stdClass Object ( [id] => 291870 [title] => Ante Kotromanović: Karamarko nema hrabrosti, istupa kao pravi domobran [alias] => ante-kotromanovic-karamarko-nema-hrabrosti-istupa-kao-pravi-domobran [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Aktualni ministar obrane Ante Kotromanović nositelj je SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici, gdje će mu se suprotstaviti jaka HDZ-ova lista na čelu s njegovim suborcem Damirom Krstičevićem. I dok su se njih dvojica čuvala međusobnih teških riječi, pokušao ih je “zavaditi” ministar Gordan Maras.

Što ste rekli Gordanu Marasu poslije njegove izjave da je vas ratovanju učio Ante Gotovina, a Damira Krstičevića JNA?


- Maras to nije trebao reći, ali je poznat moj stav o tome. Nije sramota biti hrvatski časnik školovan u JNA jer su mnogi od njih bili sjajni zapovjednici i jako su puno dali u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Ali isto tako volio bih da se Damir jasno, kao i ja u ovom slučaju, ogradi od istupa dijela vodstva HDZ-a da je ovo nenarodna vlast, da smo komunisti i protiv Domovinskog rata. To još nisam čuo, a užasno vrijeđa.

S Damirom Krstičevićem ste prijatelj. Može li žestoki politički rivalitet dovesti u pitanje vaše prijateljstvo?


- To bi se moglo dogoditi ako bismo bili nerazumni i budale. Ja vjerujem da mi to nismo, da smo Damir i ja odgovorni ljudi. Puno smo toga prošli zajedno, cijeli rat. Zato u naše prijateljstvo vjerujem. To što smo u 10. izbornoj jedinici na suprotnim stranama, držim zdravim rivalitetom. Iako smo nositelji lista dviju stranaka i koalicija koje se dijametralno razlikuju, mi funkcioniramo kao prijatelji.

Razlikuju li se ti vaši stavovi i mišljenja kada je riječ o obrani?


- U ovom trenutku mislim da sam ipak ja u prednosti zbog četverogodišnjeg iskustva na čelu MORH-a. Proteklih godina napravili smo jako dobar posao i, što je najvažnije, imamo vrlo jasan plan kako dalje razvijati oružane snage i cjelokupni sustav obrane. Sigurno obojica želimo jaču, bolje uvježbanu i opremljenu oružanu silu, jači sigurnosni sustav.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom izborne kampanje? Je li samo pozitivna ili je bilo i prljavštine?


- Sve do sada bilo je pristojno, korektno. Susrećemo naše suparnike na terenu. Dok smo putovali na istom trajektu – župan Zlatko Ževrnja sa svojom, ja sa svojom ekipom - ugodno smo razgovarali. Na rastanku smo jedni drugima poželjeli sve najbolje. To je ono za što se borim, za pristojnu i kulturnu Hrvatsku, za ljude koji će cijeniti i uvažavati druge i drugačije.

Očekujete li da će kampanja biti pozitivna do kraja?


- Što se mene i moje liste tiče, da. Mi govorimo i govorit ćemo što smo radili ove četiri godine i što planiramo u idućemu mandatu. Nikoga nećemo napadati. Šteta što Karamarko nema hrabrosti izaći na sučeljavanje s Milanovićem. To smatram domobranskim pristupom. Šteta i što se neće sučeliti timovi dviju kaoalicija. Tada bi ljudi imali priliku vidjeti tko je bolji, tko je pametniji.

Ako vas osobno ili vašu koaliciju politička konkurencija nagazi, nećete prešutjeti?


- Ne, neću šutjeti, ali kada bi do toga i došlo, nećemo se spuštati na primitivnu razinu komunikacije.

Kakav izborni rezultat očekujete u 10. izbornoj jedinici?


- Bio bih zadovoljan ponavljanjem rezultata od prije četiri godine.

Hoće li stožerni brigadir Kotromanović dobiti general bojnika Krstičevića?


- Izborni rezultat, ma kakav bio, ne treba gledati kroz nas dvojicu. To sigurno neće biti glavna prevaga među biračima. Mada je dobar dio birača ove izborne jedinice do sada bio tradicionalno naklonjen desnici, ja ću učiniti sve što budem mogao da imamo dobar rezultat.

Koliko je Vlada u kojoj ste vi bili ministar obrane uložila na području koje obuhvaća 10. izborna jedinica i koliko vašoj listi to ide u prilog?


- Puno velikih projekata koji se tiču razvoja Dalmacije realizirano je u mandatu ove Vlade. Samo se u Zračnu luku Dubrovnik ulaže 250 milijuna eura i to je jedna od trenutno najvećih investicija u Hrvatskoj, a više od 70 posto novca osigurano je iz EU fondova. I splitska zračna luka rekonstruirat će i dograditi putnički terminal, a ulaganje je oko 60 milijuna eura.

Više od 90 milijuna eura ulaže se u izgradnju terminala za prihvat putnika s kruzera u Gružu. Pola milijarde kuna investirat će se u luku Ploče. Konačno imamo ponudu s planom ulaganja u Kupare. Pred natječajem smo za gradnju 110 stanova za naše branitelje u Mokošici. U gradnji je novi most za Čiovo, kaštelanska obilaznica...

Spasili smo desetak turističkih tvrtki, našli partnere koji su investirali i zaposlili ljude. Uspješno smo privatizirali brodogradilišta Brodosplit i Trogir. Završili smo autocestu Vrgorac - Ploče, brzu cestu Solin - Klis... To su samo neki od većih projekata koji pokazuju da se u jug Hrvatske ulaže planirano i pametno.

Iza vas su četiri godine vođenja MORH-a. Kakvo ste stanje zatekli, a kakvo je danas?


- Prije četiri godine zatekli smo MORH i cijelu državu u vrlo lošem moralnom, socijalnom i ekonomskom stanju. Bilo je to vrijeme najdublje krize, pada BDP-a od gotovo 10 posto, enormne nezaposlenosti, iskazivanja širokog nezadovoljstva, državni dužnosnici su uhićeni zbog korupcije i drugih nezakonitosti.

Gotovo sve je bilo devastirano. Trebalo je vremena da se sve to posloži. To smo uspjeli, i to u najkraćem mogućem vremenu. Proveli smo reforme, i to bez većih potresa.

S vojskom se počelo puno više raditi, vježbati, osposobljavati. Do mojeg dolaska na obuku se trošilo 30 tona streljiva, a prošle godine potrošili smo 200 tona. Dobio sam puno manji proračun od ministara koji su bili prije mene. Ali smo bili štedljiviji, racionalniji, uveli smo transparentni sustav nabave, red u sve vrste troškova. Novac od tih ušteda uložili smo u modernizaciju.

Pokrenuli smo napokon i postupak gradnje obalnih ophodnih brodova, što se gotovo desetljeće najavljivalo. Uveli nove sofisticirane sustave poput haubice 155 milimetara koje nas stavljaju u sam svjetski vrh. Modernizirali smo radare za zrakoplovstvo i nadzor mora te borbene zrakoplove, čime smo održali sposobnost zaštite zračnog prostora, što se godinama propuštalo napraviti pa nas je dočekalo alarmantno stanje.

Modernizirali smo helikoptere, kupili i novi protupožarni zrakoplov. Napravili reviziju tenkova. Od naših američkih saveznika dobili smo donaciju od 212 borbenih vozila, s kojima imamo veću mobilnost i zaštitu naših postrojbi.

Pomogli smo maksimalno razvoju hrvatske vojne industrije. Potpisali smo višegodišnje okvirne sporazume s domaćim proizvođačima. Uveli smo u operativnu uporabu domaću jurišnu pušku, nove prikrivne odore, vojničke čizme, kacige i drugu opremu.

Uložili smo oko 150 milijuna kuna u infrastrukturu – vojarne, skladišta, smještajne kapacitete za školovanje naših kadeta... To je konkretan napredak u samo 4 godine. Vidite da je i Vučić shvatio koliko smo jaki, koliko smo digli Ministarstvo obrane i naše Oružane snage, pa ide u Rusiju u dogovore za nabavu novog naoružanja.

I sami ste naglasili da je MORH-u značajno smanjen budžet. Dokle će se rezati i može li rezanje dovesti u pitanje funkcioniranje sustava?


- Smanjivalo se do prošle godine. Sada smo stabilizirali proračun i rezanja više nema. Osim toga, Vlada nam je omogućila da se prihod od prodaje neperspektivne imovine i viška opreme vraća MORH-u, pa smo naš ovogodišnji proračun od 4 milijarde i 140 milijuna kuna po toj osnovu uvećali za 180 milijuna kuna. U usporedbi s vremenima kada je obrambeni resor raspolagao značajno većim iznosima, danas odgovorno tvrdim da imamo puno više projekata modernizacije i opremanja, što dovoljno govori o načinu upravljanja.

Dobili ste značajne donacije od Amerikanaca!?

- S Amerikom imamo odlične odnose. SAD je do danas Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna dolara. U to su uključene razne vrste vozila, komunikacijske opreme, obuka i školovanje vojnika, uništavanje neperspektivnog naoružanja i streljiva... S njima provodimo i zajedničke vježbe. Sve to dokazuje jako dobre partnerske odnose Hrvatske i SAD-a.

Donirali su Hrvatskoj stotine vojnih vozila, borbene helikoptere, a hoće li borbene avione?


- Neće.

Percepcija je javnosti da ste najveće pozitivno iznenađenje među ministrima i da ste svojim rezultatima nadmašili očekivanja, ali i favorizirane ministre. Kako to komentirate?


- Ja sam samo radio svoj posao kako sam smatrao da je najbolje. Nastojao sam biti skroman, ponizan, odgovoran, paziti na svaku kunu i da je što bolje uložimo. To je bio moj i moto mojih suradnika u ministarstvu. Danas, poslije četiri godine, sretan sam i ponosan što su MORH i Oružane snage u puno boljem stanju.

Kakvo je trenutno stanje nacionalne sigurnosti RH?


- Hrvatska spada među sigurnije zemlje u svijetu. Tako će biti i ubuduće. Naš obavještajni i sigurnosti sustav dobro surađuje i koordinira s drugim zemljama i službama.

Kako na hrvatsku nacionalnu sigurnost utječe aktualna izbjeglička kriza?


- Izbjeglička kriza zoran je primjer naše sposobnosti i organiziranosti. Na dnevnoj bazi se puno radi, koordinira, ali što je najvažnije, a to svi mogu vidjeti, situaciju držimo pod kontrolom i nema bitnih incidenata, pogotovo ne onih koji bi ugrožavali nacionalnu sigurnost.

Da smo zatvorili granicu s vojskom, kako su neki zazivali odmah na početku, vjerojatno bismo imali kampove i ovdje na jugu. Možemo samo zamisliti kako bi nam se to odrazilo na turizam.

Kako gledate na opasivanje Hrvatske žicom i drugim ogradama, ali i vojnicima drugih zemalja koje su kao i RH članice EU i NATO saveza?


- To što su Mađari pozvali vojske drugih članica NATO-a da dođu na granicu s Hrvatskom spada u veće skandale. Mi na granici ne podržavamo palice i strojnice. Zamislimo situaciju da sada svi naprave žicu – kako bi Europa izgledala? Da se to ne dogodi, Bruxelles mora preuzeti lidersku poziciju i s EU članicama pronaći bolje rješenje.

Na čemu je oko izbjeglica bio angažiran HV?


- Samo kao logistička potpora MUP-u i civilnoj zaštiti, odnosno DUZS-u.

Što u izbornoj kampanji obećavate biračima
?

- Pošten i odgovoran rad, bez varanja i muljanja, skromnost, poniznost, odgovornost prema radu. Ukratko, red, rad i rast!

Mislite da će to biti dovoljno za pobjedu koalicije Hrvatska raste?


- Vjerujem da ljudi osjećaju razliku. Očito je da imamo puno uređeniju državu nego prije četiri godine. Smatram da bi povratak na staro bio potpuni promašaj. Imali smo osam godina HDZ-ove vlasti prije ove Vlade i vidjeli smo u koje smo probleme upali.

Vjerujem da će građani odbaciti ideološke platforme. Budućnost nije u raspravama tko je veći ustaša ili partizan ili nametanje tema o braniteljima i Domovinskom ratu od onih koji su učinili sve da identificiraju, lociraju i transferiraju generale koji su imali bilo kakvih problema s Haagom. Lideri naše oporbe nameću uglavnom takve teme, a izbjegavaju bitne.

Koalicija Hrvatska raste puno više razmišlja o onome što je građanima zaista bitno – gospodarski rast, zapošljavanje, strateški razvoj Hrvatske i općenito, bolji životni standard. Meni je to, kao ministru i građaninu, danas puno bitnije nego gdje sam bio 91.

Jeste li poslije svega sigurni da će koalicija Hrvatske raste biti pobjednička i da će Zoran Milanović ponovno biti hrvatski premijer?

- Mislim da bi sve osim pobjede koalicije Hrvatska raste bilo loše za Hrvatsku i njezine građane.

Vidite li sebe još četiri godine na dužnosti ministra obrane?


- Znam samo da ću, kao i do sada, bilo koji posao raditi najjače, pa makar to bilo i u Faludži.

toni paštar

Hajduk je diskriminiran

Podrijetlom ste iz Potravlja u kojemu su vrsni majstori za izradu drvenih balota i posljednji “bakrari” koji izrađuju glinene lonce u kojima se pripremaju najslasniji arambaše. Među prijateljima niste poznati kao balotar, a niste ni veliki gurman. Ali ste, kažu, zagriženi hajdukovac!?

- Ponosan sam na svoje Potravlje i Potravčane koji su vrijedni, pošteni i odgovorni, koji su se teško borili da prežive pa su naučili i neke zanate. Sigurno nitko bolje od njih ne radi drvene balote niti glinene lonce za kuhanje arambaša.
Što se tiče Hajduka, moje Potravlje, kao i cijela Cetinska krajina, dišu hajdučki. I smeta nas ta diskriminacija vodstva HNS-a prema Hajduku, ta politizacija. Moja je poruka “sport sportašima, nogomet nogometašima”... A ne da jedna stranka godinama ima monopol nad nogometom.

HDZ-ovci, ostavite se sporta

General Krstičević je rekao da se kao i vi zalaže za depolitizaciju sporta?

- Bio sam sretan kad sam to pročitao. Drago mi je da je i on svjestan politizacije. Znamo da ona najviše dolazi od strane HDZ-a.

Ja odmah predlažem konkretno rješenje. Neka Damir pozove svoje stranačke kolege da odmah daju ostavke u vodstvima i HNS-a, Košarkaškog saveza i u savezima drugih sportova. I onda ćemo imati najčistiju situaciju, sport – sportašima.

A ljubitelji nogometa u 10. izbornoj jedinici bit će puno sretniji jer Hajduk, za koji obojica navijamo i koji volimo, neće biti diskriminiran.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-04 09:13:42 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-04 11:24:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-04 11:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9750 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/11/04/Novosti/ante00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38210634 Threads: 4 Questions: 7086473893 Slow queries: 3297779 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608060278 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ante-kotromanovic-karamarko-nema-hrabrosti-istupa-kao-pravi-domobran-291870 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ante-kotromanovic-karamarko-nema-hrabrosti-istupa-kao-pravi-domobran-291870?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232687 [name] => antekotromanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antekotromanovic [link] => /tag/antekotromanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante Kotromanović: Karamarko nema hrabrosti, istupa kao pravi domobran [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-17-35-53-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/04/Novosti/ante00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/04/Novosti/ante00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Aktualni ministar obrane Ante Kotromanović nositelj je SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici, gdje će mu se suprotstaviti jaka HDZ-ova lista na čelu s njegovim suborcem Damirom Krstičevićem. I dok su se njih dvojica čuvala međusobnih teških riječi, pokušao ih je “zavaditi” ministar Gordan Maras.

Što ste rekli Gordanu Marasu poslije njegove izjave da je vas ratovanju učio Ante Gotovina, a Damira Krstičevića JNA?


- Maras to nije trebao reći, ali je poznat moj stav o tome. Nije sramota biti hrvatski časnik školovan u JNA jer su mnogi od njih bili sjajni zapovjednici i jako su puno dali u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Ali isto tako volio bih da se Damir jasno, kao i ja u ovom slučaju, ogradi od istupa dijela vodstva HDZ-a da je ovo nenarodna vlast, da smo komunisti i protiv Domovinskog rata. To još nisam čuo, a užasno vrijeđa.

S Damirom Krstičevićem ste prijatelj. Može li žestoki politički rivalitet dovesti u pitanje vaše prijateljstvo?


- To bi se moglo dogoditi ako bismo bili nerazumni i budale. Ja vjerujem da mi to nismo, da smo Damir i ja odgovorni ljudi. Puno smo toga prošli zajedno, cijeli rat. Zato u naše prijateljstvo vjerujem. To što smo u 10. izbornoj jedinici na suprotnim stranama, držim zdravim rivalitetom. Iako smo nositelji lista dviju stranaka i koalicija koje se dijametralno razlikuju, mi funkcioniramo kao prijatelji.

Razlikuju li se ti vaši stavovi i mišljenja kada je riječ o obrani?


- U ovom trenutku mislim da sam ipak ja u prednosti zbog četverogodišnjeg iskustva na čelu MORH-a. Proteklih godina napravili smo jako dobar posao i, što je najvažnije, imamo vrlo jasan plan kako dalje razvijati oružane snage i cjelokupni sustav obrane. Sigurno obojica želimo jaču, bolje uvježbanu i opremljenu oružanu silu, jači sigurnosni sustav.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom izborne kampanje? Je li samo pozitivna ili je bilo i prljavštine?


- Sve do sada bilo je pristojno, korektno. Susrećemo naše suparnike na terenu. Dok smo putovali na istom trajektu – župan Zlatko Ževrnja sa svojom, ja sa svojom ekipom - ugodno smo razgovarali. Na rastanku smo jedni drugima poželjeli sve najbolje. To je ono za što se borim, za pristojnu i kulturnu Hrvatsku, za ljude koji će cijeniti i uvažavati druge i drugačije.

Očekujete li da će kampanja biti pozitivna do kraja?


- Što se mene i moje liste tiče, da. Mi govorimo i govorit ćemo što smo radili ove četiri godine i što planiramo u idućemu mandatu. Nikoga nećemo napadati. Šteta što Karamarko nema hrabrosti izaći na sučeljavanje s Milanovićem. To smatram domobranskim pristupom. Šteta i što se neće sučeliti timovi dviju kaoalicija. Tada bi ljudi imali priliku vidjeti tko je bolji, tko je pametniji.

Ako vas osobno ili vašu koaliciju politička konkurencija nagazi, nećete prešutjeti?


- Ne, neću šutjeti, ali kada bi do toga i došlo, nećemo se spuštati na primitivnu razinu komunikacije.

Kakav izborni rezultat očekujete u 10. izbornoj jedinici?


- Bio bih zadovoljan ponavljanjem rezultata od prije četiri godine.

Hoće li stožerni brigadir Kotromanović dobiti general bojnika Krstičevića?


- Izborni rezultat, ma kakav bio, ne treba gledati kroz nas dvojicu. To sigurno neće biti glavna prevaga među biračima. Mada je dobar dio birača ove izborne jedinice do sada bio tradicionalno naklonjen desnici, ja ću učiniti sve što budem mogao da imamo dobar rezultat.

Koliko je Vlada u kojoj ste vi bili ministar obrane uložila na području koje obuhvaća 10. izborna jedinica i koliko vašoj listi to ide u prilog?


- Puno velikih projekata koji se tiču razvoja Dalmacije realizirano je u mandatu ove Vlade. Samo se u Zračnu luku Dubrovnik ulaže 250 milijuna eura i to je jedna od trenutno najvećih investicija u Hrvatskoj, a više od 70 posto novca osigurano je iz EU fondova. I splitska zračna luka rekonstruirat će i dograditi putnički terminal, a ulaganje je oko 60 milijuna eura.

Više od 90 milijuna eura ulaže se u izgradnju terminala za prihvat putnika s kruzera u Gružu. Pola milijarde kuna investirat će se u luku Ploče. Konačno imamo ponudu s planom ulaganja u Kupare. Pred natječajem smo za gradnju 110 stanova za naše branitelje u Mokošici. U gradnji je novi most za Čiovo, kaštelanska obilaznica...

Spasili smo desetak turističkih tvrtki, našli partnere koji su investirali i zaposlili ljude. Uspješno smo privatizirali brodogradilišta Brodosplit i Trogir. Završili smo autocestu Vrgorac - Ploče, brzu cestu Solin - Klis... To su samo neki od većih projekata koji pokazuju da se u jug Hrvatske ulaže planirano i pametno.

Iza vas su četiri godine vođenja MORH-a. Kakvo ste stanje zatekli, a kakvo je danas?


- Prije četiri godine zatekli smo MORH i cijelu državu u vrlo lošem moralnom, socijalnom i ekonomskom stanju. Bilo je to vrijeme najdublje krize, pada BDP-a od gotovo 10 posto, enormne nezaposlenosti, iskazivanja širokog nezadovoljstva, državni dužnosnici su uhićeni zbog korupcije i drugih nezakonitosti.

Gotovo sve je bilo devastirano. Trebalo je vremena da se sve to posloži. To smo uspjeli, i to u najkraćem mogućem vremenu. Proveli smo reforme, i to bez većih potresa.

S vojskom se počelo puno više raditi, vježbati, osposobljavati. Do mojeg dolaska na obuku se trošilo 30 tona streljiva, a prošle godine potrošili smo 200 tona. Dobio sam puno manji proračun od ministara koji su bili prije mene. Ali smo bili štedljiviji, racionalniji, uveli smo transparentni sustav nabave, red u sve vrste troškova. Novac od tih ušteda uložili smo u modernizaciju.

Pokrenuli smo napokon i postupak gradnje obalnih ophodnih brodova, što se gotovo desetljeće najavljivalo. Uveli nove sofisticirane sustave poput haubice 155 milimetara koje nas stavljaju u sam svjetski vrh. Modernizirali smo radare za zrakoplovstvo i nadzor mora te borbene zrakoplove, čime smo održali sposobnost zaštite zračnog prostora, što se godinama propuštalo napraviti pa nas je dočekalo alarmantno stanje.

Modernizirali smo helikoptere, kupili i novi protupožarni zrakoplov. Napravili reviziju tenkova. Od naših američkih saveznika dobili smo donaciju od 212 borbenih vozila, s kojima imamo veću mobilnost i zaštitu naših postrojbi.

Pomogli smo maksimalno razvoju hrvatske vojne industrije. Potpisali smo višegodišnje okvirne sporazume s domaćim proizvođačima. Uveli smo u operativnu uporabu domaću jurišnu pušku, nove prikrivne odore, vojničke čizme, kacige i drugu opremu.

Uložili smo oko 150 milijuna kuna u infrastrukturu – vojarne, skladišta, smještajne kapacitete za školovanje naših kadeta... To je konkretan napredak u samo 4 godine. Vidite da je i Vučić shvatio koliko smo jaki, koliko smo digli Ministarstvo obrane i naše Oružane snage, pa ide u Rusiju u dogovore za nabavu novog naoružanja.

I sami ste naglasili da je MORH-u značajno smanjen budžet. Dokle će se rezati i može li rezanje dovesti u pitanje funkcioniranje sustava?


- Smanjivalo se do prošle godine. Sada smo stabilizirali proračun i rezanja više nema. Osim toga, Vlada nam je omogućila da se prihod od prodaje neperspektivne imovine i viška opreme vraća MORH-u, pa smo naš ovogodišnji proračun od 4 milijarde i 140 milijuna kuna po toj osnovu uvećali za 180 milijuna kuna. U usporedbi s vremenima kada je obrambeni resor raspolagao značajno većim iznosima, danas odgovorno tvrdim da imamo puno više projekata modernizacije i opremanja, što dovoljno govori o načinu upravljanja.

Dobili ste značajne donacije od Amerikanaca!?

- S Amerikom imamo odlične odnose. SAD je do danas Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna dolara. U to su uključene razne vrste vozila, komunikacijske opreme, obuka i školovanje vojnika, uništavanje neperspektivnog naoružanja i streljiva... S njima provodimo i zajedničke vježbe. Sve to dokazuje jako dobre partnerske odnose Hrvatske i SAD-a.

Donirali su Hrvatskoj stotine vojnih vozila, borbene helikoptere, a hoće li borbene avione?


- Neće.

Percepcija je javnosti da ste najveće pozitivno iznenađenje među ministrima i da ste svojim rezultatima nadmašili očekivanja, ali i favorizirane ministre. Kako to komentirate?


- Ja sam samo radio svoj posao kako sam smatrao da je najbolje. Nastojao sam biti skroman, ponizan, odgovoran, paziti na svaku kunu i da je što bolje uložimo. To je bio moj i moto mojih suradnika u ministarstvu. Danas, poslije četiri godine, sretan sam i ponosan što su MORH i Oružane snage u puno boljem stanju.

Kakvo je trenutno stanje nacionalne sigurnosti RH?


- Hrvatska spada među sigurnije zemlje u svijetu. Tako će biti i ubuduće. Naš obavještajni i sigurnosti sustav dobro surađuje i koordinira s drugim zemljama i službama.

Kako na hrvatsku nacionalnu sigurnost utječe aktualna izbjeglička kriza?


- Izbjeglička kriza zoran je primjer naše sposobnosti i organiziranosti. Na dnevnoj bazi se puno radi, koordinira, ali što je najvažnije, a to svi mogu vidjeti, situaciju držimo pod kontrolom i nema bitnih incidenata, pogotovo ne onih koji bi ugrožavali nacionalnu sigurnost.

Da smo zatvorili granicu s vojskom, kako su neki zazivali odmah na početku, vjerojatno bismo imali kampove i ovdje na jugu. Možemo samo zamisliti kako bi nam se to odrazilo na turizam.

Kako gledate na opasivanje Hrvatske žicom i drugim ogradama, ali i vojnicima drugih zemalja koje su kao i RH članice EU i NATO saveza?


- To što su Mađari pozvali vojske drugih članica NATO-a da dođu na granicu s Hrvatskom spada u veće skandale. Mi na granici ne podržavamo palice i strojnice. Zamislimo situaciju da sada svi naprave žicu – kako bi Europa izgledala? Da se to ne dogodi, Bruxelles mora preuzeti lidersku poziciju i s EU članicama pronaći bolje rješenje.

Na čemu je oko izbjeglica bio angažiran HV?


- Samo kao logistička potpora MUP-u i civilnoj zaštiti, odnosno DUZS-u.

Što u izbornoj kampanji obećavate biračima
?

- Pošten i odgovoran rad, bez varanja i muljanja, skromnost, poniznost, odgovornost prema radu. Ukratko, red, rad i rast!

Mislite da će to biti dovoljno za pobjedu koalicije Hrvatska raste?


- Vjerujem da ljudi osjećaju razliku. Očito je da imamo puno uređeniju državu nego prije četiri godine. Smatram da bi povratak na staro bio potpuni promašaj. Imali smo osam godina HDZ-ove vlasti prije ove Vlade i vidjeli smo u koje smo probleme upali.

Vjerujem da će građani odbaciti ideološke platforme. Budućnost nije u raspravama tko je veći ustaša ili partizan ili nametanje tema o braniteljima i Domovinskom ratu od onih koji su učinili sve da identificiraju, lociraju i transferiraju generale koji su imali bilo kakvih problema s Haagom. Lideri naše oporbe nameću uglavnom takve teme, a izbjegavaju bitne.

Koalicija Hrvatska raste puno više razmišlja o onome što je građanima zaista bitno – gospodarski rast, zapošljavanje, strateški razvoj Hrvatske i općenito, bolji životni standard. Meni je to, kao ministru i građaninu, danas puno bitnije nego gdje sam bio 91.

Jeste li poslije svega sigurni da će koalicija Hrvatske raste biti pobjednička i da će Zoran Milanović ponovno biti hrvatski premijer?

- Mislim da bi sve osim pobjede koalicije Hrvatska raste bilo loše za Hrvatsku i njezine građane.

Vidite li sebe još četiri godine na dužnosti ministra obrane?


- Znam samo da ću, kao i do sada, bilo koji posao raditi najjače, pa makar to bilo i u Faludži.

toni paštar

Hajduk je diskriminiran

Podrijetlom ste iz Potravlja u kojemu su vrsni majstori za izradu drvenih balota i posljednji “bakrari” koji izrađuju glinene lonce u kojima se pripremaju najslasniji arambaše. Među prijateljima niste poznati kao balotar, a niste ni veliki gurman. Ali ste, kažu, zagriženi hajdukovac!?

- Ponosan sam na svoje Potravlje i Potravčane koji su vrijedni, pošteni i odgovorni, koji su se teško borili da prežive pa su naučili i neke zanate. Sigurno nitko bolje od njih ne radi drvene balote niti glinene lonce za kuhanje arambaša.
Što se tiče Hajduka, moje Potravlje, kao i cijela Cetinska krajina, dišu hajdučki. I smeta nas ta diskriminacija vodstva HNS-a prema Hajduku, ta politizacija. Moja je poruka “sport sportašima, nogomet nogometašima”... A ne da jedna stranka godinama ima monopol nad nogometom.

HDZ-ovci, ostavite se sporta

General Krstičević je rekao da se kao i vi zalaže za depolitizaciju sporta?

- Bio sam sretan kad sam to pročitao. Drago mi je da je i on svjestan politizacije. Znamo da ona najviše dolazi od strane HDZ-a.

Ja odmah predlažem konkretno rješenje. Neka Damir pozove svoje stranačke kolege da odmah daju ostavke u vodstvima i HNS-a, Košarkaškog saveza i u savezima drugih sportova. I onda ćemo imati najčistiju situaciju, sport – sportašima.

A ljubitelji nogometa u 10. izbornoj jedinici bit će puno sretniji jer Hajduk, za koji obojica navijamo i koji volimo, neće biti diskriminiran.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ante-kotromanovic-karamarko-nema-hrabrosti-istupa-kao-pravi-domobran-291870 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1e7368883872a75137e7ca170665cf051a7a794 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+Kotromanovi%C4%87%3A+Karamarko+nema+hrabrosti%2C+istupa+kao+pravi+domobran&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-kotromanovic-karamarko-nema-hrabrosti-istupa-kao-pravi-domobran-291870 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-kotromanovic-karamarko-nema-hrabrosti-istupa-kao-pravi-domobran-291870 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaintervju

Ante Kotromanović: Karamarko nema hrabrosti, istupa kao pravi domobran

Piše PSD.
4. studenog 2015. - 12:01
Aktualni ministar obrane Ante Kotromanović nositelj je SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici, gdje će mu se suprotstaviti jaka HDZ-ova lista na čelu s njegovim suborcem Damirom Krstičevićem. I dok su se njih dvojica čuvala međusobnih teških riječi, pokušao ih je “zavaditi” ministar Gordan Maras.

Što ste rekli Gordanu Marasu poslije njegove izjave da je vas ratovanju učio Ante Gotovina, a Damira Krstičevića JNA?


- Maras to nije trebao reći, ali je poznat moj stav o tome. Nije sramota biti hrvatski časnik školovan u JNA jer su mnogi od njih bili sjajni zapovjednici i jako su puno dali u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Ali isto tako volio bih da se Damir jasno, kao i ja u ovom slučaju, ogradi od istupa dijela vodstva HDZ-a da je ovo nenarodna vlast, da smo komunisti...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:35