stdClass Object ( [id] => 236681 [title] => Europska komisija Hrvatskoj: Zasad je dobro, ali morat ćete još rezati; Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno [alias] => europska-komisija-hrvatskoj-zasad-je-dobro-ali-morat-cete-jos-rezati-grcic-misljenje-ek-je-objektivno-i-realno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe, objavljeno je u Bruxellesu.

"Očekuje se da će Hrvatska ispuniti glavni cilj za 2014., a pristup odozdo prema gore pokazuje da je zemlja poduzela mjere koje se smatraju nužnima za postizanje strukturnih ciljeva navedenih u Preporuci o Postupku prekomjernog deficita (EDP). S obzirom na prethodno navedeno te na temelju ishoda pažljive analize i drugih kvalitativnih čimbenika, Komisija smatra da je EDP u Hrvatskoj potrebno staviti u mirovanje", kaže se u priopćenju Komisije.

"No s obzirom na to da Komisija trenutačno očekuje da će 2015. ukupni saldo i strukturna poboljšanja biti ispod granica koje je preporučilo Vijeće, u proračun za 2015. potrebno je uključiti mjere strukturne prilagodbe kako bi se osigurala usklađenost s Preporukom Vijeća", dodaje Komisija.

Hrvatska je od siječnja ove godine u Postupku prekomjernog deficita, a u ožujku je Komisija utvrdila i postojanje prekomjerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj i u još dvije zemlje članice.

Vlada je u travnju usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, ili za 1,3 milijarde kuna, a koji obuhvaća povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva, povećanje naknada vezanih za telekomunikacijske usluge, smanjivanje subvencija za poljoprivredu i gospodarstvo te smanjenje investicija u cestogradnju.

Po preporukama Europske komisije, Hrvatska u ovoj godini proračunski deficit mora smanjiti za 2,3 posto BDP-a. Rebalansom proračuna iz ožujka smanjenje je bilo na razini od 1,9 posto BDP-a, pa su bile potrebne dodatne mjere od 0,4 posto BDP-a.

Po preporukama koje je Komisija objavila u prosincu prošle godine, a Vijeće ministara financija ECOFIN prihvatilo u siječnju, Hrvatska bi ove 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je danas da je mišljenje Europske komisije o predoloženim mjerama za smanjenje prekomjernog deficita objektivno i realno te da uvažava napore Vlade u dosad provedenim reformama.

"Procjenjujemo da je ovo mišljenje objektivno i realno u ovom trenutku, da sagledava bitne probleme hrvatskog gospodarstva na putu gospodarskog oporavka i rasta, ali isto tako da uvažava u potpunosti napore Vlade u dosad provedenim reformama, kao i onim mjerama koje poduzimamo za postizanje s jedne strane fiskalne konsolidacije, a s druge strane temelja za gospodarski oporavak i rast", izjavio je Grčić novinarima u Banskim dvorima.

Vidljivo je to, kaže Grčić, iz činjenice da je mišljenje o programu konvergencije i planu fiskalne konsolidacije pozitivno, znači da su prihvaćene mjere Vlade koje su ugrađene kroz rebalans u državni proračun, ali i one mjere dodatne kojima je planirani deficit za 2014. godinu smanjen za dodatnih 0,4 posto BDP-a.

To je dobro polazište za vođenje hrvatske fiskalne politike u ovoj i sljedećim godinama, ocijenio je Grčić te istaknuo važnost preporuka o poduzimanju "raznih strukturnih reformi koje bi trebale podignuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva i tako ga definitivno izvući na crtu gospodarskog oporavka i uzleta".

Posebno je pritom naglasio preporuke koje se tiču unaprjeđenje stanja u fiskalnom sektoru, prije svega fiskalne discipline i nadzora nad proračunskim rashodima te čvrstog držanja onih projekcija koje su unesene u program konvergencije. Tu su i preporuke koje se tiču jačanja tržišta rada, posebno aktivnih mjera zapošljavanja, posebice zapošljavanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, dodao je Grčić.

Istaknuo je i preporuke o daljnjoj reformi mirovinskog sustava, sustava socijalne zaštite, ali i sustava zdravstva, kao i unaprjeđenja pravosudnog sustava, i to posebno u dijelu koji se izravno odnosi na gospodarstvo, a to je unaprjeđenje sustava predstečajnih nagodbi.

"To je isto važna poruka u ovom trenutku", ocijenio je Grčić.

Izdvojio je i određene preporuke vezane uz financijski, odnosno bankarski sektor u cilju održavanja njegove stabilnosti, "koja zapravo već godinama koliko traje ova kriza pokazuje da je hrvatski bankarski sektor ipak dosta čvrst i otporan na sve izazove krize".

O dijelu mišljenja koji se odnosi na potrebu da Hrvatska dodatno precizira mjere za 2015. i 2016. godinu, Grčić je, pak, kazao da je čvrsti okvir i za te mjere definiran u programu konvergencije.

"Za sve ono što bude eventualno potrebno u razradi tih mjera i preciznom definiranju u svrhu pripreme određenih odluka Vlade, kao i zakonskih rješenja koja će biti potrebna za provedbu tih mjera, to ćemo naravno u idućem razdoblju i odraditi", zaključio je Grčić.

Rehn: Pratit ćemo provedbu preporuka

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je da Komisija neće pokretati korektivne mjere za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali će pozorno pratiti provedbu preporuka koje je Hrvatskoj uputila Komisija.

"Smatramo da se program reformi uspješno nosi s glavnim izazovima, koje smo istaknuli u ožujku. Stoga nećemo pokretati postupak za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali ćemo pozorno pratiti provedbu današnjih preporuka", rekao je Rehn na konferenciji za novinare.

Majetić: Moraju se početi provoditi reforme


„Vlada je ispunila matematički plan koji je Komisija dala, barem za ovu godinu, no Hrvatska mora početi provoditi reforme“, poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić.

"Mi u ovom prvom planu ispunjavamo očekivanja, mada je upitna i 2014. jer danas smo dobili informaciju da su prihodi od PDV-a manji za 1,2 milijarde kuna, što znači da će deficit biti za toliko veći. Tako da je pitanje realizacije planova i ciljeva koje nam je Komisija dala i za ovu godinu", napominje Majetić.

Na upit kako komentira prijedlog da se EDP u ovoj godini stavi u mirovanje, Majetić je rekao kako je to rezultat problema u vođenju države, sad i poplava.

"Europa želi dati Hrvatskoj vremena da se posloži i pripremi za reforme koje mora provoditi. To je na neki način dobra i loša vijest, jer smo opet dobili malo vremena", kazao je Majetić, dodajući kako bi više volio da smo dobili kratak rok i odmah počeli raditi na promjenama, jer vremena više nemamo.

Šantić: Vladine mjere su dobre, no treba ih i provesti


Vijest iz Bruxellesa je dobra, "no pred nama je još dug put što se tiče stabilizacije javnih financija i osiguranja stabilnosti u nešto dužem roku“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Ističe da će se u 2014. vrlo vjerojatno ispuniti ciljevi fiskalne konsolidacije, ali napominje da pad potrošačkih cijena, a shodno tome i pad proračunskih prihoda, ukazuje da je moguće očekivati potrebu za dodatnim uštedama u drugom dijelu godine.

„Možemo reći da je paket mjera koji je predložila Vlada dobar i na njemu se treba temeljiti oporavak gospodarstva, no ostaje pitanje hoće li se i kolikom brzinom te mjere provesti“, kaže Šantić.

Ističe i veliku ulogu Europske komisije u ocjeni Vladinih mjera.

„Sad se potvrđuje da će ulaskom Hrvatske u EDP institucije EU-a raditi pritisak na Hrvatsku da se provode reforme i fiskalna konsolidacija bez obzira na pojedine faze izbornog ciklusa, i to je dobro“, zaključuje Šantić.

Sever: Najveći dio mjera EK apsolutno prihvatljiv

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas da je prihvatljivim ocijenio najveći dio mjera Europske komisije za smanjenje hrvatskog prekomjernog proračunskog deficita, a koje se tiču potrebe povećane naplate poreza, poboljšanja fiskalne discipline, smanjenja birokratskih prepreka i parafiskalnih nameta te neporeznih davanja.

S druge strane, Sever je u izjavi Hini neprihvatljivim označio pritisak na mirovinski sustav gdje se traže ubrzane promjene te izjednačavanje žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, kao i dob od 67 godina za odlazak u mirovinu.

Nisu mu prihvatljive ni preporuke oko tržišta rada, iako, istaknuo je, daju nešto dulji rok no što je dao resorni ministar rada Mirando Mrsić. "Kao ni petljanje po mjerama koje, sasvim sigurno, nemaju nikakve izravne veze za izlazak iz prekomjernog deficita, niti će nešto značajnije pomaknuti", rekao je Sever.

Pogrešnom smatra i konstataciju da će se time Hrvatska izjednačiti s drugim europskim zemljama, s obzirom da pojedinačno, kazao je, dobar dio zemalja ima bitno povoljnije uvjete u tim segmentima koje se sada u Hrvatskoj žele mijenjati.

"Njihova je primjedba da prevelik broj ljudi prerano odlazi u mirovinu te da i tu nešto treba napraviti, iako je jasno da je to posljedica otpuštanja s posla kao viškova zaposlenika. Njihove su preporuke malo proturječne jer s jedne strane traže penaliziranje ranijeg odlaska u mirovinu, a s druge da treba stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih", istaknuo je Sever.

Mimica: Ohrabrujuće vijesti za Hrvatsku


Preporuke koje je Europska komisija danas objavila za Hrvatsku su ohrabrujuće, ocijenio je hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica.

"Današnja odluka je ohrabrujuća je vijest za Hrvatsku. Ovo je prvi put da Hrvatska službeno sudjeluje u godišnjem procesu koordinacije fiskalne i ekonomske politike EU i već je uspostavila svoj kredibilitet", rekao je Mimica koji je danas sudjelovao na sastanku Komisije na kojem su donesene preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita u 2014., pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe.

"Europska komisija prepoznaje uvjerljive napore koje je Hrvatska poduzela do sada te ocjenjuje da bi planovi navedeni u Nacionalnom programu reformi trebali biti dovoljni u rješavanju makroekonomskih neravnoteža ukoliko se dobro provedu. Iz tog razloga Komisija ne vidi razlog za pokretanje korektivnih mjera", kaže Mimica, i dodaje da isto vrijedi i za Postupak prekomjernog deficita.

Komisija je dala Hrvatskoj preporuke za nastavak reformi u devet područja: fiskalne politike, tržišta rada, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, poslovnog okruženja, upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu, predstečajnih nagodbi te nadzora bankarskog sustava.

"Učinkovita provedba ovih reformi je ključna. Ovo je veliki izazov, ali je bitan za budući održivi gospodarski rast", rekao je Mimica. 

(H)
Foto: Damir Krajač / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proračunski deficit [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-06-02 16:30:45 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-06-02 19:07:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-06-02 16:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2636 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/06/02/AAA/branko_grcic-020614.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x534" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7590613 Threads: 4 Questions: 1614498811 Slow queries: 4792428 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110874786 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/europska-komisija-hrvatskoj-zasad-je-dobro-ali-morat-cete-jos-rezati-grcic-misljenje-ek-je-objektivno-i-realno-236681 [printLink] => /vijesti/hrvatska/europska-komisija-hrvatskoj-zasad-je-dobro-ali-morat-cete-jos-rezati-grcic-misljenje-ek-je-objektivno-i-realno-236681?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217087 [name] => prekomjernideficit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prekomjernideficit [link] => /tag/prekomjernideficit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225204 [name] => deficit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => deficit [link] => /tag/deficit ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proračunski deficit [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Europska komisija Hrvatskoj: Zasad je dobro, ali morat ćete još rezati; Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-04-20-50-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/02/AAA/branko_grcic-020614.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/02/AAA/branko_grcic-020614.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe, objavljeno je u Bruxellesu.

"Očekuje se da će Hrvatska ispuniti glavni cilj za 2014., a pristup odozdo prema gore pokazuje da je zemlja poduzela mjere koje se smatraju nužnima za postizanje strukturnih ciljeva navedenih u Preporuci o Postupku prekomjernog deficita (EDP). S obzirom na prethodno navedeno te na temelju ishoda pažljive analize i drugih kvalitativnih čimbenika, Komisija smatra da je EDP u Hrvatskoj potrebno staviti u mirovanje", kaže se u priopćenju Komisije.

"No s obzirom na to da Komisija trenutačno očekuje da će 2015. ukupni saldo i strukturna poboljšanja biti ispod granica koje je preporučilo Vijeće, u proračun za 2015. potrebno je uključiti mjere strukturne prilagodbe kako bi se osigurala usklađenost s Preporukom Vijeća", dodaje Komisija.

Hrvatska je od siječnja ove godine u Postupku prekomjernog deficita, a u ožujku je Komisija utvrdila i postojanje prekomjerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj i u još dvije zemlje članice.

Vlada je u travnju usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, ili za 1,3 milijarde kuna, a koji obuhvaća povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva, povećanje naknada vezanih za telekomunikacijske usluge, smanjivanje subvencija za poljoprivredu i gospodarstvo te smanjenje investicija u cestogradnju.

Po preporukama Europske komisije, Hrvatska u ovoj godini proračunski deficit mora smanjiti za 2,3 posto BDP-a. Rebalansom proračuna iz ožujka smanjenje je bilo na razini od 1,9 posto BDP-a, pa su bile potrebne dodatne mjere od 0,4 posto BDP-a.

Po preporukama koje je Komisija objavila u prosincu prošle godine, a Vijeće ministara financija ECOFIN prihvatilo u siječnju, Hrvatska bi ove 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je danas da je mišljenje Europske komisije o predoloženim mjerama za smanjenje prekomjernog deficita objektivno i realno te da uvažava napore Vlade u dosad provedenim reformama.

"Procjenjujemo da je ovo mišljenje objektivno i realno u ovom trenutku, da sagledava bitne probleme hrvatskog gospodarstva na putu gospodarskog oporavka i rasta, ali isto tako da uvažava u potpunosti napore Vlade u dosad provedenim reformama, kao i onim mjerama koje poduzimamo za postizanje s jedne strane fiskalne konsolidacije, a s druge strane temelja za gospodarski oporavak i rast", izjavio je Grčić novinarima u Banskim dvorima.

Vidljivo je to, kaže Grčić, iz činjenice da je mišljenje o programu konvergencije i planu fiskalne konsolidacije pozitivno, znači da su prihvaćene mjere Vlade koje su ugrađene kroz rebalans u državni proračun, ali i one mjere dodatne kojima je planirani deficit za 2014. godinu smanjen za dodatnih 0,4 posto BDP-a.

To je dobro polazište za vođenje hrvatske fiskalne politike u ovoj i sljedećim godinama, ocijenio je Grčić te istaknuo važnost preporuka o poduzimanju "raznih strukturnih reformi koje bi trebale podignuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva i tako ga definitivno izvući na crtu gospodarskog oporavka i uzleta".

Posebno je pritom naglasio preporuke koje se tiču unaprjeđenje stanja u fiskalnom sektoru, prije svega fiskalne discipline i nadzora nad proračunskim rashodima te čvrstog držanja onih projekcija koje su unesene u program konvergencije. Tu su i preporuke koje se tiču jačanja tržišta rada, posebno aktivnih mjera zapošljavanja, posebice zapošljavanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, dodao je Grčić.

Istaknuo je i preporuke o daljnjoj reformi mirovinskog sustava, sustava socijalne zaštite, ali i sustava zdravstva, kao i unaprjeđenja pravosudnog sustava, i to posebno u dijelu koji se izravno odnosi na gospodarstvo, a to je unaprjeđenje sustava predstečajnih nagodbi.

"To je isto važna poruka u ovom trenutku", ocijenio je Grčić.

Izdvojio je i određene preporuke vezane uz financijski, odnosno bankarski sektor u cilju održavanja njegove stabilnosti, "koja zapravo već godinama koliko traje ova kriza pokazuje da je hrvatski bankarski sektor ipak dosta čvrst i otporan na sve izazove krize".

O dijelu mišljenja koji se odnosi na potrebu da Hrvatska dodatno precizira mjere za 2015. i 2016. godinu, Grčić je, pak, kazao da je čvrsti okvir i za te mjere definiran u programu konvergencije.

"Za sve ono što bude eventualno potrebno u razradi tih mjera i preciznom definiranju u svrhu pripreme određenih odluka Vlade, kao i zakonskih rješenja koja će biti potrebna za provedbu tih mjera, to ćemo naravno u idućem razdoblju i odraditi", zaključio je Grčić.

Rehn: Pratit ćemo provedbu preporuka

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je da Komisija neće pokretati korektivne mjere za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali će pozorno pratiti provedbu preporuka koje je Hrvatskoj uputila Komisija.

"Smatramo da se program reformi uspješno nosi s glavnim izazovima, koje smo istaknuli u ožujku. Stoga nećemo pokretati postupak za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali ćemo pozorno pratiti provedbu današnjih preporuka", rekao je Rehn na konferenciji za novinare.

Majetić: Moraju se početi provoditi reforme


„Vlada je ispunila matematički plan koji je Komisija dala, barem za ovu godinu, no Hrvatska mora početi provoditi reforme“, poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić.

"Mi u ovom prvom planu ispunjavamo očekivanja, mada je upitna i 2014. jer danas smo dobili informaciju da su prihodi od PDV-a manji za 1,2 milijarde kuna, što znači da će deficit biti za toliko veći. Tako da je pitanje realizacije planova i ciljeva koje nam je Komisija dala i za ovu godinu", napominje Majetić.

Na upit kako komentira prijedlog da se EDP u ovoj godini stavi u mirovanje, Majetić je rekao kako je to rezultat problema u vođenju države, sad i poplava.

"Europa želi dati Hrvatskoj vremena da se posloži i pripremi za reforme koje mora provoditi. To je na neki način dobra i loša vijest, jer smo opet dobili malo vremena", kazao je Majetić, dodajući kako bi više volio da smo dobili kratak rok i odmah počeli raditi na promjenama, jer vremena više nemamo.

Šantić: Vladine mjere su dobre, no treba ih i provesti


Vijest iz Bruxellesa je dobra, "no pred nama je još dug put što se tiče stabilizacije javnih financija i osiguranja stabilnosti u nešto dužem roku“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Ističe da će se u 2014. vrlo vjerojatno ispuniti ciljevi fiskalne konsolidacije, ali napominje da pad potrošačkih cijena, a shodno tome i pad proračunskih prihoda, ukazuje da je moguće očekivati potrebu za dodatnim uštedama u drugom dijelu godine.

„Možemo reći da je paket mjera koji je predložila Vlada dobar i na njemu se treba temeljiti oporavak gospodarstva, no ostaje pitanje hoće li se i kolikom brzinom te mjere provesti“, kaže Šantić.

Ističe i veliku ulogu Europske komisije u ocjeni Vladinih mjera.

„Sad se potvrđuje da će ulaskom Hrvatske u EDP institucije EU-a raditi pritisak na Hrvatsku da se provode reforme i fiskalna konsolidacija bez obzira na pojedine faze izbornog ciklusa, i to je dobro“, zaključuje Šantić.

Sever: Najveći dio mjera EK apsolutno prihvatljiv

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas da je prihvatljivim ocijenio najveći dio mjera Europske komisije za smanjenje hrvatskog prekomjernog proračunskog deficita, a koje se tiču potrebe povećane naplate poreza, poboljšanja fiskalne discipline, smanjenja birokratskih prepreka i parafiskalnih nameta te neporeznih davanja.

S druge strane, Sever je u izjavi Hini neprihvatljivim označio pritisak na mirovinski sustav gdje se traže ubrzane promjene te izjednačavanje žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, kao i dob od 67 godina za odlazak u mirovinu.

Nisu mu prihvatljive ni preporuke oko tržišta rada, iako, istaknuo je, daju nešto dulji rok no što je dao resorni ministar rada Mirando Mrsić. "Kao ni petljanje po mjerama koje, sasvim sigurno, nemaju nikakve izravne veze za izlazak iz prekomjernog deficita, niti će nešto značajnije pomaknuti", rekao je Sever.

Pogrešnom smatra i konstataciju da će se time Hrvatska izjednačiti s drugim europskim zemljama, s obzirom da pojedinačno, kazao je, dobar dio zemalja ima bitno povoljnije uvjete u tim segmentima koje se sada u Hrvatskoj žele mijenjati.

"Njihova je primjedba da prevelik broj ljudi prerano odlazi u mirovinu te da i tu nešto treba napraviti, iako je jasno da je to posljedica otpuštanja s posla kao viškova zaposlenika. Njihove su preporuke malo proturječne jer s jedne strane traže penaliziranje ranijeg odlaska u mirovinu, a s druge da treba stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih", istaknuo je Sever.

Mimica: Ohrabrujuće vijesti za Hrvatsku


Preporuke koje je Europska komisija danas objavila za Hrvatsku su ohrabrujuće, ocijenio je hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica.

"Današnja odluka je ohrabrujuća je vijest za Hrvatsku. Ovo je prvi put da Hrvatska službeno sudjeluje u godišnjem procesu koordinacije fiskalne i ekonomske politike EU i već je uspostavila svoj kredibilitet", rekao je Mimica koji je danas sudjelovao na sastanku Komisije na kojem su donesene preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita u 2014., pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe.

"Europska komisija prepoznaje uvjerljive napore koje je Hrvatska poduzela do sada te ocjenjuje da bi planovi navedeni u Nacionalnom programu reformi trebali biti dovoljni u rješavanju makroekonomskih neravnoteža ukoliko se dobro provedu. Iz tog razloga Komisija ne vidi razlog za pokretanje korektivnih mjera", kaže Mimica, i dodaje da isto vrijedi i za Postupak prekomjernog deficita.

Komisija je dala Hrvatskoj preporuke za nastavak reformi u devet područja: fiskalne politike, tržišta rada, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, poslovnog okruženja, upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu, predstečajnih nagodbi te nadzora bankarskog sustava.

"Učinkovita provedba ovih reformi je ključna. Ovo je veliki izazov, ali je bitan za budući održivi gospodarski rast", rekao je Mimica. 

(H)
Foto: Damir Krajač / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/europska-komisija-hrvatskoj-zasad-je-dobro-ali-morat-cete-jos-rezati-grcic-misljenje-ek-je-objektivno-i-realno-236681 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f3faec45ef792a756ad7018e9bbb40cdc2b86e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Europska+komisija+Hrvatskoj%3A+Zasad+je+dobro%2C+ali+morat+%C4%87ete+jo%C5%A1+rezati%3B+Gr%C4%8Di%C4%87%3A+Mi%C5%A1ljenje+EK+je+objektivno+i+realno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Feuropska-komisija-hrvatskoj-zasad-je-dobro-ali-morat-cete-jos-rezati-grcic-misljenje-ek-je-objektivno-i-realno-236681 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Feuropska-komisija-hrvatskoj-zasad-je-dobro-ali-morat-cete-jos-rezati-grcic-misljenje-ek-je-objektivno-i-realno-236681 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proračunski deficit [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaproračunski deficit

Europska komisija Hrvatskoj: Zasad je dobro, ali morat ćete još rezati; Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno

Piše PSD.
2. lipnja 2014. - 18:29
Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe, objavljeno je u Bruxellesu.

"Očekuje se da će Hrvatska ispuniti glavni cilj za 2014., a pristup odozdo prema gore pokazuje da je zemlja poduzela mjere koje se smatraju nužnima za postizanje strukturnih ciljeva navedenih u Preporuci o Postupku prekomjernog deficita (EDP). S obzirom na prethodno navedeno te na temelju ishoda pažljive analize i drugih kvalitativnih čimbenika, Komisija smatra da je EDP u Hrvatskoj potrebno staviti u mirovanje", kaže se u priopćenju Komisije.

"No s obzirom na to da Komisija trenutačno očekuje da će 2015. ukupni sal...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:20