stdClass Object ( [id] => 207526 [title] => Ediju Mišiću 15 godina za ubojstvo Meksikanke Selene; Nakon presude u suzama brat ubijene i sestra ubojice [alias] => ediju-misicu-15-godina-za-ubojstvo-meksikanke-selene-nakon-presude-u-suzama-brat-ubijene-i-sestra-ubojice [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Edi Mišić osuđen je na 15 godina zatvora za ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park šumi Marjan.

Izrečena je maksimalna kazna predviđena za 'obično' ubojstvo, s tim da je ono okvalificirano kao krajnje podmuklo.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić u svom je obrazloženju naveo kako tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je počinjeno posebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali ni da je Meksikanka u vrijeme zločina bila pri svijesti kao ni da je patila.

"Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovi papilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještvom su njegovi tragovi pronađeni na rukavicama u ruksaku te na Seleninoj haljini. Već iz tih dokaza je bilo jasno kako je Mišić imao veze s tim ubojstvom", rekao je sudac Živaljić, dodavši da nije utvrđeno jesu li Selena i Edi prije ubojstva komunicirali.

Mišić je presudu dočekao bez vidljivijih emocija, stalno gledajući ispred sebe.

U publici u suzama su bili i brat ubijene, kao i Edijeva sestra.

Nisu željeli komentirati presudu, već je samo Mišićev otac Branko odmahnuo rukom.

Počasni meksički konzul Marin Bosotina kazao je kako se Manuel nalazi u teškom stanju, te da će mu trebati liječnička pomoć.

Tužiteljica Stipišić najavila je žalbu po dobijanju presude, ustrajući da se radi o teškom ubojstvu.

I Mišićev odvjetnik najavio je žalbu s obzirom na to da je tražio oslobađajuću presudu.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića Mišiću je ujedno produljilo istražni zatvor u kojem je od listopada prošle godine.

Objava presude počela je u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu.

U sudnici su bili Edijev otac Branko, majka i jedna od sestara. Ulazeći u sudnicu u pratnji dvoijice čuvara Edi Mišić se okrenuo prema njima i klimnuo im glavom.

Tužiteljstvo je tražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Mišića, dok njegova obrana smatrala da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu.


Završe riječi

Kao što se moglo i očekivati, zamjenica ŽDO-a Julijana Stipišić jučer je, iznoseći završnu riječ tužiteljstva na suđenju Ediju Mišiću (29) za osobito okrutno i podmuklo ubojstvo državljanke Meksika Selene Graciano Macedo na Marjanu prošlog ljeta, zatražila od sudskog vijeća da mu izrekne najveću moguću predviđenu kaznu od 40 godina zatvora. Stipišić je u svom 45-minutnom govoru detaljno izložila za što je optužnicom teretila Mišića, a nabrojila je i koji sve dokazi govore u prilog tome da je on ovo ubojstvo počinio na način za koji ga se tereti.

- Nakon što je Selenu zaskočio i vezao joj usta i ruke, odnio ju je na južni dio padine Marjana i nožem u dva zamaha gotovo joj je otkinuo glavu. Pokopao ju je u već za to pripremljeno mjesto, ugurao u prirodnu udubinu kraj zida, prekrio je granjem, borovim iglicama, humusom, ali i s dva kamena od kojih je jedan težak oko 40 kilograma, te se nakon toga udaljio, sakrio ruksak jer je, kao i predmeti koji su bili u njemu, bio umrljan krvlju žrtve. Pravo je okrivljenika da se brani šutnjom, no unatoč tome što negira djelo, iz svih izvedenih dokaza proizlazi da je upravo on to napravio - kazala je Stipišić, navodeći koji su to sve dokazi, od pronađenih Mišićevih otisaka na ljepljivoj traci do njegova DNK koji je nađen na odjeći pokojne djevojke.

- Selena je nađena zakopana u prirodnom okolišu i pažljivo skrivena, što i ne čudi budući da je okrivljeni ekološki tehničar po struci. Nitko osim Mišića ne može znati potpuno točno što se na Marjanu uistinu dogodilo, no dokazi nam ukazuju na mogući scenarij. Obično se kaže da svako ubojstvo mora imati motiv, no to možda nije ni toliko bitno u ovom slučaju, bitno je da smo nakon višemjesečnog rada otkrili počinitelja. Osobno mislim da je motiv ipak bio seksualne prirode, no to nikad nećemo sa sigurnošću znati, kao ni to što ga je nagnalo da otkine glavu jednoj mladoj djevojci. Selena je pretrpjela veliki strah jer možete zamisliti što je osjećala kad je onako zavezanih ruku i usta vidjela lice svog ubojice koji joj prilazi s velikim kuhinjskim nožem.

Nakon tog ubojstva, okrivljenik nije osjetio ni grižnju savjesti, ni kajanje, on je dalje nastavio normalno živjeti, a trebao je samo reći: “Da, ja sam ubio Selenu!” No, nije to priznao jer je hladna osoba, osoba koja nema prijatelja, djevojku, koja ne govori o tome što se dogodilo i očito je da ne želi ni s kim uspostaviti kontakt. On je imao namjeru počiniti ovako teško ubojstvo, a žrtva je bila fizički znatno slabija od njega. On treba biti pravedno i pravično osuđen i tražim najstrožu kaznu od 40 godina - kazala je tužiteljica Stipišić. U trenutku dok je govorila o tome kako je Mišić za vrijeme cijelog suđenja bio nekomunikativan i da je samo zurio u pod, on je, sjedeći između dva pravosudna policajca, naglo podigao glavu i netremice fiksirao tužiteljicu pogledom koju minutu. Nakon toga je opet pognuo glavu i zabuljio se u pod. Emanuel Macedo, brat pokojne Selene, kratko je kazao da se pridružuje stavu tužiteljstva.

– Moja je sestra umrla na vrlo okrutan način i očekujem najstrožu kaznu - kazao je.

Isto tako očekivano, Mišićev branitelj po službenoj dužnosti Frane Gorjanc zatražio je od suda da njegova klijenta oslobodi, a ako ipak sud procijeni da je kriv, onda smatra da je primjerena kazna 15 godina, i to za “obično” ubojstvo.

Dijagnoze i ‘okidači’

- Odnos branitelja i okrivljenika je odnos koji od odvjetnika, bez obzira je li riječ o odvjetniku postavljenom po službenoj dužnosti ili izborom, zahtijeva prihvaćanje obrane okrivljenika. Mišić od početka tvrdi da nema veze s ovim kaznenim djelom. Moram podsjetiti na sve njegove dijagnoze, koje su uz okidače, poput visoke temperature, mogle dovesti do epileptičnog napada i amnezije. Selena, prema stanju trake kojom su joj bile vezane ruke, nije pružala otpor, jer nema znakova torzije na trakama.

Smatram da ona nije bila pri svijesti u trenutku smrti, a ako nije bila pri svijesti, nije bilo ni patnje. A da bi ubojstvo bilo podmuklo, za to bi trebalo iskoristiti nečije povjerenje. Baš tužiteljica je u svom govoru rekla da je Selena došla u grad u kojem nikoga nije poznavala. I sama kaže da je na Marjanu bila zaskočena. Selenin brat isto kaže da nisu nikoga poznavali i da su na vidilicu išli sami. Ni s kim u Splitu nisu uspostavili odnos povjerenja pa da bi se o tome moglo govoriti. Ako bi sud i osudio Edija, onda se radi o običnom, a ne o ubojstvu na osobito okrutan i podmukao način - rekao je odvjetnik Gorjanc. Sudac Vladimir Živaljić će danas u 13 sati objaviti nepravomoćnu presudu.

Vladimir Urukalo

Oni su osuđeni na 40 godina

•• ROBERTO RUBIĆ – Prije 15-ak dana u Osijeku, ovaj 45-godišnji Vinkovčanin nepravomoćno je osuđen zbog ubojstva osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića u siječnju ove godine. Ubio ga je u njegovu uredu, izmasakriravši ga nožem zadavši mu 105 ubodnih i reznih rana po cijelome tijelu

. •• DRAGAN PARAVINJA – U listopadu prošle godine na Županijskom sudu u Šibeniku osuđen za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić

. •• DRAGAN JUNG – Tridesetogodišnjak iz Labina osuđen u svibnju prošle godine na 13 godina zbog surovog ubojstva Marije Knapić u svibnju 2001. godine, a kako je već bio osuđen na 30 godina zbog ubojstva studenta Ante Vukelića u Zagrebu 2005. godine, tako mu je izrečena jedinstvena kazna od 40 godina.

•• MARSEL BUDIMIR – Osuđen jer je 12. veljače 2003. godine, nakon pljačke poslovnice Varaždinske banke u Nedelišću, rafalom iz automatske puške ubio prometnog policajca Željka Murka (34).

•• DRAŽEN DORČEC – Maksimalno kažnjen zbog toga jer je 14. listopada 2006. godine ušao u poslovnicu Fine u Đurđevcu i tamo ustrijelio zaštitara Miroslava Benšića i umirovljenika Ivana Matiševa. Kad je ukrao 321.700 kuna, žrtvama je ponovno pucao u glavu.

•• KAZIMIR DUŽNOVIĆ – U svibnju 2010. osuđen za ubojstvo policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke RBA banke u Sesvetama, te za pet pokušaja ubojstava, razbojstvo, općeopasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi. Dobio je ukupno 64 godine zatvora, a kazna mu je objedinjena.

•• IVAN DVORSKI – Poznat kao Psiho ušao je u “klub 40” i hicima iz pištolja ubio oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). U njihov stan je upao 12. ožujka 2007. radi pljačke. Nakon što je likvidirao ukućane, zapalio je stan koji je ugrozio stanare cijelog nebodera.

•• VLASTIMIR KIHALIĆ – U prosincu 2005. u Petrinji je iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda iz automatskog oružja ubio suprugu Željku (39), koja je podnijela zahtjev za razvodom braka, i njezine dvije prijateljice Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40), koje su je u tome podržavale. Kihalić se poslije objesio remenom od hlača u zatvoru u Lepoglavi.

•• DRAŽEN KOZMAN – Osuđen je za trostruko ubojstvo koje je počinio 11. studenoga 2006. u okučanskom kafiću “AS”. Ušetao je s kalašnjikovom i bombom te ubijao zbog svađe. Kozman je za ubojstvo Dragomira Došlića (48), Mladena Beline (36) i Marka Maroša (46) pojedinačno kažnjen s 14 godina, za teško ranjavanje Davora Mamuze s pet godina, a za ranjavanje još četiri osobe s tri godine zatvora za svaku. Za pokušaj ubojstva policajca osuđen je na deset godina te su kazne objedinjene na maksimalnih 40 godina.

•• PERO LUKIĆ – U ožujku prošle godine dobio je maksimalnu kaznu na koprivničkom sudu zbog teškog ubojstva iz koristoljublja 71-godišnjega umirovljenog šefa prometa u Zagrebačkoj zračnoj luci Hrvoja Filipovića. Lukić i njegova nevjenčana supruga Marica Duvnjak su 31. siječnja 2011. namamili žrtvu u unajmljeni stan u Zagrebu. Omamili su ga tabletama pomiješanima s pićem, a kad je izgubio svijest, iznijeli su ga iz stana i stavili u automobil. Prevezli su ga do šume, gdje su ga polili benzinom i zapalili.

•• MATO ORAŠKIĆ – Bivši policajac pravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora, jer je 22. rujna 1999., tijekom brakorazvodne parnice, s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

•• STJEPAN ROŠKER – Služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva četvero ljudi, među kojima je bila i njegova maloljetna nećakinja. Rošker je 28. veljače 2009. upao s automatskom puškom u obiteljsku kuću u Ulici Ivana Lepušića 170 u Križevcima. Pucao je u bratića Sinišu (43), njegovu 14-godišnju kćer i svoju nećakinju Jasminu te Sinišinu majku Đurđicu (63). Mladić druge Sinišine kćeri, Tihomir Matoić (19), koji se zatekao u kući, preminuo je u bolnici od ozljeda. Razlog masakra je bila nesuglasica oko podjele zemlje.




[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Edi Mišić u trenutku izricanja presude / FOTO: Ante Čizmić / CROPIX/ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda za zločin NA MARJANU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-25 12:47:00 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-25 16:05:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-25 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 29684 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/07\/25\/edii\/presuda_misic4-250713.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/07\/25\/edii\/presuda_misic4-250713.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/07\/25\/edii\/presuda_misic3-250713.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/07\/25\/edii\/presuda_misic1-250713.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/07\/25\/edii\/presuda_misic2-250713.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/07\/25\/edii\/m.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x496"},{"size0":"422x629"},{"size0":"800x497"},{"size0":"800x489"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38205083 Threads: 4 Questions: 7086172988 Slow queries: 3297711 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608051762 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/ediju-misicu-15-godina-za-ubojstvo-meksikanke-selene-nakon-presude-u-suzama-brat-ubijene-i-sestra-ubojice-207526 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/ediju-misicu-15-godina-za-ubojstvo-meksikanke-selene-nakon-presude-u-suzama-brat-ubijene-i-sestra-ubojice-207526?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197807 [name] => edimišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => edimisic [link] => /tag/edimisic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Edi Mišić u trenutku izricanja presude / FOTO: Ante Čizmić / CROPIX/ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda za zločin NA MARJANU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ediju Mišiću 15 godina za ubojstvo Meksikanke Selene; Nakon presude u suzama brat ubijene i sestra ubojice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-16-03-22-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/25/edii/presuda_misic4-250713.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/25/edii/presuda_misic4-250713.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/07/25/edii/presuda_misic4-250713.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/07/25/edii/presuda_misic3-250713.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/07/25/edii/presuda_misic1-250713.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/07/25/edii/presuda_misic2-250713.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/07/25/edii/m.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Edi Mišić osuđen je na 15 godina zatvora za ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park šumi Marjan.

Izrečena je maksimalna kazna predviđena za 'obično' ubojstvo, s tim da je ono okvalificirano kao krajnje podmuklo.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić u svom je obrazloženju naveo kako tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je počinjeno posebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali ni da je Meksikanka u vrijeme zločina bila pri svijesti kao ni da je patila.

"Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovi papilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještvom su njegovi tragovi pronađeni na rukavicama u ruksaku te na Seleninoj haljini. Već iz tih dokaza je bilo jasno kako je Mišić imao veze s tim ubojstvom", rekao je sudac Živaljić, dodavši da nije utvrđeno jesu li Selena i Edi prije ubojstva komunicirali.

Mišić je presudu dočekao bez vidljivijih emocija, stalno gledajući ispred sebe.

U publici u suzama su bili i brat ubijene, kao i Edijeva sestra.

Nisu željeli komentirati presudu, već je samo Mišićev otac Branko odmahnuo rukom.

Počasni meksički konzul Marin Bosotina kazao je kako se Manuel nalazi u teškom stanju, te da će mu trebati liječnička pomoć.

Tužiteljica Stipišić najavila je žalbu po dobijanju presude, ustrajući da se radi o teškom ubojstvu.

I Mišićev odvjetnik najavio je žalbu s obzirom na to da je tražio oslobađajuću presudu.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića Mišiću je ujedno produljilo istražni zatvor u kojem je od listopada prošle godine.

Objava presude počela je u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu.

U sudnici su bili Edijev otac Branko, majka i jedna od sestara. Ulazeći u sudnicu u pratnji dvoijice čuvara Edi Mišić se okrenuo prema njima i klimnuo im glavom.

Tužiteljstvo je tražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Mišića, dok njegova obrana smatrala da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu.


Završe riječi

Kao što se moglo i očekivati, zamjenica ŽDO-a Julijana Stipišić jučer je, iznoseći završnu riječ tužiteljstva na suđenju Ediju Mišiću (29) za osobito okrutno i podmuklo ubojstvo državljanke Meksika Selene Graciano Macedo na Marjanu prošlog ljeta, zatražila od sudskog vijeća da mu izrekne najveću moguću predviđenu kaznu od 40 godina zatvora. Stipišić je u svom 45-minutnom govoru detaljno izložila za što je optužnicom teretila Mišića, a nabrojila je i koji sve dokazi govore u prilog tome da je on ovo ubojstvo počinio na način za koji ga se tereti.

- Nakon što je Selenu zaskočio i vezao joj usta i ruke, odnio ju je na južni dio padine Marjana i nožem u dva zamaha gotovo joj je otkinuo glavu. Pokopao ju je u već za to pripremljeno mjesto, ugurao u prirodnu udubinu kraj zida, prekrio je granjem, borovim iglicama, humusom, ali i s dva kamena od kojih je jedan težak oko 40 kilograma, te se nakon toga udaljio, sakrio ruksak jer je, kao i predmeti koji su bili u njemu, bio umrljan krvlju žrtve. Pravo je okrivljenika da se brani šutnjom, no unatoč tome što negira djelo, iz svih izvedenih dokaza proizlazi da je upravo on to napravio - kazala je Stipišić, navodeći koji su to sve dokazi, od pronađenih Mišićevih otisaka na ljepljivoj traci do njegova DNK koji je nađen na odjeći pokojne djevojke.

- Selena je nađena zakopana u prirodnom okolišu i pažljivo skrivena, što i ne čudi budući da je okrivljeni ekološki tehničar po struci. Nitko osim Mišića ne može znati potpuno točno što se na Marjanu uistinu dogodilo, no dokazi nam ukazuju na mogući scenarij. Obično se kaže da svako ubojstvo mora imati motiv, no to možda nije ni toliko bitno u ovom slučaju, bitno je da smo nakon višemjesečnog rada otkrili počinitelja. Osobno mislim da je motiv ipak bio seksualne prirode, no to nikad nećemo sa sigurnošću znati, kao ni to što ga je nagnalo da otkine glavu jednoj mladoj djevojci. Selena je pretrpjela veliki strah jer možete zamisliti što je osjećala kad je onako zavezanih ruku i usta vidjela lice svog ubojice koji joj prilazi s velikim kuhinjskim nožem.

Nakon tog ubojstva, okrivljenik nije osjetio ni grižnju savjesti, ni kajanje, on je dalje nastavio normalno živjeti, a trebao je samo reći: “Da, ja sam ubio Selenu!” No, nije to priznao jer je hladna osoba, osoba koja nema prijatelja, djevojku, koja ne govori o tome što se dogodilo i očito je da ne želi ni s kim uspostaviti kontakt. On je imao namjeru počiniti ovako teško ubojstvo, a žrtva je bila fizički znatno slabija od njega. On treba biti pravedno i pravično osuđen i tražim najstrožu kaznu od 40 godina - kazala je tužiteljica Stipišić. U trenutku dok je govorila o tome kako je Mišić za vrijeme cijelog suđenja bio nekomunikativan i da je samo zurio u pod, on je, sjedeći između dva pravosudna policajca, naglo podigao glavu i netremice fiksirao tužiteljicu pogledom koju minutu. Nakon toga je opet pognuo glavu i zabuljio se u pod. Emanuel Macedo, brat pokojne Selene, kratko je kazao da se pridružuje stavu tužiteljstva.

– Moja je sestra umrla na vrlo okrutan način i očekujem najstrožu kaznu - kazao je.

Isto tako očekivano, Mišićev branitelj po službenoj dužnosti Frane Gorjanc zatražio je od suda da njegova klijenta oslobodi, a ako ipak sud procijeni da je kriv, onda smatra da je primjerena kazna 15 godina, i to za “obično” ubojstvo.

Dijagnoze i ‘okidači’

- Odnos branitelja i okrivljenika je odnos koji od odvjetnika, bez obzira je li riječ o odvjetniku postavljenom po službenoj dužnosti ili izborom, zahtijeva prihvaćanje obrane okrivljenika. Mišić od početka tvrdi da nema veze s ovim kaznenim djelom. Moram podsjetiti na sve njegove dijagnoze, koje su uz okidače, poput visoke temperature, mogle dovesti do epileptičnog napada i amnezije. Selena, prema stanju trake kojom su joj bile vezane ruke, nije pružala otpor, jer nema znakova torzije na trakama.

Smatram da ona nije bila pri svijesti u trenutku smrti, a ako nije bila pri svijesti, nije bilo ni patnje. A da bi ubojstvo bilo podmuklo, za to bi trebalo iskoristiti nečije povjerenje. Baš tužiteljica je u svom govoru rekla da je Selena došla u grad u kojem nikoga nije poznavala. I sama kaže da je na Marjanu bila zaskočena. Selenin brat isto kaže da nisu nikoga poznavali i da su na vidilicu išli sami. Ni s kim u Splitu nisu uspostavili odnos povjerenja pa da bi se o tome moglo govoriti. Ako bi sud i osudio Edija, onda se radi o običnom, a ne o ubojstvu na osobito okrutan i podmukao način - rekao je odvjetnik Gorjanc. Sudac Vladimir Živaljić će danas u 13 sati objaviti nepravomoćnu presudu.

Vladimir Urukalo

Oni su osuđeni na 40 godina

•• ROBERTO RUBIĆ – Prije 15-ak dana u Osijeku, ovaj 45-godišnji Vinkovčanin nepravomoćno je osuđen zbog ubojstva osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića u siječnju ove godine. Ubio ga je u njegovu uredu, izmasakriravši ga nožem zadavši mu 105 ubodnih i reznih rana po cijelome tijelu

. •• DRAGAN PARAVINJA – U listopadu prošle godine na Županijskom sudu u Šibeniku osuđen za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić

. •• DRAGAN JUNG – Tridesetogodišnjak iz Labina osuđen u svibnju prošle godine na 13 godina zbog surovog ubojstva Marije Knapić u svibnju 2001. godine, a kako je već bio osuđen na 30 godina zbog ubojstva studenta Ante Vukelića u Zagrebu 2005. godine, tako mu je izrečena jedinstvena kazna od 40 godina.

•• MARSEL BUDIMIR – Osuđen jer je 12. veljače 2003. godine, nakon pljačke poslovnice Varaždinske banke u Nedelišću, rafalom iz automatske puške ubio prometnog policajca Željka Murka (34).

•• DRAŽEN DORČEC – Maksimalno kažnjen zbog toga jer je 14. listopada 2006. godine ušao u poslovnicu Fine u Đurđevcu i tamo ustrijelio zaštitara Miroslava Benšića i umirovljenika Ivana Matiševa. Kad je ukrao 321.700 kuna, žrtvama je ponovno pucao u glavu.

•• KAZIMIR DUŽNOVIĆ – U svibnju 2010. osuđen za ubojstvo policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke RBA banke u Sesvetama, te za pet pokušaja ubojstava, razbojstvo, općeopasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi. Dobio je ukupno 64 godine zatvora, a kazna mu je objedinjena.

•• IVAN DVORSKI – Poznat kao Psiho ušao je u “klub 40” i hicima iz pištolja ubio oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). U njihov stan je upao 12. ožujka 2007. radi pljačke. Nakon što je likvidirao ukućane, zapalio je stan koji je ugrozio stanare cijelog nebodera.

•• VLASTIMIR KIHALIĆ – U prosincu 2005. u Petrinji je iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda iz automatskog oružja ubio suprugu Željku (39), koja je podnijela zahtjev za razvodom braka, i njezine dvije prijateljice Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40), koje su je u tome podržavale. Kihalić se poslije objesio remenom od hlača u zatvoru u Lepoglavi.

•• DRAŽEN KOZMAN – Osuđen je za trostruko ubojstvo koje je počinio 11. studenoga 2006. u okučanskom kafiću “AS”. Ušetao je s kalašnjikovom i bombom te ubijao zbog svađe. Kozman je za ubojstvo Dragomira Došlića (48), Mladena Beline (36) i Marka Maroša (46) pojedinačno kažnjen s 14 godina, za teško ranjavanje Davora Mamuze s pet godina, a za ranjavanje još četiri osobe s tri godine zatvora za svaku. Za pokušaj ubojstva policajca osuđen je na deset godina te su kazne objedinjene na maksimalnih 40 godina.

•• PERO LUKIĆ – U ožujku prošle godine dobio je maksimalnu kaznu na koprivničkom sudu zbog teškog ubojstva iz koristoljublja 71-godišnjega umirovljenog šefa prometa u Zagrebačkoj zračnoj luci Hrvoja Filipovića. Lukić i njegova nevjenčana supruga Marica Duvnjak su 31. siječnja 2011. namamili žrtvu u unajmljeni stan u Zagrebu. Omamili su ga tabletama pomiješanima s pićem, a kad je izgubio svijest, iznijeli su ga iz stana i stavili u automobil. Prevezli su ga do šume, gdje su ga polili benzinom i zapalili.

•• MATO ORAŠKIĆ – Bivši policajac pravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora, jer je 22. rujna 1999., tijekom brakorazvodne parnice, s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

•• STJEPAN ROŠKER – Služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva četvero ljudi, među kojima je bila i njegova maloljetna nećakinja. Rošker je 28. veljače 2009. upao s automatskom puškom u obiteljsku kuću u Ulici Ivana Lepušića 170 u Križevcima. Pucao je u bratića Sinišu (43), njegovu 14-godišnju kćer i svoju nećakinju Jasminu te Sinišinu majku Đurđicu (63). Mladić druge Sinišine kćeri, Tihomir Matoić (19), koji se zatekao u kući, preminuo je u bolnici od ozljeda. Razlog masakra je bila nesuglasica oko podjele zemlje.




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/ediju-misicu-15-godina-za-ubojstvo-meksikanke-selene-nakon-presude-u-suzama-brat-ubijene-i-sestra-ubojice-207526 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad72aa42f628540fec042a01da662a7b3aa65243 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ediju+Mi%C5%A1i%C4%87u+15+godina+za+ubojstvo+Meksikanke+Selene%3B+Nakon+presude+u+suzama+brat+ubijene+i+sestra+ubojice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fediju-misicu-15-godina-za-ubojstvo-meksikanke-selene-nakon-presude-u-suzama-brat-ubijene-i-sestra-ubojice-207526 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fediju-misicu-15-godina-za-ubojstvo-meksikanke-selene-nakon-presude-u-suzama-brat-ubijene-i-sestra-ubojice-207526 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Edi Mišić u trenutku izricanja presude / FOTO: Ante Čizmić / CROPIX/ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda za zločin NA MARJANU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikapresuda za zločin NA MARJANU

Ediju Mišiću 15 godina za ubojstvo Meksikanke Selene; Nakon presude u suzama brat ubijene i sestra ubojice

Piše PSD.
25. srpnja 2013. - 15:05
Edi Mišić osuđen je na 15 godina zatvora za ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park šumi Marjan.

Izrečena je maksimalna kazna predviđena za 'obično' ubojstvo, s tim da je ono okvalificirano kao krajnje podmuklo.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić u svom je obrazloženjunaveo kako tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je počinjenoposebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali ni da je Meksikanka u vrijemezločina bila pri svijesti kao ni da je patila.

"Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovipapilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještvom su njegovi tragovipronađeni na rukavicama u ruksaku te na Seleninoj haljini. Već iz tihdokaza je bilo jasno kako je Mišić imao veze s tim ubojstvom", rekao j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:03