stdClass Object ( [id] => 141507 [title] => GREŠKA ILI NE? Milana je trebalo zadržati na Psihijatriji [alias] => greska-ili-ne-milana-je-trebalo-zadrzati-na-psihijatriji [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ružno je u našoj službi kada čovjek nešto zbog nestručnosti propusti učiniti, a posljedice budu strašne. Vjerujte mi, iskustvo je jako bitno.

Ponekad mi se činilo da bih više naučio u jednu noć dežurstva nego tijekom godina učenja - naglasio je dr. Mijo Milas, stalni sudski vještak psihijatar, kada smo ga pitali za komentar ubojstva koje je Milan Kalajžić (63) u subotu uvečer u Omišu počinio ubivši iz lovačke puške Natašu Božić (37) ispred njezino dvoje djece.

Prije tragičnog događaja Milana Kalajžića privela je policija jer je nesretnoj ženi SMS-om najavio samoubojstvo. Osim što je bio pijan, imao je i pištolj za uspavljivanje stoke, no liječnica, kojoj ga je dovela policija, nije ga uputila na Psihijatriju.

- Kada me pitate o postupku policije i lokalne liječnice, mogu vam kazati da se poštovala procedura, ali je došlo do krive procjene. Uobičajen je postupak policije da u slučaju prijetnja suicidom, pogotovo kada je pod utjecajem alkohola, odvode osobu liječniku opće prakse.

U pravilu kod takvih situacija navedeni liječnik daje uputnicu za Odjel psihijatrije u našoj bolnici gdje mi preuzimamo slučaj. Ne mogu ulaziti u procjenu kolegice koja nije dala uputnicu, ali da je navedena osoba došla na Odjel psihijatrije, nikako ne bi otišla kući taj dan.

Mi prvo osobu opserviramo te je ostavljamo da prenoći kod nas nakon čega je prva stvar ujutro razgovor s psihijatrom. Ako posumnjam da osoba nije odustala od svojih namjera, tražim od suda prisilno liječenje - kaže dr. Milas.

Iako pijan, vladao je svojim postupcima

Prema njemu, niz faktora upućivao je na to da je Milan Kalajžić odlučio ići korak dalje od prijetnja koje ostaju na riječima. Prvo je to što je kod sebe imao oružje, pištolj za stoku, što upućuje da je tražio oruđe za ostvarenje namjera.

Druga stvar je što je bio pijan, a moguće je i kako se namjerno napio da dobije snage za kasniji čin. Treće je njegova proračunatost u tome što je policiji kazao da ne želi da zovu nikoga iz njegove obitelji, već je tražio prijatelja.

To upućuje na to da je ipak vladao svojim postupcima i birao koga će se pozvati da dođe po njega. Isto tako je bio proračunat i kada je kazao policiji i liječnici kako se nije namjeravao ubiti nego privući pažnju na sebe.

- Da je došao na Odjel psihijatrije, morao bi prespavati da je bio imalo sumnjiv, a kamoli u ovom slučaju. Kasnije ubojstvo i pokušaj ubojstva je afektivno obojena reakcija kojoj je u velikoj mjeri kumovao alkohol. U takvu stanju bio je bez kočnica te se moglo dogoditi i da ubije i djecu žrtve, što se srećom nije dogodilo - tvrdi dr. Milas.

Nakon što je pušten iz Doma zdravlja, a prije negoli se uputio prema stanu nevjenčane supruge, koju je potom ustrijelio naslonivši joj cijev lovačke puške na tijelo, Milan Kalajžić posjetio je garažu svojeg prijatelja Ž.K. (54) kako bi se dokopao oružja kojim je počinio zločin.

Milan je, pokazala je istraga, ušao u autoservis u vlasništvu Ž.K., od kojeg je imao ključ, te je iz nezaključanog ormara uzeo oružje. Stoga je i Ž.K. zaradio optužni prijedlog za prekršaj po čl. 30. Zakona o oružju jer nije čuvao oružje na način kako to zakon predviđa.

Prema zakonskim odredbama, lovačko oružje mora se čuvati u posebnom metalnom ormaru i pod ključem, kako bi se spriječio doticaj drugih osoba s oružjem.

U ovom slučaju to nije bilo tako. Puška se nalazila u nezaključanom ormaru. Stoga je Ž.K., potvrdili su nam u policiji, ostao bez više komada lovačkog oružja koje je legalno posjedovao.

No, policija bi ove okolnosti trebala provjeravati prilikom svakog produženja dozvole za posjedovanje i nošenje oružja. Kako se Ž.K. potkrao s neadekvatnim uvjetima u kojima je držao pušku iz koje će biti počinjen stravični zločin? To je samo jedna od stvari koje policija treba utvrditi.

Dva dana nakon ubojstva policija i dalje provodi istragu, rečeno je jučer na konferenciji za novinare, kako bi se utvrdilo što je do tragedije dovelo, odnosno što je motiv. No, tvrde i da u postupanju policajaca dosad nisu pronađeni nikakvi propusti.

Naime, Milana je toga dana iza 14 sati, nakon što im je sada već pokojna Nataša dojavila da joj je poslao SMS da će se ubiti pištoljem za uspavljivanje stoke, policija privela i ispitala te ga odvezla u Dom zdravlja u Omišu.

Otamo je, nakon pružene liječničke pomoći, otišao u postaju, odakle je naposljetku pušten. No, prije nego je pušten, policija je nazvala Natašu i pitali je smatra li da postoji bilo kakva opasnost po nju ili njenu djecu.

Ona je rekla kako smatra da takve opasnosti nema, te da je s Milanom u dobrim odnosima, kaže Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica splitske policije.

U policiji kažu da je, kada su ga nakon popodnevne dojave pronašli na cesti, u krvi imao dva promila alkohola, no da nije bio agresivan, niti je na bilo koji način narušavao javni red i mir.

Stoga nisu imali pravne osnove za zadržavanje, te ističu da ga oni nisu mogli “poslati u bolnicu”, već je to trebala biti odluka liječnice iz Omiša. Ona je, pak, procijenila da Kalajžić ne treba biti zadržan na Psihijatriji.

Prema podacima policije, u 21.15 Nataša Božić ih je nazvala i rekla da je Milan ispred njezina ulaza. Nije spominjala da ima ikakvo oružje. U 21.17 upućena je policijska ophodnja, a u međuvremenu je došla dojava o pucnjavi u stanu Božićevih. U 21.23 policija je bila u Vukovarskoj ulici, no Nataša je tada već bila mrtva.

- Nisam tražio očitovanje od liječnice jer nas nitko ne optužuje ni za što, a nema smisla da se unaprijed branimo od nečega. Ako bude zahtjeva, mi ćemo se očitovati. Liječnica je odlučila kako je odlučila, no detalje samog razgovora ne znam - kazao je dr. Leo Luetić, ravnatelj županijske Hitne pomoći.

katarina marić banje / vladimir urukalo / Marijo kavain / Snimio vladimir dugandžić / cropix


‘Nisam moga ni zamisliti’

Milan je dobar čovik, uvik je bija spreman pomoći i meni i drugima i nisan moga niti zamisliti da bi moga ubiti niti mrava, a kamoli Natašu - kazao nam je jučer Ž.K. (54) iz mjesta Čelina pokraj Omiša s čijom je lovačkom puškom 63-godišnji Milan Kalajžić u subotu iza 21 sat u Omišu u stanu u Vukovarskoj ulici ubio svoju 37-godišnju partnericu Natašu Božić, a potom je pokušao ubiti i sebe. No, preživio je i nalazi se u splitskoj bolnici.

- Znan ga cili život, uvik mi je pomaga i ja sam mu već prije da ključ od moje radnje (autoservisa - op.a.) di san drža alat da može ući i uzeti šta mu triba ako mene nema. Tamo san drža i tu pušku koju je on, eto, na kraju uzeja i napravija to šta je napravija. Nisan ja ima pojma šta se tada odigravalo, bija san tu večer sa ženom kod nekih prijatelja i doša san kući oko dva sata. Odjednom, u pet ujutro na vrata mi je zakucala policija i tad san sazna šta se dogodilo. Pušku sam legalno posjedovao jer sam lovac - komentirao je Milanov prijatelj dodajući kako je pokojnu Natašu poznavao “iz viđenja” te da s njom nikad nije razgovarao. Na pitanje je li mu Milan pričao o ikakvim problemima s Natašom, odgovara kako ne voli “viriti u tuđu postelju”.


Sporni detalj:

 - oružje

Ž.K. iz čije je puške ubijena Nataša Božić nije držao oružje prema zakonu. Kako je promaknuo obveznoj policijskoj kontroli prilikom produženja dozvole?

 - procjena liječnika

Premda je najavio samoubojstvo, alkoholiziran i naoružan, liječnica ga nije uputila k psihijatru.

 - dosje

U dosjeu Milana Kalajžića ima više prijava zbog obiteljskog nasilja. U takvom slučaju, a ako je osoba koja je u pitanju zatečena s oružjem, policija i druge službe moraju obratiti dodatnu pažnju. U ovom slučaju to su i učinili, no očito je da u protokolima o postupanjima ima još nedorečenosti

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Procedura se poštovala,  ali došlo je do pogrešne procjene liječnika - smatra dr. Milas. -Da je Milan poslan na Odjel za psihijatriju, nikako ne bi otišao kući tog kobnog dana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon ubojstva nataše božić (37), postavlja se pitanje o odgovornosti institucija, a psihijatar dr. mijo milas kaže: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-08-31 09:33:52 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-08-31 10:04:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-08-31 09:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6339 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15063631 Threads: 4 Questions: 3156656677 Slow queries: 7054448 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235085613 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/greska-ili-ne-milana-je-trebalo-zadrzati-na-psihijatriji-141507 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/greska-ili-ne-milana-je-trebalo-zadrzati-na-psihijatriji-141507?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197022 [name] => natašabožić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natasabozic [link] => /tag/natasabozic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 197023 [name] => milankalajžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milankalajzic [link] => /tag/milankalajzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Procedura se poštovala,  ali došlo je do pogrešne procjene liječnika - smatra dr. Milas. -Da je Milan poslan na Odjel za psihijatriju, nikako ne bi otišao kući tog kobnog dana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon ubojstva nataše božić (37), postavlja se pitanje o odgovornosti institucija, a psihijatar dr. mijo milas kaže: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => GREŠKA ILI NE? Milana je trebalo zadržati na Psihijatriji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-17-31-27-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter} Ružno je u našoj službi kada čovjek nešto zbog nestručnosti propusti učiniti, a posljedice budu strašne. Vjerujte mi, iskustvo je jako bitno.

Ponekad mi se činilo da bih više naučio u jednu noć dežurstva nego tijekom godina učenja - naglasio je dr. Mijo Milas, stalni sudski vještak psihijatar, kada smo ga pitali za komentar ubojstva koje je Milan Kalajžić (63) u subotu uvečer u Omišu počinio ubivši iz lovačke puške Natašu Božić (37) ispred njezino dvoje djece.

Prije tragičnog događaja Milana Kalajžića privela je policija jer je nesretnoj ženi SMS-om najavio samoubojstvo. Osim što je bio pijan, imao je i pištolj za uspavljivanje stoke, no liječnica, kojoj ga je dovela policija, nije ga uputila na Psihijatriju.

- Kada me pitate o postupku policije i lokalne liječnice, mogu vam kazati da se poštovala procedura, ali je došlo do krive procjene. Uobičajen je postupak policije da u slučaju prijetnja suicidom, pogotovo kada je pod utjecajem alkohola, odvode osobu liječniku opće prakse.

U pravilu kod takvih situacija navedeni liječnik daje uputnicu za Odjel psihijatrije u našoj bolnici gdje mi preuzimamo slučaj. Ne mogu ulaziti u procjenu kolegice koja nije dala uputnicu, ali da je navedena osoba došla na Odjel psihijatrije, nikako ne bi otišla kući taj dan.

Mi prvo osobu opserviramo te je ostavljamo da prenoći kod nas nakon čega je prva stvar ujutro razgovor s psihijatrom. Ako posumnjam da osoba nije odustala od svojih namjera, tražim od suda prisilno liječenje - kaže dr. Milas.

Iako pijan, vladao je svojim postupcima

Prema njemu, niz faktora upućivao je na to da je Milan Kalajžić odlučio ići korak dalje od prijetnja koje ostaju na riječima. Prvo je to što je kod sebe imao oružje, pištolj za stoku, što upućuje da je tražio oruđe za ostvarenje namjera.

Druga stvar je što je bio pijan, a moguće je i kako se namjerno napio da dobije snage za kasniji čin. Treće je njegova proračunatost u tome što je policiji kazao da ne želi da zovu nikoga iz njegove obitelji, već je tražio prijatelja.

To upućuje na to da je ipak vladao svojim postupcima i birao koga će se pozvati da dođe po njega. Isto tako je bio proračunat i kada je kazao policiji i liječnici kako se nije namjeravao ubiti nego privući pažnju na sebe.

- Da je došao na Odjel psihijatrije, morao bi prespavati da je bio imalo sumnjiv, a kamoli u ovom slučaju. Kasnije ubojstvo i pokušaj ubojstva je afektivno obojena reakcija kojoj je u velikoj mjeri kumovao alkohol. U takvu stanju bio je bez kočnica te se moglo dogoditi i da ubije i djecu žrtve, što se srećom nije dogodilo - tvrdi dr. Milas.

Nakon što je pušten iz Doma zdravlja, a prije negoli se uputio prema stanu nevjenčane supruge, koju je potom ustrijelio naslonivši joj cijev lovačke puške na tijelo, Milan Kalajžić posjetio je garažu svojeg prijatelja Ž.K. (54) kako bi se dokopao oružja kojim je počinio zločin.

Milan je, pokazala je istraga, ušao u autoservis u vlasništvu Ž.K., od kojeg je imao ključ, te je iz nezaključanog ormara uzeo oružje. Stoga je i Ž.K. zaradio optužni prijedlog za prekršaj po čl. 30. Zakona o oružju jer nije čuvao oružje na način kako to zakon predviđa.

Prema zakonskim odredbama, lovačko oružje mora se čuvati u posebnom metalnom ormaru i pod ključem, kako bi se spriječio doticaj drugih osoba s oružjem.

U ovom slučaju to nije bilo tako. Puška se nalazila u nezaključanom ormaru. Stoga je Ž.K., potvrdili su nam u policiji, ostao bez više komada lovačkog oružja koje je legalno posjedovao.

No, policija bi ove okolnosti trebala provjeravati prilikom svakog produženja dozvole za posjedovanje i nošenje oružja. Kako se Ž.K. potkrao s neadekvatnim uvjetima u kojima je držao pušku iz koje će biti počinjen stravični zločin? To je samo jedna od stvari koje policija treba utvrditi.

Dva dana nakon ubojstva policija i dalje provodi istragu, rečeno je jučer na konferenciji za novinare, kako bi se utvrdilo što je do tragedije dovelo, odnosno što je motiv. No, tvrde i da u postupanju policajaca dosad nisu pronađeni nikakvi propusti.

Naime, Milana je toga dana iza 14 sati, nakon što im je sada već pokojna Nataša dojavila da joj je poslao SMS da će se ubiti pištoljem za uspavljivanje stoke, policija privela i ispitala te ga odvezla u Dom zdravlja u Omišu.

Otamo je, nakon pružene liječničke pomoći, otišao u postaju, odakle je naposljetku pušten. No, prije nego je pušten, policija je nazvala Natašu i pitali je smatra li da postoji bilo kakva opasnost po nju ili njenu djecu.

Ona je rekla kako smatra da takve opasnosti nema, te da je s Milanom u dobrim odnosima, kaže Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica splitske policije.

U policiji kažu da je, kada su ga nakon popodnevne dojave pronašli na cesti, u krvi imao dva promila alkohola, no da nije bio agresivan, niti je na bilo koji način narušavao javni red i mir.

Stoga nisu imali pravne osnove za zadržavanje, te ističu da ga oni nisu mogli “poslati u bolnicu”, već je to trebala biti odluka liječnice iz Omiša. Ona je, pak, procijenila da Kalajžić ne treba biti zadržan na Psihijatriji.

Prema podacima policije, u 21.15 Nataša Božić ih je nazvala i rekla da je Milan ispred njezina ulaza. Nije spominjala da ima ikakvo oružje. U 21.17 upućena je policijska ophodnja, a u međuvremenu je došla dojava o pucnjavi u stanu Božićevih. U 21.23 policija je bila u Vukovarskoj ulici, no Nataša je tada već bila mrtva.

- Nisam tražio očitovanje od liječnice jer nas nitko ne optužuje ni za što, a nema smisla da se unaprijed branimo od nečega. Ako bude zahtjeva, mi ćemo se očitovati. Liječnica je odlučila kako je odlučila, no detalje samog razgovora ne znam - kazao je dr. Leo Luetić, ravnatelj županijske Hitne pomoći.

katarina marić banje / vladimir urukalo / Marijo kavain / Snimio vladimir dugandžić / cropix


‘Nisam moga ni zamisliti’

Milan je dobar čovik, uvik je bija spreman pomoći i meni i drugima i nisan moga niti zamisliti da bi moga ubiti niti mrava, a kamoli Natašu - kazao nam je jučer Ž.K. (54) iz mjesta Čelina pokraj Omiša s čijom je lovačkom puškom 63-godišnji Milan Kalajžić u subotu iza 21 sat u Omišu u stanu u Vukovarskoj ulici ubio svoju 37-godišnju partnericu Natašu Božić, a potom je pokušao ubiti i sebe. No, preživio je i nalazi se u splitskoj bolnici.

- Znan ga cili život, uvik mi je pomaga i ja sam mu već prije da ključ od moje radnje (autoservisa - op.a.) di san drža alat da može ući i uzeti šta mu triba ako mene nema. Tamo san drža i tu pušku koju je on, eto, na kraju uzeja i napravija to šta je napravija. Nisan ja ima pojma šta se tada odigravalo, bija san tu večer sa ženom kod nekih prijatelja i doša san kući oko dva sata. Odjednom, u pet ujutro na vrata mi je zakucala policija i tad san sazna šta se dogodilo. Pušku sam legalno posjedovao jer sam lovac - komentirao je Milanov prijatelj dodajući kako je pokojnu Natašu poznavao “iz viđenja” te da s njom nikad nije razgovarao. Na pitanje je li mu Milan pričao o ikakvim problemima s Natašom, odgovara kako ne voli “viriti u tuđu postelju”.


Sporni detalj:

 - oružje

Ž.K. iz čije je puške ubijena Nataša Božić nije držao oružje prema zakonu. Kako je promaknuo obveznoj policijskoj kontroli prilikom produženja dozvole?

 - procjena liječnika

Premda je najavio samoubojstvo, alkoholiziran i naoružan, liječnica ga nije uputila k psihijatru.

 - dosje

U dosjeu Milana Kalajžića ima više prijava zbog obiteljskog nasilja. U takvom slučaju, a ako je osoba koja je u pitanju zatečena s oružjem, policija i druge službe moraju obratiti dodatnu pažnju. U ovom slučaju to su i učinili, no očito je da u protokolima o postupanjima ima još nedorečenosti

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/greska-ili-ne-milana-je-trebalo-zadrzati-na-psihijatriji-141507 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d06308fc175792c2cc1e4b71c4c372419dd8c048 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=GRE%C5%A0KA+ILI+NE%3F+Milana+je+trebalo+zadr%C5%BEati+na+Psihijatriji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fgreska-ili-ne-milana-je-trebalo-zadrzati-na-psihijatriji-141507 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fgreska-ili-ne-milana-je-trebalo-zadrzati-na-psihijatriji-141507 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Procedura se poštovala,  ali došlo je do pogrešne procjene liječnika - smatra dr. Milas. -Da je Milan poslan na Odjel za psihijatriju, nikako ne bi otišao kući tog kobnog dana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon ubojstva nataše božić (37), postavlja se pitanje o odgovornosti institucija, a psihijatar dr. mijo milas kaže: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikanakon ubojstva nataše božić (37), postavlja se pitanje o odgovornosti institucija, a psihijatar dr. mijo milas kaže:

GREŠKA ILI NE? Milana je trebalo zadržati na Psihijatriji

Piše PSD.
31. kolovoza 2011. - 11:37
Ružno je u našoj službi kada čovjek nešto zbog nestručnosti propusti učiniti, a posljedice budu strašne. Vjerujte mi, iskustvo je jako bitno.

Ponekad mi se činilo da bih više naučio u jednu noć dežurstva nego tijekom godina učenja - naglasio je dr. Mijo Milas, stalni sudski vještak psihijatar, kada smo ga pitali za komentar ubojstva koje je Milan Kalajžić (63) u subotu uvečer u Omišu počinio ubivši iz lovačke puške Natašu Božić (37) ispred njezino dvoje djece.


‘Nisam moga ni zamisliti’

Milan je dobar čovik, uvik je bija spreman pomoći i meni i drugima i nisan moga niti zamisliti da bi moga ubiti niti mrava, a kamoli Natašu - kazao nam je jučer Ž.K. (54) iz mjesta Čelina pokra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:31