stdClass Object ( [id] => 269124 [title] => Hrvatska smiruje napetost i vraća veleposlanika u Srbiju [alias] => hrvatska-smiruje-napetost-i-vraca-veleposlanika-u-srbiju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hrvatski veleposlanik vraća se u utorak u Beograd pošto je bio povučen na konzultacije zbog protuhrvatskih incidenata u Srbiji, potvrdilo je u petak za Hinu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u očitu pokušaju da se smire strasti u regiji.

Zagreb je u četvrtak povukao veleposlanika Gorana Markotića jer je ministar u srbijanskoj vladi Aleksandar Vulin u srijedu vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u subotnjim intervjuima za Jutarnji i Večernji list rekla da je, iako su događaji u Beogradu bili za svaku osudu, povlačenje veleposlanika bio ishitren potez koji je, kako joj se čini, uvjetovan predizbornim vremenom u Hrvatskoj.

Hrvatska je, naglašavaju u MVEP-u u petak, povlačenjem veleposlanika na konzultacije poslala poruku da retorika poput one ministra Vulina šteti odnosima u regiji.

U MVEP-u smatraju da je odluka adekvatna. Ministrica Pusić je u četvrtak rekla: "Što se nas tiče, mi smo u prvom redu reagirali na izjavu člana srbijanske vlade, ministra Vulina, upućenu i Hrvatskoj i generalu Gotovini i hrvatskom premijeru. Zato smo donijeli odluku o pozivanju hrvatskog veleposlanika na konzultacije u Zagreb".

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić telefonski je jučer razgovarala s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem i dogovorili su se o nastavku rada na "normalnim odnosima dviju zemalja".

Srbija nije odgovorila povlačenjem veleposlanika iz Zagreba. Beograd je čvrsto opredijeljen za dalji razvoj suradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom, što ne bi smjeli ugroziti neprimjerena retorika i postupci pojedinaca, navodi se u srbijanskom priopćenju i naglašava se da su pokrenuti kazneni postupci zbog incidenta u srijedu 1. travnja kad he haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu. U priopćenju se dodaje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije utjecalo na promjenu strateškog opredijeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom".

U smirivanje strasti uključili su se u predsjednici dviju zemalja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država ni bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila mu je kako prepoznaje njegovu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa. "Prepoznajem vašu iskrenu želju da jačate dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadiđete svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović.

Brammertz: Šešelju presuditi što prije

U trenutku kada ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja potiče napetosti u cijeloj regiji najvažnije bi bilo da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u njegovu slučaju što prije donese presudu, ocijenio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

"Najvažnije u ovom predmetu jest da raspravno vijeće donese presudu što je prije moguće", kazao je Brammertz.

Dodao je kako očekuje da se i suđenja preostalim haaškim optuženicima, a posebice Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, okončaju u najavljenim rokovima.

Podsjetio je kako je predsjednik ICTY-a Theodor Meron u prosincu prošle godine izvijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se presuda u Karadžićevom slučaju očekuje u listopadu ove godine, dok bi prvostupanjska presuda Mladiću trebala uslijediti iza ožujka 2017. godine.

"Od tada se izvođenje dokaza obrane u predmetu 'Mladić' odvija bez problema", konstatirao je Brammertz.

Prisjećajući se kako se ove godine obilježava i dvadeseta obljetnica genocida što su ga vojska i policija bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima Srebrenice, Brammertz je podsjetio kako je ICTY podigao optužnice protiv 19 osoba koje su zapovijedile i sudjelovale u počinjenu tog zločin,a a među njima su i Karadžić i Mladić.

"Iako nismo, a nismo ni mogli, kazneno goniti sve one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici, pokazali smo da će oni koji počine genocid biti pozvani na odgovornost i kažnjeni", kazao je tužitelj Brammertz koji je istaknuo kako je važno da nacionalna pravosuđa nastave procesuirati sve sudionike ratnih zločina koji se još nisu suočili s pravdom.

Glavni haaški tužitelj ipak je dodao kako "potpuno razumije" kritike koje stižu od članova udruga žrtava rata jer i sam smatra da pravosuđe, kako na nacionalnim tako i na međunarodnoj razini, ne ispunjava uvijek sva njihova očekivanja.

"Svako pravosudno tijelo treba slušati žrtve na svim stranama i ozbiljno razmisliti o njihovim kritikama. Žrtve nas podsjećaju da naš rad mnogo znači njima, njihovim obiteljima i društvu", kazao je Brammertz.

Vulin ne odustaje od uvredljivih izjava


Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u petak da ostaje pri svojim izjavama o Hrvatskoj i porukama upućenim premijeru Zoranu Milanoviću poručivši da je "spreman ispričati se ako mu netko kaže što od izrečenoga nije istina".

"Ako sam time što sam Milanoviću predložio da provede reforme i tako dobije izbore pogriješio, ispričavam se. U redu, nemojte provoditi reforme", rekao je Vulin novinarima, ustvrdivši da je pažljivo analizirao svoje izjave i da uvijek govori istinu pa bi "bilo zanimljivo" da mu netko kaže što nije istina u njegovim izjavama od prije dva dana na koje je sam podsjetio.

"Ako sam pogriješio time što sam rekao da je 250.000 Srba protjerano iz Hrvatske i da nisu došli iz ekonomskih razloga ili zbog elementarnih nepogoda već bježeći pred ratom. Ako je to greška, volio bih da mi objasni kako se stvorilo 250.000 izbjeglica. Ako sam rekao da je Ante Gotovina ustaša, ja bih volio čuti da nije i - ispričat ću se", rekao je Vulin te dodao kako je "beskrajno sretan što je riječ ustaša shvaćena kao uvreda".

"Da, riječ ustaša je uvreda, a ako sam pogriješio rekavši da je Gotovina ustaša samo neka kažu da to nije točno i evo ispričavam se, duboko", rekao je srbijanski ministar.

Komentirajući odluku o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Beograda, Vulin je novinarima odgovorio protupitanjem "zar razlog tome nije paljenje hrvatske zastave u Beogradu" u incidentu koji je izazvao haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj.

Vulin je ustvrdio kako već 20 godina govori da je Šešelj "velika štetočina i da je njegova politika pogrešna" te podsjetio kako je i prije puštanja vođe radikala iz haaškog pritvora upozoravao da to vodi ka destabiliziranju zemlje i regije.

"Ako sam rekao bilo što što nije istina duboko se ispričavam, samo mi recite što nije istina", ponovio je Vulin i rekao kako mu je žao što hrvatski premijer nije došao na summit Kina plus 16 u prosincu prošle godine poručivši kako uvijek ima otvoren poziv da dođe.

Vulin je prije dva dana pozvao hrvatskog premijera "da prevlada svoju taštinu" i posjeti Srbiju te da "upozna 250.000 protjeranih u akciji Oluja", ocijenivši da su iz Hrvatske "pobjegli pred ratom, kamom i jamom", pri čemu je generala Gotovinu nazvao ustašom.

Čanak: Država je već trebala uhititi Šešelja

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 da je država trebala odmah reagirati na ponašanje haaškog optuženika i vođu radikala Vojislava Šešelja i ocijenio da ne bi bilo povišenih tenzija i povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Beograda da je policija Šešelja odmah privela.

Sudjelujući u emisiji Pressing regionalne televizije N1 s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem, Čanak je rekao kako Šešelj jedino incidentima može privući pažnju te ocijenio da je toleriranje takva ponašanja i dovelo društvo u sadašnju situaciju, podsjetivši da je od povratka iz Haaga Šešelj, kojeg je nazvao "kriminalcem", već počinio niz kaznenih djela.

"Bolećivost prema incidentima toga tipa dovela je ovo društvo tu gdje smo sada, a to je da se sve može opravdati turbo-patriotizmom. Smije li Šešelj to raditi zato što mu je predsjednik Republike kum!? Da je on sa zapaljenom zastavom strpan u policijsku ‘maricu’, ne bi bilo razgovora, ne bi bilo povlačenja veleposlanika na konzultacije", ustvrdio je Čanak dodavši da je tome tako zato što što nije bilo lustracije i zato što nije bila zabranjena Srpska radikalna stranka, kako je on to svojedobno predlagao.

Čanak je osporio bilo kakvu potrebu rasprave o eventualnom uhićenju Vojislava Šešelja, jer je Srbija već pokazala da surađuje s Haagom.

"Ja ne vidim zašto se o tome razgovara ako imamo politiku suradnje s Haaškim tribunalom... Ako ga treba vratiti, spremi ga se na avion i pošalje nazad", rekao je Čanak.

Komentirajući srpsko-hrvatske odnose Čanak je rekao da se može povući usporedba spaljivanja hrvatske zastave i razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru, ocijenivši da su Srbija i Hrvatska "spojene političke posude" te da dizanje tenzija na jednoj strani "ide u prilog ekstremistima s druge strane Dunava".

Sudjelujući u Pressingu iz zagrebačkog studija TV N1 saborski zastupnik i i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Milorad Pupovac, za Šešeljev je incident rekao da "u trenutnim okolnostima nailazi na plodno i zapaljivo tlo jer u našim društvima postoje ljudi koji dnevno potenciraju sjećanje na rat".

Pupovac je ocijenio i da Srbija i Hrvatska nemaju mehanizme kojima bi ovakve situacije mogle kontrolirati.

Istodobno Pupovac drži da su mnogo više javnost uznemirile neprimjerene izjave ministara Aleksandra Vulika i Predraga Matića.

"Izjava Vulina je nedopustiva, takvim jezikom predstavnici vlasti ne komuniciraju s predstavnicima druge države. I odgovor ministra Matića također je nedopustiv. Očekujem da (premijer Hrvatske Zoran) Milanović i (premijer Srbije Aleksandar) Vučić kažu svojim ministrima kakvim jezikom se razgovara... Ovakav jezik je primjeren ulici i kavani, a ne ljudima koji predstavljaju državu i javnost", ocijenio je Pupovac u razgovoru za TV N1.

(H)
Foto: Peđa Milosavljević / CROPIX 
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-03 17:39:55 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-03 17:41:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-03 11:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3188 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/04/03/AAA/seselj_zastava3-010415.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x601" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7356782 Threads: 4 Questions: 1524388925 Slow queries: 4634394 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110493770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-smiruje-napetost-i-vraca-veleposlanika-u-srbiju-269124 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-smiruje-napetost-i-vraca-veleposlanika-u-srbiju-269124?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232301 [name] => hrvatskasrbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatskasrbija [link] => /tag/hrvatskasrbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 223089 [name] => vojislavšešelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojislavseselj [link] => /tag/vojislavseselj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska smiruje napetost i vraća veleposlanika u Srbiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-10-48-36-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/03/AAA/seselj_zastava3-010415.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/03/AAA/seselj_zastava3-010415.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hrvatski veleposlanik vraća se u utorak u Beograd pošto je bio povučen na konzultacije zbog protuhrvatskih incidenata u Srbiji, potvrdilo je u petak za Hinu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u očitu pokušaju da se smire strasti u regiji.

Zagreb je u četvrtak povukao veleposlanika Gorana Markotića jer je ministar u srbijanskoj vladi Aleksandar Vulin u srijedu vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u subotnjim intervjuima za Jutarnji i Večernji list rekla da je, iako su događaji u Beogradu bili za svaku osudu, povlačenje veleposlanika bio ishitren potez koji je, kako joj se čini, uvjetovan predizbornim vremenom u Hrvatskoj.

Hrvatska je, naglašavaju u MVEP-u u petak, povlačenjem veleposlanika na konzultacije poslala poruku da retorika poput one ministra Vulina šteti odnosima u regiji.

U MVEP-u smatraju da je odluka adekvatna. Ministrica Pusić je u četvrtak rekla: "Što se nas tiče, mi smo u prvom redu reagirali na izjavu člana srbijanske vlade, ministra Vulina, upućenu i Hrvatskoj i generalu Gotovini i hrvatskom premijeru. Zato smo donijeli odluku o pozivanju hrvatskog veleposlanika na konzultacije u Zagreb".

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić telefonski je jučer razgovarala s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem i dogovorili su se o nastavku rada na "normalnim odnosima dviju zemalja".

Srbija nije odgovorila povlačenjem veleposlanika iz Zagreba. Beograd je čvrsto opredijeljen za dalji razvoj suradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom, što ne bi smjeli ugroziti neprimjerena retorika i postupci pojedinaca, navodi se u srbijanskom priopćenju i naglašava se da su pokrenuti kazneni postupci zbog incidenta u srijedu 1. travnja kad he haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu. U priopćenju se dodaje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije utjecalo na promjenu strateškog opredijeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom".

U smirivanje strasti uključili su se u predsjednici dviju zemalja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država ni bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila mu je kako prepoznaje njegovu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa. "Prepoznajem vašu iskrenu želju da jačate dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadiđete svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović.

Brammertz: Šešelju presuditi što prije

U trenutku kada ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja potiče napetosti u cijeloj regiji najvažnije bi bilo da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u njegovu slučaju što prije donese presudu, ocijenio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

"Najvažnije u ovom predmetu jest da raspravno vijeće donese presudu što je prije moguće", kazao je Brammertz.

Dodao je kako očekuje da se i suđenja preostalim haaškim optuženicima, a posebice Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, okončaju u najavljenim rokovima.

Podsjetio je kako je predsjednik ICTY-a Theodor Meron u prosincu prošle godine izvijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se presuda u Karadžićevom slučaju očekuje u listopadu ove godine, dok bi prvostupanjska presuda Mladiću trebala uslijediti iza ožujka 2017. godine.

"Od tada se izvođenje dokaza obrane u predmetu 'Mladić' odvija bez problema", konstatirao je Brammertz.

Prisjećajući se kako se ove godine obilježava i dvadeseta obljetnica genocida što su ga vojska i policija bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima Srebrenice, Brammertz je podsjetio kako je ICTY podigao optužnice protiv 19 osoba koje su zapovijedile i sudjelovale u počinjenu tog zločin,a a među njima su i Karadžić i Mladić.

"Iako nismo, a nismo ni mogli, kazneno goniti sve one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici, pokazali smo da će oni koji počine genocid biti pozvani na odgovornost i kažnjeni", kazao je tužitelj Brammertz koji je istaknuo kako je važno da nacionalna pravosuđa nastave procesuirati sve sudionike ratnih zločina koji se još nisu suočili s pravdom.

Glavni haaški tužitelj ipak je dodao kako "potpuno razumije" kritike koje stižu od članova udruga žrtava rata jer i sam smatra da pravosuđe, kako na nacionalnim tako i na međunarodnoj razini, ne ispunjava uvijek sva njihova očekivanja.

"Svako pravosudno tijelo treba slušati žrtve na svim stranama i ozbiljno razmisliti o njihovim kritikama. Žrtve nas podsjećaju da naš rad mnogo znači njima, njihovim obiteljima i društvu", kazao je Brammertz.

Vulin ne odustaje od uvredljivih izjava


Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u petak da ostaje pri svojim izjavama o Hrvatskoj i porukama upućenim premijeru Zoranu Milanoviću poručivši da je "spreman ispričati se ako mu netko kaže što od izrečenoga nije istina".

"Ako sam time što sam Milanoviću predložio da provede reforme i tako dobije izbore pogriješio, ispričavam se. U redu, nemojte provoditi reforme", rekao je Vulin novinarima, ustvrdivši da je pažljivo analizirao svoje izjave i da uvijek govori istinu pa bi "bilo zanimljivo" da mu netko kaže što nije istina u njegovim izjavama od prije dva dana na koje je sam podsjetio.

"Ako sam pogriješio time što sam rekao da je 250.000 Srba protjerano iz Hrvatske i da nisu došli iz ekonomskih razloga ili zbog elementarnih nepogoda već bježeći pred ratom. Ako je to greška, volio bih da mi objasni kako se stvorilo 250.000 izbjeglica. Ako sam rekao da je Ante Gotovina ustaša, ja bih volio čuti da nije i - ispričat ću se", rekao je Vulin te dodao kako je "beskrajno sretan što je riječ ustaša shvaćena kao uvreda".

"Da, riječ ustaša je uvreda, a ako sam pogriješio rekavši da je Gotovina ustaša samo neka kažu da to nije točno i evo ispričavam se, duboko", rekao je srbijanski ministar.

Komentirajući odluku o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Beograda, Vulin je novinarima odgovorio protupitanjem "zar razlog tome nije paljenje hrvatske zastave u Beogradu" u incidentu koji je izazvao haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj.

Vulin je ustvrdio kako već 20 godina govori da je Šešelj "velika štetočina i da je njegova politika pogrešna" te podsjetio kako je i prije puštanja vođe radikala iz haaškog pritvora upozoravao da to vodi ka destabiliziranju zemlje i regije.

"Ako sam rekao bilo što što nije istina duboko se ispričavam, samo mi recite što nije istina", ponovio je Vulin i rekao kako mu je žao što hrvatski premijer nije došao na summit Kina plus 16 u prosincu prošle godine poručivši kako uvijek ima otvoren poziv da dođe.

Vulin je prije dva dana pozvao hrvatskog premijera "da prevlada svoju taštinu" i posjeti Srbiju te da "upozna 250.000 protjeranih u akciji Oluja", ocijenivši da su iz Hrvatske "pobjegli pred ratom, kamom i jamom", pri čemu je generala Gotovinu nazvao ustašom.

Čanak: Država je već trebala uhititi Šešelja

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 da je država trebala odmah reagirati na ponašanje haaškog optuženika i vođu radikala Vojislava Šešelja i ocijenio da ne bi bilo povišenih tenzija i povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Beograda da je policija Šešelja odmah privela.

Sudjelujući u emisiji Pressing regionalne televizije N1 s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem, Čanak je rekao kako Šešelj jedino incidentima može privući pažnju te ocijenio da je toleriranje takva ponašanja i dovelo društvo u sadašnju situaciju, podsjetivši da je od povratka iz Haaga Šešelj, kojeg je nazvao "kriminalcem", već počinio niz kaznenih djela.

"Bolećivost prema incidentima toga tipa dovela je ovo društvo tu gdje smo sada, a to je da se sve može opravdati turbo-patriotizmom. Smije li Šešelj to raditi zato što mu je predsjednik Republike kum!? Da je on sa zapaljenom zastavom strpan u policijsku ‘maricu’, ne bi bilo razgovora, ne bi bilo povlačenja veleposlanika na konzultacije", ustvrdio je Čanak dodavši da je tome tako zato što što nije bilo lustracije i zato što nije bila zabranjena Srpska radikalna stranka, kako je on to svojedobno predlagao.

Čanak je osporio bilo kakvu potrebu rasprave o eventualnom uhićenju Vojislava Šešelja, jer je Srbija već pokazala da surađuje s Haagom.

"Ja ne vidim zašto se o tome razgovara ako imamo politiku suradnje s Haaškim tribunalom... Ako ga treba vratiti, spremi ga se na avion i pošalje nazad", rekao je Čanak.

Komentirajući srpsko-hrvatske odnose Čanak je rekao da se može povući usporedba spaljivanja hrvatske zastave i razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru, ocijenivši da su Srbija i Hrvatska "spojene političke posude" te da dizanje tenzija na jednoj strani "ide u prilog ekstremistima s druge strane Dunava".

Sudjelujući u Pressingu iz zagrebačkog studija TV N1 saborski zastupnik i i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Milorad Pupovac, za Šešeljev je incident rekao da "u trenutnim okolnostima nailazi na plodno i zapaljivo tlo jer u našim društvima postoje ljudi koji dnevno potenciraju sjećanje na rat".

Pupovac je ocijenio i da Srbija i Hrvatska nemaju mehanizme kojima bi ovakve situacije mogle kontrolirati.

Istodobno Pupovac drži da su mnogo više javnost uznemirile neprimjerene izjave ministara Aleksandra Vulika i Predraga Matića.

"Izjava Vulina je nedopustiva, takvim jezikom predstavnici vlasti ne komuniciraju s predstavnicima druge države. I odgovor ministra Matića također je nedopustiv. Očekujem da (premijer Hrvatske Zoran) Milanović i (premijer Srbije Aleksandar) Vučić kažu svojim ministrima kakvim jezikom se razgovara... Ovakav jezik je primjeren ulici i kavani, a ne ljudima koji predstavljaju državu i javnost", ocijenio je Pupovac u razgovoru za TV N1.

(H)
Foto: Peđa Milosavljević / CROPIX 
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-smiruje-napetost-i-vraca-veleposlanika-u-srbiju-269124 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23fe0fe6031789f4d7cd77356686dd9c66ef5865 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+smiruje+napetost+i+vra%C4%87a+veleposlanika+u+Srbiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-smiruje-napetost-i-vraca-veleposlanika-u-srbiju-269124 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-smiruje-napetost-i-vraca-veleposlanika-u-srbiju-269124 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Hrvatska smiruje napetost i vraća veleposlanika u Srbiju

Piše PSD.
3. travnja 2015. - 13:39
Hrvatski veleposlanik vraća se u utorak u Beograd pošto je bio povučen na konzultacije zbog protuhrvatskih incidenata u Srbiji, potvrdilo je u petak za Hinu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u očitu pokušaju da se smire strasti u regiji.

Zagreb je u četvrtak povukao veleposlanika Gorana Markotića jer je ministar u srbijanskoj vladi Aleksandar Vulin u srijedu vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u subotnjim intervjuima za Jutarnji i Večernji list rekla da je, iako su događaji u Beogradu bili za svaku osudu, povlačenje veleposlanika bio ishitren potez koji je, kako joj se čini, uvje...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 12:48