stdClass Object ( [id] => 281622 [title] => Arbitar je podmetao i slovenske interese [alias] => arbitar-je-podmetao-i-slovenske-interese [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ne stišavaju se burne reakcije slovenske strane nakon što su hrvatski Sabor i Vlada donijeli odluku o povlačenju iz arbitražnog postupka. Jedinstvo koje su u Saboru pokazale pozicija i opozicija vodeći slovenski mediji pripisuju skorašnjim izborima, a racionalna, odmjerena i konstruktivna rasprava u parlamentu iz njihova je rakursa prikazana kao “politička histerija”. Šef slovenskog parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mira Cerara, tumači kako će sada postupak u vezi s arbitražom teći na dva kolosijeka i da Hrvatska neće lako moći otkazati ugovor.

– Onoga trenutka kad se arbitražni sud konstituira, on radi. Ako bi iz njega države istupile zato što im arbitražna presuda ne odgovara i ako je ne bi poštovale, to bi značilo nepoštovanje međunarodnog prava – ocijenio je u četvrtak Brglez.

Neki slovenski političari, poput bivšeg šefa diplomacije Dmitrija Rupela, predlažu Sloveniji da blokira Hrvatskoj ulazak u schengensku zonu..

Ne mogu nam ništa

Takve prijetnje potpuno je odbacila Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

– Nema formalnih zapreka ulasku Hrvatske u schengensku zonu i, ako inspekcija 2016. ocijeni da su ispunjeni svi uvjeti, Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen – kazala je Pusić.

Podsjetila je kako je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom, nedefiniranom granicom s Hrvatskom.

– U tom pogledu formalnih zapreka nema. Štoviše, Slovenija je ušla u Schengen imajući neriješeno pitanje na vanjskoj granici EU-a jer Hrvatska tada nije bila članica, a mi ulazimo u Schengen s neriješenom unutarnjom granicom Unije – primijetila je Pusić.

Cijelu “povijest bolesti” oko arbitraže i skandala Pusić je iznijela diplomatima u Zagrebu. Upozorila ih je kako nije samo problem u kompromitaciji slovenskog arbitra, jer bi se u tom slučaju problem mogao riješiti njegovom smjenom.

Puno je veći problem taj što je dokumentacija na temelju koje bi arbitri trebali donijeti konačnu odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar unutra priložio svoje dokumente, stavove, ocjene i tko zna sve kakve još papire koji nisu samo njegove stručne ocjene, nego i podmetnuti stavovi slovenske politike, što se moglo čuti u snimljenoj komunikaciji arbitra sa slovenskom dužnosnicom.

Da se u takvim okolnostima nipošto ne može nastaviti arbitražni postupak, slaže se i Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac i potpredsjednik Odbora za europske poslove EU parlamenta. Iako sad u Europskoj komsiji dežura druga postava jer je većina dužnosnika na dopustu, Plenković je neugodno iznenađen njihovom preporukom. Drži kako bi bilo puno pametnije da su se suzdržali od komentara jer ovako ostaje neugodan dojam o pristranosti Komisije.

Komisija će reterirati

– Uvjeren sam da će i Komisija na koncu reterirati jer izjave glasnogovornice Mine Andreeve pokazuju da Komisija nije informirana o skandalu. Uopće nema dvojbe o tome da je Hrvatska donijela jedinu ispravnu i moguću oduku. Cijeli taj predmet sada je neuredan i ne može se razabrati što je u njemu po proceduri, a što je tu na neki način fabricirano i dodano – objašnjava Plenković.

Na to hoće li Arbitražni sud nastaviti raditi mi ne možemo utjecati, ali Plenković podsjeća na to kako taj sud košta i da njegov rad u omjeru 50:50 financiraju Slovenija i Hrvatska. Sada će sud ostati i bez potrebnih sredstava za rad.

anita belak krile


Krenuo postupak uz notu Ljubljani

Vlada je u četvrtak pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma sa strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenjivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja Metelko-Zgombić dužnosti suzastupnice Republike Hrvatske u postupku pred Arbitražnim sudom.


Treba reći - dosta!

– Površnim, ali potencijalno štetnim i prijemčivim argumentima da bi prestanak arbitraže doveo do “ugrožavanja regionalne stabilnosti”, “stvaranju slike o Hrvatskoj koja, eto, ima puno otvorenih pitanja i sukoba sa svim susjedima”, zatim “insinuiranja podjele odgovornosti forsiranjem narativa o još jednoj klasičnoj svađi malih balkanskih država” ili pak sasvim prizemnim tezama o tome “da Hrvatska ima ionako dugačku obalu pa može biti velikodušna prema susjedima”, treba jednostavno i pristojno reći “dosta”, te ih uvjerljivo otkloniti i pokazati da je hrvatska vanjska politika principijelna – zaključio je Plenković.

HDZ vjeruje da će Hrvatska i Slovenija pronaći novo rješenje za pitanje granice

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u petak kako vjeruje da će Hrvatska sa slovenskim prijateljima pronaći novo rješenje za pitanje granice na temelju međunarodnog prava.

Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na neki drugi način, na nekom novom sudu, ali ne više na kompromitiranom i nevjerodostojnom Arbitražnom sudu, rekao je Kovač u petak novinarima u središnjici HDZ-a. Napomenuo je kako je i američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozvalo dvije susjedne države, članice Europske unije i saveznice u NATO-savezu da se dogovore o najboljem putu za rješavanje toga bilateralnog pitanja.

"Naši su američki partneri poručili ono što smo mi u HDZ-u govorili od početka, otkako smo saznali što se dogodilo na Arbitražnom sudu. Poručili su da je riječ o bilateralnom sporu između dvije suverene države, članice NATO-saveza i Europske unije, da te dvije zemlje moraju naći rješenje na bazi međunarodnog prava", rekao je Kovač u ime HDZ-a. (H)

Pusić poslala pismo arbitražnom sudu

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je hrvatska vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu, priopćio je MVEP.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra "koji je zajedno sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi", kaže ministarstvo.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu RH da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće.

U pismu arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o istom obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dodaje ministarstvo. (H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slovensko uguravanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-31 09:54:06 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-31 19:02:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-31 18:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5097 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/31/Novosti/ribari_savudrija-041109.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7898248 Threads: 2 Questions: 1648542829 Slow queries: 4900282 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111720888 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/arbitar-je-podmetao-i-slovenske-interese-281622 [printLink] => /vijesti/hrvatska/arbitar-je-podmetao-i-slovenske-interese-281622?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223900 [name] => piranskizaljev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => piranskizaljev [link] => /tag/piranskizaljev ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slovensko uguravanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Arbitar je podmetao i slovenske interese [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-17-48-06-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/31/Novosti/ribari_savudrija-041109.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/31/Novosti/ribari_savudrija-041109.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ne stišavaju se burne reakcije slovenske strane nakon što su hrvatski Sabor i Vlada donijeli odluku o povlačenju iz arbitražnog postupka. Jedinstvo koje su u Saboru pokazale pozicija i opozicija vodeći slovenski mediji pripisuju skorašnjim izborima, a racionalna, odmjerena i konstruktivna rasprava u parlamentu iz njihova je rakursa prikazana kao “politička histerija”. Šef slovenskog parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mira Cerara, tumači kako će sada postupak u vezi s arbitražom teći na dva kolosijeka i da Hrvatska neće lako moći otkazati ugovor.

– Onoga trenutka kad se arbitražni sud konstituira, on radi. Ako bi iz njega države istupile zato što im arbitražna presuda ne odgovara i ako je ne bi poštovale, to bi značilo nepoštovanje međunarodnog prava – ocijenio je u četvrtak Brglez.

Neki slovenski političari, poput bivšeg šefa diplomacije Dmitrija Rupela, predlažu Sloveniji da blokira Hrvatskoj ulazak u schengensku zonu..

Ne mogu nam ništa

Takve prijetnje potpuno je odbacila Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

– Nema formalnih zapreka ulasku Hrvatske u schengensku zonu i, ako inspekcija 2016. ocijeni da su ispunjeni svi uvjeti, Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen – kazala je Pusić.

Podsjetila je kako je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom, nedefiniranom granicom s Hrvatskom.

– U tom pogledu formalnih zapreka nema. Štoviše, Slovenija je ušla u Schengen imajući neriješeno pitanje na vanjskoj granici EU-a jer Hrvatska tada nije bila članica, a mi ulazimo u Schengen s neriješenom unutarnjom granicom Unije – primijetila je Pusić.

Cijelu “povijest bolesti” oko arbitraže i skandala Pusić je iznijela diplomatima u Zagrebu. Upozorila ih je kako nije samo problem u kompromitaciji slovenskog arbitra, jer bi se u tom slučaju problem mogao riješiti njegovom smjenom.

Puno je veći problem taj što je dokumentacija na temelju koje bi arbitri trebali donijeti konačnu odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar unutra priložio svoje dokumente, stavove, ocjene i tko zna sve kakve još papire koji nisu samo njegove stručne ocjene, nego i podmetnuti stavovi slovenske politike, što se moglo čuti u snimljenoj komunikaciji arbitra sa slovenskom dužnosnicom.

Da se u takvim okolnostima nipošto ne može nastaviti arbitražni postupak, slaže se i Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac i potpredsjednik Odbora za europske poslove EU parlamenta. Iako sad u Europskoj komsiji dežura druga postava jer je većina dužnosnika na dopustu, Plenković je neugodno iznenađen njihovom preporukom. Drži kako bi bilo puno pametnije da su se suzdržali od komentara jer ovako ostaje neugodan dojam o pristranosti Komisije.

Komisija će reterirati

– Uvjeren sam da će i Komisija na koncu reterirati jer izjave glasnogovornice Mine Andreeve pokazuju da Komisija nije informirana o skandalu. Uopće nema dvojbe o tome da je Hrvatska donijela jedinu ispravnu i moguću oduku. Cijeli taj predmet sada je neuredan i ne može se razabrati što je u njemu po proceduri, a što je tu na neki način fabricirano i dodano – objašnjava Plenković.

Na to hoće li Arbitražni sud nastaviti raditi mi ne možemo utjecati, ali Plenković podsjeća na to kako taj sud košta i da njegov rad u omjeru 50:50 financiraju Slovenija i Hrvatska. Sada će sud ostati i bez potrebnih sredstava za rad.

anita belak krile


Krenuo postupak uz notu Ljubljani

Vlada je u četvrtak pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma sa strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenjivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja Metelko-Zgombić dužnosti suzastupnice Republike Hrvatske u postupku pred Arbitražnim sudom.


Treba reći - dosta!

– Površnim, ali potencijalno štetnim i prijemčivim argumentima da bi prestanak arbitraže doveo do “ugrožavanja regionalne stabilnosti”, “stvaranju slike o Hrvatskoj koja, eto, ima puno otvorenih pitanja i sukoba sa svim susjedima”, zatim “insinuiranja podjele odgovornosti forsiranjem narativa o još jednoj klasičnoj svađi malih balkanskih država” ili pak sasvim prizemnim tezama o tome “da Hrvatska ima ionako dugačku obalu pa može biti velikodušna prema susjedima”, treba jednostavno i pristojno reći “dosta”, te ih uvjerljivo otkloniti i pokazati da je hrvatska vanjska politika principijelna – zaključio je Plenković.

HDZ vjeruje da će Hrvatska i Slovenija pronaći novo rješenje za pitanje granice

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u petak kako vjeruje da će Hrvatska sa slovenskim prijateljima pronaći novo rješenje za pitanje granice na temelju međunarodnog prava.

Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na neki drugi način, na nekom novom sudu, ali ne više na kompromitiranom i nevjerodostojnom Arbitražnom sudu, rekao je Kovač u petak novinarima u središnjici HDZ-a. Napomenuo je kako je i američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozvalo dvije susjedne države, članice Europske unije i saveznice u NATO-savezu da se dogovore o najboljem putu za rješavanje toga bilateralnog pitanja.

"Naši su američki partneri poručili ono što smo mi u HDZ-u govorili od početka, otkako smo saznali što se dogodilo na Arbitražnom sudu. Poručili su da je riječ o bilateralnom sporu između dvije suverene države, članice NATO-saveza i Europske unije, da te dvije zemlje moraju naći rješenje na bazi međunarodnog prava", rekao je Kovač u ime HDZ-a. (H)

Pusić poslala pismo arbitražnom sudu

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je hrvatska vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu, priopćio je MVEP.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra "koji je zajedno sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi", kaže ministarstvo.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu RH da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće.

U pismu arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o istom obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dodaje ministarstvo. (H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/arbitar-je-podmetao-i-slovenske-interese-281622 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9348644dbc6e4a2c593f7a944dc5603bb5786f4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Arbitar+je+podmetao+i+slovenske+interese&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Farbitar-je-podmetao-i-slovenske-interese-281622 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Farbitar-je-podmetao-i-slovenske-interese-281622 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slovensko uguravanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaslovensko uguravanje

Arbitar je podmetao i slovenske interese

Piše PSD.
31. srpnja 2015. - 20:45
Ne stišavaju se burne reakcije slovenske strane nakon što su hrvatski Sabor i Vlada donijeli odluku o povlačenju iz arbitražnog postupka. Jedinstvo koje su u Saboru pokazale pozicija i opozicija vodeći slovenski mediji pripisuju skorašnjim izborima, a racionalna, odmjerena i konstruktivna rasprava u parlamentu iz njihova je rakursa prikazana kao “politička histerija”. Šef slovenskog parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mira Cerara, tumači kako će sada postupak u vezi s arbitražom teći na dva kolosijeka i da Hrvatska neće lako moći otkazati ugovor.

– Onoga trenutka kad se arbitražni sud konstituira, on radi. Ako bi iz njega države istupile zato što im arbitražna presuda ne odgovara i ako je ne bi poštovale, to bi značilo nepoštovanje međunarodnog prava – ocij...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:48