stdClass Object ( [id] => 1364184 [title] => Funkcionira li naše pravosuđe kao američko? Giljo je pionir nagodbi kod nas, a kazne dogovaraju i dileri, silovatelji... [alias] => funkcionira-li-nase-pravosude-kao-americko-pogledajte-kakve-kazne-su-dogovorili-dileri-reketari-silovatelji [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američko sudstvo, barem što se tiče brzine, predstavlja nedosanjani san za hrvatsko pravosuđe, priznat će to i najveći protivnici svega što dolazi preko ‘velike bare‘. Nije samo brzina presuđivanja (mogućnost pogreške naravno postoji, kao uostalom svugdje u svijetu, ključna je sigurno razlika što u nekim državama postoji smrtna kazna) raznih slučajeva gotovo spektakularna – počevši od onih sitnih prijestupa koji svakodnevno u masama dolaze kod suca pojedinca pa do teških zločina pred porotama – nego i stanovita opuštenost pred licem pravde.

Dobro, to proizlazi iz sustavno potpuno različitih pristupa pravu, ali svejedno. Mogućnosti odvjetnika pa i tužitelja tijekom postupka u SAD-u su značajno životnije i usmjerene na konkretne stvari, a ne na odugovlačenje kao kod nas (branitelji) i fokusiranje na dokazivanje krivnje (tužitelji), iako su dužni prezentirati sve dokaze u nekom slučaju...

Dio tog manevarskog prostora pripada i opciji dogovaranja između stranaka – usred postupka je moguć, dok je neki svjedok još na klupi na ispitivanju, a često i ostvarivan, dogovor koji se niti ne mora javno objaviti, sud se ne opterećuje nepotrebnim stvarima. ‘Jeste se dogovorili? Okrivljeni ide u zatvor otvorenog tipa na dvije godine i plaća svu štetu? Odlično, idući slučaj!‘ - kao da se može čuti nekog suca u kakvom mnogoljudnom okrugu na istočnoj obali SAD-a.

U pokušaju da nam se uvedu neke pozitivne stvari anglosaksonskog pravnog sustava, prije nešto više od 20 godina i kod nas je inaugurirana ta mogućnost nagodbe stranaka. Sve naravno u pokušaju da se postupci nekako ubrzaju. Iako prvih nekoliko godina nije baš bilo previše slučajeva nagodbi – u kaznenim postupcima vjerojatno jer bi se pojedinci doživjeli kao cinkaroši, izdajice – kasnije je tijekom godina opcija dobila na važnosti, zaživjela u praksi.

Giljo, pionir nagodbi kod nas

Među prvim ‘korisnicima‘ nagodbe je bio – Ivan Giljanović! Poznati lik sa stranica crne kronike, makar je poput dr. Jekylla i mr. Hyda praktički istovremeno završio kineziološki fakultet, postao profesor kineziologije te kao bivši boksač od saveza dobio nacionalnu licencu za trenera boksa, još se 2012. godine nagodio sa splitskim Općinskim državnim odvjetništvom. Tada je zapravo i postao zvijezda sumnjivog sjaja.

---

image

Među prvim ‘korisnicima‘ nagodbe u Hrvatskoj je bio Ivan Giljanović

Jakov Prkić/Cropix
---

Optužnicom ga se teretilo za na niz kaznenih djela iznuda i lihvarskih ugovora koje je počinio od 2007. do 2012. godine. Modus operandi bio je tada uobičajen kod kamatara: žrtve su se vabile putem malih oglasa u kojima bi nudio pozajmice bez ikakvih bankarskih provjera.

Naravno, tako naoko lagodan put do pozajmice debelo bi se preplatio kamatama od po 20 posto, mjesečno. Kada potpisnici lihvarskih ugovora više ne bi mogli otplaćivati pozamašne iznose, počele bi prijetnje smrću te oduzimanje nekretnina ili pokretnina.

Među opisanim inkriminacijama je tako bilo navedeno da je dvije godine ‘muzao‘ muškarca kojem je posudio pet tisuća eura. Dužnik mu je u konačnici isplatio 13.000 eura. Optužnica je navodila kako Giljanoviću to nije bilo dovoljno pa je tražio još 15.000 eura.

Drugu žrtvu je maltretirao godinama tražeći isplatu ogromnih svota novca da bi je na kraju natjerao da potpiše bianco zadužnicu na milijun kuna. Tu osobu je, između ostalog, odveo na osamljeno mjesto u okolici Splita i pucao joj pod noge.

Za ukupno 14 kaznenih djela se Ivan Giljanović 2012. godine nagodio na kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora. Malo ili puno, procijenite sami, no činjenica je da je Giljo odslužio tu kaznu, a upravo je pri kraju odsluženja petogodišnje kazne zbog, sada već legendarnog, obračuna u kafiću Clo na Brdima i pokušaja ubojstva Marka ‘Markusa Maximusa‘ Bekavca...

Nagodili se i članovi Rajićeve zločinačke

Nagodili su se prije koju godinu i članovi zločinačke organizacije Željka Rajića, zapravo pola bande koja je optužena za pokušaje ubojstva i teškog ubojstva, iznude, pokušaja iznude, oštećenja tuđe stvari te protupravnog oduzimanja slobode – Duje Pivčević koji se teretio sa sedam teških kaznenih djela, između ostalog je naručio likvidaciju nadaleko poznatog Joze Čabraje jer je ovaj prije deset godina usmrtio njegovog prijatelja Marina Matijaša u Kaštelima, i za to platio 40 tisuća eura, nagodio se na 11 godina zatvora.

Robert Žuvela pak je zadovoljan s kaznom od sedam godina iza rešetaka, jedan od njegovih krimena je da je vozio motor sa suvozačem i suoptuženikom u ovoj kriminalnoj skupini Antom Vučkom kada je ovaj pokušao izrešetati Čabraju, dok se Leni Ban usuglasio s četiri godine zatvora.

Ivan Poljičanin je dobio dvije godine u toj nagodbi s USKOK-om, dok su ostali svoju sreću okušali na sudu. Još uvijek to sve traje, u međuvremenu su istekli rokovi u kojima oni mogu biti u pritvoru pa već neko vrijeme na ročišta dolaze sa slobode.

---

image

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijumčari kokaina koji su u Dubrovniku uhićeni s kilogramom ‘bijeloga‘

MUP
---

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijumčari kokaina koji su u Dubrovniku uhićeni s kilogramom ‘bijeloga‘, dok je u strojarnici kruzera ‘Poesia‘ pronađeno još tri kilograma iste droge. Teretilo ih se da su iz Brazila u Hrvatsku i Crnu Goru prokrijumčarili ukupno 140 kilograma prvorazrednog kokaina. Ukupno petorica okrivljenih nagodili su se na kazne zatvora u rasponu od godinu i pol iza rešetaka do šest godina, ali su im određene i sporedne novčane kazne od po nekoliko tisuća eura, uz naravno oduzimanje protupravne imovinske koristi.

Što su dogovorili Haš i Čokara

Droga za bogate je slobode i dosta novaca koštala još najmanje dvije kriminalne skupine: one neretvanskog ‘kralja kokaina‘ Mate Jerkovića zvanog Haš te zagrebačkog poduzetnika Olivera Čokare.

Jerković je živio u luksuzu i obilju dok je išlo, ali onda je ‘pao‘ – Haš se na koncu nagodio s USKOK-om na osam godina i deset mjeseci strogog zatvora! Ali to nije sve, mora platiti sporednu novčanu kaznu od milijun i pol kuna te vratiti zarađenih četiri milijuna kuna na ime šverca najmanje 102 kilograma kokaina. Dogovor je naime postignut sredinom 2022. godine dok su kune još vrijedile...

Oduzeta mu je imovina, građevinske parcele i luksuzni automobili, sve kupljeno novcem od preprodaje kokaina koji je stizao iz Ekvadora, u hlađenim kontejnerima s bananama, preko Luke Ploče. Supruga Sanja Jerković je također postigla dogovor, ona pak mora u zatvor na tri i pol godine, platiti sto tisuća eura sporedne kazne te se i od nje oduzima oko pola milijuna eura ‘keša‘ zarađenog dilanjem.

Trojica ostalih članova Hašove kriminalne skupine, između ostalih carinik u Pločama, nisu postigli dogovor s USKOK-om nego su prošli kroz suđenje te na koncu, ukupno, dobili 15 i pol godina zatvora! Plus naravno oduzimanje profita od preprodaje uz nešto manje novčane kazne u odnosu na bračni par koji je vodio cijeli biznis.

Hotelijer iz Zagreba Oliver Čokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar. Dobio je šest i pol godina, plus sporednu kaznu od milijun i pol tadašnjih kuna, za organizaciju krijumčarenja 56 kilograma kokaina čistoće preko 80 posto (?!), čija je vrijednost na ‘ulici‘ oko šest milijuna eura!

Njegova dva pomoćnika su različito procijenila situaciju. Prvi se nagodio s tužiteljstvom na pet godina zatvora plus 50 tisuća eura kazne, dok je drugi okušao sreću u splitskoj ‘Palači pravde‘ i na koncu izvukao identičnih pet godina iza rešetaka... I da, u ovom slučaju je kokain išao kroz Ploče, također u kontejnerima s bananama, također iz Ekvadora.

Do nagodbe je došlo i u već davnom slučaju velike pljačke pošte na Kopilici. Razbojnici su odnijeli tadašnje vrijednosti preko dva milijuna eura, a kasnije se utvrdilo da su u pitanju bili ‘profesionalni‘ kriminalci iz Srbije koji su sve obavili uz pomoć domaćih pomoćnika. Od četvorice pljačkaša jedan je poginuo u Beogradu dok je postavljao eksploziv pod terenac svog bivšeg partnera u zločinu, dvojica su se nagodila na sedam i pol godina zatvora (dobar dio kazne su odslužili u pritvoru zbog ovog ali i drugih nedjela, u Srbiji i Hrvatskoj), a četvrti nikad nije otkriven.

---
image

Hotelijer iz Zagreba Oliver Čokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar

Srđan Vrančić/Cropix
---

Nagodbe ne sklapaju samo ‘velike ribe‘

No, nagodbe ne sklapaju samo ozbiljni, okorjeli zločinci. Ne, taj institut koriste i slučajni kriminalci: recimo Splićanin koji je pijan krenuo BMW-om na brata, teško ga ozlijedivši. Osuđen je na dvije i pol godine zatvora, ne smije prilaziti bratu (koji nije bio zainteresiran za kazneni progon) te mora na liječenje od ovisnosti.

Posebno je kuriozitetan najnoviji slučaj, djelatnice MUP-a koja je godinama, praktički na dnevnoj bazi, uzimala sitne iznose uplata građana. Radila je kao upravna referentica u jednoj maloj dalmatinskoj policijskoj postaji te je od siječnja 2019. do prosinca 2022. godine uzimala po 20-ak eura koje bi građani platili u gotovini za izdavanje ili produljenje vozačkih dozvola... Čak bi na nalozima za plaćanje sama ispisivala podatke platitelja iako je dakle novac zadržala odnosno potrošila.

Vrlo naivno, da ne kažemo i neku težu riječ. Jer, ukupno je tako ‘pronevjerila‘ niti dvije i pol tisuće eura! A počinila je dva kaznena djela u stjecaju – zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave! Dobro, žena je na koncu sve priznala, vratila je cijeli iznos, mora još platiti četiri tisuće eura kazne plus tisuću eura paušala što se sud morao baviti ovakvim slučajem. I naravno, na USKOK-u nemaju baš sluha za ovakve ludorije pa je pristala na uvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje na četiri godine. Ukratko, neće u zatvor, ali je mogla i bez toga.

Mora se međutim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tužiteljstvom. Za početak, službena nagodba između dvije strane koja se potpisuje i ima pravnu težinu može se obaviti do pravomoćnosti optužnice, odnosno do optužnog vijeća. Kasnije, kad krene postupak takva nagodba nije moguća, ali se događalo da tužiteljstvo i obrana sklope ‘džentlmenski sporazum‘. U načelu je stvar vrlo slična, obje strane složile su se oko kazne te se neće žaliti na presudu koja će tako praktički odmah postati pravomoćna. Motiv optuženika u cijeloj priči je jasan, želi proći sa što manjom kaznom u odnosu na potencijalnu sankciju ako predmet dođe na sud. Naravno, nije zanemariva ni činjenica da nagodbom izbjegava druge neugodne posljedice cijelog postupka, od troška preko suda javnosti. Tužiteljstvu je pak glavni interes brzo zaključenje predmeta s osuđujućom odlukom.

Dva važna elementa

---

image

Mora se međutim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tužiteljstvom
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Postoje još dva važna elementa kod nagodbi. Da bi se neki predmet mogao ovako završiti potrebna je, obavezna je suglasnost žrtve s određenom, dogovorenom kaznom – ne jedan slučaj je poništen zato što se nije tražila suglasnost žrtve. Također kazne ne bi smjele biti ispod jedne trećine maksimalno predviđene zakonskim okvirom. Ovaj uvjet je postavljen prije dvadesetak godina kako bi se izbjegle nagodbe po svaku cijenu, makar taj problem nismo uočili proteklih desetljeća. Dapače, pojedini tužitelji i tužiteljice su na glasu kao izuzetno ‘tvrdi‘, okrivljenicima ‘nude‘ kazne koje su poprilične pa oni na koncu ipak biraju suđenje...

Element obavezne suglasnosti žrtve kod nagodbi je posebno značajan kod nasilnih kaznenih djela. Sredinom prošlog desetljeća, s ekspanzijom turizma, sve češća su postala seksualna nedjela. Tako su trojica Australaca osuđeni zbog silovanja mlade Norvežanke u WC-u kluba na Bačvicama. Iako su određeno vrijeme proveli u pritvoru, na kraju su se nagodili sa splitskim tužiteljstvom, ali i s djevojkom: dobili su godinu dana zatvora uvjetno na pet godina, uz obavezu plaćanja odštete od 20 tisuća eura.

Iste 2015. godine su pred istražnim sucem završili Saudijac i državljanin Jemena: sumnjičilo ih se za silovanje 21-godišnje državljanke Velike Britanije koju su upoznali na Hvaru te je potom doveli na svoju jahtu. Iako se spekuliralo da je riječ o saudijskom princu, na kraju se ispostavilo da su u pitanju njegovi zaposlenici, a cijela stvar je završila nagodbom – obojica osumnjičenih su dobili uvjetne zatvorske kazne od dvije godine s rokom kušnje od pet godina te zabranu ulaska u RH, ali puno značajnije, morali su isplatiti višemilijunsku odštetu oštećenoj!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve ili ništa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Sve ili ništa 2 0 11993 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-15 10:51:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-15 13:33:55 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-02-15 13:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Funkcionira li naše pravosuđe kao američko? Pogledajte kakve kazne su dogovorili dileri,, reketari, silovatelji,... page_title=Funkcionira li naše pravosuđe kao američko? Pogledajte kakve kazne su dogovorili dileri,, reketari, silovatelji,... [metakey] => giljanović, čokara, kokain, nagodba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26582970.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/20644056.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26413433.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/11305842.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/25640883.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26582810.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix, Vladimir Urukalo","Nikola Vili\u0107\/Cropix","MUP","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Giljanovi\u0107\u00a0 jo\u0161 se 2012. godine nagodio sa splitskim Op\u0107inskim dr\u017eavnim odvjetni\u0161tvom<\/p>","

Mora se me\u0111utim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tu\u017eiteljstvom
\n\u00a0<\/p>","

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijum\u010dari kokaina koji su u Dubrovniku uhi\u0107eni s kilogramom \u2018bijeloga\u2018<\/p>","

Me\u0111u prvim \u2018korisnicima\u2018 nagodbe u Hrvatskoj je bio Ivan Giljanovi\u0107<\/p>","

Split, 071221.
\nPocetak sudjenja na zupanijskom sudu zlocinackoj organizajici na celu sa Zeljkom Rajicem i Antom Vuckom.
\nNa fotografiji: Ante Vucak.
","

Hotelijer iz Zagreba Oliver \u010cokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:58","40:44","60:69","44:42","50:50","49:57"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26582970_1920.jpg":"1920x1080","k_26582970_1280.jpg":"1280x1280","k_26582970_1024.jpg":"1024x1024","k_26582970_640.jpg":"640x640","k_26582970_480.jpg":"480x480","k_26582970_340.jpg":"340x340","k_26582970_220.jpg":"220x220","o_26582970_1280.jpg":"1280x853","o_26582970_1024.jpg":"1024x682","o_26582970_640.jpg":"640x426","o_26582970_480.jpg":"480x320","o_26582970_340.jpg":"340x226","o_26582970_220.jpg":"220x146","h_26582970_1280.jpg":"1280x854","h_26582970_1024.jpg":"1024x683","h_26582970_640.jpg":"640x427","h_26582970_480.jpg":"480x320","h_26582970_340.jpg":"340x227","h_26582970_220.jpg":"220x147","pp_26582970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26582970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26582970_640.jpg":"640x814","pp_26582970_480.jpg":"480x611","pp_26582970_340.jpg":"340x432","pp_26582970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20644056_1920.jpg":"1920x1080","k_20644056_1280.jpg":"1280x1280","k_20644056_1024.jpg":"1024x1024","k_20644056_640.jpg":"640x640","k_20644056_480.jpg":"480x480","k_20644056_340.jpg":"340x340","k_20644056_220.jpg":"220x220","o_20644056_1280.jpg":"1280x853","o_20644056_1024.jpg":"1024x682","o_20644056_640.jpg":"640x426","o_20644056_480.jpg":"480x320","o_20644056_340.jpg":"340x226","o_20644056_220.jpg":"220x146","h_20644056_1280.jpg":"1280x854","h_20644056_1024.jpg":"1024x683","h_20644056_640.jpg":"640x427","h_20644056_480.jpg":"480x320","h_20644056_340.jpg":"340x227","h_20644056_220.jpg":"220x147","pp_20644056_1280.jpg":"1280x1628","pp_20644056_1024.jpg":"1024x1303","pp_20644056_640.jpg":"640x814","pp_20644056_480.jpg":"480x611","pp_20644056_340.jpg":"340x432","pp_20644056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"696x464","hd_26413433_1920.jpg":"1920x1080","k_26413433_1280.jpg":"1280x1280","k_26413433_1024.jpg":"1024x1024","k_26413433_640.jpg":"640x640","k_26413433_480.jpg":"480x480","k_26413433_340.jpg":"340x340","k_26413433_220.jpg":"220x220","o_26413433_1280.jpg":"1280x853","o_26413433_1024.jpg":"1024x682","o_26413433_640.jpg":"640x426","o_26413433_480.jpg":"480x320","o_26413433_340.jpg":"340x226","o_26413433_220.jpg":"220x146","h_26413433_1280.jpg":"1280x854","h_26413433_1024.jpg":"1024x683","h_26413433_640.jpg":"640x427","h_26413433_480.jpg":"480x320","h_26413433_340.jpg":"340x227","h_26413433_220.jpg":"220x147","pp_26413433_1280.jpg":"1280x1628","pp_26413433_1024.jpg":"1024x1303","pp_26413433_640.jpg":"640x814","pp_26413433_480.jpg":"480x611","pp_26413433_340.jpg":"340x432","pp_26413433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1438","hd_11305842_1920.jpg":"1920x1080","k_11305842_1280.jpg":"1280x1280","k_11305842_1024.jpg":"1024x1024","k_11305842_640.jpg":"640x640","k_11305842_480.jpg":"480x480","k_11305842_340.jpg":"340x340","k_11305842_220.jpg":"220x220","o_11305842_1280.jpg":"1280x958","o_11305842_1024.jpg":"1024x766","o_11305842_640.jpg":"640x479","o_11305842_480.jpg":"480x359","o_11305842_340.jpg":"340x254","o_11305842_220.jpg":"220x164","h_11305842_1280.jpg":"1280x854","h_11305842_1024.jpg":"1024x683","h_11305842_640.jpg":"640x427","h_11305842_480.jpg":"480x320","h_11305842_340.jpg":"340x227","h_11305842_220.jpg":"220x147","pp_11305842_1280.jpg":"1280x1628","pp_11305842_1024.jpg":"1024x1303","pp_11305842_640.jpg":"640x814","pp_11305842_480.jpg":"480x611","pp_11305842_340.jpg":"340x432","pp_11305842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_25640883_1920.jpg":"1920x1080","k_25640883_1280.jpg":"1280x1280","k_25640883_1024.jpg":"1024x1024","k_25640883_640.jpg":"640x640","k_25640883_480.jpg":"480x480","k_25640883_340.jpg":"340x340","k_25640883_220.jpg":"220x220","o_25640883_1280.jpg":"1280x842","o_25640883_1024.jpg":"1024x673","o_25640883_640.jpg":"640x421","o_25640883_480.jpg":"480x315","o_25640883_340.jpg":"340x223","o_25640883_220.jpg":"220x144","h_25640883_1280.jpg":"1280x854","h_25640883_1024.jpg":"1024x683","h_25640883_640.jpg":"640x427","h_25640883_480.jpg":"480x320","h_25640883_340.jpg":"340x227","h_25640883_220.jpg":"220x147","pp_25640883_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640883_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640883_640.jpg":"640x814","pp_25640883_480.jpg":"480x611","pp_25640883_340.jpg":"340x432","pp_25640883_220.jpg":"220x280"},{"size0":"685x483","hd_26582810_1920.jpg":"1920x1080","k_26582810_1280.jpg":"1280x1280","k_26582810_1024.jpg":"1024x1024","k_26582810_640.jpg":"640x640","k_26582810_480.jpg":"480x480","k_26582810_340.jpg":"340x340","k_26582810_220.jpg":"220x220","o_26582810_1280.jpg":"1280x902","o_26582810_1024.jpg":"1024x722","o_26582810_640.jpg":"640x451","o_26582810_480.jpg":"480x338","o_26582810_340.jpg":"340x239","o_26582810_220.jpg":"220x155","h_26582810_1280.jpg":"1280x854","h_26582810_1024.jpg":"1024x683","h_26582810_640.jpg":"640x427","h_26582810_480.jpg":"480x320","h_26582810_340.jpg":"340x227","h_26582810_220.jpg":"220x147","pp_26582810_1280.jpg":"1280x1628","pp_26582810_1024.jpg":"1024x1303","pp_26582810_640.jpg":"640x814","pp_26582810_480.jpg":"480x611","pp_26582810_340.jpg":"340x432","pp_26582810_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","0","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7452443 Threads: 4 Questions: 1534129772 Slow queries: 4664914 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110748023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/funkcionira-li-nase-pravosude-kao-americko-pogledajte-kakve-kazne-su-dogovorili-dileri-reketari-silovatelji-1364184 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/funkcionira-li-nase-pravosude-kao-americko-pogledajte-kakve-kazne-su-dogovorili-dileri-reketari-silovatelji-1364184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748164 [name] => giljanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-15 12:13:22 [main_article_id] => 0 [alias] => giljanovic [link] => /tag/giljanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 748165 [name] => čokara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-15 12:13:47 [main_article_id] => 0 [alias] => cokara [link] => /tag/cokara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 371969 [name] => kokain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokain [link] => /tag/kokain ) [3] => stdClass Object ( [id] => 413404 [name] => nagodba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nagodba [link] => /tag/nagodba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve ili ništa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Funkcionira li naše pravosuđe kao američko? Giljo je pionir nagodbi kod nas, a kazne dogovaraju i dileri, silovatelji... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-13-22-57-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26582970.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix, Vladimir Urukalo [mainImageDesc] =>

Ivan Giljanović  još se 2012. godine nagodio sa splitskim Općinskim državnim odvjetništvom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26582970.jpg [title] =>

Ivan Giljanović  još se 2012. godine nagodio sa splitskim Općinskim državnim odvjetništvom

ilustracija/Cropix, Vladimir Urukalo ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/20644056.jpg [title] =>

Mora se međutim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tužiteljstvom
 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26413433.jpg [title] =>

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijumčari kokaina koji su u Dubrovniku uhićeni s kilogramom ‘bijeloga‘

MUP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/11305842.jpg [title] =>

Među prvim ‘korisnicima‘ nagodbe u Hrvatskoj je bio Ivan Giljanović

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/25640883.jpg [title] =>

Split, 071221.
Pocetak sudjenja na zupanijskom sudu zlocinackoj organizajici na celu sa Zeljkom Rajicem i Antom Vuckom.
Na fotografiji: Ante Vucak.
Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26582810.jpg [title] =>

Hotelijer iz Zagreba Oliver Čokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar

Srđan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Američko sudstvo, barem što se tiče brzine, predstavlja nedosanjani san za hrvatsko pravosuđe, priznat će to i najveći protivnici svega što dolazi preko ‘velike bare‘. Nije samo brzina presuđivanja (mogućnost pogreške naravno postoji, kao uostalom svugdje u svijetu, ključna je sigurno razlika što u nekim državama postoji smrtna kazna) raznih slučajeva gotovo spektakularna – počevši od onih sitnih prijestupa koji svakodnevno u masama dolaze kod suca pojedinca pa do teških zločina pred porotama – nego i stanovita opuštenost pred licem pravde.

Dobro, to proizlazi iz sustavno potpuno različitih pristupa pravu, ali svejedno. Mogućnosti odvjetnika pa i tužitelja tijekom postupka u SAD-u su značajno životnije i usmjerene na konkretne stvari, a ne na odugovlačenje kao kod nas (branitelji) i fokusiranje na dokazivanje krivnje (tužitelji), iako su dužni prezentirati sve dokaze u nekom slučaju...

Dio tog manevarskog prostora pripada i opciji dogovaranja između stranaka – usred postupka je moguć, dok je neki svjedok još na klupi na ispitivanju, a često i ostvarivan, dogovor koji se niti ne mora javno objaviti, sud se ne opterećuje nepotrebnim stvarima. ‘Jeste se dogovorili? Okrivljeni ide u zatvor otvorenog tipa na dvije godine i plaća svu štetu? Odlično, idući slučaj!‘ - kao da se može čuti nekog suca u kakvom mnogoljudnom okrugu na istočnoj obali SAD-a.

U pokušaju da nam se uvedu neke pozitivne stvari anglosaksonskog pravnog sustava, prije nešto više od 20 godina i kod nas je inaugurirana ta mogućnost nagodbe stranaka. Sve naravno u pokušaju da se postupci nekako ubrzaju. Iako prvih nekoliko godina nije baš bilo previše slučajeva nagodbi – u kaznenim postupcima vjerojatno jer bi se pojedinci doživjeli kao cinkaroši, izdajice – kasnije je tijekom godina opcija dobila na važnosti, zaživjela u praksi.

Giljo, pionir nagodbi kod nas

Među prvim ‘korisnicima‘ nagodbe je bio – Ivan Giljanović! Poznati lik sa stranica crne kronike, makar je poput dr. Jekylla i mr. Hyda praktički istovremeno završio kineziološki fakultet, postao profesor kineziologije te kao bivši boksač od saveza dobio nacionalnu licencu za trenera boksa, još se 2012. godine nagodio sa splitskim Općinskim državnim odvjetništvom. Tada je zapravo i postao zvijezda sumnjivog sjaja.

---

image

Među prvim ‘korisnicima‘ nagodbe u Hrvatskoj je bio Ivan Giljanović

Jakov Prkić/Cropix
---

Optužnicom ga se teretilo za na niz kaznenih djela iznuda i lihvarskih ugovora koje je počinio od 2007. do 2012. godine. Modus operandi bio je tada uobičajen kod kamatara: žrtve su se vabile putem malih oglasa u kojima bi nudio pozajmice bez ikakvih bankarskih provjera.

Naravno, tako naoko lagodan put do pozajmice debelo bi se preplatio kamatama od po 20 posto, mjesečno. Kada potpisnici lihvarskih ugovora više ne bi mogli otplaćivati pozamašne iznose, počele bi prijetnje smrću te oduzimanje nekretnina ili pokretnina.

Među opisanim inkriminacijama je tako bilo navedeno da je dvije godine ‘muzao‘ muškarca kojem je posudio pet tisuća eura. Dužnik mu je u konačnici isplatio 13.000 eura. Optužnica je navodila kako Giljanoviću to nije bilo dovoljno pa je tražio još 15.000 eura.

Drugu žrtvu je maltretirao godinama tražeći isplatu ogromnih svota novca da bi je na kraju natjerao da potpiše bianco zadužnicu na milijun kuna. Tu osobu je, između ostalog, odveo na osamljeno mjesto u okolici Splita i pucao joj pod noge.

Za ukupno 14 kaznenih djela se Ivan Giljanović 2012. godine nagodio na kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora. Malo ili puno, procijenite sami, no činjenica je da je Giljo odslužio tu kaznu, a upravo je pri kraju odsluženja petogodišnje kazne zbog, sada već legendarnog, obračuna u kafiću Clo na Brdima i pokušaja ubojstva Marka ‘Markusa Maximusa‘ Bekavca...

Nagodili se i članovi Rajićeve zločinačke

Nagodili su se prije koju godinu i članovi zločinačke organizacije Željka Rajića, zapravo pola bande koja je optužena za pokušaje ubojstva i teškog ubojstva, iznude, pokušaja iznude, oštećenja tuđe stvari te protupravnog oduzimanja slobode – Duje Pivčević koji se teretio sa sedam teških kaznenih djela, između ostalog je naručio likvidaciju nadaleko poznatog Joze Čabraje jer je ovaj prije deset godina usmrtio njegovog prijatelja Marina Matijaša u Kaštelima, i za to platio 40 tisuća eura, nagodio se na 11 godina zatvora.

Robert Žuvela pak je zadovoljan s kaznom od sedam godina iza rešetaka, jedan od njegovih krimena je da je vozio motor sa suvozačem i suoptuženikom u ovoj kriminalnoj skupini Antom Vučkom kada je ovaj pokušao izrešetati Čabraju, dok se Leni Ban usuglasio s četiri godine zatvora.

Ivan Poljičanin je dobio dvije godine u toj nagodbi s USKOK-om, dok su ostali svoju sreću okušali na sudu. Još uvijek to sve traje, u međuvremenu su istekli rokovi u kojima oni mogu biti u pritvoru pa već neko vrijeme na ročišta dolaze sa slobode.

---

image

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijumčari kokaina koji su u Dubrovniku uhićeni s kilogramom ‘bijeloga‘

MUP
---

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijumčari kokaina koji su u Dubrovniku uhićeni s kilogramom ‘bijeloga‘, dok je u strojarnici kruzera ‘Poesia‘ pronađeno još tri kilograma iste droge. Teretilo ih se da su iz Brazila u Hrvatsku i Crnu Goru prokrijumčarili ukupno 140 kilograma prvorazrednog kokaina. Ukupno petorica okrivljenih nagodili su se na kazne zatvora u rasponu od godinu i pol iza rešetaka do šest godina, ali su im određene i sporedne novčane kazne od po nekoliko tisuća eura, uz naravno oduzimanje protupravne imovinske koristi.

Što su dogovorili Haš i Čokara

Droga za bogate je slobode i dosta novaca koštala još najmanje dvije kriminalne skupine: one neretvanskog ‘kralja kokaina‘ Mate Jerkovića zvanog Haš te zagrebačkog poduzetnika Olivera Čokare.

Jerković je živio u luksuzu i obilju dok je išlo, ali onda je ‘pao‘ – Haš se na koncu nagodio s USKOK-om na osam godina i deset mjeseci strogog zatvora! Ali to nije sve, mora platiti sporednu novčanu kaznu od milijun i pol kuna te vratiti zarađenih četiri milijuna kuna na ime šverca najmanje 102 kilograma kokaina. Dogovor je naime postignut sredinom 2022. godine dok su kune još vrijedile...

Oduzeta mu je imovina, građevinske parcele i luksuzni automobili, sve kupljeno novcem od preprodaje kokaina koji je stizao iz Ekvadora, u hlađenim kontejnerima s bananama, preko Luke Ploče. Supruga Sanja Jerković je također postigla dogovor, ona pak mora u zatvor na tri i pol godine, platiti sto tisuća eura sporedne kazne te se i od nje oduzima oko pola milijuna eura ‘keša‘ zarađenog dilanjem.

Trojica ostalih članova Hašove kriminalne skupine, između ostalih carinik u Pločama, nisu postigli dogovor s USKOK-om nego su prošli kroz suđenje te na koncu, ukupno, dobili 15 i pol godina zatvora! Plus naravno oduzimanje profita od preprodaje uz nešto manje novčane kazne u odnosu na bračni par koji je vodio cijeli biznis.

Hotelijer iz Zagreba Oliver Čokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar. Dobio je šest i pol godina, plus sporednu kaznu od milijun i pol tadašnjih kuna, za organizaciju krijumčarenja 56 kilograma kokaina čistoće preko 80 posto (?!), čija je vrijednost na ‘ulici‘ oko šest milijuna eura!

Njegova dva pomoćnika su različito procijenila situaciju. Prvi se nagodio s tužiteljstvom na pet godina zatvora plus 50 tisuća eura kazne, dok je drugi okušao sreću u splitskoj ‘Palači pravde‘ i na koncu izvukao identičnih pet godina iza rešetaka... I da, u ovom slučaju je kokain išao kroz Ploče, također u kontejnerima s bananama, također iz Ekvadora.

Do nagodbe je došlo i u već davnom slučaju velike pljačke pošte na Kopilici. Razbojnici su odnijeli tadašnje vrijednosti preko dva milijuna eura, a kasnije se utvrdilo da su u pitanju bili ‘profesionalni‘ kriminalci iz Srbije koji su sve obavili uz pomoć domaćih pomoćnika. Od četvorice pljačkaša jedan je poginuo u Beogradu dok je postavljao eksploziv pod terenac svog bivšeg partnera u zločinu, dvojica su se nagodila na sedam i pol godina zatvora (dobar dio kazne su odslužili u pritvoru zbog ovog ali i drugih nedjela, u Srbiji i Hrvatskoj), a četvrti nikad nije otkriven.

---
image

Hotelijer iz Zagreba Oliver Čokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar

Srđan Vrančić/Cropix
---

Nagodbe ne sklapaju samo ‘velike ribe‘

No, nagodbe ne sklapaju samo ozbiljni, okorjeli zločinci. Ne, taj institut koriste i slučajni kriminalci: recimo Splićanin koji je pijan krenuo BMW-om na brata, teško ga ozlijedivši. Osuđen je na dvije i pol godine zatvora, ne smije prilaziti bratu (koji nije bio zainteresiran za kazneni progon) te mora na liječenje od ovisnosti.

Posebno je kuriozitetan najnoviji slučaj, djelatnice MUP-a koja je godinama, praktički na dnevnoj bazi, uzimala sitne iznose uplata građana. Radila je kao upravna referentica u jednoj maloj dalmatinskoj policijskoj postaji te je od siječnja 2019. do prosinca 2022. godine uzimala po 20-ak eura koje bi građani platili u gotovini za izdavanje ili produljenje vozačkih dozvola... Čak bi na nalozima za plaćanje sama ispisivala podatke platitelja iako je dakle novac zadržala odnosno potrošila.

Vrlo naivno, da ne kažemo i neku težu riječ. Jer, ukupno je tako ‘pronevjerila‘ niti dvije i pol tisuće eura! A počinila je dva kaznena djela u stjecaju – zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave! Dobro, žena je na koncu sve priznala, vratila je cijeli iznos, mora još platiti četiri tisuće eura kazne plus tisuću eura paušala što se sud morao baviti ovakvim slučajem. I naravno, na USKOK-u nemaju baš sluha za ovakve ludorije pa je pristala na uvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje na četiri godine. Ukratko, neće u zatvor, ali je mogla i bez toga.

Mora se međutim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tužiteljstvom. Za početak, službena nagodba između dvije strane koja se potpisuje i ima pravnu težinu može se obaviti do pravomoćnosti optužnice, odnosno do optužnog vijeća. Kasnije, kad krene postupak takva nagodba nije moguća, ali se događalo da tužiteljstvo i obrana sklope ‘džentlmenski sporazum‘. U načelu je stvar vrlo slična, obje strane složile su se oko kazne te se neće žaliti na presudu koja će tako praktički odmah postati pravomoćna. Motiv optuženika u cijeloj priči je jasan, želi proći sa što manjom kaznom u odnosu na potencijalnu sankciju ako predmet dođe na sud. Naravno, nije zanemariva ni činjenica da nagodbom izbjegava druge neugodne posljedice cijelog postupka, od troška preko suda javnosti. Tužiteljstvu je pak glavni interes brzo zaključenje predmeta s osuđujućom odlukom.

Dva važna elementa

---

image

Mora se međutim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tužiteljstvom
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Postoje još dva važna elementa kod nagodbi. Da bi se neki predmet mogao ovako završiti potrebna je, obavezna je suglasnost žrtve s određenom, dogovorenom kaznom – ne jedan slučaj je poništen zato što se nije tražila suglasnost žrtve. Također kazne ne bi smjele biti ispod jedne trećine maksimalno predviđene zakonskim okvirom. Ovaj uvjet je postavljen prije dvadesetak godina kako bi se izbjegle nagodbe po svaku cijenu, makar taj problem nismo uočili proteklih desetljeća. Dapače, pojedini tužitelji i tužiteljice su na glasu kao izuzetno ‘tvrdi‘, okrivljenicima ‘nude‘ kazne koje su poprilične pa oni na koncu ipak biraju suđenje...

Element obavezne suglasnosti žrtve kod nagodbi je posebno značajan kod nasilnih kaznenih djela. Sredinom prošlog desetljeća, s ekspanzijom turizma, sve češća su postala seksualna nedjela. Tako su trojica Australaca osuđeni zbog silovanja mlade Norvežanke u WC-u kluba na Bačvicama. Iako su određeno vrijeme proveli u pritvoru, na kraju su se nagodili sa splitskim tužiteljstvom, ali i s djevojkom: dobili su godinu dana zatvora uvjetno na pet godina, uz obavezu plaćanja odštete od 20 tisuća eura.

Iste 2015. godine su pred istražnim sucem završili Saudijac i državljanin Jemena: sumnjičilo ih se za silovanje 21-godišnje državljanke Velike Britanije koju su upoznali na Hvaru te je potom doveli na svoju jahtu. Iako se spekuliralo da je riječ o saudijskom princu, na kraju se ispostavilo da su u pitanju njegovi zaposlenici, a cijela stvar je završila nagodbom – obojica osumnjičenih su dobili uvjetne zatvorske kazne od dvije godine s rokom kušnje od pet godina te zabranu ulaska u RH, ali puno značajnije, morali su isplatiti višemilijunsku odštetu oštećenoj!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix, Vladimir Urukalo Nikola Vilić/Cropix MUP Jakov Prkić/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Srđan Vrančić/Cropix
ilustracija/Cropix, Vladimir Urukalo

Ivan Giljanović  još se 2012. godine nagodio sa splitskim Općinskim državnim odvjetništvom

Nikola Vilić/Cropix

Mora se međutim znati da postoji pravni okvir kod nagodbi s tužiteljstvom
 

MUP

Dogovor su s USKOK-om postigli i krijumčari kokaina koji su u Dubrovniku uhićeni s kilogramom ‘bijeloga‘

Jakov Prkić/Cropix

Među prvim ‘korisnicima‘ nagodbe u Hrvatskoj je bio Ivan Giljanović

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Split, 071221.
Pocetak sudjenja na zupanijskom sudu zlocinackoj organizajici na celu sa Zeljkom Rajicem i Antom Vuckom.
Na fotografiji: Ante Vucak.

Srđan Vrančić/Cropix

Hotelijer iz Zagreba Oliver Čokara procijenio je da mu je nagodba s USKOK-om prava stvar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/funkcionira-li-nase-pravosude-kao-americko-pogledajte-kakve-kazne-su-dogovorili-dileri-reketari-silovatelji-1364184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad468bd9264e1cc3c4008ec141df9c8004fff050 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Funkcionira+li+na%C5%A1e+pravosu%C4%91e+kao+ameri%C4%8Dko%3F+Giljo+je+pionir+nagodbi+kod+nas%2C+a+kazne+dogovaraju+i+dileri%2C+silovatelji...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ffunkcionira-li-nase-pravosude-kao-americko-pogledajte-kakve-kazne-su-dogovorili-dileri-reketari-silovatelji-1364184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ffunkcionira-li-nase-pravosude-kao-americko-pogledajte-kakve-kazne-su-dogovorili-dileri-reketari-silovatelji-1364184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve ili ništa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaSve ili ništa

Funkcionira li naše pravosuđe kao američko? Giljo je pionir nagodbi kod nas, a kazne dogovaraju i dileri, silovatelji...

Piše Mario Matana
15. veljače 2024. - 14:27
Ivan Giljanović  još se 2012. godine nagodio sa splitskim Općinskim državnim odvjetništvomilustracija/Cropix, Vladimir Urukalo

Američko sudstvo, barem što se tiče brzine, predstavlja nedosanjani san za hrvatsko pravosuđe, priznat će to i najveći protivnici svega što dolazi preko ‘velike bare‘. Nije samo brzina presuđivanja (mogućnost pogreške naravno postoji, kao uostalom svugdje u svijetu, ključna je sigurno razlika što u nekim državama postoji smrtna kazna) raznih slučajeva gotovo spektakularna – počevši od onih sitnih prijestupa koji svakodnevno u masama dolaze kod suca pojedinca pa do teških zločina pred porotama – nego i stanovita opuštenost pred licem pravde.

Dobro, to proizlazi iz sustavno potpuno različitih pristupa pravu, ali svejedno. Mogućnosti odvjetnika pa i tužitelja tijekom postupka u SAD-u su značajno životnije i usmjerene na konkretne stvari, a ne na odugovlačenje kao ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:22