stdClass Object ( [id] => 60063 [title] => Bivši gradonačelnik Kuret tajno promijenio ugovor za Spaladium Arenu; Kuret: Kerum lupeta [alias] => bivsi-gradonacelnik-kuret-tajno-promijenio-ugovor-za-spaladium-arenu-kuret-kerum-lupeta [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Je li Kuret imao  opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani - utvrdit će Državno odvjetništvo, no njegov potpis nalazi se na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj. Naime, on je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio dva aneksa s tvrtkom ‘Sportski grad’, čime su investitorima u Lori znatno olabavljeni uvjeti

Odigrano je nekoliko rukometnih utakmica, održana predstava Kineskog nacionalnog cirkusa i priređeno nekoliko manjih koncerata, prošli su izbori, a onda je Spaladium Arena zatvorila vrata. Nakon velike pompe i bajkovitih obećanja, Splićani su se usred recesije suočili s realnošću: od najava pustih megakoncerata, utakmica, kongresa i sajmova, stotina planiranih “događanja” u elegantnom borilištu u Lori, vidjet će samo rate od oko milijun i pol kuna mjesečno. U idućih trideset godina, a isto toliko plaćat će i država.

Opravdani razlozi

Gradonačelnik Željko Kerum javno se sablaznio nad ovakvim tipom javno-privatnog partnerstva: hitno je naručio reviziju svih ugovora, potpisao i po kuriru je poslao na ruke Državnom odvjetništvu. U splitskoj gradskoj upravi reviziju nam nisu željeli dati na uvid, čak ni nakon što smo se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama, no Kerum je ostao pri izjavi da se radi o “velikoj šteti za grad”.

- Još je iznajmljena tim Amerikancima koji ne rade ništa! Ako je već napravljena, treba se u njoj nešto i događati – kazao je gradonačelnik gradskim vijećnicima i najavio da će se barem polufinale Davis cupa vjerojatno igrati u Splitu.

KURET_KERUM5-050609.1

Na njihov zahtjev podijelio im je ugovor o gradnji 150 milijuna eura vrijednog kompleksa, koji je konačno dobila i Slobodna Dalmacija, puna tri mjeseca nakon što smo ga uporno tražili od bivšega gradonačelnika Kureta. Je li Kuret imao opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani, utvrdit će Državno odvjetništvo, no već i letimičnim pregledom utvrdili smo da se njegov potpis nalazi na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj.

Naime, u ožujku prošle i ožujku ove godine, bivši gradonačelnik je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio dva aneksa s tvrtkom “Sportski grad” (Konstruktor, IGH, Dalekovod), čime su investitorima u Lori znatno olabavljeni uvjeti, dok je Grad odustao od dva bitna “osigurača” (vidi okvir uz tekst). Osim toga, u nizu izmijenjenih članaka u manjoj mjeri se pogoduje investitorima, a svaki put deblji kraj izvukao bi Grad kojem je Kuret bio na čelu. Najspornije je odustajanje od bankovnog jamstva u slučaju raskida ugovora, što danas i nije tako daleka opcija: razvrgne li se posao, Split se neće moći direktno naplatiti iz bankovnog jamstva, nego bi s trima tvrtkama morao ići pred sud.

(Ne)isplativost

Također, Kuret je deblokirao sredstva koja su se trebala nalaziti na posebnom računu, a koja su služila kao jamstvo da će tri tvrtke do kraja izgraditi sve što su potpisale. Bez ovih dviju izmjena, uvjeravaju nas stručnjaci, sama dvorana s ostatkom kompleksa Splitu bi definitivno bila isplativa, usprkos visokim mjesečnim ratama: od komunalnog doprinosa (130 milijuna kuna jednokratno), komunalne naknade (9 do 10 milijuna godišnje), te godišnjeg poreza i prireza na 800 do tisuću zaposlenih u cijelom kompleksu (4 do 6 milijuna), s lakoćom bi se servisirale sve gradske obveze u idućih trideset godina. Nakon toga, Split bi u vlasništvo dobio golemi kompleks s dvoranom, trgovačkim centrom, garažama i neboderom, koji su održavani po vrlo strogim standardima budući da ih je osnovni ugovor definirao na nekoliko stotina stranica. Zagreb i Varaždin, primjerice, uz vrlo slične mjesečne rate (prvi nešto više, drugi neznatno manje) nakon tri desetljeća u vlasništvo dobivaju tek dvorane.

ugovor-1

Dovršetak cijelog kompleksa, dakle, bio je garancija za njegovu isplativost, a Kuretovim tajnim dodacima investitorima je omogućen elegantniji “bijeg” iz Lore. Hoće li se ostatak Spaladium centra izgraditi ili će dvorana doista ostati na “batrljku”, ovisi, čini se, o puno faktora: vojsci koja okupira obližnju vojarnu u Lori, investitorima koji usred krize sve teže nalaze izvore financiranja, te bankama (Zagrebačka, Erste i Bank Austria), koje su "i po Kuretovu priznanju" dobro “pritisnule”. Jednim od aneksa rok dovršetka pomaknut je za godinu dana, no to se ne smatra spornim jer u vremenu recesije investitorima doista nije jednostavno osigurati kredite za gradnju.

Direktorica tvrtke “Sportski grad” Elinda Ravlić, koja je s novinarima željela komunicirati jedino pisanim putem, na naša jednostavna pitanja "hoće li se poštivati rokovi, jesu li osigurana sredstva i određen datum početka radova"nije odgovorila.

Neslužbeno, pak, doznajemo da će konzorcij triju tvrtki gradonačelniku Željku Kerumu ponuditi svoje viđenje rješenja problema: zamislili su da se u stometarskom tornju u Lori smjeste gradska administracija i zaposlenici svih javnih gradskih poduzeća, čime bi se osigurala realizacija projekta, dok bi istodobno na desecima lokacija u gradu ostale slobodne nekretnine kojima bi Grad mogao potaknuti investiranje. Praznom bi ostala zgrada Banovine, koja se ionako prenamjenjuje u hotel, ali i velika lokacija na Trgu Hrvatske bratske zajednice gdje se trebala graditi nova zgrada gradske uprave, te deseci objekata u kojima danas rade stotine zaposlenika gradskih tvrtki. Reakciju gradonačelnika Keruma do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti.

- Koliko znam, novac nije problem, nego se s gradnjom čeka zbog nejasnog odnosa Ministarstva obrane i mogućnosti da se projekt u svakom trenutku zaustavi - kazao nam je dobro upućen izvor iz jedne od triju tvrtki koje grade u Lori.

Kerumovi neboderi

- Nedavno je objavljen i skori početak gradnje pet Kerumovih nebodera u neposrednoj blizini, pa je MORH reagirao prilično nervozno. Nama su već propisali da ne smijemo imati prozore na sjevernoj i zapadnoj strani nebodera, zbog čega smo preprojektirali cijeli toranj, no imamo osjećaj da to nije sve. U takvoj nesigurnosti nijedna banka neće nas pratiti - kazao nam je naš izvor. Upravo zbog toga, kaže, dogovor s Kerumom o smještaju gradske administracije bio bi dobar “osigurač”.

U Ministarstvu obrane provjerili smo ove tvrdnje: od glasnogovornika Gorana Grošinića dobili smo potvrdu za “slijepe fasade” na sjevernom i zapadnom pročelju, dok nikakve nove uvjete nije spomenuo. Potpisani rok dovršetka cijelog kompleksa Spaladium centra jest 30. prosinca 2011. godine, te ne može biti pomaknut bez novog aneksa ugovora. Ako se odustane od gradnje, ugovor se raskida na štetu investitora, a hoće li Grad u tom slučaju uspjeti naplatiti štetu SEnD pa, bez Kuretovih aneksa i s bankovnim jamstvom bilo bi puno lakše.


Kružić je osigurao isplativost

Osnovni ugovor Grada Splita i konzorcija triju tvrtki djelo je uglednog profesora splitskog Ekonomskog fakulteta Dejana Kružića, kojega je bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić angažirao za ovaj posao. Kružić je, nakon dugih pregovora, isposlovao brojne zaštitne klauzule i osigurao isplativost projekta za Grad, među ostalim i one koje je Kuret naknadno izbrisao.

Na Ekonomskom fakultetu ovaj posao nedavno je bio tema jednog magistarskog rada, kao ogledni primjer kako javno-privatno partnerstvo može biti korisno za grad te uz to i “isprovocirati razvoj”. U pregovore oko Kuretovih aneksa i izmjene ključnih dijelova ugovora, Kružić nije bio uključen

Na tom poslu radio je Saša Marenjak, profesor iz zagrebačkog Hrvatskog instituta za mostove i konstrukcije kao gradskog konzultanta, no SEnD kao ni Kružić SEnD nije želio davati nikakve izjave o ovoj temi jer mu u ugovoru stoji da informacije medijima može dati jedino Grad Split.


Kuret: Kerum lupeta

Bivšega splitskoga gradonačelnika Ivana Kureta upitali smo za razloge skrivanja ugovora i sklapanja dvaju spornih aneksa. Sukus: bilo je ugroženo rukometno prvenstvo, a to se nije smjelo dogoditi.

- Ne, nismo ih skrivali! Ugovor je autorsko djelo i ne smije se iznositi iz Banovine!

- No zašto su aneksi potpisani mimo javnosti? Usvojeni su na sjednici Poglavarstva... ... na kojoj nije bilo novinara!

- Ma ne znam, imali smo pet stotina sjednica, tko će se sjetiti...

- Zašto ste ih uopće potpisivali?

- Zato što je trebalo promijeniti neke elemente ugovora oko osiguranja financiranja, banke su zahtijevale...

- Zašto ste “Sportskom gradu” omogućili da povuče novac s posebnog računa, na kojem se čuvao sve dok se ne osigura gradnja cijelog kompleksa?

  - Opet, to je bio uvjet banke, tražili su da se novac od mjesečne zakupnine izravno prosljeđuje za plaćanje kredita. Bilo je to šest mjeseci uoči Svjetskog rukometnog prvenstva i bojali smo se da dvorana ostane nedovršena, da nam ostane otvoreno gradilište...

Vaš nasljednik Kerum tvrdi da je posao oko Spaladium Arene štetan za Grad?

-On lupeta i bezobrazan je, morao bi se bolje raspitati. To su teške optužbe, Kerum ne bi smio iznositi svoj stav o stvarima o kojima nema pojma.


Kuretovi izbrisani članci

•• 2.17

“Ukoliko naručitelj preuzme Izvršiteljeve obaveze prema Zajmodavcu (ako Grad preuzme kredit za dvoranu, op.a.), ovaj Ugovor se raskida, Dvorana i Komercijalni prostori prelaze u vlasništvo naručitelja i Naručitelj ima pravo pozvati garanciju matične tvrtke.” Objašnjenje: Dakle, po prvom ugovoru Grad je imao “osigurač”, u slučaju raskida mogao je bez problema i bez sudskog spora naplatiti svu štetu, gubitke ili troškove. Kuretovim aneksom ova mogućnost je izbrisana.

•• 13.6

“Ukoliko Izvršitelj ne osigura financiranje Komercijalnih prostora do početka uporabe Dvorane, suglasan je da Naručitelj plaća mjesečnu zakupninu na poseban račun, a Izvršitelj ne može raspolagati uplaćenim sredstvima mjesečnih zakupnina sve dok ne osigura adekvatno financiranje za gradnju Komercijalnih prostora, ili ne izgradi Komercijalne prostore.”

Objašnjenje: Dakle, državnih i gradskih tri milijuna kuna mjesečno trebalo se uplaćivati na poseban račun sve dok se ne osigura izgradnja cijelog kompleksa, čime bi se jamčila i isplativost projekta za grad Split. Bivši gradonačelnik potpisao je brisanje ovog članka i “oslobodio” novac za konzorcij triju tvrtki.


Skrivanje ugovora

U travnju ove godine potpisani novinar nekoliko je tjedana opsjedao gradsku upravu i tražio na uvid ugovor o Spaladium Areni te sve njegove dodatke, budući da smo imali informaciju da su se dokumenti potpisivali mimo Gradskog vijeća. Dapače, potpisivali su se i mimo javnosti, budući da su usvojeni na sjednicama Gradskog poglavarstva na koje nekim čudom novinari nisu bili pozvani.

Nakon službenog zahtjeva stiglo nam je kraće objašnjenje zbog čega su aneksi potpisani (no prešućena su dva ključna detalja), te poziv da ugovor i dodatke dobijemo “na uvid”. No, u Banovini su nam svejedno pokazali tek drugi aneks, iz kojega je bilo nemoguće protumačiti cijeli posao, a skrivanje ostatka dokumenata pravdali su njihovom “glomaznošću”.

U Kuretovoj gradskoj upravi formirali su komisiju od pet gradskih činovnika, koja je trebala blagosloviti izmjene ugovora sa “Sportskim gradom”, no jedan od članova komisije u neslužbenom razgovoru nam je priznao da ni on nikako nije mogao doći do originalnog dokumenta.

Amerikanci u bijegu

Američka tvrtka “Global Spectrum”, koja je s tvrtkom “Sportski grad” bila sklopila ugovor o upravljanju Spaladium Arenom, iz Splita je pobjegla glavom bez obzira nakon samo šest mjeseci prilično neuspješnog rada. Zaposlenici, od kojih je većina dobila otkaz, tvrde da se radilo o planskom potezu, dok su Amerikanci neslužbeno poručili da su bili “prisiljeni otići”.

Sa splitskim medijima, naravno, više ne komuniciraju. Jesu li dobili predviđenu odštetu za raskidanje posla, nije poznato, budući da se radi o njihovom poslovnom odnosu sa “Sportskim gradom”. Grad Split s ovim nema veze, niti bi odšteta bila isplaćena iz gradskog proračuna.

Spaladium Arenom danas tako upravlja “Sportski grad”, no u stvarnosti se ondje ništa ne događa.Sve informacije vezane uz daljnju komercijalizaciju Spaladium Arene ćete dobiti u dogledno vrijeme, službeni je odgovor direktorice Elinde Ravlić.





[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Je li Kuret imao  opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani - utvrdit će Državno odvjetništvo, no njegov potpis nalazi se na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj. Naime, on je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio d [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obrovac pod marjanom   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-07-18 12:30:39 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-07-19 08:33:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-07-18 12:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9093 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/07/18/Novosti/KURET_KERUM5-050609.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x347" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7767511 Threads: 2 Questions: 1633418548 Slow queries: 4853577 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111331019 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bivsi-gradonacelnik-kuret-tajno-promijenio-ugovor-za-spaladium-arenu-kuret-kerum-lupeta-60063 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bivsi-gradonacelnik-kuret-tajno-promijenio-ugovor-za-spaladium-arenu-kuret-kerum-lupeta-60063?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233482 [name] => spaladiumarena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spaladiumarena [link] => /tag/spaladiumarena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 204902 [name] => ivankuret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivankuret [link] => /tag/ivankuret ) [2] => stdClass Object ( [id] => 231390 [name] => željkokerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkokerum [link] => /tag/zeljkokerum ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Je li Kuret imao  opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani - utvrdit će Državno odvjetništvo, no njegov potpis nalazi se na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj. Naime, on je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio d [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obrovac pod marjanom   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši gradonačelnik Kuret tajno promijenio ugovor za Spaladium Arenu; Kuret: Kerum lupeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-05-29-08-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/18/Novosti/KURET_KERUM5-050609.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/18/Novosti/KURET_KERUM5-050609.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Je li Kuret imao  opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani - utvrdit će Državno odvjetništvo, no njegov potpis nalazi se na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj. Naime, on je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio dva aneksa s tvrtkom ‘Sportski grad’, čime su investitorima u Lori znatno olabavljeni uvjeti

Odigrano je nekoliko rukometnih utakmica, održana predstava Kineskog nacionalnog cirkusa i priređeno nekoliko manjih koncerata, prošli su izbori, a onda je Spaladium Arena zatvorila vrata. Nakon velike pompe i bajkovitih obećanja, Splićani su se usred recesije suočili s realnošću: od najava pustih megakoncerata, utakmica, kongresa i sajmova, stotina planiranih “događanja” u elegantnom borilištu u Lori, vidjet će samo rate od oko milijun i pol kuna mjesečno. U idućih trideset godina, a isto toliko plaćat će i država.

Opravdani razlozi

Gradonačelnik Željko Kerum javno se sablaznio nad ovakvim tipom javno-privatnog partnerstva: hitno je naručio reviziju svih ugovora, potpisao i po kuriru je poslao na ruke Državnom odvjetništvu. U splitskoj gradskoj upravi reviziju nam nisu željeli dati na uvid, čak ni nakon što smo se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama, no Kerum je ostao pri izjavi da se radi o “velikoj šteti za grad”.

- Još je iznajmljena tim Amerikancima koji ne rade ništa! Ako je već napravljena, treba se u njoj nešto i događati – kazao je gradonačelnik gradskim vijećnicima i najavio da će se barem polufinale Davis cupa vjerojatno igrati u Splitu.

KURET_KERUM5-050609.1

Na njihov zahtjev podijelio im je ugovor o gradnji 150 milijuna eura vrijednog kompleksa, koji je konačno dobila i Slobodna Dalmacija, puna tri mjeseca nakon što smo ga uporno tražili od bivšega gradonačelnika Kureta. Je li Kuret imao opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani, utvrdit će Državno odvjetništvo, no već i letimičnim pregledom utvrdili smo da se njegov potpis nalazi na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj.

Naime, u ožujku prošle i ožujku ove godine, bivši gradonačelnik je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio dva aneksa s tvrtkom “Sportski grad” (Konstruktor, IGH, Dalekovod), čime su investitorima u Lori znatno olabavljeni uvjeti, dok je Grad odustao od dva bitna “osigurača” (vidi okvir uz tekst). Osim toga, u nizu izmijenjenih članaka u manjoj mjeri se pogoduje investitorima, a svaki put deblji kraj izvukao bi Grad kojem je Kuret bio na čelu. Najspornije je odustajanje od bankovnog jamstva u slučaju raskida ugovora, što danas i nije tako daleka opcija: razvrgne li se posao, Split se neće moći direktno naplatiti iz bankovnog jamstva, nego bi s trima tvrtkama morao ići pred sud.

(Ne)isplativost

Također, Kuret je deblokirao sredstva koja su se trebala nalaziti na posebnom računu, a koja su služila kao jamstvo da će tri tvrtke do kraja izgraditi sve što su potpisale. Bez ovih dviju izmjena, uvjeravaju nas stručnjaci, sama dvorana s ostatkom kompleksa Splitu bi definitivno bila isplativa, usprkos visokim mjesečnim ratama: od komunalnog doprinosa (130 milijuna kuna jednokratno), komunalne naknade (9 do 10 milijuna godišnje), te godišnjeg poreza i prireza na 800 do tisuću zaposlenih u cijelom kompleksu (4 do 6 milijuna), s lakoćom bi se servisirale sve gradske obveze u idućih trideset godina. Nakon toga, Split bi u vlasništvo dobio golemi kompleks s dvoranom, trgovačkim centrom, garažama i neboderom, koji su održavani po vrlo strogim standardima budući da ih je osnovni ugovor definirao na nekoliko stotina stranica. Zagreb i Varaždin, primjerice, uz vrlo slične mjesečne rate (prvi nešto više, drugi neznatno manje) nakon tri desetljeća u vlasništvo dobivaju tek dvorane.

ugovor-1

Dovršetak cijelog kompleksa, dakle, bio je garancija za njegovu isplativost, a Kuretovim tajnim dodacima investitorima je omogućen elegantniji “bijeg” iz Lore. Hoće li se ostatak Spaladium centra izgraditi ili će dvorana doista ostati na “batrljku”, ovisi, čini se, o puno faktora: vojsci koja okupira obližnju vojarnu u Lori, investitorima koji usred krize sve teže nalaze izvore financiranja, te bankama (Zagrebačka, Erste i Bank Austria), koje su "i po Kuretovu priznanju" dobro “pritisnule”. Jednim od aneksa rok dovršetka pomaknut je za godinu dana, no to se ne smatra spornim jer u vremenu recesije investitorima doista nije jednostavno osigurati kredite za gradnju.

Direktorica tvrtke “Sportski grad” Elinda Ravlić, koja je s novinarima željela komunicirati jedino pisanim putem, na naša jednostavna pitanja "hoće li se poštivati rokovi, jesu li osigurana sredstva i određen datum početka radova"nije odgovorila.

Neslužbeno, pak, doznajemo da će konzorcij triju tvrtki gradonačelniku Željku Kerumu ponuditi svoje viđenje rješenja problema: zamislili su da se u stometarskom tornju u Lori smjeste gradska administracija i zaposlenici svih javnih gradskih poduzeća, čime bi se osigurala realizacija projekta, dok bi istodobno na desecima lokacija u gradu ostale slobodne nekretnine kojima bi Grad mogao potaknuti investiranje. Praznom bi ostala zgrada Banovine, koja se ionako prenamjenjuje u hotel, ali i velika lokacija na Trgu Hrvatske bratske zajednice gdje se trebala graditi nova zgrada gradske uprave, te deseci objekata u kojima danas rade stotine zaposlenika gradskih tvrtki. Reakciju gradonačelnika Keruma do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti.

- Koliko znam, novac nije problem, nego se s gradnjom čeka zbog nejasnog odnosa Ministarstva obrane i mogućnosti da se projekt u svakom trenutku zaustavi - kazao nam je dobro upućen izvor iz jedne od triju tvrtki koje grade u Lori.

Kerumovi neboderi

- Nedavno je objavljen i skori početak gradnje pet Kerumovih nebodera u neposrednoj blizini, pa je MORH reagirao prilično nervozno. Nama su već propisali da ne smijemo imati prozore na sjevernoj i zapadnoj strani nebodera, zbog čega smo preprojektirali cijeli toranj, no imamo osjećaj da to nije sve. U takvoj nesigurnosti nijedna banka neće nas pratiti - kazao nam je naš izvor. Upravo zbog toga, kaže, dogovor s Kerumom o smještaju gradske administracije bio bi dobar “osigurač”.

U Ministarstvu obrane provjerili smo ove tvrdnje: od glasnogovornika Gorana Grošinića dobili smo potvrdu za “slijepe fasade” na sjevernom i zapadnom pročelju, dok nikakve nove uvjete nije spomenuo. Potpisani rok dovršetka cijelog kompleksa Spaladium centra jest 30. prosinca 2011. godine, te ne može biti pomaknut bez novog aneksa ugovora. Ako se odustane od gradnje, ugovor se raskida na štetu investitora, a hoće li Grad u tom slučaju uspjeti naplatiti štetu SEnD pa, bez Kuretovih aneksa i s bankovnim jamstvom bilo bi puno lakše.


Kružić je osigurao isplativost

Osnovni ugovor Grada Splita i konzorcija triju tvrtki djelo je uglednog profesora splitskog Ekonomskog fakulteta Dejana Kružića, kojega je bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić angažirao za ovaj posao. Kružić je, nakon dugih pregovora, isposlovao brojne zaštitne klauzule i osigurao isplativost projekta za Grad, među ostalim i one koje je Kuret naknadno izbrisao.

Na Ekonomskom fakultetu ovaj posao nedavno je bio tema jednog magistarskog rada, kao ogledni primjer kako javno-privatno partnerstvo može biti korisno za grad te uz to i “isprovocirati razvoj”. U pregovore oko Kuretovih aneksa i izmjene ključnih dijelova ugovora, Kružić nije bio uključen

Na tom poslu radio je Saša Marenjak, profesor iz zagrebačkog Hrvatskog instituta za mostove i konstrukcije kao gradskog konzultanta, no SEnD kao ni Kružić SEnD nije želio davati nikakve izjave o ovoj temi jer mu u ugovoru stoji da informacije medijima može dati jedino Grad Split.


Kuret: Kerum lupeta

Bivšega splitskoga gradonačelnika Ivana Kureta upitali smo za razloge skrivanja ugovora i sklapanja dvaju spornih aneksa. Sukus: bilo je ugroženo rukometno prvenstvo, a to se nije smjelo dogoditi.

- Ne, nismo ih skrivali! Ugovor je autorsko djelo i ne smije se iznositi iz Banovine!

- No zašto su aneksi potpisani mimo javnosti? Usvojeni su na sjednici Poglavarstva... ... na kojoj nije bilo novinara!

- Ma ne znam, imali smo pet stotina sjednica, tko će se sjetiti...

- Zašto ste ih uopće potpisivali?

- Zato što je trebalo promijeniti neke elemente ugovora oko osiguranja financiranja, banke su zahtijevale...

- Zašto ste “Sportskom gradu” omogućili da povuče novac s posebnog računa, na kojem se čuvao sve dok se ne osigura gradnja cijelog kompleksa?

  - Opet, to je bio uvjet banke, tražili su da se novac od mjesečne zakupnine izravno prosljeđuje za plaćanje kredita. Bilo je to šest mjeseci uoči Svjetskog rukometnog prvenstva i bojali smo se da dvorana ostane nedovršena, da nam ostane otvoreno gradilište...

Vaš nasljednik Kerum tvrdi da je posao oko Spaladium Arene štetan za Grad?

-On lupeta i bezobrazan je, morao bi se bolje raspitati. To su teške optužbe, Kerum ne bi smio iznositi svoj stav o stvarima o kojima nema pojma.


Kuretovi izbrisani članci

•• 2.17

“Ukoliko naručitelj preuzme Izvršiteljeve obaveze prema Zajmodavcu (ako Grad preuzme kredit za dvoranu, op.a.), ovaj Ugovor se raskida, Dvorana i Komercijalni prostori prelaze u vlasništvo naručitelja i Naručitelj ima pravo pozvati garanciju matične tvrtke.” Objašnjenje: Dakle, po prvom ugovoru Grad je imao “osigurač”, u slučaju raskida mogao je bez problema i bez sudskog spora naplatiti svu štetu, gubitke ili troškove. Kuretovim aneksom ova mogućnost je izbrisana.

•• 13.6

“Ukoliko Izvršitelj ne osigura financiranje Komercijalnih prostora do početka uporabe Dvorane, suglasan je da Naručitelj plaća mjesečnu zakupninu na poseban račun, a Izvršitelj ne može raspolagati uplaćenim sredstvima mjesečnih zakupnina sve dok ne osigura adekvatno financiranje za gradnju Komercijalnih prostora, ili ne izgradi Komercijalne prostore.”

Objašnjenje: Dakle, državnih i gradskih tri milijuna kuna mjesečno trebalo se uplaćivati na poseban račun sve dok se ne osigura izgradnja cijelog kompleksa, čime bi se jamčila i isplativost projekta za grad Split. Bivši gradonačelnik potpisao je brisanje ovog članka i “oslobodio” novac za konzorcij triju tvrtki.


Skrivanje ugovora

U travnju ove godine potpisani novinar nekoliko je tjedana opsjedao gradsku upravu i tražio na uvid ugovor o Spaladium Areni te sve njegove dodatke, budući da smo imali informaciju da su se dokumenti potpisivali mimo Gradskog vijeća. Dapače, potpisivali su se i mimo javnosti, budući da su usvojeni na sjednicama Gradskog poglavarstva na koje nekim čudom novinari nisu bili pozvani.

Nakon službenog zahtjeva stiglo nam je kraće objašnjenje zbog čega su aneksi potpisani (no prešućena su dva ključna detalja), te poziv da ugovor i dodatke dobijemo “na uvid”. No, u Banovini su nam svejedno pokazali tek drugi aneks, iz kojega je bilo nemoguće protumačiti cijeli posao, a skrivanje ostatka dokumenata pravdali su njihovom “glomaznošću”.

U Kuretovoj gradskoj upravi formirali su komisiju od pet gradskih činovnika, koja je trebala blagosloviti izmjene ugovora sa “Sportskim gradom”, no jedan od članova komisije u neslužbenom razgovoru nam je priznao da ni on nikako nije mogao doći do originalnog dokumenta.

Amerikanci u bijegu

Američka tvrtka “Global Spectrum”, koja je s tvrtkom “Sportski grad” bila sklopila ugovor o upravljanju Spaladium Arenom, iz Splita je pobjegla glavom bez obzira nakon samo šest mjeseci prilično neuspješnog rada. Zaposlenici, od kojih je većina dobila otkaz, tvrde da se radilo o planskom potezu, dok su Amerikanci neslužbeno poručili da su bili “prisiljeni otići”.

Sa splitskim medijima, naravno, više ne komuniciraju. Jesu li dobili predviđenu odštetu za raskidanje posla, nije poznato, budući da se radi o njihovom poslovnom odnosu sa “Sportskim gradom”. Grad Split s ovim nema veze, niti bi odšteta bila isplaćena iz gradskog proračuna.

Spaladium Arenom danas tako upravlja “Sportski grad”, no u stvarnosti se ondje ništa ne događa.Sve informacije vezane uz daljnju komercijalizaciju Spaladium Arene ćete dobiti u dogledno vrijeme, službeni je odgovor direktorice Elinde Ravlić.





[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bivsi-gradonacelnik-kuret-tajno-promijenio-ugovor-za-spaladium-arenu-kuret-kerum-lupeta-60063 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e5288120e622dfad5e7b61e94b8ecd5ea172856 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+gradona%C4%8Delnik+Kuret+tajno+promijenio+ugovor+za+Spaladium+Arenu%3B+Kuret%3A+Kerum+lupeta+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbivsi-gradonacelnik-kuret-tajno-promijenio-ugovor-za-spaladium-arenu-kuret-kerum-lupeta-60063 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbivsi-gradonacelnik-kuret-tajno-promijenio-ugovor-za-spaladium-arenu-kuret-kerum-lupeta-60063 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Je li Kuret imao  opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani - utvrdit će Državno odvjetništvo, no njegov potpis nalazi se na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj. Naime, on je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio d [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obrovac pod marjanom   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaobrovac pod marjanom  

Bivši gradonačelnik Kuret tajno promijenio ugovor za Spaladium Arenu; Kuret: Kerum lupeta

Piše PSD.
18. srpnja 2009. - 14:30
Je li Kuret imao  opravdanih razloga kriti ugovor o dvorani - utvrdit će Državno odvjetništvo, no njegov potpis nalazi se na dva sporna dodatka kojima je Grad stavljen u puno nepovoljniji položaj. Naime, on je bez znanja Gradskog vijeća ugovorio dva aneksa s tvrtkom ‘Sportski grad’, čime su investitorima u Lori znatno olabavljeni uvjeti

Kružić je osigurao isplativost

Osnovni ugovor Grada Splita i konzorcija triju tvrtki djelo je uglednog profesora splitskog Ekonomskog fakulteta Dejana Kružića, kojega je bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić angažirao za ovaj posao. Kružić je, nakon dugih pregovora, isposl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:29