stdClass Object ( [id] => 215785 [title] => Uhićeni Livaković i četvorka danas daju iskaz USKOK-u [alias] => uhiceni-livakovic-i-cetvorka-danas-daju-iskaz-uskok-u [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVIJE Uhićeni Livaković i četvorka danas daju iskaz USKOK-u

Nakon što su jučer uhićeni, Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Damir Kezele, Ivan Berket i Stjepko Boban jutros bi trebali dati iskaz USKOK-u.

SINOĆ Završena premetačina Livakovićeva stana


Nakon više od četri i pol sata završena je premetačina stana Zdravka Livakovića, nekadašnjega državnog tajnika u ministarstvu prometa kojega je u prošla dva mandata vodio Božidar Kalmeta.

Okupljenim novinarima ispred Livakovićevog stana u zadarskom predjelu Arbanasi to je potvrdio njegov odvjetnik Nediljko Ivančević koji je rekao kako još uvijek ne zna za što konkretno terete Livakovića.

Pretpostavljam da je to zbog najnovije afere u HAC-u, rekao je Ivančević.

Moj klijent je uhićen i u statusu je osumnjičenika, a branit će se aktivno, rekao je te dodao da njegova klijenta prevoze u Zagreb gdje bi u USKOKU trebao dati iskaz.

Ivančević je potvrdio da je" u stanu pregledavana opsežna dokumentacija nadzora u HAC-u".

Livaković (lijevo)
RANIJE Policija privela pet osoba

Nakon Zdravka Livakovića, policija je uhitila Milivoja Mikulića, bivšeg državnog tajnika i pomoćnika nekadašnjeg ministra Božidara Kalmete te člana uprave HAC-a od listopada 2004. do lipnja 2006., neslužbeno se doznaje.

Uz njih - uhićeni su i Damir Kezele, član Uprave Viadukta, Ivan Berket, direktor za komercijalne i financijske poslove Vijadukta te Stjepko Boban, bivši direktor Hrvatskih cesta i Uprave HAC-a, doznaje HTV.

Tijekom prijepodneva u Zagrebu je prvi priveden Livaković koji je nakon toga zbog pretrage stana i još nekih prostorija crnim terencem zagrebačkih oznaka oko 14,30 sati doveden do svoje zgrade u zadarskom predjelu Arbanasi. Pretraga Livakovića stana u Arbanasima kod Zadra trajala je četiri sata.

Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević novinarima je potvrdio da je Livaković bio na poslovnom sastanku u Zagrebu, gdje je priveden, a zatim i prevezen natrag u Zadar. Kazao je da još uvijek ne zna što mu se stavlja na teret, ali je najavio da će iznositi aktivnu obranu.

Očekuje se da će Livaković nakon policije biti odveden na ispitivanje u Uskok kako bi odgovorio na optužbe bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji ga je uz još jednog državnog tajnika iz ministarstva Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića, prokazao kao osobe kojima je nosio novac izvučen iz te javne tvrtke.

Tijekom poslijepodneva doznalo se da se uhićenja nastavljaju pa su iz neslužbenih izvora bliskih istrazi procurila imena Mikulića, Bobana, Berketa i Kezelea.

Livaković i Mikulić bivši državni tajnici bliski cestogradnji i Kalmeti

Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić dvojca su nekadašnjih državnih tajnika u ministarstvu bivšeg ministra Božidara Kalmete koji su, osim što su uz glavnog zadarskog HDZ-ovca vezali svoj politički uspjeh, bili povezani s upravom Hrvatskih autocesta (HAC) koje su se ovih dana zbog izvlačenja novca našle pod Uskokovom istragom.

Obojicu je, navodno, kao osobe kojima je predavao novac izvučen preko podizvođačkih građevinskih tvrtki u svom istražnom iskazu prokazao bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, nedavno uhićen pa odveden u istražni zatvor zbog slučaja Remorker.

Osim što je u Kalmetinom ministarstvu bio državni tajnik Livaković je u veljači 2004. imenovan predsjednikom nadzornog odbora HAC-a koji se u to vrijeme osim po gradnji modernih autocesta, isticala po korupcijskim skandalima od kojih je dosad najpoznatiji slučaj "farbanja" tunela. S izbijanjem afera Livaković je početkom studenog 2009. podnio ostavku, obrazloživši da je potez osobne naravi i da nema veze s medijskim napisima korupciji.

Već krajem mjeseca iste godine u akciji "Nesklad" uhićeni su bivši čelnici HAC-a Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, direktor sektora građenja Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija te direktor splitske tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul. Teretilo ih se da su u poslu bojanja tunela oštetili državni proračun za 21 milijun kuna jer je Skladgradnji isplaćen šest puta veći iznos od tržišne cijene. U toj je istrazi svjedočio i Livaković kojeg su mediji opisivali kao glavnu osobu u 'živom zidu' oko Kalmete, jer je navodno nadzirao sve poslove u HAC-u koji su kasnije postali predmet istraga.

Nakon što je podnio ostavku, Livaković je s Davorom Uglešićem osnovao tvrtku D&Z kojoj je, po medijskim tvrdnjama, IGH prepustio gradnju spojne ceste od čvora Zadar 2 prema Gaženici.

Zbog navodne "muljaže" oko izgradnje te ceste Kalmetu je često prozivao bivši SDP-ovac Ivica Pančić. Njegove tvrdnje o navodnim nepravilnostima u javnim natječajima za gradnju državne ceste Gaženica-Zadar, Kalmeta je nazvao bezočnim lažima i obmanama javnosti u političke svrhe. Cesta je otvorena u studenom 2007. bez presijecanja vrpci i svečanosti, a Pančić je na nju donio maskotu divovske hobotnice kako bi upozorio na "duge korupcijske krakove".

Livaković se u zadarskoj politici prvi put pojavio još za vrijeme prvog Kalmetinog gradonačelničkog mandata na mjestu pročelnika Odjela za graditeljstvo i komunalne poslove.

Mikulić je, pak, državni tajnik osim kod Kalmete bio i u ministarstvu Petra Čobankovića, a u HAC-u je bio član uprave. U medijima se spominjao i kao svjedok na suđenju HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, gdje je rekao da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta koji u tom slučaju nije bio osumnjičen.

Mikulić je tada izjavio da ga je Kalmeta, zajedno s tadašnjim šefom HAC-ovih financija Josipom Sapunarom, u proljeće 2006. pozvao na sastanak u jedan zagrebački restoran gdje ih je upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem koji je tražio da HAC marketinške poslove ugovara s Fimi medijom.

Upravo je Sapunar Mikulića povezao i s posljednjom aferom u HAC-u navevši ga, navodno, kao jednog od državnih tajnika kojemu je, uz Zdravka Livakovića, davao novac izvučen preko podizvođačkih tvrtki.

Mediji su još krajem 2009. pisali da je Mikulićev brat Ferdinand, kao suvlasnik tvrtke Dinarik dobivao poslove bez natječaja od HAC-a i Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo.

PSD / (H)
FOTOGALERIJA: JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX

RANIJE

U jutarnjim satima policija je privela Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu prometa, potvrđeno je za Jutarnji list iz izvora bliskog istražiteljima.

Kako je pisao Jutarnji list, bivši član Uprave za financije HAC-a Josip Sapunar navodno je priznao da je posredovao u izvlačenju tri milijuna eura iz HAC-a, koje je prenosio bivšim državnim tajnicima u Ministarstvu prometa.

Sapunar je spomenuo tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, te pomoćnika ministra Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića. Mikulić je od 2004. do 2006. bio član Uprave HAC-a, da bi ga 2006. nakon što je smijenjen, bio imenovan Kalmetinim pomoćnikom.

Sapunar navodno samoga Kalmetu nije direktno teretio, no objasnio je da mu je stavljeno do znanja da Livaković, tadašnja Kalmetina desna ruka novac proslijeđuje na višu instancu, a Sapunar nije niti malo sumnjao da je riječ o ministru.

Kalmeta: Livakoviću želim da čim prije dokaže svoju nevinost!


- Zdravko Livaković je moj dugogodišnji suradnik i prijatelj. Zahvaljujući uvelike i njemu Zadar je svih ovih proteklih godina, pogotovo u mandatu kad sam prvi put bio gradonačelnik, napredovao. Izgradilo se i napravilo puno toga, a isto tako je i puno napravio i kao državni tajnim u Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture kad je u pitanju izgradnja prometne infrastrukture - kazao je zadarski gradonačelnik i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta okupljenim novinarima nakon što je objavljena vijest da je USKOK priveo bivšeg državnog tajnika i njegovog dugogodišnjeg suradnika Zdravka Livakovića.

- Činjenica je - nastavio je Kalmeta - da se zadnjih nekoliko godina Livaković stigmatizira i kriminalizira, ali ne od medija i institucija, nego od određenih pojedinaca ovdje u Zadru, pa i diljem Hrvatske. O njima je bolje ne govoriti, ali valjda će jednom i takvi doći pred institucije ove države. Iz informacija koje imam, siguran sam da će institucije pravne države raditi svoj posao vrlo profesionalno i odgovorno, kao što to rade uvijek, i pravično, a Zdravku želim da čim prije dokaže svoju nevinost - rekao je Kalmeta dodavši da ne očekuje poziv Uskoka iz Zagreba.

- Međutim, ja sam i dosad surađivao s institucijama države. Ako dobijem neki poziv, naravno da ću se odazvati. Dosad me nitko nije zvao. Zadnji put s Livakovićem razgovarao sam jučer, a vama novinarima stojim na raspolaganju za bilo koju informaciju - kazao je Kalmeta.

U trenutku dok je Kalmeta davao izjave novinarima u maloj vijećnici gradske uprave, u stambenoj zgradi u Arbanasima, gdje Kalmeta i Livaković imaju stan, stigao je tamni terenac s istražiteljima USKOK-a. S njima je u kolima navodno bio i privedeni Livaković koji koji je u Zadar doveden iz Zagreba zbog pretresa stana.

Ivančević: Neće se braniti šutnjom


Odvjetnik Zdravka Livakovića, Splićanin Nediljko Ivančević izjavio je:

- Došao sam na poziv svog klijenta. Bio je na poslovnom sastanku u Zagrebu, ne znam zašto je priveden, vi više znate nego ja. Ukoliko se podigne optužnica on se zasigurno neće braniti šutnjom - prenosi Tportal.

Karamarko: Povezivanje Kalmete s aferom u HAC-u neće naštetiti HDZ-u

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je danas kako sve češće medijsko povezivanje Božidara Kalmete s aferom u HAC-u ne može naštetiti HDZ-u.

"Mi smo svoju katarzu prošli i prolazimo je. Neki ljudi koji su pripadali HDZ-u danas su pred sucima i čekaju se presude. Prema tome, nama to neće naštetiti. Međutim, katarzu čekaju i neke druge stranke", rekao je Karamarko novinarima u Saboru.

Naglasio je da je teško komentirati postupke u tijeku te da mu "malo smeta hajka prije donošenja presuda nekim ljudima".

HDZ još uvijek nije zauzeo konačan stav o vladinu prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, o kojima Sabor danas raspravlja u drugom čitanju.

(JL), H, I. Nevešćanin
Foto: Arhiv CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => afera hac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-23 13:42:38 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-24 08:19:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-24 08:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15037 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/10\/23\/istraga_livakovic1-231013.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/10\/23\/Zadnja\/liva\/istraga_livakovic1-231013.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/10\/23\/Zadnja\/liva\/istraga_livakovic2-231013.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/10\/23\/Zadnja\/liva\/istraga_livakovic3-231013.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/10\/23\/Zadnja\/liva\/istraga_livakovic4-231013.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/10\/23\/Zadnja\/liva\/istraga_livakovic6-231013.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"850x562"},{"size0":"800x529"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x525"},{"size0":"800x530"},{"size0":"800x510"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15339112 Threads: 2 Questions: 3184308647 Slow queries: 7146120 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235666303 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/uhiceni-livakovic-i-cetvorka-danas-daju-iskaz-uskok-u-215785 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/uhiceni-livakovic-i-cetvorka-danas-daju-iskaz-uskok-u-215785?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 183819 [name] => zdravkolivaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkolivakovic [link] => /tag/zdravkolivakovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 185456 [name] => aferahac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aferahac [link] => /tag/aferahac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 228562 [name] => hac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hac [link] => /tag/hac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => afera hac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uhićeni Livaković i četvorka danas daju iskaz USKOK-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-22-02-47-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/23/istraga_livakovic1-231013.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/23/istraga_livakovic1-231013.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/10/23/Zadnja/liva/istraga_livakovic1-231013.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/10/23/Zadnja/liva/istraga_livakovic2-231013.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/10/23/Zadnja/liva/istraga_livakovic3-231013.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/10/23/Zadnja/liva/istraga_livakovic4-231013.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/10/23/Zadnja/liva/istraga_livakovic6-231013.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVIJE Uhićeni Livaković i četvorka danas daju iskaz USKOK-u

Nakon što su jučer uhićeni, Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Damir Kezele, Ivan Berket i Stjepko Boban jutros bi trebali dati iskaz USKOK-u.

SINOĆ Završena premetačina Livakovićeva stana


Nakon više od četri i pol sata završena je premetačina stana Zdravka Livakovića, nekadašnjega državnog tajnika u ministarstvu prometa kojega je u prošla dva mandata vodio Božidar Kalmeta.

Okupljenim novinarima ispred Livakovićevog stana u zadarskom predjelu Arbanasi to je potvrdio njegov odvjetnik Nediljko Ivančević koji je rekao kako još uvijek ne zna za što konkretno terete Livakovića.

Pretpostavljam da je to zbog najnovije afere u HAC-u, rekao je Ivančević.

Moj klijent je uhićen i u statusu je osumnjičenika, a branit će se aktivno, rekao je te dodao da njegova klijenta prevoze u Zagreb gdje bi u USKOKU trebao dati iskaz.

Ivančević je potvrdio da je" u stanu pregledavana opsežna dokumentacija nadzora u HAC-u".

Livaković (lijevo)
RANIJE Policija privela pet osoba

Nakon Zdravka Livakovića, policija je uhitila Milivoja Mikulića, bivšeg državnog tajnika i pomoćnika nekadašnjeg ministra Božidara Kalmete te člana uprave HAC-a od listopada 2004. do lipnja 2006., neslužbeno se doznaje.

Uz njih - uhićeni su i Damir Kezele, član Uprave Viadukta, Ivan Berket, direktor za komercijalne i financijske poslove Vijadukta te Stjepko Boban, bivši direktor Hrvatskih cesta i Uprave HAC-a, doznaje HTV.

Tijekom prijepodneva u Zagrebu je prvi priveden Livaković koji je nakon toga zbog pretrage stana i još nekih prostorija crnim terencem zagrebačkih oznaka oko 14,30 sati doveden do svoje zgrade u zadarskom predjelu Arbanasi. Pretraga Livakovića stana u Arbanasima kod Zadra trajala je četiri sata.

Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević novinarima je potvrdio da je Livaković bio na poslovnom sastanku u Zagrebu, gdje je priveden, a zatim i prevezen natrag u Zadar. Kazao je da još uvijek ne zna što mu se stavlja na teret, ali je najavio da će iznositi aktivnu obranu.

Očekuje se da će Livaković nakon policije biti odveden na ispitivanje u Uskok kako bi odgovorio na optužbe bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji ga je uz još jednog državnog tajnika iz ministarstva Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića, prokazao kao osobe kojima je nosio novac izvučen iz te javne tvrtke.

Tijekom poslijepodneva doznalo se da se uhićenja nastavljaju pa su iz neslužbenih izvora bliskih istrazi procurila imena Mikulića, Bobana, Berketa i Kezelea.

Livaković i Mikulić bivši državni tajnici bliski cestogradnji i Kalmeti

Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić dvojca su nekadašnjih državnih tajnika u ministarstvu bivšeg ministra Božidara Kalmete koji su, osim što su uz glavnog zadarskog HDZ-ovca vezali svoj politički uspjeh, bili povezani s upravom Hrvatskih autocesta (HAC) koje su se ovih dana zbog izvlačenja novca našle pod Uskokovom istragom.

Obojicu je, navodno, kao osobe kojima je predavao novac izvučen preko podizvođačkih građevinskih tvrtki u svom istražnom iskazu prokazao bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, nedavno uhićen pa odveden u istražni zatvor zbog slučaja Remorker.

Osim što je u Kalmetinom ministarstvu bio državni tajnik Livaković je u veljači 2004. imenovan predsjednikom nadzornog odbora HAC-a koji se u to vrijeme osim po gradnji modernih autocesta, isticala po korupcijskim skandalima od kojih je dosad najpoznatiji slučaj "farbanja" tunela. S izbijanjem afera Livaković je početkom studenog 2009. podnio ostavku, obrazloživši da je potez osobne naravi i da nema veze s medijskim napisima korupciji.

Već krajem mjeseca iste godine u akciji "Nesklad" uhićeni su bivši čelnici HAC-a Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, direktor sektora građenja Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija te direktor splitske tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul. Teretilo ih se da su u poslu bojanja tunela oštetili državni proračun za 21 milijun kuna jer je Skladgradnji isplaćen šest puta veći iznos od tržišne cijene. U toj je istrazi svjedočio i Livaković kojeg su mediji opisivali kao glavnu osobu u 'živom zidu' oko Kalmete, jer je navodno nadzirao sve poslove u HAC-u koji su kasnije postali predmet istraga.

Nakon što je podnio ostavku, Livaković je s Davorom Uglešićem osnovao tvrtku D&Z kojoj je, po medijskim tvrdnjama, IGH prepustio gradnju spojne ceste od čvora Zadar 2 prema Gaženici.

Zbog navodne "muljaže" oko izgradnje te ceste Kalmetu je često prozivao bivši SDP-ovac Ivica Pančić. Njegove tvrdnje o navodnim nepravilnostima u javnim natječajima za gradnju državne ceste Gaženica-Zadar, Kalmeta je nazvao bezočnim lažima i obmanama javnosti u političke svrhe. Cesta je otvorena u studenom 2007. bez presijecanja vrpci i svečanosti, a Pančić je na nju donio maskotu divovske hobotnice kako bi upozorio na "duge korupcijske krakove".

Livaković se u zadarskoj politici prvi put pojavio još za vrijeme prvog Kalmetinog gradonačelničkog mandata na mjestu pročelnika Odjela za graditeljstvo i komunalne poslove.

Mikulić je, pak, državni tajnik osim kod Kalmete bio i u ministarstvu Petra Čobankovića, a u HAC-u je bio član uprave. U medijima se spominjao i kao svjedok na suđenju HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, gdje je rekao da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta koji u tom slučaju nije bio osumnjičen.

Mikulić je tada izjavio da ga je Kalmeta, zajedno s tadašnjim šefom HAC-ovih financija Josipom Sapunarom, u proljeće 2006. pozvao na sastanak u jedan zagrebački restoran gdje ih je upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem koji je tražio da HAC marketinške poslove ugovara s Fimi medijom.

Upravo je Sapunar Mikulića povezao i s posljednjom aferom u HAC-u navevši ga, navodno, kao jednog od državnih tajnika kojemu je, uz Zdravka Livakovića, davao novac izvučen preko podizvođačkih tvrtki.

Mediji su još krajem 2009. pisali da je Mikulićev brat Ferdinand, kao suvlasnik tvrtke Dinarik dobivao poslove bez natječaja od HAC-a i Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo.

PSD / (H)
FOTOGALERIJA: JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX

RANIJE

U jutarnjim satima policija je privela Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu prometa, potvrđeno je za Jutarnji list iz izvora bliskog istražiteljima.

Kako je pisao Jutarnji list, bivši član Uprave za financije HAC-a Josip Sapunar navodno je priznao da je posredovao u izvlačenju tri milijuna eura iz HAC-a, koje je prenosio bivšim državnim tajnicima u Ministarstvu prometa.

Sapunar je spomenuo tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, te pomoćnika ministra Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića. Mikulić je od 2004. do 2006. bio član Uprave HAC-a, da bi ga 2006. nakon što je smijenjen, bio imenovan Kalmetinim pomoćnikom.

Sapunar navodno samoga Kalmetu nije direktno teretio, no objasnio je da mu je stavljeno do znanja da Livaković, tadašnja Kalmetina desna ruka novac proslijeđuje na višu instancu, a Sapunar nije niti malo sumnjao da je riječ o ministru.

Kalmeta: Livakoviću želim da čim prije dokaže svoju nevinost!


- Zdravko Livaković je moj dugogodišnji suradnik i prijatelj. Zahvaljujući uvelike i njemu Zadar je svih ovih proteklih godina, pogotovo u mandatu kad sam prvi put bio gradonačelnik, napredovao. Izgradilo se i napravilo puno toga, a isto tako je i puno napravio i kao državni tajnim u Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture kad je u pitanju izgradnja prometne infrastrukture - kazao je zadarski gradonačelnik i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta okupljenim novinarima nakon što je objavljena vijest da je USKOK priveo bivšeg državnog tajnika i njegovog dugogodišnjeg suradnika Zdravka Livakovića.

- Činjenica je - nastavio je Kalmeta - da se zadnjih nekoliko godina Livaković stigmatizira i kriminalizira, ali ne od medija i institucija, nego od određenih pojedinaca ovdje u Zadru, pa i diljem Hrvatske. O njima je bolje ne govoriti, ali valjda će jednom i takvi doći pred institucije ove države. Iz informacija koje imam, siguran sam da će institucije pravne države raditi svoj posao vrlo profesionalno i odgovorno, kao što to rade uvijek, i pravično, a Zdravku želim da čim prije dokaže svoju nevinost - rekao je Kalmeta dodavši da ne očekuje poziv Uskoka iz Zagreba.

- Međutim, ja sam i dosad surađivao s institucijama države. Ako dobijem neki poziv, naravno da ću se odazvati. Dosad me nitko nije zvao. Zadnji put s Livakovićem razgovarao sam jučer, a vama novinarima stojim na raspolaganju za bilo koju informaciju - kazao je Kalmeta.

U trenutku dok je Kalmeta davao izjave novinarima u maloj vijećnici gradske uprave, u stambenoj zgradi u Arbanasima, gdje Kalmeta i Livaković imaju stan, stigao je tamni terenac s istražiteljima USKOK-a. S njima je u kolima navodno bio i privedeni Livaković koji koji je u Zadar doveden iz Zagreba zbog pretresa stana.

Ivančević: Neće se braniti šutnjom


Odvjetnik Zdravka Livakovića, Splićanin Nediljko Ivančević izjavio je:

- Došao sam na poziv svog klijenta. Bio je na poslovnom sastanku u Zagrebu, ne znam zašto je priveden, vi više znate nego ja. Ukoliko se podigne optužnica on se zasigurno neće braniti šutnjom - prenosi Tportal.

Karamarko: Povezivanje Kalmete s aferom u HAC-u neće naštetiti HDZ-u

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je danas kako sve češće medijsko povezivanje Božidara Kalmete s aferom u HAC-u ne može naštetiti HDZ-u.

"Mi smo svoju katarzu prošli i prolazimo je. Neki ljudi koji su pripadali HDZ-u danas su pred sucima i čekaju se presude. Prema tome, nama to neće naštetiti. Međutim, katarzu čekaju i neke druge stranke", rekao je Karamarko novinarima u Saboru.

Naglasio je da je teško komentirati postupke u tijeku te da mu "malo smeta hajka prije donošenja presuda nekim ljudima".

HDZ još uvijek nije zauzeo konačan stav o vladinu prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, o kojima Sabor danas raspravlja u drugom čitanju.

(JL), H, I. Nevešćanin
Foto: Arhiv CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/uhiceni-livakovic-i-cetvorka-danas-daju-iskaz-uskok-u-215785 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c690959c92b78903ef099108fa59ce60c101053c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uhi%C4%87eni+Livakovi%C4%87+i+%C4%8Detvorka+danas+daju+iskaz+USKOK-u+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fuhiceni-livakovic-i-cetvorka-danas-daju-iskaz-uskok-u-215785 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fuhiceni-livakovic-i-cetvorka-danas-daju-iskaz-uskok-u-215785 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => afera hac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaafera hac

Uhićeni Livaković i četvorka danas daju iskaz USKOK-u

Piše PSD.
24. listopada 2013. - 10:10
NOVIJE Uhićeni Livaković i četvorka danas daju iskaz USKOK-u

Nakon što su jučer uhićeni, Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Damir Kezele, Ivan Berket i Stjepko Boban jutros bi trebali dati iskaz USKOK-u.

SINOĆ Završena premetačina Livakovićeva stana


Nakon više od četri i pol sata završena je premetačina stana Zdravka Livakovića, nekadašnjega državnog tajnika u ministarstvu prometa kojega je u prošla dva mandata vodio Božidar Kalmeta.

Okupljenim novinarima ispred Livakovićevog stana u zadarskom predjelu Arbanasi to je potvrdio njegov odvjetnik Nediljko Ivančević koji je rekao kako još uvijek ne zna za što konkretno terete Livakovića.

Pretpostavljam da je to zbog najnovije afere u HAC-u, rekao je Ivančević.

Moj klijent je uhićen i u statusu je osumnjičenika, a bra...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:02