StoryEditorOCM
Hrvatska‘u duhu evanđelja‘

Biskupi se oglasili oko nadolazećih izbora: ‘Ne navijamo ni za koga, a vi se nemojte dati zavesti od ovih...‘

Piše JL
3. travnja 2024. - 13:03

Komisije HBK-a Iustitia et pax izdala je izjavu u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom ‘Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države‘.

- Ne oglašavamo se zbog svega, samo onda kad smatramo da je to zaista potrebno. Smatramo da su izbori prilika kada se mora progovoriti. Izjavu smo napisali u duhu Evanđelja i socijalnog nauka Crkve - rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljena izjava.

- Jedini cilj nam je pridonijeti općem dobru hrvatskoga društva. Mi smo politički neutralni, ne navijamo ni za koga. Poštujemo pluralnost društva i onu koju imaju naši vjernici - rečeno je, prenosi N1.

Tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić otkrio je koji su to ciljevi koje se ovom izjavom žele postići. Prvi je da se građane ne obeshrabruje u izlasku na izbore i poziv građanima da izađu na birališta.

Osobito su, kaže Dugalić, zainteresirani za to kako pojedine političke opcije želje riješiti demografska pitanja, pitanja migracija…

Član Komisije mons. prof. dr. Stjepan Baloban govorio je o tome što je opće dobro prema socijalnom nauku Crkve.

- Opće dobro omogućuje svakom čovjeku da može živjeti dostojno čovjeka - kaže.

Naglašava kako ova izjava nije političko govorenje, nego je isključivo utemeljena na socijalnom nauku Crkve te da vjeruje da će ona tako i biti shvaćena.

- Katolike se podsjeća da vjera nije samo privatna stvar nego ima i društvenu dimenziju. Drugim riječima, vjernik nije odgovoran samo za svoj privatni život, nego je suodgovoran za život zajednice u kojoj živi - kaže Baloban.

Podsjeća da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina.

- Ali nije dovoljno samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane - kaže.

Baloban je upozporio na opasnosti ‘populizma koji raspiruje najniže sebične sklonosti nekih slojeva društva‘.

Poručio je građanima i da se ‘ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije‘.

Odgovarajući na pitanja novinara, mons. Dugalić kaže da se Crkva ne svrstava ni na jednu stvar, nego je za pravednost i zakonitost.

- Da moj brat ili bilo tko to krši, ja bih mu rekao da to ne može tako - govori.

Mons. Dugalić kaže i kako Ustav obvezuje sve građane.

- Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli - poručuje.

- Ako nam se privatno obrati, reći ćemo mu. Slobodno može doći. Mi smo samo rekli temelje načela jednog društvenog poretka, nismo se nikome obratili - rekao je Dugalić na pitanje o predsjedniku Milanoviću.

Što se tiče borbe protiv korupcije sada vladajuće stranke, Dugalić kaže kako građanima prepušta odluku o tome je li ta borba bila uspješna.

- Mi smo samo rekli da borba protiv korupcije mora biti priorite svih političkih opcija.

Dugalić smatra i da je demografija pitanje svih pitanja.

- Što nam vrijedi država ako nitko ne živi u toj državi - ustvrdio je.

Kaže i kako Crkva nije imala nikakvih problema ni s jednom političkom opcijom te da su imali jako dobre odnose s Vladom Ivice Račana.

- Crkva živi u svom narodu - poručio je za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:36