stdClass Object ( [id] => 115040 [title] => LIKVIDIRAN BOMBAŠ Zapovjednik specijalaca: Mislili smo da je iscrpljen, ali nas je dočekao "nabrijan" (FOTO) [alias] => likvidiran-bombas-zapovjednik-specijalaca-mislili-smo-da-je-iscrpljen-ali-nas-je-docekao-nabrijan-foto [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NAJNOVIJE

OKO 13 SATI

Zdravko Janić, zapovjednik specijalnih postrojbi MUP-a, obišao je ranjenog policajca Ivana Vekića u splitskom KBC-u.

- Pripadnici specijalne postrojbe učinili su sve da krizu riješe mirnim putem. Iskoristili smo sve zakonske ovlasti kako bi Grgića uvjerili da se mirno preda.
No, on je otišao do kraja.




Naša taktika je bila iscrpljivanje. Jutros smo procjenili da je nastupio trenutak,
da je bombaš umoran, da spava, te da bi ga lakše mogli savladati.
Ali on je bio spreman. Bio je „nabrijan“. Čim su specijalci krenuli, bacio je tri
bombe.

Odmah je pogođen elektrošokerom, ali nije bilo rezultata iz neutvrđenih
razloga. Pokušao je baciti još jednu bombu. Nakon toga smo ga savladali. Postojala je izuzetna opasnost i morali smo regirati na taj način – rekao je
Janić, koji je bio u pratnji Ive Labrovića, zamjenika načelnika PU splitsko-dalmatinske i šefa splitsko-dalmatinskih specijalaca Damira Krole.

                                                                                                              

                                                                                                                I. MARKOVIĆ

OKO 12.30 SATI

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić oformio je Povjerenstvo koje će ispitati opravdanost uporabe sredstava prisile prema bombašu s bezinske postaje u Solinu, Ivici Grgiću.

U priopćenju iz PU splitsko-dalmatinske navode da su specijalci reagirali
u nužnoj obrani kako bi odbili napad budućim im je život bio u opasnosti.

Također tvrde da je od aktiviranja dviju bombi postojala opasnost zapaljenja cisterne, a samim ti i eksplozije crpke, čije bi bilo zahvaćeno šire područje
Meteriza, Vranjica, obližnje plinske postaje ...

                                                                                                                              

                                                                                                                                 M. D.

OKO 11 SATI

U jutrošnjem razrješavanju bombaške krize u Solinu lakše je tjelesne ozljede zadobio I.V., pripadnik specijalne postrojbe PU splitsko–dalmatinske. Kako doznajemo od dr. Vedrana Radonića, predstojnika Klinike za kirurgiju KBC- a
Split, mladiću život nije ugrožen.

- Geler mu je „uletio“ u područje desnog lakta, i to 4 centimetra u dubinu
mišića. Budući ga nismo mogli izvaditi ambulantski, podvrgnut je operativnom zahvatu. Prošla je u najboljem redu i na odjelu Vaskularne kirurgije ostat će nekoliko dana.

Kako se radi o tzv. Ratnoj rani, primat će antibiotike kako se rana ne bi

inficirala – rekao nam je dr. Radonić.

Izjava gradonačelnika Solina Blaženka Bobana:

- Šokirani smo i potreseni događajem koji se odvijao u našem gradu. Izuzetno nam je žao što se ovo dogodilo, a zasada smo odlučili da će Grad Solin snositi troškove pogreba preminulog Grgića.

Isto tako, htio bih ovim putem naglasiti da bi nam ovaj tužan događaj svima trebao biti pouka da djelujemo preventivno i reagiramo na vrijeme tako da pružimo ruku pomoći onima koji je trebaju, izjavio nam je gradonačelnik Boban, nekoliko sati nakon što je tragično okončana drama koja je trajala punih 16 sati.

Gradonačelnik Boban je cijelu noć proveo u neposrednoj blizini događaja, te u trenutku eksplozije i usmrćivanja Ivice Grgića bio udaljen tek nekih 30-ak metara. Užasno potresen raspletom bombaške krize, gradonačelnik nije mogao suspregnuti suze.

                                                                                               I. Marković / A.Kuzmić
   

OKO 7.30 SATI

Prema neslužbenim informacijama, oko 7.20 sata bombaš je aktivirao dvije eksplozivne naprave, a kada je išao baciti i treću bombu na specijalce oni su zapucali i ubili ga. Jedna je bomba eksplodirala, dok druga nije. Grgić je mrtav.

Navodno je jedan policajac ozlijeđen u ruku.

Na terenu se spekulira o tome kako je moguće da se Grgić trgnuo iz sna, jer je navodno spavao na krovu cisterne u nekakvoj vreći, te primjetio kako se specijalci pripremaju za neku akciju iza cisterne, te je potom reagirao i počeo aktivirati bombe. 


IZA 22 SATA
Taktika iscrpljivanja

Splitska policija odlučila se na taktiku iscrpljivanja. Naime, u strahu od mogućeg aktiviranja eksplozivnih naprava koje se nalaze u ruci Ivice Grgića, policajci nisu krenuli u akciju kako bi se izbjegle eventualne ljudske žrtve.

Stoga su se odlučili na čekanje, a kako su minute i sati sve više odmicali, tako je Ivica Grgić postajao sve umorniji.

Naime, s udaljenosti od stotinjak metara moglo ga se jasno vidjeti kako se iz sjedećeg položaja vrlo često spuštao u ležeći položaj na vrhu cisterne kako bi se odmorio. U ležećem položaju bio bi nekih 15-ak minuta, nakon čega bi ponovno sjeo na vrh cisterne.

- Nema značajnih promjena, i dalje se vrše pregovori. Nastojat ćemo ovo riješiti bez materijalnih i ljudskih posljedica. Osjetni su znakovi umora na njemu, povremeno priča s pregovaračima, govori suvislo, bez većih problema, ali nastupio je umor – kazao je Ivo Labrović, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske. 

IZA 20 SATI
Pregovarač: Prenose te uživo na internetu, predaj bombu i ajde doma

- Neka svi vide kako je meni bilo u životu. Kada sam molio da se pomogne bratu i meni, nitko mi nije htio izići u susret - kazao je Ivica Grgić vatrogascima s kojima je pričao na benzinskoj crpki u Meterizama dok je u ruci držao bombu s izvađenim osiguračem.

Jedan od pregovarača mu je rekao: "Sad su svi vidili kako ti je u životu, prenose te uživo na internetu, predaj bombu i ajde doma".

- Neću ić doma i neću aktivirat bombu. Pustite me na miru da još stojin ovde – odgovorio je Grgić.

Grgić nije s nikim htio razgovarati nakon razgovora s pregovaračkim timom i svojom liječnicom, no izrazio je želju da razgovara s don Šimunom Doljaninom. Don Šimun je oko 20.15 sati došao na benzinsku crpku Ine te je u pratnji pripadnika specijalne policije razgovarao s Grgićem.

Za vrijeme razgovora Grgić se nalazio na cisterni, a don Šimun je bio u neposrednoj blizini cisterne te je razgovor obavio zaštićen specijalcima iz splitske PU koji su stali uokolo don Šimuna kako se ovaj ne bi ozlijedio u eventualnom aktiviranju eksplozivne naprave.

No, ni ovi pregovori nisu dali rezultata.

Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, oko 20 sati Grgić je rekao da ne želi više s nikim pričati. A da preda bombu i da okonča žučnu situaciju koja je cijelo poslijepodne na Ininoj benzinskoj crpki Meterize nije ga uspjela uvjeriti ni njegova liječnica, psihijatrica koja je odmah po pozivu mjerodavnih organa stigla na mjesto događaja kako bi ga pokušala urazumiti.

Kako neslužbeno doznajemo, Grgić je jutros pušten s odjela psihijatrije splitske bolnice na kojem je proboravio posljednjih nekoliko dana, gdje je dospio navodno zbog prijetnje da će zapaliti plinske boce u Vranjicu.

Kako doznajemo od Blaženka Bobana, gradonačelnika Solina, Grgić nema nikakve zahtjeve te je još čudnije zbog čega se odlučio na ovakav očajnički čin.

- On nikada od grada Solina nije tražio da se riješi njegov status i dosad nikad nismo imali zahtjeve upućene s njegove strane. Ja nisam s njim pregovarao, to su radili drugi – kratko je kazao Boban.

Grgić je primijećen poslijepodne od strane građana kako se u blizini Solina kreće s bombom u ruci. Policija je odmah alarmirana te su u potjeru za Grgićem poslali ophodnju. Vidjevši da ga policija prati, Grgić je krenuo prema benzinskoj crpki Ine na Meterizama, gdje je ostvario svoj očajnički naum.

Žitelji četiriju kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini Inine benzinske crpke, točnije preko puta, promptno su evakuirani odmah nakon prijetnje eksplozivnom napravom. Kako neslužbeno doznajemo, u tim kućama živi 15-ak ljudi koji ne znaju hoće li moći noćiti u svojim kućama.

I. MARKOVIĆ

POSLIJEPODNE

Prava drama odvija se od 15 sati u Solinu. Ivica Grgić, 40-godišnjak iz Vranjica, sjeo je s bombom u kabinu cisterne na benzinskoj postaji Ine na Meterizama i zaprijetio da će dignuti sve u zrak.

Navodno je prije toga nazvao Centar 112 i rekao što smjera. O svemu je obaviještena policija koja ga je otišla potražiti na kućnoj adresi da provjeri o čemu se tu radi, no tamo ga nisu zatekli, a u međuvremenu su saznali da je na benzinskoj postaji.

On je došao svojim vozilom na postaju, došao je do cisterne, rekao vozaču da izađe van, isto tako mu je kazao da ima u ruci bombu. Vozač cisterne bez pogovora je izašao vani, a on je ostao u kabini čekati policiju.

Taj dio grada Solina u potpunosti je blokiran, osim nekoliko vatrogasnih vozila tu su i pripadnici specijalne interventne policije s teškim naoružanjem. Cijelo vrijeme sjedi u kabini dok se s njim pregovara, tu i tamo otvorio bi vrata, a zatim bi se vratio unutra.

U 17.25 sati izašao je van, u ruci je nešto držao, vjerojatno je riječ o toj bombi, no prekrio ju je nečim tako da se nije moglo vidjeti da li je zaista drži u ruci. Nakon što je prošetao i bio okružen specijalcima popeo se na cisternu.

Kad se popeo na cisternu, otvorio je otvore za ulijevanje goriva. Cisterna je prazna, što je još opasnije jer je ispunjena parama i u slučaju da on aktivira bombu doći će do eksplozije.

U 18.20 sati situacija je još uvijek nepromijenjena. Na teren je osim pripadnika specijalne interventne policije došao i snajperist.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o osobi koja boluje od PTSP-a i koji je posljednjih nekoliko dana navodno bio nekoliko puta hospitaliziran. Navodno ima i dijagnozu shizofrenije.

Na mjesto događaja pozvana je i njegova liječnica, a pokušalo se stupiti u kontakt s osobama iz njegova okruženja ne bi li ga se privolilo na suradnju.

Na ovaj način vjerojatno pokušava privući pažnju, jer je nezadovoljan nekakvim sudskim rješenjem koje je dobio.

Navodno je često mijenjao poslove, radio je po pekarama, čuvao brodove, a nedavno je ostao bez posla i vjerojatno je to razlog zašto se odlučio na ovaj korak.

Grgić nema nikoga od obitelji osim brata koji je također, kako neslužbeno doznajemo, psihički bolesnik.

Policija je evakuirala benzinsku postaju, isto tako nisu dali nikome da priđe blizu.

Tonka ČUBELIĆ
foto: duje klarić /  cropix

Vranjičani: Ivan je bio dobar momak... do početka rata

Nije bilo moguće doći do mjesta stanovanja Ivice Grgića, već smo s mještanima Vranjica o njemu malo popričali čekajući deblokadu prometa.

- Ivan je bio dobar momak i nikad nije radio probleme, sve do početka Domovinskog rata. Onda se odlučio poći u rat i tko zna što je sve tamo vidio i doživio. Nakon rata više nije "bio svoj", promijenio se i obolio. Nije ostvario ni mirovinu, niti je išta dobio od države za koju se borio. Ne iznenađuje nas ovakav njegov potez, možda je to bilo i za očekivati. Njegov neriješen status sigurno je pridonio da se on odluči na ovako sulud čin. Od obitelji ima samo brata, oženjen nije, nema djece, a roditelji su mu umrli – kazuju nam sumještani Ivice Grgića dok su čekali deblokadu prometnice.

Grgić je, kako kažu njegovi Vranjičani, počeo raditi u najranijoj mladosti, već sa 15-16 godina. Sve do početka Domovinskog rata radio je kao pekar, da bi po srpskoj agresiji na Hrvatsku otišao u rat braniti svoju domovinu.

Ratni put koji je trajao između dvije i pol i tri godine prošao je u 114. brigadi, poznatijoj kao Solinska bojna. Njegovi suborci kažu da s njim nikad nije bilo nikakvih problema, da je bio miran, tih, povučen i da ga je krasila odlika dobrog prijatelja i hrabrog suborca.

Kako neslužbeno doznajemo, Ivica Grgić zajedno sa svojim mlađim bratom preživljava od 500 kuna mjesečno.

Najvjerojatniji, gotovo sigurni razlog očajničkog čina je njegov neriješen status kao hrvatskog branitelja.

Kako se može čuti od Vranjičana koji svi dobro znaju Ivicu Grgića, prije određenog vremena žalio im se kako je predao dokumente za rješavanje mirovine i utvrđivanje PTSP-a.

Međutim, prema riječima njegovih sumještana, njegov zahtjev, kojeg traži zadnjih godinu dana je odbijen jer ga nije predao u propisanom roku, odnosno zakasnio je s predajom dokumenata.

I. MARKOVIĆ

Nema nikakav zahtjev

- Ivica želi ovim svojim postupkom upoznati javnost kakav težak život je vodio i kakav težak život i danas vodi. Razgovarao sam s njim, no znamo se dugi niz godina i on je izuzetno razočaran sa životom i sa svojim nekadašnjim prijateljima. Ostao je sam, bez igdje ikoga, ima samo mlađeg brata. Bez zadnjeg posla kojeg je obavljao ostao je prije otprilike pola godine, a u zadnjih pet godina su mu preminuli roditelji. Što je najzanimljivije, Ivica nema nikakav zahtjev, samo na ovaj način želi privući pozornost na sebe. On kod sebe ima nekoliko bombi, a jednu od njih drži u ruci – kazao je to oko 21.30 Nikola Peraica, zapovjednik DVD Vranjic, čovjek koji cijeli svoj život poznaje Ivicu Grgića.

U slično teškom psihičkom stanju, prema Peraičinim riječima, Grgić je bio i prije tri godine kada je također bio psihički rastrojen.

-  Tada je ostao bez posla u Karlovačkoj pivovari, tamo je radio kao vozač i onda je tražio pomoć. Nas nekoliko ljudi iz Vranjica smo tada molili solinskog gradonačelnika da ga zaposli negdje u komunali grada kako bi mogao zajedno s bratom donekle dostojanstveno živjeti. Tada je zaposlen na održavanju parkova u gradu, odnosno radio je u komunali grada Solina. No, taj je posao obavljao samo dva dana nakon čega je rekao da on ne može više. Posljednji posao koji je radio je bilo čuvanje vezova u Brižinama. No, kako je za čuvanje vezova bila potrebna licenca zaštitara, on je dobio otkaz na poslu, jer licencu zaštitara zbog svog psihičkog stanja nije mogao dobiti. Na žalost, Ivica Grgić boluje od PTSP-a i akutne psihoze – rekao je Nikola Peraica.

- Što se tiče same situacije oko cisterne, mi smo trenutnom situacijom zadovoljni. Naime, Ivica je otvorio sve otvore na cisterni koja je bila prazna, tako da su benzinske pare u velikom dijelu izašle iz te cisterne. U slučaju neželjenog razvoja situacije spremni smo brzo i efikasno reagirati – kazao je Peraica.

I. MARKOVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-10-25 16:25:32 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-10-26 14:35:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-10-26 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 79072 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2010\/10\/26\/Zadnja\/aaabombas_drama3-261010_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/benzinska_bombas2-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/01.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina10-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina9-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina7-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina6-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina5-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina2-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bombas_ina11-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin10-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/benzinska_bombas1-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/benzinska_bombas4-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin20-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin19-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin18-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin9-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin8-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin7-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin6-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin5-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin4-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin3-251010.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/10\/25\/Crna kronika\/Bomba\/bomba_solin2-251010.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"399x296"},{"size0":"700x467"},{"size0":"679x550"},{"size0":"698x550"},{"size0":"541x550"},{"size0":"660x550"},{"size0":"687x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x474"},{"size0":"700x441"},{"size0":"700x447"},{"size0":"385x550"},{"size0":"700x464"},{"size0":"368x550"},{"size0":"368x550"},{"size0":"398x550"},{"size0":"700x413"},{"size0":"700x408"},{"size0":"700x456"},{"size0":"700x469"},{"size0":"700x438"},{"size0":"700x424"},{"size0":"434x550"},{"size0":"438x550"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7887521 Threads: 3 Questions: 1581446285 Slow queries: 4826249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112051118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/likvidiran-bombas-zapovjednik-specijalaca-mislili-smo-da-je-iscrpljen-ali-nas-je-docekao-nabrijan-foto-115040 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/likvidiran-bombas-zapovjednik-specijalaca-mislili-smo-da-je-iscrpljen-ali-nas-je-docekao-nabrijan-foto-115040?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 104713 [name] => ivicagrgić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivicagrgic [link] => /tag/ivicagrgic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => LIKVIDIRAN BOMBAŠ Zapovjednik specijalaca: Mislili smo da je iscrpljen, ali nas je dočekao "nabrijan" (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-14-14-16-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/10/26/Zadnja/aaabombas_drama3-261010_thumb.jpg [galleryCount] => 28 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/10/26/Zadnja/aaabombas_drama3-261010_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/benzinska_bombas2-251010.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/05.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/04.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/03.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/02.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/01.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina10-251010.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina9-251010.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina7-251010.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina6-251010.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina5-251010.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina2-251010.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bombas_ina11-251010.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin10-251010.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/benzinska_bombas1-251010.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/benzinska_bombas4-251010.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin20-251010.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin19-251010.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin18-251010.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin9-251010.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin8-251010.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin7-251010.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin6-251010.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin5-251010.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin4-251010.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin3-251010.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/10/25/Crna kronika/Bomba/bomba_solin2-251010.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NAJNOVIJE

OKO 13 SATI

Zdravko Janić, zapovjednik specijalnih postrojbi MUP-a, obišao je ranjenog policajca Ivana Vekića u splitskom KBC-u.

- Pripadnici specijalne postrojbe učinili su sve da krizu riješe mirnim putem. Iskoristili smo sve zakonske ovlasti kako bi Grgića uvjerili da se mirno preda.
No, on je otišao do kraja.




Naša taktika je bila iscrpljivanje. Jutros smo procjenili da je nastupio trenutak,
da je bombaš umoran, da spava, te da bi ga lakše mogli savladati.
Ali on je bio spreman. Bio je „nabrijan“. Čim su specijalci krenuli, bacio je tri
bombe.

Odmah je pogođen elektrošokerom, ali nije bilo rezultata iz neutvrđenih
razloga. Pokušao je baciti još jednu bombu. Nakon toga smo ga savladali. Postojala je izuzetna opasnost i morali smo regirati na taj način – rekao je
Janić, koji je bio u pratnji Ive Labrovića, zamjenika načelnika PU splitsko-dalmatinske i šefa splitsko-dalmatinskih specijalaca Damira Krole.

                                                                                                              

                                                                                                                I. MARKOVIĆ

OKO 12.30 SATI

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić oformio je Povjerenstvo koje će ispitati opravdanost uporabe sredstava prisile prema bombašu s bezinske postaje u Solinu, Ivici Grgiću.

U priopćenju iz PU splitsko-dalmatinske navode da su specijalci reagirali
u nužnoj obrani kako bi odbili napad budućim im je život bio u opasnosti.

Također tvrde da je od aktiviranja dviju bombi postojala opasnost zapaljenja cisterne, a samim ti i eksplozije crpke, čije bi bilo zahvaćeno šire područje
Meteriza, Vranjica, obližnje plinske postaje ...

                                                                                                                              

                                                                                                                                 M. D.

OKO 11 SATI

U jutrošnjem razrješavanju bombaške krize u Solinu lakše je tjelesne ozljede zadobio I.V., pripadnik specijalne postrojbe PU splitsko–dalmatinske. Kako doznajemo od dr. Vedrana Radonića, predstojnika Klinike za kirurgiju KBC- a
Split, mladiću život nije ugrožen.

- Geler mu je „uletio“ u područje desnog lakta, i to 4 centimetra u dubinu
mišića. Budući ga nismo mogli izvaditi ambulantski, podvrgnut je operativnom zahvatu. Prošla je u najboljem redu i na odjelu Vaskularne kirurgije ostat će nekoliko dana.

Kako se radi o tzv. Ratnoj rani, primat će antibiotike kako se rana ne bi

inficirala – rekao nam je dr. Radonić.

Izjava gradonačelnika Solina Blaženka Bobana:

- Šokirani smo i potreseni događajem koji se odvijao u našem gradu. Izuzetno nam je žao što se ovo dogodilo, a zasada smo odlučili da će Grad Solin snositi troškove pogreba preminulog Grgića.

Isto tako, htio bih ovim putem naglasiti da bi nam ovaj tužan događaj svima trebao biti pouka da djelujemo preventivno i reagiramo na vrijeme tako da pružimo ruku pomoći onima koji je trebaju, izjavio nam je gradonačelnik Boban, nekoliko sati nakon što je tragično okončana drama koja je trajala punih 16 sati.

Gradonačelnik Boban je cijelu noć proveo u neposrednoj blizini događaja, te u trenutku eksplozije i usmrćivanja Ivice Grgića bio udaljen tek nekih 30-ak metara. Užasno potresen raspletom bombaške krize, gradonačelnik nije mogao suspregnuti suze.

                                                                                               I. Marković / A.Kuzmić
   

OKO 7.30 SATI

Prema neslužbenim informacijama, oko 7.20 sata bombaš je aktivirao dvije eksplozivne naprave, a kada je išao baciti i treću bombu na specijalce oni su zapucali i ubili ga. Jedna je bomba eksplodirala, dok druga nije. Grgić je mrtav.

Navodno je jedan policajac ozlijeđen u ruku.

Na terenu se spekulira o tome kako je moguće da se Grgić trgnuo iz sna, jer je navodno spavao na krovu cisterne u nekakvoj vreći, te primjetio kako se specijalci pripremaju za neku akciju iza cisterne, te je potom reagirao i počeo aktivirati bombe. 


IZA 22 SATA
Taktika iscrpljivanja

Splitska policija odlučila se na taktiku iscrpljivanja. Naime, u strahu od mogućeg aktiviranja eksplozivnih naprava koje se nalaze u ruci Ivice Grgića, policajci nisu krenuli u akciju kako bi se izbjegle eventualne ljudske žrtve.

Stoga su se odlučili na čekanje, a kako su minute i sati sve više odmicali, tako je Ivica Grgić postajao sve umorniji.

Naime, s udaljenosti od stotinjak metara moglo ga se jasno vidjeti kako se iz sjedećeg položaja vrlo često spuštao u ležeći položaj na vrhu cisterne kako bi se odmorio. U ležećem položaju bio bi nekih 15-ak minuta, nakon čega bi ponovno sjeo na vrh cisterne.

- Nema značajnih promjena, i dalje se vrše pregovori. Nastojat ćemo ovo riješiti bez materijalnih i ljudskih posljedica. Osjetni su znakovi umora na njemu, povremeno priča s pregovaračima, govori suvislo, bez većih problema, ali nastupio je umor – kazao je Ivo Labrović, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske. 

IZA 20 SATI
Pregovarač: Prenose te uživo na internetu, predaj bombu i ajde doma

- Neka svi vide kako je meni bilo u životu. Kada sam molio da se pomogne bratu i meni, nitko mi nije htio izići u susret - kazao je Ivica Grgić vatrogascima s kojima je pričao na benzinskoj crpki u Meterizama dok je u ruci držao bombu s izvađenim osiguračem.

Jedan od pregovarača mu je rekao: "Sad su svi vidili kako ti je u životu, prenose te uživo na internetu, predaj bombu i ajde doma".

- Neću ić doma i neću aktivirat bombu. Pustite me na miru da još stojin ovde – odgovorio je Grgić.

Grgić nije s nikim htio razgovarati nakon razgovora s pregovaračkim timom i svojom liječnicom, no izrazio je želju da razgovara s don Šimunom Doljaninom. Don Šimun je oko 20.15 sati došao na benzinsku crpku Ine te je u pratnji pripadnika specijalne policije razgovarao s Grgićem.

Za vrijeme razgovora Grgić se nalazio na cisterni, a don Šimun je bio u neposrednoj blizini cisterne te je razgovor obavio zaštićen specijalcima iz splitske PU koji su stali uokolo don Šimuna kako se ovaj ne bi ozlijedio u eventualnom aktiviranju eksplozivne naprave.

No, ni ovi pregovori nisu dali rezultata.

Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, oko 20 sati Grgić je rekao da ne želi više s nikim pričati. A da preda bombu i da okonča žučnu situaciju koja je cijelo poslijepodne na Ininoj benzinskoj crpki Meterize nije ga uspjela uvjeriti ni njegova liječnica, psihijatrica koja je odmah po pozivu mjerodavnih organa stigla na mjesto događaja kako bi ga pokušala urazumiti.

Kako neslužbeno doznajemo, Grgić je jutros pušten s odjela psihijatrije splitske bolnice na kojem je proboravio posljednjih nekoliko dana, gdje je dospio navodno zbog prijetnje da će zapaliti plinske boce u Vranjicu.

Kako doznajemo od Blaženka Bobana, gradonačelnika Solina, Grgić nema nikakve zahtjeve te je još čudnije zbog čega se odlučio na ovakav očajnički čin.

- On nikada od grada Solina nije tražio da se riješi njegov status i dosad nikad nismo imali zahtjeve upućene s njegove strane. Ja nisam s njim pregovarao, to su radili drugi – kratko je kazao Boban.

Grgić je primijećen poslijepodne od strane građana kako se u blizini Solina kreće s bombom u ruci. Policija je odmah alarmirana te su u potjeru za Grgićem poslali ophodnju. Vidjevši da ga policija prati, Grgić je krenuo prema benzinskoj crpki Ine na Meterizama, gdje je ostvario svoj očajnički naum.

Žitelji četiriju kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini Inine benzinske crpke, točnije preko puta, promptno su evakuirani odmah nakon prijetnje eksplozivnom napravom. Kako neslužbeno doznajemo, u tim kućama živi 15-ak ljudi koji ne znaju hoće li moći noćiti u svojim kućama.

I. MARKOVIĆ

POSLIJEPODNE

Prava drama odvija se od 15 sati u Solinu. Ivica Grgić, 40-godišnjak iz Vranjica, sjeo je s bombom u kabinu cisterne na benzinskoj postaji Ine na Meterizama i zaprijetio da će dignuti sve u zrak.

Navodno je prije toga nazvao Centar 112 i rekao što smjera. O svemu je obaviještena policija koja ga je otišla potražiti na kućnoj adresi da provjeri o čemu se tu radi, no tamo ga nisu zatekli, a u međuvremenu su saznali da je na benzinskoj postaji.

On je došao svojim vozilom na postaju, došao je do cisterne, rekao vozaču da izađe van, isto tako mu je kazao da ima u ruci bombu. Vozač cisterne bez pogovora je izašao vani, a on je ostao u kabini čekati policiju.

Taj dio grada Solina u potpunosti je blokiran, osim nekoliko vatrogasnih vozila tu su i pripadnici specijalne interventne policije s teškim naoružanjem. Cijelo vrijeme sjedi u kabini dok se s njim pregovara, tu i tamo otvorio bi vrata, a zatim bi se vratio unutra.

U 17.25 sati izašao je van, u ruci je nešto držao, vjerojatno je riječ o toj bombi, no prekrio ju je nečim tako da se nije moglo vidjeti da li je zaista drži u ruci. Nakon što je prošetao i bio okružen specijalcima popeo se na cisternu.

Kad se popeo na cisternu, otvorio je otvore za ulijevanje goriva. Cisterna je prazna, što je još opasnije jer je ispunjena parama i u slučaju da on aktivira bombu doći će do eksplozije.

U 18.20 sati situacija je još uvijek nepromijenjena. Na teren je osim pripadnika specijalne interventne policije došao i snajperist.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o osobi koja boluje od PTSP-a i koji je posljednjih nekoliko dana navodno bio nekoliko puta hospitaliziran. Navodno ima i dijagnozu shizofrenije.

Na mjesto događaja pozvana je i njegova liječnica, a pokušalo se stupiti u kontakt s osobama iz njegova okruženja ne bi li ga se privolilo na suradnju.

Na ovaj način vjerojatno pokušava privući pažnju, jer je nezadovoljan nekakvim sudskim rješenjem koje je dobio.

Navodno je često mijenjao poslove, radio je po pekarama, čuvao brodove, a nedavno je ostao bez posla i vjerojatno je to razlog zašto se odlučio na ovaj korak.

Grgić nema nikoga od obitelji osim brata koji je također, kako neslužbeno doznajemo, psihički bolesnik.

Policija je evakuirala benzinsku postaju, isto tako nisu dali nikome da priđe blizu.

Tonka ČUBELIĆ
foto: duje klarić /  cropix

Vranjičani: Ivan je bio dobar momak... do početka rata

Nije bilo moguće doći do mjesta stanovanja Ivice Grgića, već smo s mještanima Vranjica o njemu malo popričali čekajući deblokadu prometa.

- Ivan je bio dobar momak i nikad nije radio probleme, sve do početka Domovinskog rata. Onda se odlučio poći u rat i tko zna što je sve tamo vidio i doživio. Nakon rata više nije "bio svoj", promijenio se i obolio. Nije ostvario ni mirovinu, niti je išta dobio od države za koju se borio. Ne iznenađuje nas ovakav njegov potez, možda je to bilo i za očekivati. Njegov neriješen status sigurno je pridonio da se on odluči na ovako sulud čin. Od obitelji ima samo brata, oženjen nije, nema djece, a roditelji su mu umrli – kazuju nam sumještani Ivice Grgića dok su čekali deblokadu prometnice.

Grgić je, kako kažu njegovi Vranjičani, počeo raditi u najranijoj mladosti, već sa 15-16 godina. Sve do početka Domovinskog rata radio je kao pekar, da bi po srpskoj agresiji na Hrvatsku otišao u rat braniti svoju domovinu.

Ratni put koji je trajao između dvije i pol i tri godine prošao je u 114. brigadi, poznatijoj kao Solinska bojna. Njegovi suborci kažu da s njim nikad nije bilo nikakvih problema, da je bio miran, tih, povučen i da ga je krasila odlika dobrog prijatelja i hrabrog suborca.

Kako neslužbeno doznajemo, Ivica Grgić zajedno sa svojim mlađim bratom preživljava od 500 kuna mjesečno.

Najvjerojatniji, gotovo sigurni razlog očajničkog čina je njegov neriješen status kao hrvatskog branitelja.

Kako se može čuti od Vranjičana koji svi dobro znaju Ivicu Grgića, prije određenog vremena žalio im se kako je predao dokumente za rješavanje mirovine i utvrđivanje PTSP-a.

Međutim, prema riječima njegovih sumještana, njegov zahtjev, kojeg traži zadnjih godinu dana je odbijen jer ga nije predao u propisanom roku, odnosno zakasnio je s predajom dokumenata.

I. MARKOVIĆ

Nema nikakav zahtjev

- Ivica želi ovim svojim postupkom upoznati javnost kakav težak život je vodio i kakav težak život i danas vodi. Razgovarao sam s njim, no znamo se dugi niz godina i on je izuzetno razočaran sa životom i sa svojim nekadašnjim prijateljima. Ostao je sam, bez igdje ikoga, ima samo mlađeg brata. Bez zadnjeg posla kojeg je obavljao ostao je prije otprilike pola godine, a u zadnjih pet godina su mu preminuli roditelji. Što je najzanimljivije, Ivica nema nikakav zahtjev, samo na ovaj način želi privući pozornost na sebe. On kod sebe ima nekoliko bombi, a jednu od njih drži u ruci – kazao je to oko 21.30 Nikola Peraica, zapovjednik DVD Vranjic, čovjek koji cijeli svoj život poznaje Ivicu Grgića.

U slično teškom psihičkom stanju, prema Peraičinim riječima, Grgić je bio i prije tri godine kada je također bio psihički rastrojen.

-  Tada je ostao bez posla u Karlovačkoj pivovari, tamo je radio kao vozač i onda je tražio pomoć. Nas nekoliko ljudi iz Vranjica smo tada molili solinskog gradonačelnika da ga zaposli negdje u komunali grada kako bi mogao zajedno s bratom donekle dostojanstveno živjeti. Tada je zaposlen na održavanju parkova u gradu, odnosno radio je u komunali grada Solina. No, taj je posao obavljao samo dva dana nakon čega je rekao da on ne može više. Posljednji posao koji je radio je bilo čuvanje vezova u Brižinama. No, kako je za čuvanje vezova bila potrebna licenca zaštitara, on je dobio otkaz na poslu, jer licencu zaštitara zbog svog psihičkog stanja nije mogao dobiti. Na žalost, Ivica Grgić boluje od PTSP-a i akutne psihoze – rekao je Nikola Peraica.

- Što se tiče same situacije oko cisterne, mi smo trenutnom situacijom zadovoljni. Naime, Ivica je otvorio sve otvore na cisterni koja je bila prazna, tako da su benzinske pare u velikom dijelu izašle iz te cisterne. U slučaju neželjenog razvoja situacije spremni smo brzo i efikasno reagirati – kazao je Peraica.

I. MARKOVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/likvidiran-bombas-zapovjednik-specijalaca-mislili-smo-da-je-iscrpljen-ali-nas-je-docekao-nabrijan-foto-115040 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b60f1c872261a17e1e3de1ac51a9035ada1677b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=LIKVIDIRAN+BOMBA%C5%A0+Zapovjednik+specijalaca%3A+Mislili+smo+da+je+iscrpljen%2C+ali+nas+je+do%C4%8Dekao+%26quot%3Bnabrijan%26quot%3B++%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Flikvidiran-bombas-zapovjednik-specijalaca-mislili-smo-da-je-iscrpljen-ali-nas-je-docekao-nabrijan-foto-115040 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Flikvidiran-bombas-zapovjednik-specijalaca-mislili-smo-da-je-iscrpljen-ali-nas-je-docekao-nabrijan-foto-115040 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

LIKVIDIRAN BOMBAŠ Zapovjednik specijalaca: Mislili smo da je iscrpljen, ali nas je dočekao "nabrijan" (FOTO)

Piše PSD.
26. listopada 2010. - 15:05

NAJNOVIJE

OKO 13 SATI

Zdravko Janić, zapovjednik specijalnih postrojbi MUP-a, obišao je ranjenog policajca Ivana Vekića u splitskom KBC-u.

- Pripadnici specijalne postrojbe učinili su sve da krizu riješe mirnim putem. Iskoristili smo sve zakonske ovlasti kako bi Grgića uvjerili da se mirno preda.
No, on je otišao do kraja.




Naša taktika je bila iscrpljivanje. Jutros smo procjenili da je nastupio trenutak,
da je bombaš umoran, da spava, te da bi ga lakše mogli savladat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:14