stdClass Object ( [id] => 207705 [title] => Svjedokinje s Marjana: Edi i Selena šetali su se po šumi, razgovarao je s njom na ’tvrdom’ engleskom i djelovao nervozno [alias] => svjedokinje-s-marjana-edi-i-selena-setali-su-se-po-sumi-razgovarao-je-s-njom-na-tvrdom-engleskom-i-djelovao-nervozno [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon što smo u jučerašnjem izvješću s izricanja presude marjanskom ubojici Ediju Mišiću objavili da je, s obzirom na obrazloženje suca Vladimira Živaljića da ubojstvo Selene Graciano Macedo nije podmuklo jer nema niti jednog dokaza da su oni prethodno komunicirali, pa prema tome niti da je on iskoristio njezino povjerenje, pomalo je čudno što se optužba nije detaljnije pozabavila tim dijelom slučaja.

Naime, iako postoje svjedoci koje je i policija ispitala i o tome sačinila bilješku, a koji su kazivali o tome da su vidjeli Edija i Selenu u šetnji i razgovoru, u Županijskom državnom odvjetništvu kazali su nam, neslužbeno, da u spisu nemaju niti jedan takav dokaz ili službenu bilješku. Doznajemo i da su kontaktirali s policijom te da im je inspektor koji je vodio slučaj, Ivica Buzov, a koji je nakon uhićenja ubojice Mišića “avancirao” na mjesto voditelja Službe općeg kriminaliteta, odgovorio da takva zabilješka ne postoji. No, “Slobodna” je jučer uspjela razgovarati s jednom od dviju svjedokinja koje su šest dana nakon ubojstva, dakle 28. kolovoza, došle u splitsku policiju i dale izjavu o Mišiću i Seleni.

- Razgovarale smo s policajcem Ivicom Buzovom i sve smo mu rekle. Pitao nas je zašto nam je trebalo toliko da dođemo, a mi smo odgovorile da smo pratile po novinama što se događa i da smo se, čim su nam se složile kockice, došle reći što smo vidjele. A vidjele smo toga dana kad je ona ubijena, oko 18.55, Selenu i jednog tipa u crnoj majici kako se penju uza skale prema vrhu Telegrin gdje je zastava. Poslije smo, kad mu je objavljena slika u novinama, shvatile da je on taj tip kojega smo vidjele. Prijateljica i ja smo vježbale trbušnjake u podnožju skala na klupi, a u tom je trenutku pokraj nas uza skale prošlo njih dvoje.

Razgovarali su na engleskom jeziku, a za njima je išao neki psić, tada nismo znale je li njihov ili nečiji drugi. Znam da smo komentirale da je to sigurno naš “galeb” jer je govorio tvrdim engleskim i odmah smo rekle da nikako nije mogao biti stranac. Ona se naslonila na ogradu i slikavala nekim malim crvenim aparatom, a on je stajao pokraj nje. Sjećam se da je djelovao nekako jako nervozno. Sve smo to ispričale inspektoru koji je uzeo naše podatke, no bilo nam je čudno kako nije uzeo brojeve naših mobitela ako mu možda bude trebalo nešto kasnije, kako će nas naći. Nakon što smo dale izjavu, nitko nas nikada poslije nije zvao u vezi s tim.

Sjećam se da je policajac uzeo našu izjavu bez dodatnih pitanja te da je pisao rukom na papiru A4, a da nije poslije tražio da išta potpišemo. E da, sjećam se i da je tada, oko 19 sati, možda pet ili deset minuta poslije, kod zastave došao i jedan mladi vatrogasac, koji je došao na smjenu, i bit će da ih je i on vidio - ispričala nam je u dahu naša tridesetogodišnja sugovornica.

OVO SVJEDOČENJE MOGLO BI SRUŠITI NEPRAVOMOĆNU PRESUDU ‘MARJANSKOM MONSTRUMU’

Vladimir Urukalo

Bilo je to podmuklo ubojstvo!

Presuda marjanskom ubojici Ediju Mišiću, kojeg je sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića, proglasilo krivim za tzv. obično ubojstvo 31-godišnje meksička državljanke Selene Graciano Macedo i osudilo ga na najveću moguću kaznu za djelo, od 15 godina zatvora, izazvala je dosta žučnih rasprava u javnosti, ali i u stručnim krugovima. Jednoglasan je stav javnosti, odnosno stanovnika Splita, koji se može čuti u razgovorima na štekatima i pročitati u komentarima po internetu, da je i 40 godina zatvora, koliko je tražilo Županijsko državno odvjetništvo optuživši Mišića za teško ubojstvo na krajnje podmukao i osobito okrutan način, mala kazna za tako brutalan zločin u kojemu je nesretnoj djevojci gotovo potpuno kuhinjskim nožem odsječena glava.

U stručnim krugovima, pak, ima onih koji drže da je sudac donio jedinu moguću odluku koju je mogao s obzirom na dokaze, no ima i onih koji smatraju da je trebao izreći strožu kaznu pa ‘što bude na Vrhovnom sudu’. Naravno, nitko od njih nije želio javno govoriti o tome za medije budući da je presuda nepravomoćna i da se komentiranje u najgorem slučaju može shvatiti i kao pritisak na Viši sud koji će odlučivati po žalbama. No, jedan ugledni splitski odvjetnik i iskusni pravni stručnjak iz domene kaznenog prava pristao nam je dati svoje viđenje cijelog postupka.

- Okrutnost po izvedenim dokazima u fizičkom smislu ne bi bila utvrđena po stavu Vrhovnog suda o trpljenju boli i patnji žrtve, ali je, po meni, postojala u psihičkom smislu. Naime, iz svega proizlazi da je on ipak imao kontakt sa žrtvom na neki način, da je sa psihičkog stajališta morala trpjeti bol. Činjenica je da je egzekucija napravljena poslije, da se on njoj na neki način morao približiti i razgovarati s njom. To proizlazi i iz toga što su vještaci rekli da nije neubrojiv, a to znači da se napad nije odmah dogodio, nego da se sigurno nešto prije toga događalo.

Ozljede na žrtvi (hematomi i oguljotine) pokazuju da je postojao neki oblik borbe prije egzekucije, da su te ozljede nastale za života. Sve ovo, dakle, upućuje na zaključak da je žrtva trpjela psihički strah i da su time bili ispunjeni uvjeti za osudu zbog ubojstva na podmukao način. Nebitno je za odlučivanje o podmuklosti to poznaje li okrivljenik žrtvu.

Činjenica je da je, s obzirom na ozljede, morao postojati razgovor između žrtve i okrivljenika, da je on u tom razgovoru iskoristio povjerenje žrtve koja je imala uvjerenje da se nalazi u zemlji u kojoj se ne događaju nedjela koja su praktički uobičajena u njezinoj domovini Meksiku. I taj je dio on iskoristio, napao ju je fizički, a nakon toga joj je nožem skoro odrubio glavu i sve to ukazuje da je ubojstvo bilo podmuklo - obrazložio je naš sugovornik, dodajući kako će, po njegovu mišljenju, Vrhovni sud ukinuti ili preinačiti presudu.

Teško je govoriti o propustima tužiteljstva

- Teško je govoriti je li bilo propusta u radu tužiteljstva, no očevidi i obdukcijski nalaz trebali su dati rekonstrukciju onoga što se dogodilo i kako se dogodilo s obzirom na to da se Mišić branio šutnjom. Temeljem tragova trebalo se zaključiti gdje se ubojstvo dogodilo, koliko je to udaljeno od mjesta pronalaska tijela, redoslijed zadobivanja ozljeda i sve drugo - zaključio je splitski odvjetnik.

Bezobzirnost i podmuklost nisu dokazani!

Poznatog splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića upitali smo je li iznenađen prvostupanjskom presudom Ediju Mišiću, te jesu li ovakvoj presudi „kumovale“ neke pogreške tužiteljstva.

- Prije svega, moram priznati da sam o predmetu informiran samo na osnovi sredstava javnog izvještavanja, dakle iz medija. A prema onome što je poznato javnosti, mogla se očekivati upravo ovakva presuda, tako da nisam iznenađen – veli Ljubičić.

- Držim da je dobar dio javnosti ipak iznenađen, da je očekivao kvalifikaciju teškog ubojstva i mnogo veću kaznu?

- Ne može biti kvalifikacija teškog ubojstva ako nisu dokazani elementi bezobzirnosti i podmuklosti.

- Kako ubojstvo na Marjanu nije bilo bezobzirno?

- Mi možemo ljudski i osobno komentirati kako hoćemo, ali ako gledamo pravno, nije dokazano da je žrtva doživjela intenzivan bol i patnju koji su trajali neko vrijeme. Sudski vještaci su, prema pisanju medija, izjavili da ne mogu utvrditi je li žrtva već bila onesviještena kad joj je prerezan vrat, i je li prema tome mogla osjećati bol i patnju.

- Ali čak i da je bila onesviještena, zar nije svaki trenutak koji je tome prethodio, dok ju je počinitelj vukao do mjesta ubojstva, predstavljao za žrtvu intenzivan bol i patnju? Tada još nije znala da će joj prerezati vrat, ali morala se panično bojati?

- A gdje su dokazi da ju je vukao? Gdje je spoznaja o točnom mjestu ubojstva i o tome je li tijelo uopće negdje nošeno? Mi to, barem iz medija, ne znamo. Ono što znamo, to je da sudski vještaci nisu mogli potvrditi da je ljepljiva traka, kojom je žrtva bila zavezana, bila rastegnuta. Da je žrtva pružala otpor, što bi upućivalo da je doživljavala bol i patnju, ta bi se traka morala barem rastegnuti, što upućuje da je možda bila u nesvijesti, pa se opet ne može dokazati da je doživljavala bol i patnju.

- A što je s kvalifikacijom podmuklog ubojstva?

- Na žalost, zakonodavac kaže da, kako bi ubojstvo bilo kvalificirano kao podmuklo, mora biti dokazano da je izvedeno na prijevaran način. A da bi to bilo moguće, mora biti dokazano da je žrtva imala povjerenja u počinitelja, da mu je vjerovala. A da bi se takav odnos uopće mogao ustanoviti, mora biti dokazano da su se oni uopće i družili. Da je dokazano da su proveli zajedno pola sata, ili barem nekoliko minuta, onda je žrtva mogla biti u odnosu povjerenja, pa bi se eventualno moglo govoriti o podmuklom ubojstvu. Ali takvog dokaza nema, ili barem nije poznat javnosti, osim što, ponavljam, sudski vještaci ne mogu potvrditi da je ljepljiva traka rastegnuta.

PIŠE DAMIR PILIĆ

Nije bilo posebnih grešaka tužiteljstva

- Znači, tužiteljstvo nije počinilo neke sudbonosne pogreške? - Ne smatram da je tužiteljstvo napravilo neke posebne greške, nego je stvar u tome da se prema postojećim činjenicama, a koje su meni poznate isključivo iz medija, očito ne mogu naći dokazi za kvalifikaciju teškog ubojstva – završava Ljubičić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za slobodnu dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-27 17:31:58 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-29 16:11:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-27 20:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45653 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/07/27/Novosti/MARJAN_UBOJSTVO-27081207.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x492" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38233244 Threads: 3 Questions: 7087842764 Slow queries: 3298042 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608096212 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/svjedokinje-s-marjana-edi-i-selena-setali-su-se-po-sumi-razgovarao-je-s-njom-na-tvrdom-engleskom-i-djelovao-nervozno-207705 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/svjedokinje-s-marjana-edi-i-selena-setali-su-se-po-sumi-razgovarao-je-s-njom-na-tvrdom-engleskom-i-djelovao-nervozno-207705?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197807 [name] => edimišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => edimisic [link] => /tag/edimisic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za slobodnu dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svjedokinje s Marjana: Edi i Selena šetali su se po šumi, razgovarao je s njom na ’tvrdom’ engleskom i djelovao nervozno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-23-52-43-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/27/Novosti/MARJAN_UBOJSTVO-27081207.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/27/Novosti/MARJAN_UBOJSTVO-27081207.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon što smo u jučerašnjem izvješću s izricanja presude marjanskom ubojici Ediju Mišiću objavili da je, s obzirom na obrazloženje suca Vladimira Živaljića da ubojstvo Selene Graciano Macedo nije podmuklo jer nema niti jednog dokaza da su oni prethodno komunicirali, pa prema tome niti da je on iskoristio njezino povjerenje, pomalo je čudno što se optužba nije detaljnije pozabavila tim dijelom slučaja.

Naime, iako postoje svjedoci koje je i policija ispitala i o tome sačinila bilješku, a koji su kazivali o tome da su vidjeli Edija i Selenu u šetnji i razgovoru, u Županijskom državnom odvjetništvu kazali su nam, neslužbeno, da u spisu nemaju niti jedan takav dokaz ili službenu bilješku. Doznajemo i da su kontaktirali s policijom te da im je inspektor koji je vodio slučaj, Ivica Buzov, a koji je nakon uhićenja ubojice Mišića “avancirao” na mjesto voditelja Službe općeg kriminaliteta, odgovorio da takva zabilješka ne postoji. No, “Slobodna” je jučer uspjela razgovarati s jednom od dviju svjedokinja koje su šest dana nakon ubojstva, dakle 28. kolovoza, došle u splitsku policiju i dale izjavu o Mišiću i Seleni.

- Razgovarale smo s policajcem Ivicom Buzovom i sve smo mu rekle. Pitao nas je zašto nam je trebalo toliko da dođemo, a mi smo odgovorile da smo pratile po novinama što se događa i da smo se, čim su nam se složile kockice, došle reći što smo vidjele. A vidjele smo toga dana kad je ona ubijena, oko 18.55, Selenu i jednog tipa u crnoj majici kako se penju uza skale prema vrhu Telegrin gdje je zastava. Poslije smo, kad mu je objavljena slika u novinama, shvatile da je on taj tip kojega smo vidjele. Prijateljica i ja smo vježbale trbušnjake u podnožju skala na klupi, a u tom je trenutku pokraj nas uza skale prošlo njih dvoje.

Razgovarali su na engleskom jeziku, a za njima je išao neki psić, tada nismo znale je li njihov ili nečiji drugi. Znam da smo komentirale da je to sigurno naš “galeb” jer je govorio tvrdim engleskim i odmah smo rekle da nikako nije mogao biti stranac. Ona se naslonila na ogradu i slikavala nekim malim crvenim aparatom, a on je stajao pokraj nje. Sjećam se da je djelovao nekako jako nervozno. Sve smo to ispričale inspektoru koji je uzeo naše podatke, no bilo nam je čudno kako nije uzeo brojeve naših mobitela ako mu možda bude trebalo nešto kasnije, kako će nas naći. Nakon što smo dale izjavu, nitko nas nikada poslije nije zvao u vezi s tim.

Sjećam se da je policajac uzeo našu izjavu bez dodatnih pitanja te da je pisao rukom na papiru A4, a da nije poslije tražio da išta potpišemo. E da, sjećam se i da je tada, oko 19 sati, možda pet ili deset minuta poslije, kod zastave došao i jedan mladi vatrogasac, koji je došao na smjenu, i bit će da ih je i on vidio - ispričala nam je u dahu naša tridesetogodišnja sugovornica.

OVO SVJEDOČENJE MOGLO BI SRUŠITI NEPRAVOMOĆNU PRESUDU ‘MARJANSKOM MONSTRUMU’

Vladimir Urukalo

Bilo je to podmuklo ubojstvo!

Presuda marjanskom ubojici Ediju Mišiću, kojeg je sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića, proglasilo krivim za tzv. obično ubojstvo 31-godišnje meksička državljanke Selene Graciano Macedo i osudilo ga na najveću moguću kaznu za djelo, od 15 godina zatvora, izazvala je dosta žučnih rasprava u javnosti, ali i u stručnim krugovima. Jednoglasan je stav javnosti, odnosno stanovnika Splita, koji se može čuti u razgovorima na štekatima i pročitati u komentarima po internetu, da je i 40 godina zatvora, koliko je tražilo Županijsko državno odvjetništvo optuživši Mišića za teško ubojstvo na krajnje podmukao i osobito okrutan način, mala kazna za tako brutalan zločin u kojemu je nesretnoj djevojci gotovo potpuno kuhinjskim nožem odsječena glava.

U stručnim krugovima, pak, ima onih koji drže da je sudac donio jedinu moguću odluku koju je mogao s obzirom na dokaze, no ima i onih koji smatraju da je trebao izreći strožu kaznu pa ‘što bude na Vrhovnom sudu’. Naravno, nitko od njih nije želio javno govoriti o tome za medije budući da je presuda nepravomoćna i da se komentiranje u najgorem slučaju može shvatiti i kao pritisak na Viši sud koji će odlučivati po žalbama. No, jedan ugledni splitski odvjetnik i iskusni pravni stručnjak iz domene kaznenog prava pristao nam je dati svoje viđenje cijelog postupka.

- Okrutnost po izvedenim dokazima u fizičkom smislu ne bi bila utvrđena po stavu Vrhovnog suda o trpljenju boli i patnji žrtve, ali je, po meni, postojala u psihičkom smislu. Naime, iz svega proizlazi da je on ipak imao kontakt sa žrtvom na neki način, da je sa psihičkog stajališta morala trpjeti bol. Činjenica je da je egzekucija napravljena poslije, da se on njoj na neki način morao približiti i razgovarati s njom. To proizlazi i iz toga što su vještaci rekli da nije neubrojiv, a to znači da se napad nije odmah dogodio, nego da se sigurno nešto prije toga događalo.

Ozljede na žrtvi (hematomi i oguljotine) pokazuju da je postojao neki oblik borbe prije egzekucije, da su te ozljede nastale za života. Sve ovo, dakle, upućuje na zaključak da je žrtva trpjela psihički strah i da su time bili ispunjeni uvjeti za osudu zbog ubojstva na podmukao način. Nebitno je za odlučivanje o podmuklosti to poznaje li okrivljenik žrtvu.

Činjenica je da je, s obzirom na ozljede, morao postojati razgovor između žrtve i okrivljenika, da je on u tom razgovoru iskoristio povjerenje žrtve koja je imala uvjerenje da se nalazi u zemlji u kojoj se ne događaju nedjela koja su praktički uobičajena u njezinoj domovini Meksiku. I taj je dio on iskoristio, napao ju je fizički, a nakon toga joj je nožem skoro odrubio glavu i sve to ukazuje da je ubojstvo bilo podmuklo - obrazložio je naš sugovornik, dodajući kako će, po njegovu mišljenju, Vrhovni sud ukinuti ili preinačiti presudu.

Teško je govoriti o propustima tužiteljstva

- Teško je govoriti je li bilo propusta u radu tužiteljstva, no očevidi i obdukcijski nalaz trebali su dati rekonstrukciju onoga što se dogodilo i kako se dogodilo s obzirom na to da se Mišić branio šutnjom. Temeljem tragova trebalo se zaključiti gdje se ubojstvo dogodilo, koliko je to udaljeno od mjesta pronalaska tijela, redoslijed zadobivanja ozljeda i sve drugo - zaključio je splitski odvjetnik.

Bezobzirnost i podmuklost nisu dokazani!

Poznatog splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića upitali smo je li iznenađen prvostupanjskom presudom Ediju Mišiću, te jesu li ovakvoj presudi „kumovale“ neke pogreške tužiteljstva.

- Prije svega, moram priznati da sam o predmetu informiran samo na osnovi sredstava javnog izvještavanja, dakle iz medija. A prema onome što je poznato javnosti, mogla se očekivati upravo ovakva presuda, tako da nisam iznenađen – veli Ljubičić.

- Držim da je dobar dio javnosti ipak iznenađen, da je očekivao kvalifikaciju teškog ubojstva i mnogo veću kaznu?

- Ne može biti kvalifikacija teškog ubojstva ako nisu dokazani elementi bezobzirnosti i podmuklosti.

- Kako ubojstvo na Marjanu nije bilo bezobzirno?

- Mi možemo ljudski i osobno komentirati kako hoćemo, ali ako gledamo pravno, nije dokazano da je žrtva doživjela intenzivan bol i patnju koji su trajali neko vrijeme. Sudski vještaci su, prema pisanju medija, izjavili da ne mogu utvrditi je li žrtva već bila onesviještena kad joj je prerezan vrat, i je li prema tome mogla osjećati bol i patnju.

- Ali čak i da je bila onesviještena, zar nije svaki trenutak koji je tome prethodio, dok ju je počinitelj vukao do mjesta ubojstva, predstavljao za žrtvu intenzivan bol i patnju? Tada još nije znala da će joj prerezati vrat, ali morala se panično bojati?

- A gdje su dokazi da ju je vukao? Gdje je spoznaja o točnom mjestu ubojstva i o tome je li tijelo uopće negdje nošeno? Mi to, barem iz medija, ne znamo. Ono što znamo, to je da sudski vještaci nisu mogli potvrditi da je ljepljiva traka, kojom je žrtva bila zavezana, bila rastegnuta. Da je žrtva pružala otpor, što bi upućivalo da je doživljavala bol i patnju, ta bi se traka morala barem rastegnuti, što upućuje da je možda bila u nesvijesti, pa se opet ne može dokazati da je doživljavala bol i patnju.

- A što je s kvalifikacijom podmuklog ubojstva?

- Na žalost, zakonodavac kaže da, kako bi ubojstvo bilo kvalificirano kao podmuklo, mora biti dokazano da je izvedeno na prijevaran način. A da bi to bilo moguće, mora biti dokazano da je žrtva imala povjerenja u počinitelja, da mu je vjerovala. A da bi se takav odnos uopće mogao ustanoviti, mora biti dokazano da su se oni uopće i družili. Da je dokazano da su proveli zajedno pola sata, ili barem nekoliko minuta, onda je žrtva mogla biti u odnosu povjerenja, pa bi se eventualno moglo govoriti o podmuklom ubojstvu. Ali takvog dokaza nema, ili barem nije poznat javnosti, osim što, ponavljam, sudski vještaci ne mogu potvrditi da je ljepljiva traka rastegnuta.

PIŠE DAMIR PILIĆ

Nije bilo posebnih grešaka tužiteljstva

- Znači, tužiteljstvo nije počinilo neke sudbonosne pogreške? - Ne smatram da je tužiteljstvo napravilo neke posebne greške, nego je stvar u tome da se prema postojećim činjenicama, a koje su meni poznate isključivo iz medija, očito ne mogu naći dokazi za kvalifikaciju teškog ubojstva – završava Ljubičić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/svjedokinje-s-marjana-edi-i-selena-setali-su-se-po-sumi-razgovarao-je-s-njom-na-tvrdom-engleskom-i-djelovao-nervozno-207705 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c1d8934e683f26bb7f162f8e5306aaaadf0890e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svjedokinje+s+Marjana%3A+Edi+i+Selena+%C5%A1etali+su+se+po+%C5%A1umi%2C+razgovarao+je+s+njom+na+%E2%80%99tvrdom%E2%80%99+engleskom+i+djelovao+nervozno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsvjedokinje-s-marjana-edi-i-selena-setali-su-se-po-sumi-razgovarao-je-s-njom-na-tvrdom-engleskom-i-djelovao-nervozno-207705 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsvjedokinje-s-marjana-edi-i-selena-setali-su-se-po-sumi-razgovarao-je-s-njom-na-tvrdom-engleskom-i-djelovao-nervozno-207705 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za slobodnu dalmaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaekskluzivno za slobodnu dalmaciju

Svjedokinje s Marjana: Edi i Selena šetali su se po šumi, razgovarao je s njom na ’tvrdom’ engleskom i djelovao nervozno

Piše PSD.
27. srpnja 2013. - 22:16
Nakon što smo u jučerašnjem izvješću s izricanja presude marjanskom ubojici Ediju Mišiću objavili da je, s obzirom na obrazloženje suca Vladimira Živaljića da ubojstvo Selene Graciano Macedo nije podmuklo jer nema niti jednog dokaza da su oni prethodno komunicirali, pa prema tome niti da je on iskoristio njezino povjerenje, pomalo je čudno što se optužba nije detaljnije pozabavila tim dijelom slučaja.

Naime, iako postoje svjedoci koje je i policija ispitala i o tome sačinila bilješku, a koji su kazivali o tome da su vidjeli Edija i Selenu u šetnji i razgovoru, u Županijskom državnom odvjetništvu kazali su nam, neslužbeno, da u spisu nemaju niti jedan takav dokaz ili službenu bilješku. Doznajemo i da su kontaktirali s policijom te da im je inspektor koji je vodio slučaj, Ivi...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:52