stdClass Object ( [id] => 63572 [title] => Don Živko Kustić: Glas Koncila ne može biti ideološki usmjeren [alias] => don-zivko-kustic-glas-koncila-ne-moze-biti-ideoloski-usmjeren [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
.. već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje. Smatram da je GK u tom smislu vrlo širok

Kada je 29. rujna 1963. godine izišao prvi broj Glasa Koncila, nitko nije ni slutio kako će taj katolički list izazivati tektonsku podjelu mišljenja u javnosti sve do danas.

Od biltena umnoženog ciklostilom, pa do suvremene redakcije i prvog katoličkog lista na internetu, pisanje u Glasu Koncila (ubuduće GK) redovito je bilo popraćeno brojnim reakcijama, pa tako i zadnjih nekoliko dana zauzima mjesto na naslovnicama svih dnevnih novina.

Prvi glavni urednik tjednika don Živko Kustić, koji je zbog svoga pisanja bio pritvoren, osuđivan, uz zabrane javnog nastupa, prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju fenomen ovog katoličkog lista.

Kako tumačite da jedni vide u GK istinskog borca za istinu, dok drugi tvrde kako se nakon 1990. uopće ne snalazi u novim prilikama?

 - Kao i svake novine, GK se razvijao u tijeku događanja. Prilike nisu iste kao i prije 40 i nešto godina. Dakle, GK ima stanovite varijante. Mislim da sadašnji glavni urednik nastavlja istu liniju, u novim uvjetima. Vidim razliku u odgovornostima. Nije svejedno biti jedine novine u ondašnjoj Jugoslaviji, a na koje partija nije imala utjecaj, te sada biti jedne od mnogih novina s različitim trendovima. Sigurno da je veliki broj ondašnjih čitatelja prihvaćao GK ne samo zato što je vjernik nego zato što je bio drugačiji od službenim stavova državne linije. Danas nema takve državne linije, pa ni zajedničkog stava. Zato mislim da se GK snalazi u novim okolnostima.

Koliko GK pridonosi ekumenskom dijalogu, suživotu, pogotovo s Pravoslavnom crkvom?

- Pratimo ga redovito i mislim da smo na ekumenskoj liniji i da slijedimo opći trend sasvim sukladan sa stavom Svete Stolice, episkopata i naših specifičnih potreba. Nije sigurno da su ekumenski trendovi isti kao prije, te isto tako treba tražiti suvremene nijanse.

Za neke je GK odveć ideološki usmjeren?

- Svi smo mi u GK svjesni da kršćanstvo ne može biti ideologija, pa tako ni GK ne može biti ideološki usmjeren, već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje. Smatram da je GK u tom smislu vrlo širok.

Samokritika

Smije li se GK priklanjati političkim strujama?

- Ni Katolička crkva kao struktura ni katoličke novine ne priklanjaju se određenim političkim strujama, ali im je dužnost govoriti jasno i o pitanjima politike. Nema stranačkog opredjeljenja, ali mora biti moralnog i također moralno-političkog opredjeljenja. To je više usmjerenje nego opredjeljenje. U pitanjima koja nisu dogmatska uvijek dopuštamo i potičemo ljude da misle svojom glavom.

Za neke je GK bio mnogo više kritičan u vremenu od 2000. do 2004. kada je koalicija ljevice došla na vlast?

- To je proizvoljno mišljenje. GK je pratio događanja i ako je politička vlast zauzimala stavove koji su bili u vezi s crkvenim stavovima, za ili protiv, normalno je da je Crkva jače reagirala.

 Je li GK postao ono što ste zamisliti na samome početku?

 - Mi smo od početka do danas željeli biti katolički list i to jesmo. To znači biti kritičan i samokritičan.

Je li bilo samokritike?

 - Ja ne vidim da je nije bilo, ali u kojim detaljima, to je pitanje. Želio bih istaknuti da su GK specifične katoličke novine koje su nastale u specifičnoj situaciji, te su uspjele od početka biti vrlo samostalne. Nikad se ne bi dogodilo da bi nam itko od vlasti sugerirao i propisao što ćemo pisati. Bilo je kritika i polemika, zapljene i suđenja, ali smo bili zaista slobodni.

Crkva kroz medije

Osim Glasa Koncila, koji se financira isključivo novcem od prodaje lista i knjiga u vlastitom izdanju, u hrvatskom medijskom prostoru postoji još nekoliko medija usko povezanih s Katoličkom crkvom: Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, Radio Marija, Radio Vatikan te brojni drugi.

Don Josip Ćorić: Jedne od najboljih novina Katoličke crkve

Don Josip Čorić, umirovljeni profesor pastoralne teologije: Boreći se za slobodu pisane misli, riječi i činjenica, osjetio je na ‘svojoj koži’ što sve treba proći i kako je velika cijena slobode.

Imao je težak put da sa šapirografa prijeđe na novinsko tiskanje, a najbolje bi njegovi urednici znali reći koliko su puta bili pozivani na informativne razgovore, dok nije teško pronaći koliko je puta bio zaplijenjen, jer je ‘prešao dopuštene granice’ pisanja protiv ružičaste stvarnosti (čitaj - komunističke!).

Dvije godine sam bio u vojsci kada se počeo tiskati Glas Koncila, a koliko je bio opasan, svjedoči činjenica da ga se nije smjelo unijeti u vojarne (bijah tada u Kičevu).

Od nekada dvojice svećenika koji su pekli zanat pišući, danas je to moderna redakcija otvorena raznim vjetrovima, a kada treba kritički pisati, slijedi svoj azimut. Jednopartijski političari uvijek hvale novine koji idu pod ruku s njima, a čim je uz dlaku, odmah postaje predmet teških napada do poziva na linč.

Kao što su nekadašnja božanstva nedodirljiva, tako i današnja božanstva, unatoč izdisaju monopola partije, sve čine da bi zavezali usta tom glasilu, a što sigurno ne bi činili kada bi ih uredništvo hvalilo. Prema mojoj procjeni, to su jedne od najboljih novina Katoličke crkve zapadne civilizacije.

Don Anđelko Kaćunko: Prijeti mu ‘medijski muzej’

Don Anđelko Kaćunko: Od svojega početka Glas Koncila je u prošlosti, poglavito u vremenu crvenog totalitarizma, imao golemu ulogu u hrvatskom javnom, crkvenom, političkom i medijskom prostoru.

Odnosno, oblikovao je stavove hrvatskih katolika, ali i domoljuba koji nisu bili vjernici. Dolaskom demokracije “Koncil” drastično pokazuje znakove nesnalaženje u novim okolnostima, a ta ga “groznica” trese do danas.

Dobro znadem(o) zašto je tako, ali ne znam(o) tko je uzrok tome. Svakako, ako se hitno ne poduzmu bitne promjene, taj naš “ostatak ostataka nekoć slavnog” i značajnog crkvenog brenda nastavit će životariti priključen na “kaptolske aparate”, ali će na koncu, odnosno vrlo brzo završiti u globalnom “medijskom muzeju”.

Drago Pilsel:  Glas Koncila ne poštuje standarde

Mr. sc. Drago Pilsel, teolog i novinar: Problem katoličkog tjednika Glasa Koncila nisu samo ili u prvome redu neumjereni ili nacionalistički intonirani komentari na njegovoj drugoj stranici koji su, nažalost, postali navika.

Ne smije se zaboraviti glasoviti komentar don Živka Kustića od kraja kolovoza 1995. u kojemu je, iako je bio upozoren na teške zločine nakon Oluje, svejedno pisao o “neviđenoj humanosti ratovanja”, što je i presedan u kršćanskoj postkoncilskoj teologiji s obzirom na to da nikakav rat ne može biti tretiran kao čin humanosti.

Problem je u tome što taj list ne poštuje prioritete Katoličke crkve, a to su ekumenizam, pomirenje i suživot. I to tvrdim iz iskustva desetogodišnje suradnje s katoličkim tjednikom Vida nueva iz Madrida koji je od mene izričito tražio praćenje mirovnih i ekumenskih inicijativa na našem području.

Pratim bogatu ponudu kršćanskih medija diljem svijeta i tvrdim da Glas Koncila ne poštuje ni profesionalne standarde sličnih crkvenih tiskovina počevši od vatikanskoga glasila L’Osservatore Romano.

Don Ivan Grubišić: Ne slažem se s komentarima

Don Ivan Grubišić: Pratim Glas Koncila, posebno njegove komentare, od samog izlaženja toga glasila. Upravo s tim komentarima, u načelu, ne mogu se složiti. Naime, previše su ideološki usmjereni, tako da odstupaju od duha evanđelja i stavova II. vatikanskog koncila.

Zadnji komentari su posebno pitanje, te traže stručnu analizu metode i sadržaja. Ostaje otvoreno pitanje koji su prioriteti toga glasila kad se radi o vjerskom glasilu Katoličke crkve, odnosno Nadbiskupskog duhovnog stola iz Zagreba kao osnivača Glasa Koncila i kao izdavača?!

Neki važniji datumi

Prvi tiskani broj GK pojavio se 29. rujna 1963., a prethodilo mu je cikostilom umnoženih 11 biltena “Glasa s Koncila” (prvi nosi nadnevak 4. listopada 1962.).

Papa Pavao VI. po državnom tajniku kardinalu Cicognaniju pismeno je pohvalio Glas Koncila pismom od 10. travnja 1964.

Božićni broj GK 1969. tiskan je u 245.000 primjeraka, a redovita naklada dosegla je 179.000 primjeraka po broju.

 Sudski je zaplijenjen GK br. 4 iz 1970. jer je prenio tekst o kardinalu Alojziju Stepincu iz dnevnika L’Osservatore Romano.

Nakon gušenja hrvatskog proljeća g. 1972., zaplijenjen je GK br. 21 od 22. listopada 1972. zbog navodnog uznemiravanja javnosti.

Autor reportaže o svetom prkosu mučenika Poliona Živko Kustić osuđen je na pola godine zatvora, uvjetno na dvije godine, i na godinu dana zabrane javnog nastupanja.

U sklopu “Zagrebačke korizme 1978.” Glas Koncila organizirao je boravak Majke Terezije i o. Ante Gabrića u Hrvatskoj.

Službeno Glas Koncila je tjednik od prvog broja 1985. godine.

Glas Koncila prvi u hrvatskom medijskom prostoru g. 1990. otvara tabu-temu žrtava poratnoga komunističkog terora.

 8. kolovoza 1993. blagoslov i poruka pape Ivana Pavla II. za tisućiti broj Glasa Koncila.

29. travnja 1996., na blagdan sv. Katarine Sijenske, Glas Koncila postaje prvi hrvatski katolički list na internetu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ver.1. ... pa tako ni GK ne može biti ideološki usmjeren, već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje ver.2. ... već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prvi glavni urednik glasa koncila za ‘slobodnu’ je prokomentirao fenomen katoličkog lista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-08-17 10:18:59 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-08-17 16:46:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-08-17 10:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5725 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/08/17/Novosti/ARH031003KUSTIC_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "348x264" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7537167 Threads: 4 Questions: 1609336728 Slow queries: 4775960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110740847 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/don-zivko-kustic-glas-koncila-ne-moze-biti-ideoloski-usmjeren-63572 [printLink] => /vijesti/hrvatska/don-zivko-kustic-glas-koncila-ne-moze-biti-ideoloski-usmjeren-63572?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 168426 [name] => živkokustić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zivkokustic [link] => /tag/zivkokustic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 190971 [name] => glaskoncila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glaskoncila [link] => /tag/glaskoncila ) [2] => stdClass Object ( [id] => 190972 [name] => ivanmiklenić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanmiklenic [link] => /tag/ivanmiklenic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ver.1. ... pa tako ni GK ne može biti ideološki usmjeren, već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje ver.2. ... već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prvi glavni urednik glasa koncila za ‘slobodnu’ je prokomentirao fenomen katoličkog lista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Don Živko Kustić: Glas Koncila ne može biti ideološki usmjeren [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-13-30-04-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/17/Novosti/ARH031003KUSTIC_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/17/Novosti/ARH031003KUSTIC_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
.. već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje. Smatram da je GK u tom smislu vrlo širok

Kada je 29. rujna 1963. godine izišao prvi broj Glasa Koncila, nitko nije ni slutio kako će taj katolički list izazivati tektonsku podjelu mišljenja u javnosti sve do danas.

Od biltena umnoženog ciklostilom, pa do suvremene redakcije i prvog katoličkog lista na internetu, pisanje u Glasu Koncila (ubuduće GK) redovito je bilo popraćeno brojnim reakcijama, pa tako i zadnjih nekoliko dana zauzima mjesto na naslovnicama svih dnevnih novina.

Prvi glavni urednik tjednika don Živko Kustić, koji je zbog svoga pisanja bio pritvoren, osuđivan, uz zabrane javnog nastupa, prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju fenomen ovog katoličkog lista.

Kako tumačite da jedni vide u GK istinskog borca za istinu, dok drugi tvrde kako se nakon 1990. uopće ne snalazi u novim prilikama?

 - Kao i svake novine, GK se razvijao u tijeku događanja. Prilike nisu iste kao i prije 40 i nešto godina. Dakle, GK ima stanovite varijante. Mislim da sadašnji glavni urednik nastavlja istu liniju, u novim uvjetima. Vidim razliku u odgovornostima. Nije svejedno biti jedine novine u ondašnjoj Jugoslaviji, a na koje partija nije imala utjecaj, te sada biti jedne od mnogih novina s različitim trendovima. Sigurno da je veliki broj ondašnjih čitatelja prihvaćao GK ne samo zato što je vjernik nego zato što je bio drugačiji od službenim stavova državne linije. Danas nema takve državne linije, pa ni zajedničkog stava. Zato mislim da se GK snalazi u novim okolnostima.

Koliko GK pridonosi ekumenskom dijalogu, suživotu, pogotovo s Pravoslavnom crkvom?

- Pratimo ga redovito i mislim da smo na ekumenskoj liniji i da slijedimo opći trend sasvim sukladan sa stavom Svete Stolice, episkopata i naših specifičnih potreba. Nije sigurno da su ekumenski trendovi isti kao prije, te isto tako treba tražiti suvremene nijanse.

Za neke je GK odveć ideološki usmjeren?

- Svi smo mi u GK svjesni da kršćanstvo ne može biti ideologija, pa tako ni GK ne može biti ideološki usmjeren, već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje. Smatram da je GK u tom smislu vrlo širok.

Samokritika

Smije li se GK priklanjati političkim strujama?

- Ni Katolička crkva kao struktura ni katoličke novine ne priklanjaju se određenim političkim strujama, ali im je dužnost govoriti jasno i o pitanjima politike. Nema stranačkog opredjeljenja, ali mora biti moralnog i također moralno-političkog opredjeljenja. To je više usmjerenje nego opredjeljenje. U pitanjima koja nisu dogmatska uvijek dopuštamo i potičemo ljude da misle svojom glavom.

Za neke je GK bio mnogo više kritičan u vremenu od 2000. do 2004. kada je koalicija ljevice došla na vlast?

- To je proizvoljno mišljenje. GK je pratio događanja i ako je politička vlast zauzimala stavove koji su bili u vezi s crkvenim stavovima, za ili protiv, normalno je da je Crkva jače reagirala.

 Je li GK postao ono što ste zamisliti na samome početku?

 - Mi smo od početka do danas željeli biti katolički list i to jesmo. To znači biti kritičan i samokritičan.

Je li bilo samokritike?

 - Ja ne vidim da je nije bilo, ali u kojim detaljima, to je pitanje. Želio bih istaknuti da su GK specifične katoličke novine koje su nastale u specifičnoj situaciji, te su uspjele od početka biti vrlo samostalne. Nikad se ne bi dogodilo da bi nam itko od vlasti sugerirao i propisao što ćemo pisati. Bilo je kritika i polemika, zapljene i suđenja, ali smo bili zaista slobodni.

Crkva kroz medije

Osim Glasa Koncila, koji se financira isključivo novcem od prodaje lista i knjiga u vlastitom izdanju, u hrvatskom medijskom prostoru postoji još nekoliko medija usko povezanih s Katoličkom crkvom: Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, Radio Marija, Radio Vatikan te brojni drugi.

Don Josip Ćorić: Jedne od najboljih novina Katoličke crkve

Don Josip Čorić, umirovljeni profesor pastoralne teologije: Boreći se za slobodu pisane misli, riječi i činjenica, osjetio je na ‘svojoj koži’ što sve treba proći i kako je velika cijena slobode.

Imao je težak put da sa šapirografa prijeđe na novinsko tiskanje, a najbolje bi njegovi urednici znali reći koliko su puta bili pozivani na informativne razgovore, dok nije teško pronaći koliko je puta bio zaplijenjen, jer je ‘prešao dopuštene granice’ pisanja protiv ružičaste stvarnosti (čitaj - komunističke!).

Dvije godine sam bio u vojsci kada se počeo tiskati Glas Koncila, a koliko je bio opasan, svjedoči činjenica da ga se nije smjelo unijeti u vojarne (bijah tada u Kičevu).

Od nekada dvojice svećenika koji su pekli zanat pišući, danas je to moderna redakcija otvorena raznim vjetrovima, a kada treba kritički pisati, slijedi svoj azimut. Jednopartijski političari uvijek hvale novine koji idu pod ruku s njima, a čim je uz dlaku, odmah postaje predmet teških napada do poziva na linč.

Kao što su nekadašnja božanstva nedodirljiva, tako i današnja božanstva, unatoč izdisaju monopola partije, sve čine da bi zavezali usta tom glasilu, a što sigurno ne bi činili kada bi ih uredništvo hvalilo. Prema mojoj procjeni, to su jedne od najboljih novina Katoličke crkve zapadne civilizacije.

Don Anđelko Kaćunko: Prijeti mu ‘medijski muzej’

Don Anđelko Kaćunko: Od svojega početka Glas Koncila je u prošlosti, poglavito u vremenu crvenog totalitarizma, imao golemu ulogu u hrvatskom javnom, crkvenom, političkom i medijskom prostoru.

Odnosno, oblikovao je stavove hrvatskih katolika, ali i domoljuba koji nisu bili vjernici. Dolaskom demokracije “Koncil” drastično pokazuje znakove nesnalaženje u novim okolnostima, a ta ga “groznica” trese do danas.

Dobro znadem(o) zašto je tako, ali ne znam(o) tko je uzrok tome. Svakako, ako se hitno ne poduzmu bitne promjene, taj naš “ostatak ostataka nekoć slavnog” i značajnog crkvenog brenda nastavit će životariti priključen na “kaptolske aparate”, ali će na koncu, odnosno vrlo brzo završiti u globalnom “medijskom muzeju”.

Drago Pilsel:  Glas Koncila ne poštuje standarde

Mr. sc. Drago Pilsel, teolog i novinar: Problem katoličkog tjednika Glasa Koncila nisu samo ili u prvome redu neumjereni ili nacionalistički intonirani komentari na njegovoj drugoj stranici koji su, nažalost, postali navika.

Ne smije se zaboraviti glasoviti komentar don Živka Kustića od kraja kolovoza 1995. u kojemu je, iako je bio upozoren na teške zločine nakon Oluje, svejedno pisao o “neviđenoj humanosti ratovanja”, što je i presedan u kršćanskoj postkoncilskoj teologiji s obzirom na to da nikakav rat ne može biti tretiran kao čin humanosti.

Problem je u tome što taj list ne poštuje prioritete Katoličke crkve, a to su ekumenizam, pomirenje i suživot. I to tvrdim iz iskustva desetogodišnje suradnje s katoličkim tjednikom Vida nueva iz Madrida koji je od mene izričito tražio praćenje mirovnih i ekumenskih inicijativa na našem području.

Pratim bogatu ponudu kršćanskih medija diljem svijeta i tvrdim da Glas Koncila ne poštuje ni profesionalne standarde sličnih crkvenih tiskovina počevši od vatikanskoga glasila L’Osservatore Romano.

Don Ivan Grubišić: Ne slažem se s komentarima

Don Ivan Grubišić: Pratim Glas Koncila, posebno njegove komentare, od samog izlaženja toga glasila. Upravo s tim komentarima, u načelu, ne mogu se složiti. Naime, previše su ideološki usmjereni, tako da odstupaju od duha evanđelja i stavova II. vatikanskog koncila.

Zadnji komentari su posebno pitanje, te traže stručnu analizu metode i sadržaja. Ostaje otvoreno pitanje koji su prioriteti toga glasila kad se radi o vjerskom glasilu Katoličke crkve, odnosno Nadbiskupskog duhovnog stola iz Zagreba kao osnivača Glasa Koncila i kao izdavača?!

Neki važniji datumi

Prvi tiskani broj GK pojavio se 29. rujna 1963., a prethodilo mu je cikostilom umnoženih 11 biltena “Glasa s Koncila” (prvi nosi nadnevak 4. listopada 1962.).

Papa Pavao VI. po državnom tajniku kardinalu Cicognaniju pismeno je pohvalio Glas Koncila pismom od 10. travnja 1964.

Božićni broj GK 1969. tiskan je u 245.000 primjeraka, a redovita naklada dosegla je 179.000 primjeraka po broju.

 Sudski je zaplijenjen GK br. 4 iz 1970. jer je prenio tekst o kardinalu Alojziju Stepincu iz dnevnika L’Osservatore Romano.

Nakon gušenja hrvatskog proljeća g. 1972., zaplijenjen je GK br. 21 od 22. listopada 1972. zbog navodnog uznemiravanja javnosti.

Autor reportaže o svetom prkosu mučenika Poliona Živko Kustić osuđen je na pola godine zatvora, uvjetno na dvije godine, i na godinu dana zabrane javnog nastupanja.

U sklopu “Zagrebačke korizme 1978.” Glas Koncila organizirao je boravak Majke Terezije i o. Ante Gabrića u Hrvatskoj.

Službeno Glas Koncila je tjednik od prvog broja 1985. godine.

Glas Koncila prvi u hrvatskom medijskom prostoru g. 1990. otvara tabu-temu žrtava poratnoga komunističkog terora.

 8. kolovoza 1993. blagoslov i poruka pape Ivana Pavla II. za tisućiti broj Glasa Koncila.

29. travnja 1996., na blagdan sv. Katarine Sijenske, Glas Koncila postaje prvi hrvatski katolički list na internetu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/don-zivko-kustic-glas-koncila-ne-moze-biti-ideoloski-usmjeren-63572 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=484230e664a9f4f1dbc8083282500bd7cc83f501 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Don+%C5%BDivko+Kusti%C4%87%3A+Glas+Koncila+ne+mo%C5%BEe+biti+ideolo%C5%A1ki+usmjeren&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdon-zivko-kustic-glas-koncila-ne-moze-biti-ideoloski-usmjeren-63572 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdon-zivko-kustic-glas-koncila-ne-moze-biti-ideoloski-usmjeren-63572 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ver.1. ... pa tako ni GK ne može biti ideološki usmjeren, već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje ver.2. ... već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prvi glavni urednik glasa koncila za ‘slobodnu’ je prokomentirao fenomen katoličkog lista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPrvi glavni urednik glasa koncila za ‘slobodnu’ je prokomentirao fenomen katoličkog lista

Don Živko Kustić: Glas Koncila ne može biti ideološki usmjeren

Piše PSD.
17. kolovoza 2009. - 12:19
.. već vjernički te zastupati opće hrvatske i katoličke stavove, s time da se ostavlja mnogo prostora za promišljanje i domišljanje. Smatram da je GK u tom smislu vrlo širok

Kada je 29. rujna 1963. godine izišao prvi broj Glasa Koncila, nitko nije ni slutio kako će taj katolički list izazivati tektonsku podjelu mišljenja u javnosti sve do danas.

Od biltena umnoženog ciklostilom, pa do suvremene redakcije i prvog katoličkog lista na internetu, pisanje u Glasu Koncila (ubuduće GK) redovito je bilo popraćeno brojnim reakcijama, pa tako i zadnjih nekoliko dana zauzima mjesto na naslovnicama svih dnevnih novina.

Prvi glavni urednik tjednika don Živko Kustić, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:30