stdClass Object ( [id] => 112935 [title] => Bešćutna gospodo, biste li i svoju majku izbacili na ulicu? [alias] => bescutna-gospodo-biste-li-i-svoju-majku-izbacili-na-ulicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, čiji je zadatak bio da jučer, prema pravomoćnom sudskom nalogu, deložira iz stana 98-godišnju Karmelu Stivi, vratila se u Šibenik poluobavljena posla.

Ništavna darovnica

Najstarija Rogozničanka, koja već punih 38 godina živi u tom stanu u Zvečevarskoj ulici 23 u Rogoznici, odbila je potpisati papir kojim se obvezuje da će dragovoljno sama, u roku od 30 dana, napustiti stan koji joj je na prijevaru otela njezina unuka Ksenija Drnasin i prodala ga Splićaninu Anti Dujmoviću.

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, kao i Ante Dujmović i njegov opunomoćenik u startu su morali odustati od trenutne najavljene deložacije zbog straha da bi teško psihičko stanje oronule starice, na što su dan ranije i pismeno upozorili psihijatar dr. Boris Zmijanović i njezina obiteljska liječnica Nives Nonković, moglo dovesti do najtežih posljedica.

Na ustrajno inzistiranje novog vlasnika stana Ante Dujmovića i njegova opunomoćenika, koji su izrijekom kazali da ne odustaju da iz svojeg stana deložiraju nemoćnu staricu, najavljeno je da će za 30 dana sudski ovršitelji ponovo pokucati na vrata Karmele Stivi. Pri tome će im, najvjerojatnije, pojačanje biti socijalni radnici, liječnik i policija, dakle društvo koje i inače odrađuje nasilne deložacije.

- Traže od mene da potpišem kako ću se iseliti iz svog stana koji sam ovim rukama zaradila. Ni mrtva neću staviti potpis na taj papir. Gdje ću se iseliti? Da mi je sada unuka tu, zadavila bih je evo ovim rukama. Pitam te ljude bi li oni svoju majku od 98 godina izbacili na ulicu. Otkako mi je na prijevaru otela i prodala stan, svaki dan se naplačem.

Ne znam kako mi do sada srce nije puklo. Jest, doktor Zmijanović mi je dao tablete za smirenje. Popila sam ih, ali više neću. Izbace li me na ulicu, bacit ću se pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti - kroz jecaje će nesretna starica. Podsjetimo, kalvarija Karmele Stivi počela je 1997. godine, kada ju je unuka Ksenija Drnasin, koja je prvi put u životu pokucala na vrata svoje bake u Rogoznici, tobože zabrinuta za njezino zdravlje i starost, nagovorila da joj daruje stan.

Karmela, premda ju, inače, život nije mazio, povjerovala je unuci. - Mislila sam kako činim dobro djelo. Ni u snu nisam pomislila da bi mogla prodati stan dok sam živa i izbaciti me van - kaže ogorčena starica. Kako poslije darovnog ugovora sljedećih pet godina unuka Ksenija nije prešla bakin prag u Rogoznici, Karmela je odlučila i uspjela darovnicu proglasiti ništavnom.

Nažalost, unuka je, u međuvremenu, na brzinu prodala stan Anti Dujmoviću koji je, eto, izgubio strpljenje, jer baka, unatoč poznim godinama, ne umire, pa je zatražio deložaciju. Pri jučerašnjem pokušaju deložacije, kojoj je bilo nazočno više medijskih kuća iz Hrvatske, nitko od službenih osoba nije bio raspoložen za razgovor. U Karmelin stan jučer je drugi put u životu ušao i novi vlasnik Ante Dujmović.

Prije toga, zajedno s unukom Ksenijom, ušao je samo na tri minute, i to na prijevaru, kada su ukrali ključeve i staricu ostavili zaključanu u stanu. I ovaj put je pokušao sakriti svoj identitet. - Ja vam nemam nikakve veze s ovim niti sam zainteresirana strana - lagao je na izravan upit novinara koji su tek naknadno doznali da se radi o novom vlasniku Dujmoviću koji je ruku pod ruku sa svojim opunomoćenikom iz odvjetničkog ureda Jadrana Frančeskija iz Splita ušetao u Karmelin, odnosno svoj stan.

- Situacija je bila mučna. Ovršiteljica je bila krajnje obzirna i uviđavna, što se, pak, ne bi moglo kazati i za zapisničara koji je bio prilično osoran. Dujmović i njegov opunomoćenik ostali su pri tome da se deložacija obavi - ustvrdio je susjed Mario Loina.

Dirnuta liječnica

- Lako je zamisliti šok s kojim se suočila ta krasna i nevjerojatno bistra gospođa. U tim godinama naći se na ulici, to je strašno. Uopće ne mogu zamisliti nekog da dođe to izvršiti. Zna da nema nikoga niti gdje, pa ipak, bacite je na ulicu.

Ništa ne bi bilo čudno da u toj bezizlaznoj situaciji i digne ruku na sebe. Vjerujte, i sama sam šokirana. Iz ovih stopa zvat ću Ljubu Županovića u Općinu da vidim što se da napraviti da udomimo tu nesretnu staricu - izjavila je njezina obiteljska liječnica Nives Nonković.

Piše marijan džambo

Nedostupna Ksenija Drnasin

I drugi dan za redom propali su naši uporni pokušaji da kontaktiramo sa Ksenijom Drnasin. Na telefon se ne javlja, a nismo imali ni uspjeha kada smo zakucali na vrata njezina splitskog doma u Ulici Ruđera Boškovića. Ni susjedi nisu bili voljni razgovarati s nama.

- Drnasin? Ne poznajem ju, bolje da je ne znan! - zgražao se jedan susjed, čuvši tužnu priču.

m.B.

Centar za socijalnu skrb: Nitko nam nije kucao na vrata

Anela Čulav, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Šibenik ostala je šokirana sudbinom ove starice. − Nama nitko nije kucao na vrata zbog tog slučaja. Međutim, već sutra ću u Rogoznicu poslati socijalnu radnicu Slađanu Dunđer da se na licu mjesta upozna s prilikama gospođe Stivi. Ako mora iz stana, zatražit ću da joj se hitno osigura smještaj u domu. Njezinom mirovinom, iz koje bismo joj izdvojili džeparac, platili bismo smještaj, a razliku bi namirila država. Problem će biti ako odbije dom. U tom slučaju može od Centra, u najboljem slučaju, svaka tri mjeseca računati na jednokratnu pomoć od 2500 kuna − kaže ravnateljica Čulav.

Bivša sutkinja Suzana Malenica bez komentara

Jednim od ozbiljnih sukrivaca za situaciju u kojoj se našla Karmela Stivi, i Karmela i njezin odvjetnik Josip Jukica, te i njezin dobrovoljni skrbnik susjed Mario Loina, smatraju bivšu sutkinju, danas odvjetnicu Suzanu Malenicu. Njoj se stavlja na dušu da tijekom sudskog postupka na utvrđivanju valjanosti darovnice, na opetovane zahtjeve odvjetnika nije željela staviti zabranu prodaje stana, što je unuka Ksenija zloupotrijebila.
− Ja vam to uopće ne bih komentirala. Uputila bih vas na glasnogovornika Općinskog suda u Šibeniku − bila je kratka odvjetnica Malenica.

Odvjetnik Josip Jukica: Tražimo uspostavu prijašnjeg stanja

Činimo sve što možemo. Još je u tijeku sudski spor u kojem sam zatražio da se uspostavi prijašnje stanje, a to znači da se Karmela uknjiži na stan − kaže odvjetnik Josip Jukica. U najboljem slučaju sud može natjerati unuku Kseniju da starici, zbog prijevare, isplati tržišnu vrijednost stana koji joj je oduzet.

m.DŽ.

‘Cijeli slučaj miriše na veliku prijevaru’

Vesna Pusić
Kad je u saborskom uredu vidjela naslovnicu “Slobodne Dalmacije” i pročitala šokantnu priču o nesretnoj 98-godišnjoj starici Karmeli Stivi, zastupnica Vesna Pusić ostala je bez riječi.

– Srce mi se stisnulo kad sam ovo pročitala. Na ovakve priče nitko ne može ostati hladnokrvan i promatrati sa strane.

Doista mislim da je “Slobodna” napravila pravu stvar objavom ljudske drame jer da o ovome niste pisali, ova bi gospođa, stara i nemoćna, danas zasigurno bila na ulici – uvjerena je HNS-ova zastupnica, kojoj cijeli slučaj oko Karmele Stivi, uknjižbe i prodaje njezina stana, miriši na “prijevaru i namještaljku”.
– Strahujem da nije samo unuka, nego više njih dobro znalo što ovdje radi i kako će preveslati staricu. Nitko me ne može uvjeriti da Sud samo tako izdaje nalog za deložaciju, a da mu pritom nije relevantna činjenica da osoba koja se deložira ima 98 godina?!

Jurica Malčić
Isto tako, zar je moguće da im ništa ne znači “detalj” da se darovnica osporava? – pita se Vesna Pusić. Zbog svojih sumnji da je zakon izigran, odlučila je alarmirati sustav pa je tako kontaktirala i pučkog pravobranitelja Juricu Malčića.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ističe da u prvom redu treba vidjeti je li pravna procedura provedena po zakonu i zato će odmah uputiti zahtjev Ministarstvu pravosuđa da izvrši nadzor nad prethodnim pravnim postupcima u ovom cjelokupnom predmetu. Zanima ga, kaže, jesu li svi pravni koraci, od darovanja, razvrgnuća darovnog ugovora, prodaje stana i uknjižbe do deložacije, obavljeni po proceduri i je li se postupalo zakonito i u “dobroj vjeri”.

– Kad dobijem odgovor iz Ministarstva, vidjet ćemo što dalje. No, svakako bi problem trebalo riješiti najkasnije za 30 dana, dokad je deložacija odgođena – objašnjava pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Anita Belak-Krile

Zatečeni Kulušić

Saborski zastupnik Ante Kulušić (HDZ) koji dolazi iz šibenskoga kraja ostao je zatečen pričom.
– Ne mogu vjerovati da postoje djeca ili, u ovom slučaju, unuci koji su zbog koristi kadri na ulicu izbaciti staricu. Ne mogu se miješati u pravnu proceduru, to ostavljam odvjetniku i nadležnome ministarstvu, ali mogu obećati da ću osobno otići i vidjeti na koji način mogu pomoći nesretnoj baki – kazao je Kulušić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bacit ću se  pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti, kroz jecaje govori nesretna starica koju će za mjesec dana sudski ovršitelji ponovno pokušati istjerati iz stana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mučna atmosfera pri pokušaju nasilne deložacije 98-godišnje karmele stivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-10-01 18:07:33 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-10-05 14:23:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-10-01 18:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13885 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/10/01/Novosti/DELOZACIJA_STIVI11-300910.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x445" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14947495 Threads: 2 Questions: 3145304999 Slow queries: 7013497 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234866111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bescutna-gospodo-biste-li-i-svoju-majku-izbacili-na-ulicu-112935 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bescutna-gospodo-biste-li-i-svoju-majku-izbacili-na-ulicu-112935?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 153291 [name] => karmelastivi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karmelastivi [link] => /tag/karmelastivi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bacit ću se  pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti, kroz jecaje govori nesretna starica koju će za mjesec dana sudski ovršitelji ponovno pokušati istjerati iz stana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mučna atmosfera pri pokušaju nasilne deložacije 98-godišnje karmele stivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bešćutna gospodo, biste li i svoju majku izbacili na ulicu? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-09-15-50-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/10/01/Novosti/DELOZACIJA_STIVI11-300910.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/10/01/Novosti/DELOZACIJA_STIVI11-300910.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, čiji je zadatak bio da jučer, prema pravomoćnom sudskom nalogu, deložira iz stana 98-godišnju Karmelu Stivi, vratila se u Šibenik poluobavljena posla.

Ništavna darovnica

Najstarija Rogozničanka, koja već punih 38 godina živi u tom stanu u Zvečevarskoj ulici 23 u Rogoznici, odbila je potpisati papir kojim se obvezuje da će dragovoljno sama, u roku od 30 dana, napustiti stan koji joj je na prijevaru otela njezina unuka Ksenija Drnasin i prodala ga Splićaninu Anti Dujmoviću.

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, kao i Ante Dujmović i njegov opunomoćenik u startu su morali odustati od trenutne najavljene deložacije zbog straha da bi teško psihičko stanje oronule starice, na što su dan ranije i pismeno upozorili psihijatar dr. Boris Zmijanović i njezina obiteljska liječnica Nives Nonković, moglo dovesti do najtežih posljedica.

Na ustrajno inzistiranje novog vlasnika stana Ante Dujmovića i njegova opunomoćenika, koji su izrijekom kazali da ne odustaju da iz svojeg stana deložiraju nemoćnu staricu, najavljeno je da će za 30 dana sudski ovršitelji ponovo pokucati na vrata Karmele Stivi. Pri tome će im, najvjerojatnije, pojačanje biti socijalni radnici, liječnik i policija, dakle društvo koje i inače odrađuje nasilne deložacije.

- Traže od mene da potpišem kako ću se iseliti iz svog stana koji sam ovim rukama zaradila. Ni mrtva neću staviti potpis na taj papir. Gdje ću se iseliti? Da mi je sada unuka tu, zadavila bih je evo ovim rukama. Pitam te ljude bi li oni svoju majku od 98 godina izbacili na ulicu. Otkako mi je na prijevaru otela i prodala stan, svaki dan se naplačem.

Ne znam kako mi do sada srce nije puklo. Jest, doktor Zmijanović mi je dao tablete za smirenje. Popila sam ih, ali više neću. Izbace li me na ulicu, bacit ću se pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti - kroz jecaje će nesretna starica. Podsjetimo, kalvarija Karmele Stivi počela je 1997. godine, kada ju je unuka Ksenija Drnasin, koja je prvi put u životu pokucala na vrata svoje bake u Rogoznici, tobože zabrinuta za njezino zdravlje i starost, nagovorila da joj daruje stan.

Karmela, premda ju, inače, život nije mazio, povjerovala je unuci. - Mislila sam kako činim dobro djelo. Ni u snu nisam pomislila da bi mogla prodati stan dok sam živa i izbaciti me van - kaže ogorčena starica. Kako poslije darovnog ugovora sljedećih pet godina unuka Ksenija nije prešla bakin prag u Rogoznici, Karmela je odlučila i uspjela darovnicu proglasiti ništavnom.

Nažalost, unuka je, u međuvremenu, na brzinu prodala stan Anti Dujmoviću koji je, eto, izgubio strpljenje, jer baka, unatoč poznim godinama, ne umire, pa je zatražio deložaciju. Pri jučerašnjem pokušaju deložacije, kojoj je bilo nazočno više medijskih kuća iz Hrvatske, nitko od službenih osoba nije bio raspoložen za razgovor. U Karmelin stan jučer je drugi put u životu ušao i novi vlasnik Ante Dujmović.

Prije toga, zajedno s unukom Ksenijom, ušao je samo na tri minute, i to na prijevaru, kada su ukrali ključeve i staricu ostavili zaključanu u stanu. I ovaj put je pokušao sakriti svoj identitet. - Ja vam nemam nikakve veze s ovim niti sam zainteresirana strana - lagao je na izravan upit novinara koji su tek naknadno doznali da se radi o novom vlasniku Dujmoviću koji je ruku pod ruku sa svojim opunomoćenikom iz odvjetničkog ureda Jadrana Frančeskija iz Splita ušetao u Karmelin, odnosno svoj stan.

- Situacija je bila mučna. Ovršiteljica je bila krajnje obzirna i uviđavna, što se, pak, ne bi moglo kazati i za zapisničara koji je bio prilično osoran. Dujmović i njegov opunomoćenik ostali su pri tome da se deložacija obavi - ustvrdio je susjed Mario Loina.

Dirnuta liječnica

- Lako je zamisliti šok s kojim se suočila ta krasna i nevjerojatno bistra gospođa. U tim godinama naći se na ulici, to je strašno. Uopće ne mogu zamisliti nekog da dođe to izvršiti. Zna da nema nikoga niti gdje, pa ipak, bacite je na ulicu.

Ništa ne bi bilo čudno da u toj bezizlaznoj situaciji i digne ruku na sebe. Vjerujte, i sama sam šokirana. Iz ovih stopa zvat ću Ljubu Županovića u Općinu da vidim što se da napraviti da udomimo tu nesretnu staricu - izjavila je njezina obiteljska liječnica Nives Nonković.

Piše marijan džambo

Nedostupna Ksenija Drnasin

I drugi dan za redom propali su naši uporni pokušaji da kontaktiramo sa Ksenijom Drnasin. Na telefon se ne javlja, a nismo imali ni uspjeha kada smo zakucali na vrata njezina splitskog doma u Ulici Ruđera Boškovića. Ni susjedi nisu bili voljni razgovarati s nama.

- Drnasin? Ne poznajem ju, bolje da je ne znan! - zgražao se jedan susjed, čuvši tužnu priču.

m.B.

Centar za socijalnu skrb: Nitko nam nije kucao na vrata

Anela Čulav, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Šibenik ostala je šokirana sudbinom ove starice. − Nama nitko nije kucao na vrata zbog tog slučaja. Međutim, već sutra ću u Rogoznicu poslati socijalnu radnicu Slađanu Dunđer da se na licu mjesta upozna s prilikama gospođe Stivi. Ako mora iz stana, zatražit ću da joj se hitno osigura smještaj u domu. Njezinom mirovinom, iz koje bismo joj izdvojili džeparac, platili bismo smještaj, a razliku bi namirila država. Problem će biti ako odbije dom. U tom slučaju može od Centra, u najboljem slučaju, svaka tri mjeseca računati na jednokratnu pomoć od 2500 kuna − kaže ravnateljica Čulav.

Bivša sutkinja Suzana Malenica bez komentara

Jednim od ozbiljnih sukrivaca za situaciju u kojoj se našla Karmela Stivi, i Karmela i njezin odvjetnik Josip Jukica, te i njezin dobrovoljni skrbnik susjed Mario Loina, smatraju bivšu sutkinju, danas odvjetnicu Suzanu Malenicu. Njoj se stavlja na dušu da tijekom sudskog postupka na utvrđivanju valjanosti darovnice, na opetovane zahtjeve odvjetnika nije željela staviti zabranu prodaje stana, što je unuka Ksenija zloupotrijebila.
− Ja vam to uopće ne bih komentirala. Uputila bih vas na glasnogovornika Općinskog suda u Šibeniku − bila je kratka odvjetnica Malenica.

Odvjetnik Josip Jukica: Tražimo uspostavu prijašnjeg stanja

Činimo sve što možemo. Još je u tijeku sudski spor u kojem sam zatražio da se uspostavi prijašnje stanje, a to znači da se Karmela uknjiži na stan − kaže odvjetnik Josip Jukica. U najboljem slučaju sud može natjerati unuku Kseniju da starici, zbog prijevare, isplati tržišnu vrijednost stana koji joj je oduzet.

m.DŽ.

‘Cijeli slučaj miriše na veliku prijevaru’

Vesna Pusić
Kad je u saborskom uredu vidjela naslovnicu “Slobodne Dalmacije” i pročitala šokantnu priču o nesretnoj 98-godišnjoj starici Karmeli Stivi, zastupnica Vesna Pusić ostala je bez riječi.

– Srce mi se stisnulo kad sam ovo pročitala. Na ovakve priče nitko ne može ostati hladnokrvan i promatrati sa strane.

Doista mislim da je “Slobodna” napravila pravu stvar objavom ljudske drame jer da o ovome niste pisali, ova bi gospođa, stara i nemoćna, danas zasigurno bila na ulici – uvjerena je HNS-ova zastupnica, kojoj cijeli slučaj oko Karmele Stivi, uknjižbe i prodaje njezina stana, miriši na “prijevaru i namještaljku”.
– Strahujem da nije samo unuka, nego više njih dobro znalo što ovdje radi i kako će preveslati staricu. Nitko me ne može uvjeriti da Sud samo tako izdaje nalog za deložaciju, a da mu pritom nije relevantna činjenica da osoba koja se deložira ima 98 godina?!

Jurica Malčić
Isto tako, zar je moguće da im ništa ne znači “detalj” da se darovnica osporava? – pita se Vesna Pusić. Zbog svojih sumnji da je zakon izigran, odlučila je alarmirati sustav pa je tako kontaktirala i pučkog pravobranitelja Juricu Malčića.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ističe da u prvom redu treba vidjeti je li pravna procedura provedena po zakonu i zato će odmah uputiti zahtjev Ministarstvu pravosuđa da izvrši nadzor nad prethodnim pravnim postupcima u ovom cjelokupnom predmetu. Zanima ga, kaže, jesu li svi pravni koraci, od darovanja, razvrgnuća darovnog ugovora, prodaje stana i uknjižbe do deložacije, obavljeni po proceduri i je li se postupalo zakonito i u “dobroj vjeri”.

– Kad dobijem odgovor iz Ministarstva, vidjet ćemo što dalje. No, svakako bi problem trebalo riješiti najkasnije za 30 dana, dokad je deložacija odgođena – objašnjava pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Anita Belak-Krile

Zatečeni Kulušić

Saborski zastupnik Ante Kulušić (HDZ) koji dolazi iz šibenskoga kraja ostao je zatečen pričom.
– Ne mogu vjerovati da postoje djeca ili, u ovom slučaju, unuci koji su zbog koristi kadri na ulicu izbaciti staricu. Ne mogu se miješati u pravnu proceduru, to ostavljam odvjetniku i nadležnome ministarstvu, ali mogu obećati da ću osobno otići i vidjeti na koji način mogu pomoći nesretnoj baki – kazao je Kulušić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bescutna-gospodo-biste-li-i-svoju-majku-izbacili-na-ulicu-112935 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c4174e6c1e47893286475115705c8f47b821f710 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Be%C5%A1%C4%87utna+gospodo%2C+biste+li+i+svoju+majku+izbacili+na+ulicu%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbescutna-gospodo-biste-li-i-svoju-majku-izbacili-na-ulicu-112935 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbescutna-gospodo-biste-li-i-svoju-majku-izbacili-na-ulicu-112935 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bacit ću se  pod kamion, u more, ali ovu sramotu ne mogu preživjeti, kroz jecaje govori nesretna starica koju će za mjesec dana sudski ovršitelji ponovno pokušati istjerati iz stana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mučna atmosfera pri pokušaju nasilne deložacije 98-godišnje karmele stivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskamučna atmosfera pri pokušaju nasilne deložacije 98-godišnje karmele stivi

Bešćutna gospodo, biste li i svoju majku izbacili na ulicu?

Piše PSD.
1. listopada 2010. - 20:30

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, čiji je zadatak bio da jučer, prema pravomoćnom sudskom nalogu, deložira iz stana 98-godišnju Karmelu Stivi, vratila se u Šibenik poluobavljena posla.

Ništavna darovnica

Najstarija Rogozničanka, koja već punih 38 godina živi u tom stanu u Zvečevarskoj ulici 23 u Rogoznici, odbila je potpisati papir kojim se obvezuje da će dragovoljno sama, u roku od 30 dana, napustiti stan koji joj je na prijevaru otela njezina unuka Ksenija Drnasin i prodala ga Splićaninu Anti Dujmoviću.

Sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan, kao i Ante Dujmović i njegov opunomoćenik u startu su morali odustati od trenutne najavljene deložacije zbog straha da bi teško psihičko stanje oronule starice, na što su dan ranije i pismeno upozorili psihijata...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:15