stdClass Object ( [id] => 274956 [title] => Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put: Politički bezobrazluk oko Bleiburga je na vrhuncu [alias] => bruna-esih-predsjednica-udruge-hrvatski-krizni-put-politicki-bezobrazluk-oko-bleiburga-je-na-vrhuncu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Bruna Esih (39) predsjednica je udruge Hrvatski križni put kojoj je jedna od zadaća očuvanje uspomene na poslijeratnu tragediju Hrvata koje je kraj Drugog svjetskog rata zetekao s druge, gubitničke strane; kako zarobljenih vojnika, tako i civila koji su stradali u osveti komunističke revolucije.

Majka troje djece, profesorica filozofije i kroatologije, zaposlena na Institutu Ivo Pilar, gdje radi na doktorskoj disertaciji - stoji li iza tog angažmana neka obiteljska priča?

- Mnogi me, kao i vi sada, pitaju stoji li iza mog angažmana obiteljska priča. Ne, nitko iz moje uže obitelji nije fizički stradao u ratu ili poraću Drugog svjetskog rata niti u godinama koje su slijedile. Ipak, to ne znači da moja obitelj, kao i mnoge druge hrvatske obitelji, nije na svojoj koži osjećala druge izravne ili neizravne posljedice rata i jugoslavenskog komunističkog totalitarnog sustava koji se desetljećima kasnije, do svoga samoga kraja i izdisaja, obračunavao sa svakom hrvatskom mišlju i djelom.

Kako ste se našli na čelu udruge Hrvatski križni put?


- Za predsjednicu Udruge Hrvatski križni put izabrana sam prije tri godine, a udruga je osnovana 2004. godine. Dvije godine prije osnivanja udruge s dr. Josipom Jurčevićem i Božom Vukušićem započela sam rad na knjizi “Čuvari bleiburške uspomene”. Riječ je o publicističkom osvrtu na osnivanje i djelovanje Počasnoga bleiburškoga voda, koji od 1953. godine, unatoč Udbinim prijetnjama i likvidacijama, sve do danas organizira komemoracije na Bleiburškome polju.

Udruga je sredotočena na stradanje hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću, te u idućim desetljećima, kao posljedicu represije jugoslavenske komunističke totalitarne vlasti u kojoj je njena tajna služba, Udba, imala glavnu i drastičnu ulogu.

Ta je tema za nas od prvorazrednog značaja i smatramo da zaslužuje i takvo mjesto u našem društvu, ne samo zbog ogromnih razmjera stradanja koji su još i danas uzrokom mnogih društveno-političkih, moralnih, demografskih i gospodarskih poremećaja, koje treba detektirati i te spoznaje primijeniti u smjeru stvaranja prosperitetnije i kvalitetnije budućnosti, već i stoga što je jedini preduvjet za ostvarenje istinski slobodnog

Ima li vaša udruga kakvu institucionalnu potporu?

- Najtragičnije je što se hrvatska država sama nije pobrinula za jednaki tretman svih povjesnih razdoblja, totalitarizama i njihovih posljedica. Dok jedni imaju svu moguću stvarnu, odnosno materijalnu podršku te političku i medijsku pozornost, drugi se, poput naše udruge, koprcaju u granicama mogućeg, odnosno s vrlo ograničenim materijalnim sredstvima, te političkim porukama koje kroz svoje stavove nameće sam državni vrh kojemu je očito stalo do podjele naroda, a ne do njegove konačne konsolidacije. Kao osobu boli me spoznaja i veličina tragedije koju je prošao hrvatski narod, bole me skrivene i nikad dostojno obilježene kosti. Kao istraživača boli me prešućena povijest.

Kako ste došli u kontakt s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, izabrala vas je za izaslanicu na komemoraciji u Bleiburgu?


- Njezinu odluku i izbor tumačim isključivo kao izraz podrške svima koji ukupnoj problematici pristupaju sa stručno-znanstvenog gledišta, odnosno onih koji povijesnim okolnostima i žrtvi prilaze bez ideoloških obojenosti i strasti. To što sam žena i relativno mlađe životne dobi, što opet odudara od uobičajene javne percepcije za osobu koja se ovim bavi, bio je drugi ključ odabira i poruka koju je željela Predsjednica poslati - ništa nije unaprijed zadano.

Tko se zapravo istinski zalaže da se bleiburška tragedija ne zaboravi?


- Zbog totalitarnih okolnosti u Domovini, tema Bleiburga isključivo se pronosila u hrvatskom iseljeništvu. Tamo je prikupljana i objavljivana dokumentacija i imamo nekoliko kapitalnih djela koja su nastala od kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća do 1990. godine. Ljudi koji su se bavili Bleiburgom i upozoravali na druge oblike komunističke represije otimani su, likvidirani ili su na njih pokušavani atentati. Bez imalo dvojbi, na prvo mjesto staviti Počasni bleiburški vod.

Radi se o skupini preživjelih sudionika bleiburške tragedije koja se, ostavši živjeti na teritoriju austrijske Koruške, prvi put u tajnosti okupila na Bleiburškom polju 1952. godine i dala prisegu da će to činiti svake godine. To svoje obećanje PBV nikada nije iznevjerio, unatoč svim zabranama za prilazak bleiburškom polju i unatoč svim Udbinim prijetnjama, postavljenim bombama i na kraju likvidacijom jednoga od članova vodstva Nikice Martinovića.

Oni su ujedno i danas jedini vlasnici zemlje na kojoj je Bleiburška tragedija započela i gdje se i danas održavaju komemoracije. Da nije bilo tih ljudi, u današnjim slobodnim okolnostima mi bismo za Bleiburšku tragediju znali, ali ona bi bila samo predmet prijepora i stigmatizacije hrvatskog naroda što, na kraju krajeva, jest i danas.

Crkva je također, uvijek imala nemjerljivu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta, ali u ovom smislu važniji su pojedinci iz njezinih redova, poput dr. Krunoslava Draganovića koji je prikupio tisuće dokumenata i svjedočanstava o Bleiburškoj tragediji te vlč. Vilima Cecelje koji je od prvoga dana do svoje smrti bio uz PBV.

Ove godine je ideološko prepucavanje doseglo vrhunac, kako to komentirate?

- Prije bih rekla da je necivilizacijsko ponašanje i bezobrazluk pojedinih političara i kvazi-znanstvenika, kao glasnogovornika širih struktura, dosegnulo svoj vrhunac.

Ali, to je u jednu ruku i razumljivo, jer nakon ovogodišnje središnje komemoracije u Bleiburgu na kojoj se okupilo neviđeno mnoštvo naroda, postalo je jasno ne samo ono što smo već znali, da je odluka o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom 2012. godine bila društveno nepravedna i necivilizacijska. Isto tako, nisam primijetila da smo imali široku i argumentiranu rapravu na ovu temu bez ideoloških mahnitanja.

Znam samo da se i dalje šalju poruke o ustaškim dernecima, komemoraciji kao nostalgijom za NDH i da neki nikako ne uspijevaju usvojiti elementarne političke i civilizacijske dosege, žrtva je žrtva i svaka zaslužuje i grob i pijetet.

Na čije podatke se oslanjate u procjeni broja ubijenih u bleiburškoj tragediji i na križnom putu?


- Nema preciznih podataka na koje bismo se mogli osloniti, a dosad smo imali tek nekoliko procjena broja žrtava. Vrlo je bitno raspolagati jasnim i stvarnim pokazateljima, što znači za svaku pojedinu žrtvu utvrditi ime i prezime, mjesto rođenja, mjesto i okolnosti stradanja. To je dugotrajan, složen i skup proces te nužno zahtjeva institucionalnu podršku.

Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava osnovana 1992. godine tijekom svoga postojanja postigla je do danas jedine relevantne podatke, rađene prema svim pravilima struke i međunarodnih institucija. Međutim, njezin rad je ugašen 2000. godine dolaskom SDP-ove koalicije na vlast i rad Komisije nije nikad nastavila neka druga državna institucija. Od do tada prikupljenih podataka o 160.000 poslijeratnih žrtava, 70.000 utvrđeno je stvarnih, no to je još uvijek daleko od mogućeg konačnog broja.

Jesu li u pravu povjesničari Ivo i Slavko Goldstein kada tvrde kako “nisu svi zločini uvijek isti”?


- Ne bih se zamarala stavovima spomenute gospode i ne znam po kojim bi kriterijima njihovo mišljenje bilo relevantno, osim po onima koje sam već bila navela - kao civilizacijski deficitarne i osuđujuće.

Isti autori navode i kako su “žene, djeca i starci potjerani kućama”...


- Na teritoriju Slovenije do danas je utvrđeno preko 600 masovnih grobišta, a u Hrvatskoj oko tisuću. Pouzdano se zna da su samo na tri masovna poslijeratna stratišta, Teznom kod Maribora, Kočevskom rogu, te Maceljskoj gori kod Krapine u Hrvatskoj, posmrtni ostaci više od 50.000 osoba. U njima su pronađena tijela staraca, žena, djece, ranjenika i bolesnika...

Povjesničar Nikolaj Tolstoj nasuprot njima tvrdi kako su većina stradalih civili?


- Prema britanskim vojnim izvorima, hrvatske izbjegličke kolone koje su se krajem rata povlačile prema austrijsko slovenskoj granici činilo je oko 700.000 ljudi. Među njima, računa se, oko 500.000 civila. Do sada provedena istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka u Hrvatskoj i Sloveniji po svom nalazu mogla bi odgovarati upravo takvom omjeru vojske i civila, bar tamo gdje je bilo vidljivih obilježja. U većini slučajeva to nije moguće utvrditi, zbog stanja posmrtnih ostataka a i stoga što su na većini stratišta žrtve likvidirane razodjevene i bez osobnih predmeta.

Za kakav se pijetet prema nastradalima zalažete - samo obilježavanja jama ili preseljenje u zajdničku kosturnicu u domovini?

- Ukupna javnost će se odrediti prema porukama, smjernicama i odlukama one državne vlasti koja će prva imati dovoljno političke hrabrosti i mudrosti da se prema svim žrtvama ponese odgovorno i bez razlike. To ujedno znači i iskreni pijetet. Svako mjesto stradanja treba obilježiti, kao dostojan spomenik žrtvama i kao povijesni podsjetnik na razmjere zla jednog totalitarizma. Pri odluci da li i gdje prenijeti posmrtne ostatke treba se prvenstveno rukovoditi osjećajima i željama onih koji su izgubili svoje najbliže, odnosno s obiteljima žrtava.

Slovenski premijer Miro Cerar nekidan je u parlamentu istaknuo da se njegova vlada zalaže za nacionalno pomirenje te se slaže s dostojnim pokopom svih mrtvih nastradalih u obračunima u Drugom svjetskom ratu i poratnim mjesecima. Koliko smo u Hrvatskoj daleko takve retorike i uopće civiliziranog dijaloga?


- Trenutačno smo, na žalost, vrlo daleko od toga, ali nadam se da će se situacija vrlo brzo promijeniti. U Sloveniji nije puno drukčija situacija, njihova Komisija za žrtve rata i poraća je osnovana puno kasnije i susreće se s istim problemima kao i naša dok je postojala. Slična politička šapa pritišće ove procese u obje države.

RAZGOVARAO: DAMIR ŠARAC, FOTO: BILJANA GAURINA/CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUVARICA TRAGIČNIH USPOMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-28 18:05:46 [created_by] => 26156 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-28 21:32:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-28 23:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22466 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/23/Spektar/esih-210515.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x542" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8057905 Threads: 8 Questions: 1603142897 Slow queries: 4902760 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112613314 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bruna-esih-predsjednica-udruge-hrvatski-krizni-put-politicki-bezobrazluk-oko-bleiburga-je-na-vrhuncu-274956 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bruna-esih-predsjednica-udruge-hrvatski-krizni-put-politicki-bezobrazluk-oko-bleiburga-je-na-vrhuncu-274956?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218232 [name] => brunaesih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brunaesih [link] => /tag/brunaesih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 315302 [name] => bleiburg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bleiburg [link] => /tag/bleiburg ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUVARICA TRAGIČNIH USPOMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put: Politički bezobrazluk oko Bleiburga je na vrhuncu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-13-33-59-26156 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/23/Spektar/esih-210515.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/23/Spektar/esih-210515.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Bruna Esih (39) predsjednica je udruge Hrvatski križni put kojoj je jedna od zadaća očuvanje uspomene na poslijeratnu tragediju Hrvata koje je kraj Drugog svjetskog rata zetekao s druge, gubitničke strane; kako zarobljenih vojnika, tako i civila koji su stradali u osveti komunističke revolucije.

Majka troje djece, profesorica filozofije i kroatologije, zaposlena na Institutu Ivo Pilar, gdje radi na doktorskoj disertaciji - stoji li iza tog angažmana neka obiteljska priča?

- Mnogi me, kao i vi sada, pitaju stoji li iza mog angažmana obiteljska priča. Ne, nitko iz moje uže obitelji nije fizički stradao u ratu ili poraću Drugog svjetskog rata niti u godinama koje su slijedile. Ipak, to ne znači da moja obitelj, kao i mnoge druge hrvatske obitelji, nije na svojoj koži osjećala druge izravne ili neizravne posljedice rata i jugoslavenskog komunističkog totalitarnog sustava koji se desetljećima kasnije, do svoga samoga kraja i izdisaja, obračunavao sa svakom hrvatskom mišlju i djelom.

Kako ste se našli na čelu udruge Hrvatski križni put?


- Za predsjednicu Udruge Hrvatski križni put izabrana sam prije tri godine, a udruga je osnovana 2004. godine. Dvije godine prije osnivanja udruge s dr. Josipom Jurčevićem i Božom Vukušićem započela sam rad na knjizi “Čuvari bleiburške uspomene”. Riječ je o publicističkom osvrtu na osnivanje i djelovanje Počasnoga bleiburškoga voda, koji od 1953. godine, unatoč Udbinim prijetnjama i likvidacijama, sve do danas organizira komemoracije na Bleiburškome polju.

Udruga je sredotočena na stradanje hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću, te u idućim desetljećima, kao posljedicu represije jugoslavenske komunističke totalitarne vlasti u kojoj je njena tajna služba, Udba, imala glavnu i drastičnu ulogu.

Ta je tema za nas od prvorazrednog značaja i smatramo da zaslužuje i takvo mjesto u našem društvu, ne samo zbog ogromnih razmjera stradanja koji su još i danas uzrokom mnogih društveno-političkih, moralnih, demografskih i gospodarskih poremećaja, koje treba detektirati i te spoznaje primijeniti u smjeru stvaranja prosperitetnije i kvalitetnije budućnosti, već i stoga što je jedini preduvjet za ostvarenje istinski slobodnog

Ima li vaša udruga kakvu institucionalnu potporu?

- Najtragičnije je što se hrvatska država sama nije pobrinula za jednaki tretman svih povjesnih razdoblja, totalitarizama i njihovih posljedica. Dok jedni imaju svu moguću stvarnu, odnosno materijalnu podršku te političku i medijsku pozornost, drugi se, poput naše udruge, koprcaju u granicama mogućeg, odnosno s vrlo ograničenim materijalnim sredstvima, te političkim porukama koje kroz svoje stavove nameće sam državni vrh kojemu je očito stalo do podjele naroda, a ne do njegove konačne konsolidacije. Kao osobu boli me spoznaja i veličina tragedije koju je prošao hrvatski narod, bole me skrivene i nikad dostojno obilježene kosti. Kao istraživača boli me prešućena povijest.

Kako ste došli u kontakt s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, izabrala vas je za izaslanicu na komemoraciji u Bleiburgu?


- Njezinu odluku i izbor tumačim isključivo kao izraz podrške svima koji ukupnoj problematici pristupaju sa stručno-znanstvenog gledišta, odnosno onih koji povijesnim okolnostima i žrtvi prilaze bez ideoloških obojenosti i strasti. To što sam žena i relativno mlađe životne dobi, što opet odudara od uobičajene javne percepcije za osobu koja se ovim bavi, bio je drugi ključ odabira i poruka koju je željela Predsjednica poslati - ništa nije unaprijed zadano.

Tko se zapravo istinski zalaže da se bleiburška tragedija ne zaboravi?


- Zbog totalitarnih okolnosti u Domovini, tema Bleiburga isključivo se pronosila u hrvatskom iseljeništvu. Tamo je prikupljana i objavljivana dokumentacija i imamo nekoliko kapitalnih djela koja su nastala od kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća do 1990. godine. Ljudi koji su se bavili Bleiburgom i upozoravali na druge oblike komunističke represije otimani su, likvidirani ili su na njih pokušavani atentati. Bez imalo dvojbi, na prvo mjesto staviti Počasni bleiburški vod.

Radi se o skupini preživjelih sudionika bleiburške tragedije koja se, ostavši živjeti na teritoriju austrijske Koruške, prvi put u tajnosti okupila na Bleiburškom polju 1952. godine i dala prisegu da će to činiti svake godine. To svoje obećanje PBV nikada nije iznevjerio, unatoč svim zabranama za prilazak bleiburškom polju i unatoč svim Udbinim prijetnjama, postavljenim bombama i na kraju likvidacijom jednoga od članova vodstva Nikice Martinovića.

Oni su ujedno i danas jedini vlasnici zemlje na kojoj je Bleiburška tragedija započela i gdje se i danas održavaju komemoracije. Da nije bilo tih ljudi, u današnjim slobodnim okolnostima mi bismo za Bleiburšku tragediju znali, ali ona bi bila samo predmet prijepora i stigmatizacije hrvatskog naroda što, na kraju krajeva, jest i danas.

Crkva je također, uvijek imala nemjerljivu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta, ali u ovom smislu važniji su pojedinci iz njezinih redova, poput dr. Krunoslava Draganovića koji je prikupio tisuće dokumenata i svjedočanstava o Bleiburškoj tragediji te vlč. Vilima Cecelje koji je od prvoga dana do svoje smrti bio uz PBV.

Ove godine je ideološko prepucavanje doseglo vrhunac, kako to komentirate?

- Prije bih rekla da je necivilizacijsko ponašanje i bezobrazluk pojedinih političara i kvazi-znanstvenika, kao glasnogovornika širih struktura, dosegnulo svoj vrhunac.

Ali, to je u jednu ruku i razumljivo, jer nakon ovogodišnje središnje komemoracije u Bleiburgu na kojoj se okupilo neviđeno mnoštvo naroda, postalo je jasno ne samo ono što smo već znali, da je odluka o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom 2012. godine bila društveno nepravedna i necivilizacijska. Isto tako, nisam primijetila da smo imali široku i argumentiranu rapravu na ovu temu bez ideoloških mahnitanja.

Znam samo da se i dalje šalju poruke o ustaškim dernecima, komemoraciji kao nostalgijom za NDH i da neki nikako ne uspijevaju usvojiti elementarne političke i civilizacijske dosege, žrtva je žrtva i svaka zaslužuje i grob i pijetet.

Na čije podatke se oslanjate u procjeni broja ubijenih u bleiburškoj tragediji i na križnom putu?


- Nema preciznih podataka na koje bismo se mogli osloniti, a dosad smo imali tek nekoliko procjena broja žrtava. Vrlo je bitno raspolagati jasnim i stvarnim pokazateljima, što znači za svaku pojedinu žrtvu utvrditi ime i prezime, mjesto rođenja, mjesto i okolnosti stradanja. To je dugotrajan, složen i skup proces te nužno zahtjeva institucionalnu podršku.

Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava osnovana 1992. godine tijekom svoga postojanja postigla je do danas jedine relevantne podatke, rađene prema svim pravilima struke i međunarodnih institucija. Međutim, njezin rad je ugašen 2000. godine dolaskom SDP-ove koalicije na vlast i rad Komisije nije nikad nastavila neka druga državna institucija. Od do tada prikupljenih podataka o 160.000 poslijeratnih žrtava, 70.000 utvrđeno je stvarnih, no to je još uvijek daleko od mogućeg konačnog broja.

Jesu li u pravu povjesničari Ivo i Slavko Goldstein kada tvrde kako “nisu svi zločini uvijek isti”?


- Ne bih se zamarala stavovima spomenute gospode i ne znam po kojim bi kriterijima njihovo mišljenje bilo relevantno, osim po onima koje sam već bila navela - kao civilizacijski deficitarne i osuđujuće.

Isti autori navode i kako su “žene, djeca i starci potjerani kućama”...


- Na teritoriju Slovenije do danas je utvrđeno preko 600 masovnih grobišta, a u Hrvatskoj oko tisuću. Pouzdano se zna da su samo na tri masovna poslijeratna stratišta, Teznom kod Maribora, Kočevskom rogu, te Maceljskoj gori kod Krapine u Hrvatskoj, posmrtni ostaci više od 50.000 osoba. U njima su pronađena tijela staraca, žena, djece, ranjenika i bolesnika...

Povjesničar Nikolaj Tolstoj nasuprot njima tvrdi kako su većina stradalih civili?


- Prema britanskim vojnim izvorima, hrvatske izbjegličke kolone koje su se krajem rata povlačile prema austrijsko slovenskoj granici činilo je oko 700.000 ljudi. Među njima, računa se, oko 500.000 civila. Do sada provedena istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka u Hrvatskoj i Sloveniji po svom nalazu mogla bi odgovarati upravo takvom omjeru vojske i civila, bar tamo gdje je bilo vidljivih obilježja. U većini slučajeva to nije moguće utvrditi, zbog stanja posmrtnih ostataka a i stoga što su na većini stratišta žrtve likvidirane razodjevene i bez osobnih predmeta.

Za kakav se pijetet prema nastradalima zalažete - samo obilježavanja jama ili preseljenje u zajdničku kosturnicu u domovini?

- Ukupna javnost će se odrediti prema porukama, smjernicama i odlukama one državne vlasti koja će prva imati dovoljno političke hrabrosti i mudrosti da se prema svim žrtvama ponese odgovorno i bez razlike. To ujedno znači i iskreni pijetet. Svako mjesto stradanja treba obilježiti, kao dostojan spomenik žrtvama i kao povijesni podsjetnik na razmjere zla jednog totalitarizma. Pri odluci da li i gdje prenijeti posmrtne ostatke treba se prvenstveno rukovoditi osjećajima i željama onih koji su izgubili svoje najbliže, odnosno s obiteljima žrtava.

Slovenski premijer Miro Cerar nekidan je u parlamentu istaknuo da se njegova vlada zalaže za nacionalno pomirenje te se slaže s dostojnim pokopom svih mrtvih nastradalih u obračunima u Drugom svjetskom ratu i poratnim mjesecima. Koliko smo u Hrvatskoj daleko takve retorike i uopće civiliziranog dijaloga?


- Trenutačno smo, na žalost, vrlo daleko od toga, ali nadam se da će se situacija vrlo brzo promijeniti. U Sloveniji nije puno drukčija situacija, njihova Komisija za žrtve rata i poraća je osnovana puno kasnije i susreće se s istim problemima kao i naša dok je postojala. Slična politička šapa pritišće ove procese u obje države.

RAZGOVARAO: DAMIR ŠARAC, FOTO: BILJANA GAURINA/CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bruna-esih-predsjednica-udruge-hrvatski-krizni-put-politicki-bezobrazluk-oko-bleiburga-je-na-vrhuncu-274956 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=88cd03c4377f8ededb78958d6ca2bc3788b98bd0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bruna+Esih%2C+predsjednica+udruge+Hrvatski+kri%C5%BEni+put%3A+Politi%C4%8Dki+bezobrazluk+oko+Bleiburga+je+na+vrhuncu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbruna-esih-predsjednica-udruge-hrvatski-krizni-put-politicki-bezobrazluk-oko-bleiburga-je-na-vrhuncu-274956 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbruna-esih-predsjednica-udruge-hrvatski-krizni-put-politicki-bezobrazluk-oko-bleiburga-je-na-vrhuncu-274956 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUVARICA TRAGIČNIH USPOMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaČUVARICA TRAGIČNIH USPOMENA

Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put: Politički bezobrazluk oko Bleiburga je na vrhuncu

Piše PSD.
29. svibnja 2015. - 01:25
Bruna Esih (39) predsjednica je udruge Hrvatski križni put kojoj je jedna od zadaća očuvanje uspomene na poslijeratnu tragediju Hrvata koje je kraj Drugog svjetskog rata zetekao s druge, gubitničke strane; kako zarobljenih vojnika, tako i civila koji su stradali u osveti komunističke revolucije.

Majka troje djece, profesorica filozofije i kroatologije, zaposlena na Institutu Ivo Pilar, gdje radi na doktorskoj disertaciji - stoji li iza tog angažmana neka obiteljska priča?

- Mnogi me, kao i vi sada, pitaju stoji li iza mog angažmana obiteljska priča. Ne, nitko iz moje uže obitelji nije fizički stradao u ratu ili poraću Drugog svjetskog rata niti u godinama koje su slijedile. Ipak, to ne znači da moja obitelj, kao i mnoge druge hrvatske obitelji, nije na svojoj koži osjećala druge izr...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:33