

Na pitanje kada bismo mogli očekivati prve ročnike, odnosno prvi naraštaj u vojarnama, naš sugovornik odgovara da nema potrebe lomiti vratove i djelovati hitno, odnosno navrat-nanos, budući da nam ne prijeti nikakva ugroza ili realna sigurnosna opasnost.

– Ako bismo se intenzivno i temeljito pripremili, osigurali sredstva i financije, dogovorili se oko programa i onog što se želi postići, obnovili i pripremili već postojeće vojarne i ostalu infrastrukturu doveli u operativno stanje, prvi naraštaj ročnika mogao bi u barake već početkom jeseni. Ipak, realnije bi bilo iduće proljeće. Znači, otprilike za godinu dana...

Zanimljivo je profesorovo razmišljanje i o širini zahvata, odnosno koje bi sve naraštaje Oružane snage pozivale u vojsku.

– Naravno, išao bi naraštaj koji je upravo završio srednju školu, ali ja bih bio sklon sve proširiti i na naraštaje koji imaju do 25 godina života. Vojni rok nije samo bitan za vojnu obuku ili rukovanje oružjem, već bi taj program trebao osposobiti mladog čovjeka da se može snaći u teškim situacijama: poplave, požari, potresi, razne druge nepogode pogađaju nas sve češće.

Analitičar Ogorec ističe da su obranu Hrvatske omogućili i Hrvatsku vojsku stvorili upravo mladi ljudi, obični građani, civili, ali civili koji su u najvećem broju slučajeva prethodno odslužili obvezan vojni rok od godinu dana u vojsci bivše države. A mi već dugi niz godina imamo naraštaje koji nisu imali ni dana vojničke obuke. Zato ne bi bilo loše razmisliti i o uključenju starijih godišta.

Trebaju ih i u HRM-u

Naš sugovornik drži da u obzir svakako treba uzeti i druge sastavnice, odnosno rodove Oružanih snaga, a ne samo mlade slati u kopnenu vojsku. Prema njegovim riječima, i u Hrvatskoj ratnoj mornarici – što je posebno zanimljivo obalnim krajevima – našlo bi se mjesta za ročni sastav.

– I u mornarici sigurno ima dužnosti i poslova koji ne zahtijevaju profesionalni vojni kadar...

---

image

Naše profesionalne pripadnice Oružanih snaga dale su pravi primjer kakav vojnik treba biti

 

Vlado Kos/Cropix
---

A na pitanje možemo li očekivati poplavu priziva savjesti, kao što je to već bio slučaj u Hrvatskoj vojsci, i kako se nositi s tim pitanjima, profesor Ogorec kaže:

– Kod nas se pogrešno tumačio institut priziva savjesti. Nije to civilna zamjena za vojni rok. Priziv savjesti može nas osloboditi obveze rukovanja oružjem ili pucanja, ali nas ne oslobađa služenja vojnog roka. Na primjer, zašto u vojsci ne biste naučili biti bolničar, vatrogasac, logističar, pirotehničar ili slično tomu?!

Evo primjera: Desmond Thomas Doss bio je vojni bolničar američke vojske u Drugom svjetskom ratu. Tijekom čuvene bitke za Okinawu, spasio je čak 75 ranjenika, zasluživši tako Medalju časti, najviše američko vojno odlikovanje. I to kao prva osoba koja nije nosila oružje u borbi. Čovjek je bio adventistički kršćanin i zbog vjere nije želio oružje ni dotaknuti. O slučaju tog američkog vojnika snimljen je i igrani film "Greben spašenih", redatelja Mela Gibsona.

Profesor Ogorec veli da je pitanje vojnog roka nacionalna kategorija i da hrvatsko članstvo u Sjevernoatlantskom savezu ne znači da imamo ikakve obveze u tom smislu, ali se pokazuje da brojne europske zemlje imaju ili uvode, odnosno vraćaju neki oblik ročnog sastava.

U Finskoj je 12 mjeseci, kao i u Grčkoj, dok je u Danskoj osam. Austrija ima vojni rok, Švicarci idu u vojsku, Šveđani su ročnike vratili, a i Srbija je na putu da učini isto.

---

MORH: Razmatramo nekoliko opcija

Pitanja o vojnom roku uputili smo i Ministarstvu obrane:

"U pripremi je nekoliko prijedloga odsluženja vojnog roka koji će se razmatrati u narednom periodu, uzimajući u obzir više uvjeta koje će trebati zadovoljiti, od operativnih, infrastrukturnih do financijskih. Stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi više detalja o navedenom."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZOR! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POZOR! 2 0 6739 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 14:45:27 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-10 11:56:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-10 11:56:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatska vraća vojni rok! Kada će prvi ročnici obući uniformu, koje će generacije biti obuhvaćene, idu li i djevojke? page_title=Hrvatska vraća vojni rok! Kada će prvi ročnici obući uniformu, koje će generacije biti obuhvaćene, idu li i djevojke? [metakey] => vojni rok, priziv savjesti, Ministar Anušić, Vojnikinje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541649.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541674.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/23487043.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541664.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541653.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Danijel Soldo\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Vvg.hr","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Djevojke u vojsci? Za\u0161to ne?<\/p>","

Ministar Ivan Anu\u0161i\u0107: Pripremamo vojni rok, bit \u0107e tri prijedloga<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr. Marinko Ogorec: Zalo\u017eio bih se za rje\u0161enje prema kojemu bi dr\u017eava slu\u017eenje vojnog roka upisivala u radni sta\u017e<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

General Luka D\u017eanko: Mislim da bi mladi\u0107e trebalo nova\u010diti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje \u0161kole<\/p>","

Na\u0161e profesionalne pripadnice Oru\u017eanih snaga dale su pravi primjer kakav vojnik treba biti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26541649_1920.jpg":"1920x1080","k_26541649_1280.jpg":"1280x1280","k_26541649_1024.jpg":"1024x1024","k_26541649_640.jpg":"640x640","k_26541649_480.jpg":"480x480","k_26541649_340.jpg":"340x340","k_26541649_220.jpg":"220x220","o_26541649_1280.jpg":"1280x853","o_26541649_1024.jpg":"1024x682","o_26541649_640.jpg":"640x426","o_26541649_480.jpg":"480x320","o_26541649_340.jpg":"340x226","o_26541649_220.jpg":"220x146","h_26541649_1280.jpg":"1280x854","h_26541649_1024.jpg":"1024x683","h_26541649_640.jpg":"640x427","h_26541649_480.jpg":"480x320","h_26541649_340.jpg":"340x227","h_26541649_220.jpg":"220x147","pp_26541649_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541649_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541649_640.jpg":"640x814","pp_26541649_480.jpg":"480x611","pp_26541649_340.jpg":"340x432","pp_26541649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26541674_1920.jpg":"1920x1080","k_26541674_1280.jpg":"1280x1280","k_26541674_1024.jpg":"1024x1024","k_26541674_640.jpg":"640x640","k_26541674_480.jpg":"480x480","k_26541674_340.jpg":"340x340","k_26541674_220.jpg":"220x220","o_26541674_1280.jpg":"1280x853","o_26541674_1024.jpg":"1024x682","o_26541674_640.jpg":"640x426","o_26541674_480.jpg":"480x320","o_26541674_340.jpg":"340x226","o_26541674_220.jpg":"220x146","h_26541674_1280.jpg":"1280x854","h_26541674_1024.jpg":"1024x683","h_26541674_640.jpg":"640x427","h_26541674_480.jpg":"480x320","h_26541674_340.jpg":"340x227","h_26541674_220.jpg":"220x147","pp_26541674_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541674_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541674_640.jpg":"640x814","pp_26541674_480.jpg":"480x611","pp_26541674_340.jpg":"340x432","pp_26541674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"924x1288","hd_23487043_1920.jpg":"1920x1080","k_23487043_1280.jpg":"1280x1280","k_23487043_1024.jpg":"1024x1024","k_23487043_640.jpg":"640x640","k_23487043_480.jpg":"480x480","k_23487043_340.jpg":"340x340","k_23487043_220.jpg":"220x220","o_23487043_1280.jpg":"1280x1784","o_23487043_1024.jpg":"1024x1427","o_23487043_640.jpg":"640x892","o_23487043_480.jpg":"480x669","o_23487043_340.jpg":"340x473","o_23487043_220.jpg":"220x306","h_23487043_1280.jpg":"1280x854","h_23487043_1024.jpg":"1024x683","h_23487043_640.jpg":"640x427","h_23487043_480.jpg":"480x320","h_23487043_340.jpg":"340x227","h_23487043_220.jpg":"220x147","pp_23487043_1280.jpg":"1280x1628","pp_23487043_1024.jpg":"1024x1303","pp_23487043_640.jpg":"640x814","pp_23487043_480.jpg":"480x611","pp_23487043_340.jpg":"340x432","pp_23487043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26541664_1920.jpg":"1920x1080","k_26541664_1280.jpg":"1280x1280","k_26541664_1024.jpg":"1024x1024","k_26541664_640.jpg":"640x640","k_26541664_480.jpg":"480x480","k_26541664_340.jpg":"340x340","k_26541664_220.jpg":"220x220","o_26541664_1280.jpg":"1280x853","o_26541664_1024.jpg":"1024x682","o_26541664_640.jpg":"640x426","o_26541664_480.jpg":"480x320","o_26541664_340.jpg":"340x226","o_26541664_220.jpg":"220x146","h_26541664_1280.jpg":"1280x854","h_26541664_1024.jpg":"1024x683","h_26541664_640.jpg":"640x427","h_26541664_480.jpg":"480x320","h_26541664_340.jpg":"340x227","h_26541664_220.jpg":"220x147","pp_26541664_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541664_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541664_640.jpg":"640x814","pp_26541664_480.jpg":"480x611","pp_26541664_340.jpg":"340x432","pp_26541664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_26541653_1920.jpg":"1920x1080","k_26541653_1280.jpg":"1280x1280","k_26541653_1024.jpg":"1024x1024","k_26541653_640.jpg":"640x640","k_26541653_480.jpg":"480x480","k_26541653_340.jpg":"340x340","k_26541653_220.jpg":"220x220","o_26541653_1280.jpg":"1280x867","o_26541653_1024.jpg":"1024x693","o_26541653_640.jpg":"640x433","o_26541653_480.jpg":"480x325","o_26541653_340.jpg":"340x230","o_26541653_220.jpg":"220x149","h_26541653_1280.jpg":"1280x854","h_26541653_1024.jpg":"1024x683","h_26541653_640.jpg":"640x427","h_26541653_480.jpg":"480x320","h_26541653_340.jpg":"340x227","h_26541653_220.jpg":"220x147","pp_26541653_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541653_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541653_640.jpg":"640x814","pp_26541653_480.jpg":"480x611","pp_26541653_340.jpg":"340x432","pp_26541653_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38422918 Threads: 3 Questions: 7099159276 Slow queries: 3300850 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608380093 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-vraca-vojni-rok-kada-ce-prvi-rocnici-obuci-uniformu-koje-ce-generacije-biti-obuhvacene-idu-li-i-djevojke-1362780 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-vraca-vojni-rok-kada-ce-prvi-rocnici-obuci-uniformu-koje-ce-generacije-biti-obuhvacene-idu-li-i-djevojke-1362780?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289636 [name] => vojni rok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-rok [link] => /tag/vojni-rok ) [1] => stdClass Object ( [id] => 456122 [name] => priziv savjesti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => priziv-savjesti [link] => /tag/priziv-savjesti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747540 [name] => Ministar Anušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 12:56:40 [main_article_id] => 0 [alias] => ministar-anusic [link] => /tag/ministar-anusic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 747541 [name] => Vojnikinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 12:56:40 [main_article_id] => 0 [alias] => vojnikinje [link] => /tag/vojnikinje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZOR! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska vraća vojni rok! Kada će prvi ročnici obući uniformu, koje će generacije biti obuhvaćene, idu li i djevojke? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541649.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Danijel Soldo/Cropix [mainImageDesc] =>

Djevojke u vojsci? Zašto ne?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541649.jpg [title] =>

Djevojke u vojsci? Zašto ne?

Danijel Soldo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541674.jpg [title] =>

Ministar Ivan Anušić: Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga

 

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/23487043.jpg [title] =>

Dr. Marinko Ogorec: Založio bih se za rješenje prema kojemu bi država služenje vojnog roka upisivala u radni staž

 

Vvg.hr ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541664.jpg [title] =>

General Luka Džanko: Mislim da bi mladiće trebalo novačiti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje škole

Boris Kovačev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541653.jpg [title] =>

Naše profesionalne pripadnice Oružanih snaga dale su pravi primjer kakav vojnik treba biti

 

Vlado Kos/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Republika Hrvatska vraća vojni rok, to je već jasno, a naziru se i njegovi prvi obrisi, barem kada je u pitanju vremenski okvir služenja ročnog sastava.

"Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga. Već idući tjedan imat ćemo gotove prijedloge koje Oružane snage pripremaju već petnaestak dana, izložit ćemo ih premijeru..." – kazao je to Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, gostujući na RTL-u. Po njegovom mišljenju, tromjesečna vojna obuka dovoljna je da se usvoje sve potrebne vojne vještine.

Tiče se svake obitelji

"Mislim da je tri mjeseca vojnog roka sasvim dovoljno. Bit će tri modela. Stvar je u tome imate li operativno i infrastrukturno mogućnosti provesti tri mjeseca obuke, šest mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o tri mjeseca, govorimo o 17 tisuća mladih ljudi koji trebaju po generaciji ući u proces vojne obuke", objasnio je ministar.

---

image

Ministar Ivan Anušić: Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga

 

Damir Krajač/Cropix
---

Vruća sigurnosna i važna društvena tema ponovnog uvođenja ročnog sastava Oružanih snaga posebno intrigira javnost budući da će se ticati praktički svake obitelji i više naraštaja građana.

Što misli i kako prve konkretnije najave komentira umirovljeni general-bojnik Luka Džanko? (Čovjek ima iskustvo iz nekadašnje JNA, a od 1991. godine i iz Hrvatske vojske: već u kolovozu te godine bio je postavljen za prvog zapovjednika južnog bojišta, sudjelujući kasnije u svim važnijim oslobodilačkim akcijama, ratujući od doline Neretve i dubrovačkog zaleđa do...)

– Ja sam sigurno – za! Pozdravljam vraćanje obveznog vojnog roka, a tromjesečna obuka ročnika je minimum. Kraći rok ne bi dolazio u obzir, onda bi bilo bolje ne raditi ništa. Mislim da bi mladiće trebalo novačiti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje škole. Onako kako se to radilo i u bivšoj državi.

---

image

General Luka Džanko: Mislim da bi mladiće trebalo novačiti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje škole

Boris Kovačev/Cropix
---

Nisu ni oni to izmislili, već su slijedili bogata iskustva drugih zemalja, još od Prvog svjetskog rata. Tri mjeseca su dovoljna za opću obuku, a o detaljima tek trebamo čuti, nema još dovoljno informacija...

Povratak vojnog roka podupire i dr. sc. Marinko Ogorec, vojni analitičar i nastavnik velikogoričkog visokog učilišta.

– Svakako podupirem uvođenje ročnog sastava, štoviše, mislim da bi vojni rok trebao biti obavezan ne samo za mladiće, već i za djevojke! Praksa iz mnogih zemalja pokazuje da su vojnikinje odličan izbor, u čemu naše profesionalne pripadnice Oružanih snaga daju pravi primjer. S druge strane, založio bih se za rješenje prema kojemu bi država služenje vojnog roka upisivala u radni staž: kad već nešto "uzima", zašto nečim ne bi i uzvratila?!

Profesor ipak naglašava da širokoj javnosti još nisu poznate pojedinosti projekta povratka vojnog roka, pa tako ni on sam ne zna što se sve želi postići slanjem mladih u vojsku, a to je jedno od najvažnijih pitanja.

Ne treba žuriti

– Dakle, treba vidjeti želimo li provoditi samo temeljnu obuku ili bi se djelomično išlo i na specijalističku. O tim odgovorima ovisit će i rok služenja. Kod nas se prakticiralo i uvježbavanje, pa je sve trajalo šest mjeseci. To će se još iskristalizirati, vidjet ćemo za koji model će se država na koncu odlučiti.

Čovjek u nuždi nauči pucati i za dva sata, ali tenkovsku posadu morate obučavati šest mjeseci, artiljerijske posade četiri mjeseca, a ljude koji će se baviti izračunima i elektronikom – sedam mjeseci...

---

image

Dr. Marinko Ogorec: Založio bih se za rješenje prema kojemu bi država služenje vojnog roka upisivala u radni staž

 

Vvg.hr
---

Na pitanje kada bismo mogli očekivati prve ročnike, odnosno prvi naraštaj u vojarnama, naš sugovornik odgovara da nema potrebe lomiti vratove i djelovati hitno, odnosno navrat-nanos, budući da nam ne prijeti nikakva ugroza ili realna sigurnosna opasnost.

– Ako bismo se intenzivno i temeljito pripremili, osigurali sredstva i financije, dogovorili se oko programa i onog što se želi postići, obnovili i pripremili već postojeće vojarne i ostalu infrastrukturu doveli u operativno stanje, prvi naraštaj ročnika mogao bi u barake već početkom jeseni. Ipak, realnije bi bilo iduće proljeće. Znači, otprilike za godinu dana...

Zanimljivo je profesorovo razmišljanje i o širini zahvata, odnosno koje bi sve naraštaje Oružane snage pozivale u vojsku.

– Naravno, išao bi naraštaj koji je upravo završio srednju školu, ali ja bih bio sklon sve proširiti i na naraštaje koji imaju do 25 godina života. Vojni rok nije samo bitan za vojnu obuku ili rukovanje oružjem, već bi taj program trebao osposobiti mladog čovjeka da se može snaći u teškim situacijama: poplave, požari, potresi, razne druge nepogode pogađaju nas sve češće.

Analitičar Ogorec ističe da su obranu Hrvatske omogućili i Hrvatsku vojsku stvorili upravo mladi ljudi, obični građani, civili, ali civili koji su u najvećem broju slučajeva prethodno odslužili obvezan vojni rok od godinu dana u vojsci bivše države. A mi već dugi niz godina imamo naraštaje koji nisu imali ni dana vojničke obuke. Zato ne bi bilo loše razmisliti i o uključenju starijih godišta.

Trebaju ih i u HRM-u

Naš sugovornik drži da u obzir svakako treba uzeti i druge sastavnice, odnosno rodove Oružanih snaga, a ne samo mlade slati u kopnenu vojsku. Prema njegovim riječima, i u Hrvatskoj ratnoj mornarici – što je posebno zanimljivo obalnim krajevima – našlo bi se mjesta za ročni sastav.

– I u mornarici sigurno ima dužnosti i poslova koji ne zahtijevaju profesionalni vojni kadar...

---

image

Naše profesionalne pripadnice Oružanih snaga dale su pravi primjer kakav vojnik treba biti

 

Vlado Kos/Cropix
---

A na pitanje možemo li očekivati poplavu priziva savjesti, kao što je to već bio slučaj u Hrvatskoj vojsci, i kako se nositi s tim pitanjima, profesor Ogorec kaže:

– Kod nas se pogrešno tumačio institut priziva savjesti. Nije to civilna zamjena za vojni rok. Priziv savjesti može nas osloboditi obveze rukovanja oružjem ili pucanja, ali nas ne oslobađa služenja vojnog roka. Na primjer, zašto u vojsci ne biste naučili biti bolničar, vatrogasac, logističar, pirotehničar ili slično tomu?!

Evo primjera: Desmond Thomas Doss bio je vojni bolničar američke vojske u Drugom svjetskom ratu. Tijekom čuvene bitke za Okinawu, spasio je čak 75 ranjenika, zasluživši tako Medalju časti, najviše američko vojno odlikovanje. I to kao prva osoba koja nije nosila oružje u borbi. Čovjek je bio adventistički kršćanin i zbog vjere nije želio oružje ni dotaknuti. O slučaju tog američkog vojnika snimljen je i igrani film "Greben spašenih", redatelja Mela Gibsona.

Profesor Ogorec veli da je pitanje vojnog roka nacionalna kategorija i da hrvatsko članstvo u Sjevernoatlantskom savezu ne znači da imamo ikakve obveze u tom smislu, ali se pokazuje da brojne europske zemlje imaju ili uvode, odnosno vraćaju neki oblik ročnog sastava.

U Finskoj je 12 mjeseci, kao i u Grčkoj, dok je u Danskoj osam. Austrija ima vojni rok, Švicarci idu u vojsku, Šveđani su ročnike vratili, a i Srbija je na putu da učini isto.

---

MORH: Razmatramo nekoliko opcija

Pitanja o vojnom roku uputili smo i Ministarstvu obrane:

"U pripremi je nekoliko prijedloga odsluženja vojnog roka koji će se razmatrati u narednom periodu, uzimajući u obzir više uvjeta koje će trebati zadovoljiti, od operativnih, infrastrukturnih do financijskih. Stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi više detalja o navedenom."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Danijel Soldo/Cropix Damir Krajač/Cropix Vvg.hr Boris Kovačev/Cropix Vlado Kos/Cropix
Danijel Soldo/Cropix

Djevojke u vojsci? Zašto ne?

Damir Krajač/Cropix

Ministar Ivan Anušić: Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga

 

Vvg.hr

Dr. Marinko Ogorec: Založio bih se za rješenje prema kojemu bi država služenje vojnog roka upisivala u radni staž

 

Boris Kovačev/Cropix

General Luka Džanko: Mislim da bi mladiće trebalo novačiti, odnosno slati ih u vojsku odmah poslije srednje škole

Vlado Kos/Cropix

Naše profesionalne pripadnice Oružanih snaga dale su pravi primjer kakav vojnik treba biti

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-vraca-vojni-rok-kada-ce-prvi-rocnici-obuci-uniformu-koje-ce-generacije-biti-obuhvacene-idu-li-i-djevojke-1362780 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=122d634fe3cc1cbaf04c40ed1af5955c781dc2f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+vra%C4%87a+vojni+rok%21+Kada+%C4%87e+prvi+ro%C4%8Dnici+obu%C4%87i+uniformu%2C+koje+%C4%87e+generacije+biti+obuhva%C4%87ene%2C+idu+li+i+djevojke%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-vraca-vojni-rok-kada-ce-prvi-rocnici-obuci-uniformu-koje-ce-generacije-biti-obuhvacene-idu-li-i-djevojke-1362780 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-vraca-vojni-rok-kada-ce-prvi-rocnici-obuci-uniformu-koje-ce-generacije-biti-obuhvacene-idu-li-i-djevojke-1362780 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZOR! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPOZOR!

Hrvatska vraća vojni rok! Kada će prvi ročnici obući uniformu, koje će generacije biti obuhvaćene, idu li i djevojke?

Piše Damir Tolj
10. veljače 2024. - 12:56

Republika Hrvatska vraća vojni rok, to je već jasno, a naziru se i njegovi prvi obrisi, barem kada je u pitanju vremenski okvir služenja ročnog sastava.

"Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga. Već idući tjedan imat ćemo gotove prijedloge koje Oružane snage pripremaju već petnaestak dana, izložit ćemo ih premijeru..." – kazao je to Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, gostujući na RTL-u. Po njegovom mišljenju, tromjesečna vojna obuka dovoljna je da se usvoje sve potrebne vojne vještine.

Tiče se svake obitelji

"Mislim da je tri mjeseca vojnog roka sasvim dovoljno. Bit će tri modela. Stvar je u tome imate li operativno i infrastrukturno mogućnosti provesti tri mjeseca obuke, šest mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o tri mjesec...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:33