StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje Tanaskoviću

Pravni presedan u Hrvatskoj: može li zbog prisluškivanja u ćeliji pasti optužnica za likvidaciju na Zrću?

Piše Božana Sviličić
22. rujna 2023. - 08:18

Ozvučena ćelija zadarskog zatvora 29-godišnjeg Kragujevčanina Duška Tanaskovića, čime se pri kraju suđenja došlo do novih informacija o njegovoj ulozi u likvidaciji 39-godišnjeg Crnogorca Gorana Vlaovića na Zrću, mogla bi postati pravni “presedan” u Hrvatskoj.

Odmah na početku nastavka suđenja u četvrtak Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, koje je na ročištu 13. srpnja otkrilo da je Tanaskovićeva ćelija bila pod tajnim nadzorom, zatražilo je odgodu zbog preslušavanja snimki iz ćelije. Tanaskovićev odvjetnik Vinko Gulišija zatražio je, međutim, izuzimanje tih dokaza kao – nezakonitih.

– Predmet je došao u fazu iznošenja obrane. U konzultaciji s više pravnih stručnjaka, nikome u povijesti hrvatskog pravosuđa nije poznato da bi se nakon podizanja optužnice i njezine pravomoćnosti radile posebne dokazne radnje, kao ove u zatvorskoj ćeliji gdje je smješten zatvorenik. Ako sud ne prihvati prijedlog za izdvajanje spisa, trebalo bi vratiti optužnicu na ponovno vijeće i okrivljeniku dati mogućnost za novo očitovanje – rekao je Gulišija.

Ishodili smo nalog

Replicirao mu je zastupnik tužitelja Ivica Škara.

– Tužiteljstvo je ishodilo nalog za ulazak u prostorije radi nadzora i tehničkog snimanja zatvorske ćelije optuženika kako bi se došlo do identiteta drugih sudionika koji su sudjelovali bilo u pripremi bilo u izvršenju kaznenog djela. Sve to zbog ubojstva, a intencija je bila, što je ustavna ovlast tužitelja, da utvrdi druge sudionike. Tu je došlo do tzv. slučajnog otkrića, što je regulirano Zakonom o kaznenom postupku, a otkriveno je kazneno djelo za koje je zakonom moguće provesti posebne dokazne radnje. Vrhovni sud RH donio je jednu odluku u kojoj je izdvojio kao nezakonitu snimku u kojoj je jedan zatvorenik snimao drugog, te rekao da bi ona mogla biti dokaz samo u slučaju naloga suca istrage, što se u ovom slučaju i dogodilo – rekao je Škara.

Sutkinja Ana Brkić odbila je zahtjev odvjetnika Gulišije, ali će pismeno rješenje o tome poslati Visokom kaznenom sudu RH. Ovisno o njihovoj odluci, koja to može potvrditi, odbiti ili preinačiti, nastavit će se suđenje.

– Do odluke Visokog kaznenog suda RH, koji može rješenje o odbijanju zahtjeva obrane za izuzećem dokaza prikupljenim posebnim izvidima potvrditi, odbiti ili preinačiti, moramo odgoditi raspravu. Kad Visoki kazneni sud RH donese odluku, suđenje će se nastaviti – rekla je sutkinja, nakon čega je novu situaciju pojasnila i optuženom Tanaskoviću, koji je nešto pokušao reći, ali je na koncu odustao od toga.

Boris Radman, odvjetnik obitelji ubijenog Gorana Vlaovića, složio se s prijedlozima tužitelja Škare, podsjetivši na to kako je u predmetu iz 2008. godine sud u drugom stupnju najprije izveo takav dokaz, a onda tražio prijedlog za izdvajanje.

– Najprije taj dokaz treba privesti u dokaznu građu, a tek onda cijeniti je li zakonit ili nezakonit. Sukladno toj praksi suda, prijedlog obrane je preuranjen – naveo je Radman.

Tužitelj Ivica Škara prije je na suđenju kazao kako su prisluškivanjem njegove ćelije dobili nove dokaze protiv Tanaskovića.

– Iz materijala kojim raspolažemo, tonskih zapisa i transkripata, razvidno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebao dobiti novčanu nagradu. Također je jasno da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagača – rekao je.

Zbog novih dokaza Škara je zatražio da se optužnica kojom se Tanaskovića tereti za ubojstvo prekvalificira u teško ubojstvo iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna preko 20 godina zatvora.

Motiv ubojstva

Osim što je prije rekao da nije kriv, Tanasković još nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dvaju najpoznatijih narkoklanova na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu ubijeno više od deset osoba. Optužen je da je 25. kolovoza 2022. godine, u 6.01, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac, ubio 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.

– Očekivao sam ovakvu odluku suda, i ja bih to napravio, pa onda neka o tome odlučuje viši sud. U svakom slučaju, ovo će biti prvi put u Republici Hrvatskoj da će se morati odlučiti hoće li se takvi dokazi moći koristiti kao zakoniti, pogotovo u fazi postupka gdje je predmet gotovo došao do kraja.

Po meni je to nezakonito. Bilo bi u redu da se to radilo u fazi istrage, međutim, vidjet ćemo što će odlučiti Visoki kazneni sud – rekao je Vinko Gulišija, odvjetnik Duška Tanaskovića, nakon što je sutkinja odbila njegov prijedlog za izuzećem dokaza tajnog snimanja njegove ćelije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:02