stdClass Object ( [id] => 155461 [title] => DALMACIJA DOBIVA SUPERPOLICAJCA Naizgledniji kandidat Nenad Kita [alias] => dalmacija-dobiva-superpolicajca-naizgledniji-kandidat-nenad-kita [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
 Nenad Kita bi trebao preuzeti vođenje Krim-policije
 u regiji

Vrlo skoro trebao bi biti usvojen novi zakon o policiji. Shodno tome treba očekivati, kako se i najavljivalo, da će se Kriminalistička policija staviti pod državnu upravu, odnosno da će se izdvojiti iz policijskih uprava (PU). Tim činom bi eventualno novim ili starim načelnicima policijskih uprava bila “srezana moć” koju su do sada imali kao “bogovi” u policijskim upravama, jer su svi načelnici, pa i oni Krim-policije, bili direktno odgovorni njima.

Prema novome modelu, načelnik PU sada bi “pod sobom” imao “samo” Temeljnu, Prometnu i Interventnu policiju, dok bi Kriminalistička policija imala svog načelnika, koji bi direktno bio odgovoran ravnatelju policije.

Najjača karika

Samim tim, načelnik Krim-policije zasigurno bi postao najjača karika u radu policije na području neke policijske uprave. Bio bi “jači” i od samog načelnika PU. Zanimljivost novog ustroja bila bi i u tome što bi, vrlo vjerojatno, za područje Policijske uprave splitsko-dalmatinske (PU SD), dubrovačko-neretvanske, šibensko-kninske i zadarske postojao jedan načelnik Krim-policije.

Dakle, na području cijele Dalmacije bio bi samo jedan načelnik Krim-policije. Ovakvim ustrojem načelnik Krim-policije postao bi “najjači Dalmatinac” - superpolicajac. To je model koji je gotovo preslikan iz PNUSKOK-a (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Ako zaživi ovaj model, mnogi tumače da bi tim činom PNUSKOK “nestao” i da bi svi raspoloživi resursi bili stavljeni na raspolaganje novim načelnicima Krim-policije po Hrvatskoj.

Vrhunski kriminalist

 Marko Srdarević

Zbog čega se ovaj model najozbiljnije razmatra? Pa iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, na ovaj način bi se umnogome umanjio utjecaj lokalnih moćnika na policijske istrage. Razmatranje ovog modela je vjerojatno i razlog zašto se prvi put od osamostaljenja Hrvatske po medijima ne piše o raznim imenima ljudi koji bi mogli postati novi načelnici policijskih uprava.

Naime, to mjesto sada postaje “manje atraktivno” i svi su u iščekivanju tko će biti novi načelnici Krim-policije. Na mjestu novog načelnika Krim-policije za područje Dalmacije neki visoko rangirani policijski službenici voljeli bi vidjeti Nenada Kitu, pravnika, za kojeg mnogi kažu kako se radi o vrhunskom kriminalistu s 15-godišnjim stažem u PU splitsko-dalmatinskoj.

On je u svojoj bogatoj karijeri bio i voditelj Odsjeka za organizirani kriminalitet PU SD, no s toga mjesta smijenio ga je Ivan Merćep, bivši načelnik PU SD. Prema riječima njegovih kolega, koji su željeli ostati anonimni, “Kita je maher u svom poslu”, čovjek na kojega je teško utjecati i koji ne radi po sistemu “po babi i stričevima”. Za njega kažu da je “vuk samotnjak” koji samo sluša svoj instinkt te da se radi o “poštenjačini od glave do pete”.

Stroži uvjeti

Što se tiče imena za mjesto budućeg načelnika PU SD, o njima je teško govoriti. U proteklih 20-ak godina, svaki put kada bi se u Hrvatskoj promijenila vlast na razini države, i po hodnicima PU SD moglo se doznati tko bi mogao biti novi načelnik PU SD. Naravno, najčešće se nije vodila briga o stručnosti budućih načelnika Uprave, nego o njihovoj podobnosti.

No, sada bi to moglo biti drugačije. Svi oni koji misle da bi mogli biti novi načelnici PU SD, a takvih je mnogo, moraju prvenstveno ispunjavati, među ostalim, i dva uvjeta koja baš i nije lako ispuniti. Prvi je da moraju imati najmanje 10 godina staža u policiji i čin policijskog savjetnika (to bi u vojnoj hijerarhiji bio čin pukovnika).

Ova dva uvjeta donedavno je u PU SD ispunjavalo svega nekoliko ljudi. No, vodstvo bivšeg Ministarstva unutarnjih poslova nedugo je prije promjene vlasti u RH donijelo odredbu po kojoj je doslovno preko vikenda neke policijske djelatnike unaprijedilo. Oni su tim činom dobili određena viša policijska zvanja (činove), a da za ta zvanja nikada nisu polagali ispite.

U tom se trenutku broj osoba koje ispunjavaju ova dva bitna uvjeta za mjesto načelnika PU SD više nego udvostručio. To je, naravno, podiglo podosta prašine unutar PU SD, jer su se oni koji su godinama polagali ispite za viša policijska zvanja opravdano osjetili izigranima.

Sporna odredba

 Slobodan Marendić

Zbog svega ovoga, imenovanje novog načelnika PU SD, ali i ostalih načelnika policijskih uprava u Hrvatskoj, čeka novi zakon o policiji. Taj zakon bi, onog trenutka kada stupi na snagu, novim odredbama mogao poništiti odredbu donesenu u mandatu prošlog MUP-a.

Ukidanjem ove “sporne” odredbe bivšeg Ministarstva policije onemogućilo bi se kandidiranje za mjesto načelnika PU SD i ostalih policijskih uprava u Hrvatskoj onima koji su “preko noći” stekli činove i mogućnost kandidiranja. Iako se u najvećoj tajnosti drže imena mogućih kandidata za mjesto načelnika PU SD, neslužbeno doznajemo da trojica dugogodišnjih djelatnika splitske policije imaju najviše izgleda.

Na njih, kako kaže naš izvor, “otpada 99 posto šanse da jedan od njih postane novi načelnik PU SD”.

Pošteni i stručni

Radi se o Slobodanu Marendiću, sadašnjem načelniku Sektora policije, koji je u svojoj policijskoj karijeri bio i načelnik Interventne policije i načelnik Odjela javnog reda i mira i Marku Srdareviću, sadašnjem načelniku Druge policijske postaje i bivšem načelniku Sektora policije.

Njega je s mjesta načelnika Sektora policije smijenio Josip Bukvić, bivši načelnik PU SD. Treći, ali ne i posljednji na ovoj listi, jest Mateo Hure, trenutačno policijski službenik za obradu kriminaliteta u Prvoj policijskoj postaji, a nekada načelnik Odjela tehnike koji je još bio i načelnik Sektora operativne tehnike i načelnik Sektora pravnih, financijskih i tehničkih poslova.

On je na sadašnje radno mjesto degradiran u vrijeme Ivana Merćepa, bivšeg načelnika PU SD. Sva trojica su iskusna i “od glave do pete” prekaljeni policajci koji su se u svojoj policijskoj karijeri istaknuli poštenim i stručnim radom.

IVICA MARKOVIĆ

‘Uradili su to i 1978., pa je učinkovitost pala s 50 na 30%‘

- Smatram da je nepotrebno odvajati Kriminalističku policiju od policijskih uprava i na taj način dati joj mogućnost da sama radi. Uniformirani policijski djelatnik osnova je otkrivačke djelatnosti i kada se uniformiranog policajca odvoji od Kriminalističke policije, on postaje nezainteresiran za kriminalističku otkrivačku djelatnost.

Ako se odvajanje dogodi, policajac u uniformi će postati zainteresiran samo za javni red i mir - kazuje nam bivši visoko rangirani policijski djelatnik, koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, već je jednom pokušano razdvajanje Krim-policije od ostalih segmenata policijskog posla.

- To je bilo 1978. godine. To je ista ideja koja je i sad u nekim glavama. Tadašnje je milicijsko rukovodstvo donijelo odluku da se Krim-policija odvoji i da radi sama. I to se provelo u djelo. Takvo je stanje bilo sljedeću godinu ili dvije. Za to je vrijeme otkrivačka djelatnost pala sa 50 na 30 posto.

Kada su vidjeli da to tako ne ide i da im je otkrivačka djelatnost sve manja, Krim-policiju su vratili na staro mjesto. Nezamislivo je da inspektor u civilu bude odvojen radom od uniformiranog policajca. Ujedno smatram da je baza policijskog rada policijska postaja i da svi u njoj zajedno moraju djelovati - govori naš sugovornik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI ZAKON UNIJET ĆE BITNE PROMJENE U NAČINU ORGANIZACIJE SNAGA REDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-01-24 11:29:13 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-01-24 19:11:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-01-24 23:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11807 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/01/24/PSD/pol00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7539908 Threads: 1 Questions: 1609641416 Slow queries: 4776954 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110749114 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dalmacija-dobiva-superpolicajca-naizgledniji-kandidat-nenad-kita-155461 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dalmacija-dobiva-superpolicajca-naizgledniji-kandidat-nenad-kita-155461?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 200189 [name] => PUSD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pusd [link] => /tag/pusd ) [1] => stdClass Object ( [id] => 143242 [name] => nenadkita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenadkita [link] => /tag/nenadkita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI ZAKON UNIJET ĆE BITNE PROMJENE U NAČINU ORGANIZACIJE SNAGA REDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DALMACIJA DOBIVA SUPERPOLICAJCA Naizgledniji kandidat Nenad Kita [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-14-15-45-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/01/24/PSD/pol00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/01/24/PSD/pol00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
 Nenad Kita bi trebao preuzeti vođenje Krim-policije
 u regiji

Vrlo skoro trebao bi biti usvojen novi zakon o policiji. Shodno tome treba očekivati, kako se i najavljivalo, da će se Kriminalistička policija staviti pod državnu upravu, odnosno da će se izdvojiti iz policijskih uprava (PU). Tim činom bi eventualno novim ili starim načelnicima policijskih uprava bila “srezana moć” koju su do sada imali kao “bogovi” u policijskim upravama, jer su svi načelnici, pa i oni Krim-policije, bili direktno odgovorni njima.

Prema novome modelu, načelnik PU sada bi “pod sobom” imao “samo” Temeljnu, Prometnu i Interventnu policiju, dok bi Kriminalistička policija imala svog načelnika, koji bi direktno bio odgovoran ravnatelju policije.

Najjača karika

Samim tim, načelnik Krim-policije zasigurno bi postao najjača karika u radu policije na području neke policijske uprave. Bio bi “jači” i od samog načelnika PU. Zanimljivost novog ustroja bila bi i u tome što bi, vrlo vjerojatno, za područje Policijske uprave splitsko-dalmatinske (PU SD), dubrovačko-neretvanske, šibensko-kninske i zadarske postojao jedan načelnik Krim-policije.

Dakle, na području cijele Dalmacije bio bi samo jedan načelnik Krim-policije. Ovakvim ustrojem načelnik Krim-policije postao bi “najjači Dalmatinac” - superpolicajac. To je model koji je gotovo preslikan iz PNUSKOK-a (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Ako zaživi ovaj model, mnogi tumače da bi tim činom PNUSKOK “nestao” i da bi svi raspoloživi resursi bili stavljeni na raspolaganje novim načelnicima Krim-policije po Hrvatskoj.

Vrhunski kriminalist

 Marko Srdarević

Zbog čega se ovaj model najozbiljnije razmatra? Pa iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, na ovaj način bi se umnogome umanjio utjecaj lokalnih moćnika na policijske istrage. Razmatranje ovog modela je vjerojatno i razlog zašto se prvi put od osamostaljenja Hrvatske po medijima ne piše o raznim imenima ljudi koji bi mogli postati novi načelnici policijskih uprava.

Naime, to mjesto sada postaje “manje atraktivno” i svi su u iščekivanju tko će biti novi načelnici Krim-policije. Na mjestu novog načelnika Krim-policije za područje Dalmacije neki visoko rangirani policijski službenici voljeli bi vidjeti Nenada Kitu, pravnika, za kojeg mnogi kažu kako se radi o vrhunskom kriminalistu s 15-godišnjim stažem u PU splitsko-dalmatinskoj.

On je u svojoj bogatoj karijeri bio i voditelj Odsjeka za organizirani kriminalitet PU SD, no s toga mjesta smijenio ga je Ivan Merćep, bivši načelnik PU SD. Prema riječima njegovih kolega, koji su željeli ostati anonimni, “Kita je maher u svom poslu”, čovjek na kojega je teško utjecati i koji ne radi po sistemu “po babi i stričevima”. Za njega kažu da je “vuk samotnjak” koji samo sluša svoj instinkt te da se radi o “poštenjačini od glave do pete”.

Stroži uvjeti

Što se tiče imena za mjesto budućeg načelnika PU SD, o njima je teško govoriti. U proteklih 20-ak godina, svaki put kada bi se u Hrvatskoj promijenila vlast na razini države, i po hodnicima PU SD moglo se doznati tko bi mogao biti novi načelnik PU SD. Naravno, najčešće se nije vodila briga o stručnosti budućih načelnika Uprave, nego o njihovoj podobnosti.

No, sada bi to moglo biti drugačije. Svi oni koji misle da bi mogli biti novi načelnici PU SD, a takvih je mnogo, moraju prvenstveno ispunjavati, među ostalim, i dva uvjeta koja baš i nije lako ispuniti. Prvi je da moraju imati najmanje 10 godina staža u policiji i čin policijskog savjetnika (to bi u vojnoj hijerarhiji bio čin pukovnika).

Ova dva uvjeta donedavno je u PU SD ispunjavalo svega nekoliko ljudi. No, vodstvo bivšeg Ministarstva unutarnjih poslova nedugo je prije promjene vlasti u RH donijelo odredbu po kojoj je doslovno preko vikenda neke policijske djelatnike unaprijedilo. Oni su tim činom dobili određena viša policijska zvanja (činove), a da za ta zvanja nikada nisu polagali ispite.

U tom se trenutku broj osoba koje ispunjavaju ova dva bitna uvjeta za mjesto načelnika PU SD više nego udvostručio. To je, naravno, podiglo podosta prašine unutar PU SD, jer su se oni koji su godinama polagali ispite za viša policijska zvanja opravdano osjetili izigranima.

Sporna odredba

 Slobodan Marendić

Zbog svega ovoga, imenovanje novog načelnika PU SD, ali i ostalih načelnika policijskih uprava u Hrvatskoj, čeka novi zakon o policiji. Taj zakon bi, onog trenutka kada stupi na snagu, novim odredbama mogao poništiti odredbu donesenu u mandatu prošlog MUP-a.

Ukidanjem ove “sporne” odredbe bivšeg Ministarstva policije onemogućilo bi se kandidiranje za mjesto načelnika PU SD i ostalih policijskih uprava u Hrvatskoj onima koji su “preko noći” stekli činove i mogućnost kandidiranja. Iako se u najvećoj tajnosti drže imena mogućih kandidata za mjesto načelnika PU SD, neslužbeno doznajemo da trojica dugogodišnjih djelatnika splitske policije imaju najviše izgleda.

Na njih, kako kaže naš izvor, “otpada 99 posto šanse da jedan od njih postane novi načelnik PU SD”.

Pošteni i stručni

Radi se o Slobodanu Marendiću, sadašnjem načelniku Sektora policije, koji je u svojoj policijskoj karijeri bio i načelnik Interventne policije i načelnik Odjela javnog reda i mira i Marku Srdareviću, sadašnjem načelniku Druge policijske postaje i bivšem načelniku Sektora policije.

Njega je s mjesta načelnika Sektora policije smijenio Josip Bukvić, bivši načelnik PU SD. Treći, ali ne i posljednji na ovoj listi, jest Mateo Hure, trenutačno policijski službenik za obradu kriminaliteta u Prvoj policijskoj postaji, a nekada načelnik Odjela tehnike koji je još bio i načelnik Sektora operativne tehnike i načelnik Sektora pravnih, financijskih i tehničkih poslova.

On je na sadašnje radno mjesto degradiran u vrijeme Ivana Merćepa, bivšeg načelnika PU SD. Sva trojica su iskusna i “od glave do pete” prekaljeni policajci koji su se u svojoj policijskoj karijeri istaknuli poštenim i stručnim radom.

IVICA MARKOVIĆ

‘Uradili su to i 1978., pa je učinkovitost pala s 50 na 30%‘

- Smatram da je nepotrebno odvajati Kriminalističku policiju od policijskih uprava i na taj način dati joj mogućnost da sama radi. Uniformirani policijski djelatnik osnova je otkrivačke djelatnosti i kada se uniformiranog policajca odvoji od Kriminalističke policije, on postaje nezainteresiran za kriminalističku otkrivačku djelatnost.

Ako se odvajanje dogodi, policajac u uniformi će postati zainteresiran samo za javni red i mir - kazuje nam bivši visoko rangirani policijski djelatnik, koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, već je jednom pokušano razdvajanje Krim-policije od ostalih segmenata policijskog posla.

- To je bilo 1978. godine. To je ista ideja koja je i sad u nekim glavama. Tadašnje je milicijsko rukovodstvo donijelo odluku da se Krim-policija odvoji i da radi sama. I to se provelo u djelo. Takvo je stanje bilo sljedeću godinu ili dvije. Za to je vrijeme otkrivačka djelatnost pala sa 50 na 30 posto.

Kada su vidjeli da to tako ne ide i da im je otkrivačka djelatnost sve manja, Krim-policiju su vratili na staro mjesto. Nezamislivo je da inspektor u civilu bude odvojen radom od uniformiranog policajca. Ujedno smatram da je baza policijskog rada policijska postaja i da svi u njoj zajedno moraju djelovati - govori naš sugovornik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dalmacija-dobiva-superpolicajca-naizgledniji-kandidat-nenad-kita-155461 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0534ede5b341fcb79f8624517da3766f8b5ab706 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DALMACIJA+DOBIVA+SUPERPOLICAJCA+Naizgledniji+kandidat+Nenad+Kita&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdalmacija-dobiva-superpolicajca-naizgledniji-kandidat-nenad-kita-155461 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdalmacija-dobiva-superpolicajca-naizgledniji-kandidat-nenad-kita-155461 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI ZAKON UNIJET ĆE BITNE PROMJENE U NAČINU ORGANIZACIJE SNAGA REDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNOVI ZAKON UNIJET ĆE BITNE PROMJENE U NAČINU ORGANIZACIJE SNAGA REDA

DALMACIJA DOBIVA SUPERPOLICAJCA Naizgledniji kandidat Nenad Kita

Piše PSD.
25. siječnja 2012. - 00:42
 Nenad Kita bi trebao preuzeti vođenje Krim-policije
 u regiji

Vrlo skoro trebao bi biti usvojen novi zakon o policiji. Shodno tome treba očekivati, kako se i najavljivalo, da će se Kriminalistička policija staviti pod državnu upravu, odnosno da će se izdvojiti iz policijskih uprava (PU). Tim činom bi eventualno novim ili starim načelnicima policijskih uprava bila “srezana moć” koju su do sada imali kao “bogovi” u policijskim upravama, jer su svi načelnici, pa i oni Krim-policije, bili direktno odgovorni njima.

Prema novome modelu, načelnik PU sada bi “pod sobom” imao “samo” Temeljnu, Prometnu i Interventnu policiju, dok bi Kriminalistička policija imala svog načelnika, koji bi direktno bio odgov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:15