stdClass Object ( [id] => 103593 [title] => CSI u Splitu: Ubojice i teroristi, otkrit ćemo vas! [alias] => csi-u-splitu-ubojice-i-teroristi-otkrit-cemo-vas [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Forenzične znanosti su temelj normalnog funkcioniranja pravne države jer se kroz njih isprepleću pitanja pravosuđa, medicinskih znanosti, policijskog rada te pitanja nacionalne sigurnosti - ističe genetičar i forenzičar prof. dr. Dragan Primorac, koji je zajedno s prof. dr. Šimunom Anđelinovićem lani na Splitskom sveučilištu, uz potporu rektora prof dr. Ivana Pavića, pokrenuo diplomski studij forenzike, prvi takve vrste u široj regiji.

Prvu generaciju studenata, njih sedamdesetak, još nekoliko ispita dijeli do završetka drugog semestra, čime su prevalili pola puta do stjecanja titule magistra forenzičnih znanosti. Dojmovi nakon prve godine su odlični – polaznici hvale profesore i program studija, a profesori studente, te još ambicioznije kreću u nastavak studija.

CSI na hrvatski način kao buduće zanimanje odabrala je Osječanka Irena Ivković, koja se na studiju forenzike odlučila za smjer – istraživanje mjesta događaja. Iznimno je zadovoljna prvom godinom studija, a za sada joj se najviše sviđa patologija, iako do sada nije imala doticaja sa zdravstvom jer je po zanimanju upravni pravnik, odnosno prvostupnik javne uprave.

Studij i preko videolinka

- Željela sam nastaviti školovanje i forenzika mi se učinila dobrim izborom budući da je povezana s pravosuđem koje sam do tada studirala. I nisam pogriješila, dapače. Sva predavanja su vrlo zanimljiva, predavači su vrhunski stručnjaci, neki predmeti su mi lakši, neki teži, a otkrivam u sebi i sklonost prema medicini – kaže Irena.

Nina Galešić: Split će postati poznat i po forenzici, ovo je elitni studij, priznat i u svijetu /Duje Klarić/Cropix

Razmišlja o tome da nakon diplome nastavi i doktorski studij, a ako ne, i kao magistar forenzike, kako ističe, trebala bi naći posao u policiji, vojsci ili pravosuđu. - Forenzične znanosti su budućnost. Svuda u svijetu forenzičari su traženi, pa vjerujem da će tako biti i u Hrvatskoj – ističe Irena.

Na izabranom smjeru tijekom studija osposobit će se za uspješnu analizu i pregled mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i za razumijevanje potreba laboratorijskih obrada dokaznih materijala, a dobit će i kompetencije za uspješnu prezentaciju rezultata svog rada u sudskom postupku.

Irena je jedina Osječanka u prvoj generaciji hrvatskih forenzičara, a predavanja, kao i ostali studenti koji ne žive u Splitu, preko videolinka prati iz svog doma, dok na fakultet dolazi samo na vježbe i ispite. Drukčije je sa studenticom Ninom Galešić. 

- Prije forenzike završila sam ACMT (Američka visoka škola za menadžment i tehnologiju) u Dubrovniku i premda sam imala zajamčeni posao u menadžmentu, privukla me pomisao da bi studiranje forenzike moglo pridonijeti jednom opsežnijoj općoj kulturi s obzirom da svaki dan preko medija imamo, na žalost, prilike susresti se s mnogim forenzičnim slučajevima – kazuje Splićanka Nina, napominjući kako ju je, dok je surfala po internetu, zainteresirala međunarodna konferencija ISABS u hotelu “Le Meridien Lav”, za koju je doznala da je zapravo skup znanstvenika forenzike. 

Dragan Primorac, Henry Lee i Šimun Anđelinović

- Kako su u tijeku bile CSI serije, to mi je zagolicalo maštu. Pokušala sam kontaktirati mailom hadquarter ISABS, međutim kotizacija za nečlanove je bila vrlo skupa, odustala sam, jer ipak sam u to vrijeme samo honorarno radila. Nedugo poslije toga se, na sreću, otvorio studij forenzike u Splitu. Mislila sam da vrijedi pokušati, i uspjela sam.

Našla sam se na forenzici odabravši smjer - forenzika i nacionalna sigurnost, i moram priznati, nisam pogriješila – navodi Nina. Međutim, otkad je upisala studij, više ne gleda CSI serije jer, kako kaže, jedno je stvarnost, a jedno televizija. - Sada kada znam što je forenzika, serije mi se doimaju kao ljubavni romani. Ipak je to puno složenija znanost, koja zahtijeva puno rada, u prvom redu puno znanja i puno logičnog razmišljanja - kaže Nina.

‘Nisam pogriješila’

Radovan Fuchs

- To se i potvrdilo našim vježbama na institutu “Ivan Vučetić“ u Zagrebu, kojima sam jednostavno fascinirana. Toliki spoj znanja, vještine, iskustva, rada i uspjeha, moram priznati, nisam očekivala na ovim teritorijima. Institut “Vučetić”, o kojem prije nikad nisam čula, ne samo da je međunarodno priznat, nego plovi u svjetskim vodama.

To mi je dalo i dodatni poticaj i sad sam već prilično uvjerena da nisam pogriješila upisom na ovaj studij – ističe Nina, navodeći kako će, zahvaljujući prof. dr. Primorcu i prof. dr. Anđelinoviću, Split biti poznat i po forenzici. Nina kaže da joj se teško odlučiti se za omiljeni predmet jer je svaki kolegij vrlo zanimljiv i životan. - Što da vam kažem?

Da je vrlo zanimljiva sudska patologija, ili antropologija, ili možda bioterorizam, možda, istraživanje mjesta događaja? Sve su to stvari koje čitate i susrećete u medijima, a sve to znanje dostupno je sada i nama. Mislim da i moji kolege dijele moje mišljenje, što se vidi i po rezultatima, jer se svi jako trudimo.

Svi imamo svoja osnovna zanimanja, tako da je ovaj fakultet neka vrsta nadopune našeg obrazovanja, ali i životnog znanja, te mislim da će nas naša država prepoznati. Ipak, mi smo prva generacija, ako mogu to reći, elitnog studija u svijetu, ponajprije mislim na Ameriku jer je ona najviše eksponirana, studij “top 1” – zaključuje Nina. Još samo da se u to uvjere i ovdašnji kriminalci i ubojice...

piše Divna Zenić

Svi idu na psihotest

Istraživanje mjesta događaja, forenzična kemija i molekularna biologija, te forenzika nacionalne sigurnosti - tri su osnovna smjera na diplomskom studiju forenzike jer su ta područja najčešće i potrebna u pravosudnoj praksi.

Na studij se upisuju osobe koje su već završile preddiplomski ili diplomski studij, odnosno već imaju višu ili visoku stručnu spremu, a svi moraju proći i psihotest kojim se potvrđuje da su psihički zdravi za bavljenje forenzikom.

U teorijskoj i praktičnoj nastavi sudjeluje više od 100 doktora znanosti i pedesetak ostalih suradnika sa Splitskoga, Zagrebačkoga, Osječkoga i Riječkog sveučilišta, brojnih hrvatskih znanstvenih instituta i zdravstvenih ustanova, MUP-a, Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić“, kao i američki forenzičari koji nastavu drže preko videolinka.

Dolaze i nobelovci

Prije nekoliko dana je potvrđeno da će jedan od najprestižnijih svjetskih kongresa iz forenzičkih znanosti (ISABS) sljedeće godine, od 20. do 24. lipnja, biti održan u Hrvatskoj, točnije u Bolu na Braču. Najavljuje se dolazak niza stručnjaka iz Hrvatske, ali i s Harvarda, Baylora, američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, Weizmannova instituta, FBI-a, Instituta američke vojske za patologiju... Također, dolazi i dobitnica Nobelove nagrade za 2009. godinu Ada Yonath, koja je prestižnu nagradu zaslužila zbog istraživanja strukture i funkcije ribosoma, ključnih staničnih organela na kojima se događa sinteza proteina, molekula bez kojih nema života.

Pomogli Josipović i Fuchs, ali i vodeći američki forenzičari

Cilj nam je splitski studij pretvoriti u europski centar izvrsnosti iz područja forenzičnih znanosti, kazat će dr. Primorac, koji ističe kako o nastavnom programu najbolje govori činjenica da je sastavljen u suradnji s voditeljima tri najbolja svjetska forenzička programa iz SAD-a i to onih s Sveučilišta George Washington, Sveučilišta New Haven i Sveučilišta Penn State, a svoje buduće sudjelovanje u nastavi potvrdili su i neki od najvećih forenzičara današnjice prof. dr. Moses Schanfield, prof.dr. Henry Lee i prof. dr. Mitch Holland.

Također, i predsjednik prof. dr. Ivo Josipović se, kao stručnjak iz područja Kaznenog procesnog prava, davno prije predsjedničkih izbora uključio i pomogao u osnivanju studija shvaćajući važnost forenzičkih znanosti na razvoj demokratskog društva, a u nastavu je uključen i ministar znanosti prof. dr. Radovan Fuchs, inače vrsan toksikolog – ističe dr. Primorac.

Popis predmeta koji slušaju studenti, dodaje, iznimno je atraktivan i daje interdisciplinarno obrazovanje - od forenzične biologije, anatomije, fiziologije i patologije, preko računalne forenzike, istraživanja mjesta događaja, kaznenog prava, do bioterorizma, forenzične botanike, suzbijanja organiziranog kriminala, forenzičke analize požara i masovnih katastrofa, te forenzičkog računovodstva, informacijskog i telekomunikacijskog sustava sigurnosti.

Dr. Primorac ističe i kako je forenzika, kao interdisciplinarno područje, budućnost i forenzični stručnjaci u svijetu su vrlo traženi, a za tim trendom povela se i Hrvatska. U SAD-u, primjerice, brojne tvrtke upisuju svoje studente na Studij forenzike kako bi po završenom studiju mogli raditi na područjima industrijske špijunaže (bussines inteligence) jer koliko je god važno razvijati vlastitu firmu, toliko je važno pratiti smjerove razvoja konkurencije i novih tehnologija.

Također, veliki broj stručnjaka u svijetu koji završe Forenzički studij uključuje se, kaže dr. Primorac, u najosjetljivije segmente rada države, odnosno borbu protiv terorizma i bioterorizma. - Kod nas, u prvoj generaciji studenata ima djelatnika MUP-a, Ministarstva pravosuđa i državnih agencija koji će nakon diplome bitno doprinijeti razvoju struke i nove vještine i znanja koristiti u borbi protiv svih oblika korupcije i kriminala.

Uz to veliko zanimanje za studij iskazuju informatičari, koji bi se educirali u području digitalne forenzike jer takvih kadrova gotovo da i nema u RH. Posebno atraktivno zanimanje koje se nudi osobama nakon završenog Studija sigurnosti su pitanja korporativne sigurnosti.

U tu su uključena pitanja poslovne, digitalne i financijske sigurnosti svih mjera za zadržavanje tajnosti poslovanja. Odnedavna i hrvatski poslovni sektor pokazuje veliki interes za ovakvim stručnjacima – zaključuje dr. Primorac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Maštu su mi zagolicale CSI serije, ali otkako sam upisala studij forenzike, više ih ne gledam jer je stvarnost nešto drugo, pa su mi te serije sada pomalo smiješne, kaže Splićanka Nina Galešić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMSKI STUDIJ FORENZIKE, PRVI TAKVE VRSTE U ŠIROJ REGIJI, SVRSTAO SPLITSKO SVEUČILIŠTE UZ BOK NAJPOZNATIJIH U SVIJETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-06-26 21:33:17 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-06-28 09:46:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-06-27 20:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9462 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/06/27/Novosti/CSI00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7697918 Threads: 2 Questions: 1626439407 Slow queries: 4830675 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111154089 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/csi-u-splitu-ubojice-i-teroristi-otkrit-cemo-vas-103593 [printLink] => /vijesti/hrvatska/csi-u-splitu-ubojice-i-teroristi-otkrit-cemo-vas-103593?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 519914 [name] => forenzičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => forenzicari [link] => /tag/forenzicari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225490 [name] => forenzika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => forenzika [link] => /tag/forenzika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Maštu su mi zagolicale CSI serije, ali otkako sam upisala studij forenzike, više ih ne gledam jer je stvarnost nešto drugo, pa su mi te serije sada pomalo smiješne, kaže Splićanka Nina Galešić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMSKI STUDIJ FORENZIKE, PRVI TAKVE VRSTE U ŠIROJ REGIJI, SVRSTAO SPLITSKO SVEUČILIŠTE UZ BOK NAJPOZNATIJIH U SVIJETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => CSI u Splitu: Ubojice i teroristi, otkrit ćemo vas! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-10-09-16-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/27/Novosti/CSI00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/27/Novosti/CSI00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Forenzične znanosti su temelj normalnog funkcioniranja pravne države jer se kroz njih isprepleću pitanja pravosuđa, medicinskih znanosti, policijskog rada te pitanja nacionalne sigurnosti - ističe genetičar i forenzičar prof. dr. Dragan Primorac, koji je zajedno s prof. dr. Šimunom Anđelinovićem lani na Splitskom sveučilištu, uz potporu rektora prof dr. Ivana Pavića, pokrenuo diplomski studij forenzike, prvi takve vrste u široj regiji.

Prvu generaciju studenata, njih sedamdesetak, još nekoliko ispita dijeli do završetka drugog semestra, čime su prevalili pola puta do stjecanja titule magistra forenzičnih znanosti. Dojmovi nakon prve godine su odlični – polaznici hvale profesore i program studija, a profesori studente, te još ambicioznije kreću u nastavak studija.

CSI na hrvatski način kao buduće zanimanje odabrala je Osječanka Irena Ivković, koja se na studiju forenzike odlučila za smjer – istraživanje mjesta događaja. Iznimno je zadovoljna prvom godinom studija, a za sada joj se najviše sviđa patologija, iako do sada nije imala doticaja sa zdravstvom jer je po zanimanju upravni pravnik, odnosno prvostupnik javne uprave.

Studij i preko videolinka

- Željela sam nastaviti školovanje i forenzika mi se učinila dobrim izborom budući da je povezana s pravosuđem koje sam do tada studirala. I nisam pogriješila, dapače. Sva predavanja su vrlo zanimljiva, predavači su vrhunski stručnjaci, neki predmeti su mi lakši, neki teži, a otkrivam u sebi i sklonost prema medicini – kaže Irena.

Nina Galešić: Split će postati poznat i po forenzici, ovo je elitni studij, priznat i u svijetu /Duje Klarić/Cropix

Razmišlja o tome da nakon diplome nastavi i doktorski studij, a ako ne, i kao magistar forenzike, kako ističe, trebala bi naći posao u policiji, vojsci ili pravosuđu. - Forenzične znanosti su budućnost. Svuda u svijetu forenzičari su traženi, pa vjerujem da će tako biti i u Hrvatskoj – ističe Irena.

Na izabranom smjeru tijekom studija osposobit će se za uspješnu analizu i pregled mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i za razumijevanje potreba laboratorijskih obrada dokaznih materijala, a dobit će i kompetencije za uspješnu prezentaciju rezultata svog rada u sudskom postupku.

Irena je jedina Osječanka u prvoj generaciji hrvatskih forenzičara, a predavanja, kao i ostali studenti koji ne žive u Splitu, preko videolinka prati iz svog doma, dok na fakultet dolazi samo na vježbe i ispite. Drukčije je sa studenticom Ninom Galešić. 

- Prije forenzike završila sam ACMT (Američka visoka škola za menadžment i tehnologiju) u Dubrovniku i premda sam imala zajamčeni posao u menadžmentu, privukla me pomisao da bi studiranje forenzike moglo pridonijeti jednom opsežnijoj općoj kulturi s obzirom da svaki dan preko medija imamo, na žalost, prilike susresti se s mnogim forenzičnim slučajevima – kazuje Splićanka Nina, napominjući kako ju je, dok je surfala po internetu, zainteresirala međunarodna konferencija ISABS u hotelu “Le Meridien Lav”, za koju je doznala da je zapravo skup znanstvenika forenzike. 

Dragan Primorac, Henry Lee i Šimun Anđelinović

- Kako su u tijeku bile CSI serije, to mi je zagolicalo maštu. Pokušala sam kontaktirati mailom hadquarter ISABS, međutim kotizacija za nečlanove je bila vrlo skupa, odustala sam, jer ipak sam u to vrijeme samo honorarno radila. Nedugo poslije toga se, na sreću, otvorio studij forenzike u Splitu. Mislila sam da vrijedi pokušati, i uspjela sam.

Našla sam se na forenzici odabravši smjer - forenzika i nacionalna sigurnost, i moram priznati, nisam pogriješila – navodi Nina. Međutim, otkad je upisala studij, više ne gleda CSI serije jer, kako kaže, jedno je stvarnost, a jedno televizija. - Sada kada znam što je forenzika, serije mi se doimaju kao ljubavni romani. Ipak je to puno složenija znanost, koja zahtijeva puno rada, u prvom redu puno znanja i puno logičnog razmišljanja - kaže Nina.

‘Nisam pogriješila’

Radovan Fuchs

- To se i potvrdilo našim vježbama na institutu “Ivan Vučetić“ u Zagrebu, kojima sam jednostavno fascinirana. Toliki spoj znanja, vještine, iskustva, rada i uspjeha, moram priznati, nisam očekivala na ovim teritorijima. Institut “Vučetić”, o kojem prije nikad nisam čula, ne samo da je međunarodno priznat, nego plovi u svjetskim vodama.

To mi je dalo i dodatni poticaj i sad sam već prilično uvjerena da nisam pogriješila upisom na ovaj studij – ističe Nina, navodeći kako će, zahvaljujući prof. dr. Primorcu i prof. dr. Anđelinoviću, Split biti poznat i po forenzici. Nina kaže da joj se teško odlučiti se za omiljeni predmet jer je svaki kolegij vrlo zanimljiv i životan. - Što da vam kažem?

Da je vrlo zanimljiva sudska patologija, ili antropologija, ili možda bioterorizam, možda, istraživanje mjesta događaja? Sve su to stvari koje čitate i susrećete u medijima, a sve to znanje dostupno je sada i nama. Mislim da i moji kolege dijele moje mišljenje, što se vidi i po rezultatima, jer se svi jako trudimo.

Svi imamo svoja osnovna zanimanja, tako da je ovaj fakultet neka vrsta nadopune našeg obrazovanja, ali i životnog znanja, te mislim da će nas naša država prepoznati. Ipak, mi smo prva generacija, ako mogu to reći, elitnog studija u svijetu, ponajprije mislim na Ameriku jer je ona najviše eksponirana, studij “top 1” – zaključuje Nina. Još samo da se u to uvjere i ovdašnji kriminalci i ubojice...

piše Divna Zenić

Svi idu na psihotest

Istraživanje mjesta događaja, forenzična kemija i molekularna biologija, te forenzika nacionalne sigurnosti - tri su osnovna smjera na diplomskom studiju forenzike jer su ta područja najčešće i potrebna u pravosudnoj praksi.

Na studij se upisuju osobe koje su već završile preddiplomski ili diplomski studij, odnosno već imaju višu ili visoku stručnu spremu, a svi moraju proći i psihotest kojim se potvrđuje da su psihički zdravi za bavljenje forenzikom.

U teorijskoj i praktičnoj nastavi sudjeluje više od 100 doktora znanosti i pedesetak ostalih suradnika sa Splitskoga, Zagrebačkoga, Osječkoga i Riječkog sveučilišta, brojnih hrvatskih znanstvenih instituta i zdravstvenih ustanova, MUP-a, Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić“, kao i američki forenzičari koji nastavu drže preko videolinka.

Dolaze i nobelovci

Prije nekoliko dana je potvrđeno da će jedan od najprestižnijih svjetskih kongresa iz forenzičkih znanosti (ISABS) sljedeće godine, od 20. do 24. lipnja, biti održan u Hrvatskoj, točnije u Bolu na Braču. Najavljuje se dolazak niza stručnjaka iz Hrvatske, ali i s Harvarda, Baylora, američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, Weizmannova instituta, FBI-a, Instituta američke vojske za patologiju... Također, dolazi i dobitnica Nobelove nagrade za 2009. godinu Ada Yonath, koja je prestižnu nagradu zaslužila zbog istraživanja strukture i funkcije ribosoma, ključnih staničnih organela na kojima se događa sinteza proteina, molekula bez kojih nema života.

Pomogli Josipović i Fuchs, ali i vodeći američki forenzičari

Cilj nam je splitski studij pretvoriti u europski centar izvrsnosti iz područja forenzičnih znanosti, kazat će dr. Primorac, koji ističe kako o nastavnom programu najbolje govori činjenica da je sastavljen u suradnji s voditeljima tri najbolja svjetska forenzička programa iz SAD-a i to onih s Sveučilišta George Washington, Sveučilišta New Haven i Sveučilišta Penn State, a svoje buduće sudjelovanje u nastavi potvrdili su i neki od najvećih forenzičara današnjice prof. dr. Moses Schanfield, prof.dr. Henry Lee i prof. dr. Mitch Holland.

Također, i predsjednik prof. dr. Ivo Josipović se, kao stručnjak iz područja Kaznenog procesnog prava, davno prije predsjedničkih izbora uključio i pomogao u osnivanju studija shvaćajući važnost forenzičkih znanosti na razvoj demokratskog društva, a u nastavu je uključen i ministar znanosti prof. dr. Radovan Fuchs, inače vrsan toksikolog – ističe dr. Primorac.

Popis predmeta koji slušaju studenti, dodaje, iznimno je atraktivan i daje interdisciplinarno obrazovanje - od forenzične biologije, anatomije, fiziologije i patologije, preko računalne forenzike, istraživanja mjesta događaja, kaznenog prava, do bioterorizma, forenzične botanike, suzbijanja organiziranog kriminala, forenzičke analize požara i masovnih katastrofa, te forenzičkog računovodstva, informacijskog i telekomunikacijskog sustava sigurnosti.

Dr. Primorac ističe i kako je forenzika, kao interdisciplinarno područje, budućnost i forenzični stručnjaci u svijetu su vrlo traženi, a za tim trendom povela se i Hrvatska. U SAD-u, primjerice, brojne tvrtke upisuju svoje studente na Studij forenzike kako bi po završenom studiju mogli raditi na područjima industrijske špijunaže (bussines inteligence) jer koliko je god važno razvijati vlastitu firmu, toliko je važno pratiti smjerove razvoja konkurencije i novih tehnologija.

Također, veliki broj stručnjaka u svijetu koji završe Forenzički studij uključuje se, kaže dr. Primorac, u najosjetljivije segmente rada države, odnosno borbu protiv terorizma i bioterorizma. - Kod nas, u prvoj generaciji studenata ima djelatnika MUP-a, Ministarstva pravosuđa i državnih agencija koji će nakon diplome bitno doprinijeti razvoju struke i nove vještine i znanja koristiti u borbi protiv svih oblika korupcije i kriminala.

Uz to veliko zanimanje za studij iskazuju informatičari, koji bi se educirali u području digitalne forenzike jer takvih kadrova gotovo da i nema u RH. Posebno atraktivno zanimanje koje se nudi osobama nakon završenog Studija sigurnosti su pitanja korporativne sigurnosti.

U tu su uključena pitanja poslovne, digitalne i financijske sigurnosti svih mjera za zadržavanje tajnosti poslovanja. Odnedavna i hrvatski poslovni sektor pokazuje veliki interes za ovakvim stručnjacima – zaključuje dr. Primorac.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/csi-u-splitu-ubojice-i-teroristi-otkrit-cemo-vas-103593 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ae2a8fbf23bf5d1a94f04fae502051c2e65aaca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=CSI+u+Splitu%3A+Ubojice+i+teroristi%2C+otkrit+%C4%87emo+vas%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcsi-u-splitu-ubojice-i-teroristi-otkrit-cemo-vas-103593 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcsi-u-splitu-ubojice-i-teroristi-otkrit-cemo-vas-103593 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Maštu su mi zagolicale CSI serije, ali otkako sam upisala studij forenzike, više ih ne gledam jer je stvarnost nešto drugo, pa su mi te serije sada pomalo smiješne, kaže Splićanka Nina Galešić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMSKI STUDIJ FORENZIKE, PRVI TAKVE VRSTE U ŠIROJ REGIJI, SVRSTAO SPLITSKO SVEUČILIŠTE UZ BOK NAJPOZNATIJIH U SVIJETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDIPLOMSKI STUDIJ FORENZIKE, PRVI TAKVE VRSTE U ŠIROJ REGIJI, SVRSTAO SPLITSKO SVEUČILIŠTE UZ BOK NAJPOZNATIJIH U SVIJETU

CSI u Splitu: Ubojice i teroristi, otkrit ćemo vas!

Piše PSD.
27. lipnja 2010. - 22:48

Forenzične znanosti su temelj normalnog funkcioniranja pravne države jer se kroz njih isprepleću pitanja pravosuđa, medicinskih znanosti, policijskog rada te pitanja nacionalne sigurnosti - ističe genetičar i forenzičar prof. dr. Dragan Primorac, koji je zajedno s prof. dr. Šimunom Anđelinovićem lani na Splitskom sveučilištu, uz potporu rektora prof dr. Ivana Pavića, pokrenuo diplomski studij forenzike, prvi takve vrste u široj regiji.

Prvu generaciju studenata, njih sedamdesetak, još nekoliko ispita dijeli do završetka drugog semestra, čime su prevalili pola puta do stjecanja titule magistra forenzičnih znanosti. Dojmovi nakon prve godine su odlični – polaznici hvale profesore i program studija, a profesori studente, te još ambicioznije kreću u nastavak studija. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:09