stdClass Object ( [id] => 290134 [title] => Dvije tisuće izbjeglica na prepad ušlo u Sloveniju preko ilegalnog prijelaza, sasvim su iznenadili i njihovu policiju [alias] => dvije-tisuce-izbjeglica-na-prepad-uslo-u-sloveniju-preko-ilegalnog-prijelaza-sasvim-su-iznenadili-i-njihovu-policiju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 17.43 - U Sloveniju ušlo ili čeka na njenoj granici 5.000 migranata

Od ponoći do ponedjeljka u podne  u Sloveniju je ušlo ili čeka na ulazak pred granicom 5.000 migranata, objavila je popodne slovenska policija.

Oko 800 ljudi još uvijek čeka na ulazak u Sloveniju pred graničnim prijelazom Središče ob Dravi, a primaju se postupno. Riječ je o dijelu skupine koja je noću prispjela vlakom iz Opatovca u Čakovec.

Velika većina migranata kojima uspije ući u Sloveniju smješta se u prihvatne centre Šentilj i Radgona uz samu granicu, a danas je do sada iz njih u Austriju ušlo oko 900 ljudi, prema podacima koje je objavila slovenska policija.

Pahor: Na granici s Hrvatskom prema migrantima moramo raditi isto što Austrijanci na našoj granici

Slovenija će morati uspostaviti isti  režim tranzita migranata na granici s Hrvatskom kao i Austrija na granici sa Slovenijom, kako bi kontrolirala migrantski tok i ne bi ostala s velikim brojem migranata na svom teritoriju, izjavio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor koji je posjetio izbjeglički centar Šentilj.

"U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni zbrinuti", kazao je Pahor, dodavši da se Slovenija mora prilagoditi ritmu kojim izbjeglice i migrante prima susjedna Austrija koja je kao i Slovenija u schengenskom sustavu.

"Dok ih Austrija propušta trebamo ih kontrolirano propuštati i mi. No, ako na austrijskoj strani dođe do bitnog pooštravanja kontrole na granici, isti režim kontrole moramo odmah uvesti i mi", kazao je Pahor koji sutra odlazi u službeni posjet Belgiji.

Najavio je da će tom prilikom razgovarati u Bruxellesu i s dužnosnicima EU-a, te ih obavijestiti o trenutnoj situaciji s migrantskim valom.

Prema migrantima treba se ponašati humano, ali država mora djelovati odlučno kako bi zaštitila granicu, te osigurala red i stabilnost u državi, kazao je slovenski predsjednik.

16.55 -
Malo prije 16 sati slovenske vlasti odlučile su propustiti 500 izbjeglica koje su provele cijelu noć i dan na graničnom prijelazi Trnovec.

Sa slovenske strane granice, u Središču ob Dravi, organizirani su autobusi koji će izbjeglice odvesti prema Austriji. Ostatak od 500-tinjak izbjeglica koje su ostale na graničnom prijelazu Trnovec prema informacijama iz slovenske policije tijekom poslijepodneva i večeri bit će primljeni u Sloveniju.

Za sada nije najavljen dolazak novih izbjeglica bilo vlakom ili autobusom prema ovom graničnom prijelazu.

U Županijskoj bolnici Čakovec zbrinuto je pet trudnica u poodmaklom stadiju trudnoće, a još desetak djece primilo je liječničku pomoć.

Za preostale izbjeglice, koje još nisu ušle u Sloveniju, nadležne službe Crvenog križa i UNHCR-a, te županijskih i općinskih vlasti osigurale su tople napitke i peciva.

Međunarodni granični prijelaz Trnovec do daljnjega ostaje zatvoren.

Vlak s migrantima koji je popodne krenuo iz Tovarnika i trebao je stići u Čakovec, preusmjeren je prema Dobovi.  

16:03 -
Policijski izvori potvrdili su da je iz Opatovca krenulo novih 50 autobusa s izbjeglicama prema slovenskoj granici. Gdje će točno prijeći, ovisi od dogovoru sa Slovenijom, a pretpostavlja se da će to najvjerojatnije biti granični prijelaz Bregana.

Cerar: Stanje napeto, Hrvatska dovodi previše migranata

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak popodne da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi migrantski val "napeto" te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.

"Stanje je napeto i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata", kazao je Cerar novinarima, dodavši da je to za Sloveniju neprihvatljivo.

Iako za sada ne postoje znakovi da će Njemačka zatvoriti granicu za migrante, Slovenija će učiniti sve što treba da, ako bi se to dogodilo, u njoj ne ostane velik broj migranata koji bi mogao dovesti do unutarnjih problema, kazao je Cerar, dodavši da postoji komunikacija s Hrvatskom kako bi se sadašnji nesporazumi otklonili.

"Možemo primiti samo onoliko migranata u tranzitu koliko ih u kratkom vremenu možemo uputiti naprijed. Ne možemo ih primiti u  broju koji ne bismo mogli zbrinuti", rekao je slovenski premijer.

Cerar je dodao da ne isključuje eskalaciju mjera zaštite granice s Hrvatskom ako broj migranata koje se ih Hrvatska šalju na slovensku granicu ne bude smanjen.

"Potpuno zatvaranje granice nije moguće jer ni fizičke prepreke ne zaustavljaju ljude, ali ćemo zaštitu prilagođavati prilikama i uvoditi strožu kontrolu granice tehničkim sredstvima, a bude li potrebno policiji će pomagati i vojska", kazao je Cerar.

15:40 -
Slovenci bi mogli na graničnom prijelazu Trnovec / Središče ob Dravi preuzeti dodatnih 350 izbjeglica.

15:07 -
Izbjeglice iz vlaka, njih oko 1200, koji je jutros krenuo iz Tovarnika prešle su hrvatsko-slovensku granicu kod Šenkovca. Izbjeglice su prešle preko Sutlanskog mosta koji nije službeni granični prijelaz, a čini se da su iznenadili i slovensku policiju, budući da u trenutku njihovog prijelaza tamo nije bilo nikog.

S hrvatske strane stajala su dva policajca koji ih nisu zaustavljali, dok su izbjeglice samo ponavljale kako žele u Sloveniju. Navodno savskim nasipom pješače prema Čatežu.

13.44
- Od 1200 migranata koji su sinoć zaustavljeni kod graničenog prijelaza Trnovec njih dvjestotinjak je uspjelo ući u Sloveniju.

Naime, slovenske vlasti jutros su odlučile primiti oko 150 najugroženijih izbjeglica, a još 50-tak ih je primljeno kako bi se spojile obitelji tj. s onima koji su već prešli granicu.

Od 11,30 do 12 sati  ni jedna osoba nije propuštena u Sloveniju.

Na graničnom području sa Slovenijom kiša ne prestaje padati, a migranti su zaklon potražili ispod nadstrešnice starog hrvatskog graničnog prijelaza koji je od zajedničkog hrvatsko-slovenskog udaljen stotinjak metara.

Iz Županijske bolnice Čakovec izvjestili su kako je zbirnuta jedna trudnica u poodmakloj trudnoći te tromjesječno dojenče. Granični prijelaz Trnovec i dalje je zatvoren za sav promet. Vlak s novih 1200 izbjeglica iz Tovarnika je krenuo nešto poslije 8 sati, a do Čakovca mu treba oko šest sat vožnje.

11.45 -
Hrvatska se ne drži dogovora sa Slovenijom o broju migranata koje može poslati na slovensku granicu, što je "apsolutno neprimjereno", izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodavši da nije u redu da Hrvatska ne prima migrante u svoje smještajne kapacitete nego ih odmah šalje prema Sloveniji.

"Slovenija na neograničeni broj migranata ne može pristati", upozorila je Gjerkeš Žnidar u izjavi koju prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Navela je da se do nedjelje tranzit migranata odvijao bez teškoća i u dogovorenim okvirima jer se radilo o oko 2500 migranata dnevno, ali je došlo do komplikacije kad je Hrvatska najavila tako visoke brojeve dolazaka migranata koji su izvan određenih okvira, na što je odmah upozorila i hrvatskog kolegu Ranka Ostojića navevši da Slovenija ne može primiti više migranata nego što ih može privremeno zbrinuti te da oni neće moći nastaviti put prema svojim ciljnim destinacijama preko Austrije.

Slovenska ministrica uz to dodaje da Hrvatska na takva upozorenja ne reagira te da je za danas najavila dolazak novog vlaka iz Opatovca s 1.900 migranata koji bi trebao stići oko 14 sati.

"To za nas predstavlja velik problem jer ne možemo točno predvidjeti gdje i koliko migranata će doći u Sloveniju", navela je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

"Hrvatska je najavljivala da  ima kapacitet za smještaj oko 24.000 migranata pa se sada pitamo gdje su ti kapaciteti s obzirom na to da Hrvatska sada migrante samo prevozi prema Sloveniji", navela je Gjerkeš Žnidar.


11.35
-  Slovenija je jutros opet započela primanjem migranata, pa je od njih 1800 koji su sinoć dospjeli na granicu kod Središča ob Dravi njih 800 već preuzela, dok ih 1000 još čeka na hrvatskoj strani, doznaje se od slovenske policije.

Predstavnica za tisak slovenske policijske uprave Vesna Drole kazala je telefonom za Hinu da prednost u prihvatu imaju ranjive skupine, posebno žene i djeca.
Nakon registracije odnosno uzimanja podataka, svi danas prihvaćeni upućuju se dalje u porihvatne centre po Sloveniji, najviše u Šentilj. Uskoro će uslijediti i službeno priopćenje slovenske policije o tome.

i Austrija je u ponedjeljak ujutro opet počela primati migrante iz slovenskih prihvatnih centara Šentilja i Gornje Radgone, ali granicu prelaze u malim skupinama.

Prije toga, a reagirajući na tvrdnje slovenskih vlasti da je Austrija sinoć prestala primati migrante jer ima teškoća s njihovom opskrbom i smještajem, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da kad je riječ o ulasku migranata ostaje "status quo", te da će im i dalje dopuštati ulazak u Austriju, ali nisu spomenuli o kojem bi se dnevnom broju prelazaka mogli raditi.

U prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Opatovcu u 10 sati bilo je 1.120 izbjeglica i migranata koji su noćas i rano jutros iz Srbije ušli u Hrvatsku, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović dodajući kako je jutros prema slovenskoj granici iz Tovarnika krenuo vlak, a noćas i šest autobusa .

Džigumović je također kazao da se izbjeglice i migranti u Hrvatsku propuštaju sukladno mogućnostima njihovog napuštanja zemlje. Potvrdio je kako je bilo pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata preko područja graničnog prijlaza Bajakovo ali  ih je policija uspjela zaustaviti.

 "Svi ulasci u Hrvatsku odvijaju se isključivo preko Bapske", rekao je Domagoj Džigumović.

 U mjestu Berkasovo nedaleko Šida na području Srbije uz granicu sa Hrvatskom, prema novinarskim procjenama,  više je od pet tisuća izbjeglica i migranata koji u velikom broju autobusa čekaju na ulazak u Hrvatsku. Osim djelatnika i volontera nevladinih humanitrnih organizacija na Berkasovu nisu zamjećeni pripadnici srbijanske policije koji bi ih usmjeravali i kontrolirano propuštali prema Hrvatskoj. Brojne izbjeglice su izvan autobusa iako neprestano pada kiša, a cesta kojom se prelazi granica s Hrvatskom gotovo se i ne vidi od velikih količina blata.

Od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 197. 376 migranata, a od ponoći do 9 sati 196 , podaci su sa stranica MUP-a od 10 sati.   Na graničnim prijelazima  Bregana i Trnovec u tijeku je prihvat migranata u Republiku Sloveniju. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije.


10.30
- Austrija je u ponedjeljak ujutro opet počela primati migrante iz slovenskih prihvatnih centara Šentilj i Gornja Radgona, ali granicu prelaze u malim skupinama, javljaju izvjestitelji mariborskog lista "Večer".

Prije toga, a reagirajući na tvrdnje slovenskih vlasti da je Austrija sinoć prestala primati migrante jer ima teškoća s njihovom opskrbom i smještajem, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da kad je riječ o ulasku migranata ostaje "status quo", te da će im i dalje dopuštati ulazak u Austriju, ali nisu spomenuli o kojem bi se dnevnom broju prelazaka mogli raditi.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je sinoć da je Austrija obustavila prijam migranata jer je bila spremna prihvaćati 1500 izbjeglica dnevno, dok je Hrvatska zbog velikog broja izbjeglica koji dolaze iz Srbije tražila da preko Slovenije tranzitira 5000 migranata, a slanje migranata na slovensku granicu u velikom broju koji nije dogovoren nazvala neprihvatljivim.

Državni tajnik u njenom ministarstvu Boštjan Šefic kazao je da bi Hrvatska, "a vjerojatno i Srbija i Makedonija" trebali poduzeti korake da se protok migranata balkanskom rutom smanji jer Slovenija može primati najviše 2500 izbjeglica dnevno i primati nove tek kad oni koji su u slovenskim prihvatnim centrima prijeđu u Austriju.

(H)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tenzije rastu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-19 10:30:27 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-19 18:18:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-19 17:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5293 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/19/migranti/trnovec_migranti8-191015.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x510" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15545643 Threads: 6 Questions: 3209336671 Slow queries: 7235607 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236147778 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dvije-tisuce-izbjeglica-na-prepad-uslo-u-sloveniju-preko-ilegalnog-prijelaza-sasvim-su-iznenadili-i-njihovu-policiju-290134 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dvije-tisuce-izbjeglica-na-prepad-uslo-u-sloveniju-preko-ilegalnog-prijelaza-sasvim-su-iznenadili-i-njihovu-policiju-290134?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227551 [name] => Slovenijamigranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slovenijamigranti [link] => /tag/slovenijamigranti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 411223 [name] => izbjeglice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbjeglice [link] => /tag/izbjeglice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tenzije rastu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvije tisuće izbjeglica na prepad ušlo u Sloveniju preko ilegalnog prijelaza, sasvim su iznenadili i njihovu policiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-24-58-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/19/migranti/trnovec_migranti8-191015.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/19/migranti/trnovec_migranti8-191015.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}17.43 - U Sloveniju ušlo ili čeka na njenoj granici 5.000 migranata

Od ponoći do ponedjeljka u podne  u Sloveniju je ušlo ili čeka na ulazak pred granicom 5.000 migranata, objavila je popodne slovenska policija.

Oko 800 ljudi još uvijek čeka na ulazak u Sloveniju pred graničnim prijelazom Središče ob Dravi, a primaju se postupno. Riječ je o dijelu skupine koja je noću prispjela vlakom iz Opatovca u Čakovec.

Velika većina migranata kojima uspije ući u Sloveniju smješta se u prihvatne centre Šentilj i Radgona uz samu granicu, a danas je do sada iz njih u Austriju ušlo oko 900 ljudi, prema podacima koje je objavila slovenska policija.

Pahor: Na granici s Hrvatskom prema migrantima moramo raditi isto što Austrijanci na našoj granici

Slovenija će morati uspostaviti isti  režim tranzita migranata na granici s Hrvatskom kao i Austrija na granici sa Slovenijom, kako bi kontrolirala migrantski tok i ne bi ostala s velikim brojem migranata na svom teritoriju, izjavio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor koji je posjetio izbjeglički centar Šentilj.

"U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni zbrinuti", kazao je Pahor, dodavši da se Slovenija mora prilagoditi ritmu kojim izbjeglice i migrante prima susjedna Austrija koja je kao i Slovenija u schengenskom sustavu.

"Dok ih Austrija propušta trebamo ih kontrolirano propuštati i mi. No, ako na austrijskoj strani dođe do bitnog pooštravanja kontrole na granici, isti režim kontrole moramo odmah uvesti i mi", kazao je Pahor koji sutra odlazi u službeni posjet Belgiji.

Najavio je da će tom prilikom razgovarati u Bruxellesu i s dužnosnicima EU-a, te ih obavijestiti o trenutnoj situaciji s migrantskim valom.

Prema migrantima treba se ponašati humano, ali država mora djelovati odlučno kako bi zaštitila granicu, te osigurala red i stabilnost u državi, kazao je slovenski predsjednik.

16.55 -
Malo prije 16 sati slovenske vlasti odlučile su propustiti 500 izbjeglica koje su provele cijelu noć i dan na graničnom prijelazi Trnovec.

Sa slovenske strane granice, u Središču ob Dravi, organizirani su autobusi koji će izbjeglice odvesti prema Austriji. Ostatak od 500-tinjak izbjeglica koje su ostale na graničnom prijelazu Trnovec prema informacijama iz slovenske policije tijekom poslijepodneva i večeri bit će primljeni u Sloveniju.

Za sada nije najavljen dolazak novih izbjeglica bilo vlakom ili autobusom prema ovom graničnom prijelazu.

U Županijskoj bolnici Čakovec zbrinuto je pet trudnica u poodmaklom stadiju trudnoće, a još desetak djece primilo je liječničku pomoć.

Za preostale izbjeglice, koje još nisu ušle u Sloveniju, nadležne službe Crvenog križa i UNHCR-a, te županijskih i općinskih vlasti osigurale su tople napitke i peciva.

Međunarodni granični prijelaz Trnovec do daljnjega ostaje zatvoren.

Vlak s migrantima koji je popodne krenuo iz Tovarnika i trebao je stići u Čakovec, preusmjeren je prema Dobovi.  

16:03 -
Policijski izvori potvrdili su da je iz Opatovca krenulo novih 50 autobusa s izbjeglicama prema slovenskoj granici. Gdje će točno prijeći, ovisi od dogovoru sa Slovenijom, a pretpostavlja se da će to najvjerojatnije biti granični prijelaz Bregana.

Cerar: Stanje napeto, Hrvatska dovodi previše migranata

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak popodne da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi migrantski val "napeto" te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.

"Stanje je napeto i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata", kazao je Cerar novinarima, dodavši da je to za Sloveniju neprihvatljivo.

Iako za sada ne postoje znakovi da će Njemačka zatvoriti granicu za migrante, Slovenija će učiniti sve što treba da, ako bi se to dogodilo, u njoj ne ostane velik broj migranata koji bi mogao dovesti do unutarnjih problema, kazao je Cerar, dodavši da postoji komunikacija s Hrvatskom kako bi se sadašnji nesporazumi otklonili.

"Možemo primiti samo onoliko migranata u tranzitu koliko ih u kratkom vremenu možemo uputiti naprijed. Ne možemo ih primiti u  broju koji ne bismo mogli zbrinuti", rekao je slovenski premijer.

Cerar je dodao da ne isključuje eskalaciju mjera zaštite granice s Hrvatskom ako broj migranata koje se ih Hrvatska šalju na slovensku granicu ne bude smanjen.

"Potpuno zatvaranje granice nije moguće jer ni fizičke prepreke ne zaustavljaju ljude, ali ćemo zaštitu prilagođavati prilikama i uvoditi strožu kontrolu granice tehničkim sredstvima, a bude li potrebno policiji će pomagati i vojska", kazao je Cerar.

15:40 -
Slovenci bi mogli na graničnom prijelazu Trnovec / Središče ob Dravi preuzeti dodatnih 350 izbjeglica.

15:07 -
Izbjeglice iz vlaka, njih oko 1200, koji je jutros krenuo iz Tovarnika prešle su hrvatsko-slovensku granicu kod Šenkovca. Izbjeglice su prešle preko Sutlanskog mosta koji nije službeni granični prijelaz, a čini se da su iznenadili i slovensku policiju, budući da u trenutku njihovog prijelaza tamo nije bilo nikog.

S hrvatske strane stajala su dva policajca koji ih nisu zaustavljali, dok su izbjeglice samo ponavljale kako žele u Sloveniju. Navodno savskim nasipom pješače prema Čatežu.

13.44
- Od 1200 migranata koji su sinoć zaustavljeni kod graničenog prijelaza Trnovec njih dvjestotinjak je uspjelo ući u Sloveniju.

Naime, slovenske vlasti jutros su odlučile primiti oko 150 najugroženijih izbjeglica, a još 50-tak ih je primljeno kako bi se spojile obitelji tj. s onima koji su već prešli granicu.

Od 11,30 do 12 sati  ni jedna osoba nije propuštena u Sloveniju.

Na graničnom području sa Slovenijom kiša ne prestaje padati, a migranti su zaklon potražili ispod nadstrešnice starog hrvatskog graničnog prijelaza koji je od zajedničkog hrvatsko-slovenskog udaljen stotinjak metara.

Iz Županijske bolnice Čakovec izvjestili su kako je zbirnuta jedna trudnica u poodmakloj trudnoći te tromjesječno dojenče. Granični prijelaz Trnovec i dalje je zatvoren za sav promet. Vlak s novih 1200 izbjeglica iz Tovarnika je krenuo nešto poslije 8 sati, a do Čakovca mu treba oko šest sat vožnje.

11.45 -
Hrvatska se ne drži dogovora sa Slovenijom o broju migranata koje može poslati na slovensku granicu, što je "apsolutno neprimjereno", izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodavši da nije u redu da Hrvatska ne prima migrante u svoje smještajne kapacitete nego ih odmah šalje prema Sloveniji.

"Slovenija na neograničeni broj migranata ne može pristati", upozorila je Gjerkeš Žnidar u izjavi koju prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Navela je da se do nedjelje tranzit migranata odvijao bez teškoća i u dogovorenim okvirima jer se radilo o oko 2500 migranata dnevno, ali je došlo do komplikacije kad je Hrvatska najavila tako visoke brojeve dolazaka migranata koji su izvan određenih okvira, na što je odmah upozorila i hrvatskog kolegu Ranka Ostojića navevši da Slovenija ne može primiti više migranata nego što ih može privremeno zbrinuti te da oni neće moći nastaviti put prema svojim ciljnim destinacijama preko Austrije.

Slovenska ministrica uz to dodaje da Hrvatska na takva upozorenja ne reagira te da je za danas najavila dolazak novog vlaka iz Opatovca s 1.900 migranata koji bi trebao stići oko 14 sati.

"To za nas predstavlja velik problem jer ne možemo točno predvidjeti gdje i koliko migranata će doći u Sloveniju", navela je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

"Hrvatska je najavljivala da  ima kapacitet za smještaj oko 24.000 migranata pa se sada pitamo gdje su ti kapaciteti s obzirom na to da Hrvatska sada migrante samo prevozi prema Sloveniji", navela je Gjerkeš Žnidar.


11.35
-  Slovenija je jutros opet započela primanjem migranata, pa je od njih 1800 koji su sinoć dospjeli na granicu kod Središča ob Dravi njih 800 već preuzela, dok ih 1000 još čeka na hrvatskoj strani, doznaje se od slovenske policije.

Predstavnica za tisak slovenske policijske uprave Vesna Drole kazala je telefonom za Hinu da prednost u prihvatu imaju ranjive skupine, posebno žene i djeca.
Nakon registracije odnosno uzimanja podataka, svi danas prihvaćeni upućuju se dalje u porihvatne centre po Sloveniji, najviše u Šentilj. Uskoro će uslijediti i službeno priopćenje slovenske policije o tome.

i Austrija je u ponedjeljak ujutro opet počela primati migrante iz slovenskih prihvatnih centara Šentilja i Gornje Radgone, ali granicu prelaze u malim skupinama.

Prije toga, a reagirajući na tvrdnje slovenskih vlasti da je Austrija sinoć prestala primati migrante jer ima teškoća s njihovom opskrbom i smještajem, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da kad je riječ o ulasku migranata ostaje "status quo", te da će im i dalje dopuštati ulazak u Austriju, ali nisu spomenuli o kojem bi se dnevnom broju prelazaka mogli raditi.

U prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Opatovcu u 10 sati bilo je 1.120 izbjeglica i migranata koji su noćas i rano jutros iz Srbije ušli u Hrvatsku, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović dodajući kako je jutros prema slovenskoj granici iz Tovarnika krenuo vlak, a noćas i šest autobusa .

Džigumović je također kazao da se izbjeglice i migranti u Hrvatsku propuštaju sukladno mogućnostima njihovog napuštanja zemlje. Potvrdio je kako je bilo pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata preko područja graničnog prijlaza Bajakovo ali  ih je policija uspjela zaustaviti.

 "Svi ulasci u Hrvatsku odvijaju se isključivo preko Bapske", rekao je Domagoj Džigumović.

 U mjestu Berkasovo nedaleko Šida na području Srbije uz granicu sa Hrvatskom, prema novinarskim procjenama,  više je od pet tisuća izbjeglica i migranata koji u velikom broju autobusa čekaju na ulazak u Hrvatsku. Osim djelatnika i volontera nevladinih humanitrnih organizacija na Berkasovu nisu zamjećeni pripadnici srbijanske policije koji bi ih usmjeravali i kontrolirano propuštali prema Hrvatskoj. Brojne izbjeglice su izvan autobusa iako neprestano pada kiša, a cesta kojom se prelazi granica s Hrvatskom gotovo se i ne vidi od velikih količina blata.

Od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 197. 376 migranata, a od ponoći do 9 sati 196 , podaci su sa stranica MUP-a od 10 sati.   Na graničnim prijelazima  Bregana i Trnovec u tijeku je prihvat migranata u Republiku Sloveniju. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije.


10.30
- Austrija je u ponedjeljak ujutro opet počela primati migrante iz slovenskih prihvatnih centara Šentilj i Gornja Radgona, ali granicu prelaze u malim skupinama, javljaju izvjestitelji mariborskog lista "Večer".

Prije toga, a reagirajući na tvrdnje slovenskih vlasti da je Austrija sinoć prestala primati migrante jer ima teškoća s njihovom opskrbom i smještajem, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da kad je riječ o ulasku migranata ostaje "status quo", te da će im i dalje dopuštati ulazak u Austriju, ali nisu spomenuli o kojem bi se dnevnom broju prelazaka mogli raditi.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je sinoć da je Austrija obustavila prijam migranata jer je bila spremna prihvaćati 1500 izbjeglica dnevno, dok je Hrvatska zbog velikog broja izbjeglica koji dolaze iz Srbije tražila da preko Slovenije tranzitira 5000 migranata, a slanje migranata na slovensku granicu u velikom broju koji nije dogovoren nazvala neprihvatljivim.

Državni tajnik u njenom ministarstvu Boštjan Šefic kazao je da bi Hrvatska, "a vjerojatno i Srbija i Makedonija" trebali poduzeti korake da se protok migranata balkanskom rutom smanji jer Slovenija može primati najviše 2500 izbjeglica dnevno i primati nove tek kad oni koji su u slovenskim prihvatnim centrima prijeđu u Austriju.

(H)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dvije-tisuce-izbjeglica-na-prepad-uslo-u-sloveniju-preko-ilegalnog-prijelaza-sasvim-su-iznenadili-i-njihovu-policiju-290134 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf30369e0b1a9ae867ca650d59a7cf3017b34911 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvije+tisu%C4%87e+izbjeglica+na+prepad+u%C5%A1lo+u+Sloveniju+preko+ilegalnog+prijelaza%2C+sasvim+su+iznenadili+i+njihovu+policiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdvije-tisuce-izbjeglica-na-prepad-uslo-u-sloveniju-preko-ilegalnog-prijelaza-sasvim-su-iznenadili-i-njihovu-policiju-290134 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdvije-tisuce-izbjeglica-na-prepad-uslo-u-sloveniju-preko-ilegalnog-prijelaza-sasvim-su-iznenadili-i-njihovu-policiju-290134 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tenzije rastu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskatenzije rastu

Dvije tisuće izbjeglica na prepad ušlo u Sloveniju preko ilegalnog prijelaza, sasvim su iznenadili i njihovu policiju

Piše PSD.
19. listopada 2015. - 19:43
17.43 - U Sloveniju ušlo ili čeka na njenoj granici 5.000 migranata

Od ponoći do ponedjeljka u podne  u Sloveniju je ušlo ili čeka na ulazak pred granicom 5.000 migranata, objavila je popodne slovenska policija.

Oko 800 ljudi još uvijek čeka na ulazak u Sloveniju pred graničnim prijelazom Središče ob Dravi, a primaju se postupno. Riječ je o dijelu skupine koja je noću prispjela vlakom iz Opatovca u Čakovec.

Velika većina migranata kojima uspije ući u Sloveniju smješta se u prihvatne centre Šentilj i Radgona uz samu granicu, a danas je do sada iz njih u Austriju ušlo oko 900 ljudi, prema podacima koje je objavila slovenska policija.

Pahor: Na granici s Hrvatskom prema migrantima moramo raditi isto što Austrijanci na našoj granici

Slovenija će morati uspostaviti isti  režim...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:24