stdClass Object ( [id] => 1334428 [title] => Bit ćemo gladni kruha?! Cijene pekarskih proizvoda rasle nam najviše u Uniji. Ne zaostaju puno ni jaja, krumpir... [alias] => bit-cemo-gladni-kruha-cijene-pekarskih-proizvoda-rasle-nam-najvise-u-uniji-ne-zaostaju-puno-ni-jaja-krumpir [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u Uniji. Hrvatska je rastom cijena svinjetine druga u EU-u, skokom cijena jaja treća, krumpira četvrta, rastom cijena svježeg voća i povrća peta, prva po rastu cijena zamrznutog voća i povrća...

Inflacija u Hrvatskoj usporava, a s njom i cijene hrane, no umjesto da pada na ljestvici poskupljenja u Europskoj uniji ona raste jer u drugim zemljama rast cijena usporava i više, dok u nekim namirnice pojeftinjuju. Tako je, na primjer, od rujna prošle godine do kraja istog mjeseca ove godine kruh u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, poskupljivao i po 35 posto i stopama rasta cijena držao od četvrtog do šestog mjesta u EU-u.

Razina poskupljenja kruha se smanjuje, ali u drugim zemljama cijene usporavaju znatno više, pa je Hrvatska u rujnu prvi put preskočila Mađarsku u kojoj je mjesecima kruh poskupljivao i više od 80 posto. U rujnu je u Hrvatskoj kruh poskupio 13 posto, u Mađarskoj 9,2 posto, a najviše su cijene porasle u Nizozemskoj - 15 posto.

Novi paket mjera

Prema indeksu potrošačkih cijena inflacija u rujnu u Hrvatskoj je iznosila 6,7 posto, a cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su 10,4 posto, dok Eurostat cijene mjeri harmoniziranim indeksom koji uključuje i potrošnju turista, prema kojem je u rujnu inflacija bila 7,4 posto, a cijene hrane su porasle 10,6 posto.

Hrvatska je tako u rujnu, treći mjesec zaredom, šesta razinom stope inflacije u Europskoj uniji, što je njezino najgore pozicioniranje od rujna prošle godine. Poskupljenjem hrane Hrvatska se cijele ove godine penje na više pozicije u Europskoj uniji i sve je manje zemalja u kojima više poskupljuje hrana.

Od siječnja do travnja, prema podacima Eurostata, Hrvatska je bila pozicionirana između 15. i 19. mjesta u EU-u po poskupljenju hrane, u lipnju je izbila na peto mjesto, a u rujnu nakon kratkotrajnog poboljšanja opet skočila na šesto.

Nakon što je sredinom prošlog mjeseca Vlada u novom paketu mjera spustila cijene za još 23 proizvoda na njih ukupno 30 i ujedno im do daljnjeg zamrznula cijene, dogovorila je s trgovačkim lancima vraćanje cijena ukupne potrošačke košarice na razinu s kraja prošle godine. Lanci su spuštali cijene, Konzum je objavio da do kraja ove godine zaključao cijene za više od 1200 proizvoda. Uz proizvode kojima su cijene zamrznute u rujnu prošle godine, a to su suncokretovo ulje, mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, glatko i oštro brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, u košarici su se od hrane našli krumpiri, sir gauda, jaja, jogurt u čašici, riža, špageti, svinjski i juneći vrat, pileće i pureće hrenovke, hamburger, šareni grah, mrkva, jabuke gala, limun, mliječna čokolada, pasirana rajčica i sirup sa šećerom.

---

image

ILUSTRACIJA

Tonći Plazibat/Cropix
---

Od proizvoda koje su sredinom prošlog mjeseca ušle u krug proizvoda sa zamrznutim cijenama većih padova nije bilo. Očito ćemo na njih još pričekati. Cijene riže su i bez zamrzavanja bile među najnižima u cijeloj Uniji od početka ove godine. U kolovozu i srpnju u samo je dvije zemlje cijena riže porasla manje nego u hrvatskim trgovinama. Sir je u Hrvatskoj najviše bio poskupio u protekloj godini u prosincu, i to 34 posto, što je bio rast koji joj je osigurao sedmo mjesto po poskupljenjima u Uniji. Od tada cijene siru rastu po znatno nižim stopama i od srpnja ove godine je među zemljama s najnižim stopama. U rujnu, kada su cijene sira u Hrvatskoj narasle 3,1 posto, manje je poskupio samo u šest zemalja. Reklo bi se da su se cijene smirile i bez intervencije Vlade.

Svježe voće - friška poskupljenja

Jaja su jedan od proizvoda kojima cijene u Hrvatskoj, čini se, nezaustavljivo rastu i našla su se od sredine rujna u Vladinu paketu mjera. Od rujna prošle godine do ožujka ove godine Hrvatska je uglavnom bila peta po poskupljenju jaja u Uniji, da bi od travnja do kolovoza ove godine skočila na drugo mjesto.

Jaja su u rujnu poskupjela u Hrvatskoj 22,1 posto i pala je na treće mjesto poskupljenja u EU-u jer je Malta za par postotnih bodova preskočila Hrvatsku. Od travnja ove godine Hrvatska je poskupljenjem jaja prešišala Mađarsku u kojoj su jaja posljednjih mjeseci prošle godine poskupljivala i po 103 posto.

Svježe je voće u Hrvatskoj do ožujka ove godine uglavnom usporavalo s rastom cijena, što je bio u zlatnoj sredini među članicama EU-u, da bi na proljeće cijene počele rasti pa je u rujnu s 15 posto rasta cijena Hrvatska bila peta u Uniji po poskupljenjima. Cijene svježeg povrća su posljednjih mjeseci prošle godine čak toliko padale da se bilježilo pojeftinjenje, a zemlja je bila među članicama s najmanjim poskupljenjem.

---

image

-SPECIJAL SD- Sibenik, 181023. Reportaza o cijenama voca i povrca, te ribe s pijace i peskarije. Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Nažalost, stvari su se preokrenule pa od ožujka povrću opet cijene rastu toliko da je među najskupljim zemljama, pa je Hrvatska u kolovozu bila šesta, a u rujnu peta zemlja po poskupljenjima. Krumpir ove godine značajno poskupljuje i od lipnja do kraja kolovoza Hrvatska je druga u Uniji rastom cijena od 42 po 50 posto, a te su cijene u rujnu kliznule na četvrto mjesto s poskupljenjem od 28 posto. Rastom cijena tjestenine koji je ove godine dobio krila Hrvatska je u kolovozu ove godine bila četvrta i s 11,8 posto prešišala Mađarsku, kojoj su protekle godine cijene tjestenini rasle i po 70 posto, da bi u rujnu pala na šesto mjesto s poskupljenjem od devet posto.

Brašno je u Hrvatskoj zamrznutih cijena od rujna prošle godine kada je bilo poskupjelo 19 posto i do kolovoza ove godine te su cijene uglavnom padale i Hrvatska je po brašnu bila u skupini pet zemalja s najmanjim rastom cijena. U kolovozu su se stvari promijenile i cijene brašnu su počele rasti pa je u rujnu taj rast iznosio 9,7 posto, po čemu je Hrvatska izbila na 10. mjesto po rastu cijena u Uniji.

Štićena svinjetina

Svinjetina je u Hrvatskoj štićena cijelu proteklu godinu i do travnja ove godine bila je u skupini zemalja s najmanjim rastom cijena tog mesa, a od tada poskupljuje toliko da je u lipnju izbila na četvrto mjesto, a u rujnu kada su cijene svinjetine skočile 15,5 posto izbila na drugo mjesto i veće poskupljenje od 17,4 posto Eurostat bilježi samo u Bugarskoj. Sasvim drugačija situacije je s piletinom koja je također među hranom kojoj Vlada zamrzla cijene prije godinu dana. Piletina je u rujnu pojeftinila za 2,1 posto i tu je Hrvatska uspješnija nego sa svinjetinom jer su samo četiri zemlje imale veće pojeftinjenje. Cijele ove godine hrvatske su cijene rasle manje nego u ostatku Unije i bile su rastom od 20. do 25. mjesta.

Najuspješnije zamrzavanje cijena dogodilo se sa suncokretovim uljem jer mu je rast cijena protekle godine s jednim mjesecom izuzetka usporavao da bi onda od početka ove godine cijene počele padati i to je pojeftinjenje iznosilo od 2,5 posto do 42 posto. Samo u rujnu te su cijene jestivim biljnim uljima pale 30 posto, a više su cijene pale samo u četiri zemlje. Dok stvari za građane stoje bolje s cijenama suncokretova ulja, nisu iste sreće s maslinovim uljem, čije su cijene u rujnu porasle 35 posto, po čemu je Hrvatska šesta u Europi. Masti su poskupjele 13,8 posto u rujnu i to je bio drugi najveći rast cijena, dimljeno meso samo šest zemalja poskupjelo više od hrvatskih 12,5 posto. Deveti smo s poskupljenjem svježe ribe od 9,1 posto, treći je po poskupljenju janjetine od 10,5 posto, a polako teletina i govedina čiji je rast cijena bio među najnižima lani u EU-u, ubrzavaju s poskupljenjem,1 posto rasta cijena teletine i govedine imala je Hrvatska u rujnu, a Hrvatska je do lipnja ove godine bila zemlja s najmanjim poskupljenima teletine i govedine, da bi u rujnu sa 7,1 posto rasta cijena izbila među zemlje s velikim rastom cijena.

---

image


ILUSTRACIJA

Nikola Vilić/Cropix
---

Koriste priliku

Cijene hrane u Hrvatskoj su u protekloj godini, od lanjskog do ovogodišnjeg rujna, ubrzale rast nakon ljeta pa su najviše rasle u tri mjeseca prije uvođenja eura. U listopadu prošle godine bile su narasle 19,4 posto, u studenom 19,1 posto, a u prosincu 18,8 posto, prema podacima Eurostata. To su bila najveća poskupljenja hrane u protekloj godini, a u siječnju ove godine kada je uveden euro, cijene hrane porasle su 17,2 posto i od tada rastu po manjim stopama.

Premda je teško zaključiti koliko je za poskupljenje kriva inflacija, a koliko euro, jasno je da je inflacija najzaslužnija za poskupljenje, ali dio tog rasta možemo pripisati promućurnosti svih onih koji nisu čekali uvođenje eura, nego su cijene zaokružili prije prvog siječnja ove godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI SMO PRVACI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MI SMO PRVACI! 2 0 8475 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 13:51:39 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-29 06:33:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-29 06:33:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bit ćemo gladni kruha?! Cijene pekarskih proizvoda rasle nam najviše u Uniji. Ne zaostaju puno ni jaja, krumpir... [metakey] => poskupljenja, inflacija, EU, kruh, pekarski proizvodi, jaja, Krumpir, vino, standard, inflacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/24157459.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/2926777.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/8603274.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25873343.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/21944580.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/21944528.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini gra\u0111ani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najvi\u0161e rasle u Uniji<\/p>","


\nILUSTRACIJA<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

-SPECIJAL SD- Sibenik, 181023. Reportaza o cijenama voca i povrca, te ribe s pijace i peskarije.","

Specijal STIL
\nSplit, 090522.
\nPekarnica i pekara Bobis u Spincicevoj ulici.Kruh od dugofermentiranog tijesta i kiselog tijesta.
\nNa fotografiji: Didov kruh, jedan od najprodavaniju u pekarnicama Bobisa.
","

Specijal STIL
\nSplit, 090522.
\nPekara Kruv.Kruh od dugofermentiranog tijesta i kiselog tijesta.
\nNa fotografiji: Psenicni kruh.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24157459_1920.jpg":"1920x1080","k_24157459_1280.jpg":"1280x1280","k_24157459_1024.jpg":"1024x1024","k_24157459_640.jpg":"640x640","k_24157459_480.jpg":"480x480","k_24157459_340.jpg":"340x340","k_24157459_220.jpg":"220x220","o_24157459_1280.jpg":"1280x853","o_24157459_1024.jpg":"1024x682","o_24157459_640.jpg":"640x426","o_24157459_480.jpg":"480x320","o_24157459_340.jpg":"340x226","o_24157459_220.jpg":"220x146","h_24157459_1280.jpg":"1280x854","h_24157459_1024.jpg":"1024x683","h_24157459_640.jpg":"640x427","h_24157459_480.jpg":"480x320","h_24157459_340.jpg":"340x227","h_24157459_220.jpg":"220x147","pp_24157459_1280.jpg":"1280x1628","pp_24157459_1024.jpg":"1024x1303","pp_24157459_640.jpg":"640x814","pp_24157459_480.jpg":"480x611","pp_24157459_340.jpg":"340x432","pp_24157459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_2926777_1920.jpg":"1920x1080","k_2926777_1280.jpg":"1280x1280","k_2926777_1024.jpg":"1024x1024","k_2926777_640.jpg":"640x640","k_2926777_480.jpg":"480x480","k_2926777_340.jpg":"340x340","k_2926777_220.jpg":"220x220","o_2926777_1280.jpg":"1280x851","o_2926777_1024.jpg":"1024x681","o_2926777_640.jpg":"640x425","o_2926777_480.jpg":"480x319","o_2926777_340.jpg":"340x226","o_2926777_220.jpg":"220x146","h_2926777_1280.jpg":"1280x854","h_2926777_1024.jpg":"1024x683","h_2926777_640.jpg":"640x427","h_2926777_480.jpg":"480x320","h_2926777_340.jpg":"340x227","h_2926777_220.jpg":"220x147","pp_2926777_1280.jpg":"1280x1628","pp_2926777_1024.jpg":"1024x1303","pp_2926777_640.jpg":"640x814","pp_2926777_480.jpg":"480x611","pp_2926777_340.jpg":"340x432","pp_2926777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_8603274_1920.jpg":"1920x1080","k_8603274_1280.jpg":"1280x1280","k_8603274_1024.jpg":"1024x1024","k_8603274_640.jpg":"640x640","k_8603274_480.jpg":"480x480","k_8603274_340.jpg":"340x340","k_8603274_220.jpg":"220x220","o_8603274_1280.jpg":"1280x854","o_8603274_1024.jpg":"1024x683","o_8603274_640.jpg":"640x427","o_8603274_480.jpg":"480x320","o_8603274_340.jpg":"340x227","o_8603274_220.jpg":"220x146","h_8603274_1280.jpg":"1280x854","h_8603274_1024.jpg":"1024x683","h_8603274_640.jpg":"640x427","h_8603274_480.jpg":"480x320","h_8603274_340.jpg":"340x227","h_8603274_220.jpg":"220x147","pp_8603274_1280.jpg":"1280x1628","pp_8603274_1024.jpg":"1024x1303","pp_8603274_640.jpg":"640x814","pp_8603274_480.jpg":"480x611","pp_8603274_340.jpg":"340x432","pp_8603274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_25873343_1920.jpg":"1920x1080","k_25873343_1280.jpg":"1280x1280","k_25873343_1024.jpg":"1024x1024","k_25873343_640.jpg":"640x640","k_25873343_480.jpg":"480x480","k_25873343_340.jpg":"340x340","k_25873343_220.jpg":"220x220","o_25873343_1280.jpg":"1280x830","o_25873343_1024.jpg":"1024x664","o_25873343_640.jpg":"640x415","o_25873343_480.jpg":"480x311","o_25873343_340.jpg":"340x220","o_25873343_220.jpg":"220x142","h_25873343_1280.jpg":"1280x854","h_25873343_1024.jpg":"1024x683","h_25873343_640.jpg":"640x427","h_25873343_480.jpg":"480x320","h_25873343_340.jpg":"340x227","h_25873343_220.jpg":"220x147","pp_25873343_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873343_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873343_640.jpg":"640x814","pp_25873343_480.jpg":"480x611","pp_25873343_340.jpg":"340x432","pp_25873343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1100","hd_21944580_1920.jpg":"1920x1080","k_21944580_1280.jpg":"1280x1280","k_21944580_1024.jpg":"1024x1024","k_21944580_640.jpg":"640x640","k_21944580_480.jpg":"480x480","k_21944580_340.jpg":"340x340","k_21944580_220.jpg":"220x220","o_21944580_1280.jpg":"1280x733","o_21944580_1024.jpg":"1024x586","o_21944580_640.jpg":"640x366","o_21944580_480.jpg":"480x275","o_21944580_340.jpg":"340x194","o_21944580_220.jpg":"220x126","h_21944580_1280.jpg":"1280x854","h_21944580_1024.jpg":"1024x683","h_21944580_640.jpg":"640x427","h_21944580_480.jpg":"480x320","h_21944580_340.jpg":"340x227","h_21944580_220.jpg":"220x147","pp_21944580_1280.jpg":"1280x1628","pp_21944580_1024.jpg":"1024x1303","pp_21944580_640.jpg":"640x814","pp_21944580_480.jpg":"480x611","pp_21944580_340.jpg":"340x432","pp_21944580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1287","hd_21944528_1920.jpg":"1920x1080","k_21944528_1280.jpg":"1280x1280","k_21944528_1024.jpg":"1024x1024","k_21944528_640.jpg":"640x640","k_21944528_480.jpg":"480x480","k_21944528_340.jpg":"340x340","k_21944528_220.jpg":"220x220","o_21944528_1280.jpg":"1280x858","o_21944528_1024.jpg":"1024x686","o_21944528_640.jpg":"640x429","o_21944528_480.jpg":"480x321","o_21944528_340.jpg":"340x227","o_21944528_220.jpg":"220x147","h_21944528_1280.jpg":"1280x854","h_21944528_1024.jpg":"1024x683","h_21944528_640.jpg":"640x427","h_21944528_480.jpg":"480x320","h_21944528_340.jpg":"340x227","h_21944528_220.jpg":"220x147","pp_21944528_1280.jpg":"1280x1628","pp_21944528_1024.jpg":"1024x1303","pp_21944528_640.jpg":"640x814","pp_21944528_480.jpg":"480x611","pp_21944528_340.jpg":"340x432","pp_21944528_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4253242 Threads: 3 Questions: 130796014 Slow queries: 56133 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3944073 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/bit-cemo-gladni-kruha-cijene-pekarskih-proizvoda-rasle-nam-najvise-u-uniji-ne-zaostaju-puno-ni-jaja-krumpir-1334428 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bit-cemo-gladni-kruha-cijene-pekarskih-proizvoda-rasle-nam-najvise-u-uniji-ne-zaostaju-puno-ni-jaja-krumpir-1334428?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452515 [name] => POSKUPLJENJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poskupljenja [link] => /tag/poskupljenja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 308037 [name] => EU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu [link] => /tag/eu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303581 [name] => kruh [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kruh [link] => /tag/kruh ) [4] => stdClass Object ( [id] => 635371 [name] => pekarski proizvodi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-06 09:49:30 [main_article_id] => 0 [alias] => pekarski-proizvodi [link] => /tag/pekarski-proizvodi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 351599 [name] => jaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jaja [link] => /tag/jaja ) [6] => stdClass Object ( [id] => 498360 [name] => Krumpir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krumpir [link] => /tag/krumpir ) [7] => stdClass Object ( [id] => 422488 [name] => vino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vino [link] => /tag/vino ) [8] => stdClass Object ( [id] => 308277 [name] => standard [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => standard [link] => /tag/standard ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI SMO PRVACI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bit ćemo gladni kruha?! Cijene pekarskih proizvoda rasle nam najviše u Uniji. Ne zaostaju puno ni jaja, krumpir... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/24157459.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa Pandžić/Cropix [mainImageDesc] =>

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u Uniji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/24157459.jpg [title] =>

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u Uniji

Vanesa Pandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/2926777.jpg [title] =>


ILUSTRACIJA

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/8603274.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Tonći Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25873343.jpg [title] =>

-SPECIJAL SD- Sibenik, 181023. Reportaza o cijenama voca i povrca, te ribe s pijace i peskarije. Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/21944580.jpg [title] =>

Specijal STIL
Split, 090522.
Pekarnica i pekara Bobis u Spincicevoj ulici.Kruh od dugofermentiranog tijesta i kiselog tijesta.
Na fotografiji: Didov kruh, jedan od najprodavaniju u pekarnicama Bobisa.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/21944528.jpg [title] =>

Specijal STIL
Split, 090522.
Pekara Kruv.Kruh od dugofermentiranog tijesta i kiselog tijesta.
Na fotografiji: Psenicni kruh.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u Uniji. Hrvatska je rastom cijena svinjetine druga u EU-u, skokom cijena jaja treća, krumpira četvrta, rastom cijena svježeg voća i povrća peta, prva po rastu cijena zamrznutog voća i povrća...

Inflacija u Hrvatskoj usporava, a s njom i cijene hrane, no umjesto da pada na ljestvici poskupljenja u Europskoj uniji ona raste jer u drugim zemljama rast cijena usporava i više, dok u nekim namirnice pojeftinjuju. Tako je, na primjer, od rujna prošle godine do kraja istog mjeseca ove godine kruh u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, poskupljivao i po 35 posto i stopama rasta cijena držao od četvrtog do šestog mjesta u EU-u.

Razina poskupljenja kruha se smanjuje, ali u drugim zemljama cijene usporavaju znatno više, pa je Hrvatska u rujnu prvi put preskočila Mađarsku u kojoj je mjesecima kruh poskupljivao i više od 80 posto. U rujnu je u Hrvatskoj kruh poskupio 13 posto, u Mađarskoj 9,2 posto, a najviše su cijene porasle u Nizozemskoj - 15 posto.

Novi paket mjera

Prema indeksu potrošačkih cijena inflacija u rujnu u Hrvatskoj je iznosila 6,7 posto, a cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su 10,4 posto, dok Eurostat cijene mjeri harmoniziranim indeksom koji uključuje i potrošnju turista, prema kojem je u rujnu inflacija bila 7,4 posto, a cijene hrane su porasle 10,6 posto.

Hrvatska je tako u rujnu, treći mjesec zaredom, šesta razinom stope inflacije u Europskoj uniji, što je njezino najgore pozicioniranje od rujna prošle godine. Poskupljenjem hrane Hrvatska se cijele ove godine penje na više pozicije u Europskoj uniji i sve je manje zemalja u kojima više poskupljuje hrana.

Od siječnja do travnja, prema podacima Eurostata, Hrvatska je bila pozicionirana između 15. i 19. mjesta u EU-u po poskupljenju hrane, u lipnju je izbila na peto mjesto, a u rujnu nakon kratkotrajnog poboljšanja opet skočila na šesto.

Nakon što je sredinom prošlog mjeseca Vlada u novom paketu mjera spustila cijene za još 23 proizvoda na njih ukupno 30 i ujedno im do daljnjeg zamrznula cijene, dogovorila je s trgovačkim lancima vraćanje cijena ukupne potrošačke košarice na razinu s kraja prošle godine. Lanci su spuštali cijene, Konzum je objavio da do kraja ove godine zaključao cijene za više od 1200 proizvoda. Uz proizvode kojima su cijene zamrznute u rujnu prošle godine, a to su suncokretovo ulje, mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, glatko i oštro brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, u košarici su se od hrane našli krumpiri, sir gauda, jaja, jogurt u čašici, riža, špageti, svinjski i juneći vrat, pileće i pureće hrenovke, hamburger, šareni grah, mrkva, jabuke gala, limun, mliječna čokolada, pasirana rajčica i sirup sa šećerom.

---

image

ILUSTRACIJA

Tonći Plazibat/Cropix
---

Od proizvoda koje su sredinom prošlog mjeseca ušle u krug proizvoda sa zamrznutim cijenama većih padova nije bilo. Očito ćemo na njih još pričekati. Cijene riže su i bez zamrzavanja bile među najnižima u cijeloj Uniji od početka ove godine. U kolovozu i srpnju u samo je dvije zemlje cijena riže porasla manje nego u hrvatskim trgovinama. Sir je u Hrvatskoj najviše bio poskupio u protekloj godini u prosincu, i to 34 posto, što je bio rast koji joj je osigurao sedmo mjesto po poskupljenjima u Uniji. Od tada cijene siru rastu po znatno nižim stopama i od srpnja ove godine je među zemljama s najnižim stopama. U rujnu, kada su cijene sira u Hrvatskoj narasle 3,1 posto, manje je poskupio samo u šest zemalja. Reklo bi se da su se cijene smirile i bez intervencije Vlade.

Svježe voće - friška poskupljenja

Jaja su jedan od proizvoda kojima cijene u Hrvatskoj, čini se, nezaustavljivo rastu i našla su se od sredine rujna u Vladinu paketu mjera. Od rujna prošle godine do ožujka ove godine Hrvatska je uglavnom bila peta po poskupljenju jaja u Uniji, da bi od travnja do kolovoza ove godine skočila na drugo mjesto.

Jaja su u rujnu poskupjela u Hrvatskoj 22,1 posto i pala je na treće mjesto poskupljenja u EU-u jer je Malta za par postotnih bodova preskočila Hrvatsku. Od travnja ove godine Hrvatska je poskupljenjem jaja prešišala Mađarsku u kojoj su jaja posljednjih mjeseci prošle godine poskupljivala i po 103 posto.

Svježe je voće u Hrvatskoj do ožujka ove godine uglavnom usporavalo s rastom cijena, što je bio u zlatnoj sredini među članicama EU-u, da bi na proljeće cijene počele rasti pa je u rujnu s 15 posto rasta cijena Hrvatska bila peta u Uniji po poskupljenjima. Cijene svježeg povrća su posljednjih mjeseci prošle godine čak toliko padale da se bilježilo pojeftinjenje, a zemlja je bila među članicama s najmanjim poskupljenjem.

---

image

-SPECIJAL SD- Sibenik, 181023. Reportaza o cijenama voca i povrca, te ribe s pijace i peskarije. Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Nažalost, stvari su se preokrenule pa od ožujka povrću opet cijene rastu toliko da je među najskupljim zemljama, pa je Hrvatska u kolovozu bila šesta, a u rujnu peta zemlja po poskupljenjima. Krumpir ove godine značajno poskupljuje i od lipnja do kraja kolovoza Hrvatska je druga u Uniji rastom cijena od 42 po 50 posto, a te su cijene u rujnu kliznule na četvrto mjesto s poskupljenjem od 28 posto. Rastom cijena tjestenine koji je ove godine dobio krila Hrvatska je u kolovozu ove godine bila četvrta i s 11,8 posto prešišala Mađarsku, kojoj su protekle godine cijene tjestenini rasle i po 70 posto, da bi u rujnu pala na šesto mjesto s poskupljenjem od devet posto.

Brašno je u Hrvatskoj zamrznutih cijena od rujna prošle godine kada je bilo poskupjelo 19 posto i do kolovoza ove godine te su cijene uglavnom padale i Hrvatska je po brašnu bila u skupini pet zemalja s najmanjim rastom cijena. U kolovozu su se stvari promijenile i cijene brašnu su počele rasti pa je u rujnu taj rast iznosio 9,7 posto, po čemu je Hrvatska izbila na 10. mjesto po rastu cijena u Uniji.

Štićena svinjetina

Svinjetina je u Hrvatskoj štićena cijelu proteklu godinu i do travnja ove godine bila je u skupini zemalja s najmanjim rastom cijena tog mesa, a od tada poskupljuje toliko da je u lipnju izbila na četvrto mjesto, a u rujnu kada su cijene svinjetine skočile 15,5 posto izbila na drugo mjesto i veće poskupljenje od 17,4 posto Eurostat bilježi samo u Bugarskoj. Sasvim drugačija situacije je s piletinom koja je također među hranom kojoj Vlada zamrzla cijene prije godinu dana. Piletina je u rujnu pojeftinila za 2,1 posto i tu je Hrvatska uspješnija nego sa svinjetinom jer su samo četiri zemlje imale veće pojeftinjenje. Cijele ove godine hrvatske su cijene rasle manje nego u ostatku Unije i bile su rastom od 20. do 25. mjesta.

Najuspješnije zamrzavanje cijena dogodilo se sa suncokretovim uljem jer mu je rast cijena protekle godine s jednim mjesecom izuzetka usporavao da bi onda od početka ove godine cijene počele padati i to je pojeftinjenje iznosilo od 2,5 posto do 42 posto. Samo u rujnu te su cijene jestivim biljnim uljima pale 30 posto, a više su cijene pale samo u četiri zemlje. Dok stvari za građane stoje bolje s cijenama suncokretova ulja, nisu iste sreće s maslinovim uljem, čije su cijene u rujnu porasle 35 posto, po čemu je Hrvatska šesta u Europi. Masti su poskupjele 13,8 posto u rujnu i to je bio drugi najveći rast cijena, dimljeno meso samo šest zemalja poskupjelo više od hrvatskih 12,5 posto. Deveti smo s poskupljenjem svježe ribe od 9,1 posto, treći je po poskupljenju janjetine od 10,5 posto, a polako teletina i govedina čiji je rast cijena bio među najnižima lani u EU-u, ubrzavaju s poskupljenjem,1 posto rasta cijena teletine i govedine imala je Hrvatska u rujnu, a Hrvatska je do lipnja ove godine bila zemlja s najmanjim poskupljenima teletine i govedine, da bi u rujnu sa 7,1 posto rasta cijena izbila među zemlje s velikim rastom cijena.

---

image


ILUSTRACIJA

Nikola Vilić/Cropix
---

Koriste priliku

Cijene hrane u Hrvatskoj su u protekloj godini, od lanjskog do ovogodišnjeg rujna, ubrzale rast nakon ljeta pa su najviše rasle u tri mjeseca prije uvođenja eura. U listopadu prošle godine bile su narasle 19,4 posto, u studenom 19,1 posto, a u prosincu 18,8 posto, prema podacima Eurostata. To su bila najveća poskupljenja hrane u protekloj godini, a u siječnju ove godine kada je uveden euro, cijene hrane porasle su 17,2 posto i od tada rastu po manjim stopama.

Premda je teško zaključiti koliko je za poskupljenje kriva inflacija, a koliko euro, jasno je da je inflacija najzaslužnija za poskupljenje, ali dio tog rasta možemo pripisati promućurnosti svih onih koji nisu čekali uvođenje eura, nego su cijene zaokružili prije prvog siječnja ove godine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa Pandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix
Vanesa Pandžić/Cropix

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u Uniji

Nikola Vilić/Cropix


ILUSTRACIJA

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-SPECIJAL SD- Sibenik, 181023. Reportaza o cijenama voca i povrca, te ribe s pijace i peskarije.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Specijal STIL
Split, 090522.
Pekarnica i pekara Bobis u Spincicevoj ulici.Kruh od dugofermentiranog tijesta i kiselog tijesta.
Na fotografiji: Didov kruh, jedan od najprodavaniju u pekarnicama Bobisa.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Specijal STIL
Split, 090522.
Pekara Kruv.Kruh od dugofermentiranog tijesta i kiselog tijesta.
Na fotografiji: Psenicni kruh.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bit-cemo-gladni-kruha-cijene-pekarskih-proizvoda-rasle-nam-najvise-u-uniji-ne-zaostaju-puno-ni-jaja-krumpir-1334428 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cec8dd2981f97edb992723036495c6fb6ef3e237 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bit+%C4%87emo+gladni+kruha%3F%21+Cijene+pekarskih+proizvoda+rasle+nam+najvi%C5%A1e+u+Uniji.+Ne+zaostaju+puno+ni+jaja%2C+krumpir...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbit-cemo-gladni-kruha-cijene-pekarskih-proizvoda-rasle-nam-najvise-u-uniji-ne-zaostaju-puno-ni-jaja-krumpir-1334428 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbit-cemo-gladni-kruha-cijene-pekarskih-proizvoda-rasle-nam-najvise-u-uniji-ne-zaostaju-puno-ni-jaja-krumpir-1334428 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI SMO PRVACI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMI SMO PRVACI!

Bit ćemo gladni kruha?! Cijene pekarskih proizvoda rasle nam najviše u Uniji. Ne zaostaju puno ni jaja, krumpir...

Piše Sanja Stapić
29. listopada 2023. - 07:33
Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u UnijiVanesa Pandžić/Cropix

Po poskupljenju kruha Hrvatska je u rujnu bila peta u EU-u, a njezini građani osim skupog kruha jedu i pekarske proizvode kojima su cijene najviše rasle u Uniji. Hrvatska je rastom cijena svinjetine druga u EU-u, skokom cijena jaja treća, krumpira četvrta, rastom cijena svježeg voća i povrća peta, prva po rastu cijena zamrznutog voća i povrća...

Inflacija u Hrvatskoj usporava, a s njom i cijene hrane, no umjesto da pada na ljestvici poskupljenja u Europskoj uniji ona raste jer u drugim zemljama rast cijena usporava i više, dok u nekim namirnice pojeftinjuju. Tako je, na primjer, od rujna prošle godine do kraja istog mjeseca ove godine kruh u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, poskupljivao i po 35 posto i stopama rasta cijena držao od četvrtog do šestog mjesta u EU-u.

Raz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:55