stdClass Object ( [id] => 302851 [title] => Holy: Pa ne možemo istu plaću imati ja i Kerum; Kerum: Uzeja san državi pare iz dišpeta! [alias] => holy-pa-ne-mozemo-istu-placu-imati-ja-i-kerum-kerum-uzeja-san-drzavi-pare-iz-dispeta [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Među predizbornim obećanjima Mosta koja su neslavno propala prije nego što su pošteno zagrijali zastupničke klupe je i ono o ukidanju povlastice zastupnicima da nakon završetka mandata imaju pravo primati šest mjeseci punu plaću te još šest mjeseci polovicu te plaće. To pravo već je ostvarilo 48 zastupnika najvećim dijelom iz prošlog saziva, a i nekoliko iz ovoga.

Među zastupnicima koji su tražili naknadu plaće nakon mandata ima onih koji su uredno odradili sve četiri godine mandata i ostali zapamćeni kao aktivni zastupnici poput Mirele Holy (Orah) do onih koji su kao Željko Kerum navratili do Sabora dva, tri puta, ili progovorili samo u nekoliko navrata kao Ivan Račan (SDP) do onih koji na Markovu trgu nisu bili niti mjesec dana kao Biljana Gaća (SDP).
Iako u svojim redovima imaju vrsnog pravnog i ustavnog stručnjaka profesora Roberta Podolnjaka, kad su u kampanji obećavali promjene mostovci nisu imali na umu da se radi o pravnoj materiji koju je već jednom u slučaju dužnosničkih mirovina rušio Ustavni sud kao ni činjenicu da promjene mogu donijeti tek za buduće sazive ali ne i retroaktivno za aktualni. Zastupnici Mosta su, kako su i obećali prije mjesec dana, izradili izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika kojima se pravo plaće 6+6 ukida, a zakon koji je uvršten u dnevni red još nije raspravljen i ne zna se kad će biti.

- Kad smo predložili Zakon mi smo imali na umu najbolje namjere ali nismo znali da se to ne može primijeniti na sadašnje zastupnike. No, mi ćemo i dalje inzistirati na tim promjenama pa makar to bilo za idući saziv, a svi naši zastupnici spremni su se odreći te povlastice 6 plus 6. Mi je nećemo koristiti ni u ovom sazivu - kazao nam je jučer Ivan Kovačić predsjednik Kluba Mosta.

Iako se radi o predizbornom obećanju Mosta, a ne ni HDZ-a ni SDP-a, Most je kao glavne krivce opstrukcije na svojoj službenoj stranici optužio upravo ove dvije najveće stranke.
- Kolege zastupnici iz HDZ-a i SDP-a zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. Točnije, njih 48. Mi smo obećanje ispunili traživši izmjenu, međutim previše je čini se "profesionalnih političara" koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda. Svakako ćemo se zalagati da se zakon promijeni za slijedeći saziv Sabora, s obzirom da je to sada nemoguće. Baš zato ćemo svaki dan podsjećati kolege na naš prijedlog i čekati jednog po jednog od tih 48 da odustanu od svog zahtjeva - napisali su na svojoj Fecebook stranici. Ispod njihovog posta samo jučer tijekom jutra bilo je preko 600 vrlo gnjevih i uvredljivih komentara i to na račun Mosta te tek desetak pozitivnih ili neutralnih. Zašto je Most odlučio prozvati SDP nije posve jasno ni bivšem ministru uprave Arsenu Bauku(SDP), koji napominje kako njegova stranka nije na vlasti niti odlučuje o stavljanju zakona na dnevni red sjednice. Isto tako upozorava na to da se izmjenom Zakona o pravima zastupnika ne bi ukinula odredba o naknadi plaće po modelu 6+6 jer se ona spominje i u Zakonu o pravima državnih dužnosnika, te podsjeća da treba mijenjati više zakona da bi se to provelo.

Poziv Mosta da se sami odreknu prava na naknadu i u SDP-u i u HDZ-u nazivaju smiješnim. Tvrde da bi “golo” ukidanje prava na naknadu plaće stvorilo probleme mnogima koji se na svoja radna mjesta ne mogu vratiti jer im to priječi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Tu su zastupnici koji se bave slobodnim zanimanjima, poput odvjetnika, ali i oni koji imaju vlastite tvrtke i koji se godinu dana ne smiju vratiti u uprave jer bi bili u sukobu interesa.
Nešto ne štima

Bauk je skeptičan oko ozbiljnosti mostova prijedloga, tim više što profesor Podolnjak koji je jučer kukao da ih se ignorira i sabotira, sam još nije kao predsjednik matičnog Odbora za Ustav koji je formiran prije dva mjeseca taj zakon uvrstio uvrstio u dnevni red. "To ukazuje da nešto duboko ne štima u vladajućoj većini - smatra Bauk
Bivša zastupnica Mirela Holy (ORAH) ne slaže se s ukidanjem prava na novčanu naknadu nakon mandata jer kaže tko radi pošteno i sa srcem u politici zamjerio se mnogim elitama koje jedva čekaju osvetu nakon mandata i smatra da treba proći neko vrijeme dok se zastupnik ne snađe. "Ono što, po mom mišljenju treba napraviti je da se ukine uravnilovka u saborskim plaćama, odnosno da se valoriziraju na način kako to sad predlažu u javnoj upravi. Zastupnici u Danskoj imaju mjesečni minimalni paušal, a sve povrh toga moraju zaraditi, kako zakonskim i drugim inicijativama tako i radom na terenu, primanjem građana i drugim. Tada ne bi bili svi u istoj ravni, oni koji rade i oni koji ne rade kao ni ja i gospodin Kerum - kaže Holy. Holy će plaću primati do lipnja kad postaje predavač na sveučilištu Vern.
 Peđa Grbin (SDP) nema ništa protiv namjere da se sustav plaća i naknada nakon mandata temeljito revidira, kako se ne bi događalo da oni koji su u saborskim klupama vrlo kratko vrijeme stječu pravo na jednogodišnju naknadu plaće. To se, potvrđuje odnosi i na zastupnicu SDP-a Biljanu Gaću. No, napominje kako onda treba promijeniti cijeli paket pratećih zakona i onih na lokalnoj razini gdje dužnosnici imaju isto pravo kao i Zakon o sukobu interesa koji ne dopušta nekim kategorijama zanimanja povratak na stari posao godinu dana nakon mandata.

Sve su znali

Mostova Ružica Vukovac priznaje kako je njihov prijedlog ispao nedorađen, no zamjera što ih na to 'prekaljeni političari' nisu na vrijeme upozorili.
- Oni su točno znali što će se dogoditi. Mi smo imali najbolje namjere i s nama su u komunikaciji pregovora znali da ćemo tražiti ukidanje 6+6. Ali evo sad se ispostavilo da zakon ne može djelovati retroaktivno. Morat ćemo tražiti stručnu pomoć budući se radi o promjeni većeg broja zakona - zaključila je Vukovac.

U saborskom mandatu 2011. godine samo 28 zastupnika, odnosno 20 posto saziva koristilo je pravo 6+6 plaće, a ovaj put već ih je 48.

Zbog neispunjenog obećanja o rezanju beneficija jučer su se užarile društvene mreže pogotovo među Mostovim biračima, koji su svoje zastupnike pitali: "Gdje su nestale reforme?" i rezignirano poručivali da su im "ubili nadu u bolje sutra". Nikola Grmoja iz Mosta 48 zastupnika koji su zatražili plaću prozvao je "izdajnicima".
- Ja sam za objavu imena ovih 48 izdajnika! - rezolutno je preko Facebooka poručio Grmoja, dok su se i Mostovi partneri iz HDZ-a, kao i opozicija u Saboru zgražali nad njegovom objavom, optužujući ih da svoja neizvršena izborna obećanja svaljuju na njihova leđa

48 bezbrižnih još godinu dana

Na teret poreznih obveznika još godinu dana plaću će primati imućni Branko Vukšić i Nevenka Bečić (HGS), potom Darko Ledinski (SDP), Josip Krnić (SDP), Đurđica Plančić (SDP), Milan Jurković (HDZ), Petar Baranović, Natalija Martinčević i Vesna Sabolić (Reformisti), Danijel Mondekar (SDP), Branko Kutija (HDZ), Igor Kolman, Boris Blažeković, Ivica Mandić, Sonja Koning i Srđan Gjurković (HNS), Franko Vidović (SDP), Ante Babić (HDZ) Tušak Zlatko (Orah), Perica Jelečević (HDZ), Vanja Posavec (SDP), HDSSB-ovci Dinko Burić, Ivan Drmić, Krešimir Bubalo, Igor Češek I ex HDSSB-ovac Dražen Đurović, Damir Rilje (SDP), Jakša Baloević, Mirković Željko (SDP), Ivan Šimunović (HSP AS), manjinac Nedžad Hodić, Isns Posavec Krivec (SDP), Hrvoje Nekić (SDP), Dragan Crnogorac (SDSS), Mladen Novak (Orah), Đujić Saša (SDP), Mario Moharić (SDP), Davor Miličević (HDZ), Dunja Špoljar (SDP). Dio zastupnika HDZ-a je tražio naknadu pa kasnije odustao kad se popunila izvršna vlast pa su ope postali dio političke križaljke (Sunčana Glavak, Josip Borić, Davor Božinović), a dio će naknadnu koristi manje od godinu dana dok ne steknu uvjete za mirovinu (Mladen Marelić (SDP), Tomislav Ivić I Frano Matušić (HDZ))

 

Kerum: Uzeja san državi pare iz dišpeta!

I bivši saborski zastupnik Željko Kerum iskoristio je pravo da šest mjeseci nakon isteka mandata od države prima punu plaću. Iako ga to sljeduje sukladno zakonu, čudi da je Kerum – koji je svoj gradonačelnički mandat na čelu Splita odradio volonterski – aktivirao tu mogućnost, to više što u Sabor uopće nije dolazio. No, čini se da kod temperamentnoga Keruma nisu presudile financije, jer on i dalje u tome smislu jako, jako dobro stoji, nego – emocije.

– Znaš šta, ža mi je šta i prije nisan koristija to pravo, nego san sve radija volonterski, mukte, jer san bija previše emotivan, mekan, a drugi su to koristili da me politički unište. Sad san to učinija iz dišpeta za sve ono šta su mi napravili, razumiš? Zna se dobro, dok san bija gradonačelnik, ništa od Splita nisan uzeja i potrošija. Ja san duševan čovik, a oni koji su mi tili napakostit, to su sve zločesti ljudi koji su to lukavo iskoristili, i zato jin na ovi način vraćan, ko im.... mater! Uzet ću ka i oni sve šta mi po zakonu pripada. Sve!

Nego, pušti to, evo, ovi tren kuvan za mojih šezdeset radnika u mome hotelu u Rogoznici bakalar. Šta ja jiden, jidu i oni, razumiš, a svi kažu da je bakalar odličan i pozdravljaju te. Mislin, kažu oni koji su ga probali, a struka im je kuvanje, a četri čovika su ga probala. Ocjena je, govore, između četri i pet – u dahu je referirao Kerum i pozvao nas na riblji objed na nemrsni petak, radostan što će i on, kao i drugi bivši sabornici, "iz inata" izbiti ovoj bankrotiranoj državi nešto više od deset tisuća eura.

S. LJUBIČIĆ

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Propalo ukidanje zastupničkih privilegija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-02-20 00:08:10 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-02-20 11:18:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-02-20 07:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10319 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/02/20/mirela.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "mirela" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "883x577" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7733693 Threads: 4 Questions: 1630538690 Slow queries: 4844992 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111256137 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/holy-pa-ne-mozemo-istu-placu-imati-ja-i-kerum-kerum-uzeja-san-drzavi-pare-iz-dispeta-302851 [printLink] => /vijesti/hrvatska/holy-pa-ne-mozemo-istu-placu-imati-ja-i-kerum-kerum-uzeja-san-drzavi-pare-iz-dispeta-302851?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 235766 [name] => Mirela Holly [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirela-holly [link] => /tag/mirela-holly ) [1] => stdClass Object ( [id] => 235767 [name] => zastupničke povlastice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zastupnicke-povlastice [link] => /tag/zastupnicke-povlastice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Propalo ukidanje zastupničkih privilegija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Holy: Pa ne možemo istu plaću imati ja i Kerum; Kerum: Uzeja san državi pare iz dišpeta! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/20/mirela.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => mirela [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/20/mirela.jpg [title] => mirela ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Među predizbornim obećanjima Mosta koja su neslavno propala prije nego što su pošteno zagrijali zastupničke klupe je i ono o ukidanju povlastice zastupnicima da nakon završetka mandata imaju pravo primati šest mjeseci punu plaću te još šest mjeseci polovicu te plaće. To pravo već je ostvarilo 48 zastupnika najvećim dijelom iz prošlog saziva, a i nekoliko iz ovoga.

Među zastupnicima koji su tražili naknadu plaće nakon mandata ima onih koji su uredno odradili sve četiri godine mandata i ostali zapamćeni kao aktivni zastupnici poput Mirele Holy (Orah) do onih koji su kao Željko Kerum navratili do Sabora dva, tri puta, ili progovorili samo u nekoliko navrata kao Ivan Račan (SDP) do onih koji na Markovu trgu nisu bili niti mjesec dana kao Biljana Gaća (SDP).
Iako u svojim redovima imaju vrsnog pravnog i ustavnog stručnjaka profesora Roberta Podolnjaka, kad su u kampanji obećavali promjene mostovci nisu imali na umu da se radi o pravnoj materiji koju je već jednom u slučaju dužnosničkih mirovina rušio Ustavni sud kao ni činjenicu da promjene mogu donijeti tek za buduće sazive ali ne i retroaktivno za aktualni. Zastupnici Mosta su, kako su i obećali prije mjesec dana, izradili izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika kojima se pravo plaće 6+6 ukida, a zakon koji je uvršten u dnevni red još nije raspravljen i ne zna se kad će biti.

- Kad smo predložili Zakon mi smo imali na umu najbolje namjere ali nismo znali da se to ne može primijeniti na sadašnje zastupnike. No, mi ćemo i dalje inzistirati na tim promjenama pa makar to bilo za idući saziv, a svi naši zastupnici spremni su se odreći te povlastice 6 plus 6. Mi je nećemo koristiti ni u ovom sazivu - kazao nam je jučer Ivan Kovačić predsjednik Kluba Mosta.

Iako se radi o predizbornom obećanju Mosta, a ne ni HDZ-a ni SDP-a, Most je kao glavne krivce opstrukcije na svojoj službenoj stranici optužio upravo ove dvije najveće stranke.
- Kolege zastupnici iz HDZ-a i SDP-a zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. Točnije, njih 48. Mi smo obećanje ispunili traživši izmjenu, međutim previše je čini se "profesionalnih političara" koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda. Svakako ćemo se zalagati da se zakon promijeni za slijedeći saziv Sabora, s obzirom da je to sada nemoguće. Baš zato ćemo svaki dan podsjećati kolege na naš prijedlog i čekati jednog po jednog od tih 48 da odustanu od svog zahtjeva - napisali su na svojoj Fecebook stranici. Ispod njihovog posta samo jučer tijekom jutra bilo je preko 600 vrlo gnjevih i uvredljivih komentara i to na račun Mosta te tek desetak pozitivnih ili neutralnih. Zašto je Most odlučio prozvati SDP nije posve jasno ni bivšem ministru uprave Arsenu Bauku(SDP), koji napominje kako njegova stranka nije na vlasti niti odlučuje o stavljanju zakona na dnevni red sjednice. Isto tako upozorava na to da se izmjenom Zakona o pravima zastupnika ne bi ukinula odredba o naknadi plaće po modelu 6+6 jer se ona spominje i u Zakonu o pravima državnih dužnosnika, te podsjeća da treba mijenjati više zakona da bi se to provelo.

Poziv Mosta da se sami odreknu prava na naknadu i u SDP-u i u HDZ-u nazivaju smiješnim. Tvrde da bi “golo” ukidanje prava na naknadu plaće stvorilo probleme mnogima koji se na svoja radna mjesta ne mogu vratiti jer im to priječi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Tu su zastupnici koji se bave slobodnim zanimanjima, poput odvjetnika, ali i oni koji imaju vlastite tvrtke i koji se godinu dana ne smiju vratiti u uprave jer bi bili u sukobu interesa.
Nešto ne štima

Bauk je skeptičan oko ozbiljnosti mostova prijedloga, tim više što profesor Podolnjak koji je jučer kukao da ih se ignorira i sabotira, sam još nije kao predsjednik matičnog Odbora za Ustav koji je formiran prije dva mjeseca taj zakon uvrstio uvrstio u dnevni red. "To ukazuje da nešto duboko ne štima u vladajućoj većini - smatra Bauk
Bivša zastupnica Mirela Holy (ORAH) ne slaže se s ukidanjem prava na novčanu naknadu nakon mandata jer kaže tko radi pošteno i sa srcem u politici zamjerio se mnogim elitama koje jedva čekaju osvetu nakon mandata i smatra da treba proći neko vrijeme dok se zastupnik ne snađe. "Ono što, po mom mišljenju treba napraviti je da se ukine uravnilovka u saborskim plaćama, odnosno da se valoriziraju na način kako to sad predlažu u javnoj upravi. Zastupnici u Danskoj imaju mjesečni minimalni paušal, a sve povrh toga moraju zaraditi, kako zakonskim i drugim inicijativama tako i radom na terenu, primanjem građana i drugim. Tada ne bi bili svi u istoj ravni, oni koji rade i oni koji ne rade kao ni ja i gospodin Kerum - kaže Holy. Holy će plaću primati do lipnja kad postaje predavač na sveučilištu Vern.
 Peđa Grbin (SDP) nema ništa protiv namjere da se sustav plaća i naknada nakon mandata temeljito revidira, kako se ne bi događalo da oni koji su u saborskim klupama vrlo kratko vrijeme stječu pravo na jednogodišnju naknadu plaće. To se, potvrđuje odnosi i na zastupnicu SDP-a Biljanu Gaću. No, napominje kako onda treba promijeniti cijeli paket pratećih zakona i onih na lokalnoj razini gdje dužnosnici imaju isto pravo kao i Zakon o sukobu interesa koji ne dopušta nekim kategorijama zanimanja povratak na stari posao godinu dana nakon mandata.

Sve su znali

Mostova Ružica Vukovac priznaje kako je njihov prijedlog ispao nedorađen, no zamjera što ih na to 'prekaljeni političari' nisu na vrijeme upozorili.
- Oni su točno znali što će se dogoditi. Mi smo imali najbolje namjere i s nama su u komunikaciji pregovora znali da ćemo tražiti ukidanje 6+6. Ali evo sad se ispostavilo da zakon ne može djelovati retroaktivno. Morat ćemo tražiti stručnu pomoć budući se radi o promjeni većeg broja zakona - zaključila je Vukovac.

U saborskom mandatu 2011. godine samo 28 zastupnika, odnosno 20 posto saziva koristilo je pravo 6+6 plaće, a ovaj put već ih je 48.

Zbog neispunjenog obećanja o rezanju beneficija jučer su se užarile društvene mreže pogotovo među Mostovim biračima, koji su svoje zastupnike pitali: "Gdje su nestale reforme?" i rezignirano poručivali da su im "ubili nadu u bolje sutra". Nikola Grmoja iz Mosta 48 zastupnika koji su zatražili plaću prozvao je "izdajnicima".
- Ja sam za objavu imena ovih 48 izdajnika! - rezolutno je preko Facebooka poručio Grmoja, dok su se i Mostovi partneri iz HDZ-a, kao i opozicija u Saboru zgražali nad njegovom objavom, optužujući ih da svoja neizvršena izborna obećanja svaljuju na njihova leđa

48 bezbrižnih još godinu dana

Na teret poreznih obveznika još godinu dana plaću će primati imućni Branko Vukšić i Nevenka Bečić (HGS), potom Darko Ledinski (SDP), Josip Krnić (SDP), Đurđica Plančić (SDP), Milan Jurković (HDZ), Petar Baranović, Natalija Martinčević i Vesna Sabolić (Reformisti), Danijel Mondekar (SDP), Branko Kutija (HDZ), Igor Kolman, Boris Blažeković, Ivica Mandić, Sonja Koning i Srđan Gjurković (HNS), Franko Vidović (SDP), Ante Babić (HDZ) Tušak Zlatko (Orah), Perica Jelečević (HDZ), Vanja Posavec (SDP), HDSSB-ovci Dinko Burić, Ivan Drmić, Krešimir Bubalo, Igor Češek I ex HDSSB-ovac Dražen Đurović, Damir Rilje (SDP), Jakša Baloević, Mirković Željko (SDP), Ivan Šimunović (HSP AS), manjinac Nedžad Hodić, Isns Posavec Krivec (SDP), Hrvoje Nekić (SDP), Dragan Crnogorac (SDSS), Mladen Novak (Orah), Đujić Saša (SDP), Mario Moharić (SDP), Davor Miličević (HDZ), Dunja Špoljar (SDP). Dio zastupnika HDZ-a je tražio naknadu pa kasnije odustao kad se popunila izvršna vlast pa su ope postali dio političke križaljke (Sunčana Glavak, Josip Borić, Davor Božinović), a dio će naknadnu koristi manje od godinu dana dok ne steknu uvjete za mirovinu (Mladen Marelić (SDP), Tomislav Ivić I Frano Matušić (HDZ))

 

Kerum: Uzeja san državi pare iz dišpeta!

I bivši saborski zastupnik Željko Kerum iskoristio je pravo da šest mjeseci nakon isteka mandata od države prima punu plaću. Iako ga to sljeduje sukladno zakonu, čudi da je Kerum – koji je svoj gradonačelnički mandat na čelu Splita odradio volonterski – aktivirao tu mogućnost, to više što u Sabor uopće nije dolazio. No, čini se da kod temperamentnoga Keruma nisu presudile financije, jer on i dalje u tome smislu jako, jako dobro stoji, nego – emocije.

– Znaš šta, ža mi je šta i prije nisan koristija to pravo, nego san sve radija volonterski, mukte, jer san bija previše emotivan, mekan, a drugi su to koristili da me politički unište. Sad san to učinija iz dišpeta za sve ono šta su mi napravili, razumiš? Zna se dobro, dok san bija gradonačelnik, ništa od Splita nisan uzeja i potrošija. Ja san duševan čovik, a oni koji su mi tili napakostit, to su sve zločesti ljudi koji su to lukavo iskoristili, i zato jin na ovi način vraćan, ko im.... mater! Uzet ću ka i oni sve šta mi po zakonu pripada. Sve!

Nego, pušti to, evo, ovi tren kuvan za mojih šezdeset radnika u mome hotelu u Rogoznici bakalar. Šta ja jiden, jidu i oni, razumiš, a svi kažu da je bakalar odličan i pozdravljaju te. Mislin, kažu oni koji su ga probali, a struka im je kuvanje, a četri čovika su ga probala. Ocjena je, govore, između četri i pet – u dahu je referirao Kerum i pozvao nas na riblji objed na nemrsni petak, radostan što će i on, kao i drugi bivši sabornici, "iz inata" izbiti ovoj bankrotiranoj državi nešto više od deset tisuća eura.

S. LJUBIČIĆ

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
mirela
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/holy-pa-ne-mozemo-istu-placu-imati-ja-i-kerum-kerum-uzeja-san-drzavi-pare-iz-dispeta-302851 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ac2ae07877c836f6536e1da8eebabfa527de80be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Holy%3A+Pa+ne+mo%C5%BEemo+istu+pla%C4%87u+imati+ja+i+Kerum%3B+Kerum%3A+Uzeja+san+dr%C5%BEavi+pare+iz+di%C5%A1peta%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fholy-pa-ne-mozemo-istu-placu-imati-ja-i-kerum-kerum-uzeja-san-drzavi-pare-iz-dispeta-302851 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fholy-pa-ne-mozemo-istu-placu-imati-ja-i-kerum-kerum-uzeja-san-drzavi-pare-iz-dispeta-302851 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Propalo ukidanje zastupničkih privilegija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPropalo ukidanje zastupničkih privilegija

Holy: Pa ne možemo istu plaću imati ja i Kerum; Kerum: Uzeja san državi pare iz dišpeta!

20. veljače 2016. - 08:45
mirela

Među predizbornim obećanjima Mosta koja su neslavno propala prije nego što su pošteno zagrijali zastupničke klupe je i ono o ukidanju povlastice zastupnicima da nakon završetka mandata imaju pravo primati šest mjeseci punu plaću te još šest mjeseci polovicu te plaće. To pravo već je ostvarilo 48 zastupnika najvećim dijelom iz prošlog saziva, a i nekoliko iz ovoga.

Među zastupnicima koji su tražili naknadu plaće nakon mandata ima onih koji su uredno odradili sve četiri godine mandata i ostali zapamćeni kao aktivni zastupnici poput Mirele Holy (Orah) do onih koji su kao Željko Kerum navratili do Sabora dva, tri puta, ili progovorili samo u nekoliko navrata kao Ivan Račan (SDP) do onih koji na Markovu trgu nisu bili niti mjesec dana kao Biljana Gaća (SDP).
Iako u svojim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:05