stdClass Object ( [id] => 229295 [title] => Grubišić: Nadam se da Milanović nije letio Malaysia Airlinesom; Kajin Boriću: Ti si još uvijek mali kriminalac... [alias] => grubisic-nadam-se-da-milanovic-nije-letio-malaysia-airlinesom-kajin-boricu-ti-si-jos-uvijek-mali-kriminalac [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVO Vukšić: Premijeru klokani važniji od rebalansa

Saborska oporba uvjerena je kako Hrvatskoj uskoro predstoji još jedan rebalans, a premijeru oštro zamjeraju što je zbog boravka u Australiji i Novom Zelandu izbjegao nazočiti današnjoj maratonskoj raspravi o predloženom rebalansu, dok je laburist Branko Vukšić zaključio kako su premijeru klokani važniji od rebalansa.

"Premijeru Zoranu Milanoviću očito su klokani važniji, jer u vrijeme kada se u Hrvatskoj vodi proračunska bitka on se susreće s Aboridžinima, gleda folklorne plesove, ćaska s gradonačelnikom sydneyskog predgrađa i dogovara s kič-slikarom Charlesom Bilićem svoj portret", poručio je Vukšić.

Takvu si, dodao je, neobveznu dvotjednu turneju "nisu mogli priuštiti ni kolonizatori kako bi svojim prisustvom povećali prinose u svojim najjužnijim kolonijama".

"Što vam Aboridžini toliko smetaju? Vi kao tobožnji ljevičari ne bi trebali imati takve komplekse", uzvratio mu je SDP-ovac Marin Jurjević, koji se osvrnuo i na Vukšićevo opetovano podsjećanje da su laburisti predlagali smanjenje dužnosničkih plaća za 21 posto.

"To su ti teoretski laburisti u Saboru! Oni Laburisti u praksi koji su na vlasti u općini Križ. Tamo je opozicija tražila da laburisti, dakle predsjednik općine i njegovi zamjenici sebi smanje plaću za 10 posto, no laburisti u praksi su je smanjili za nula posto", ustvrdio je Jurjević.

Daleki posjet premijera Milanovića "zabrinuo" je HDSSB-ovca Boru Grubišića. "Nemamo vijesti što sada premijer radi, pa iako je na putu, nadamo se da nije letio Malaysia airlinesom te ćemo ga valjda vidjeti u Hrvatskoj ako nije zaostao na putu od Novog Zelanda preko Balija do Hrvatske", kazao je.

Izostanak premijera zamjerila je i nezavisna Jadranka Kosor, rekavši kako je vjerovala da će se rasprava o rebalansu ipak poklopiti s njegovim povratkom u Hrvatsku. "Da smo mjere koje se predlažu rebalansom donijeli prije četiri-pet mjeseci i ugradilili ih u proračun za 2014. situacija bi bila bitno drugačije i možda danas o rebalansu niti ne bismo raspravljali", ocijenila je Kosor.

Predložila je smanjivanje sredstava za financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna. "Sve smo smanjivali, svuda smo rezali, a to smo ostavili", kazala je.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin podržao je rebalans, no i ocijenio kako će Hrvatska BDP iz 2008. teško vratiti prije 2020. godine. "Svi smo svjesni da ćemo imati još jedan rebalans", uvjeren je Kajin, koji rebalans očekuje odmah po završetke turističke sezone.

IDS-ovac Giovanni Sponza uvjeren je da je predloženi rebalans nužna mjera stabilizacije javnih financija te će ga i podržati. "Rebalans je odraz slike stanja u Hrvatskoj, a odgovor na krizu je decentralizacija te treba stvoriti uvjete za njezinu provedbu", ističe Sponza.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako se napori koje poduzima Ministarstvo financija susreću s teškoćama, i to, ocijenio je, jer nema cjelovite ekonomske politike i njezinih cjelovitih mjera, niti potrebne koordinacije unutar same vlade. I Pupovac vjeruje kako ovaj rebalans nije i zadnji ove godine.

Brinu ga i sve manja izdvajanja za stambeno zbrinjavanje povratnika na područjima od posebne državne skrbi te obnovu ratom uništenih kuća. "Od 2011. kada je ukupan iznos za te programe bio 607 milijuna kuna, novac se stalno smanjuje, što je zabrinjavajuće jer ti ljudi ionako dugo čekaju na rješenje svojih problema", poručio je Pupovac.

HDSSB-ovac Grubišić prigovarao je i što su se "kapom i šakom dijelili paušalni iznosi za informatizaciju". "Informatiziramo se kao da u tim službama nismo imali ni jednog računala. Izbrojio sam sve stavke za informatizaciji i došao do 55 milijuna kuna opreme u informatizaciji", kazao je i pitao je li se moglo i jeftinije proći.

"Predloženi rebalans državnog proračuna osigurava makroekonomski okvir i financijsku stabilnost", naglasio je HNS-ovac Srđan Gjurković. Rebalansom se, dodao je, osigurava primjena privremenog fiskalnog pravila i to ne zato što nam to kaže europsko vijeće nego zato što smo ulaskom u EU prihvatili njihovo funkcioniranje, a time i proceduru smanjenja prekomjernog deficita. "To smo potpisali i za to smo suodgovorni i nitko nam ništa posebno ne nameće, a ovaj rebalans sve to zadovoljava", poručio je.

Minstar finacija Slavko Linić podsjetio je kako je u 2013. zauvijek izgubljeno 1,6 milijardi kuna PDV-a zbog drugačijeg obračuna. "No, sve vladine mjere koje su se odnosile na poreznu politiku nisu imale negativne efekte na deficite proračuna, nego dugačiji obračuni i drugačije participacije", pojašnjavao je.

Osvrćući se na povlačenje sredstava iz EU Linić je izvijestio kako će se ove godine povući 4,3 milijarde kuna. "U isto vrijeme troškovi po tome će biti četiri milijarde, što znači da se povlači i više nego što su troškovi, ali se, nažalost, mora dodatno platiti i učešće u proračunu, a to je 3,6 milijardi", pojasnio je.

"Učešće u proračunu je i učešće u zajedničkom tržištu i mora nam biti cilj da hrvatskog gospodarstvo ne ovisi o domaćem tržištu, već da ovisi o europskom tržištu", istaknuo je Linić. To je, ustvrdio je, naš ulog da bismo imali pristup na europsko tržište, kao i da bi hrvatsko gospodarstvo moglo stvoriti gospodarski rast.

Istaknuo je kako samo gospodarski rast može biti opravdanje za ulaganje u EU. "To u ove dvije godine nismo uspjeli, no nadam se da hoćemo", rekao je Linić.

Saborskim je zastupnicima, na kraju cjelodnevne rasprave o reabalansu

Sabor: Rebalans posvađao Kajina i HDZ-ovce

Saborska rasprava o rebalansu proračuna posvađala je poslijepodne zastupnike HDZ-a i nezavisnog zastupnika Damira Kajina koji im je, 'skrenuvši' s teme, poručio da je u vrijeme njihove vladavine Hrvatskom vladao kriminal i korupcija, a iz redova HDZ-a stizali su prijedlozi da se na ulaz u sabornicu postavi uređaj za alkotestiranje kako se u tomu visokom domu ne bi moralo svašta slušati.

"U vrijeme HDZ-ove vlasti Hrvatskom je vladao kriminal i korupcija", rekao je Kajin, na što ga je HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković podsjetio kako je upravo njegova stranka počela borbu protiv korupcije.

"Ne razumijem Vašu logiku. Vi ste u jednom mediju nedavno kazali kako je Istra funkcionirala kao razbojnička špilja, tamo je bilo kriminala, nepotizma, kontrole medija..., a u toj razbojničkoj špilji sudjelovali ste i Vi jer je na vlasti bio IDS. Pa - osjećate li Vi odgovornost?" upitao ga je Jandroković.

"A u kojoj ste vi to špilji bili 20 godina te osjećate li se suodgovorni za način na koji je funkcionirao HDZ?" odgovorio je protupitanjem Kajin. Dodao je da se osobno osjeća suodgovornim, no, rekao je, bori se protiv takvog ponašanja.

"Kajin je bio svjećonoša Jakovčićeve politike 20 godina, a ono što on brani to završi u stečaju ili bude otpušteno", pridružio se optužbama HDZ-ov zastupnik Josip Borić.

"A što ćemo s tobom kao članom zločinačke organizacije? Dokle će takvi kao ti sjediti u parlamentu i prodavati m... za bubrege?" pitao je Kajin i ustrajao u svojim tvrdnjama. "Ti si još uvijek mali kriminalac u jednoj velikoj zločinačkoj organizaciji", poručio mu je.

"S govornice na temu rebalansa optužuje stranku kao zločinačku ogranizaciju", prosvjedovao je HDZ-ovac Jasen Mesić i dodao kako će prilikom sljedećih izmjena poslovnika zatražiti da se na ulaz u sabornicu postavi uređaj za alkotestiranje kako se u Saboru ne bi moralo svašta slušati.

"O HDZ-u neka sudi povijest kao što je sudio nedavno DORH, Uskok, prvostupanjski Županijski sud, a uskoro će i Vrhovni sud", poručio je Kajin HDZ-ovcima.


RANIJE

Prijedlog rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna HDZ-ovi zastupnici danas su nazvali kapitulacijom vladine ekonomske politike.

"Kao ključni, superekonomski potez Vlada nam predlaže vraćanje zdravstvenog doprinosa na 15 posto. To je javno priznanje jedne neuspjele ekonomske politike ili, kako kaže jedan moj kolega, kapitulacija ekonomske politike", rekao je Ivan Šuker (HDZ).

Podsjetio je da je smanjenje zdravstvenog doprinosa s 15 na 13 posto Vlada prije dvije godine predstavila kao ključni instrument rasterećenja gospodarstva, te da je zbog toga za dva postotna boda povećana stopa PDV-a.

Šuker je upozorio da je riječ o petom rebalansu u dvije godine. "To se nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo i upućuje na nestabilnost planiranja, loše procjene i krive analize", ocijenio je Šuker.

Vladi spočitava da je fiskalnu prilagodbu svela na povećanje poreza, a da smanjenje rashoda nije posljedica strukturnih reformi nego "ad hoc rezanja".

"Luta se pokušavajući smanjiti deficit i stvara nesigurnost u društvu i gospodarstvu", kazao je Šuker, te ustvrdio da je rezultat takve politike prekomjerni deficit kakvog Hrvatska nikad nije imala.

Njegovo je izlaganje izazvalo više od 30 replika.

"Vi iz HDZ-a govorite kao da s ovom situacijom nemate nikakve veze, kao da niste stvorili većinu ovih problema", uzvratio je Šukeru SDP-ov Ivo Jelušić.

Ustvrdio je da je HDZ-ova vlada, na čelu s Ivom Sanaderom ignorirala krizu.

"Kada je krenula kriza u svijetu, u Hrvatskoj se nije smjelo reći da ona postoji. Za nas koji smo upozoravali da je kriza govorili ste da smo katastrofičari, a sada govorite da reforme kasne pet godina. To ste trebali reći prije pet godina", poručio je Jelušić.

Alen Prelec (SDP) je Šukera podsjetio da je za Sanaderove vlade bio ministar financija.

"Zatvarali ste oči pred onime što je činio vaš predsjednik HDZ-a i premijer u 6 godina, pljačka, krađe, krao je. To više nije naklapanje, to su činjenice. Ako bude pravomoćna presuda poništena, ja ću se ispričati, ali vi ste svi sudjelovali u tome, vi ste bili dio toga", ustvrdio je Prelec, na što mu je Šuker odgovorio kako se procesi vode i protiv nekih SDP-ovaca.

"Ja bih tako isto mogao postaviti kome je bilo namijenjeno onih 75 ili 85 tisuća eura koje je na bosanskoj granici zaplijenjeno, ali se naprosto ne želim služiti takvom retorikom", kazao je Šuker.

Njegovu stranačkom kolegi Josipu Boriću smeta što "svaka rasprava iz SDP-a počinje sa - vi ste krivi".

"A što se desilo u međuvremenu? Smanjene plaće svima, razoren zdravstveni sustav, smanjene subvencije poljoprivredi, otišlo je u nepovrat tisuće malih gospodarstava, obrazovni sustav osiromašen. Istovremeno ima za automobile, pametne telefone, putuje se od Balija do Novog Zelanda", rekao je Borić.

Vesna Škare Ožbolt (DC) upozorila je na izostanak najavljivanih reformi.

"Bilo bi lakše raspravljati o ovom rebalansu da je na dnevni red paralelno došla i mini rekonstrukcija Vlade u onim resorima koji praktički nisu donijeli rezultate u reformama", kazala je.

Branko Hrg (HSS) ne vjeruje u najave konsolidacije gospodarstva i povećanja zaposlenosti.

"S druge strane ukidamo subvencije za drvoprerađivačku industriju i poljoprivredu, koja ima mogućnost najbržeg samozapošljavanja i razvoja", kazao je Hrg.

SDP-ova Dragica Zgrebec uvjerena je, međutim, da će mjere koje je Vlada do sada poduzela u 2014. rezultirati konsolidacijom te da neće biti daljnjeg pada gospodarstva.

Upozorila je da Hrvatska od 2009. bilježi visoke deficite, ubrzani rast javnog duga po svim osnovama te gospodarski pad i visoku nelikvidnost.

"Nažalost, s prvim naznakama duboke krize nisu poduzimane adekvatne antirecesijske mjere. Naprotiv, negiralo se da kriza uopće postoji. To je utjecalo na produbljivanje krize i dovelo do toga da Hrvatska tek u četvrtoj godini gospodarskog pada počinje poduzimati ozbiljnije antirecesijske mjere i reforme", ustvrdila je Zgrebec.

(H)
Foto: Davor Pongračić / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => došao i karamarko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-03-18 15:24:32 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-03-19 10:23:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-03-18 22:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5206 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/03/18/AAA/sabor5-180314.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7520094 Threads: 4 Questions: 1540475145 Slow queries: 4686992 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110928949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/grubisic-nadam-se-da-milanovic-nije-letio-malaysia-airlinesom-kajin-boricu-ti-si-jos-uvijek-mali-kriminalac-229295 [printLink] => /vijesti/hrvatska/grubisic-nadam-se-da-milanovic-nije-letio-malaysia-airlinesom-kajin-boricu-ti-si-jos-uvijek-mali-kriminalac-229295?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 280139 [name] => proračun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => proracun [link] => /tag/proracun ) [1] => stdClass Object ( [id] => 199509 [name] => rebalansproračuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rebalansproracuna [link] => /tag/rebalansproracuna ) [2] => stdClass Object ( [id] => 462007 [name] => rebalans [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rebalans [link] => /tag/rebalans ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => došao i karamarko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grubišić: Nadam se da Milanović nije letio Malaysia Airlinesom; Kajin Boriću: Ti si još uvijek mali kriminalac... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-08-10-28-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/18/AAA/sabor5-180314.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/18/AAA/sabor5-180314.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVO Vukšić: Premijeru klokani važniji od rebalansa

Saborska oporba uvjerena je kako Hrvatskoj uskoro predstoji još jedan rebalans, a premijeru oštro zamjeraju što je zbog boravka u Australiji i Novom Zelandu izbjegao nazočiti današnjoj maratonskoj raspravi o predloženom rebalansu, dok je laburist Branko Vukšić zaključio kako su premijeru klokani važniji od rebalansa.

"Premijeru Zoranu Milanoviću očito su klokani važniji, jer u vrijeme kada se u Hrvatskoj vodi proračunska bitka on se susreće s Aboridžinima, gleda folklorne plesove, ćaska s gradonačelnikom sydneyskog predgrađa i dogovara s kič-slikarom Charlesom Bilićem svoj portret", poručio je Vukšić.

Takvu si, dodao je, neobveznu dvotjednu turneju "nisu mogli priuštiti ni kolonizatori kako bi svojim prisustvom povećali prinose u svojim najjužnijim kolonijama".

"Što vam Aboridžini toliko smetaju? Vi kao tobožnji ljevičari ne bi trebali imati takve komplekse", uzvratio mu je SDP-ovac Marin Jurjević, koji se osvrnuo i na Vukšićevo opetovano podsjećanje da su laburisti predlagali smanjenje dužnosničkih plaća za 21 posto.

"To su ti teoretski laburisti u Saboru! Oni Laburisti u praksi koji su na vlasti u općini Križ. Tamo je opozicija tražila da laburisti, dakle predsjednik općine i njegovi zamjenici sebi smanje plaću za 10 posto, no laburisti u praksi su je smanjili za nula posto", ustvrdio je Jurjević.

Daleki posjet premijera Milanovića "zabrinuo" je HDSSB-ovca Boru Grubišića. "Nemamo vijesti što sada premijer radi, pa iako je na putu, nadamo se da nije letio Malaysia airlinesom te ćemo ga valjda vidjeti u Hrvatskoj ako nije zaostao na putu od Novog Zelanda preko Balija do Hrvatske", kazao je.

Izostanak premijera zamjerila je i nezavisna Jadranka Kosor, rekavši kako je vjerovala da će se rasprava o rebalansu ipak poklopiti s njegovim povratkom u Hrvatsku. "Da smo mjere koje se predlažu rebalansom donijeli prije četiri-pet mjeseci i ugradilili ih u proračun za 2014. situacija bi bila bitno drugačije i možda danas o rebalansu niti ne bismo raspravljali", ocijenila je Kosor.

Predložila je smanjivanje sredstava za financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna. "Sve smo smanjivali, svuda smo rezali, a to smo ostavili", kazala je.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin podržao je rebalans, no i ocijenio kako će Hrvatska BDP iz 2008. teško vratiti prije 2020. godine. "Svi smo svjesni da ćemo imati još jedan rebalans", uvjeren je Kajin, koji rebalans očekuje odmah po završetke turističke sezone.

IDS-ovac Giovanni Sponza uvjeren je da je predloženi rebalans nužna mjera stabilizacije javnih financija te će ga i podržati. "Rebalans je odraz slike stanja u Hrvatskoj, a odgovor na krizu je decentralizacija te treba stvoriti uvjete za njezinu provedbu", ističe Sponza.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako se napori koje poduzima Ministarstvo financija susreću s teškoćama, i to, ocijenio je, jer nema cjelovite ekonomske politike i njezinih cjelovitih mjera, niti potrebne koordinacije unutar same vlade. I Pupovac vjeruje kako ovaj rebalans nije i zadnji ove godine.

Brinu ga i sve manja izdvajanja za stambeno zbrinjavanje povratnika na područjima od posebne državne skrbi te obnovu ratom uništenih kuća. "Od 2011. kada je ukupan iznos za te programe bio 607 milijuna kuna, novac se stalno smanjuje, što je zabrinjavajuće jer ti ljudi ionako dugo čekaju na rješenje svojih problema", poručio je Pupovac.

HDSSB-ovac Grubišić prigovarao je i što su se "kapom i šakom dijelili paušalni iznosi za informatizaciju". "Informatiziramo se kao da u tim službama nismo imali ni jednog računala. Izbrojio sam sve stavke za informatizaciji i došao do 55 milijuna kuna opreme u informatizaciji", kazao je i pitao je li se moglo i jeftinije proći.

"Predloženi rebalans državnog proračuna osigurava makroekonomski okvir i financijsku stabilnost", naglasio je HNS-ovac Srđan Gjurković. Rebalansom se, dodao je, osigurava primjena privremenog fiskalnog pravila i to ne zato što nam to kaže europsko vijeće nego zato što smo ulaskom u EU prihvatili njihovo funkcioniranje, a time i proceduru smanjenja prekomjernog deficita. "To smo potpisali i za to smo suodgovorni i nitko nam ništa posebno ne nameće, a ovaj rebalans sve to zadovoljava", poručio je.

Minstar finacija Slavko Linić podsjetio je kako je u 2013. zauvijek izgubljeno 1,6 milijardi kuna PDV-a zbog drugačijeg obračuna. "No, sve vladine mjere koje su se odnosile na poreznu politiku nisu imale negativne efekte na deficite proračuna, nego dugačiji obračuni i drugačije participacije", pojašnjavao je.

Osvrćući se na povlačenje sredstava iz EU Linić je izvijestio kako će se ove godine povući 4,3 milijarde kuna. "U isto vrijeme troškovi po tome će biti četiri milijarde, što znači da se povlači i više nego što su troškovi, ali se, nažalost, mora dodatno platiti i učešće u proračunu, a to je 3,6 milijardi", pojasnio je.

"Učešće u proračunu je i učešće u zajedničkom tržištu i mora nam biti cilj da hrvatskog gospodarstvo ne ovisi o domaćem tržištu, već da ovisi o europskom tržištu", istaknuo je Linić. To je, ustvrdio je, naš ulog da bismo imali pristup na europsko tržište, kao i da bi hrvatsko gospodarstvo moglo stvoriti gospodarski rast.

Istaknuo je kako samo gospodarski rast može biti opravdanje za ulaganje u EU. "To u ove dvije godine nismo uspjeli, no nadam se da hoćemo", rekao je Linić.

Saborskim je zastupnicima, na kraju cjelodnevne rasprave o reabalansu

Sabor: Rebalans posvađao Kajina i HDZ-ovce

Saborska rasprava o rebalansu proračuna posvađala je poslijepodne zastupnike HDZ-a i nezavisnog zastupnika Damira Kajina koji im je, 'skrenuvši' s teme, poručio da je u vrijeme njihove vladavine Hrvatskom vladao kriminal i korupcija, a iz redova HDZ-a stizali su prijedlozi da se na ulaz u sabornicu postavi uređaj za alkotestiranje kako se u tomu visokom domu ne bi moralo svašta slušati.

"U vrijeme HDZ-ove vlasti Hrvatskom je vladao kriminal i korupcija", rekao je Kajin, na što ga je HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković podsjetio kako je upravo njegova stranka počela borbu protiv korupcije.

"Ne razumijem Vašu logiku. Vi ste u jednom mediju nedavno kazali kako je Istra funkcionirala kao razbojnička špilja, tamo je bilo kriminala, nepotizma, kontrole medija..., a u toj razbojničkoj špilji sudjelovali ste i Vi jer je na vlasti bio IDS. Pa - osjećate li Vi odgovornost?" upitao ga je Jandroković.

"A u kojoj ste vi to špilji bili 20 godina te osjećate li se suodgovorni za način na koji je funkcionirao HDZ?" odgovorio je protupitanjem Kajin. Dodao je da se osobno osjeća suodgovornim, no, rekao je, bori se protiv takvog ponašanja.

"Kajin je bio svjećonoša Jakovčićeve politike 20 godina, a ono što on brani to završi u stečaju ili bude otpušteno", pridružio se optužbama HDZ-ov zastupnik Josip Borić.

"A što ćemo s tobom kao članom zločinačke organizacije? Dokle će takvi kao ti sjediti u parlamentu i prodavati m... za bubrege?" pitao je Kajin i ustrajao u svojim tvrdnjama. "Ti si još uvijek mali kriminalac u jednoj velikoj zločinačkoj organizaciji", poručio mu je.

"S govornice na temu rebalansa optužuje stranku kao zločinačku ogranizaciju", prosvjedovao je HDZ-ovac Jasen Mesić i dodao kako će prilikom sljedećih izmjena poslovnika zatražiti da se na ulaz u sabornicu postavi uređaj za alkotestiranje kako se u Saboru ne bi moralo svašta slušati.

"O HDZ-u neka sudi povijest kao što je sudio nedavno DORH, Uskok, prvostupanjski Županijski sud, a uskoro će i Vrhovni sud", poručio je Kajin HDZ-ovcima.


RANIJE

Prijedlog rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna HDZ-ovi zastupnici danas su nazvali kapitulacijom vladine ekonomske politike.

"Kao ključni, superekonomski potez Vlada nam predlaže vraćanje zdravstvenog doprinosa na 15 posto. To je javno priznanje jedne neuspjele ekonomske politike ili, kako kaže jedan moj kolega, kapitulacija ekonomske politike", rekao je Ivan Šuker (HDZ).

Podsjetio je da je smanjenje zdravstvenog doprinosa s 15 na 13 posto Vlada prije dvije godine predstavila kao ključni instrument rasterećenja gospodarstva, te da je zbog toga za dva postotna boda povećana stopa PDV-a.

Šuker je upozorio da je riječ o petom rebalansu u dvije godine. "To se nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo i upućuje na nestabilnost planiranja, loše procjene i krive analize", ocijenio je Šuker.

Vladi spočitava da je fiskalnu prilagodbu svela na povećanje poreza, a da smanjenje rashoda nije posljedica strukturnih reformi nego "ad hoc rezanja".

"Luta se pokušavajući smanjiti deficit i stvara nesigurnost u društvu i gospodarstvu", kazao je Šuker, te ustvrdio da je rezultat takve politike prekomjerni deficit kakvog Hrvatska nikad nije imala.

Njegovo je izlaganje izazvalo više od 30 replika.

"Vi iz HDZ-a govorite kao da s ovom situacijom nemate nikakve veze, kao da niste stvorili većinu ovih problema", uzvratio je Šukeru SDP-ov Ivo Jelušić.

Ustvrdio je da je HDZ-ova vlada, na čelu s Ivom Sanaderom ignorirala krizu.

"Kada je krenula kriza u svijetu, u Hrvatskoj se nije smjelo reći da ona postoji. Za nas koji smo upozoravali da je kriza govorili ste da smo katastrofičari, a sada govorite da reforme kasne pet godina. To ste trebali reći prije pet godina", poručio je Jelušić.

Alen Prelec (SDP) je Šukera podsjetio da je za Sanaderove vlade bio ministar financija.

"Zatvarali ste oči pred onime što je činio vaš predsjednik HDZ-a i premijer u 6 godina, pljačka, krađe, krao je. To više nije naklapanje, to su činjenice. Ako bude pravomoćna presuda poništena, ja ću se ispričati, ali vi ste svi sudjelovali u tome, vi ste bili dio toga", ustvrdio je Prelec, na što mu je Šuker odgovorio kako se procesi vode i protiv nekih SDP-ovaca.

"Ja bih tako isto mogao postaviti kome je bilo namijenjeno onih 75 ili 85 tisuća eura koje je na bosanskoj granici zaplijenjeno, ali se naprosto ne želim služiti takvom retorikom", kazao je Šuker.

Njegovu stranačkom kolegi Josipu Boriću smeta što "svaka rasprava iz SDP-a počinje sa - vi ste krivi".

"A što se desilo u međuvremenu? Smanjene plaće svima, razoren zdravstveni sustav, smanjene subvencije poljoprivredi, otišlo je u nepovrat tisuće malih gospodarstava, obrazovni sustav osiromašen. Istovremeno ima za automobile, pametne telefone, putuje se od Balija do Novog Zelanda", rekao je Borić.

Vesna Škare Ožbolt (DC) upozorila je na izostanak najavljivanih reformi.

"Bilo bi lakše raspravljati o ovom rebalansu da je na dnevni red paralelno došla i mini rekonstrukcija Vlade u onim resorima koji praktički nisu donijeli rezultate u reformama", kazala je.

Branko Hrg (HSS) ne vjeruje u najave konsolidacije gospodarstva i povećanja zaposlenosti.

"S druge strane ukidamo subvencije za drvoprerađivačku industriju i poljoprivredu, koja ima mogućnost najbržeg samozapošljavanja i razvoja", kazao je Hrg.

SDP-ova Dragica Zgrebec uvjerena je, međutim, da će mjere koje je Vlada do sada poduzela u 2014. rezultirati konsolidacijom te da neće biti daljnjeg pada gospodarstva.

Upozorila je da Hrvatska od 2009. bilježi visoke deficite, ubrzani rast javnog duga po svim osnovama te gospodarski pad i visoku nelikvidnost.

"Nažalost, s prvim naznakama duboke krize nisu poduzimane adekvatne antirecesijske mjere. Naprotiv, negiralo se da kriza uopće postoji. To je utjecalo na produbljivanje krize i dovelo do toga da Hrvatska tek u četvrtoj godini gospodarskog pada počinje poduzimati ozbiljnije antirecesijske mjere i reforme", ustvrdila je Zgrebec.

(H)
Foto: Davor Pongračić / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/grubisic-nadam-se-da-milanovic-nije-letio-malaysia-airlinesom-kajin-boricu-ti-si-jos-uvijek-mali-kriminalac-229295 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9db5a8caecc051a16ec7a0e5e1252dcf95f2fa59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grubi%C5%A1i%C4%87%3A+Nadam+se+da+Milanovi%C4%87+nije+letio+Malaysia+Airlinesom%3B+Kajin+Bori%C4%87u%3A+Ti+si+jo%C5%A1+uvijek+mali+kriminalac...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgrubisic-nadam-se-da-milanovic-nije-letio-malaysia-airlinesom-kajin-boricu-ti-si-jos-uvijek-mali-kriminalac-229295 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgrubisic-nadam-se-da-milanovic-nije-letio-malaysia-airlinesom-kajin-boricu-ti-si-jos-uvijek-mali-kriminalac-229295 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => došao i karamarko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadošao i karamarko

Grubišić: Nadam se da Milanović nije letio Malaysia Airlinesom; Kajin Boriću: Ti si još uvijek mali kriminalac...

Piše PSD.
18. ožujka 2014. - 23:01
NOVO Vukšić: Premijeru klokani važniji od rebalansa

Saborska oporba uvjerena je kako Hrvatskoj uskoro predstoji još jedan rebalans, a premijeru oštro zamjeraju što je zbog boravka u Australiji i Novom Zelandu izbjegao nazočiti današnjoj maratonskoj raspravi o predloženom rebalansu, dok je laburist Branko Vukšić zaključio kako su premijeru klokani važniji od rebalansa.

"Premijeru Zoranu Milanoviću očito su klokani važniji, jer u vrijeme kada se u Hrvatskoj vodi proračunska bitka on se susreće s Aboridžinima, gleda folklorne plesove, ćaska s gradonačelnikom sydneyskog predgrađa i dogovara s kič-slikarom Charlesom Bilićem svoj portret", poručio je Vukšić.

Takvu si, dodao je, neobveznu dvotjednu turneju "nisu mogli priuštiti ni kolonizatori kako bi svojim prisustvom ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:10