StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (10)

Slučaj muške prostitutke: svojim žrtvama nudio seks a potom ih ubijao davljenjem i ciglama

Piše Petar Čikeš
31. ožujka 2024. - 19:47

Gary Ray Bowles ime je ubojice odgovornog za brojna brutalna ubojstva. Sva njegova ubojstva imaju jednu zajedničku stvar: počinjena su u blizini autoceste “I-95” koja prolazi duž istočne obale SAD-a. Zato je u medijima za vrijeme suđenja prozvan "I-95 ubojicom". Bowles je na suđenju priznao ubojstvo šest muškaraca koje je počinio između ožujka i studenog 1994. godine. Većinu svojih žrtava susretao je u gay barovima, nudeći im seks u zamjenu za novac i smještaj. Potom ih je davio i nasmrt premlaćivao kako bi im ukrao kreditne kartice.

Rodio se u skromnoj obitelji, otac mu je bio rudar. Umro je od plućne bolesti kada je Gary imao samo 4 godine. Majka se uskoro preudala. Njegov očuh je bio nasilan prema Garyju. Pružao mu je otpor, ali je s 14 godina odlučio napustiti dom. Zbog besparice i naizgled bezizlazne situacije u kojoj se pronašao, izvor prihoda za preživljavanje je pronašao u prostituiranju – njegova klijentela bili su uglavnom stariji muškarci homoseksualnih sklonosti. 

Svoju prvu žrtvu, 59-godišnjeg Johna Robertsa ubio je nakon što je neko vrijeme proveo živeći s njim u njegovoj kući. Smrskao mu je glavu tupim predmetom i ugurao ručnik u jednjak. Potom je uzeo njegovu kreditnu karticu i automobil te pobjegao. Sličan modus operandi koristio je i u idućih pet ubojstava. Svoju posljednju žrtvu Waltera Hintona ubio je ciglom. 

Proglašen je krivim za Hintonovo ubojstvo 1996. godine, a naknadno je utvrđena krivnja i za ostalih pet ubojstava. Kao jedan od razloga za počinjenje tako okrutnih ubojstava navođena je epizoda iz Bowlesove prošlosti. Nekoć je imao djevojku koja je zatrudnjela s njim. No, kad je saznala da je on muška prostitutka, zgrožena djevojka je odlučila pobaciti dijete i prekinuti vezu s njim. Bilo kako bilo, sud nije pokazao razumijevanje te ga je osudio na smrtnu kaznu

Presuda je izvršena smrtonosnom injekcijom. Guverner Floride Ron DeSantis potpisao mu je smrtnu presudu 11. lipnja 2019. Žalbe Bowlesovog odvjetnika, uključujući one Vrhovnom sudu Floride i Vrhovnom sudu SAD-a, odbijene su. Za posljednji obrok je odabrao cheeseburger, slaninu i pomfrit. U oproštajnom pismu majci napisao je: “Grozno je kada ti je sin čudovište. Oprosti mi.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:52