stdClass Object ( [id] => 166589 [title] => Ivica Živković, bivši poznati zadarski boksač i ugostitelj: Sve su to djeca Senka Peraka [alias] => ivica-zivkovic-bivsi-poznati-zadarski-boksac-i-ugostitelj-sve-su-to-djeca-senka-peraka [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Ja godinama tvrdim da je Zadar središte narkomafije u Hrvatskoj, da ovdje djeluje jako dobro organizirana zločinačka organizacija, a ova uhićenja više Zadrana koji su uključeni u krijumčarenje kokaina samo je dokaz tome. Dio uhićenih Zadrana, Ugarković i Mužanović, bili su “učenici“ i dileri Senka Peraka koji je još 1994. godine organizirao atentat na mene - rekao nam je jučer Ivica Živković, bivši poznati zadarski boksač i ugostitelj.

Pokušaj likvidacije

Živković tvrdi da je Zlatko Ugarković Patak, koji je uhićen prije nekoliko dana u Dominikanskoj Republici pri primopredaji 176 kilograma heroina, još od 90. godine bio diler Senka Peraka, po svim dostupnim informacijama, glavnog dilera droge u Zadru kojeg je policija likvidirala 1998. godine u akciji uhićenja, nakon što mu je pet dana prije u uličnom obračunu ubijen sin, nagađalo se tada, također zbog dilanja droge.

Živkovića je, kako tvrdi, Perak pokušao likvidirati organizirajući mu auto bombu zato što mu je ovaj zabranio dilanje droge u tada najvećem zadarskom diskoklubu “Saturnus”, kojeg je Ivica imao u najmu 1994. godine. Živković je do Perakova ubojstva neuspješno pokušavao dokazati da je Senko bio organizator atentata na njega, a da su naručitelji i dalje na slobodi i vladaju zadarskom zločinačkom organizacijom. Kaže, to dokazuju i brojne auto bombe i paleži i vozila i druge imovine po Zadru.

“Ja sam samo bio živi primjer svima ostalima u Zadru što ih čeka ako se suprotstave zločinačkoj organizaciji“, završio je Živković. Narkomafija u Zadru nije nakon Perakove smrti nestala, kažu i drugi izvori. Dapače, ojačala je, bolje se organizirala, a u borbi više struja izniklih iz Perakova “naslijeđa“ jedna je i ona u kojoj su Zlatko Ugarković i Elvis Mužanović glavne “face“. I jedan i drugi, pogotovo Ugarković, nisu skrivali bogatstvo kojemu su izvori bili - javna tajna.

Glasine koje kruže ovih dana Zadrom ponajviše se bave baš Ugarkovićem. Po nekim, naravno nepotvrđenim informacijama, njegov se posao širi do Nizozemske, ali ne u drogi, nego u prostituciji, pa nije neobično da je zadnjih godina često putovao u Amsterdam. Navodno je bio dobro povezan i s bugarskom mafijom, a pranje novca od droge i prostitucije bio mu je stalni posao.

Njegov udio od posla s ovom velikom količinom sada zaplijenjenog kokaina, tzv. “crni euri”, bio je namijenjen baš zadarskom tržištu, te Ugarkovićevim nikad razotkrivenim kompanjonima stasalima iz Perakove jake zadarske “ćelije“. Iz dobro informiranih krugova, pa čak i s ulice, proizilazi da su njegovi partneri i dalje oni isti iz Perakove ere, koji su skupa počeli početkom devedesetih, dakle s ratom u Hrvatskoj, kada je Perak počeo s poslom s drogom s pokroviteljima na visokim pozicijama u hrvatskoj vlasti opskrbljujući - vojnike Hrvatske vojske.

Tadašnji tim Perakovih suradnika, među kojima je bio i Ugarković, a puno poslije i Elvis Mužanović, danas se bavi legalnim poslovima jer je odavno napravljena “podjela rada“ u dobro organiziranoj dilerskoj grupi - na javne i “crne“ poslove.

Jedan davno zaboravljeni događaj iz 1996. podsjetio nas je na Ugarkovića. U jednoj noći u zrak su u Zadru otišla dva skupocjena glisera - jedan je bio Ugarkovićev, a drugom je vlasnik ostao nepoznat. Poslije se tvrdilo da je palež organizirao Senko Perak jer su se dvojica odmetnula i na svoju ruku naručila svoju pošiljku droge. Za opomenu gliseri su otišli u zrak, a odmetnici su vraćeni u staro jato.

Zanzo enigma

Očito, nakon Perakove smrti prije 14 godina zadarska je narkomafija narasla do neslućenih granica iako je naravno i dalje nepoznato tko je sve u toj grupi. Droga koja je proizvedena i prodana u Južnoj Americi baš je preko ove zadarske (udružene sa srpskom) veze trebala biti transferirana u istočnu Europu.

Samo naivci danas sumnjaju u to da kokain, inače namijenjen kupcima dobre platežne moći, nije bio predviđen za Ukrajinu, zemlju prelijepih i puno lakih žena, i onu u kojoj će se zbiti događaj godine - EURO 2012. Događaj taman po mjeri za dobru zaradu Ugarkovića i partnera, ma gdje bili - puno skupe droge i jeftinih žena, tvrde oni koji su i do sada obilazili slična velika događanja.

Jedna od mnogih enigmi koja ostaje u ovom slučaju je i pozicija Ivana Zanze, navodno Zadranina koji je također uhvaćen u akciji u Dominikanskoj Republici, a o kojemu u Zadru, vjerojatno zato i što ga tu nema već 11 godina, nitko ništa ne zna.

Mario Vuksan

Drogu premazali senfom i kavom da ubiju miris

Međunarodna policijska operativna akcija ‘Jadera’ koja je razbila ćeliju balkanskog kartela koji je iz zemalja Južne Amerike preko Karipskog bazena na plovilima švercao kokain u Europu te Hrvatsku u konačnici je rezultirala zaplijenom 174 kilograma kokaina ‘teškog’ vrtoglavih osam milijuna eura. Uhićeno je i 11 osoba od kojih je jedan Kolumbijac, inače vođa tamošnjeg kartela, i jedan Srbin te devet Hrvata na čelu sa mozgom operacije.

Od ukupnog broja uhićenih, kazneno je prijavljeno deset osoba dok se identitet jedne još uvijek provjerava. S obzirom na uhićenja izvan granica Lijepe naše, policija je raspisala šest tjeralica ne bi li dileri bili izručeni Hrvatskoj, a prvu informaciju o dilerskom lancu istražiteljima je dojavila SOA. Punih godinu dana Zadranin Zlatko Ugarković Patak pomno je planirao cijelu rutu šverca droge te s pripremama akcije započeo na karipskom otoku Saint Martinu, inače pod ingerencijom Nizozemske i Francuske.

U isto vrijeme pripreme su se odvijale i u Hrvatskoj - od Zagreba do Zadra i Primoštena gdje je Elvis Mužanović angažirao dvojicu skipera Dražena Miletića i Milivoja Šanga. U travnju je Ugarković zasukao rukave i doputovao u Dominikansku Republiku te uz pomoć Ivana Zanze kupio od Kolumbijca Antonia Josea Parra Fiorentina 174 kilograma kokaina namijenjenog trojici različitih klijenata.

Paketi droge su bili namazani senfom i kavom ne bi li se ‘ubio’ miris te skriveni u duplom dnu trupa jedrilice ‘Ichtys’. Bili su ujedno označeni sa tri različita logotipa s obzirom na tri različita naručitelja i mjesta isporuke, no koje su točno luke trebale biti u Europi i tko je naručio drogu, istražitelji nisu uspjeli otkriti. Ekipa je cijelo vrijeme bila pod tajnim mjerama praćenja i prisluškivanja, a droga je u rukama policije završila nekoliko nautičkih milja od Saint Martiniquea nakon što je francusko Ministarstvo vanjskih poslova iskoordiniralo koja će policija zaustaviti brod.

S obzirom na višemilijunske nekretnine koje su Hrvati stekli proteklih nekoliko godina, a čija je legalna zarada nesrazmjerna s naglo stečenom imovinom, USKOK je predložio da se svim počiniteljima zamrzne imovina do okončanja sudskog postupka.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN 

Slijede uhićenja financijera i naručitelja: Najmisteriozniji član bande je jedriličar Milan Mandić

Interpol je prije dva dana raspisao tjeralicu za još jednim Hrvatom kojeg se sumnjiči za sudjelovanje u karipsko-balkanskoj kokainskoj ruti. Riječ je o misterioznom Zagrepčaninu Milanu Mandiću, predsjedniku jedriličarskog kluba Mande, koji je također među uhićenima - doznaje Jutarnji list.

Tjeralica je raspisana kako bi se moglo tražiti njegovo izručenje. Naime, jedrilica Ichtys, koju je s kokainom presrela francuska policija, do prije dvije godine bila je u vlasništvu tvrtke Mande Charter. A službene stranice kluba, čiji je Mandić predsjednik, su i stranice tvrtke Mande Charter.

Stoga ne stoji ono što su nam u toj tvrtki rekli, ustvrdivši da su ‘jedrilicu prodali’ i da nemaju veze s tom pričom. Sada se čini razumljivo zašto je djelatnica tvrtke prijetila tužbom ako ih na bilo koji način spomenemo. Kako bilo, u tvrtki kažu da ‘Mandića nema u uredu’ i izbjegavaju daljnji razgovor na tu temu.

Početna saznanja o djelovanju balkanskog narkokartela policija je 24. listopada 2011. dobila od SOA-e i bečkog ureda DEA-e, koja je koordinirala akciju. Krenulo se u neviđene mjere pratnje. Uz uobičajene, fizičko praćenje i prisluškivanje, agenti svih policija osumnjičene su pratili i špijunskim satelitima. Tako su precizno locirane točke na kojima je obavljana primopredaja droge koja bi na ulici dosegla vrijednost od 155 milijuna kuna.

U veljači je otkriveno da su počele pripreme za transport droge na karipskom otoku St. Martin. Hrvati iz kartela sastajali su se u Zagrebu, Primoštenu i Zadru te su unajmili dva skipera i jedrilicu Ichtys, tipa Elan 45. Riječ je o Vedranu Zvonareku iz Daruvara i Samuelu Brenku (27) iz Novigrada, te kuharu i mornaru Draženu Miletiću iz Primoštena.

Brenko i Zvonarek iskusni su skiperi koji su više puta preplovili Atlantik. Zvonarek je do 2001. imao ugostiteljski obrt Grof Janković u Daruvaru. O Brenku nema konkretnijih informacija, a njegova je sestra Glasu Istre kratko poručila da je ‘sve što mediji pišu laž’.

(JL) 
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivica Živković: Godinama tvrdim da je Zadar središte narkomafije u Hrvatskoj / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O UHIĆENIM DILERIMA U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-05-10 12:16:17 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-05-10 23:27:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-05-10 21:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 29534 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4214688 Threads: 2 Questions: 129236719 Slow queries: 55703 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3902038 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/ivica-zivkovic-bivsi-poznati-zadarski-boksac-i-ugostitelj-sve-su-to-djeca-senka-peraka-166589 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/ivica-zivkovic-bivsi-poznati-zadarski-boksac-i-ugostitelj-sve-su-to-djeca-senka-peraka-166589?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 371969 [name] => kokain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokain [link] => /tag/kokain ) [1] => stdClass Object ( [id] => 182962 [name] => zlatkougarković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatkougarkovic [link] => /tag/zlatkougarkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 151996 [name] => ivicaživković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivicazivkovic [link] => /tag/ivicazivkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivica Živković: Godinama tvrdim da je Zadar središte narkomafije u Hrvatskoj / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O UHIĆENIM DILERIMA U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivica Živković, bivši poznati zadarski boksač i ugostitelj: Sve su to djeca Senka Peraka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-21-12-50-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Ja godinama tvrdim da je Zadar središte narkomafije u Hrvatskoj, da ovdje djeluje jako dobro organizirana zločinačka organizacija, a ova uhićenja više Zadrana koji su uključeni u krijumčarenje kokaina samo je dokaz tome. Dio uhićenih Zadrana, Ugarković i Mužanović, bili su “učenici“ i dileri Senka Peraka koji je još 1994. godine organizirao atentat na mene - rekao nam je jučer Ivica Živković, bivši poznati zadarski boksač i ugostitelj.

Pokušaj likvidacije

Živković tvrdi da je Zlatko Ugarković Patak, koji je uhićen prije nekoliko dana u Dominikanskoj Republici pri primopredaji 176 kilograma heroina, još od 90. godine bio diler Senka Peraka, po svim dostupnim informacijama, glavnog dilera droge u Zadru kojeg je policija likvidirala 1998. godine u akciji uhićenja, nakon što mu je pet dana prije u uličnom obračunu ubijen sin, nagađalo se tada, također zbog dilanja droge.

Živkovića je, kako tvrdi, Perak pokušao likvidirati organizirajući mu auto bombu zato što mu je ovaj zabranio dilanje droge u tada najvećem zadarskom diskoklubu “Saturnus”, kojeg je Ivica imao u najmu 1994. godine. Živković je do Perakova ubojstva neuspješno pokušavao dokazati da je Senko bio organizator atentata na njega, a da su naručitelji i dalje na slobodi i vladaju zadarskom zločinačkom organizacijom. Kaže, to dokazuju i brojne auto bombe i paleži i vozila i druge imovine po Zadru.

“Ja sam samo bio živi primjer svima ostalima u Zadru što ih čeka ako se suprotstave zločinačkoj organizaciji“, završio je Živković. Narkomafija u Zadru nije nakon Perakove smrti nestala, kažu i drugi izvori. Dapače, ojačala je, bolje se organizirala, a u borbi više struja izniklih iz Perakova “naslijeđa“ jedna je i ona u kojoj su Zlatko Ugarković i Elvis Mužanović glavne “face“. I jedan i drugi, pogotovo Ugarković, nisu skrivali bogatstvo kojemu su izvori bili - javna tajna.

Glasine koje kruže ovih dana Zadrom ponajviše se bave baš Ugarkovićem. Po nekim, naravno nepotvrđenim informacijama, njegov se posao širi do Nizozemske, ali ne u drogi, nego u prostituciji, pa nije neobično da je zadnjih godina često putovao u Amsterdam. Navodno je bio dobro povezan i s bugarskom mafijom, a pranje novca od droge i prostitucije bio mu je stalni posao.

Njegov udio od posla s ovom velikom količinom sada zaplijenjenog kokaina, tzv. “crni euri”, bio je namijenjen baš zadarskom tržištu, te Ugarkovićevim nikad razotkrivenim kompanjonima stasalima iz Perakove jake zadarske “ćelije“. Iz dobro informiranih krugova, pa čak i s ulice, proizilazi da su njegovi partneri i dalje oni isti iz Perakove ere, koji su skupa počeli početkom devedesetih, dakle s ratom u Hrvatskoj, kada je Perak počeo s poslom s drogom s pokroviteljima na visokim pozicijama u hrvatskoj vlasti opskrbljujući - vojnike Hrvatske vojske.

Tadašnji tim Perakovih suradnika, među kojima je bio i Ugarković, a puno poslije i Elvis Mužanović, danas se bavi legalnim poslovima jer je odavno napravljena “podjela rada“ u dobro organiziranoj dilerskoj grupi - na javne i “crne“ poslove.

Jedan davno zaboravljeni događaj iz 1996. podsjetio nas je na Ugarkovića. U jednoj noći u zrak su u Zadru otišla dva skupocjena glisera - jedan je bio Ugarkovićev, a drugom je vlasnik ostao nepoznat. Poslije se tvrdilo da je palež organizirao Senko Perak jer su se dvojica odmetnula i na svoju ruku naručila svoju pošiljku droge. Za opomenu gliseri su otišli u zrak, a odmetnici su vraćeni u staro jato.

Zanzo enigma

Očito, nakon Perakove smrti prije 14 godina zadarska je narkomafija narasla do neslućenih granica iako je naravno i dalje nepoznato tko je sve u toj grupi. Droga koja je proizvedena i prodana u Južnoj Americi baš je preko ove zadarske (udružene sa srpskom) veze trebala biti transferirana u istočnu Europu.

Samo naivci danas sumnjaju u to da kokain, inače namijenjen kupcima dobre platežne moći, nije bio predviđen za Ukrajinu, zemlju prelijepih i puno lakih žena, i onu u kojoj će se zbiti događaj godine - EURO 2012. Događaj taman po mjeri za dobru zaradu Ugarkovića i partnera, ma gdje bili - puno skupe droge i jeftinih žena, tvrde oni koji su i do sada obilazili slična velika događanja.

Jedna od mnogih enigmi koja ostaje u ovom slučaju je i pozicija Ivana Zanze, navodno Zadranina koji je također uhvaćen u akciji u Dominikanskoj Republici, a o kojemu u Zadru, vjerojatno zato i što ga tu nema već 11 godina, nitko ništa ne zna.

Mario Vuksan

Drogu premazali senfom i kavom da ubiju miris

Međunarodna policijska operativna akcija ‘Jadera’ koja je razbila ćeliju balkanskog kartela koji je iz zemalja Južne Amerike preko Karipskog bazena na plovilima švercao kokain u Europu te Hrvatsku u konačnici je rezultirala zaplijenom 174 kilograma kokaina ‘teškog’ vrtoglavih osam milijuna eura. Uhićeno je i 11 osoba od kojih je jedan Kolumbijac, inače vođa tamošnjeg kartela, i jedan Srbin te devet Hrvata na čelu sa mozgom operacije.

Od ukupnog broja uhićenih, kazneno je prijavljeno deset osoba dok se identitet jedne još uvijek provjerava. S obzirom na uhićenja izvan granica Lijepe naše, policija je raspisala šest tjeralica ne bi li dileri bili izručeni Hrvatskoj, a prvu informaciju o dilerskom lancu istražiteljima je dojavila SOA. Punih godinu dana Zadranin Zlatko Ugarković Patak pomno je planirao cijelu rutu šverca droge te s pripremama akcije započeo na karipskom otoku Saint Martinu, inače pod ingerencijom Nizozemske i Francuske.

U isto vrijeme pripreme su se odvijale i u Hrvatskoj - od Zagreba do Zadra i Primoštena gdje je Elvis Mužanović angažirao dvojicu skipera Dražena Miletića i Milivoja Šanga. U travnju je Ugarković zasukao rukave i doputovao u Dominikansku Republiku te uz pomoć Ivana Zanze kupio od Kolumbijca Antonia Josea Parra Fiorentina 174 kilograma kokaina namijenjenog trojici različitih klijenata.

Paketi droge su bili namazani senfom i kavom ne bi li se ‘ubio’ miris te skriveni u duplom dnu trupa jedrilice ‘Ichtys’. Bili su ujedno označeni sa tri različita logotipa s obzirom na tri različita naručitelja i mjesta isporuke, no koje su točno luke trebale biti u Europi i tko je naručio drogu, istražitelji nisu uspjeli otkriti. Ekipa je cijelo vrijeme bila pod tajnim mjerama praćenja i prisluškivanja, a droga je u rukama policije završila nekoliko nautičkih milja od Saint Martiniquea nakon što je francusko Ministarstvo vanjskih poslova iskoordiniralo koja će policija zaustaviti brod.

S obzirom na višemilijunske nekretnine koje su Hrvati stekli proteklih nekoliko godina, a čija je legalna zarada nesrazmjerna s naglo stečenom imovinom, USKOK je predložio da se svim počiniteljima zamrzne imovina do okončanja sudskog postupka.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN 

Slijede uhićenja financijera i naručitelja: Najmisteriozniji član bande je jedriličar Milan Mandić

Interpol je prije dva dana raspisao tjeralicu za još jednim Hrvatom kojeg se sumnjiči za sudjelovanje u karipsko-balkanskoj kokainskoj ruti. Riječ je o misterioznom Zagrepčaninu Milanu Mandiću, predsjedniku jedriličarskog kluba Mande, koji je također među uhićenima - doznaje Jutarnji list.

Tjeralica je raspisana kako bi se moglo tražiti njegovo izručenje. Naime, jedrilica Ichtys, koju je s kokainom presrela francuska policija, do prije dvije godine bila je u vlasništvu tvrtke Mande Charter. A službene stranice kluba, čiji je Mandić predsjednik, su i stranice tvrtke Mande Charter.

Stoga ne stoji ono što su nam u toj tvrtki rekli, ustvrdivši da su ‘jedrilicu prodali’ i da nemaju veze s tom pričom. Sada se čini razumljivo zašto je djelatnica tvrtke prijetila tužbom ako ih na bilo koji način spomenemo. Kako bilo, u tvrtki kažu da ‘Mandića nema u uredu’ i izbjegavaju daljnji razgovor na tu temu.

Početna saznanja o djelovanju balkanskog narkokartela policija je 24. listopada 2011. dobila od SOA-e i bečkog ureda DEA-e, koja je koordinirala akciju. Krenulo se u neviđene mjere pratnje. Uz uobičajene, fizičko praćenje i prisluškivanje, agenti svih policija osumnjičene su pratili i špijunskim satelitima. Tako su precizno locirane točke na kojima je obavljana primopredaja droge koja bi na ulici dosegla vrijednost od 155 milijuna kuna.

U veljači je otkriveno da su počele pripreme za transport droge na karipskom otoku St. Martin. Hrvati iz kartela sastajali su se u Zagrebu, Primoštenu i Zadru te su unajmili dva skipera i jedrilicu Ichtys, tipa Elan 45. Riječ je o Vedranu Zvonareku iz Daruvara i Samuelu Brenku (27) iz Novigrada, te kuharu i mornaru Draženu Miletiću iz Primoštena.

Brenko i Zvonarek iskusni su skiperi koji su više puta preplovili Atlantik. Zvonarek je do 2001. imao ugostiteljski obrt Grof Janković u Daruvaru. O Brenku nema konkretnijih informacija, a njegova je sestra Glasu Istre kratko poručila da je ‘sve što mediji pišu laž’.

(JL) 
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/ivica-zivkovic-bivsi-poznati-zadarski-boksac-i-ugostitelj-sve-su-to-djeca-senka-peraka-166589 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0592508bc3a6fda85a89915e378f06f0267173f3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivica+%C5%BDivkovi%C4%87%2C+biv%C5%A1i+poznati+zadarski+boksa%C4%8D+i+ugostitelj%3A+Sve+su+to+djeca+Senka+Peraka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fivica-zivkovic-bivsi-poznati-zadarski-boksac-i-ugostitelj-sve-su-to-djeca-senka-peraka-166589 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fivica-zivkovic-bivsi-poznati-zadarski-boksac-i-ugostitelj-sve-su-to-djeca-senka-peraka-166589 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivica Živković: Godinama tvrdim da je Zadar središte narkomafije u Hrvatskoj / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O UHIĆENIM DILERIMA U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaO UHIĆENIM DILERIMA U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

Ivica Živković, bivši poznati zadarski boksač i ugostitelj: Sve su to djeca Senka Peraka

Piše PSD.
10. svibnja 2012. - 23:19

Drogu premazali senfom i kavom da ubiju miris

Međunarodna policijska operativna akcija ‘Jadera’ koja je razbila ćeliju balkanskog kartela koji je iz zemalja Južne Amerike preko Karipskog bazena na plovilima švercao kokain u Europu te Hrvatsku u konačnici je rezultirala zaplijenom 174 kilograma kokaina ‘teškog’ vrtoglavih osam milijuna eura. Uhićeno je i 11 osoba od kojih je jedan Kolumbijac, inače vođa tamošnjeg kartela, i jedan Srbin te devet Hrvata na čelu sa mozgom operacije.

Od ukupnog broja uhićenih, kazneno je prijavljeno deset osoba dok se identitet jedne još uvijek provjerava. S obzirom na uhićenja izvan granica Lijepe naše, policija je raspisala šest tjeralica ne bi li dileri bili izručeni...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:12