stdClass Object ( [id] => 1374891 [title] => Pratio sam slučaj Zadranina koji je 1500 puta silovao kćer, razgovarao mu sa suprugom. Da barem ništa od toga nisam čuo [alias] => pratio-sam-slucaj-zadranina-koji-je-1500-puta-silovao-kcer-razgovarao-mu-sa-suprugom-da-barem-nista-od-toga-nisam-cuo [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Premalo? Treba li za ovakve slučajeve razmisliti o uvođenju smrtne kazne? Nas nemojte pitati. Nas nekoliko koji smo sve to morali slušati, radije bismo da ništa od toga nikada nismo čuli."

Zapitao sam se to na kraju teksta objavljenog u Jutarnjem listu 1. listopada 2017. godine, nakon što sam odslušao obrazloženje presude Županijskog suda u Zadru, na kraju suđenja 51-godišnjem "zadarskom Fritzlu" kojeg je sudac Boris Radman osudio na 40 godina zatvora za nezapamćeni zločin na ovim prostorima: silovanje vlastite kćeri više od 1500 puta.

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora: za prvo silovanje najstarije kćeri kad je imala 12 godina dobio je petnaest godina zatvora; za silovanje u kojem joj je napravio dijete dobio je deset godina; za svaki od dva kćerina pobačaja dobio je još po deset godina; za premlaćivanje i silovanje supruge, i to nakon što se nesretna žena htjela ubiti, dobio je još devet godina; ukupno je tako zaradio jedinstvenu maksimalnu zatvorsku kaznu koja se kod nas nekome može izreći.

Zapitao sam se je li to premalo nakon što sam kao jedini novinar razgovarao sa suprugom "zadarskog Fritzla", samo dan nakon izricanja presude. Majkom njegove šestero djece koja su cijelo odrastanje trpjela nezamislivo očevo fizičko i psihičko zlostavljanje.

– Kad sam čula presudu osjetila sam olakšanje. Bila sam zadovoljna, sretna. Trebao je dobiti i više. Ja bih ga najradije poslala na električnu stolicu – rekla mi je tada već godinu dana bivša supruga čovjeka koji je do 51. godine života svojim bestijalnim zlodjelima "zaslužio" uvrštenje na popis najvećih obiteljskih monstruma svih vremena.

Zapravo sam se začudio koliko sam užasnih detalja te mučne priče zaboravio, valjda je to neki psihološki obrambeni mehanizam, ne znam, ali kad je nekidan objavljena odluka Visokog kaznenog suda da se danas 58-godišnjem Zadraninu, koji je već sedam godina na izdržavanju 30-godišnje kazne, odbija zahtjev za obnovom postupka, prvo što sam promislio je bilo: zar samo 30 godina?

Naime, kaznu suca Radmana Vrhovni je sud godinu dana kasnije umanjio za deset godina jer prvostupanjski sud prilikom donošenja nepravomoćne presude "nije primijenio zakon koji je blaži za optuženika".

Blaži. Za optuženika. Bogu hvala.

---

image

"Zadarski Fritzl" svoju je najstariju kćer počeo silovati u dobi od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istražni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina

Jure Mišković/Cropix
---

Kako je tijekom prvostupanjskog suđenja, ali i u žalbi Vrhovnom sudu, 58-godišnji otac više puta isticao da kćer koju je silovao nije njegova, odnosno da joj on nije biološki otac, kao i da nije biološki otac djetetu kojeg je silovana djevojka rodila, "zadarski je Fritzl" zatražio obnovu postupka. Zahtjev je podnio Županijskom sudu u Zadru, koji mu je u siječnju 2024. odbijen.

Nakon toga, koristeći istu argumentaciju, obratio se Visokom kaznenom sudu, no VKS je potvrdio odluku Županijskog suda u Zadru, odbivši zahtjev za obnovom postupka.

– Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra kako je prvostupanjski sud pravilno i osnovano odbacio zahtjev osuđenika za obnovu kaznenog postupka uz valjano obrazloženje da osuđenik u svome prijedlogu ne iznosi nove činjenice niti podnosi nove dokaze, koji bi bili prikladni da prouzroče oslobođenje od optužbe ili osudu po blažem zakonu te se, iako to izrijekom ne navodi, to odnosi i na navedeni nalaz bolnice, jer se tim nalazom pokušava osporiti činjenica očinstva osuđenika. Prvostupanjski sud već ranije je donio meritornu odbijajuću odluku po takvom zahtjevu osuđenika koja je potvrđena odlukom ovoga suda jer iz rezultata oba biološka vještačenja s 99,9999995% vjerojatnosti proizlazi da je on otac – navodi se u odluci VKS-a.

Nevjerojatno je što otac može napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo može nanijeti svojoj obitelji. "Zadarski Fritzl" svoju je najstariju kćer počeo silovati u dobi od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istražni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina. U tom razdoblju, kako je pedantno izračunao danas odvjetnik Radman, silovao ju je više od 1500 puta i svaku put je, kako je istaknuto u obrazloženju presude, kao dokaz težine kaznenog djela, svršio u njoj. U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, kći mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva pobačaja i jednom se, s 15 godina, pokušala ubiti.

– Od 12. do 16. godine mog života otac me vodio u Kožinske bore dva-tri puta mjesečno i tada je uvijek dolazilo do spolnog odnošaja. Od 16. do 28. godine mog života broj spolnih odnosa u Kožinskim borima se povećao. I to ne samo u Kožinskim borima, već i u kući, a odlazili smo i na Kolovare i to kad god se ocu prohtjelo. Znalo se dogoditi da bi se naš spolni odnos događao dan za danom, najmanje desetak puta mjesečno. Sve to unatoč tome što sam se ja tome protivila – ispričala je sucu zlostavljana kći.

---

image

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora

Jure Mišković/Cropix
---

A sudac Radman je njezine riječi analizirao i zaključio da je otac sa svojom kćeri, unatoč njenom protivljenju, imao spolne odnose i to najmanje 96 do 144 puta od njene 12. do 16. godine života, a od njene 16. do 28. godine, tijekom 12 godina, oko 1440 spolnih odnosa.

Osim što je silovao kćer i suprugu, 51-godišnjak je fizički i psihički godinama maltretirao, tukao i zlostavljao i ostalu djecu, jednog je sina udario peglom u glavu, jednu je kćer gađao velikim kamenom, tukao ih je nogama i rukama do krvi, čak su ga članovi obitelji zatekli golog u krevetu sa svojom maloljetnom kćeri koju je dobio iz nasilnog odnosa s najstarijom kćeri.

Pedesetjednogodišnjak se prema svojoj kćerki, drugoj djeci i supruzi odnosio kao prema privatnom vlasništvu i objektima tretirajući ih bestijalno, kao stvari, a ne živa bića i ljude.

Policijska istraga pokrenuta je nakon što je jednu od zlostavljanih kćeri dečko uspio ohrabriti i nagovoriti da svog oca prijavi policiji. Nedugo nakon toga, 28. srpnja 2016. godine, monstruozni otac i pedofil priveden je u istražni zatvor...

– Neki put – dodala je kćer u svom iskazu pred sudom – takvim spolnim odnosima s ocem nisam se protivila. Zašto? Zbog mira u kući i da me ne maltretira. Da me psihički ne ubija – rekla je i dodala da ju je otac uvijek optuživao da spava sa svakim, a do njegova uhićenja nikad nije imala dečka.

– I ni sa kim nisam imala spolne odnose osim s ocem, koji je pritom uvijek u mene svršavao – naglasila je.

– Ne. To nije znao nitko u kući – uvjeravala nas je njena majka dan nakon izricanje presude, u jednom trošnom gradskom stanu u širem centru Zadra.

– Pod ovim krovom živjelo je nas devet. On, ja, naše šestero djece i najmlađe dijete koje je s njim rodila naša kći. Živjeli smo tako sve dok ga nisu zatvorili. Kad su ga odveli i kad smo nakon provedene DNK analize doznali da je imao dijete s našim zajedničkim, najstarijim djetetom, nismo mogli vjerovati. Svi smo bili u šoku. Užas! Užas! – ponavljala je majka.

---

image

Nevjerojatno je što otac može napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo može nanijeti svojoj obitelji

Jure Mišković/Cropix
---

Upoznao sam je sasvim slučajno prije sedam godina. Htjeli smo nakon presude razgovarati sa susjedima u kvartu, pronaći možda nekog člana obitelji koja je tijekom petnaest dugih godina bila izložena jezivom teroru svog poremećenog, agresivnog i dominantnog oca. Pozvonili smo na vrata njihova doma, bez prethodne najave, nesvjesni da smo na pravome mjestu. Kad se iza drvenih vrata pojavila žena sitne građe u ranim pedesetim godinama – "Mi smo, ovaj, novinari..." – pozvala nas je u kuću i s iznenađujućom lakoćom započela razgovor o traumama kroz koje su ona i njezina djeca godinama prolazili.

Od svog zlostavljača uspjela se razvesti deset mjeseci ranije, nakon 28 godina braka, a zahtjev je podnijela odmah nakon njegova privođenja krajem srpnja 2016. godine.

– Mi smo sada normalna obitelj. U meni je jedno veliko olakšanje. Od kada njega nema, mirnije se živi. Sad i djeca žive normalnije nego ikad prije. Žive onako kako su oduvijek trebala živjeti u jednoj normalnoj obitelji. Svi su već punoljetni i polagano izgrađuju svoje živote. Živimo skromno, ali mirno, blagoslovljeno. Ja sam uvijek bila sretna s malim stvarima, a mi sad imamo upravo to: mir u kući – rekla mi je.

Trpjela ga je od početka braka 1988. godine. Prvo dijete dobili su 1989., a već od 1993. bili su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. I uvijek je bilo isto...

– Ja sam bila kurva koja ga je varala, a on je bio moj gospodar koji je o svemu odlučivao. Udala sam se s 21 godinom i do tridesete sam mu rađala djecu. Bio je seksualno neutaživ, rodila sam šestero djece i imala dva spontana. I uvijek sam bila kurva – govorila je. Upravo zato je bila strašno ogorčena na institucije.

"Da su radile svoj posao tijekom svih ovih godina, ovo nam se nikada ne bi dogodilo. Nikada nisu htjeli povjerovati mojim riječima, a on se uvijek znao izvlačiti. Ni sama nisam znala kako mu to uspijeva, ali bio je agresivan, dominantan, uvijek je znao moje riječi protiv njega okrenuti u svoju korist."

Ako bi mu se verbalno suprotstavila, dobivala je batine. Ona sitne građe, uvijek između 36 i 42 kila, i on, s 90 kila. "Kad bi mi opalio trisku, letjela sam preko sobe."

---

image

U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, kći mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva pobačaja i jednom se, s 15 godina, pokušala ubiti

Jure Mišković/Cropix
---

Najviše se žalila Centru za socijalnu skrb. Dok su djeca bila mala govorila im je da ih maltretira i tuče jer je optužuje da to nisu njegova biološka djeca. Tražila je zaštitu od njegova psihičkog i fizičkog maltretiranja, a u Centru bi joj rekli da će se on smiriti. Nekoliko puta je bježala od njega, zvala je policiju i hitnu, ali nikad mu se ništa nije dogodilo. Jednom su joj prilikom u Centru rekli da će joj uzeti djecu i smjestiti ih u dom, ako se oni kao roditelji tuku.

"Ja da njega tučem?! Ako nije sposoban da bude otac, ja sam sposobna biti njihova majka. To sam cijeli svoj život radila. Odgajala i brinula se o djeci, da imaju što jesti, da budu uredna i dobra u školi. Nitko od njih nije bio u problemima sa zakonom, svi su bili dobri učenici."

Otac nikada nije radio. Bio je dragovoljac Domovinskog rata. Skinuo se 1993. i mogao je imati mirovinu, ali ju je tri puta odbio uzeti. Ženu je upoznao dok je kratko vrijeme radio kao pomorac. Od 1993. nije radio ništa."Bio je lijenčina. Živjeli smo od dječjeg doplatka i pomoći Centra za socijalni rad, sve do 2016. godine. Počela sam raditi tek 2005. godine i do danas stekla šest mjeseci radnog staža. Punih 13 godina radila sam na crno. I to dva posla, jedan prijepodne, drugi poslijepodne. Novac sam donosila u kuću, a on bi ga uzimao i trošio, najčešće na kockanje", ispričala mi je majka.

Žrtva ‘zadarskog Fritzla‘ mlađoj je sestri rekla da se morala žrtvovati za obitelj. Da se otac ne dere na njih, ne udara ih i da im svima bude bolje

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADARSKI FRITZL (1) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ZADARSKI FRITZL (1) 2 0 10427 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-22 14:48:02 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-24 17:07:54 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2024-03-23 20:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pratio sam slučaj Zadranina koji je 1500 puta silovao kćer, razgovarao mu sa suprugom. Da barem ništa od toga nisam čuo page_title=Pratio sam slučaj Zadranina koji je 1500 puta silovao kćer, razgovarao mu sa suprugom. Da barem ništa od toga nisam čuo [metakey] => zadarski fritzl, Zadar, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26836182.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826922.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826923.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826924.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826925.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/AFP, Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Prvo \u0161to sam promislio\u00a0bilo je: zar samo 30 godina?\u2018<\/p>","

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet to\u010daka optu\u017enice odrezav\u0161i mu 54 godina zatvora<\/p>","

\u201dZadarski Fritzl\u201d svoju je najstariju k\u0107er po\u010deo silovati u dobi\u00a0od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istra\u017eni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina<\/p>","

Nevjerojatno je \u0161to otac mo\u017ee napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo mo\u017ee nanijeti svojoj obitelji<\/p>","

U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, k\u0107i mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva poba\u010daja i jednom se, s 15 godina, poku\u0161ala ubiti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26836182_1920.jpg":"1920x1080","k_26836182_1280.jpg":"1280x1280","k_26836182_1024.jpg":"1024x1024","k_26836182_640.jpg":"640x640","k_26836182_480.jpg":"480x480","k_26836182_340.jpg":"340x340","k_26836182_220.jpg":"220x220","o_26836182_1280.jpg":"1280x853","o_26836182_1024.jpg":"1024x682","o_26836182_640.jpg":"640x426","o_26836182_480.jpg":"480x320","o_26836182_340.jpg":"340x226","o_26836182_220.jpg":"220x146","h_26836182_1280.jpg":"1280x854","h_26836182_1024.jpg":"1024x683","h_26836182_640.jpg":"640x427","h_26836182_480.jpg":"480x320","h_26836182_340.jpg":"340x227","h_26836182_220.jpg":"220x147","pp_26836182_1280.jpg":"1280x1628","pp_26836182_1024.jpg":"1024x1303","pp_26836182_640.jpg":"640x814","pp_26836182_480.jpg":"480x611","pp_26836182_340.jpg":"340x432","pp_26836182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26826922_1920.jpg":"1920x1080","k_26826922_1280.jpg":"1280x1280","k_26826922_1024.jpg":"1024x1024","k_26826922_640.jpg":"640x640","k_26826922_480.jpg":"480x480","k_26826922_340.jpg":"340x340","k_26826922_220.jpg":"220x220","o_26826922_1280.jpg":"1280x854","o_26826922_1024.jpg":"1024x683","o_26826922_640.jpg":"640x427","o_26826922_480.jpg":"480x320","o_26826922_340.jpg":"340x226","o_26826922_220.jpg":"220x146","h_26826922_1280.jpg":"1280x854","h_26826922_1024.jpg":"1024x683","h_26826922_640.jpg":"640x427","h_26826922_480.jpg":"480x320","h_26826922_340.jpg":"340x227","h_26826922_220.jpg":"220x147","pp_26826922_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826922_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826922_640.jpg":"640x814","pp_26826922_480.jpg":"480x611","pp_26826922_340.jpg":"340x432","pp_26826922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_26826923_1920.jpg":"1920x1080","k_26826923_1280.jpg":"1280x1280","k_26826923_1024.jpg":"1024x1024","k_26826923_640.jpg":"640x640","k_26826923_480.jpg":"480x480","k_26826923_340.jpg":"340x340","k_26826923_220.jpg":"220x220","o_26826923_1280.jpg":"1280x850","o_26826923_1024.jpg":"1024x680","o_26826923_640.jpg":"640x425","o_26826923_480.jpg":"480x319","o_26826923_340.jpg":"340x225","o_26826923_220.jpg":"220x146","h_26826923_1280.jpg":"1280x854","h_26826923_1024.jpg":"1024x683","h_26826923_640.jpg":"640x427","h_26826923_480.jpg":"480x320","h_26826923_340.jpg":"340x227","h_26826923_220.jpg":"220x147","pp_26826923_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826923_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826923_640.jpg":"640x814","pp_26826923_480.jpg":"480x611","pp_26826923_340.jpg":"340x432","pp_26826923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26826924_1920.jpg":"1920x1080","k_26826924_1280.jpg":"1280x1280","k_26826924_1024.jpg":"1024x1024","k_26826924_640.jpg":"640x640","k_26826924_480.jpg":"480x480","k_26826924_340.jpg":"340x340","k_26826924_220.jpg":"220x220","o_26826924_1280.jpg":"1280x835","o_26826924_1024.jpg":"1024x668","o_26826924_640.jpg":"640x417","o_26826924_480.jpg":"480x313","o_26826924_340.jpg":"340x221","o_26826924_220.jpg":"220x143","h_26826924_1280.jpg":"1280x854","h_26826924_1024.jpg":"1024x683","h_26826924_640.jpg":"640x427","h_26826924_480.jpg":"480x320","h_26826924_340.jpg":"340x227","h_26826924_220.jpg":"220x147","pp_26826924_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826924_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826924_640.jpg":"640x814","pp_26826924_480.jpg":"480x611","pp_26826924_340.jpg":"340x432","pp_26826924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_26826925_1920.jpg":"1920x1080","k_26826925_1280.jpg":"1280x1280","k_26826925_1024.jpg":"1024x1024","k_26826925_640.jpg":"640x640","k_26826925_480.jpg":"480x480","k_26826925_340.jpg":"340x340","k_26826925_220.jpg":"220x220","o_26826925_1280.jpg":"1280x820","o_26826925_1024.jpg":"1024x656","o_26826925_640.jpg":"640x410","o_26826925_480.jpg":"480x307","o_26826925_340.jpg":"340x217","o_26826925_220.jpg":"220x141","h_26826925_1280.jpg":"1280x854","h_26826925_1024.jpg":"1024x683","h_26826925_640.jpg":"640x427","h_26826925_480.jpg":"480x320","h_26826925_340.jpg":"340x227","h_26826925_220.jpg":"220x147","pp_26826925_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826925_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826925_640.jpg":"640x814","pp_26826925_480.jpg":"480x611","pp_26826925_340.jpg":"340x432","pp_26826925_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4180331 Threads: 3 Questions: 127129740 Slow queries: 54930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3845823 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/pratio-sam-slucaj-zadranina-koji-je-1500-puta-silovao-kcer-razgovarao-mu-sa-suprugom-da-barem-nista-od-toga-nisam-cuo-1374891 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/pratio-sam-slucaj-zadranina-koji-je-1500-puta-silovao-kcer-razgovarao-mu-sa-suprugom-da-barem-nista-od-toga-nisam-cuo-1374891?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344693 [name] => zadarski fritzl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadarski-fritzl [link] => /tag/zadarski-fritzl ) [1] => stdClass Object ( [id] => 293378 [name] => zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadar [link] => /tag/zadar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADARSKI FRITZL (1) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pratio sam slučaj Zadranina koji je 1500 puta silovao kćer, razgovarao mu sa suprugom. Da barem ništa od toga nisam čuo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26836182.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/AFP, Cropix [mainImageDesc] =>

‘Prvo što sam promislio bilo je: zar samo 30 godina?‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26836182.jpg [title] =>

‘Prvo što sam promislio bilo je: zar samo 30 godina?‘

ilustracija/AFP, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826922.jpg [title] =>

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora

Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826923.jpg [title] =>

”Zadarski Fritzl” svoju je najstariju kćer počeo silovati u dobi od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istražni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina

Jure Mišković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826924.jpg [title] =>

Nevjerojatno je što otac može napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo može nanijeti svojoj obitelji

Jure Mišković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826925.jpg [title] =>

U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, kći mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva pobačaja i jednom se, s 15 godina, pokušala ubiti

Jure Mišković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Premalo? Treba li za ovakve slučajeve razmisliti o uvođenju smrtne kazne? Nas nemojte pitati. Nas nekoliko koji smo sve to morali slušati, radije bismo da ništa od toga nikada nismo čuli."

Zapitao sam se to na kraju teksta objavljenog u Jutarnjem listu 1. listopada 2017. godine, nakon što sam odslušao obrazloženje presude Županijskog suda u Zadru, na kraju suđenja 51-godišnjem "zadarskom Fritzlu" kojeg je sudac Boris Radman osudio na 40 godina zatvora za nezapamćeni zločin na ovim prostorima: silovanje vlastite kćeri više od 1500 puta.

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora: za prvo silovanje najstarije kćeri kad je imala 12 godina dobio je petnaest godina zatvora; za silovanje u kojem joj je napravio dijete dobio je deset godina; za svaki od dva kćerina pobačaja dobio je još po deset godina; za premlaćivanje i silovanje supruge, i to nakon što se nesretna žena htjela ubiti, dobio je još devet godina; ukupno je tako zaradio jedinstvenu maksimalnu zatvorsku kaznu koja se kod nas nekome može izreći.

Zapitao sam se je li to premalo nakon što sam kao jedini novinar razgovarao sa suprugom "zadarskog Fritzla", samo dan nakon izricanja presude. Majkom njegove šestero djece koja su cijelo odrastanje trpjela nezamislivo očevo fizičko i psihičko zlostavljanje.

– Kad sam čula presudu osjetila sam olakšanje. Bila sam zadovoljna, sretna. Trebao je dobiti i više. Ja bih ga najradije poslala na električnu stolicu – rekla mi je tada već godinu dana bivša supruga čovjeka koji je do 51. godine života svojim bestijalnim zlodjelima "zaslužio" uvrštenje na popis najvećih obiteljskih monstruma svih vremena.

Zapravo sam se začudio koliko sam užasnih detalja te mučne priče zaboravio, valjda je to neki psihološki obrambeni mehanizam, ne znam, ali kad je nekidan objavljena odluka Visokog kaznenog suda da se danas 58-godišnjem Zadraninu, koji je već sedam godina na izdržavanju 30-godišnje kazne, odbija zahtjev za obnovom postupka, prvo što sam promislio je bilo: zar samo 30 godina?

Naime, kaznu suca Radmana Vrhovni je sud godinu dana kasnije umanjio za deset godina jer prvostupanjski sud prilikom donošenja nepravomoćne presude "nije primijenio zakon koji je blaži za optuženika".

Blaži. Za optuženika. Bogu hvala.

---

image

"Zadarski Fritzl" svoju je najstariju kćer počeo silovati u dobi od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istražni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina

Jure Mišković/Cropix
---

Kako je tijekom prvostupanjskog suđenja, ali i u žalbi Vrhovnom sudu, 58-godišnji otac više puta isticao da kćer koju je silovao nije njegova, odnosno da joj on nije biološki otac, kao i da nije biološki otac djetetu kojeg je silovana djevojka rodila, "zadarski je Fritzl" zatražio obnovu postupka. Zahtjev je podnio Županijskom sudu u Zadru, koji mu je u siječnju 2024. odbijen.

Nakon toga, koristeći istu argumentaciju, obratio se Visokom kaznenom sudu, no VKS je potvrdio odluku Županijskog suda u Zadru, odbivši zahtjev za obnovom postupka.

– Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra kako je prvostupanjski sud pravilno i osnovano odbacio zahtjev osuđenika za obnovu kaznenog postupka uz valjano obrazloženje da osuđenik u svome prijedlogu ne iznosi nove činjenice niti podnosi nove dokaze, koji bi bili prikladni da prouzroče oslobođenje od optužbe ili osudu po blažem zakonu te se, iako to izrijekom ne navodi, to odnosi i na navedeni nalaz bolnice, jer se tim nalazom pokušava osporiti činjenica očinstva osuđenika. Prvostupanjski sud već ranije je donio meritornu odbijajuću odluku po takvom zahtjevu osuđenika koja je potvrđena odlukom ovoga suda jer iz rezultata oba biološka vještačenja s 99,9999995% vjerojatnosti proizlazi da je on otac – navodi se u odluci VKS-a.

Nevjerojatno je što otac može napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo može nanijeti svojoj obitelji. "Zadarski Fritzl" svoju je najstariju kćer počeo silovati u dobi od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istražni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina. U tom razdoblju, kako je pedantno izračunao danas odvjetnik Radman, silovao ju je više od 1500 puta i svaku put je, kako je istaknuto u obrazloženju presude, kao dokaz težine kaznenog djela, svršio u njoj. U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, kći mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva pobačaja i jednom se, s 15 godina, pokušala ubiti.

– Od 12. do 16. godine mog života otac me vodio u Kožinske bore dva-tri puta mjesečno i tada je uvijek dolazilo do spolnog odnošaja. Od 16. do 28. godine mog života broj spolnih odnosa u Kožinskim borima se povećao. I to ne samo u Kožinskim borima, već i u kući, a odlazili smo i na Kolovare i to kad god se ocu prohtjelo. Znalo se dogoditi da bi se naš spolni odnos događao dan za danom, najmanje desetak puta mjesečno. Sve to unatoč tome što sam se ja tome protivila – ispričala je sucu zlostavljana kći.

---

image

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora

Jure Mišković/Cropix
---

A sudac Radman je njezine riječi analizirao i zaključio da je otac sa svojom kćeri, unatoč njenom protivljenju, imao spolne odnose i to najmanje 96 do 144 puta od njene 12. do 16. godine života, a od njene 16. do 28. godine, tijekom 12 godina, oko 1440 spolnih odnosa.

Osim što je silovao kćer i suprugu, 51-godišnjak je fizički i psihički godinama maltretirao, tukao i zlostavljao i ostalu djecu, jednog je sina udario peglom u glavu, jednu je kćer gađao velikim kamenom, tukao ih je nogama i rukama do krvi, čak su ga članovi obitelji zatekli golog u krevetu sa svojom maloljetnom kćeri koju je dobio iz nasilnog odnosa s najstarijom kćeri.

Pedesetjednogodišnjak se prema svojoj kćerki, drugoj djeci i supruzi odnosio kao prema privatnom vlasništvu i objektima tretirajući ih bestijalno, kao stvari, a ne živa bića i ljude.

Policijska istraga pokrenuta je nakon što je jednu od zlostavljanih kćeri dečko uspio ohrabriti i nagovoriti da svog oca prijavi policiji. Nedugo nakon toga, 28. srpnja 2016. godine, monstruozni otac i pedofil priveden je u istražni zatvor...

– Neki put – dodala je kćer u svom iskazu pred sudom – takvim spolnim odnosima s ocem nisam se protivila. Zašto? Zbog mira u kući i da me ne maltretira. Da me psihički ne ubija – rekla je i dodala da ju je otac uvijek optuživao da spava sa svakim, a do njegova uhićenja nikad nije imala dečka.

– I ni sa kim nisam imala spolne odnose osim s ocem, koji je pritom uvijek u mene svršavao – naglasila je.

– Ne. To nije znao nitko u kući – uvjeravala nas je njena majka dan nakon izricanje presude, u jednom trošnom gradskom stanu u širem centru Zadra.

– Pod ovim krovom živjelo je nas devet. On, ja, naše šestero djece i najmlađe dijete koje je s njim rodila naša kći. Živjeli smo tako sve dok ga nisu zatvorili. Kad su ga odveli i kad smo nakon provedene DNK analize doznali da je imao dijete s našim zajedničkim, najstarijim djetetom, nismo mogli vjerovati. Svi smo bili u šoku. Užas! Užas! – ponavljala je majka.

---

image

Nevjerojatno je što otac može napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo može nanijeti svojoj obitelji

Jure Mišković/Cropix
---

Upoznao sam je sasvim slučajno prije sedam godina. Htjeli smo nakon presude razgovarati sa susjedima u kvartu, pronaći možda nekog člana obitelji koja je tijekom petnaest dugih godina bila izložena jezivom teroru svog poremećenog, agresivnog i dominantnog oca. Pozvonili smo na vrata njihova doma, bez prethodne najave, nesvjesni da smo na pravome mjestu. Kad se iza drvenih vrata pojavila žena sitne građe u ranim pedesetim godinama – "Mi smo, ovaj, novinari..." – pozvala nas je u kuću i s iznenađujućom lakoćom započela razgovor o traumama kroz koje su ona i njezina djeca godinama prolazili.

Od svog zlostavljača uspjela se razvesti deset mjeseci ranije, nakon 28 godina braka, a zahtjev je podnijela odmah nakon njegova privođenja krajem srpnja 2016. godine.

– Mi smo sada normalna obitelj. U meni je jedno veliko olakšanje. Od kada njega nema, mirnije se živi. Sad i djeca žive normalnije nego ikad prije. Žive onako kako su oduvijek trebala živjeti u jednoj normalnoj obitelji. Svi su već punoljetni i polagano izgrađuju svoje živote. Živimo skromno, ali mirno, blagoslovljeno. Ja sam uvijek bila sretna s malim stvarima, a mi sad imamo upravo to: mir u kući – rekla mi je.

Trpjela ga je od početka braka 1988. godine. Prvo dijete dobili su 1989., a već od 1993. bili su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. I uvijek je bilo isto...

– Ja sam bila kurva koja ga je varala, a on je bio moj gospodar koji je o svemu odlučivao. Udala sam se s 21 godinom i do tridesete sam mu rađala djecu. Bio je seksualno neutaživ, rodila sam šestero djece i imala dva spontana. I uvijek sam bila kurva – govorila je. Upravo zato je bila strašno ogorčena na institucije.

"Da su radile svoj posao tijekom svih ovih godina, ovo nam se nikada ne bi dogodilo. Nikada nisu htjeli povjerovati mojim riječima, a on se uvijek znao izvlačiti. Ni sama nisam znala kako mu to uspijeva, ali bio je agresivan, dominantan, uvijek je znao moje riječi protiv njega okrenuti u svoju korist."

Ako bi mu se verbalno suprotstavila, dobivala je batine. Ona sitne građe, uvijek između 36 i 42 kila, i on, s 90 kila. "Kad bi mi opalio trisku, letjela sam preko sobe."

---

image

U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, kći mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva pobačaja i jednom se, s 15 godina, pokušala ubiti

Jure Mišković/Cropix
---

Najviše se žalila Centru za socijalnu skrb. Dok su djeca bila mala govorila im je da ih maltretira i tuče jer je optužuje da to nisu njegova biološka djeca. Tražila je zaštitu od njegova psihičkog i fizičkog maltretiranja, a u Centru bi joj rekli da će se on smiriti. Nekoliko puta je bježala od njega, zvala je policiju i hitnu, ali nikad mu se ništa nije dogodilo. Jednom su joj prilikom u Centru rekli da će joj uzeti djecu i smjestiti ih u dom, ako se oni kao roditelji tuku.

"Ja da njega tučem?! Ako nije sposoban da bude otac, ja sam sposobna biti njihova majka. To sam cijeli svoj život radila. Odgajala i brinula se o djeci, da imaju što jesti, da budu uredna i dobra u školi. Nitko od njih nije bio u problemima sa zakonom, svi su bili dobri učenici."

Otac nikada nije radio. Bio je dragovoljac Domovinskog rata. Skinuo se 1993. i mogao je imati mirovinu, ali ju je tri puta odbio uzeti. Ženu je upoznao dok je kratko vrijeme radio kao pomorac. Od 1993. nije radio ništa."Bio je lijenčina. Živjeli smo od dječjeg doplatka i pomoći Centra za socijalni rad, sve do 2016. godine. Počela sam raditi tek 2005. godine i do danas stekla šest mjeseci radnog staža. Punih 13 godina radila sam na crno. I to dva posla, jedan prijepodne, drugi poslijepodne. Novac sam donosila u kuću, a on bi ga uzimao i trošio, najčešće na kockanje", ispričala mi je majka.

Žrtva ‘zadarskog Fritzla‘ mlađoj je sestri rekla da se morala žrtvovati za obitelj. Da se otac ne dere na njih, ne udara ih i da im svima bude bolje

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/AFP, Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix
ilustracija/AFP, Cropix

‘Prvo što sam promislio bilo je: zar samo 30 godina?‘

Jure Mišković/Cropix

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora

Jure Mišković/Cropix

”Zadarski Fritzl” svoju je najstariju kćer počeo silovati u dobi od 12 godina i nije prestajao 15 godina, sve dok 2016. nije odveden u istražni zatvor, kada je njoj bilo 27 godina

Jure Mišković/Cropix

Nevjerojatno je što otac može napraviti vlastitoj djeci. Kakvo zlo može nanijeti svojoj obitelji

Jure Mišković/Cropix

U toj nepojmljivoj torturi bez prestanka, kći mu je sa 17 godina rodila dijete, imala je dva pobačaja i jednom se, s 15 godina, pokušala ubiti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/pratio-sam-slucaj-zadranina-koji-je-1500-puta-silovao-kcer-razgovarao-mu-sa-suprugom-da-barem-nista-od-toga-nisam-cuo-1374891 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfa638a4f6dff78d40c408aa3d95a4dd598819ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pratio+sam+slu%C4%8Daj+Zadranina+koji+je+1500+puta+silovao+k%C4%87er%2C+razgovarao+mu+sa+suprugom.+Da+barem+ni%C5%A1ta+od+toga+nisam+%C4%8Duo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpratio-sam-slucaj-zadranina-koji-je-1500-puta-silovao-kcer-razgovarao-mu-sa-suprugom-da-barem-nista-od-toga-nisam-cuo-1374891 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpratio-sam-slucaj-zadranina-koji-je-1500-puta-silovao-kcer-razgovarao-mu-sa-suprugom-da-barem-nista-od-toga-nisam-cuo-1374891 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADARSKI FRITZL (1) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaZADARSKI FRITZL (1)

Pratio sam slučaj Zadranina koji je 1500 puta silovao kćer, razgovarao mu sa suprugom. Da barem ništa od toga nisam čuo

Piše Ivica Nevešćanin
23. ožujka 2024. - 21:06

"Premalo? Treba li za ovakve slučajeve razmisliti o uvođenju smrtne kazne? Nas nemojte pitati. Nas nekoliko koji smo sve to morali slušati, radije bismo da ništa od toga nikada nismo čuli."

Zapitao sam se to na kraju teksta objavljenog u Jutarnjem listu 1. listopada 2017. godine, nakon što sam odslušao obrazloženje presude Županijskog suda u Zadru, na kraju suđenja 51-godišnjem "zadarskom Fritzlu" kojeg je sudac Boris Radman osudio na 40 godina zatvora za nezapamćeni zločin na ovim prostorima: silovanje vlastite kćeri više od 1500 puta.

Sudac Radman ga je proglasio krivim za svih pet točaka optužnice odrezavši mu 54 godina zatvora: za prvo silovanje najstarije kćeri kad je imala 12 godina dobio je petnaest godina zatvora; za silovanje u kojem joj je napravio dijete dobio je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:40