stdClass Object ( [id] => 130566 [title] => Davorin Rudolf: Gotovini i Markaču sudili kao nacistima [alias] => davorin-rudolf-gotovini-i-markacu-sudili-kao-nacistima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Davorin Rudolf
S akademikom dr. Davorinom Rudolfom porazgovarali smo o drakonskoj haaškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te o strategiji kojom će hrvatska Vlada pokušati srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu koja, po mišljenju mnogih, tereti cijelu Hrvatsku.

Kako gledate na konstrukciju o udruženom zločinačkom pothvatu?

− Ta je doktrina nedovoljno jasna, nije pravno precizna. U klasičnom europskom kaznenom pravu gotovo uvijek je važna uzročna veza između osuđenika i kaznenoga djela. Između čovjekova ponašanja i posljedice. Čak i kod nehaja. U doktrini udruženog zločinačkog pothvata osuđenik se može suočiti s optužbom za kazneno djelo s kojim nije imao nikakve veze.

Za koje, ako hoćete, nije ni znao. A lanac mogućih optuženika je, rekao bih, nepregledan. Zato je jasno da će obrana dvojice generala u žalbenom postupku morati usmjeriti svoje napore k rušenju takve pravno dvojbene konstrukcije. Ova je doktrina u Haagu primijenjena prvi put 1999. godine, a odnosi se na događaje iz 1995. godine, dakle na vrijeme kad je nije bilo!

Ima li sličnih primjera u međunarodnoj praksi?


− Riječ je o iznimci, kao i u slučaju suđenja njemačkim i japanskim ratnim zločincima u Nürnbergu 1945. godine, kojima se sudilo po tada donesenom tzv. nürnberškom statutu, za zločine protiv mira, protiv čovječnosti i ratnog prava. Dakle, njima se također sudilo retroaktivno. Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu ne postoji u međunarodnom običajnom pravu, nema je među načelima međunarodnog prava, a nije unesena ni u kaznene zakone država koje su obuhvaćene djelovanjem Tribunala. Zato je ona dvojbena s pravnog stajališta.

Promjena taktike

Profesor prava na američkom sveučilištu Yale Mirjan Damaška izrazio je pesimizam u vezi s obaranjem te doktrine?

− Ne bih se usudio prognozirati što će suci kazati, jer Žalbeno vijeće znači i nove suce. Ali valja uložiti napor da se obori doktrina o udruženom zločinačkom pothvatu.

Profesor Damaška obrani predlaže pozivanje na olakotne okolnosti?


− Ako se obrana generala odluči na takvu taktiku, može se utjecati na visinu vremenske kazne.

Transkripti koji su na različite načine “curili” iz Ureda Franje Tuđmana očito su odigrali značajnu, možda i presudnu, ulogu u definiranju ovakve presude?

− Istina. Ja nisam nikad bio za to da se oni sakrivaju, ali transkripti otvaraju pitanje vjerodostojnosti i jesu li prijevodi bili točni. Uzmite samo pojam “čišćenja terena”. On u vojnoj terminologiji ima jedno značenje, a kod suca koji razmišlja o etničkom čišćenju taj pojam čini golemu razliku. To je trebalo dobro prekontrolirati. Držim da smo trebali prosvjedovati Haaškom tribunalu zbog uporabe transkripata u sudskim postupcima.

Oni su, kako je to kazala i odvjetnica Vesna Alaburić, poslani u Haag od Vlade Ivice Račana i kasnije Ive Sanadera s namjerom da pomognu Tužiteljstvu u daljnjim istragama, uz uvjet da će Haag za korištenje tih transkripata u daljnjim postupcima tražiti posebnu suglasnost. Tribunal nije tražio posebnu suglasnost, hrvatska se Vlada nije bunila. A trebala je!

Neovisna komisija

Zalažete se za formiranje posebne komisije koja bi ispitala tko je što u državnom vrhu učinio tijekom suđenja?

− Predložio sam formiranje neovisne komisije stručnjaka i intelektualaca, ne moram ja biti njezin član, da me ne shvatite krivo, koja će mirno, trezveno i neutralno, u cilju zadovoljavanja interesa hrvatske javnosti, odrediti gdje smo “fulali”, kako je rekao i general Čermak. To i u žalbenom postupku može samo pomoći.

Je li presuda generalima ujedno i presuda hrvatskoj državi i Domovinskom ratu?

− Sud ne piše povijest, on nije povijesna institucija. Ali on ipak daje niz faktografskih podataka, na temelju kojih će povjesničari donositi svoje zaključke. Ipak, definicija o udruženom zločinačkom pothvatu iz presude ipak ne može promijeniti povijest. Postoji dovoljno dokumenata i knjiga, objavljenih ne samo kod nas, iz kojih je jasno što se događalo početkom devedesetih i tko je bio agresor.

Uzmite samo knjige Borisava Jovića “Posljednji dani SFRJ” i knjigu Veljka Kadijevića “Moje viđenje raspada”, kad to pročitate, sve vam je jasno. Istina, ovakva presuda nije nimalo ugodna za Hrvatsku, iako ne može promijeniti povijesnu ocjenu nastanka Hrvatske. Usto, Haaški tribunal nije ni nadležan za zločine protiv mira, dakle nije na njemu da utvrđuje tko je krivac za rat.

Nema prepreke za EU

Kako reagirate kad čujete za teorije urote, od onih po kojima iza presude stoje neskloni nam Britanci pa nadalje?

− Ne volim se baviti takvim teorijama. Bila bi to teška sjenka na sud koji su ipak osnovali Ujedinjeni narodi. Nije tajna, ima država koje su nam nesklone odavno. Sjetite se, čitav EU je svojedobno bio ukinuo Hrvatima vize za putovanje osim – Velike Britanije. Ali takve teorije nas vode do mogućeg zaključka da je preko ove presude Velika Britanija povukla za uši i Amerikance. Zato radije ne bih ulazio u to.

Kako komentirate Vladine najave diplomatske akcije koja bi, kao, trebala pomoći obrani generala u žalbenom postupku?


− Nikakve diplomatske metode ne mogu utjecati na krajnju presudu. Na nju možete ujecati samo pravnim sredstvima. Dobro je da se međunarodna javnost pobliže upozna sa zbivanjima od 1991. do 1995., jer bi i kod nas trebalo bolje razjasniti što se dogodilo 1991. Da sad iziđete na ulicu i napravite anketu kad je nastala hrvatska država, vjerojatno bi malobrojni znali točan datum − 25. lipnja 1991.

Je li ulazak Hrvatske u EU gotova stvar? Opet se pojavljuju teze da EU stopira naš ulazak i da ćemo u članstvo u paketu sa Srbijom?

− Mislim da je pitanje našeg ulaska u EU praktički riješeno. Ova haaška presuda neće imati bitnog utjecaja na to. Interes je i Europe i nas da što prije uđemo u članstvo. Ne samo mi, nego i susjedne zemlje, jer će u suprotnom postojeći ekonomski jaz dodatno rasti. EU možda nije neki izbor, ali je jedini! I zato je suvišno baviti se u ovom trenutku pitanjima hoćemo li ući ili nećemo... Nemojte imati zabluda da će EU propasti. Jer, nijedna država ne može individualno suzbijati pandemije, terorizam, prekogranični kriminal, a ni čuvati ekološke resurse. EU će postati država Europa, a ne Europa država.

HRVOJE PRNJAK

Paternalizam poguban za BiH

− Presude generalima otvorile su i pitanje očitih višegodišnjih diplomatskih propusta kad je riječ o promicanju istine o događajima u Domovinskom ratu. Hoće li nas nepostojanje vanjskopolitičke strategije jednog dana tako “iznenaditi” i kad je riječ o političkom položaju Hrvata u BiH?

− Nije stvar Hrvatske hoće li BiH imati entitete, kantone, hoće li biti unitarna ili konfederativna, jer bi takva briga značila miješanje u unutarnje stvari druge, suverene države. Ali trebamo i te kako voditi računa o tome hoće li Hrvati, kao konstitutivni narod, biti ravnopravni s ostalim narodima i građanima u BiH.

Pretjerani paternalizam u devedesetima, kad su bosanski Hrvati odlazili po mišljenje u Zagreb, nije bio dobar Rat s muslimanima bila je povijesna blamaža Hrvata i muslimana. BiH je sidro uz koje smo vezani i mi u Hrvatskoj i Srbija, i o njezinoj stabilnosti ovisi stabilnost čitave regije. Bojim se jedino da ni međunarodna zajednica ne zna što bi s BiH. Osobno, držim da je to i posljedica nepostojanja velikih državnika u vremenu u kojem živimo.


 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Generalima se sudilo po tezi o udruženom zločinačkom pothvatu koju je Tribunal primijenio 1999. godine, a presuda se odnosi na događaje iz 1995., kada ta doktrina nije ni postojala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AKADEMIK, ČLAN HAZU, SVJETSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA, O PRESUDI GENERALIMA: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-21 17:03:03 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-26 00:17:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-22 12:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8827 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/21/Novosti/rudolf00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7566362 Threads: 6 Questions: 1545689198 Slow queries: 4707154 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111067148 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/davorin-rudolf-gotovini-i-markacu-sudili-kao-nacistima-130566 [printLink] => /vijesti/hrvatska/davorin-rudolf-gotovini-i-markacu-sudili-kao-nacistima-130566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 131786 [name] => presudahaag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => presudahaag [link] => /tag/presudahaag ) [1] => stdClass Object ( [id] => 173493 [name] => davorinrudolf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davorinrudolf [link] => /tag/davorinrudolf ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Generalima se sudilo po tezi o udruženom zločinačkom pothvatu koju je Tribunal primijenio 1999. godine, a presuda se odnosi na događaje iz 1995., kada ta doktrina nije ni postojala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AKADEMIK, ČLAN HAZU, SVJETSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA, O PRESUDI GENERALIMA: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Davorin Rudolf: Gotovini i Markaču sudili kao nacistima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-21-01-36-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/21/Novosti/rudolf00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/21/Novosti/rudolf00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Davorin Rudolf
S akademikom dr. Davorinom Rudolfom porazgovarali smo o drakonskoj haaškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te o strategiji kojom će hrvatska Vlada pokušati srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu koja, po mišljenju mnogih, tereti cijelu Hrvatsku.

Kako gledate na konstrukciju o udruženom zločinačkom pothvatu?

− Ta je doktrina nedovoljno jasna, nije pravno precizna. U klasičnom europskom kaznenom pravu gotovo uvijek je važna uzročna veza između osuđenika i kaznenoga djela. Između čovjekova ponašanja i posljedice. Čak i kod nehaja. U doktrini udruženog zločinačkog pothvata osuđenik se može suočiti s optužbom za kazneno djelo s kojim nije imao nikakve veze.

Za koje, ako hoćete, nije ni znao. A lanac mogućih optuženika je, rekao bih, nepregledan. Zato je jasno da će obrana dvojice generala u žalbenom postupku morati usmjeriti svoje napore k rušenju takve pravno dvojbene konstrukcije. Ova je doktrina u Haagu primijenjena prvi put 1999. godine, a odnosi se na događaje iz 1995. godine, dakle na vrijeme kad je nije bilo!

Ima li sličnih primjera u međunarodnoj praksi?


− Riječ je o iznimci, kao i u slučaju suđenja njemačkim i japanskim ratnim zločincima u Nürnbergu 1945. godine, kojima se sudilo po tada donesenom tzv. nürnberškom statutu, za zločine protiv mira, protiv čovječnosti i ratnog prava. Dakle, njima se također sudilo retroaktivno. Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu ne postoji u međunarodnom običajnom pravu, nema je među načelima međunarodnog prava, a nije unesena ni u kaznene zakone država koje su obuhvaćene djelovanjem Tribunala. Zato je ona dvojbena s pravnog stajališta.

Promjena taktike

Profesor prava na američkom sveučilištu Yale Mirjan Damaška izrazio je pesimizam u vezi s obaranjem te doktrine?

− Ne bih se usudio prognozirati što će suci kazati, jer Žalbeno vijeće znači i nove suce. Ali valja uložiti napor da se obori doktrina o udruženom zločinačkom pothvatu.

Profesor Damaška obrani predlaže pozivanje na olakotne okolnosti?


− Ako se obrana generala odluči na takvu taktiku, može se utjecati na visinu vremenske kazne.

Transkripti koji su na različite načine “curili” iz Ureda Franje Tuđmana očito su odigrali značajnu, možda i presudnu, ulogu u definiranju ovakve presude?

− Istina. Ja nisam nikad bio za to da se oni sakrivaju, ali transkripti otvaraju pitanje vjerodostojnosti i jesu li prijevodi bili točni. Uzmite samo pojam “čišćenja terena”. On u vojnoj terminologiji ima jedno značenje, a kod suca koji razmišlja o etničkom čišćenju taj pojam čini golemu razliku. To je trebalo dobro prekontrolirati. Držim da smo trebali prosvjedovati Haaškom tribunalu zbog uporabe transkripata u sudskim postupcima.

Oni su, kako je to kazala i odvjetnica Vesna Alaburić, poslani u Haag od Vlade Ivice Račana i kasnije Ive Sanadera s namjerom da pomognu Tužiteljstvu u daljnjim istragama, uz uvjet da će Haag za korištenje tih transkripata u daljnjim postupcima tražiti posebnu suglasnost. Tribunal nije tražio posebnu suglasnost, hrvatska se Vlada nije bunila. A trebala je!

Neovisna komisija

Zalažete se za formiranje posebne komisije koja bi ispitala tko je što u državnom vrhu učinio tijekom suđenja?

− Predložio sam formiranje neovisne komisije stručnjaka i intelektualaca, ne moram ja biti njezin član, da me ne shvatite krivo, koja će mirno, trezveno i neutralno, u cilju zadovoljavanja interesa hrvatske javnosti, odrediti gdje smo “fulali”, kako je rekao i general Čermak. To i u žalbenom postupku može samo pomoći.

Je li presuda generalima ujedno i presuda hrvatskoj državi i Domovinskom ratu?

− Sud ne piše povijest, on nije povijesna institucija. Ali on ipak daje niz faktografskih podataka, na temelju kojih će povjesničari donositi svoje zaključke. Ipak, definicija o udruženom zločinačkom pothvatu iz presude ipak ne može promijeniti povijest. Postoji dovoljno dokumenata i knjiga, objavljenih ne samo kod nas, iz kojih je jasno što se događalo početkom devedesetih i tko je bio agresor.

Uzmite samo knjige Borisava Jovića “Posljednji dani SFRJ” i knjigu Veljka Kadijevića “Moje viđenje raspada”, kad to pročitate, sve vam je jasno. Istina, ovakva presuda nije nimalo ugodna za Hrvatsku, iako ne može promijeniti povijesnu ocjenu nastanka Hrvatske. Usto, Haaški tribunal nije ni nadležan za zločine protiv mira, dakle nije na njemu da utvrđuje tko je krivac za rat.

Nema prepreke za EU

Kako reagirate kad čujete za teorije urote, od onih po kojima iza presude stoje neskloni nam Britanci pa nadalje?

− Ne volim se baviti takvim teorijama. Bila bi to teška sjenka na sud koji su ipak osnovali Ujedinjeni narodi. Nije tajna, ima država koje su nam nesklone odavno. Sjetite se, čitav EU je svojedobno bio ukinuo Hrvatima vize za putovanje osim – Velike Britanije. Ali takve teorije nas vode do mogućeg zaključka da je preko ove presude Velika Britanija povukla za uši i Amerikance. Zato radije ne bih ulazio u to.

Kako komentirate Vladine najave diplomatske akcije koja bi, kao, trebala pomoći obrani generala u žalbenom postupku?


− Nikakve diplomatske metode ne mogu utjecati na krajnju presudu. Na nju možete ujecati samo pravnim sredstvima. Dobro je da se međunarodna javnost pobliže upozna sa zbivanjima od 1991. do 1995., jer bi i kod nas trebalo bolje razjasniti što se dogodilo 1991. Da sad iziđete na ulicu i napravite anketu kad je nastala hrvatska država, vjerojatno bi malobrojni znali točan datum − 25. lipnja 1991.

Je li ulazak Hrvatske u EU gotova stvar? Opet se pojavljuju teze da EU stopira naš ulazak i da ćemo u članstvo u paketu sa Srbijom?

− Mislim da je pitanje našeg ulaska u EU praktički riješeno. Ova haaška presuda neće imati bitnog utjecaja na to. Interes je i Europe i nas da što prije uđemo u članstvo. Ne samo mi, nego i susjedne zemlje, jer će u suprotnom postojeći ekonomski jaz dodatno rasti. EU možda nije neki izbor, ali je jedini! I zato je suvišno baviti se u ovom trenutku pitanjima hoćemo li ući ili nećemo... Nemojte imati zabluda da će EU propasti. Jer, nijedna država ne može individualno suzbijati pandemije, terorizam, prekogranični kriminal, a ni čuvati ekološke resurse. EU će postati država Europa, a ne Europa država.

HRVOJE PRNJAK

Paternalizam poguban za BiH

− Presude generalima otvorile su i pitanje očitih višegodišnjih diplomatskih propusta kad je riječ o promicanju istine o događajima u Domovinskom ratu. Hoće li nas nepostojanje vanjskopolitičke strategije jednog dana tako “iznenaditi” i kad je riječ o političkom položaju Hrvata u BiH?

− Nije stvar Hrvatske hoće li BiH imati entitete, kantone, hoće li biti unitarna ili konfederativna, jer bi takva briga značila miješanje u unutarnje stvari druge, suverene države. Ali trebamo i te kako voditi računa o tome hoće li Hrvati, kao konstitutivni narod, biti ravnopravni s ostalim narodima i građanima u BiH.

Pretjerani paternalizam u devedesetima, kad su bosanski Hrvati odlazili po mišljenje u Zagreb, nije bio dobar Rat s muslimanima bila je povijesna blamaža Hrvata i muslimana. BiH je sidro uz koje smo vezani i mi u Hrvatskoj i Srbija, i o njezinoj stabilnosti ovisi stabilnost čitave regije. Bojim se jedino da ni međunarodna zajednica ne zna što bi s BiH. Osobno, držim da je to i posljedica nepostojanja velikih državnika u vremenu u kojem živimo.


 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/davorin-rudolf-gotovini-i-markacu-sudili-kao-nacistima-130566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=299d11284da373f94d5da9e55d7ffc1e1aa5ff9b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Davorin+Rudolf%3A+Gotovini+i+Marka%C4%8Du+sudili+kao+nacistima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdavorin-rudolf-gotovini-i-markacu-sudili-kao-nacistima-130566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdavorin-rudolf-gotovini-i-markacu-sudili-kao-nacistima-130566 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Generalima se sudilo po tezi o udruženom zločinačkom pothvatu koju je Tribunal primijenio 1999. godine, a presuda se odnosi na događaje iz 1995., kada ta doktrina nije ni postojala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AKADEMIK, ČLAN HAZU, SVJETSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA, O PRESUDI GENERALIMA: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaAKADEMIK, ČLAN HAZU, SVJETSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA, O PRESUDI GENERALIMA:

Davorin Rudolf: Gotovini i Markaču sudili kao nacistima

Piše PSD.
22. travnja 2011. - 14:40
Davorin Rudolf
S akademikom dr. Davorinom Rudolfom porazgovarali smo o drakonskoj haaškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te o strategiji kojom će hrvatska Vlada pokušati srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu koja, po mišljenju mnogih, tereti cijelu Hrvatsku.

Paternalizam poguban za BiH

− Presude generalima otvorile su i pitanje očitih višegodišnjih diplomatskih propusta kad je riječ o promicanju istine o događajima u Domovinskom ratu. Hoće li nas nepostojanje vanjskopolitičke strategije jednog dana tako “iznenaditi” i kad je riječ o političkom položaju Hrvata u BiH?

− Nije stvar Hrvatske hoće li BiH imati entitete...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:01