stdClass Object ( [id] => 468082 [title] => Otkrili smo novu adresu na kojoj prebiva fatalna bankarica Jasmina Bilonić, koju pravna država ne može pronaći [alias] => otkrili-smo-novu-adresu-na-kojoj-prebiva-fatalna-bankarica-jasmina-bilonic-koju-pravna-drzava-ne-moze-pronaci [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bivša bankarica Jasmina Bilonić iz Splita, poznata kao osoba koja je poticala fra Šimu Nimca u zlouporabi i uzimanju 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta, za što su oboje i nepravomoćno osuđeni, ima prijavljeno prebivalište na području PU zagrebačke. Službenim evidentiranjem nove adrese Bilonić je izbjegla eventualne probleme koje je mogla imati da nije prijavila novu adresu budući da je nad njom još u tijeku kazneni postupak.

Za to vrijeme odvjetnik Željko Čapin po drugi put preko splitske policije pokušava utvrditi ima li ona službeno prijavljenu adresu na koju joj može poslati sudski poziv. Bilonić se odlučila prijaviti u Zagrebu jer joj je kći tamo otišla na studij krajem prošle godine. Zagrebačkoj policiji je priložila adresu na predjelu Mlinovi kao svoje prebivalište. Kada je u Splitu, i nadalje boravi u unajmljenom stanu u Spinutu.

Pitanje prijave njezine adrese aktualiziralo se na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, tijekom parničnog postupka u kojem Splitsko-makarska nadbiskupija potražuje milijun i pol kuna od Ivana Validžića, koji je navedeni iznos dobio pozajmicom od fra Šime Nimca. Na ročištu je saslušan fratar, koji je potvrdio kako je pozajmio navedeni iznos Validžiću 2006., dok je bio župnik u Promini.

– S obzirom da nisam vičan pravnim poslovima, zamolio sam gospođu Jasminu Bilonić da razgovara s njim i na sebe preuzme obvezu sastavljanja i zaključenja ugovora – izjavio je fra Šime.

Neuručeno

Zbog njegova svjedočenja, prijeko je potrebno bilo da se kao svjedokinja sasluša i Bilonić, što je predložio i Čapin, splitski odvjetnik koji zastupa Nadbiskupiju. Međutim, poziv na saslušanje s njezine stare adrese vratio se s oznakom "neuručen". Odvjetnik je zagrebačkom sudu priložio i potvrdu PU splitsko-dalmatinske prema kojoj je Bilonić odjavljena sa svoje adrese po službenoj dužnosti krajem 2014. godine. Nakon toga se obvezao pokušati doznati njezinu novu adresu i dostaviti je zagrebačkom sudu. Kada smo ga kontaktirali, nije želio komentirati slučaj. Tek je kazao:

– Radim što mogu!

Neslužbeno doznajemo kako je splitskoj policiji već poslao novi dopis u kojem navodi:

– Jasmina Bilonić je presudom Županijskog suda u Splitu iz studenoga 2014. osuđena na 21 mjesec zatvora, a ista je u skladu s vašim uvjerenjem od 21. 12. 2016. odjavljena po službenoj dužnosti s adrese u Starom Gradu s danom 30. 12. 2014. te u Republici Hrvatskoj trenutno nema prijavljeno ni prebivalište ni boravište, pa je i dostava u predmetu Općinskog građanskog suda u Zagrebu bila neuspješna. Ovim ne prejudiciramo ni mogućnost da se ista odselila izvan Hrvatske, u kojem slučaju je bila obvezna prijaviti barem privremeni odlazak, a što očito nije učinila. S obzirom na navedeno, tražimo da izvršite terensku provjeru te nam za potrebe navedenog sudskog postupka dostavite točnu adresu Jasmine Bilonić.

Odvjetnik Joško Čeh, koji zastupa Bilonić, potvrdio nam je kako ona ima prijavljenu novu adresu, o čemu će on službeno obavijestiti Županijski sud u Split.

Privatnost

– Ne želim govoriti za medije gdje je njezino novo prebivalište jer moja klijentica ima pravo na privatnost. Potvrdit ću vam samo da se ona ni u čemu nije ogriješila o obvezu da se službeno evidentira u slučaju promjene adrese. Klijentica me, nakon objave podataka u javnosti da je nedostupna policiji, kontaktirala i poslala mi potvrdu o prijavljenom prebivalištu, koju ću do kraja tjedna proslijediti Županijskom sudu u Splitu. Što se tiče postupka na splitskom sudu, podnio sam žalbu na prvostupanjsku presudu u kojoj smo tražili javnu sjednicu Vrhovnog suda koja još nije zakazana – kazao nam je odvjetnik Čeh.

Poslali smo upit PU splitsko-dalmatinskoj o okolnostima odjave Jasmine Bilonić te postoji li za njom raspisana potraga ili tjeralica ako nema nove prijavljene adrese.

– U odnosu na vaše upite, obavještavamo vas da nismo u mogućnosti pružiti traženu informaciju s obzirom na Zakon o zaštiti osobnih podataka – odgovorili su nam iz splitske policijske uprave.

Potvrda

Njihov odgovor nije nam razjasnio pomalo šizofrenu situaciju u kojoj je moguće da je na temelju potvrde jedne policijske uprave odvjetnik Željko Čapin siguran kako Jasmina Bilonić nema prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i na sve načine pokušava doći do nje, dok je u isto vrijeme ona prijavljena na području druge policijske uprave.

Ako je Bilonić imala prijavljeno prebivalište u Zagrebu u vrijeme kada su za nju zatraženi službeni podaci od policije u Splitu, možemo zaključiti kako je podatak o nečijoj adresi potrebno zatražiti u svakoj pojedinoj policijskoj upravi. S druge strane, ako je Jasmina Bilonić prijavila prebivalište u Zagrebu naknadno, nakon izdane potvrde u Splitu, nije jasno zašto Čapin nije službeno obaviješten o promjeni statusa osobe za koju je tražio adresu i dobio odgovor kako je odjavljena.

Mogli bi je i zatvoriti

Krajem studenoga 2014. fra Šime Nimac nepravomoćno je proglašen krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kojom je Crkvi uzeo 9,8 milijuna kuna te je osuđen na dvije godine zatvora. Jasmina Bilonić je istom odlukom, zbog poticanja, kažnjena s godinom i devet mjeseci zatvora. Oboje optuženika moraju platiti ukupno 90.000 kuna sudskih troškova (Nimac 42.500 kuna, Bilonić 47.500 kuna). Bilonićevoj je u Partner banci tada blokirano 2,5 milijuna kuna.

Crkva je kao oštećenik u tom postupku upućena u parnični postupak za naknadu imovinskopravne štete. Župa Uznesenja BDM iz Baške Vode, čiju je zemlju fra Šime prodao, već je otprije presudom Općinskog suda u Benkovcu, koja je postala pravomoćna, dobila pravo da naplati izgubljeni novac od fratra.

Od Rene Laure, glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, doznali smo kako je promjena adrese bitan podatak o kojem svaki okrivljenik mora obavijestiti nadležno tijelo.

– Kako postupak nad Jasminom Bilonić nije okončan, ona može ići kamo želi, ali ima obvezu o svakoj promjeni adrese obavijestiti nadležno tijelo. Tijekom prvog i drugog ispitivanja u DORH-u, dok je trajala istraga, ona je o tome upozorena. U ovoj fazi postupka, o promjeni adrese mora obavijestiti Županijski sud u Splitu, o čemu je i obaviještena tijekom rasprave. Svakom okrivljenom koji ne poštuje tu obvezu prijeti prisilno dovođenje i čak određivanje istražnog zatvora – kazala nam je glasnogovornica, koja i zastupa optužbu u tom slučaju.

Kad će Vas policija odjaviti

Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske pojasnio nam je što znači odjava po službenoj dužnosti:

"Zakon o prebivalištu stupio je na snagu 29. 12. 2012. te je propisao mogućnost odjave prebivališta po službenoj dužnosti. Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ukoliko se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

Propisano je da prije donošenja rješenja o odjavi prebivališta osobe, nadležna policijska uprava mora utvrditi činjenice i okolnosti na temelju kojih se može nedvojbeno zaključiti živi li osoba na adresi prijavljenog prebivališta. Tijekom 2015. godine na području PU splitsko-dalmatinske po članku 12. Zakona o prebivalištu odjavljena je 1041 osoba, a 2016. godine 4665 osoba."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => evo gdje treba slati pozive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-10 19:59:44 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-10 21:25:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-10 21:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53693 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/02\/10\/sudjenje_frasime9-061014.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/10\/jasmina_bilonic2-301012.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/10\/sudjenje_nimac4-240214.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/10\/sudjenje_crkva7-090114.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/10\/sudjenje_crkva16-090114.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["sudjenje_frasime9-061014.JPG","jasmina_bilonic2-301012","sudjenje_nimac4-240214","sudjenje_crkva7-090114","sudjenje_crkva16-090114.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1079x840"},{"size0":"590x840"},{"size0":"1213x840"},{"size0":"514x840"},{"size0":"1217x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15567339 Threads: 7 Questions: 3212827248 Slow queries: 7248369 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236212115 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/otkrili-smo-novu-adresu-na-kojoj-prebiva-fatalna-bankarica-jasmina-bilonic-koju-pravna-drzava-ne-moze-pronaci-468082 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/otkrili-smo-novu-adresu-na-kojoj-prebiva-fatalna-bankarica-jasmina-bilonic-koju-pravna-drzava-ne-moze-pronaci-468082?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 408919 [name] => Jasmina Bilonić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasmina-bilonic [link] => /tag/jasmina-bilonic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288905 [name] => Fra Šime Nimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fra-sime-nimac [link] => /tag/fra-sime-nimac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 340609 [name] => bankarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bankarica [link] => /tag/bankarica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291537 [name] => novci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novci [link] => /tag/novci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => evo gdje treba slati pozive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrili smo novu adresu na kojoj prebiva fatalna bankarica Jasmina Bilonić, koju pravna država ne može pronaći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/10/sudjenje_frasime9-061014.JPG [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sudjenje_frasime9-061014.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/10/sudjenje_frasime9-061014.JPG [title] => sudjenje_frasime9-061014.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/10/jasmina_bilonic2-301012.jpg [title] => jasmina_bilonic2-301012 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/10/sudjenje_nimac4-240214.jpg [title] => sudjenje_nimac4-240214 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/10/sudjenje_crkva7-090114.jpg [title] => sudjenje_crkva7-090114 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/10/sudjenje_crkva16-090114.JPG [title] => sudjenje_crkva16-090114.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bivša bankarica Jasmina Bilonić iz Splita, poznata kao osoba koja je poticala fra Šimu Nimca u zlouporabi i uzimanju 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta, za što su oboje i nepravomoćno osuđeni, ima prijavljeno prebivalište na području PU zagrebačke. Službenim evidentiranjem nove adrese Bilonić je izbjegla eventualne probleme koje je mogla imati da nije prijavila novu adresu budući da je nad njom još u tijeku kazneni postupak.

Za to vrijeme odvjetnik Željko Čapin po drugi put preko splitske policije pokušava utvrditi ima li ona službeno prijavljenu adresu na koju joj može poslati sudski poziv. Bilonić se odlučila prijaviti u Zagrebu jer joj je kći tamo otišla na studij krajem prošle godine. Zagrebačkoj policiji je priložila adresu na predjelu Mlinovi kao svoje prebivalište. Kada je u Splitu, i nadalje boravi u unajmljenom stanu u Spinutu.

Pitanje prijave njezine adrese aktualiziralo se na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, tijekom parničnog postupka u kojem Splitsko-makarska nadbiskupija potražuje milijun i pol kuna od Ivana Validžića, koji je navedeni iznos dobio pozajmicom od fra Šime Nimca. Na ročištu je saslušan fratar, koji je potvrdio kako je pozajmio navedeni iznos Validžiću 2006., dok je bio župnik u Promini.

– S obzirom da nisam vičan pravnim poslovima, zamolio sam gospođu Jasminu Bilonić da razgovara s njim i na sebe preuzme obvezu sastavljanja i zaključenja ugovora – izjavio je fra Šime.

Neuručeno

Zbog njegova svjedočenja, prijeko je potrebno bilo da se kao svjedokinja sasluša i Bilonić, što je predložio i Čapin, splitski odvjetnik koji zastupa Nadbiskupiju. Međutim, poziv na saslušanje s njezine stare adrese vratio se s oznakom "neuručen". Odvjetnik je zagrebačkom sudu priložio i potvrdu PU splitsko-dalmatinske prema kojoj je Bilonić odjavljena sa svoje adrese po službenoj dužnosti krajem 2014. godine. Nakon toga se obvezao pokušati doznati njezinu novu adresu i dostaviti je zagrebačkom sudu. Kada smo ga kontaktirali, nije želio komentirati slučaj. Tek je kazao:

– Radim što mogu!

Neslužbeno doznajemo kako je splitskoj policiji već poslao novi dopis u kojem navodi:

– Jasmina Bilonić je presudom Županijskog suda u Splitu iz studenoga 2014. osuđena na 21 mjesec zatvora, a ista je u skladu s vašim uvjerenjem od 21. 12. 2016. odjavljena po službenoj dužnosti s adrese u Starom Gradu s danom 30. 12. 2014. te u Republici Hrvatskoj trenutno nema prijavljeno ni prebivalište ni boravište, pa je i dostava u predmetu Općinskog građanskog suda u Zagrebu bila neuspješna. Ovim ne prejudiciramo ni mogućnost da se ista odselila izvan Hrvatske, u kojem slučaju je bila obvezna prijaviti barem privremeni odlazak, a što očito nije učinila. S obzirom na navedeno, tražimo da izvršite terensku provjeru te nam za potrebe navedenog sudskog postupka dostavite točnu adresu Jasmine Bilonić.

Odvjetnik Joško Čeh, koji zastupa Bilonić, potvrdio nam je kako ona ima prijavljenu novu adresu, o čemu će on službeno obavijestiti Županijski sud u Split.

Privatnost

– Ne želim govoriti za medije gdje je njezino novo prebivalište jer moja klijentica ima pravo na privatnost. Potvrdit ću vam samo da se ona ni u čemu nije ogriješila o obvezu da se službeno evidentira u slučaju promjene adrese. Klijentica me, nakon objave podataka u javnosti da je nedostupna policiji, kontaktirala i poslala mi potvrdu o prijavljenom prebivalištu, koju ću do kraja tjedna proslijediti Županijskom sudu u Splitu. Što se tiče postupka na splitskom sudu, podnio sam žalbu na prvostupanjsku presudu u kojoj smo tražili javnu sjednicu Vrhovnog suda koja još nije zakazana – kazao nam je odvjetnik Čeh.

Poslali smo upit PU splitsko-dalmatinskoj o okolnostima odjave Jasmine Bilonić te postoji li za njom raspisana potraga ili tjeralica ako nema nove prijavljene adrese.

– U odnosu na vaše upite, obavještavamo vas da nismo u mogućnosti pružiti traženu informaciju s obzirom na Zakon o zaštiti osobnih podataka – odgovorili su nam iz splitske policijske uprave.

Potvrda

Njihov odgovor nije nam razjasnio pomalo šizofrenu situaciju u kojoj je moguće da je na temelju potvrde jedne policijske uprave odvjetnik Željko Čapin siguran kako Jasmina Bilonić nema prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i na sve načine pokušava doći do nje, dok je u isto vrijeme ona prijavljena na području druge policijske uprave.

Ako je Bilonić imala prijavljeno prebivalište u Zagrebu u vrijeme kada su za nju zatraženi službeni podaci od policije u Splitu, možemo zaključiti kako je podatak o nečijoj adresi potrebno zatražiti u svakoj pojedinoj policijskoj upravi. S druge strane, ako je Jasmina Bilonić prijavila prebivalište u Zagrebu naknadno, nakon izdane potvrde u Splitu, nije jasno zašto Čapin nije službeno obaviješten o promjeni statusa osobe za koju je tražio adresu i dobio odgovor kako je odjavljena.

Mogli bi je i zatvoriti

Krajem studenoga 2014. fra Šime Nimac nepravomoćno je proglašen krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kojom je Crkvi uzeo 9,8 milijuna kuna te je osuđen na dvije godine zatvora. Jasmina Bilonić je istom odlukom, zbog poticanja, kažnjena s godinom i devet mjeseci zatvora. Oboje optuženika moraju platiti ukupno 90.000 kuna sudskih troškova (Nimac 42.500 kuna, Bilonić 47.500 kuna). Bilonićevoj je u Partner banci tada blokirano 2,5 milijuna kuna.

Crkva je kao oštećenik u tom postupku upućena u parnični postupak za naknadu imovinskopravne štete. Župa Uznesenja BDM iz Baške Vode, čiju je zemlju fra Šime prodao, već je otprije presudom Općinskog suda u Benkovcu, koja je postala pravomoćna, dobila pravo da naplati izgubljeni novac od fratra.

Od Rene Laure, glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, doznali smo kako je promjena adrese bitan podatak o kojem svaki okrivljenik mora obavijestiti nadležno tijelo.

– Kako postupak nad Jasminom Bilonić nije okončan, ona može ići kamo želi, ali ima obvezu o svakoj promjeni adrese obavijestiti nadležno tijelo. Tijekom prvog i drugog ispitivanja u DORH-u, dok je trajala istraga, ona je o tome upozorena. U ovoj fazi postupka, o promjeni adrese mora obavijestiti Županijski sud u Splitu, o čemu je i obaviještena tijekom rasprave. Svakom okrivljenom koji ne poštuje tu obvezu prijeti prisilno dovođenje i čak određivanje istražnog zatvora – kazala nam je glasnogovornica, koja i zastupa optužbu u tom slučaju.

Kad će Vas policija odjaviti

Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske pojasnio nam je što znači odjava po službenoj dužnosti:

"Zakon o prebivalištu stupio je na snagu 29. 12. 2012. te je propisao mogućnost odjave prebivališta po službenoj dužnosti. Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ukoliko se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

Propisano je da prije donošenja rješenja o odjavi prebivališta osobe, nadležna policijska uprava mora utvrditi činjenice i okolnosti na temelju kojih se može nedvojbeno zaključiti živi li osoba na adresi prijavljenog prebivališta. Tijekom 2015. godine na području PU splitsko-dalmatinske po članku 12. Zakona o prebivalištu odjavljena je 1041 osoba, a 2016. godine 4665 osoba."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sudjenje_frasime9-061014.JPG jasmina_bilonic2-301012 sudjenje_nimac4-240214 sudjenje_crkva7-090114 sudjenje_crkva16-090114.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/otkrili-smo-novu-adresu-na-kojoj-prebiva-fatalna-bankarica-jasmina-bilonic-koju-pravna-drzava-ne-moze-pronaci-468082 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=63efd2728b8570baebb49972e00d1865998a8a8b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrili+smo+novu+adresu+na+kojoj+prebiva+fatalna+bankarica+Jasmina+Biloni%C4%87%2C+koju+pravna+dr%C5%BEava+ne+mo%C5%BEe+prona%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fotkrili-smo-novu-adresu-na-kojoj-prebiva-fatalna-bankarica-jasmina-bilonic-koju-pravna-drzava-ne-moze-pronaci-468082 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fotkrili-smo-novu-adresu-na-kojoj-prebiva-fatalna-bankarica-jasmina-bilonic-koju-pravna-drzava-ne-moze-pronaci-468082 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => evo gdje treba slati pozive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaevo gdje treba slati pozive

Otkrili smo novu adresu na kojoj prebiva fatalna bankarica Jasmina Bilonić, koju pravna država ne može pronaći

10. veljače 2017. - 22:17
sudjenje_frasime9-061014.JPG

Bivša bankarica Jasmina Bilonić iz Splita, poznata kao osoba koja je poticala fra Šimu Nimca u zlouporabi i uzimanju 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta, za što su oboje i nepravomoćno osuđeni, ima prijavljeno prebivalište na području PU zagrebačke. Službenim evidentiranjem nove adrese Bilonić je izbjegla eventualne probleme koje je mogla imati da nije prijavila novu adresu budući da je nad njom još u tijeku kazneni postupak.

Za to vrijeme odvjetnik Željko Čapin po drugi put preko splitske policije pokušava utvrditi ima li ona službeno prijavljenu adresu na koju joj može poslati sudski poziv. Bilonić se odlučila prijaviti u Zagrebu jer joj je kći tamo otišla na studij krajem prošle godine. Zagrebačkoj policiji je priložila adresu na predjelu Mlinovi kao svoje pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:26