stdClass Object ( [id] => 175930 [title] => Dr. Marušić: Liječnički lobi me je uništio jer sam želio zaustaviti tajne kliničke pokuse [alias] => dr-marusic-lijecnicki-lobi-me-je-unistio-jer-sam-zelio-zaustaviti-tajne-klinicke-pokuse [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Unatoč tome što je afera Pfizer stara desetak godina, prilično je uznemirila duhove u zdravstvenom sustavu, tim više što se zna da sličnu šprancu poslovanja provode i druge farmaceutske tvrtke i da mnoga klinička ispitivanja lijekova nisu transparentna.

Dobro upućeni u nedopušteni sustav nagrađivanja, stimuliranja, zahvaljivanja ili kako se tome već tepa, tvrde da je u odnosu s farmaceutskim tvrtkama barem 80 posto liječnika, i da nije riječ o zanemarivim svotama novca. Možda je to razlog što su nam mnogi koje smo protekla dva dana pokušali kontaktirati ostali nedostupni, na godišnjem su odmoru, upravo ulaze u avion ili jednostavno “ne čuju dobro”...

Sve studije moraju u registar

Među onima koji se nisu oglušili o molbu za komentar bio je dr. sc. Matko Marušić, profesor fiziologije na splitskom Medicinskom fakultetu i bivši urednik najuglednijeg hrvatskog medicinskog časopisa Croatian Medical Journal, iako je s obitelji na ljetovanju:

- Tema je veoma opasna, jer se radi o jako velikim novcima i najuglednijim ljudima u hrvatskom zdravstvu. Tko njih dira, nastrada, tvrdi prof. Marušić.

Možda se sjećate da smo profesorica Marušić i ja bili osnivači i glavni urednici Croatian Medical Journala; bili smo lažno tuženi i lažno suđeni i na kraju smo morali časopis napustiti, jer smo uveli nekoliko međunarodnih pravila koja su ciljala upravo na sprječavanje zloporabe. Pravilo o registraciji kliničkih pokusa ugrozilo je tajnost nepravilno vođenih kliničkih pokusa mnogih uglednih liječnika i to je značilo da moramo otići, po svaku cijenu. USKOK ima podatke i dokaze o mnogo više uglednih imena nego što ih je izišlo u javnost, ali nikad nije bilo nikakve reakcije. Niti će je biti - uvjeren je prof. Marušić - jer se radi se o ljudima koji su previše moćni.

Prof. dr. sc. Ana Marušić je kreator hrvatskog registra kliničkih pokusa RegPok.hr, koji je napravljen u suradnji s Nacionalnim institutima za zdravlje u SAD-u i najvećim svjetskim registrom kliničkih ispitivanja ClinicalTrials.gov. te voditeljica radne skupine u okviru projekta FP7 Europske komisije koji će Komisiji dati preporuke kako poboljšati kvalitetu i transparenciju kliničkih pokusa.

Od nje smo dobili komentar aktualne afere Pfizer:

- Transparencija je najbolji način prevencije nepravilnosti i korupcije u kliničkim ispitivanjima. Naime, javna dostupnost glavnih informacija o tim ispitivanjima i njihovim rezultatima nije važna samo zbog sprječavanja zloporabe nego je i dužnost prema ispitanicima koji nesebično riskiraju svoje živote da bi pridonijeli razvoju boljih i uspješnijih lijekova. U SAD-u, primjerice, postoji zakonska obveza registracije ispitivanja i njihovih rezultata u nacionalnom registru s prijetnjom visokih kazni za svaki dan zakašnjenja. Doduše, i Hrvatska je 2007. godine donijela zakonski okvir za javno dostupne informacije o kliničkim ispitivanjima, a od 2010. godine obvezala se voditi i registar kliničkih ispitivanja, a skupina istraživača sa splitskog Medicinskog fakulteta u okviru znanstvenog projekta, a u suradnji s američkim službenim registrom, napravila je hrvatsku inačicu registra kliničkih ispitivanja - kaže prof. Ana Marušić.

Premda je registar napravljeno još 2010. godine, a 2011. dobio ovlaštenje tadašnjeg Ministarstva zdravstva da bude službeni hrvatski registar kliničkih ispitivanja, do danas ga Ministarstvo nije pokrenulo, pa zbog toga više informacija o hrvatskim kliničkim ispitivanjima još uvijek možemo naći u američkom registru, gdje farmaceutske tvrtke moraju prijaviti sva ispitivanja na svim lokacijama u svijetu.

- Na današnji dan, u registru ClinicalTrials.gov ukupno je registrirana 481 studija u koju je uključena i Hrvatska, a trenutno su 104 aktivne, što znači da uključuju ispitanike, otkrila nam je dr. Marušić. Naravno da smo se dotakli i odnosa liječnika i farmaceutskih tvrtki:

- Transparencija je jedini ključ regulacije odnosa liječnika i farmaceutskih tvrtki. Rad liječnika u kliničkim ispitivanjima je odgovorna, časna i neizmjerno važna aktivnost koja se ne bi smjela ocrniti nejasnim i netransparentnim financijskim odnosima. Često u javnosti i među liječnicima postoji neznanje o tome što je sukob interesa i kakve darove mogu prihvatiti od farmaceutskih tvrtki, pa se stoga velika količina novca odlijeva, a da iznosi nisu javno dostupni. Hrvatska bi trebala slijediti opet primjer SAD-a, gdje su usvojili zakon pod nazivom “Svjetlost za liječnike“ (Physicians’ Sunshine Act) koji određuje da će od 2013. godine sve privatne tvrtke morati objaviti imena svih liječnika kojima su isplatili više od 10 dolara honorara ili darova - otkrila nam je prof. Ana Marušić.

Gajski: Očekujem da korumpirani liječnici budu kažnjeni

Dr. Lidija Gajski, zagrebačka internistica i autorica knjige “Lijekovi ili priča o obmani’ u kojoj otvoreno kritizira farmaceutsku industriju i razotkriva njihovu spregu s liječničkom strukom komentirala je najnoviju aferu Pfizer:

- Ovdje nije riječ o aferi, nego o sustavnom problemu, i to ne samo u području zdravstva. Na globalnom su planu državni službenici, u ovom slučaju zdravstvene vlasti i medicinski stručnjaci korumpirani za interese krupnog kapitala. U nas smo tome svjedoci zadnjih dvadesetak godina, a podrobnu smo analizu toga problema, kao i njegova rješenja izložili kolega Dražen Gorjanski i ja u svojim knjigama “Obnova zdravstva” i “Lijekovi ili priča o obmani”, kaže dr. Gajski te tvrdi:

- U korupciji na području zdravstva sudjelovale su sve naše dosadašnje upravljačke strukture i na taj način milijarde kuna društvenog novca prelile na račune stranih proizvođača većinom nepotrebnih lijekova i drugih medicinskih proizvoda. Samo u ovom slučaju Pfizer je priznao da je isplatio više od 2 milijuna USD mita državnim službenicima u nekoliko zemalja uključujući Hrvatsku, te zahvaljujući tome zaradio dodatnih 7 milijuna USD profita, a brojke su zasigurno još i veće. Manje je važno ovdje procesuirati Pfizer, odnosno farmaceutske kompanije, koji ionako samo na jednom svom lijeku, beskorisnom preparatu za snižavanje kolesterola zaradi godišnje 150 puta više nego će platiti ovom nagodbom, i koji je već više puta kažnjavan i uporno ponavlja istu praksu.

- Puno je bitnije početi suditi i kažnjavati vodeće političare i liječnike koji ovakvu koruptivnu praksu omogućuju i podržavaju. Žalosno je, ističe dr. Gajski da o našem interesu više skrbi američka država i pravosuđe, koje je i tužilo Pfizer, i ne samo Pfizer, za “izvoz korupcije”, nego što to čini naša država i naša medicinska struka. Očekujem da će Državno odvjetništvo ne samo istražiti ovaj slučaj, kako je najavljeno, već da će počinitelji - korumpirani liječnici i drugi odgovorni u institucijama poput HZZO-a i Ministarstva zdravstva biti i sankcionirani. I da će se rješenju problema korupcije prići na sustavan način, a ne aferaški i politikantski.

Javorka Luetić

Pfizer nije financirao specijalizaciju ministru dr. Ostojiću

Je li točno da Vam je Pfizer financirao specijalizaciju u SAD-u, kao što pišu neki mediji? Poznato je da ste se stručno usavršavali u Americi i da ste bili korisnik prestižne stipendije. Možete li pojasniti o kojoj se stipendiji radi, tko je financirao Vašu edukaciju, kako bi javnost bila istinito informirana?, glasilo je naše pitanje upućeno ministru zdravlja prof. dr. Rajku Ostojiću:

- Tijekom svog stručnog usavršavanja u Sjedinjenim Američkim Državama ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić bio je stipendist American College of Gastroenterology, odnosno američke Gastroenterološke akademije. Ovom prilikom želimo još jednom naglasiti da Ministarstvo zdravlja u potpunosti podupire raščišćavanje slučaja Pfizer, kao i svih drugih sumnji na bilo koji oblik korupcije u zdravstvenom sustavu. Stoga je ministar Ostojić odmah zatražio žurnu službenu komunikaciju hrvatskih pravosudnih institucija s američkim pravosudnim organima - odgovorili su iz Ministarstva zdravlja.


Istraživanja bez potpore farmaceuta

Predrasuda je i laž da se znanstvena istraživanja i profesionalna edukacija liječnika ne može izvoditi bez sudjelovanja farmaceutske industrije. To je itekako izvedivo, i to uz vrlo niske troškove. Potrebno je samo koristiti modernu tehnologiju (internet) i eliminirati istraživanja koja su besmislena (a ta su i najskuplja), te nepotreban luksuz. Upravo isključivanje proizvođača medicinske tehnologije iz medicinske znanosti i edukacije, jamstvo je njihove vjerodostojnosti i svrsishodnosti- ističe dr. Gajski.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Matko Marušić / Foto: NIkola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIVŠI DEKAN SPLITSKE MEDICINE O AFERI PFIZER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-08-10 15:12:35 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-08-11 22:40:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-08-11 16:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9657 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/08/10/Novosti/MATKO_MARUSIC1-270710.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7781821 Threads: 2 Questions: 1634969707 Slow queries: 4857708 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111369556 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dr-marusic-lijecnicki-lobi-me-je-unistio-jer-sam-zelio-zaustaviti-tajne-klinicke-pokuse-175930 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dr-marusic-lijecnicki-lobi-me-je-unistio-jer-sam-zelio-zaustaviti-tajne-klinicke-pokuse-175930?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 158240 [name] => pfizer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pfizer [link] => /tag/pfizer ) [1] => stdClass Object ( [id] => 185826 [name] => matkomarušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matkomarusic [link] => /tag/matkomarusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Matko Marušić / Foto: NIkola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIVŠI DEKAN SPLITSKE MEDICINE O AFERI PFIZER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Marušić: Liječnički lobi me je uništio jer sam želio zaustaviti tajne kliničke pokuse [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-09-27-38-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/10/Novosti/MATKO_MARUSIC1-270710.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/10/Novosti/MATKO_MARUSIC1-270710.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Unatoč tome što je afera Pfizer stara desetak godina, prilično je uznemirila duhove u zdravstvenom sustavu, tim više što se zna da sličnu šprancu poslovanja provode i druge farmaceutske tvrtke i da mnoga klinička ispitivanja lijekova nisu transparentna.

Dobro upućeni u nedopušteni sustav nagrađivanja, stimuliranja, zahvaljivanja ili kako se tome već tepa, tvrde da je u odnosu s farmaceutskim tvrtkama barem 80 posto liječnika, i da nije riječ o zanemarivim svotama novca. Možda je to razlog što su nam mnogi koje smo protekla dva dana pokušali kontaktirati ostali nedostupni, na godišnjem su odmoru, upravo ulaze u avion ili jednostavno “ne čuju dobro”...

Sve studije moraju u registar

Među onima koji se nisu oglušili o molbu za komentar bio je dr. sc. Matko Marušić, profesor fiziologije na splitskom Medicinskom fakultetu i bivši urednik najuglednijeg hrvatskog medicinskog časopisa Croatian Medical Journal, iako je s obitelji na ljetovanju:

- Tema je veoma opasna, jer se radi o jako velikim novcima i najuglednijim ljudima u hrvatskom zdravstvu. Tko njih dira, nastrada, tvrdi prof. Marušić.

Možda se sjećate da smo profesorica Marušić i ja bili osnivači i glavni urednici Croatian Medical Journala; bili smo lažno tuženi i lažno suđeni i na kraju smo morali časopis napustiti, jer smo uveli nekoliko međunarodnih pravila koja su ciljala upravo na sprječavanje zloporabe. Pravilo o registraciji kliničkih pokusa ugrozilo je tajnost nepravilno vođenih kliničkih pokusa mnogih uglednih liječnika i to je značilo da moramo otići, po svaku cijenu. USKOK ima podatke i dokaze o mnogo više uglednih imena nego što ih je izišlo u javnost, ali nikad nije bilo nikakve reakcije. Niti će je biti - uvjeren je prof. Marušić - jer se radi se o ljudima koji su previše moćni.

Prof. dr. sc. Ana Marušić je kreator hrvatskog registra kliničkih pokusa RegPok.hr, koji je napravljen u suradnji s Nacionalnim institutima za zdravlje u SAD-u i najvećim svjetskim registrom kliničkih ispitivanja ClinicalTrials.gov. te voditeljica radne skupine u okviru projekta FP7 Europske komisije koji će Komisiji dati preporuke kako poboljšati kvalitetu i transparenciju kliničkih pokusa.

Od nje smo dobili komentar aktualne afere Pfizer:

- Transparencija je najbolji način prevencije nepravilnosti i korupcije u kliničkim ispitivanjima. Naime, javna dostupnost glavnih informacija o tim ispitivanjima i njihovim rezultatima nije važna samo zbog sprječavanja zloporabe nego je i dužnost prema ispitanicima koji nesebično riskiraju svoje živote da bi pridonijeli razvoju boljih i uspješnijih lijekova. U SAD-u, primjerice, postoji zakonska obveza registracije ispitivanja i njihovih rezultata u nacionalnom registru s prijetnjom visokih kazni za svaki dan zakašnjenja. Doduše, i Hrvatska je 2007. godine donijela zakonski okvir za javno dostupne informacije o kliničkim ispitivanjima, a od 2010. godine obvezala se voditi i registar kliničkih ispitivanja, a skupina istraživača sa splitskog Medicinskog fakulteta u okviru znanstvenog projekta, a u suradnji s američkim službenim registrom, napravila je hrvatsku inačicu registra kliničkih ispitivanja - kaže prof. Ana Marušić.

Premda je registar napravljeno još 2010. godine, a 2011. dobio ovlaštenje tadašnjeg Ministarstva zdravstva da bude službeni hrvatski registar kliničkih ispitivanja, do danas ga Ministarstvo nije pokrenulo, pa zbog toga više informacija o hrvatskim kliničkim ispitivanjima još uvijek možemo naći u američkom registru, gdje farmaceutske tvrtke moraju prijaviti sva ispitivanja na svim lokacijama u svijetu.

- Na današnji dan, u registru ClinicalTrials.gov ukupno je registrirana 481 studija u koju je uključena i Hrvatska, a trenutno su 104 aktivne, što znači da uključuju ispitanike, otkrila nam je dr. Marušić. Naravno da smo se dotakli i odnosa liječnika i farmaceutskih tvrtki:

- Transparencija je jedini ključ regulacije odnosa liječnika i farmaceutskih tvrtki. Rad liječnika u kliničkim ispitivanjima je odgovorna, časna i neizmjerno važna aktivnost koja se ne bi smjela ocrniti nejasnim i netransparentnim financijskim odnosima. Često u javnosti i među liječnicima postoji neznanje o tome što je sukob interesa i kakve darove mogu prihvatiti od farmaceutskih tvrtki, pa se stoga velika količina novca odlijeva, a da iznosi nisu javno dostupni. Hrvatska bi trebala slijediti opet primjer SAD-a, gdje su usvojili zakon pod nazivom “Svjetlost za liječnike“ (Physicians’ Sunshine Act) koji određuje da će od 2013. godine sve privatne tvrtke morati objaviti imena svih liječnika kojima su isplatili više od 10 dolara honorara ili darova - otkrila nam je prof. Ana Marušić.

Gajski: Očekujem da korumpirani liječnici budu kažnjeni

Dr. Lidija Gajski, zagrebačka internistica i autorica knjige “Lijekovi ili priča o obmani’ u kojoj otvoreno kritizira farmaceutsku industriju i razotkriva njihovu spregu s liječničkom strukom komentirala je najnoviju aferu Pfizer:

- Ovdje nije riječ o aferi, nego o sustavnom problemu, i to ne samo u području zdravstva. Na globalnom su planu državni službenici, u ovom slučaju zdravstvene vlasti i medicinski stručnjaci korumpirani za interese krupnog kapitala. U nas smo tome svjedoci zadnjih dvadesetak godina, a podrobnu smo analizu toga problema, kao i njegova rješenja izložili kolega Dražen Gorjanski i ja u svojim knjigama “Obnova zdravstva” i “Lijekovi ili priča o obmani”, kaže dr. Gajski te tvrdi:

- U korupciji na području zdravstva sudjelovale su sve naše dosadašnje upravljačke strukture i na taj način milijarde kuna društvenog novca prelile na račune stranih proizvođača većinom nepotrebnih lijekova i drugih medicinskih proizvoda. Samo u ovom slučaju Pfizer je priznao da je isplatio više od 2 milijuna USD mita državnim službenicima u nekoliko zemalja uključujući Hrvatsku, te zahvaljujući tome zaradio dodatnih 7 milijuna USD profita, a brojke su zasigurno još i veće. Manje je važno ovdje procesuirati Pfizer, odnosno farmaceutske kompanije, koji ionako samo na jednom svom lijeku, beskorisnom preparatu za snižavanje kolesterola zaradi godišnje 150 puta više nego će platiti ovom nagodbom, i koji je već više puta kažnjavan i uporno ponavlja istu praksu.

- Puno je bitnije početi suditi i kažnjavati vodeće političare i liječnike koji ovakvu koruptivnu praksu omogućuju i podržavaju. Žalosno je, ističe dr. Gajski da o našem interesu više skrbi američka država i pravosuđe, koje je i tužilo Pfizer, i ne samo Pfizer, za “izvoz korupcije”, nego što to čini naša država i naša medicinska struka. Očekujem da će Državno odvjetništvo ne samo istražiti ovaj slučaj, kako je najavljeno, već da će počinitelji - korumpirani liječnici i drugi odgovorni u institucijama poput HZZO-a i Ministarstva zdravstva biti i sankcionirani. I da će se rješenju problema korupcije prići na sustavan način, a ne aferaški i politikantski.

Javorka Luetić

Pfizer nije financirao specijalizaciju ministru dr. Ostojiću

Je li točno da Vam je Pfizer financirao specijalizaciju u SAD-u, kao što pišu neki mediji? Poznato je da ste se stručno usavršavali u Americi i da ste bili korisnik prestižne stipendije. Možete li pojasniti o kojoj se stipendiji radi, tko je financirao Vašu edukaciju, kako bi javnost bila istinito informirana?, glasilo je naše pitanje upućeno ministru zdravlja prof. dr. Rajku Ostojiću:

- Tijekom svog stručnog usavršavanja u Sjedinjenim Američkim Državama ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić bio je stipendist American College of Gastroenterology, odnosno američke Gastroenterološke akademije. Ovom prilikom želimo još jednom naglasiti da Ministarstvo zdravlja u potpunosti podupire raščišćavanje slučaja Pfizer, kao i svih drugih sumnji na bilo koji oblik korupcije u zdravstvenom sustavu. Stoga je ministar Ostojić odmah zatražio žurnu službenu komunikaciju hrvatskih pravosudnih institucija s američkim pravosudnim organima - odgovorili su iz Ministarstva zdravlja.


Istraživanja bez potpore farmaceuta

Predrasuda je i laž da se znanstvena istraživanja i profesionalna edukacija liječnika ne može izvoditi bez sudjelovanja farmaceutske industrije. To je itekako izvedivo, i to uz vrlo niske troškove. Potrebno je samo koristiti modernu tehnologiju (internet) i eliminirati istraživanja koja su besmislena (a ta su i najskuplja), te nepotreban luksuz. Upravo isključivanje proizvođača medicinske tehnologije iz medicinske znanosti i edukacije, jamstvo je njihove vjerodostojnosti i svrsishodnosti- ističe dr. Gajski.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dr-marusic-lijecnicki-lobi-me-je-unistio-jer-sam-zelio-zaustaviti-tajne-klinicke-pokuse-175930 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f5cb39d84ce111bae4a4c9658cc35646308038f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Maru%C5%A1i%C4%87%3A+Lije%C4%8Dni%C4%8Dki+lobi+me+je+uni%C5%A1tio+jer+sam+%C5%BEelio+zaustaviti+tajne+klini%C4%8Dke+pokuse&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-marusic-lijecnicki-lobi-me-je-unistio-jer-sam-zelio-zaustaviti-tajne-klinicke-pokuse-175930 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-marusic-lijecnicki-lobi-me-je-unistio-jer-sam-zelio-zaustaviti-tajne-klinicke-pokuse-175930 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Matko Marušić / Foto: NIkola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIVŠI DEKAN SPLITSKE MEDICINE O AFERI PFIZER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBIVŠI DEKAN SPLITSKE MEDICINE O AFERI PFIZER

Dr. Marušić: Liječnički lobi me je uništio jer sam želio zaustaviti tajne kliničke pokuse

Piše PSD.
11. kolovoza 2012. - 18:55
Unatoč tome što je afera Pfizer stara desetak godina, prilično je uznemirila duhove u zdravstvenom sustavu, tim više što se zna da sličnu šprancu poslovanja provode i druge farmaceutske tvrtke i da mnoga klinička ispitivanja lijekova nisu transparentna.

Dobro upućeni u nedopušteni sustav nagrađivanja, stimuliranja, zahvaljivanja ili kako se tome već tepa, tvrde da je u odnosu s farmaceutskim tvrtkama barem 80 posto liječnika, i da nije riječ o zanemarivim svotama novca. Možda je to razlog što su nam mnogi koje smo protekla dva dana pokušali kontaktirati ostali nedostupni, na godišnjem su odmoru, upravo ulaze u avion ili jednostavno “ne čuju dobro”...

Sve studije moraju u registar

Među onima koji se nisu oglušili o molbu za komentar bio je dr. sc. Matko Marušić, pro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:27