StoryEditorOCM
Crna kronikaVJEROVALI ILI NE

Poznatom liku iz Splita sud dao najnižu kaznu jer je ‘neosuđivan‘. Ne računa se što je drogiran ranio veterana Četvrte

26. travnja 2024. - 22:17

Poznati lik sa splitskih ulica Miho Frančeski (32) zvani Miho Munja uhićen je na splitskim Škrapama s gramom i pol marihuane. Realno, navedena količina predstavlja blijedu recku u njegovom podebelom dosjeu. Ono što je u ovom slučaju zanimljivo je da je Mihu Frančeskiju izrečena novčana kazna ispod minimalne jer je - neosuđivan. Uhićen je početkom veljače prošle godine u 16.30 sati u Splitu, u Ulici Škrape s jednom PVC vrećice sa 1,64 grama marihuane.

Prekršajni sud Split ga je pozvao na raspravu, ali se Miho Frančeski nije odazvao. Stoga su pregledani dostupni dokazi među kojima dopisi policije, zatim službenu zabilješku o preliminarnom ispitivanju materije nalik na drogu te uvid u potvrdu Ministarstva pravosuđa, Odjel za prekršajne evidencije za okrivljenika iz koje proizlazi da isti do sada nije osuđivan.

Zakon o suzbijanju zlouporabe droga propisuje za fizičku osobu novčanu kaznu u iznosu od 5000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 90 dana, ako posjeduje drogu. Mihi Frančeskiju sud je izrekao kaznu ispod minimuma, 400 eura, u protuvrijednosti 3000 kuna.

Ako dvije trećine kazne plati u roku od 30 dana od pravomoćnosti, računat će mu se kao da je platio cijelu. Određeno je i da plati 30 eura troškova postupka. Kao posebno olakotne uzete su mu činjenice da do sada nije osuđivan, navedeno je u presudi. Posebno otegotnih nije bilo, te je sud smatrao da će se i na taj način postići specijalna i generalna prevencija, te da isti ubuduće neće činiti takve i slične prekršaje. U svakom slučaju Miho Frančeski je doživio da ga se prilikom određivanja sankcije cijeni kao “neosuđivanoga”.

image

Miho Frančeski zvani Miho Munja

Privatni album

Nije nam poznato što bi na to rekao Neven V., veteran Četvrte brigade, 80-postotni ratni vojni invalid, kojeg je Miho Frančeski ranio s dva metka u natkoljenicu i prepone u ožujku 2019. godine. Pucnjava se dogodila u Krležinoj ulici u Splitu oko 23.50, kada je Tonći Čulić, upravljajući Fiatom Punto, u kojem mu je suvozač bio Mirko Frančeski, došao do Nissana Primere kojim je upravljao Neven V., dok je na suvozačkom sjedištu bio njegov sin Ivan V.

Nakon verbalnog sukoba Frančeski i Čulić izlaze iz vozila, svaki naoružan pištoljem koje drže u ruci te nasrću na Nevena V., kojem u pomoć priskače sin Ivan V. Oca je ranio Miho Frančeski, dok je Ivana V. s jednim metkom u potkoljenicu ranio Tonći Čulić.

Pretragom krvi i urina Mihe Frančeskija i Tončija Čulića, nakon pucnjave, pronađeno je više vrsta droga: kokain, heroin, diazepam i marihuana. U biološkim uzorcima Mihe Frančeskija nađeni su kokain te njegovi metaboliti, levamisol i diazepam. Kod Tončija Čulića nađeni su metaboliti kokaina, morfina, diazepama, THC-a i mirtazapina, što ukazuje na to da je konzumirao kokain, heroin, marihuanu ili hašiš, anksiolitik diazepam i antidepresiv mirtazapin, kojeg ima u lijekovima Calixta i Mirzaten.

Obojica su se nagodila s tužiteljstvom, Miho Frančeski na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva oca, a Tonći Čulić je za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede sinu veterana dobio deset mjeseci zatvora te 10 mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Obojici je tada određena i mjera psiho-socijalnog tretmana u koju vjerojatno ne spada konzumiranje marihuane. Osim navedene presude, Miho Frančeski u dosjeu ima još pet pravomoćnih. Prva presuda izrečena mu je u svibnju 2013. godine, kada je za uništenje i oštećenje tuđe stvari dobio uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci uz rok kušnje od godine dana.

image
/Slobodna Dalmacija

Sljedeća kazna također je bila uvjetna, a izrečena mu je iste godine, zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, za što je dobio godinu i osam mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Onda 2014. godine godine za tešku krađu i uništenje tuđe stvari dobiva uvjetnu kaznu od jedne godine i četiri mjeseca zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Iste godine pravomoćno je osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda na prvu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i tri mjeseca. Godinu kasnije, u listopadu 2015. godine je zbog napada na službenu osobu dobio sedam mjeseci zatvora.

Nad njim je u tijeku i postupak po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koja ga tereti za prisilu prema službenoj osobi. U listopadu 2016. godine u večernjim satima, kada su u njegov stan na Škrapama došli policajci uz sudski nalog za privođenjem, Miho Frančeski je, držeći preklopni nož, vikao: “Šta je pandurčine, krvi ću vam se napiti, ne idem ja s vama nigdje večeras! Vidjet ćete vi tko je Miho Frančeski, izlazite mi iz sobe inače ću vas ubiti! Maknite se, ubost ću vas! Jedino ću mrtav iz ove kuće!”, stoji u optužnici.

Nakon toga je sebe zarezao po vratu, prsima i trbuhu, odbijajući otići s policajcima uz povike kao će ih ubiti, navodi optužni akt. Pristao je otići s njima tek kada su mu kazali da se pred kućom nalazi interventna policija. Protiv njega su podnesene ukupno 24 kaznene prijave, u koja spadaju prekršajne prijave, prometni prekršaji, sudjelovanje u tučnjavama i primjena sredstava prisile prema njemu.

image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Ali, da ne bi bili nepošteni prema Mihi Frančeskiju, navest ćemo kako je u siječnju 2019. godine bio žrtva kada jue ustrijeljen metkom u nogu u Velebitskoj ulici u Splitu.

Zrno je nakon vađenja u bolnici progutao, čime je još više otežao posao policiji u pronalasku počinitelja što mu je i bila namjera. Prije toga je izjavio kako se sam ranio. Inspektorima je bilo sumnjivo i gdje se ranjavanje dogodilo jer nitko nije čuo pucnjavu.

Unatoč opstruiranju istrage, za pucnjavu splitski policajci priveli su Anđela Odaka zbog pokušaja ubojstva. Miho Frančeski je tvrdio kako je uhićena nevina osoba, o čemu je govorio i za medije. Bez obzira na njegove izjave i gutanje metka, u konačnici je protiv Odaka podignuta optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:25