stdClass Object ( [id] => 544311 [title] => Dubravka Jurlina Alibegović: U Hrvatskoj postoje dvije krajnosti, a Skradin, Komiža, Opuzen i Vrlika izrazito su loši primjeri [alias] => dubravka-jurlina-alibegovic-u-hrvatskoj-postoje-dvije-krajnosti-a-skradin-komiza-opuzen-i-vrlika-izrazito-su-losi-primjeri [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spektar je u veljači predstavio prve rezultate istraživanja koje je provela dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, kao voditeljica projekta čiji je cilj bio mjerenje i komparativna analiza fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje jugoistočne Europe – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini – te utvrđivanje u kojoj mjeri fiskalna autonomija utječe na pametni lokalni razvoj.

Ovih dana uvažena znanstvenica i stručnjakinja za javnu upravu objavila je u Radnim materijalima Ekonomskog instituta rad pod nazivom "Porezna autonomija gradova u Hrvatskoj u razdoblju 2002. – 2016.". Cilj njezina istraživanja bio je pokazati koliko hrvatski gradovi kontroliraju svoje porezne prihode, te utvrditi imaju li gradovi sposobnosti poreznim prihodima samostalno financirati lokalne javne usluge građanima i poduzetnicima. Dubravka Jurlina Alibegović izračunala je i indeks porezne autonomije svih hrvatskih gradova, njih 128, u spomenutom razdoblju.

– Rezultati analize pokazali su da su hrvatski gradovi imali relativno nisku razinu porezne autonomije, osim u razdoblju 2010. – 2014., kada je indeks porezne autonomije bio veći od 54, dok je u 2016. iznosio 41,36. Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na to da mali broj gradova može bez pomoći središnje države podmirivati postojeću razinu javnih usluga stanovnicima i poduzetnicima te upravljati svojim razvojem. To je važan zaključak u razmatranju buduće uloge gradova u preuzimanju novih javnih funkcija i povećanju decentralizacije javne uprave te teritorijalne organizacije države – navela je dr. Jurlina Alibegović u uvodnom dijelu svog rada.

Pitanje ovlasti

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da, u usporedbi s razvijenim europskim državama, Hrvatska ima srednji stupanj porezne autonomije. Inače, zadnjih desetljeća mnoge europske države nastoje ojačati autonomiju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas porasla je autonomija lokalnih jedinica u većini europskih država, pa i na jugoistoku Europe.

– Hrvatski gradovi uglavnom ne mogu samostalno utvrđivati porezne stope i osnovice, određivati kako potrošiti prikupljena javna sredstva te pružati javne usluge građanima koji žive u lokalnoj zajednici. Mali je broj gradova u Hrvatskoj koji je sposoban bez pomoći središnje države podmirivati postojeću razinu javnih usluga stanovnicima i poduzetnicima te upravljati svojim razvojem. Iako se provedeno istraživanje nije bavilo pitanjima teritorijalne organizacije države, u Hrvatskoj je potrebno stvoriti takvu teritorijalnu organizaciju koja će omogućiti stvarnu funkcijsku i fiskalnu decentralizaciju radi povećanja efikasnosti javne uprave i kvalitete pruženih usluga – ističe Dubravka Jurlina Alibegović, koja je bila i ministrica uprave u Vladi Tihomira Oreškovića tijekom 2016. godine, te dodaje kako se smjernice za buduća istraživanja stoga odnose na viđenje buduće funkcijske i fiskalne decentralizacije te teritorijalne organizacije države.

– Tu postoje dvije krajnosti, jedna je zadržavanje postojeće raspodjele nadležnosti u pružanju javnih usluga između javnih tijela na nacionalnoj razini i onih na lokalnoj razini vlasti i s tim povezanog financiranja, ili druga, koja označava veću spremnost da se lokalnoj razini, odnosno gradovima dodijele i/ili prenesu veće ovlasti i financije za obavljanje javnih funkcija. Prva krajnost znači zadržavanje postojeće, a druga povećanje broja i obuhvata javnih funkcija i fiskalnih sredstava za njihovo pružanje te jačanje uloge i odgovornosti lokalne razine vlasti. Sve to treba sagledati kao dio cjeline koja se odnosi na sadašnju veliku razinu fragmentiranosti i preklapanja odgovornosti u raspodjeli nadležnosti između državne i lokalne razine. Promjena u tom dijelu javne uprave trebala bi dovesti do efikasne javne uprave, preduvjeta za bolje upravljanje javnim financijama i povećanja učinkovitosti javnih rashoda – naglasila je u svom radu.

 

No, kako je nadalje navela, mogućnosti za novu teritorijalnu organizaciju države za sada su vrlo malene jer nema političke volje da se ta sveobuhvatna reforma provede.

Različite nadležnosti

Dotad Hrvatska ostaje podijeljena na dvije razine vlasti: državnu i dvije razine lokalne vlasti – županijsku razinu i razinu općina i gradova, pri čemu Grad Zagreb ima status grada i županije. Kako navodi autorica, u Hrvatskoj je 20 županija prosječne veličine 204.315 stanovnika, ili 175.000 stanovnika kada se iz računice izuzme Grad Zagreb, 428 općina prosječne veličine 2960 stanovnika i 128 gradova prosječne veličine 23.784 stanovnika, ili 17.681 stanovnik kada se ne ubraja Grad Zagreb.

U Hrvatskoj je 25 velikih gradova koji imaju poseban status zbog šireg opsega ovlasti u odnosu na ostale gradove. Od toga je 17 velikih gradova dobilo status na temelju broja stanovnika (više od 35.000), preostalih osam ima manji broj stanovnika, a status velikog grada dobili su jer su sjedište županije.

Za sagledavanje potpune slike, valja navesti da je u Hrvatskoj 51 grad koji ima između 10.000 i 35.000 stanovnika te da Hrvatsku obilježavaju male lokalne jedinice mjereno brojem stanovnika, odnosno postoje gradovi s manje od 10.000 stanovnika (ukupno ih je 60) i općine do 3000 stanovnika (ukupno ih je 276), što je više od 60 posto ukupnog broja jedinica lokalne samouprave. Postoje gradovi koji ne mogu opravdati taj naziv ni razinom prihoda, a ni obavljanjem funkcija koje su im zakonski propisane.

Slično je i s općinama. Takve lokalne jedinice nisu sposobne financirati tekuće rashode ni pružiti osnovne javne usluge na svom području te sve više ovise o sredstvima pomoći iz državnog proračuna. Nameće se opravdano pitanje treba li Hrvatskoj toliki broj malenih lokalnih jedinica, a još više kada se tome pridoda i njihov fiskalni položaj mjeren fiskalnim kapacitetom prihoda i rashoda.

– Nije logično da sve općine, gradovi, veliki gradovi i Grad Zagreb imaju gotovo u potpunosti iste zadatke i izvore financiranja a da su im kapaciteti toliko različiti. Stoga bi bilo logično utvrditi različitu razinu obveznih nadležnosti lokalnim jedinicama ovisno o njihovoj veličini i snazi na temelju jasnih kriterija vodeći računa da se u svim lokalnim zajednicama može dobiti podjednaka razina kvalitete javnih usluga uz razumne troškove. Pri tome ne treba zanemariti mogućnost koja postoji u razvijenim europskim demokracijama, da su u malim općinama općinski načelnici volonteri, uspješni poslovni ljudi koji efikasno upravljaju svojom općinom. Temeljne su postavke za reforme jasna politička volja za decentralizacijom, konsenzus svih parlamentarnih stranaka o decentralizaciji i teritorijalnoj organizaciji države, koja se treba temeljiti na strategiji decentralizacije, koja pak treba sadržavati jasne ciljeve (efikasnije pružanje javnih usluga, veći stupanj zadovoljstva stanovnika, mjerljivost planiranih rezultata i sl.), planirane aktivnosti i mjere za njihovo provođenje s precizno definiranim vremenskim okvirom, jasnim zaduženjima za svaku razinu vlasti te aktivnim uključivanjem svih relevantnih dionika u proces – naglašava Dubravka Jurlina Alibegović.

 

Iako političari kod nas često spominju decentralizaciju, Hrvatska je na europskom začelju. Pokazuje to i ovo istraživanje. Prvi pokazatelj kojim se mjeri stupanj fiskalne decentralizacije je udio prihoda i rashoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u ukupnim prihodima i rashodima konsolidirane opće države.

Mizerni postoci

– Prema zadnjim dostupnim podacima za 2016. godinu, udio prihoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u prihodima konsolidirane opće države iznosio je 13,96 posto, a udio rashoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u rashodima konsolidirane opće države bio je 23,58 posto.

Drugi pokazatelj stupnja decentralizacije je udio prihoda i rashoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u bruto domaćem proizvodu. Zadnji raspoloživi podaci za 2016. godinu ukazuju da su prihodi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u bruto domaćem proizvodu iznosili 6,31 posto, a rashodi 10,31 posto, što svrstava Hrvatsku na dno ljestvice europskih država prema stupnju decentralizacije – navodi autorica.

Split prvi u Dalmaciji

Četiri najveća hrvatska grada, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, zauzimaju prva četiri mjesta u rangiranju gradova prema indeksu porezne autonomije. Indeks porezne autonomije u Splitu tri puta je veći od onog u Zadru i Dubrovniku, a pet puta veći od šibenskoga.

To znači da se u Splitu, uz istu razinu porezne autonomije, zbog ostvarivanja više poreznih prihoda može osigurati viša razina javnih usluga od onih u ostalim dalmatinskim gradovima. I u tim gradovima će bilo kakva promjena u postojećim porezima utjecati na ostvarivanje prihoda u gradskim blagajnama, utvrdila je Dubravka Jurlina Alibegović.

Komiža, Vrlika... loši su primjeri!

Autorica uočava da je povećan indeks porezne autonomije u većini gradova u 2016. u odnosu na 2002. godinu. Kako pojašnjava, to znači da se povećala razina samostalnosti gradova u odlučivanju o prikupljenim poreznim prihodima. Međutim, na začelju je 13 gradova imalo vrlo nisku razinu porezne autonomije, indeks je iznosio svega 0,01, dok je grad Komiža u 2002. imao indeks porezne autonomije 0,0.

– To govori o izrazito ograničenoj poreznoj autonomiji i činjenici da građani Komiže ovise o financiranju svojih javnih potreba o drugim izvorima prihoda u proračunu. Za gradove Skradin, Komižu, Opuzen, Hrvatsku Kostajnicu i Vrliku situacija se nije puno promijenila ni u 2016. i indeks porezne autonomije iznosio je svega 0,01. Vrlika je primjer minijaturnoga grada (2177 stanovnika) koji se nalazi na posljednjem mjestu na ljestvici gradova poredanih prema indeksu porezne autonomije, što govori o izrazito ograničenoj poreznoj autonomiji u praksi. Ona stanovnicima Vrlike ne može omogućiti da se oporezivanjem stanovništva izdašno financiraju njihove javne potrebe, nego su ovisni o državnim pomoćima – zaključuje dr. sc. Jurlina Alibegović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zreli za reformu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-02 11:08:52 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-02 12:02:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-02 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9602 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/04/23/Spektar/9556522.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1278" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7767734 Threads: 2 Questions: 1633438470 Slow queries: 4853628 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111331498 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dubravka-jurlina-alibegovic-u-hrvatskoj-postoje-dvije-krajnosti-a-skradin-komiza-opuzen-i-vrlika-izrazito-su-losi-primjeri-544311 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dubravka-jurlina-alibegovic-u-hrvatskoj-postoje-dvije-krajnosti-a-skradin-komiza-opuzen-i-vrlika-izrazito-su-losi-primjeri-544311?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234772 [name] => reforme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reforme [link] => /tag/reforme ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236155 [name] => Dubravka Jurlina Alibegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubravka-jurlina-alibegovic [link] => /tag/dubravka-jurlina-alibegovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 276380 [name] => Javna uprava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => javna-uprava [link] => /tag/javna-uprava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zreli za reformu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubravka Jurlina Alibegović: U Hrvatskoj postoje dvije krajnosti, a Skradin, Komiža, Opuzen i Vrlika izrazito su loši primjeri [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/23/Spektar/9556522.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/23/Spektar/9556522.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spektar je u veljači predstavio prve rezultate istraživanja koje je provela dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, kao voditeljica projekta čiji je cilj bio mjerenje i komparativna analiza fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje jugoistočne Europe – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini – te utvrđivanje u kojoj mjeri fiskalna autonomija utječe na pametni lokalni razvoj.

Ovih dana uvažena znanstvenica i stručnjakinja za javnu upravu objavila je u Radnim materijalima Ekonomskog instituta rad pod nazivom "Porezna autonomija gradova u Hrvatskoj u razdoblju 2002. – 2016.". Cilj njezina istraživanja bio je pokazati koliko hrvatski gradovi kontroliraju svoje porezne prihode, te utvrditi imaju li gradovi sposobnosti poreznim prihodima samostalno financirati lokalne javne usluge građanima i poduzetnicima. Dubravka Jurlina Alibegović izračunala je i indeks porezne autonomije svih hrvatskih gradova, njih 128, u spomenutom razdoblju.

– Rezultati analize pokazali su da su hrvatski gradovi imali relativno nisku razinu porezne autonomije, osim u razdoblju 2010. – 2014., kada je indeks porezne autonomije bio veći od 54, dok je u 2016. iznosio 41,36. Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na to da mali broj gradova može bez pomoći središnje države podmirivati postojeću razinu javnih usluga stanovnicima i poduzetnicima te upravljati svojim razvojem. To je važan zaključak u razmatranju buduće uloge gradova u preuzimanju novih javnih funkcija i povećanju decentralizacije javne uprave te teritorijalne organizacije države – navela je dr. Jurlina Alibegović u uvodnom dijelu svog rada.

Pitanje ovlasti

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da, u usporedbi s razvijenim europskim državama, Hrvatska ima srednji stupanj porezne autonomije. Inače, zadnjih desetljeća mnoge europske države nastoje ojačati autonomiju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas porasla je autonomija lokalnih jedinica u većini europskih država, pa i na jugoistoku Europe.

– Hrvatski gradovi uglavnom ne mogu samostalno utvrđivati porezne stope i osnovice, određivati kako potrošiti prikupljena javna sredstva te pružati javne usluge građanima koji žive u lokalnoj zajednici. Mali je broj gradova u Hrvatskoj koji je sposoban bez pomoći središnje države podmirivati postojeću razinu javnih usluga stanovnicima i poduzetnicima te upravljati svojim razvojem. Iako se provedeno istraživanje nije bavilo pitanjima teritorijalne organizacije države, u Hrvatskoj je potrebno stvoriti takvu teritorijalnu organizaciju koja će omogućiti stvarnu funkcijsku i fiskalnu decentralizaciju radi povećanja efikasnosti javne uprave i kvalitete pruženih usluga – ističe Dubravka Jurlina Alibegović, koja je bila i ministrica uprave u Vladi Tihomira Oreškovića tijekom 2016. godine, te dodaje kako se smjernice za buduća istraživanja stoga odnose na viđenje buduće funkcijske i fiskalne decentralizacije te teritorijalne organizacije države.

– Tu postoje dvije krajnosti, jedna je zadržavanje postojeće raspodjele nadležnosti u pružanju javnih usluga između javnih tijela na nacionalnoj razini i onih na lokalnoj razini vlasti i s tim povezanog financiranja, ili druga, koja označava veću spremnost da se lokalnoj razini, odnosno gradovima dodijele i/ili prenesu veće ovlasti i financije za obavljanje javnih funkcija. Prva krajnost znači zadržavanje postojeće, a druga povećanje broja i obuhvata javnih funkcija i fiskalnih sredstava za njihovo pružanje te jačanje uloge i odgovornosti lokalne razine vlasti. Sve to treba sagledati kao dio cjeline koja se odnosi na sadašnju veliku razinu fragmentiranosti i preklapanja odgovornosti u raspodjeli nadležnosti između državne i lokalne razine. Promjena u tom dijelu javne uprave trebala bi dovesti do efikasne javne uprave, preduvjeta za bolje upravljanje javnim financijama i povećanja učinkovitosti javnih rashoda – naglasila je u svom radu.

 

No, kako je nadalje navela, mogućnosti za novu teritorijalnu organizaciju države za sada su vrlo malene jer nema političke volje da se ta sveobuhvatna reforma provede.

Različite nadležnosti

Dotad Hrvatska ostaje podijeljena na dvije razine vlasti: državnu i dvije razine lokalne vlasti – županijsku razinu i razinu općina i gradova, pri čemu Grad Zagreb ima status grada i županije. Kako navodi autorica, u Hrvatskoj je 20 županija prosječne veličine 204.315 stanovnika, ili 175.000 stanovnika kada se iz računice izuzme Grad Zagreb, 428 općina prosječne veličine 2960 stanovnika i 128 gradova prosječne veličine 23.784 stanovnika, ili 17.681 stanovnik kada se ne ubraja Grad Zagreb.

U Hrvatskoj je 25 velikih gradova koji imaju poseban status zbog šireg opsega ovlasti u odnosu na ostale gradove. Od toga je 17 velikih gradova dobilo status na temelju broja stanovnika (više od 35.000), preostalih osam ima manji broj stanovnika, a status velikog grada dobili su jer su sjedište županije.

Za sagledavanje potpune slike, valja navesti da je u Hrvatskoj 51 grad koji ima između 10.000 i 35.000 stanovnika te da Hrvatsku obilježavaju male lokalne jedinice mjereno brojem stanovnika, odnosno postoje gradovi s manje od 10.000 stanovnika (ukupno ih je 60) i općine do 3000 stanovnika (ukupno ih je 276), što je više od 60 posto ukupnog broja jedinica lokalne samouprave. Postoje gradovi koji ne mogu opravdati taj naziv ni razinom prihoda, a ni obavljanjem funkcija koje su im zakonski propisane.

Slično je i s općinama. Takve lokalne jedinice nisu sposobne financirati tekuće rashode ni pružiti osnovne javne usluge na svom području te sve više ovise o sredstvima pomoći iz državnog proračuna. Nameće se opravdano pitanje treba li Hrvatskoj toliki broj malenih lokalnih jedinica, a još više kada se tome pridoda i njihov fiskalni položaj mjeren fiskalnim kapacitetom prihoda i rashoda.

– Nije logično da sve općine, gradovi, veliki gradovi i Grad Zagreb imaju gotovo u potpunosti iste zadatke i izvore financiranja a da su im kapaciteti toliko različiti. Stoga bi bilo logično utvrditi različitu razinu obveznih nadležnosti lokalnim jedinicama ovisno o njihovoj veličini i snazi na temelju jasnih kriterija vodeći računa da se u svim lokalnim zajednicama može dobiti podjednaka razina kvalitete javnih usluga uz razumne troškove. Pri tome ne treba zanemariti mogućnost koja postoji u razvijenim europskim demokracijama, da su u malim općinama općinski načelnici volonteri, uspješni poslovni ljudi koji efikasno upravljaju svojom općinom. Temeljne su postavke za reforme jasna politička volja za decentralizacijom, konsenzus svih parlamentarnih stranaka o decentralizaciji i teritorijalnoj organizaciji države, koja se treba temeljiti na strategiji decentralizacije, koja pak treba sadržavati jasne ciljeve (efikasnije pružanje javnih usluga, veći stupanj zadovoljstva stanovnika, mjerljivost planiranih rezultata i sl.), planirane aktivnosti i mjere za njihovo provođenje s precizno definiranim vremenskim okvirom, jasnim zaduženjima za svaku razinu vlasti te aktivnim uključivanjem svih relevantnih dionika u proces – naglašava Dubravka Jurlina Alibegović.

 

Iako političari kod nas često spominju decentralizaciju, Hrvatska je na europskom začelju. Pokazuje to i ovo istraživanje. Prvi pokazatelj kojim se mjeri stupanj fiskalne decentralizacije je udio prihoda i rashoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u ukupnim prihodima i rashodima konsolidirane opće države.

Mizerni postoci

– Prema zadnjim dostupnim podacima za 2016. godinu, udio prihoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u prihodima konsolidirane opće države iznosio je 13,96 posto, a udio rashoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u rashodima konsolidirane opće države bio je 23,58 posto.

Drugi pokazatelj stupnja decentralizacije je udio prihoda i rashoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u bruto domaćem proizvodu. Zadnji raspoloživi podaci za 2016. godinu ukazuju da su prihodi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u bruto domaćem proizvodu iznosili 6,31 posto, a rashodi 10,31 posto, što svrstava Hrvatsku na dno ljestvice europskih država prema stupnju decentralizacije – navodi autorica.

Split prvi u Dalmaciji

Četiri najveća hrvatska grada, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, zauzimaju prva četiri mjesta u rangiranju gradova prema indeksu porezne autonomije. Indeks porezne autonomije u Splitu tri puta je veći od onog u Zadru i Dubrovniku, a pet puta veći od šibenskoga.

To znači da se u Splitu, uz istu razinu porezne autonomije, zbog ostvarivanja više poreznih prihoda može osigurati viša razina javnih usluga od onih u ostalim dalmatinskim gradovima. I u tim gradovima će bilo kakva promjena u postojećim porezima utjecati na ostvarivanje prihoda u gradskim blagajnama, utvrdila je Dubravka Jurlina Alibegović.

Komiža, Vrlika... loši su primjeri!

Autorica uočava da je povećan indeks porezne autonomije u većini gradova u 2016. u odnosu na 2002. godinu. Kako pojašnjava, to znači da se povećala razina samostalnosti gradova u odlučivanju o prikupljenim poreznim prihodima. Međutim, na začelju je 13 gradova imalo vrlo nisku razinu porezne autonomije, indeks je iznosio svega 0,01, dok je grad Komiža u 2002. imao indeks porezne autonomije 0,0.

– To govori o izrazito ograničenoj poreznoj autonomiji i činjenici da građani Komiže ovise o financiranju svojih javnih potreba o drugim izvorima prihoda u proračunu. Za gradove Skradin, Komižu, Opuzen, Hrvatsku Kostajnicu i Vrliku situacija se nije puno promijenila ni u 2016. i indeks porezne autonomije iznosio je svega 0,01. Vrlika je primjer minijaturnoga grada (2177 stanovnika) koji se nalazi na posljednjem mjestu na ljestvici gradova poredanih prema indeksu porezne autonomije, što govori o izrazito ograničenoj poreznoj autonomiji u praksi. Ona stanovnicima Vrlike ne može omogućiti da se oporezivanjem stanovništva izdašno financiraju njihove javne potrebe, nego su ovisni o državnim pomoćima – zaključuje dr. sc. Jurlina Alibegović.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dubravka-jurlina-alibegovic-u-hrvatskoj-postoje-dvije-krajnosti-a-skradin-komiza-opuzen-i-vrlika-izrazito-su-losi-primjeri-544311 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=641956331422b1c8ca11016e342e41a57483d5e6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubravka+Jurlina+Alibegovi%C4%87%3A+U+Hrvatskoj+postoje+dvije+krajnosti%2C+a+Skradin%2C+Komi%C5%BEa%2C+Opuzen+i+Vrlika+izrazito+su+lo%C5%A1i+primjeri&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdubravka-jurlina-alibegovic-u-hrvatskoj-postoje-dvije-krajnosti-a-skradin-komiza-opuzen-i-vrlika-izrazito-su-losi-primjeri-544311 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdubravka-jurlina-alibegovic-u-hrvatskoj-postoje-dvije-krajnosti-a-skradin-komiza-opuzen-i-vrlika-izrazito-su-losi-primjeri-544311 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zreli za reformu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskazreli za reformu

Dubravka Jurlina Alibegović: U Hrvatskoj postoje dvije krajnosti, a Skradin, Komiža, Opuzen i Vrlika izrazito su loši primjeri

2. svibnja 2018. - 13:08

Spektar je u veljači predstavio prve rezultate istraživanja koje je provela dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, kao voditeljica projekta čiji je cilj bio mjerenje i komparativna analiza fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje jugoistočne Europe – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini – te utvrđivanje u kojoj mjeri fiskalna autonomija utječe na pametni lokalni razvoj.

Ovih dana uvažena znanstvenica i stručnjakinja za javnu upravu objavila je u Radnim materijalima Ekonomskog instituta rad pod nazivom "Porezna autonomija gradova u Hrvatskoj u razdoblju 2002. – 2016.". Cilj njezina istraživanja bio je pokazati koliko hrvatski gradovi kontroliraju svoje porezne prihode, te utvrditi imaju li gradovi sposobnosti poreznim prihodima samostal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:32