stdClass Object ( [id] => 230596 [title] => Ante Kunac: Od krša smo stvarali skupe parcele. I bankrotirali! [alias] => ante-kunac-od-krsa-smo-stvarali-skupe-parcele-i-bankrotirali [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio javnost da USKOK provodi opsežnu istragu u vezi s poslovanjem Fonda za razvoj i zapošljavanje kojim je od 2004. do 2007. predsjedavao Opuzenac Andrija Popović,  javili su nam se i radnici propale državne tvrtke „Terra Forte“ koja je bila pod ingerencijom Fonda.

Nije im važno što veletržnica u Opuzenu nikada nije zaživjela, pa USKOK pokušava doznati gdje je završilo 6,6 milijuna državnih kuna, a ministar Jakovina vadi se na HDZ-ove kosture iz ormara; radnici žele znati samo istinu o njihovu poduzeću.

„Terra Forte“, naime, neslavno je završila, a prema riječima stečajnog upravitelja Damira Mikića imala je perspektivu, jer su, kao jedini koji su pružali usluge melioracije krša, bili traženi na sve strane. Istina o propasti „Terra Forte“ krije se, reći će nam Ante Kunac, rukovatelj traktorima za usitnjavanje kamena, u Komarni, dvadeset kilometara od Metkovića.

Tu su, tvrdi Kunac, zabili posljednji čavao u lijes tvrtki, a on i još jedanaest kolega završili na Zavodu za zapošljavanje, pa ni dandanas nisu namirili sva dugovanja. Kamen se drobio mahom HDZ-ovcima i njima bliskim poduzetnicima.

Bebić i Plančić

- Godinu i pol dana nismo bili primili plaću i više nitko nije htio raditi, a onda je ekipa iz Fonda angažirala ljude na crno da poravnaju hektare krša u Komarni. Kako se radilo o radnicima koji nisu znali upravljati skupim strojevima, napravili su na njima štetu od 700 tisuća kuna! Ništa im to nije bilo važno, samo da se dođe do parcela – govori Kunac kako je skončala „Terra Forte“, pa se vraća na početak. A, početak je vezan uz vinara Antuna Plančića, Ivu Sanadera, Luku Bebića, Andriju Popovića i Petra Čobankovića.

Plančić je taj koji je tadašnjem premijeru Sanaderu predložio da se krene s melioracijom krša po uzoru na Siciliju, pa je Sanader dao Čobankoviću nalog da se kupe 11 milijuna kuna vrijedne drobilice i traktori koji će mljeti krš u Dalmaciji i drobiti kamenje u Istri. Potom je Fond za razvoj i zapošljavanje Neretvanina Popovića osnovao tvrtku „Terra Forte“, ali u kakvoj su vezi drugi Neretvanin Luka Bebić i Hvaranin Plančić?

Prvi projekt drobljenja kamena dogodio se na Plančićevu Hvaru, a posljednji u Bebićevu kraju, u Komarni, gdje je Bebić godinama zdušno zagovarao gradnju mosta do Pelješca. Tako je pustopoljina Komarne, suri krš po kojem gmižu tek gušteri i zmije ljutice, preko noći postala atraktivna za poduzetnike svih vela, a cijena zemlje porasla.

Nedaleko od mjesta na kojem su teško oštećeni strojevi „Terra Forte“, na 61 hektaru državnog zemljišta podijeljenog u tri parcele – dvije na brdu, a jednoj do mora – teren za nasade maslina i loze, uljaru, vinariju..., doveo je u red i Vladislav Štimac, otac nogometaša Igora Štimca, kojem je država dala pedesetogodišnju koncesiju.

No, pustimo sad Štimčeve i njihove uspješne projekte, oni su Vladinu zemlju ravnali svojim specijalnim traktorima, važni su nam strojevi „Terra Forte“ koji su radili lijevo i desno od posjeda koje je Čobanković ustupio Štimcima.

- To vam je nedaleko od posjeda Luke Bebića u Komarni. Ta im je Komarna odjednom postala zanimljiva, a ispočetka je to bio Hvar. Na zemljištu koje je Plančić dobio u koncesiju jedan je „Veermer“ radio godinu dana i kad smo dobili drugi posao, Plančić se bunio, nije dao da ide s otoka. To je bila komedija – ne zna Kunac bi li se smijao ili plakao kad se sjeti kako je „Terra Forte“ funkcionirala.

Jurjević i Pantalon

- Direktor nam je bio Mladen Nižić iz Ljubuškog. Taj bi dolazio u kratkim gaćama i japankama na primopredaju, a toliko se puta ne bi uopće pojavio pa sam umjesto njega ja potpisivao protokole. Samo se vozao tamo-vamo u nekom skupom autu, a mi dobivali zadatke da meljemo krš mahom HDZ-ovcima – kaže Kunac.
Ivo Sanader, Luka Bebić i Andrija Popović pored stroja za melioraciju krša na Hvaru. Tada je sve počelo / Jakov Prkić / CROPIX
- Bankrotirali smo u Niskim Stanovima u zaleđu Zadra. Tamo smo Davoru Jurjeviću, vlasniku tvrtke „Jurjević vina“, radili 42 hektara zemlje, za koju mu je Čobanković dao milijun i pol crjepova loze. On nam je ostao dužan tri i pol milijuna kuna i to nas je stajalo stečaja. Zapravo, dugovao je puno više, ali mu je sud dio toga oprostio - priča Kunac, a potpisani novinar, koji se mjesecima bavi Fondom za razvoj i zapošljavanje, nastavlja slagati mozaik.

Nije Jurjević sam dobio silne hektare državne zemlje u koncesiju, pa mu je došli državni strojevi usitnjavati, i nagrađivani vinar Zoran Pantalon iz Zadra zasmetao je „zavidnim“ susjedima, pa je došlo do pobune lokalnog stanovništva. Evo što je svojedobno govorio Ante Matković, predsjednik Mjesnog odbora Niski Stanovi na skupu njegovih zabrinutih sumještana, a prenio „Zadarski list“.

- Svi skupa svjedoci smo da su se bez našeg znanja i odobrenja s istočne i zapadne strane našeg mjesta, na području katastarske općine Ninski Stanovi i to u blizini naših obiteljskih kuća, izvjesnim koncesionarima Davoru Jurjeviću i njegovoj tvrtki “Jurjević vina”, tvrtki “Vina iz Metkovića”, te izvjesnom Zoranu Pantalonu, ustupili veliki dijelovi zemljišta za podizanje tzv. višegodišnjih nasada loze i maslina.

Pokušavali smo u više navrata do sada putem našeg gradskog ureda za komunalne poslove u Ninu te preko mjerodavnih službi u Zadarskoj županiji kao i preko Hrvatskih šuma, Šumarije Zadar i Šumarije Split, doznati na koji je način te pod kojim uvjetima to zemljište dodijeljeno spomenutoj gospodi. No, na naša traženja i inzistiranja mjerodavni su ostali gluhi. I kad smo pomislili da je došao kraj našim mukama, uslijedio je novi šok.

Sasvim slučajno u ruke nam je došao dokument u kojem se kaže da je vodstvo obližnje farme krava “Vigens”, opet bez našeg znanja i odobrenja, a ne znamo ni uz čiji blagoslov, dalo izraditi elaborat te podnijelo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva da im se na korištenje ustupi daljnjih 80 hektara zemljišta malo južnije od našeg mjesta na potezu od Rakića do Prorokovića, kazao je tada okupljenim mještanima Matković, koji se sa svojim susjedima iščuđavao kako je država postala tako darežljiva, pa u koncesiju daje više od sto hektara zemlje, priprema je za sadnju moćnim drobilicima i dijeli lozu šakom i kapom. Tu nastavlja naš sugovornik Kunac.

- A, morate znati da je taj zdrobljeni krš vrjedniji od bilo koje zemlje kad je loza ili maslina u pitanju, jer tu nema ni trave, ni škaje, sunce udara ravno u kamen, pa je grožđe kvalitetnije, – svjedoči Jurjević o velikom daru koncesionarima, a što o svemu svjedoče pred strogim USKOK-ovim agentima, svjedočit ćemo sljedećih dana.

Saša Ljubičić

Strojevi vraćeni leasing kućama

Dvije drobilice „Veermer Terrain Leveler“ i dodatna oprema vrijedna 18 milijuna kuna vraćeni su leasing kućama, a jedan skupi stroj težak 50 tona prodan je za namirenje dijela plaća radnicima propalog poduzeća „Terra Forte”. Šteta, skupi američki strojevi samo što nisu bili otplaćeni, a moralo ih se na ime dugovanja vratiti leasing kućama.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ante Kunac rukovao je traktorom za usitnjavanje kamena. Bili su traženi na sve strane, a opet su propali... / Ante Čizmić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRVI PUT PUNA ISTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-04-01 08:30:36 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-04-01 19:52:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-04-01 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17477 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/04/01/PSD/kun00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38723866 Threads: 3 Questions: 7120204613 Slow queries: 3308155 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608931933 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ante-kunac-od-krsa-smo-stvarali-skupe-parcele-i-bankrotirali-230596 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ante-kunac-od-krsa-smo-stvarali-skupe-parcele-i-bankrotirali-230596?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 192624 [name] => antekunac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antekunac [link] => /tag/antekunac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 192625 [name] => terraforte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => terraforte [link] => /tag/terraforte ) [2] => stdClass Object ( [id] => 192626 [name] => fondzarazvojizapošljavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fondzarazvojizaposljavanje [link] => /tag/fondzarazvojizaposljavanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ante Kunac rukovao je traktorom za usitnjavanje kamena. Bili su traženi na sve strane, a opet su propali... / Ante Čizmić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRVI PUT PUNA ISTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante Kunac: Od krša smo stvarali skupe parcele. I bankrotirali! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-09-45-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/01/PSD/kun00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/01/PSD/kun00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio javnost da USKOK provodi opsežnu istragu u vezi s poslovanjem Fonda za razvoj i zapošljavanje kojim je od 2004. do 2007. predsjedavao Opuzenac Andrija Popović,  javili su nam se i radnici propale državne tvrtke „Terra Forte“ koja je bila pod ingerencijom Fonda.

Nije im važno što veletržnica u Opuzenu nikada nije zaživjela, pa USKOK pokušava doznati gdje je završilo 6,6 milijuna državnih kuna, a ministar Jakovina vadi se na HDZ-ove kosture iz ormara; radnici žele znati samo istinu o njihovu poduzeću.

„Terra Forte“, naime, neslavno je završila, a prema riječima stečajnog upravitelja Damira Mikića imala je perspektivu, jer su, kao jedini koji su pružali usluge melioracije krša, bili traženi na sve strane. Istina o propasti „Terra Forte“ krije se, reći će nam Ante Kunac, rukovatelj traktorima za usitnjavanje kamena, u Komarni, dvadeset kilometara od Metkovića.

Tu su, tvrdi Kunac, zabili posljednji čavao u lijes tvrtki, a on i još jedanaest kolega završili na Zavodu za zapošljavanje, pa ni dandanas nisu namirili sva dugovanja. Kamen se drobio mahom HDZ-ovcima i njima bliskim poduzetnicima.

Bebić i Plančić

- Godinu i pol dana nismo bili primili plaću i više nitko nije htio raditi, a onda je ekipa iz Fonda angažirala ljude na crno da poravnaju hektare krša u Komarni. Kako se radilo o radnicima koji nisu znali upravljati skupim strojevima, napravili su na njima štetu od 700 tisuća kuna! Ništa im to nije bilo važno, samo da se dođe do parcela – govori Kunac kako je skončala „Terra Forte“, pa se vraća na početak. A, početak je vezan uz vinara Antuna Plančića, Ivu Sanadera, Luku Bebića, Andriju Popovića i Petra Čobankovića.

Plančić je taj koji je tadašnjem premijeru Sanaderu predložio da se krene s melioracijom krša po uzoru na Siciliju, pa je Sanader dao Čobankoviću nalog da se kupe 11 milijuna kuna vrijedne drobilice i traktori koji će mljeti krš u Dalmaciji i drobiti kamenje u Istri. Potom je Fond za razvoj i zapošljavanje Neretvanina Popovića osnovao tvrtku „Terra Forte“, ali u kakvoj su vezi drugi Neretvanin Luka Bebić i Hvaranin Plančić?

Prvi projekt drobljenja kamena dogodio se na Plančićevu Hvaru, a posljednji u Bebićevu kraju, u Komarni, gdje je Bebić godinama zdušno zagovarao gradnju mosta do Pelješca. Tako je pustopoljina Komarne, suri krš po kojem gmižu tek gušteri i zmije ljutice, preko noći postala atraktivna za poduzetnike svih vela, a cijena zemlje porasla.

Nedaleko od mjesta na kojem su teško oštećeni strojevi „Terra Forte“, na 61 hektaru državnog zemljišta podijeljenog u tri parcele – dvije na brdu, a jednoj do mora – teren za nasade maslina i loze, uljaru, vinariju..., doveo je u red i Vladislav Štimac, otac nogometaša Igora Štimca, kojem je država dala pedesetogodišnju koncesiju.

No, pustimo sad Štimčeve i njihove uspješne projekte, oni su Vladinu zemlju ravnali svojim specijalnim traktorima, važni su nam strojevi „Terra Forte“ koji su radili lijevo i desno od posjeda koje je Čobanković ustupio Štimcima.

- To vam je nedaleko od posjeda Luke Bebića u Komarni. Ta im je Komarna odjednom postala zanimljiva, a ispočetka je to bio Hvar. Na zemljištu koje je Plančić dobio u koncesiju jedan je „Veermer“ radio godinu dana i kad smo dobili drugi posao, Plančić se bunio, nije dao da ide s otoka. To je bila komedija – ne zna Kunac bi li se smijao ili plakao kad se sjeti kako je „Terra Forte“ funkcionirala.

Jurjević i Pantalon

- Direktor nam je bio Mladen Nižić iz Ljubuškog. Taj bi dolazio u kratkim gaćama i japankama na primopredaju, a toliko se puta ne bi uopće pojavio pa sam umjesto njega ja potpisivao protokole. Samo se vozao tamo-vamo u nekom skupom autu, a mi dobivali zadatke da meljemo krš mahom HDZ-ovcima – kaže Kunac.
Ivo Sanader, Luka Bebić i Andrija Popović pored stroja za melioraciju krša na Hvaru. Tada je sve počelo / Jakov Prkić / CROPIX
- Bankrotirali smo u Niskim Stanovima u zaleđu Zadra. Tamo smo Davoru Jurjeviću, vlasniku tvrtke „Jurjević vina“, radili 42 hektara zemlje, za koju mu je Čobanković dao milijun i pol crjepova loze. On nam je ostao dužan tri i pol milijuna kuna i to nas je stajalo stečaja. Zapravo, dugovao je puno više, ali mu je sud dio toga oprostio - priča Kunac, a potpisani novinar, koji se mjesecima bavi Fondom za razvoj i zapošljavanje, nastavlja slagati mozaik.

Nije Jurjević sam dobio silne hektare državne zemlje u koncesiju, pa mu je došli državni strojevi usitnjavati, i nagrađivani vinar Zoran Pantalon iz Zadra zasmetao je „zavidnim“ susjedima, pa je došlo do pobune lokalnog stanovništva. Evo što je svojedobno govorio Ante Matković, predsjednik Mjesnog odbora Niski Stanovi na skupu njegovih zabrinutih sumještana, a prenio „Zadarski list“.

- Svi skupa svjedoci smo da su se bez našeg znanja i odobrenja s istočne i zapadne strane našeg mjesta, na području katastarske općine Ninski Stanovi i to u blizini naših obiteljskih kuća, izvjesnim koncesionarima Davoru Jurjeviću i njegovoj tvrtki “Jurjević vina”, tvrtki “Vina iz Metkovića”, te izvjesnom Zoranu Pantalonu, ustupili veliki dijelovi zemljišta za podizanje tzv. višegodišnjih nasada loze i maslina.

Pokušavali smo u više navrata do sada putem našeg gradskog ureda za komunalne poslove u Ninu te preko mjerodavnih službi u Zadarskoj županiji kao i preko Hrvatskih šuma, Šumarije Zadar i Šumarije Split, doznati na koji je način te pod kojim uvjetima to zemljište dodijeljeno spomenutoj gospodi. No, na naša traženja i inzistiranja mjerodavni su ostali gluhi. I kad smo pomislili da je došao kraj našim mukama, uslijedio je novi šok.

Sasvim slučajno u ruke nam je došao dokument u kojem se kaže da je vodstvo obližnje farme krava “Vigens”, opet bez našeg znanja i odobrenja, a ne znamo ni uz čiji blagoslov, dalo izraditi elaborat te podnijelo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva da im se na korištenje ustupi daljnjih 80 hektara zemljišta malo južnije od našeg mjesta na potezu od Rakića do Prorokovića, kazao je tada okupljenim mještanima Matković, koji se sa svojim susjedima iščuđavao kako je država postala tako darežljiva, pa u koncesiju daje više od sto hektara zemlje, priprema je za sadnju moćnim drobilicima i dijeli lozu šakom i kapom. Tu nastavlja naš sugovornik Kunac.

- A, morate znati da je taj zdrobljeni krš vrjedniji od bilo koje zemlje kad je loza ili maslina u pitanju, jer tu nema ni trave, ni škaje, sunce udara ravno u kamen, pa je grožđe kvalitetnije, – svjedoči Jurjević o velikom daru koncesionarima, a što o svemu svjedoče pred strogim USKOK-ovim agentima, svjedočit ćemo sljedećih dana.

Saša Ljubičić

Strojevi vraćeni leasing kućama

Dvije drobilice „Veermer Terrain Leveler“ i dodatna oprema vrijedna 18 milijuna kuna vraćeni su leasing kućama, a jedan skupi stroj težak 50 tona prodan je za namirenje dijela plaća radnicima propalog poduzeća „Terra Forte”. Šteta, skupi američki strojevi samo što nisu bili otplaćeni, a moralo ih se na ime dugovanja vratiti leasing kućama.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ante-kunac-od-krsa-smo-stvarali-skupe-parcele-i-bankrotirali-230596 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba5b0df374ad3cd1bae749f35546b1e4d392bf6b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+Kunac%3A+Od+kr%C5%A1a+smo+stvarali+skupe+parcele.+I+bankrotirali%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-kunac-od-krsa-smo-stvarali-skupe-parcele-i-bankrotirali-230596 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-kunac-od-krsa-smo-stvarali-skupe-parcele-i-bankrotirali-230596 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ante Kunac rukovao je traktorom za usitnjavanje kamena. Bili su traženi na sve strane, a opet su propali... / Ante Čizmić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRVI PUT PUNA ISTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRVI PUT PUNA ISTINA

Ante Kunac: Od krša smo stvarali skupe parcele. I bankrotirali!

Piše PSD.
1. travnja 2014. - 22:01
Nakon što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio javnost da USKOK provodi opsežnu istragu u vezi s poslovanjem Fonda za razvoj i zapošljavanje kojim je od 2004. do 2007. predsjedavao Opuzenac Andrija Popović,  javili su nam se i radnici propale državne tvrtke „Terra Forte“ koja je bila pod ingerencijom Fonda.

Nije im važno što veletržnica u Opuzenu nikada nije zaživjela, pa USKOK pokušava doznati gdje je završilo 6,6 milijuna državnih kuna, a ministar Jakovina vadi se na HDZ-ove kosture iz ormara; radnici žele znati samo istinu o njihovu poduzeću.

„Terra Forte“, naime, neslavno je završila, a prema riječima stečajnog upravitelja Damira Mikića imala je perspektivu, jer su, kao jedini koji su pružali usluge melioracije krša, bili traženi na sve strane. Istina...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:09