StoryEditorOCM
HrvatskaUBILE NAS CIJENE

Hrvati najviše troše na prehranu, a najviše eura odlazi na ove namirnice. Digli ruke od teletine, bacili se na jeftinije

Piše Sanja Stapić
27. travnja 2024. - 08:18

Prosječno kućanstvo u Hrvatskoj godišnje potroši tisuću eura na meso, a miješano mljeveno meso doživjelo je pravi bum jer mu je potrošnja porasla na 16,6 kilograma po članu obitelji, što je gotovo četiri puta veća potrošnja nego prije pet godina kada se trošilo po 4,3 kilograma. Na inflaciju je stanovništvo odgovorilo smanjenjem potrošnje teletine i govedine, a porasla je potrošnja jeftinije svinjetine i mljevenog mesa.

Kad se godišnjoj potrošnji od tisuću eura na meso, doda daljnjih gotovo 600 eura prosječnoga godišnjeg troška kućanstava na kruh i žitarice te malo više od tisuću eura potrošnje na povrće, mlijeko, mliječne proizvode i jaja, dođe se do podatka da samo na te osnovne prehrambene artikle kućanstva izdvoje godišnje prosječno po 2640 eura.

Na sve ostalo: na voće, ribu, ulja, slatkiše, kavu, sokove... potroše godišnje 1347 eura.

I dalje kaskamo

Prosječna godišnja potrošnja kućanstva za hranu i bezalkoholna pića iznosi 3957 eura, što je čak 27 posto od 14.659 eura ukupne godišnje potrošnje u koje se uz hranu računaju izdaci za sve robe i usluge: energiju, vodu, odvoz smeća, komunalne usluge, gorivo za automobile, trošak za odjeću, obuću, obrazovanje, rekreaciju, komunikacije, zdravlje, higijenu, kafiće...

Hrvatska kućanstva i dalje kaskaju zaostajući za prosjekom stanovnika razvijenih zemalja koji više troše na stanovanje i energente nego na hranu. Staro je pravilo da potrošnja za prehranu dominira u zemljama sa siromašnijim stanovništvom i nižim standardom.

Kućanstvima u Hrvatskoj prehrana odnosi sve više prihoda: od 1221 eura prosječne mjesečne potrošnje u pretprošloj godini čak 330 eura ili 27 posto odnosilo na hranu i bezalkoholna pića. Od ukupne mjesečne potrošnje od 1034 eura u 2019. godini prehrana je odnosila 26,2 posto prihoda, što je tada bilo 271 euro.

image

Hrvati su se zbog divljanja cijena prebacili na najjeftinije meso

Marko Miščević/Cropix

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o osnovnim karakteristikama potrošnje kućanstava izračunatim na temelju podataka prikupljenih anketom tijekom 2022., a riječ je o anketama koje se od 2011. rade jednom u više godina pa je pretposljednja napravljena za 2019. godinu.

Podatke je Državni zavod za statistiku iskazao u kunama uz obrazloženje da je anketa rađena u 2022., no mi smo ih pretvorili u eure jer je čak i u toj godini bilo obvezno iskazivanje cijena u kunama i eurima.

Anketa pokazuje da građani najviše troše na prehranu, a četiri kategorije namirnica koje im najviše novca odnose svakog mjeseca značajno su poskupljivale u toj pretprošloj godini, pa je ukupna prehrana bila skuplja na godišnjoj razini 15,9 posto dok je meso bilo poskupjelo 14 posto, za 22 posto skočile su cijene kruhu i žitaricama, kao i mlijeku, siru i jajima dok je povrće poskupjelo 12 posto.

Samo se troši krumpir

Kućanstva su na rast cijena odgovarala kako su mogla, mijenjala su svoje navike i prebacivala se na jeftiniju prehranu. Tako su po članu potrošila 42,4 kilograma kruha i peciva, dok je u 2019. ta potrošnja bila veća za 2,6 kilograma, a za 1,6 kilograma su na 16 kilograma povećali potrošnju brašna po članu kućanstva.

Obitelji u Hrvatskoj su preklani smanjile potrošnju govedine i teletine za 60 dekagrama po članu obitelji na 4,7 kilograma, malo su oborili potrošnju peradi na 17,2 kilograma, a povećali potrošnju jeftinijeg svinjskog mesa na 17,6 kilograma po članu obitelji što je 1,4 kilograma više nego ranije... Čak je porasla potrošnja svježe ribe s četiri na 4,9 kilograma po članu kućanstava, no nema podataka o kakvoj se vrsti ribe radi.

image
Josko Ponos/Cropix

Što se povrća tiče, uglavnom je opala potrošnja svog povrća osim krumpira kojeg se pojelo više od 1,7 kilograma, ukupno 32 kilograma po članu kućanstva. Slično je i s voćem te je porasla samo potrošnja južnog voća i banana za 1,1 kilogram na 12,8 kilograma južnog voća i 13 kilograma banana po članu kućanstva.

Nakon potrošnje na hranu, hrvatskim kućanstvima najviše novca odlazi na prijevoz, 15,5 posto, a na trećem je mjestu s udjelom od 14,5 posto stanovanje, voda, električna energija i plin.

U ukupnoj potrošnji obitelji na odjeću i obuću odlazi 7,2 posto godišnje potrošnje, za informacije i komunikacije 6,3 posto, za namještaj, kućansku opremu i redovito održavanje kućanstva imaju udio od 6,2 posto, a po 4,9 posto udjela u potrošnji odlazi na osobnu njegu, socijalnu skrb i ostala dobra te na restorane, kafiće i hotele.

Sve ostale skupine u ukupnim izdacima kućanstava imale su udio manji od četiri posto, kažu u Državnom zavodu za statistiku.

• 3957 eura su godišnji prosječni izdaci po kućanstvu za hranu i bezalkoholna pića

• 2278 eura po kućanstvu prosječno godišnje odnese prijevoz u koji se među ostalim računa gorivo, troškovi za održavanje osobnih prijevoznih sredstava...

• 2131 euro su prosječni godišnji izdaci za stanovanje, vodu,
električnu energiju i plin

• 1051 euro su prosječni godišnji izdaci za
odjeću i obuću

• 927 eura su prosječni godišnji izdaci za informacije i komunikacije po kućanstvu

• 912 eura su prosječni godišnji troškovi kućanstava za namještaj, kućansku opremu i redovito održavanje kućanstva

• 722 eura godišnje prosječno potroši kućanstvo na osobnu njegu, socijalnu skrb i ostala dobra

• 720 eura po kućanstvu prosječni je godišnji trošak u restoranima, kafićima i za usluge smještaja

Trećina kućanstava ima dva vozila

Većina kućanstava je pretprošle godine živjela u vlastitom stanu ili kući, podaci ankete pokazuju da se radi o 92,7 posto kućanstava dok ih je u 2019. bilo manje i to 87,8 posto. Stan ili kuću iznajmljivalo je 7,3 posto kućanstava, a prije pet godina njih 12,2 posto.

Prema opremljenosti trajnim dobrima, većina kućanstava raspolaže osnovnim trajnim dobrima, kao što su hladnjak, televizor i stroj za pranje rublja.

Automobil ima 78,6 posto kućanstava, a prije pet godina bilo ih je 71,4 posto, a u tom razdoblju s 21,3 na 28 posto porastao je udio onih s dva automobila u kućanstvu, stroj za pranje posuđa imalo je prije pola desetljeća 50,4 posto obitelji, a preklani njih 62,8 posto, dok je klimatizacijski uređaj imalo 55,1 posto kućanstava, a prije pet godina 44,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:34