StoryEditorOCM
Crna kronikanovi detalji

Identificirani članovi bande koja je ubila Hrvata u Dublinu, cure uznemirujući detalji o vođi. Sada je jasan i motiv?

Piše Višnja Gotal/JL
16. travnja 2024. - 17:35

Nakon što su Nedjeljko Štrok, otac u Dublinu ubijenog Josipa Štroka i David Družinec, Josipov prijatelj koji je napadnut zajedno s njim pa i sam zadobio brojne ozlijede, tvrdili da je brutalan napad na dvojicu mladića iz Krapine, bio rasno motiviran, irska policija, čini se, napokon je okrenula istragu u tom smjeru.

Više od tri tjedna nakon stravičnog napada koji je rezultirao smrću Josipa Štroka, irski su policajci obavili pretres vođe bande za koju se vjeruje da je ubila Josipa Štroka i ozlijedila Davida, koji ima samo sreću što je preživio, jer najviše je udaraca dobio u glavu, ali nijedan, srećom, nije bio fatalan, piše Jutarnji list.

Irska policija tako javlja da su njihovi istražitelji identificirali četvorku koja je, sumnjaju, prebila i usmrtila Josipa. Među njima je i vođa bande, poznat od ranije policiji po svojim oštrim desničarskim stavovima i izjavama, te javnim porukama protiv imigranata, a hrvatski su imigranti među najmnogobrojnima u Irskoj.

Pri pretresu stana u Dublinu zaplijenili su mnoge stvari, među kojima i mobitel osumnjičenog. Ujedno je i pritvoren, ali, prema službenim navodima policije, "zbog druge stvari koja nije povezana s ubojstvom hrvatskog državljanina". Isti je, naime, poznat i po povezanosti sa drogom i dosad se zbog droge protiv njega vodilo nekoliko istraga. Kako su one završile, nije poznato, ali činjenica je da je u trenutku napada i ubojstva, bio na slobodi.

Iz policije navodno kažu, a prenose irske novine, da se istraga čini sporom jer je prije privođenja na ispitivanje potrebno prikupiti što više dokaznog materijala. Iako, odmah na početku istrage ubojstva, rekli su kako raspolažu brojnim snimkama nadzornih kamera na kojima se "sve dobro vidi". Iako se dosad vjerovalo da je banda koja se s dvojicom Hrvata porječkala ispred trgovine u Clondalkinu, predgrađu Dublina, pratila dvojac nakon što su se oni ukrcali u autobus pa ih potom, po silasku s autobusa brutalno napali palicama, uglavnom udarcima u glavu, sad se vjeruje kako je ostatak bande na mjesto premlaćivanja "bio pozvan od strane treće osobe".

David Družinec nakon napada je za Jutarnji ekskluzivno ispričao kako su on i Josip bili u dućanu, kako bi kupili nešto za jelo i piće i, budući da se dugo nisu vidjeli, a odrasli su zajedno i bili kao braća, namjeravali druženje započeto u Dublinu, nastaviti u Davidovom novom smještaju koji mu je osigurao poslodavac.

- Izašli smo iz trgovine i usput razgovarali. Na hrvatskom, jasno, kad su počela dobacivanja tih, moram reći, idiota, jer ih ne mogu nazvati ljudima. Vikali su nam "Govorite engleski, u Irskoj ste, niste kod kuće, nemate poštovanja prema našoj državi. Ovo je Irska…" i takve stvari. Rekao sam Josipu da se maknemo, nisam u Irskoj dva dana pa znam kako stvari u Dublinu funkcioniraju. Ušli smo u autobus i krenuli prema stanu, do kojeg ima maksimalno deset do 15 minuta hoda. Nismo bili svjesni da nas netko slijedi. Na koncu je ispalo da su krenuli autom za autobusom.

Kako smo hodali i razgovarali, s leđa su nas napali. Sasvim neočekivano, nismo ih ni vidjeli ni čuli. Mene su prvog udarili s nečim, ne znam je li bila šipka ili palica, pitao sam policiju detalje koje su vidjeli na video snimci, a koju navodno posjeduju. Uglavnom, pao sam kad su krenuli na Josipa. Nakon nekog sam vremena uspio ustati i želio mu pomoći, ali su me iznova, još jače počeli tući. To je sve čega se sjećam u vezi incidenta jer sam se onesvijestio i probudio u bolnici. Ne znam koliko dugo smo ležali ondje na podu, tko je pozvao hitnu i policiju ni koliko im je vremena trebalo da dođu.

Znam da sam se probudio u bolnici, šivali su mi glavu, arkadu, tijekom noći su u sobi sa mnom bili policajci, mislim dvojica. Uzeli su odjeću, što mi je jasno, radi DNA napadača, uzeli su mi i mobitel i tri ga dana nisu vraćali da nekoga nazovem. Bio sam sam, a ništa nisam mogao – ispričao je David Družinec tada za Jutarnji.

Josipov otac Nedjeljko potužio se na inertnost hrvatskog Veleposlanstva koje mu "nije pomoglo ni s osnovnim stvarima kao što je popunjavanje brojnih obrazaca zbog preuzimanja sinovog tijela", iako su mu dodijelili osobu za vezu.

– Do ovog me trenutka ta osoba nije nazvala, iako sam već nekoliko dana u Dublinu i borim se s birokracijom – rekao je tada. Vjerovao je, a i danas vjeruje, da Irci "pokušavaju zataškati da je zločin bio rasno motiviran".

– Svom silom su mene i Josipa željeli povezati s nekom bandom ili drogom, ne znam. Ni jedan ni drugi nismo ni s kim takvim, ni sa sličnim osobama nismo imali i nemamo nikakve veze, što će se, uostalom, i potvrditi. Obični smo dečki koji izbjegavaju bilo kakve nevolje, s drogama nikad nismo imali veze niti s ljudima koji s tim imaju veze – rekao je David.

U međuvremenu se vratio u Krapinu i za Jutarnji izjavio da "više nema šanse da ode iz Hrvatske na rad u inozemstvo".

– Nema šanse, imam sina i želim ostati živ, a ne da me kući vrate u lijesu – rekao nam je prije nekoliko dana.

Nakon objave da se sumnja na desničare, aktivne u širenju mržnje protiv imigranata, Nedjeljko Štrok eskluzivno za Jutarnji kaže:

- Najviše nas muči zašto se prikriva motv zločina. Motiv je bio jedina stvar koja se odmah znala pa kao takav nije ni trebao biti predmet istrage. I kao takav se, ne smio, nego trebao biti objavljen od strane irske policije i Veleposlanstva RH - razočaran je Nedjeljko Štrok. Muči ga, kaže, jer se, uza sve, "zakompliciralo preuzimanje tijela".

Budući da je Josipov mozak bio nepovratno oštećen, Nedjeljko i bivša supruga, koja je otišla od obitelji kad je Josipu bila godina dana i nikad se nije vratila, teška su se srca složili da ga isključe s aparata i doniraju njegove organe, budući da je bio zdrav. Tako su spasili najmanje četiri života.

Irske su novine početkom travnja pisale o bdijenju održanom za Josipa Štroka na mjestu gdje je ubijen. Došlo je stotinjak ljudi, uglavnom Hrvata na radu u Irskoj te položili vijence i zapalili svijeće. Bdijenje su organizirali mještani Clondalkina, koji su, piše The Irish Times, napad opisali kao "odvratan, barbarski i nazadan". I lokalni nezavisni vijećnik Francis Timmons, kao i svi na bdijenju, piše Sun, vjerovali su da je "napad motiviran mržnjom", ukazujući na intervju Davida Družinca za Jutarnji, a čije dijelove su prenijeli irski mediji.

Irska policija, očigledno je, napokon su se izjasnili, slijedi isti trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:39