stdClass Object ( [id] => 1231314 [title] => Šoljićev odvjetnik otkriva zašto je njegov klijent u bijegu: ‘Nije bio tamo, a osuđen je! Osim toga, otac je osmero djece o kojima brine...‘, Njegove riječi potvrđuje i Čabraja [alias] => odvjetnik-opasnog-soljica-otkriva-zasto-je-njegov-klijent-u-bijegu-nije-ni-bio-tamo-a-osuden-je-potvrduje-to-i-cabraja-osim-toga-otac-je-osmero-djece-o-kojima-brine [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaki ubojica bi bio zadovoljan da u sudskom postupku prođe kao 37-godišnji Tomislav Šoljić iz Kaštela kojemu je Visoki kazneni sud u Zagrebu za 11 godina smanjio zatvorsku kaznu zbog ubojstva Marija Boljata (36) zvanog Pajkić i pokušaj ubojstva Joze Čabraje 14. lipnja 2020. godine u Kaštel Kambelovcu.

Ali samo on i njegova obitelj s tim nisu zadovoljni, zbog jednostavne činjenice što decidirano preko svog odvjetnika tvrde da Tomislav Šoljić nije ni bio na mjestu pucnjave, a kamoli nekoga ubio i ranio!

"Šoljića se u fazi policijske istrage nije ni spominjalo, na kamerama se ne vidi njegovo prisustvo tom tragičnom događaju te nitko od suoptuženika u tom postupku nije ni u istrazi ni na suđenju rekao ili tvrdio da je Šoljić nekoga ubio ni bio na mjestu događaja. U istrazi žrtva Jozo Čabraja daje izjavu da je ta djela počinio upravo Šoljić, a Boljatova sestra Ana Maletić na glavnoj raspravi potvrđuje sudu tu priču koju je čula od Čabraje.

Nitko od troje svjedoka – mještana koji su vidjeli događaj – ne spominje decidirano Šoljića, samo govore o visokom krupnom mladiću, a sudski vještak za balistiku Vedran Nuić utvrđuje činjenično stanje da je u Boljata i Čabraju pucano iz istog oružja. Šoljić je tražio rekonstrukciju događaja, što je Županijski sud u Splitu odbio kao nepotreban čin, a nije uvažena ni naša primjedba da iskaz Joze Čabraje nije konfrontiran, ​jer ga Šoljić i njegov tadašnji odvjetnik nisu mogli ništa pitati nego je ta izjava uzeta kao gotovi dokaz", govori nam Šoljićev odvjetnik Milko Križanović iz Zagreba.

---

image

Tomislav Šoljić označen je kao opasan

---

Za dva djela 30 godina

Šoljić je nepravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Splitu na ukupno trideset godina zatvora za ova dva djela, jer je sud utvrdio da je baš on s dva hica u leđa usmrtio Boljata, te da je s više hitaca iz pištolja ranio Jozu Čabraju. U pravomoćnoj presudi je ostao činjenični opis djela i on kao ubojica, ali s tim se očito ne miri ni sam Šoljić, a ni njegov zagrebački odvjetnik Milko Križanović, koji je prije dva i pol mjeseca Vrhovnom sudu RH uputio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude i ustavnu tužbu na Ustavni sud u kojoj tvrdi da njegov klijent, koji je u bijegu dvije i pol godine, nije imao pravo na pravično suđenje.

U zahtjevu za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Šoljićev odvjetnik iznosi i do sada javnosti nepoznate činjenice.

Navodi daj je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske Kž-74/2022 donio na sjednici Žalbenog vijeća dana 19. travnja 2022. Rješenje o ukidanju istražnog zatvora prvookrivljenom Jakovu Šimiću s obrazloženjem u točki 3. da je presuda Županijskog suda u Splitu K-9/2021 ukinuta povodom svih uloženih žalbi i da se predmet s Visokog kaznenog suda RH upućuje Županijskom sudu u Splitu na ponovno suđenje i odluku, pred potpuno izmijenjeno sudbeno vijeće.

---

image

S izricanja presude za ubojstvo Marija Boljata

Vojko Bašić/Cropix
---

"Dakle, u tom trenutku na temelju takvog rješenja Visokog kaznenog suda RH moj branjenik saznaje da je osuđujuća presuda Županijskog suda u Splitu na 30 godina zatvora za njega ukinuta. To rješenje postaje dostupno istoga dana, dakle 19. travnja 2022. odmah kada je sudsko vijeće završilo svoje vijećanje i donijelo odluku.

Šok i pravni nonsens za moga branjenika nastaje 23. lipnja 2022. kada zaprima rješenje i presudu Visokog kaznenog suda RH koja je datirana također sa 19. travnja 2022. kada je datirano i prvo rješenje, u kojem obrazloženju naglašavam u toč. 3 se navodi da je presuda na temelju žalbi ukinuta, no u ovoj odluci dostavljenoj 23. lipnja 2022. stoji da se samo djelomično prihvaća žalba moga branjenika kojem se kazna sa 30 smanjuje na 19 godina zatvora.

Opisano postupanje suda je nejasno i pravno nedopustivo u pravcu rušenja pravne sigurnosti da odluke suda koje nose isti datum zapravo su stvarno oprečne jedna drugoj.

Takvo postupanje daje bojazan mome branjeniku da je žrtva nezakonitog postupanja od samoga početka kaznenog progona, jer tijela kaznenog progona, policija i državno odvjetništvo uopće ga isprva nisu teretili da je bio na mjestu i u vrijeme počinjenja kaznenog djela, da bi sasvim iskonstruiranim i instruiranim iskazima ‘rekla-kazala‘ bez stvarnih svjedočkih iskaza očevidaca kroz istragu koja nije moga branjenika povezala s nijednim materijalnim dokazom, ipak bio inkriminiran, dok tijekom sudskog postupka nije izveden niti jedan materijalni dokaz vještačenjem, kao niti jedan personalni dokaz prepoznavanjem da bi moj branjenik uopće bio počinitelj kaznenog djela", stoji u Križanoviću zahtjevu, a o čemu javnost do sada nije znala ništa.

Povučeni iskaz Joze Čabraje

Žrtva Jozo Čabraja na glavnoj raspravi na Županijskom sudu je promijenio svoj iskaz koji je dao u istrazi i više nije teretio Šoljića kao izvršitelja kaznenog djela pokušaja njegova ubojstva.

U zahtjevu za izvanrednim preispitivanjem presude Šoljićev odvjetnik navodi da je Čabraja na glavnoj raspravi na Županijskom sudu u Splitu rekao da on nije vidio Tomislava Šoljića na kritičnom mjestu kada je u njega pucano, te da je bio u nesvijesti dok se pucalo u Boljata. Čabraja u prvom iskazu u istrazi nije teretio Šoljića za pucnjavu, niti ga je naveo kao sudionika samog događaja, nego neke druge osobe, da bi nakon dva mjeseca dao novi iskaz gdje spominje opet druge osobe da su pucale, a među njima i Šoljić.

"Iskaz u istrazi gdje sam teretio Šoljića sam dao dok sam nakon ranjavanja bio u predoperativnom stanju i pod utjecajem lijekova, te sam samo ponovio riječi policajaca koji su mi to rekli, a bili su u blizini mene.

Čabraja je tu svoju izjavu, u kojoj kaže da Šoljić nije bio na mjestu njegova ranjavanja niti je dakle pucao u njega, ovjerio i kod javnog bilježnika u Solinu, što sud nije uzeo u obzir. Obrazloženje je da sud presudu temelji samo na činjenicama i dokazima iznesenim na raspravi te se priložena izjava nije cijenila kao dokaz ni na drugom stupnju sudovanja, jer je ovjerenu izjavu dao nakon nepravomoćne presude od trideset godina.

---

image

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Ronald Goršić/Cropix
---

Sud dakle nije cijenio ni Čabrajin iskaz dan na glavnoj raspravi gdje tvrdi da nije vidio Šoljića, nego se priklonio samo Čabrajinom iskazu iz istrage, a takvih iskaza je bilo nekoliko. Iako ni taj iskaz nismo mogli konfrontirati. Ovakvim postupanjem suda je povrijeđeno pravo mog klijenta na pravično suđenje, te je to i bio razlog za ustavnu tužbu" ističe Križanović.

Kad je Tomislav Šoljić toliko u pravu zašto se onda mirne duše ne pojavi u sudnici i sve to kaže u istrazi i glavnoj raspravi. Baš sve što njegov odvjetnik sada govori. Zašto mora bježati dvije i pol godine i tako preko drugih dokazivati svoju istinu?

Zašto se Šoljić ne pojavi?

Zna Šoljić da bi mu odmah bio određen istražni zatvor, to je sigurno, ali zna i da ima pravo na ponovno suđenje, pa kakav god bio ishod ove tužbe iz zahtjeva za izvanredno preispitivanje presude, on sve to može vratiti na početak svojim pojavljivanjem.

---

image

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Srđan Vrančić/Cropix
---

Pitali smo i to njegova odvjetnika koji nam kaže: "Moj klijent Tomislav Šoljić je otac osmero djece o kojima se skrbi zajedno sa svojom suprugom, te sve ovo vrijeme ne bi mogao privređivati ni brinuti se o njima jer bi mu sigurno bio određen istražni zatvor, a taj njegov čin samopojavljivanja sud sigurno ne bi adekvatno vrednovao. Najveći razlog je i to što je Šoljić teški plućni bolesnik koji je prebolio dvije emoblije pluća, te se boji da bi u zatvoru mogao doći u kontakt s COVID-om, što bi bilo kobno ne samo po njegovo zdravlje nego i njegov život", pojasnio nam je odvjetnik koji vjeruje da će u oba postupka dokazati da se njegovom klijentu treba ponovno suditi.

U istom predmetu gdje je Šoljić osuđen na 19 godina zatvora, Visoki kazneni sud je ukinuo presude Jakovu Šimiću, koji je bio osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Boljata, te braći Mati i Josipu Šukeru, kao i Toniju Vitaljiću zvanom Kubura koji je u bijegu, a koji su oslobođeni za ubojstvo u pokušaju pokojnog Boljata dok su za sudjelovanje u tučnjavi dobili svaki po dvije godine zatvora. U postupku je bio još i Ivan Radović koji je u međuvremenu umro, pa je u odnosu na njega postupak obustavljen.

Visoki kazneni sud odlučio je da će preostaloj četvorki suditi novo sudsko vijeće, a Šoljiću je pravomoćno dosudio devetnaest godina zatvora.

Kako smo pisali, Šoljić se nalazi na listi Interpola, na kojoj su još dvojica hrvatskih državljana, a među 55 je najtraženijih osoba iz Europske unije. Dok je bio u bijegu zbog ubojstva i pokušaja ubojstva Boljata i Čabraje, u Hrvatskoj je protiv njega podignuta kaznena prijava, u kojoj ga se sumnjiči da je u okviru grupe zvane "Složna braća" fakturirao drugim članovima nepostojeće račune za nepostojeće usluge i trgovine robom, na temelju kojih su od države tražili povrat PDV-a, a ukupna šteta je oko 51 milijun kuna.

---

image

Čest gost crne kronike Jozo Čabraja u razgovoru sa novinarom Markom Didićem

Duje Klarić/Cropix
---

---

Radeći ovu temu htjeli smo kontaktirati i Jozu Čabraju koji je te kritične prigodne u Kaštel Kambelovcu ranjen s 11 metaka. Iskreno, mislili smo da se neće odazvati pozivu na razgovor, ali je on to učinio, fotografirao se i dao autoriziranu izjavu.

- Činim to samo iz razloga što ne mogu prihvatiti da je Tomislav Šoljić pravomoćno osuđen za nešto što nije počinio. Kada je u mene pucano u Kaštel Kambelovcu, odgovorno tvrdim da Tomislav Šoljić uopće nije bio na mjestu događaja. U mene je pucano iz tri vrste oružja, u tijelu su mi nađeni meci različitih kalibara, dakle u mene je pucano iz tri pištolja. Kako po logici stvari za sve to može biti osuđen samo jedan čovjek? Ispada da je počinitelj imao šest ruku ili tri ruke. Zavisi kako tko puca iz pištolja. Ja Tomu Šoljića znam cijeli život, prepoznao bi ga i po hodu, a kamoli da je u mene pucao. On tu nije bio niti je u mene pucao - decidirano tvrdi Čabraja, koji nam je objasnio i neke svoje prijašnje izjave dane na sudu i u istrazi.

- Ja sam u istrazi govorio ono što su mi policajci rekli, a to je da je u mene pucao Tomo Šoljić i još dvojica. Mislim da nije u redu da se mene ispitivalo s jedanest metaka u tijelu u vrlo kritičnom stanju. Ja sam ono što su meni rekli policijski inspektori rekao i Ani Maletić, sestri pokojnog Boljata, koja je jedan jedini put bila kod mene kući. Ja sam i na glavnoj raspravi na Županijskom sudu u Splitu rekao da Šoljić nije osoba koja je pucala u mene jer nije ni bio na tom mjestu gdje sam ranjen, ali oni su uzeli samo jedan od mojih iskaza iz istrage.

Kada sam u novinama vidio da je Šoljić nepravomoćno dobio 30 godina zatvora, otišao sam kod javnog bilježnika u Solin i ovjerio svoju izjavu koja upravo glasi kako vam ja sada pričam. A to je da Tomislav Šoljić nije pucao u mene niti je bio na mjestu događaja. Štoviše, ja bi prepoznao tu osobu koja je pucala u mene jer ga znam iz viđenja, ali ta osoba nije nikada uhićena niti dovedena u policiju, a samim tim ni na suđenje. On je isto visok, krupan kao Šoljić, ali je od njega lakši pedesetak kilograma.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto Šoljić bježi pred hrvatskim pravosuđem objašnjava njegov odvjetnik Milko Križanović, navodeći da je on otac osmero djece o kojima se mora skrbiti, a to ne bi mogao pošto bi mu odmah bio određen istražni zatvor kada bi se pojavio. Kao teški plućni bolesnik koji je prebolio dvije embolije pluća, Šoljić se boji da bi u zatvoru mogao dobiti COVID, što bi za njega bilo pogubno... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USTAVNA TUŽBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Zašto Šoljić bježi pred hrvatskim pravosuđem objašnjava njegov odvjetnik Milko Križanović, navodeći da je on otac osmero djece o kojima se mora skrbiti, a to ne bi mogao pošto bi mu odmah bio određen istražni zatvor kada bi se pojavio. Kao teški plućni bolesnik koji je prebolio dvije embolije pluća, Šoljić se boji da bi u zatvoru mogao dobiti COVID, što bi za njega bilo pogubno... USTAVNA TUŽBA 2 0 8772 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-09 11:22:20 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-10 19:45:10 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2022-10-10 19:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 186 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23525698.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23567099.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23525676.png","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23525673.png","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23547338.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23547336.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/20181956.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Duje Klari\u0107\/Cropix","","","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tomislav \u0160olji\u0107 na tjeralici Europola; O\u010devid na mjestu ubojstva u Ka\u0161tel Kambelovcu<\/p>","

\u010cest gost crne kronike Jozo \u010cabraja u razgovoru sa novinarom Markom Didi\u0107em<\/p>","

Tomislav \u0160olji\u0107 ozna\u010den je kao opasan<\/p>","

Tomislav \u0160olji\u0107 na Interpolovoj potjernici<\/p>","

Odvjetnik Milko Kri\u017eanovi\u0107: \u0160olji\u0107ev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio<\/p>","

Odvjetnik Milko Kri\u017eanovi\u0107: \u0160olji\u0107ev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio<\/p>","

S izricanja presude za ubojstvo Marija Boljata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23525698_1920.jpg":"1920x1080","k_23525698_1280.jpg":"1280x1280","k_23525698_1024.jpg":"1024x1024","k_23525698_640.jpg":"640x640","k_23525698_480.jpg":"480x480","k_23525698_340.jpg":"340x340","k_23525698_220.jpg":"220x220","o_23525698_1280.jpg":"1280x853","o_23525698_1024.jpg":"1024x682","o_23525698_640.jpg":"640x426","o_23525698_480.jpg":"480x320","o_23525698_340.jpg":"340x226","o_23525698_220.jpg":"220x146","h_23525698_1280.jpg":"1280x854","h_23525698_1024.jpg":"1024x683","h_23525698_640.jpg":"640x427","h_23525698_480.jpg":"480x320","h_23525698_340.jpg":"340x227","h_23525698_220.jpg":"220x147","pp_23525698_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525698_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525698_640.jpg":"640x814","pp_23525698_480.jpg":"480x611","pp_23525698_340.jpg":"340x432","pp_23525698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1205","hd_23567099_1920.jpg":"1920x1080","k_23567099_1280.jpg":"1280x1280","k_23567099_1024.jpg":"1024x1024","k_23567099_640.jpg":"640x640","k_23567099_480.jpg":"480x480","k_23567099_340.jpg":"340x340","k_23567099_220.jpg":"220x220","o_23567099_1280.jpg":"1280x803","o_23567099_1024.jpg":"1024x642","o_23567099_640.jpg":"640x401","o_23567099_480.jpg":"480x301","o_23567099_340.jpg":"340x213","o_23567099_220.jpg":"220x138","h_23567099_1280.jpg":"1280x854","h_23567099_1024.jpg":"1024x683","h_23567099_640.jpg":"640x427","h_23567099_480.jpg":"480x320","h_23567099_340.jpg":"340x227","h_23567099_220.jpg":"220x147","pp_23567099_1280.jpg":"1280x1628","pp_23567099_1024.jpg":"1024x1303","pp_23567099_640.jpg":"640x814","pp_23567099_480.jpg":"480x611","pp_23567099_340.jpg":"340x432","pp_23567099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"217x258","hd_23525676_1920.png":"1920x1080","k_23525676_1280.png":"1280x1280","k_23525676_1024.png":"1024x1024","k_23525676_640.png":"640x640","k_23525676_480.png":"480x480","k_23525676_340.png":"340x340","k_23525676_220.png":"220x220","o_23525676_1280.png":"1280x1521","o_23525676_1024.png":"1024x1217","o_23525676_640.png":"640x760","o_23525676_480.png":"480x570","o_23525676_340.png":"340x404","o_23525676_220.png":"220x261","h_23525676_1280.png":"1280x854","h_23525676_1024.png":"1024x683","h_23525676_640.png":"640x427","h_23525676_480.png":"480x320","h_23525676_340.png":"340x227","h_23525676_220.png":"220x147","pp_23525676_1280.png":"1280x1628","pp_23525676_1024.png":"1024x1303","pp_23525676_640.png":"640x814","pp_23525676_480.png":"480x611","pp_23525676_340.png":"340x432","pp_23525676_220.png":"220x280"},{"size0":"992x496","hd_23525673_1920.png":"1920x1080","k_23525673_1280.png":"1280x1280","k_23525673_1024.png":"1024x1024","k_23525673_640.png":"640x640","k_23525673_480.png":"480x480","k_23525673_340.png":"340x340","k_23525673_220.png":"220x220","o_23525673_1280.png":"1280x640","o_23525673_1024.png":"1024x512","o_23525673_640.png":"640x320","o_23525673_480.png":"480x240","o_23525673_340.png":"340x170","o_23525673_220.png":"220x110","h_23525673_1280.png":"1280x854","h_23525673_1024.png":"1024x683","h_23525673_640.png":"640x427","h_23525673_480.png":"480x320","h_23525673_340.png":"340x227","h_23525673_220.png":"220x147","pp_23525673_1280.png":"1280x1628","pp_23525673_1024.png":"1024x1303","pp_23525673_640.png":"640x814","pp_23525673_480.png":"480x611","pp_23525673_340.png":"340x432","pp_23525673_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_23547338_1920.jpg":"1920x1080","k_23547338_1280.jpg":"1280x1280","k_23547338_1024.jpg":"1024x1024","k_23547338_640.jpg":"640x640","k_23547338_480.jpg":"480x480","k_23547338_340.jpg":"340x340","k_23547338_220.jpg":"220x220","o_23547338_1280.jpg":"1280x856","o_23547338_1024.jpg":"1024x684","o_23547338_640.jpg":"640x428","o_23547338_480.jpg":"480x321","o_23547338_340.jpg":"340x227","o_23547338_220.jpg":"220x147","h_23547338_1280.jpg":"1280x854","h_23547338_1024.jpg":"1024x683","h_23547338_640.jpg":"640x427","h_23547338_480.jpg":"480x320","h_23547338_340.jpg":"340x227","h_23547338_220.jpg":"220x147","pp_23547338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23547338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23547338_640.jpg":"640x814","pp_23547338_480.jpg":"480x611","pp_23547338_340.jpg":"340x432","pp_23547338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1704x3133","hd_23547336_1920.jpg":"1920x1080","k_23547336_1280.jpg":"1280x1280","k_23547336_1024.jpg":"1024x1024","k_23547336_640.jpg":"640x640","k_23547336_480.jpg":"480x480","k_23547336_340.jpg":"340x340","k_23547336_220.jpg":"220x220","o_23547336_1280.jpg":"1280x2353","o_23547336_1024.jpg":"1024x1882","o_23547336_640.jpg":"640x1176","o_23547336_480.jpg":"480x882","o_23547336_340.jpg":"340x625","o_23547336_220.jpg":"220x404","h_23547336_1280.jpg":"1280x854","h_23547336_1024.jpg":"1024x683","h_23547336_640.jpg":"640x427","h_23547336_480.jpg":"480x320","h_23547336_340.jpg":"340x227","h_23547336_220.jpg":"220x147","pp_23547336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23547336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23547336_640.jpg":"640x814","pp_23547336_480.jpg":"480x611","pp_23547336_340.jpg":"340x432","pp_23547336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x818","hd_20181956_1920.jpg":"1920x1080","k_20181956_1280.jpg":"1280x1280","k_20181956_1024.jpg":"1024x1024","k_20181956_640.jpg":"640x640","k_20181956_480.jpg":"480x480","k_20181956_340.jpg":"340x340","k_20181956_220.jpg":"220x220","o_20181956_1280.jpg":"1280x545","o_20181956_1024.jpg":"1024x436","o_20181956_640.jpg":"640x272","o_20181956_480.jpg":"480x204","o_20181956_340.jpg":"340x144","o_20181956_220.jpg":"220x93","h_20181956_1280.jpg":"1280x854","h_20181956_1024.jpg":"1024x683","h_20181956_640.jpg":"640x427","h_20181956_480.jpg":"480x320","h_20181956_340.jpg":"340x227","h_20181956_220.jpg":"220x147","pp_20181956_1280.jpg":"1280x1628","pp_20181956_1024.jpg":"1024x1303","pp_20181956_640.jpg":"640x814","pp_20181956_480.jpg":"480x611","pp_20181956_340.jpg":"340x432","pp_20181956_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7531654 Threads: 3 Questions: 1608720220 Slow queries: 4774047 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110725055 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/odvjetnik-opasnog-soljica-otkriva-zasto-je-njegov-klijent-u-bijegu-nije-ni-bio-tamo-a-osuden-je-potvrduje-to-i-cabraja-osim-toga-otac-je-osmero-djece-o-kojima-brine-1231314 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/odvjetnik-opasnog-soljica-otkriva-zasto-je-njegov-klijent-u-bijegu-nije-ni-bio-tamo-a-osuden-je-potvrduje-to-i-cabraja-osim-toga-otac-je-osmero-djece-o-kojima-brine-1231314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 625577 [name] => tomislav šoljić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-14 15:43:22 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-soljic [link] => /tag/tomislav-soljic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 454775 [name] => Kaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastela [link] => /tag/kastela ) [2] => stdClass Object ( [id] => 387291 [name] => Europol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europol [link] => /tag/europol ) [3] => stdClass Object ( [id] => 401478 [name] => odvjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odvjetnik [link] => /tag/odvjetnik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 402547 [name] => ustavna tužba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustavna-tuzba [link] => /tag/ustavna-tuzba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto Šoljić bježi pred hrvatskim pravosuđem objašnjava njegov odvjetnik Milko Križanović, navodeći da je on otac osmero djece o kojima se mora skrbiti, a to ne bi mogao pošto bi mu odmah bio određen istražni zatvor kada bi se pojavio. Kao teški plućni bolesnik koji je prebolio dvije embolije pluća, Šoljić se boji da bi u zatvoru mogao dobiti COVID, što bi za njega bilo pogubno... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USTAVNA TUŽBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šoljićev odvjetnik otkriva zašto je njegov klijent u bijegu: ‘Nije bio tamo, a osuđen je! Osim toga, otac je osmero djece o kojima brine...‘, Njegove riječi potvrđuje i Čabraja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23525698.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Tomislav Šoljić na tjeralici Europola; Očevid na mjestu ubojstva u Kaštel Kambelovcu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23525698.jpg [title] =>

Tomislav Šoljić na tjeralici Europola; Očevid na mjestu ubojstva u Kaštel Kambelovcu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23567099.jpg [title] =>

Čest gost crne kronike Jozo Čabraja u razgovoru sa novinarom Markom Didićem

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23525676.png [title] =>

Tomislav Šoljić označen je kao opasan

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23525673.png [title] =>

Tomislav Šoljić na Interpolovoj potjernici

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23547338.jpg [title] =>

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Ronald Goršić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23547336.jpg [title] =>

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Srđan Vrančić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/20181956.jpg [title] =>

S izricanja presude za ubojstvo Marija Boljata

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaki ubojica bi bio zadovoljan da u sudskom postupku prođe kao 37-godišnji Tomislav Šoljić iz Kaštela kojemu je Visoki kazneni sud u Zagrebu za 11 godina smanjio zatvorsku kaznu zbog ubojstva Marija Boljata (36) zvanog Pajkić i pokušaj ubojstva Joze Čabraje 14. lipnja 2020. godine u Kaštel Kambelovcu.

Ali samo on i njegova obitelj s tim nisu zadovoljni, zbog jednostavne činjenice što decidirano preko svog odvjetnika tvrde da Tomislav Šoljić nije ni bio na mjestu pucnjave, a kamoli nekoga ubio i ranio!

"Šoljića se u fazi policijske istrage nije ni spominjalo, na kamerama se ne vidi njegovo prisustvo tom tragičnom događaju te nitko od suoptuženika u tom postupku nije ni u istrazi ni na suđenju rekao ili tvrdio da je Šoljić nekoga ubio ni bio na mjestu događaja. U istrazi žrtva Jozo Čabraja daje izjavu da je ta djela počinio upravo Šoljić, a Boljatova sestra Ana Maletić na glavnoj raspravi potvrđuje sudu tu priču koju je čula od Čabraje.

Nitko od troje svjedoka – mještana koji su vidjeli događaj – ne spominje decidirano Šoljića, samo govore o visokom krupnom mladiću, a sudski vještak za balistiku Vedran Nuić utvrđuje činjenično stanje da je u Boljata i Čabraju pucano iz istog oružja. Šoljić je tražio rekonstrukciju događaja, što je Županijski sud u Splitu odbio kao nepotreban čin, a nije uvažena ni naša primjedba da iskaz Joze Čabraje nije konfrontiran, ​jer ga Šoljić i njegov tadašnji odvjetnik nisu mogli ništa pitati nego je ta izjava uzeta kao gotovi dokaz", govori nam Šoljićev odvjetnik Milko Križanović iz Zagreba.

---

image

Tomislav Šoljić označen je kao opasan

---

Za dva djela 30 godina

Šoljić je nepravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Splitu na ukupno trideset godina zatvora za ova dva djela, jer je sud utvrdio da je baš on s dva hica u leđa usmrtio Boljata, te da je s više hitaca iz pištolja ranio Jozu Čabraju. U pravomoćnoj presudi je ostao činjenični opis djela i on kao ubojica, ali s tim se očito ne miri ni sam Šoljić, a ni njegov zagrebački odvjetnik Milko Križanović, koji je prije dva i pol mjeseca Vrhovnom sudu RH uputio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude i ustavnu tužbu na Ustavni sud u kojoj tvrdi da njegov klijent, koji je u bijegu dvije i pol godine, nije imao pravo na pravično suđenje.

U zahtjevu za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Šoljićev odvjetnik iznosi i do sada javnosti nepoznate činjenice.

Navodi daj je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske Kž-74/2022 donio na sjednici Žalbenog vijeća dana 19. travnja 2022. Rješenje o ukidanju istražnog zatvora prvookrivljenom Jakovu Šimiću s obrazloženjem u točki 3. da je presuda Županijskog suda u Splitu K-9/2021 ukinuta povodom svih uloženih žalbi i da se predmet s Visokog kaznenog suda RH upućuje Županijskom sudu u Splitu na ponovno suđenje i odluku, pred potpuno izmijenjeno sudbeno vijeće.

---

image

S izricanja presude za ubojstvo Marija Boljata

Vojko Bašić/Cropix
---

"Dakle, u tom trenutku na temelju takvog rješenja Visokog kaznenog suda RH moj branjenik saznaje da je osuđujuća presuda Županijskog suda u Splitu na 30 godina zatvora za njega ukinuta. To rješenje postaje dostupno istoga dana, dakle 19. travnja 2022. odmah kada je sudsko vijeće završilo svoje vijećanje i donijelo odluku.

Šok i pravni nonsens za moga branjenika nastaje 23. lipnja 2022. kada zaprima rješenje i presudu Visokog kaznenog suda RH koja je datirana također sa 19. travnja 2022. kada je datirano i prvo rješenje, u kojem obrazloženju naglašavam u toč. 3 se navodi da je presuda na temelju žalbi ukinuta, no u ovoj odluci dostavljenoj 23. lipnja 2022. stoji da se samo djelomično prihvaća žalba moga branjenika kojem se kazna sa 30 smanjuje na 19 godina zatvora.

Opisano postupanje suda je nejasno i pravno nedopustivo u pravcu rušenja pravne sigurnosti da odluke suda koje nose isti datum zapravo su stvarno oprečne jedna drugoj.

Takvo postupanje daje bojazan mome branjeniku da je žrtva nezakonitog postupanja od samoga početka kaznenog progona, jer tijela kaznenog progona, policija i državno odvjetništvo uopće ga isprva nisu teretili da je bio na mjestu i u vrijeme počinjenja kaznenog djela, da bi sasvim iskonstruiranim i instruiranim iskazima ‘rekla-kazala‘ bez stvarnih svjedočkih iskaza očevidaca kroz istragu koja nije moga branjenika povezala s nijednim materijalnim dokazom, ipak bio inkriminiran, dok tijekom sudskog postupka nije izveden niti jedan materijalni dokaz vještačenjem, kao niti jedan personalni dokaz prepoznavanjem da bi moj branjenik uopće bio počinitelj kaznenog djela", stoji u Križanoviću zahtjevu, a o čemu javnost do sada nije znala ništa.

Povučeni iskaz Joze Čabraje

Žrtva Jozo Čabraja na glavnoj raspravi na Županijskom sudu je promijenio svoj iskaz koji je dao u istrazi i više nije teretio Šoljića kao izvršitelja kaznenog djela pokušaja njegova ubojstva.

U zahtjevu za izvanrednim preispitivanjem presude Šoljićev odvjetnik navodi da je Čabraja na glavnoj raspravi na Županijskom sudu u Splitu rekao da on nije vidio Tomislava Šoljića na kritičnom mjestu kada je u njega pucano, te da je bio u nesvijesti dok se pucalo u Boljata. Čabraja u prvom iskazu u istrazi nije teretio Šoljića za pucnjavu, niti ga je naveo kao sudionika samog događaja, nego neke druge osobe, da bi nakon dva mjeseca dao novi iskaz gdje spominje opet druge osobe da su pucale, a među njima i Šoljić.

"Iskaz u istrazi gdje sam teretio Šoljića sam dao dok sam nakon ranjavanja bio u predoperativnom stanju i pod utjecajem lijekova, te sam samo ponovio riječi policajaca koji su mi to rekli, a bili su u blizini mene.

Čabraja je tu svoju izjavu, u kojoj kaže da Šoljić nije bio na mjestu njegova ranjavanja niti je dakle pucao u njega, ovjerio i kod javnog bilježnika u Solinu, što sud nije uzeo u obzir. Obrazloženje je da sud presudu temelji samo na činjenicama i dokazima iznesenim na raspravi te se priložena izjava nije cijenila kao dokaz ni na drugom stupnju sudovanja, jer je ovjerenu izjavu dao nakon nepravomoćne presude od trideset godina.

---

image

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Ronald Goršić/Cropix
---

Sud dakle nije cijenio ni Čabrajin iskaz dan na glavnoj raspravi gdje tvrdi da nije vidio Šoljića, nego se priklonio samo Čabrajinom iskazu iz istrage, a takvih iskaza je bilo nekoliko. Iako ni taj iskaz nismo mogli konfrontirati. Ovakvim postupanjem suda je povrijeđeno pravo mog klijenta na pravično suđenje, te je to i bio razlog za ustavnu tužbu" ističe Križanović.

Kad je Tomislav Šoljić toliko u pravu zašto se onda mirne duše ne pojavi u sudnici i sve to kaže u istrazi i glavnoj raspravi. Baš sve što njegov odvjetnik sada govori. Zašto mora bježati dvije i pol godine i tako preko drugih dokazivati svoju istinu?

Zašto se Šoljić ne pojavi?

Zna Šoljić da bi mu odmah bio određen istražni zatvor, to je sigurno, ali zna i da ima pravo na ponovno suđenje, pa kakav god bio ishod ove tužbe iz zahtjeva za izvanredno preispitivanje presude, on sve to može vratiti na početak svojim pojavljivanjem.

---

image

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Srđan Vrančić/Cropix
---

Pitali smo i to njegova odvjetnika koji nam kaže: "Moj klijent Tomislav Šoljić je otac osmero djece o kojima se skrbi zajedno sa svojom suprugom, te sve ovo vrijeme ne bi mogao privređivati ni brinuti se o njima jer bi mu sigurno bio određen istražni zatvor, a taj njegov čin samopojavljivanja sud sigurno ne bi adekvatno vrednovao. Najveći razlog je i to što je Šoljić teški plućni bolesnik koji je prebolio dvije emoblije pluća, te se boji da bi u zatvoru mogao doći u kontakt s COVID-om, što bi bilo kobno ne samo po njegovo zdravlje nego i njegov život", pojasnio nam je odvjetnik koji vjeruje da će u oba postupka dokazati da se njegovom klijentu treba ponovno suditi.

U istom predmetu gdje je Šoljić osuđen na 19 godina zatvora, Visoki kazneni sud je ukinuo presude Jakovu Šimiću, koji je bio osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Boljata, te braći Mati i Josipu Šukeru, kao i Toniju Vitaljiću zvanom Kubura koji je u bijegu, a koji su oslobođeni za ubojstvo u pokušaju pokojnog Boljata dok su za sudjelovanje u tučnjavi dobili svaki po dvije godine zatvora. U postupku je bio još i Ivan Radović koji je u međuvremenu umro, pa je u odnosu na njega postupak obustavljen.

Visoki kazneni sud odlučio je da će preostaloj četvorki suditi novo sudsko vijeće, a Šoljiću je pravomoćno dosudio devetnaest godina zatvora.

Kako smo pisali, Šoljić se nalazi na listi Interpola, na kojoj su još dvojica hrvatskih državljana, a među 55 je najtraženijih osoba iz Europske unije. Dok je bio u bijegu zbog ubojstva i pokušaja ubojstva Boljata i Čabraje, u Hrvatskoj je protiv njega podignuta kaznena prijava, u kojoj ga se sumnjiči da je u okviru grupe zvane "Složna braća" fakturirao drugim članovima nepostojeće račune za nepostojeće usluge i trgovine robom, na temelju kojih su od države tražili povrat PDV-a, a ukupna šteta je oko 51 milijun kuna.

---

image

Čest gost crne kronike Jozo Čabraja u razgovoru sa novinarom Markom Didićem

Duje Klarić/Cropix
---

---

Radeći ovu temu htjeli smo kontaktirati i Jozu Čabraju koji je te kritične prigodne u Kaštel Kambelovcu ranjen s 11 metaka. Iskreno, mislili smo da se neće odazvati pozivu na razgovor, ali je on to učinio, fotografirao se i dao autoriziranu izjavu.

- Činim to samo iz razloga što ne mogu prihvatiti da je Tomislav Šoljić pravomoćno osuđen za nešto što nije počinio. Kada je u mene pucano u Kaštel Kambelovcu, odgovorno tvrdim da Tomislav Šoljić uopće nije bio na mjestu događaja. U mene je pucano iz tri vrste oružja, u tijelu su mi nađeni meci različitih kalibara, dakle u mene je pucano iz tri pištolja. Kako po logici stvari za sve to može biti osuđen samo jedan čovjek? Ispada da je počinitelj imao šest ruku ili tri ruke. Zavisi kako tko puca iz pištolja. Ja Tomu Šoljića znam cijeli život, prepoznao bi ga i po hodu, a kamoli da je u mene pucao. On tu nije bio niti je u mene pucao - decidirano tvrdi Čabraja, koji nam je objasnio i neke svoje prijašnje izjave dane na sudu i u istrazi.

- Ja sam u istrazi govorio ono što su mi policajci rekli, a to je da je u mene pucao Tomo Šoljić i još dvojica. Mislim da nije u redu da se mene ispitivalo s jedanest metaka u tijelu u vrlo kritičnom stanju. Ja sam ono što su meni rekli policijski inspektori rekao i Ani Maletić, sestri pokojnog Boljata, koja je jedan jedini put bila kod mene kući. Ja sam i na glavnoj raspravi na Županijskom sudu u Splitu rekao da Šoljić nije osoba koja je pucala u mene jer nije ni bio na tom mjestu gdje sam ranjen, ali oni su uzeli samo jedan od mojih iskaza iz istrage.

Kada sam u novinama vidio da je Šoljić nepravomoćno dobio 30 godina zatvora, otišao sam kod javnog bilježnika u Solin i ovjerio svoju izjavu koja upravo glasi kako vam ja sada pričam. A to je da Tomislav Šoljić nije pucao u mene niti je bio na mjestu događaja. Štoviše, ja bi prepoznao tu osobu koja je pucala u mene jer ga znam iz viđenja, ali ta osoba nije nikada uhićena niti dovedena u policiju, a samim tim ni na suđenje. On je isto visok, krupan kao Šoljić, ali je od njega lakši pedesetak kilograma.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Ronald Goršić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Vojko Bašić/Cropix

Tomislav Šoljić na tjeralici Europola; Očevid na mjestu ubojstva u Kaštel Kambelovcu

Duje Klarić/Cropix

Čest gost crne kronike Jozo Čabraja u razgovoru sa novinarom Markom Didićem


Tomislav Šoljić označen je kao opasan


Tomislav Šoljić na Interpolovoj potjernici

Ronald Goršić/Cropix

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Srđan Vrančić/Cropix

Odvjetnik Milko Križanović: Šoljićev dolazak sud ne bi se adekvatno cijenio

Vojko Bašić/Cropix

S izricanja presude za ubojstvo Marija Boljata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/odvjetnik-opasnog-soljica-otkriva-zasto-je-njegov-klijent-u-bijegu-nije-ni-bio-tamo-a-osuden-je-potvrduje-to-i-cabraja-osim-toga-otac-je-osmero-djece-o-kojima-brine-1231314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dadb68f7faddfea077e6a34d6f84ae7040b0a897 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0olji%C4%87ev+odvjetnik+otkriva+za%C5%A1to+je+njegov+klijent+u+bijegu%3A+%E2%80%98Nije+bio+tamo%2C+a+osu%C4%91en+je%21+Osim+toga%2C+otac+je+osmero+djece+o+kojima+brine...%E2%80%98%2C+Njegove+rije%C4%8Di+potvr%C4%91uje+i+%C4%8Cabraja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fodvjetnik-opasnog-soljica-otkriva-zasto-je-njegov-klijent-u-bijegu-nije-ni-bio-tamo-a-osuden-je-potvrduje-to-i-cabraja-osim-toga-otac-je-osmero-djece-o-kojima-brine-1231314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fodvjetnik-opasnog-soljica-otkriva-zasto-je-njegov-klijent-u-bijegu-nije-ni-bio-tamo-a-osuden-je-potvrduje-to-i-cabraja-osim-toga-otac-je-osmero-djece-o-kojima-brine-1231314 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto Šoljić bježi pred hrvatskim pravosuđem objašnjava njegov odvjetnik Milko Križanović, navodeći da je on otac osmero djece o kojima se mora skrbiti, a to ne bi mogao pošto bi mu odmah bio određen istražni zatvor kada bi se pojavio. Kao teški plućni bolesnik koji je prebolio dvije embolije pluća, Šoljić se boji da bi u zatvoru mogao dobiti COVID, što bi za njega bilo pogubno... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USTAVNA TUŽBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaUSTAVNA TUŽBA

Šoljićev odvjetnik otkriva zašto je njegov klijent u bijegu: ‘Nije bio tamo, a osuđen je! Osim toga, otac je osmero djece o kojima brine...‘, Njegove riječi potvrđuje i Čabraja

Piše Marko Didić
10. listopada 2022. - 21:19

Svaki ubojica bi bio zadovoljan da u sudskom postupku prođe kao 37-godišnji Tomislav Šoljić iz Kaštela kojemu je Visoki kazneni sud u Zagrebu za 11 godina smanjio zatvorsku kaznu zbog ubojstva Marija Boljata (36) zvanog Pajkić i pokušaj ubojstva Joze Čabraje 14. lipnja 2020. godine u Kaštel Kambelovcu.

Ali samo on i njegova obitelj s tim nisu zadovoljni, zbog jednostavne činjenice što decidirano preko svog odvjetnika tvrde da Tomislav Šoljić nije ni bio na mjestu pucnjave, a kamoli nekoga ubio i ranio!

"Šoljića se u fazi policijske istrage nije ni spominjalo, na kamerama se ne vidi njegovo prisustvo tom tragičnom događaju te nitko od suoptuženika u tom postupku nije ni u istrazi ni na suđenju rekao ili tvrdio da je Šoljić nekoga ubio ni bio na mjestu događaja. U istrazi žrtva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:58