stdClass Object ( [id] => 163160 [title] => Danica Ramljak: Dr. Pavelić mi se osvetio jer sam ga prijavila USKOK-u [alias] => danica-ramljak-dr-pavelic-mi-se-osvetio-jer-sam-ga-prijavila-uskok-u [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Skandalozna događanja na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) u Zagrebu, najuglednijem u zemlji, kulminirala su u petak podizanjem optužnice od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv četiriju osoba s Instituta zbog zloporabe položaja i ovlasti, točnije sklapanja 64 fiktivna studentska ugovora. Iako u službenom priopćenju nema čak ni inicijala optuženih, nego samo godine rođenja, neslužbeno iz pouzdanih izvora doznajemo da je riječ o znanstveniku prof. dr. Krešimiru Paveliću, redovitom profesoru Medicinskog fakulteta u Rijeci, dopisnom članu Razreda za medicinske znanosti HAZU-a i predsjedniku Nacionalnog vijeća za znanost.

Podjela plijena

Optužnica je podignuta za razdoblje 2007. i 2008. godine, kada je Krešimir Pavelić obnašao dužnost predstojnika Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Njega se tereti za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, a ostalih troje za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti. Drugookrivljena je Pavelićeva tadašnja tajnica, neslužbeno, riječ je o Ani Vratarić, trećeokrivljena tadašnja voditeljica Odjela za računovodstvo i financije, a navodno se radi o Zdenki Šujster, dok je četvrtookrivljena računovodstvena referentica Instituta, neslužbeno, Željka Marinović.

Prema DORH-ovoj optužnici, s ukupno 64 ugovora podignuto je oko 246.750 kuna, a Pavelić i njegova tajnica od toga su stekli značajnu nepripadnu dobit i u džepove “strpali” 224 tisuće kuna. Optužnica dalje navodi kako je Pavelić, u nakani stjecanja materijalne dobiti za sebe i tajnicu, dogovorio s njom i ostale dvije okrivljenice da će se novčana sredstva Instituta isplaćivati studentima na temelju ugovora sklopljenih s Institutom preko student-servisa, iako studenti nisu stvarno obavljali poslove za Institut navedene u ugovorima.

U cilju realizacije takvog plana prema nalogu prvookrivljenika, stoji u optužnici, tajnica je pribavljala studentske ugovore sama ili posredstvom referentice. Te bi ugovore studenti “bjanko” potpisivali, da bi potom u njih tajnica naknadno unosila neistinite podatke da su studenti obavili poslove za Institut. Pavelić je potpisivao te ugovore, nakon čega su isplate po ugovorima kroz računovodstvo provodile i obračunavale voditeljica odjela i referentica.

Kad su studenti navedeni u ugovorima podigli uplaćeni novac sa svojih računa, za sebe su zadržali iznos od deset posto na ime usluge podizanja ugovora i novca, dok su ostatak predavali tajnici i referentici. Tajnica ih je potom davala Paveliću koji je dio novca zadržavao za sebe, a dio dao njoj.

Taj neviđeni skandal, jedan od najvećih u znanstvenoj zajednici, samo je “šlag na torti” brojnih obračuna koji posljednjih mjeseci potresaju naš najpoznatiji znanstveni institut. Ti su sukobi, kako sama naglašava, koštali “glave” Danicu Ramljak, koju je u četvrtak s te dužnosti razriješilo Upravno vijeće Instituta. Ona je već nakon stupanja na čelo IRB-a 2009. godine i uočene korupcije ondje pozvala USKOK. Porezna uprava u prosincu prošle godine utvrdila je da IRB državi duguje 7,5 milijuna kuna za neplaćene poreze i doprinose na plaće u 2008., kao i nepravilnosti u vezi s fiktivnim studentskim ugovorima i putnim nalozima. Dostavljena su i 183 imena znanstvenika IRB-a uz koja se vežu nepravilnosti, a upravo je jedan od njih bio Pavelić.

U planu je tužba

– I dalje stojim iza tvrdnji da je upravo Krešimir Pavelić potaknuo moju smjenu. Profesor Pavelić je zajedno s bivšim državnim tajnikom Draženom Vikićem Topićem inicirao sramotnu difamaciju moga znanstvenog statusa jer su me držali odgovornom za otkrivanje nepravilnosti na IRB-u, u kojoj je, kako vidimo, Pavelić sudjelovao. Za druge trebamo još vidjeti – kazala je za naš list Danica Ramljak, izražavajući žaljenje što je hrvatska znanost dočekala dan da osoba na najvišoj funkciji u sustavu, koju je imenovao ministar znanosti i potvrdio Sabor, završi s ozbiljnom optužnicom. “Ja sam upozoravala, ali nisam naišla na potporu”, kaže razočarano do jučer prva žena na čelu IRB-a.

Dodala je također kako nije iznenađena onim što se dogodilo Paveliću, ali joj je žao što oni koji su već mogli odavno reagirati, to nisu učinili. Uz to, tvrdi i da je upravo Pavelić, “protiv kojega nemam ništa osobno i nije na meni da mu sudim”, tražio od resornog ministra Željka Jovanovića njezinu smjenu stavljajući pod znak upitnika legalnost njezina izbora, kao i neaktivirani znanstveni status u Hrvatskoj.

Ministar Jovanović u pismu Upravnom vijeću IRB-a i Nacionalnom vijeću za znanost od 8. ožujka zaključuje: “Budući da dr. sc. Danica Ramljak nema znanstveno zvanje znanstvenog suradnika, niti ga je imala u trenutku izbora na radno mjesto ravnatelja Instituta, ista ne ispunjava uvjet za obavljanje poslova ravnatelja Instituta.” Novoimenovano Upravno vijeće smijenilo ju je u četvrtak, a ona je najavila mogućnost podizanja tužbe jer osporava legitimnost te odluke. Na upit što će sada raditi, kratko kaže da još nije odlučila iako ima nekoliko dobrih opcija.

MARIJANA CVRTILA, HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN

Jovanović: Očekujem rezultate istrage

Pozdravljam sve istrage koje provodi DORH, ne samo na IRB-u već i u ovom ministarstvu, i nadam se da će što prije doći do konkretnih odluka u svim predmetima koji se tiču akademske zajednice u Hrvatskoj - komentirao je u petak podizanje optužnica za “ruđerovce“ Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Osvrćući se na događanja na Institutu, izvijestio je kako je, “s obzirom na izrazito poremećene međuljudske odnose te nemogućnost suradnje ravnateljice, Upravnog i Znanstvenog vijeća“ imenovao novo Upravno vijeće koje je dobilo zadatak da donese odluke koje vode prema stabilizaciji stanja i upravljanja IRB-om.

- Na taj smo način otklonili moguće priče da staro Upravno vijeće, iz nekih neznanstvenih i nestručnih razloga, želi neopravdano smijeniti ravnateljicu Ramljak – poručio je ministar Jovanović, dodajući kako je u protekla dva mjeseca dnevno dobivao sadržajno potpuno suprotna pisma dvije polarizirane struje IRB-a. SEnD Moja uputa novom Upravnom vijeću bila je da odgovorno, bez ičijih ultimatuma i lobiranja, isključivo na temelju činjenica, donese odluke koje će omogućiti da naš najvažniji institut nastavi s još kvalitetnijim radom - ističe ministar Jovanović. Kao svoj doprinos raščišćavanju korupcije, dodaje, pokrenuo je Izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi se ojačao rad Odbora za etiku, promijenila struktura i djelokrug rada nacionalnih vijeća i izabrali novi čelni ljudi “neopterećeni, primjerice, aferama s putnim nalozima kao što je to prof. dr. Pavelić“.

Dr. Pavelić nedostupan

Iako smo pokušali doći do prof. dr. Pavelića, na naše opetovane pozive nije uzvraćao. Na prozivanja ravnateljice Ramljak svojedobno je Večernjem listu kazao kako su to njezini “spinovi i pokušaji njegove diskreditacije u medijima jer je upozorio na ravnateljičinu nekompetentnost i loš rad“.

Pavelić je rođen 1952. godine u Slavonskom Brodu, redoviti je profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci, Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, član brojnih domaćih i inozemnih znanstvenih udruženja. Osnivač je i bivši predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Njegovi su radovi citirani u međunarodnoj literaturi oko 1600 puta. Jedan je od prvih u nas postulirao i priložio dokaze o mehanizmu pozitivne povratne sprege u regulaciji rasta tumora izlučivanjem faktora rasta.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bivša ravnateljica ‘Ruđera’ kaže kako su tužitelji mogli i ranije reagirati na nepravilnosti s kojima ih je upoznala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FIKTIVNI STUDENTSKI UGOVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-04-07 17:12:24 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-04-09 12:44:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-04-09 14:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8245 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/04/07/Novosti/RAMLJAK_RUDJER1-181110.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4132884 Threads: 2 Questions: 124724643 Slow queries: 54306 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3786290 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/danica-ramljak-dr-pavelic-mi-se-osvetio-jer-sam-ga-prijavila-uskok-u-163160 [printLink] => /vijesti/hrvatska/danica-ramljak-dr-pavelic-mi-se-osvetio-jer-sam-ga-prijavila-uskok-u-163160?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 149460 [name] => DanicaRamljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => danicaramljak [link] => /tag/danicaramljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bivša ravnateljica ‘Ruđera’ kaže kako su tužitelji mogli i ranije reagirati na nepravilnosti s kojima ih je upoznala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FIKTIVNI STUDENTSKI UGOVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danica Ramljak: Dr. Pavelić mi se osvetio jer sam ga prijavila USKOK-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-22-29-27-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/07/Novosti/RAMLJAK_RUDJER1-181110.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/07/Novosti/RAMLJAK_RUDJER1-181110.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Skandalozna događanja na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) u Zagrebu, najuglednijem u zemlji, kulminirala su u petak podizanjem optužnice od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv četiriju osoba s Instituta zbog zloporabe položaja i ovlasti, točnije sklapanja 64 fiktivna studentska ugovora. Iako u službenom priopćenju nema čak ni inicijala optuženih, nego samo godine rođenja, neslužbeno iz pouzdanih izvora doznajemo da je riječ o znanstveniku prof. dr. Krešimiru Paveliću, redovitom profesoru Medicinskog fakulteta u Rijeci, dopisnom članu Razreda za medicinske znanosti HAZU-a i predsjedniku Nacionalnog vijeća za znanost.

Podjela plijena

Optužnica je podignuta za razdoblje 2007. i 2008. godine, kada je Krešimir Pavelić obnašao dužnost predstojnika Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Njega se tereti za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, a ostalih troje za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti. Drugookrivljena je Pavelićeva tadašnja tajnica, neslužbeno, riječ je o Ani Vratarić, trećeokrivljena tadašnja voditeljica Odjela za računovodstvo i financije, a navodno se radi o Zdenki Šujster, dok je četvrtookrivljena računovodstvena referentica Instituta, neslužbeno, Željka Marinović.

Prema DORH-ovoj optužnici, s ukupno 64 ugovora podignuto je oko 246.750 kuna, a Pavelić i njegova tajnica od toga su stekli značajnu nepripadnu dobit i u džepove “strpali” 224 tisuće kuna. Optužnica dalje navodi kako je Pavelić, u nakani stjecanja materijalne dobiti za sebe i tajnicu, dogovorio s njom i ostale dvije okrivljenice da će se novčana sredstva Instituta isplaćivati studentima na temelju ugovora sklopljenih s Institutom preko student-servisa, iako studenti nisu stvarno obavljali poslove za Institut navedene u ugovorima.

U cilju realizacije takvog plana prema nalogu prvookrivljenika, stoji u optužnici, tajnica je pribavljala studentske ugovore sama ili posredstvom referentice. Te bi ugovore studenti “bjanko” potpisivali, da bi potom u njih tajnica naknadno unosila neistinite podatke da su studenti obavili poslove za Institut. Pavelić je potpisivao te ugovore, nakon čega su isplate po ugovorima kroz računovodstvo provodile i obračunavale voditeljica odjela i referentica.

Kad su studenti navedeni u ugovorima podigli uplaćeni novac sa svojih računa, za sebe su zadržali iznos od deset posto na ime usluge podizanja ugovora i novca, dok su ostatak predavali tajnici i referentici. Tajnica ih je potom davala Paveliću koji je dio novca zadržavao za sebe, a dio dao njoj.

Taj neviđeni skandal, jedan od najvećih u znanstvenoj zajednici, samo je “šlag na torti” brojnih obračuna koji posljednjih mjeseci potresaju naš najpoznatiji znanstveni institut. Ti su sukobi, kako sama naglašava, koštali “glave” Danicu Ramljak, koju je u četvrtak s te dužnosti razriješilo Upravno vijeće Instituta. Ona je već nakon stupanja na čelo IRB-a 2009. godine i uočene korupcije ondje pozvala USKOK. Porezna uprava u prosincu prošle godine utvrdila je da IRB državi duguje 7,5 milijuna kuna za neplaćene poreze i doprinose na plaće u 2008., kao i nepravilnosti u vezi s fiktivnim studentskim ugovorima i putnim nalozima. Dostavljena su i 183 imena znanstvenika IRB-a uz koja se vežu nepravilnosti, a upravo je jedan od njih bio Pavelić.

U planu je tužba

– I dalje stojim iza tvrdnji da je upravo Krešimir Pavelić potaknuo moju smjenu. Profesor Pavelić je zajedno s bivšim državnim tajnikom Draženom Vikićem Topićem inicirao sramotnu difamaciju moga znanstvenog statusa jer su me držali odgovornom za otkrivanje nepravilnosti na IRB-u, u kojoj je, kako vidimo, Pavelić sudjelovao. Za druge trebamo još vidjeti – kazala je za naš list Danica Ramljak, izražavajući žaljenje što je hrvatska znanost dočekala dan da osoba na najvišoj funkciji u sustavu, koju je imenovao ministar znanosti i potvrdio Sabor, završi s ozbiljnom optužnicom. “Ja sam upozoravala, ali nisam naišla na potporu”, kaže razočarano do jučer prva žena na čelu IRB-a.

Dodala je također kako nije iznenađena onim što se dogodilo Paveliću, ali joj je žao što oni koji su već mogli odavno reagirati, to nisu učinili. Uz to, tvrdi i da je upravo Pavelić, “protiv kojega nemam ništa osobno i nije na meni da mu sudim”, tražio od resornog ministra Željka Jovanovića njezinu smjenu stavljajući pod znak upitnika legalnost njezina izbora, kao i neaktivirani znanstveni status u Hrvatskoj.

Ministar Jovanović u pismu Upravnom vijeću IRB-a i Nacionalnom vijeću za znanost od 8. ožujka zaključuje: “Budući da dr. sc. Danica Ramljak nema znanstveno zvanje znanstvenog suradnika, niti ga je imala u trenutku izbora na radno mjesto ravnatelja Instituta, ista ne ispunjava uvjet za obavljanje poslova ravnatelja Instituta.” Novoimenovano Upravno vijeće smijenilo ju je u četvrtak, a ona je najavila mogućnost podizanja tužbe jer osporava legitimnost te odluke. Na upit što će sada raditi, kratko kaže da još nije odlučila iako ima nekoliko dobrih opcija.

MARIJANA CVRTILA, HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN

Jovanović: Očekujem rezultate istrage

Pozdravljam sve istrage koje provodi DORH, ne samo na IRB-u već i u ovom ministarstvu, i nadam se da će što prije doći do konkretnih odluka u svim predmetima koji se tiču akademske zajednice u Hrvatskoj - komentirao je u petak podizanje optužnica za “ruđerovce“ Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Osvrćući se na događanja na Institutu, izvijestio je kako je, “s obzirom na izrazito poremećene međuljudske odnose te nemogućnost suradnje ravnateljice, Upravnog i Znanstvenog vijeća“ imenovao novo Upravno vijeće koje je dobilo zadatak da donese odluke koje vode prema stabilizaciji stanja i upravljanja IRB-om.

- Na taj smo način otklonili moguće priče da staro Upravno vijeće, iz nekih neznanstvenih i nestručnih razloga, želi neopravdano smijeniti ravnateljicu Ramljak – poručio je ministar Jovanović, dodajući kako je u protekla dva mjeseca dnevno dobivao sadržajno potpuno suprotna pisma dvije polarizirane struje IRB-a. SEnD Moja uputa novom Upravnom vijeću bila je da odgovorno, bez ičijih ultimatuma i lobiranja, isključivo na temelju činjenica, donese odluke koje će omogućiti da naš najvažniji institut nastavi s još kvalitetnijim radom - ističe ministar Jovanović. Kao svoj doprinos raščišćavanju korupcije, dodaje, pokrenuo je Izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi se ojačao rad Odbora za etiku, promijenila struktura i djelokrug rada nacionalnih vijeća i izabrali novi čelni ljudi “neopterećeni, primjerice, aferama s putnim nalozima kao što je to prof. dr. Pavelić“.

Dr. Pavelić nedostupan

Iako smo pokušali doći do prof. dr. Pavelića, na naše opetovane pozive nije uzvraćao. Na prozivanja ravnateljice Ramljak svojedobno je Večernjem listu kazao kako su to njezini “spinovi i pokušaji njegove diskreditacije u medijima jer je upozorio na ravnateljičinu nekompetentnost i loš rad“.

Pavelić je rođen 1952. godine u Slavonskom Brodu, redoviti je profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci, Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, član brojnih domaćih i inozemnih znanstvenih udruženja. Osnivač je i bivši predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Njegovi su radovi citirani u međunarodnoj literaturi oko 1600 puta. Jedan je od prvih u nas postulirao i priložio dokaze o mehanizmu pozitivne povratne sprege u regulaciji rasta tumora izlučivanjem faktora rasta.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/danica-ramljak-dr-pavelic-mi-se-osvetio-jer-sam-ga-prijavila-uskok-u-163160 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b70f2ef8b5231554f228ac0258d84e42a526979 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danica+Ramljak%3A+Dr.+Paveli%C4%87+mi+se+osvetio+jer+sam+ga+prijavila+USKOK-u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdanica-ramljak-dr-pavelic-mi-se-osvetio-jer-sam-ga-prijavila-uskok-u-163160 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdanica-ramljak-dr-pavelic-mi-se-osvetio-jer-sam-ga-prijavila-uskok-u-163160 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bivša ravnateljica ‘Ruđera’ kaže kako su tužitelji mogli i ranije reagirati na nepravilnosti s kojima ih je upoznala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FIKTIVNI STUDENTSKI UGOVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaFIKTIVNI STUDENTSKI UGOVORI

Danica Ramljak: Dr. Pavelić mi se osvetio jer sam ga prijavila USKOK-u

Piše PSD.
9. travnja 2012. - 16:02

Skandalozna događanja na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) u Zagrebu, najuglednijem u zemlji, kulminirala su u petak podizanjem optužnice od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv četiriju osoba s Instituta zbog zloporabe položaja i ovlasti, točnije sklapanja 64 fiktivna studentska ugovora. Iako u službenom priopćenju nema čak ni inicijala optuženih, nego samo godine rođenja, neslužbeno iz pouzdanih izvora doznajemo da je riječ o znanstveniku prof. dr. Krešimiru Paveliću, redovitom profesoru Medicinskog fakulteta u Rijeci, dopisnom članu Razreda za medicinske znanosti HAZU-a i predsjedniku Nacionalnog vijeća za znanost.

Podjela plijena

Optužnica je podignuta za razdoblje 2007. i 2008. godine, kada je Krešimir Pavelić obnašao dužnost predstojni...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:29