stdClass Object ( [id] => 200714 [title] => Edi Mišić: Nisam kriv; Edijev otac: U svakom čovjeku se može probuditi đavao; Suđenje se nastavlja u lipnju [alias] => edi-misic-nisam-kriv-edijev-otac-u-svakom-covjeku-se-moze-probuditi-davao-sudenje-se-nastavlja-u-lipnju [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Edi Mišić izjavio je pred sudom da nije kriv za ubojstvo Selene Graciano Macedo. Njegov otac ustvrdio je da mu je sina javnost unaprijed osudila te da je on njemu nakon što je pronađen dres Milana rekao da nije ubio Meksikanku. Tužiteljstvo je, međutim, sigurno da su prikupljeni dokazi koji će u nastavku suđenja dokazati Mišićevu krivnju: na tijelu žrtve pronađena je njegova DNK, a na Marjan u su nađeni i njegov ruksak s kuhinjskim nožem, sendvičima i Seleninim fotoaparatima. Obrana je, pak, najavila da će u nastavku suđenja iznijeti dokaze koji će ukazati na moguću kontaminaciju dokaza.

Sud je prihvatio prijedlog obrane da se provede dodatno neurološko vještačenje nad okrivljenikom kako bi se utvrdilo jesu li ranije pronađene ciste na Mišićevom mozgu mogle utjecati na njegovu sposobnost rasuđivanja.

Suđenje se nastavlja sredinom lipnja.


RANIJE

U 8,19 sati Emmanuel Macedo, njegova majka i prijatelj iz Meksika koji je i prošlo ljeto bio s njim u Splitu, u pratnji Marina Bosotine, počasnog konzula Meksika u Hrvatskoj, ušli su u zgradu Županijskog suda u Splitu gdje je 9 sati počelo suđenje Ediju Mišiću, optuženom da je na Marjanu 22. kolovoza prošle godine ubio Selenu Graciano Macedo.

Emmanuel i pratnja nisu davali izjave.

Tijekom svjedočenja brat ubijene nije mogao suzdržati suze.

Kako je ispričao, tog kobnog dana planirali su otići brodom do nekog od obližnjih otoka, ali im je netko rekao kako će izgubiti puno vremena. Prije odlaska na Marjan, ručali su u jednom od restorana.

- Tek idući dan, kada su policajci našli japanku, shvatio sam da se nešto grozno dogodilo. Tada sam se rasplakao – kazao je brat ubijene Meksikanke.

Također je rekao da je s majkom jučer obišao mjesto ubojstva na Marjanu.

- To nas je jako pogodilo, ne možemo prihvtiti da Selene više nema – kazao je plačući Emmanuel.

Nakon brata ubijene svjedočio je otac optuženoga, umirovljeni pripadnik HV-a Branko Mišić.

- Kada je objavljena slika dresa Milana, upitao sam sina ima li on išta s tim, na što mi je odgovorio "Što ti pada na pamet?". Edi je veliki ljubitelj Milana i kod kuće ima dvadesetak dresova tog kluba, pa nisam mogao prepoznati radi li se baš o njegovom dresu te sam ga pitao još jednom i on mi je odgovorio "Zar bi sjedio ovako kod kuće da imam nešto s tim?". Djecu sam odgojio tako da im ne moram tri puta postavljati pitanja - kazao je otac dodavši kako je on veliki vjernik i kako svakodnevno čita Bibliju. 

Mišić je pred sudom kazao i da u razdoblju nakon što je 31-godišnjakinja nađena mrtva nije primijetio ništa neobično u ponašanju svog sina kao ni ozljede na njegovom tijelu, poput ogrebotina ili modrica. Dodao je da je za njega trenutak kada je Edi rekao da mu je svejedno tko će ga braniti bio znak da on nema ništa s ubojstvom.

 - Okolina je osudila, no, zbog vjere nisam teško doživio to. U svakom čovjeku se može probuditi đavao koji mu pomrači um i natjera ga da učini ovako nešto - rekao je Edijev otac .

Potom je svjedočio Edijev brat Marko, koji je s optuženikom dijelio sobu do 2009., kada se oženio i odselio iz obiteljskog stana. Na pitanje Seleninog brata je li na Ediju primijetio promjenu u ponašanju nakon što je Meksikanka ubijena, Marko je odgovorio da se u vrijeme prije ubojstva na Marjanu nije imao puno prilike družiti s bratom.

Antonio Radan, prijatelj obitelji Mišić potvrdio je da je Edi bio povučen i da je volio sport. Kazao je da nema saznanja o Edijevim vezama s djevojkama, ali je dodao da ga to nije ni zanimalo. Izjavio je da je optuženika uvijek smatrao zdravom osobom.

Mišić, koji je u sudnicu doveden u lanacima na rukama i nogama, ali su mu lisice skinute kada je počela glavna rasprava, bio je posve smiren i stalno je gledao ispred sebe, ne osvrćući se na rodbinu ubijene i publiku. Pred sudom je ponovio ono što je izrekao tijekom istražnog postupka-  da nije kriv za ubojstvo Selene Graciano Macedo.

Dosta vremena držao je oči poluzatvorenima, a u jednom trenutku sudac kao da ga je prenuo pitanjem ima li pitanja za brata ubijene. Trebalo mu je  nekoliko trenutaka da shvati da sudac njega pita. Odgovorio je negativno.

Osim brata i oca, nitko od njegove obitelji nije u sudnici.



VLADO URUKALO / PSD
FOTO: DUJE KLARIĆ I JADRAN BABIĆ / CROPIX




NAJAVA

Emmanuel Macedo, brat zvjerski ubijene Selene Graciano Macedo, koja je 22. kolovoza prošle godine mučki ubijena na Marjanu, sa svojom je majkom je u ponedjeljak navečer doputovao u Split.

Želio je biti nazočan suđenju osumnjičenom ubojici svoje sestre Ediju Mišiću, koje počinje u srijedu u 9 sati u Splitu, u velikoj dvorani splitske Palače pravde. Slučaj vodi sudac Vladimir Živaljić.

Tako je i učinio ono što je najavio krajem prošlog ljeta, u ekskluzivnom interviewu danom Slobodnoj Dalmaciji.

- Želim doći na suđenje ubojici, ako ga nađu, da pokušam shvatiti zbog čega je učinio nedjelo koje je cijelu našu obitelj zavilo u crno, tada nam je kazao Emmanuel.

Kako se iscrpno izvještavalo u hrvatskim medijima Emmanuel i Selena su došli u Hrvatsku i Split na proputovanju Europom. Nedugo nakon što su odsjeli u jednom splitskom hostelu – kobnog dana su otišli na Marjan, kako bi uživali u pogledu na naš grad.

Tamo su se razdvojili, Emmanel se vratio u hostel, a Selene se sama zaputila u šetnju. Željela je fotoaparatom zabilježiti ljepotu. Dogovorili su se naći na mjestu na kojem su se i razdvojili, no Selene se nije pojavila u zakazano vrijeme.

Emmanuel se vratio nakon toga u hostel, vjerujući kako mu se sestra mimo dogovora sama vratila da prenočišta. Kada je šokiran vidio da je nema, pozvao je u pomoć splitsku policiju.

U slijedećih je nekoliko dana, nakon opsežne i nezapamćene potrage – policija je sa HGSS-om pročešljala Marjan od vrha do dna. Beživotno tijelo mlade meksikanke pronađeno je uz makadamski puteljak, skriveno granjem, nedaleko Telegrina, gdje je posljednji put sirota djevojka i viđena.

Pronalaskom tijela obistinile su se najcrnije slutnje kako samog brata ubijene, tako i hrvatske javnosti. Splitska se policija podigla na noge, angažirali su sve raspoložive snage i krenuli su u potragu za ubojicom, kakvog grad pod Marjanom ne pamti.

Tih 40-ak dana stotinjak je sumnjivih osoba dovođeno na razgovor u policiju, pa su se «plavci» hvatali za svaku slamku koja ih je, nadali su se, mogla dovesti do ubojice. Kao jedan od putokaza bio je i dres AC Milan, koji je pronađen nedaleko tijela.

Mnoge su se verzije događaja pojavljivale u javnosti, a klupko se odmotalo trećeg dana listopada kada je uhićen Edi Mišić. Osumnjičenog je anonimno prijavljen splitskoj policiji, osoba koja je pozvala pomoć sjetila se upravo dresa.

Naravno, vijest o pronalasku ubojice Emmanuel je dočekao u Meksiku, gdje se vratio nakon prepoznavanja sestrinog tijela na Odjelu za sudsku medicinu KBC Split. Vratio se sam, ožalošćenoj majci u Mexico City, tamo je i organiziran pokop Selene Graciano.

Nakon gotovo osam mjeseci vratio se Emmanuel u Split, sa majkom, kako bi nazočio i suočio se sa ubojicom svoje sestre.

Ivica Marković

Kronologija

21. kolovoz 2012. - Selene Margarit Graciano Macedo i njen brat, Emanuel Graciano Macedo, stigli su autobusom iz Dubrovnika u Split, i odsjeli u jednom od gradskih hostela. U Hrvatsku su stigli nakon što su proputovali Europom, a iz Splita su trebali produžiti za Zagreb pa Montpelier.
22. kolovoz 2012. - Selena Emanuel Graciano Macedo odlučili su, umjesto izleta na neki od obližnjih otoka, dan provesti u Splitu. Razgledavanje grada završili su na Marjanu. Kod prve vidilice se oko 16 i 30 sati rastaju, Emanuel se vraća u hostel a Selena nastavlja šetnju Marjanom radi fotografiranja. U dogovoreno se vrijeme ne pojavljuje, Emanuel u večernjim satima alarmira policiju i počinje potraga u kojoj sudjeluju policija i pripadnici HGSS-a
23. kolovoz 2012. - na šumskom putu pronađeni su šešir i sandala koji su pripadali nesretnoj djevojci
25. kolovoz 2012. - na Marjanu je pronađeno mrtvo tijelo Selene Graciano Macedo, a u blizini ruksak koji je ubojica pokušao sakriti u suhozidu s njegovim osobnim stvarima, kao i krvavim nožem kojim je počinjeno ubojstvo.
2.listopada 2012. - splitska policija je, nakon opsežne potrage, privela Edija Mišića kao osumnjičenog za ubojstvo Selene Graciano Macedo. Tijekom 40 dana, koliko je trajala potraga, privedeni su na obradu u policiju deseci osoba koji su se kretali Marjanom, i svima su izuzeti otisci prstiju radi usporedbe s otiscima ubojice. Na koncu je policiju na trag ubojici navela dojava iz njegovog susjedstva. Ključni trag koji je doveo do uhićenja bio je dres Nogometnog kluba Milan kojeg je ubojica ostavio na mjestu zločina, a čiju je fotografiju policija objavila putem medija
9.studenog 2012. - Edi Mišić upućen je na psihijatrijsko vještačenje u Vrapče. Nakon dva tjedna, vještačenjem je utvrđeno da je u vrijeme ubojstva bio ubrojiv, ali i da na mozgu ima dvije ciste. Po mišljenju liječnika, ciste nisu utjecale na njegovu ubrojivost, te da on ima poremećaj osobnosti, odnosno da je narcisoidni psihopat
1.veljače 2013. - Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Edija Mišić zbog teškog ubojstva, na okrutan i posebno podmukao način, Selene Graciano Macedo. Traže da ga se osudi na 40 godina zatvora.
7. ožujka 2013. - optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu
8.ožujka 2013. - počelo suđenje Ediju Mišiću za ubojstvo Selene Graciano Macedo

M. Kavain
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sudski epilog ubojstva na marjanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-07 20:41:00 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-08 21:44:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-08 15:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39064 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/05\/08\/AAA\/sudenje_misic5-080513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/macedo_emmanuel7-80513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/macedo_emmanuel1-80513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/macedo_emmanuel2-80513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/macedo_emmanuel3-80513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/macedo_emmanuel4-80513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/sudenje_misic5-080513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/sudenje_misic1-080513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/sudenje_misic2-080513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/sudenje_misic3-080513.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/08\/meks\/sudenje_misic4-080513.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x346"},{"size0":"596x550"},{"size0":"662x550"},{"size0":"700x531"},{"size0":"342x550"},{"size0":"375x550"},{"size0":"700x346"},{"size0":"700x432"},{"size0":"426x550"},{"size0":"388x550"},{"size0":"700x403"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7599258 Threads: 3 Questions: 1615496561 Slow queries: 4795986 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110896532 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/edi-misic-nisam-kriv-edijev-otac-u-svakom-covjeku-se-moze-probuditi-davao-sudenje-se-nastavlja-u-lipnju-200714 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/edi-misic-nisam-kriv-edijev-otac-u-svakom-covjeku-se-moze-probuditi-davao-sudenje-se-nastavlja-u-lipnju-200714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197807 [name] => edimišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => edimisic [link] => /tag/edimisic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sudski epilog ubojstva na marjanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Edi Mišić: Nisam kriv; Edijev otac: U svakom čovjeku se može probuditi đavao; Suđenje se nastavlja u lipnju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-06-44-55-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/08/AAA/sudenje_misic5-080513.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/08/AAA/sudenje_misic5-080513.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/macedo_emmanuel7-80513.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/macedo_emmanuel1-80513.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/macedo_emmanuel2-80513.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/macedo_emmanuel3-80513.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/macedo_emmanuel4-80513.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/sudenje_misic5-080513.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/sudenje_misic1-080513.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/sudenje_misic2-080513.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/sudenje_misic3-080513.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/08/meks/sudenje_misic4-080513.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Edi Mišić izjavio je pred sudom da nije kriv za ubojstvo Selene Graciano Macedo. Njegov otac ustvrdio je da mu je sina javnost unaprijed osudila te da je on njemu nakon što je pronađen dres Milana rekao da nije ubio Meksikanku. Tužiteljstvo je, međutim, sigurno da su prikupljeni dokazi koji će u nastavku suđenja dokazati Mišićevu krivnju: na tijelu žrtve pronađena je njegova DNK, a na Marjan u su nađeni i njegov ruksak s kuhinjskim nožem, sendvičima i Seleninim fotoaparatima. Obrana je, pak, najavila da će u nastavku suđenja iznijeti dokaze koji će ukazati na moguću kontaminaciju dokaza.

Sud je prihvatio prijedlog obrane da se provede dodatno neurološko vještačenje nad okrivljenikom kako bi se utvrdilo jesu li ranije pronađene ciste na Mišićevom mozgu mogle utjecati na njegovu sposobnost rasuđivanja.

Suđenje se nastavlja sredinom lipnja.


RANIJE

U 8,19 sati Emmanuel Macedo, njegova majka i prijatelj iz Meksika koji je i prošlo ljeto bio s njim u Splitu, u pratnji Marina Bosotine, počasnog konzula Meksika u Hrvatskoj, ušli su u zgradu Županijskog suda u Splitu gdje je 9 sati počelo suđenje Ediju Mišiću, optuženom da je na Marjanu 22. kolovoza prošle godine ubio Selenu Graciano Macedo.

Emmanuel i pratnja nisu davali izjave.

Tijekom svjedočenja brat ubijene nije mogao suzdržati suze.

Kako je ispričao, tog kobnog dana planirali su otići brodom do nekog od obližnjih otoka, ali im je netko rekao kako će izgubiti puno vremena. Prije odlaska na Marjan, ručali su u jednom od restorana.

- Tek idući dan, kada su policajci našli japanku, shvatio sam da se nešto grozno dogodilo. Tada sam se rasplakao – kazao je brat ubijene Meksikanke.

Također je rekao da je s majkom jučer obišao mjesto ubojstva na Marjanu.

- To nas je jako pogodilo, ne možemo prihvtiti da Selene više nema – kazao je plačući Emmanuel.

Nakon brata ubijene svjedočio je otac optuženoga, umirovljeni pripadnik HV-a Branko Mišić.

- Kada je objavljena slika dresa Milana, upitao sam sina ima li on išta s tim, na što mi je odgovorio "Što ti pada na pamet?". Edi je veliki ljubitelj Milana i kod kuće ima dvadesetak dresova tog kluba, pa nisam mogao prepoznati radi li se baš o njegovom dresu te sam ga pitao još jednom i on mi je odgovorio "Zar bi sjedio ovako kod kuće da imam nešto s tim?". Djecu sam odgojio tako da im ne moram tri puta postavljati pitanja - kazao je otac dodavši kako je on veliki vjernik i kako svakodnevno čita Bibliju. 

Mišić je pred sudom kazao i da u razdoblju nakon što je 31-godišnjakinja nađena mrtva nije primijetio ništa neobično u ponašanju svog sina kao ni ozljede na njegovom tijelu, poput ogrebotina ili modrica. Dodao je da je za njega trenutak kada je Edi rekao da mu je svejedno tko će ga braniti bio znak da on nema ništa s ubojstvom.

 - Okolina je osudila, no, zbog vjere nisam teško doživio to. U svakom čovjeku se može probuditi đavao koji mu pomrači um i natjera ga da učini ovako nešto - rekao je Edijev otac .

Potom je svjedočio Edijev brat Marko, koji je s optuženikom dijelio sobu do 2009., kada se oženio i odselio iz obiteljskog stana. Na pitanje Seleninog brata je li na Ediju primijetio promjenu u ponašanju nakon što je Meksikanka ubijena, Marko je odgovorio da se u vrijeme prije ubojstva na Marjanu nije imao puno prilike družiti s bratom.

Antonio Radan, prijatelj obitelji Mišić potvrdio je da je Edi bio povučen i da je volio sport. Kazao je da nema saznanja o Edijevim vezama s djevojkama, ali je dodao da ga to nije ni zanimalo. Izjavio je da je optuženika uvijek smatrao zdravom osobom.

Mišić, koji je u sudnicu doveden u lanacima na rukama i nogama, ali su mu lisice skinute kada je počela glavna rasprava, bio je posve smiren i stalno je gledao ispred sebe, ne osvrćući se na rodbinu ubijene i publiku. Pred sudom je ponovio ono što je izrekao tijekom istražnog postupka-  da nije kriv za ubojstvo Selene Graciano Macedo.

Dosta vremena držao je oči poluzatvorenima, a u jednom trenutku sudac kao da ga je prenuo pitanjem ima li pitanja za brata ubijene. Trebalo mu je  nekoliko trenutaka da shvati da sudac njega pita. Odgovorio je negativno.

Osim brata i oca, nitko od njegove obitelji nije u sudnici.



VLADO URUKALO / PSD
FOTO: DUJE KLARIĆ I JADRAN BABIĆ / CROPIX




NAJAVA

Emmanuel Macedo, brat zvjerski ubijene Selene Graciano Macedo, koja je 22. kolovoza prošle godine mučki ubijena na Marjanu, sa svojom je majkom je u ponedjeljak navečer doputovao u Split.

Želio je biti nazočan suđenju osumnjičenom ubojici svoje sestre Ediju Mišiću, koje počinje u srijedu u 9 sati u Splitu, u velikoj dvorani splitske Palače pravde. Slučaj vodi sudac Vladimir Živaljić.

Tako je i učinio ono što je najavio krajem prošlog ljeta, u ekskluzivnom interviewu danom Slobodnoj Dalmaciji.

- Želim doći na suđenje ubojici, ako ga nađu, da pokušam shvatiti zbog čega je učinio nedjelo koje je cijelu našu obitelj zavilo u crno, tada nam je kazao Emmanuel.

Kako se iscrpno izvještavalo u hrvatskim medijima Emmanuel i Selena su došli u Hrvatsku i Split na proputovanju Europom. Nedugo nakon što su odsjeli u jednom splitskom hostelu – kobnog dana su otišli na Marjan, kako bi uživali u pogledu na naš grad.

Tamo su se razdvojili, Emmanel se vratio u hostel, a Selene se sama zaputila u šetnju. Željela je fotoaparatom zabilježiti ljepotu. Dogovorili su se naći na mjestu na kojem su se i razdvojili, no Selene se nije pojavila u zakazano vrijeme.

Emmanuel se vratio nakon toga u hostel, vjerujući kako mu se sestra mimo dogovora sama vratila da prenočišta. Kada je šokiran vidio da je nema, pozvao je u pomoć splitsku policiju.

U slijedećih je nekoliko dana, nakon opsežne i nezapamćene potrage – policija je sa HGSS-om pročešljala Marjan od vrha do dna. Beživotno tijelo mlade meksikanke pronađeno je uz makadamski puteljak, skriveno granjem, nedaleko Telegrina, gdje je posljednji put sirota djevojka i viđena.

Pronalaskom tijela obistinile su se najcrnije slutnje kako samog brata ubijene, tako i hrvatske javnosti. Splitska se policija podigla na noge, angažirali su sve raspoložive snage i krenuli su u potragu za ubojicom, kakvog grad pod Marjanom ne pamti.

Tih 40-ak dana stotinjak je sumnjivih osoba dovođeno na razgovor u policiju, pa su se «plavci» hvatali za svaku slamku koja ih je, nadali su se, mogla dovesti do ubojice. Kao jedan od putokaza bio je i dres AC Milan, koji je pronađen nedaleko tijela.

Mnoge su se verzije događaja pojavljivale u javnosti, a klupko se odmotalo trećeg dana listopada kada je uhićen Edi Mišić. Osumnjičenog je anonimno prijavljen splitskoj policiji, osoba koja je pozvala pomoć sjetila se upravo dresa.

Naravno, vijest o pronalasku ubojice Emmanuel je dočekao u Meksiku, gdje se vratio nakon prepoznavanja sestrinog tijela na Odjelu za sudsku medicinu KBC Split. Vratio se sam, ožalošćenoj majci u Mexico City, tamo je i organiziran pokop Selene Graciano.

Nakon gotovo osam mjeseci vratio se Emmanuel u Split, sa majkom, kako bi nazočio i suočio se sa ubojicom svoje sestre.

Ivica Marković

Kronologija

21. kolovoz 2012. - Selene Margarit Graciano Macedo i njen brat, Emanuel Graciano Macedo, stigli su autobusom iz Dubrovnika u Split, i odsjeli u jednom od gradskih hostela. U Hrvatsku su stigli nakon što su proputovali Europom, a iz Splita su trebali produžiti za Zagreb pa Montpelier.
22. kolovoz 2012. - Selena Emanuel Graciano Macedo odlučili su, umjesto izleta na neki od obližnjih otoka, dan provesti u Splitu. Razgledavanje grada završili su na Marjanu. Kod prve vidilice se oko 16 i 30 sati rastaju, Emanuel se vraća u hostel a Selena nastavlja šetnju Marjanom radi fotografiranja. U dogovoreno se vrijeme ne pojavljuje, Emanuel u večernjim satima alarmira policiju i počinje potraga u kojoj sudjeluju policija i pripadnici HGSS-a
23. kolovoz 2012. - na šumskom putu pronađeni su šešir i sandala koji su pripadali nesretnoj djevojci
25. kolovoz 2012. - na Marjanu je pronađeno mrtvo tijelo Selene Graciano Macedo, a u blizini ruksak koji je ubojica pokušao sakriti u suhozidu s njegovim osobnim stvarima, kao i krvavim nožem kojim je počinjeno ubojstvo.
2.listopada 2012. - splitska policija je, nakon opsežne potrage, privela Edija Mišića kao osumnjičenog za ubojstvo Selene Graciano Macedo. Tijekom 40 dana, koliko je trajala potraga, privedeni su na obradu u policiju deseci osoba koji su se kretali Marjanom, i svima su izuzeti otisci prstiju radi usporedbe s otiscima ubojice. Na koncu je policiju na trag ubojici navela dojava iz njegovog susjedstva. Ključni trag koji je doveo do uhićenja bio je dres Nogometnog kluba Milan kojeg je ubojica ostavio na mjestu zločina, a čiju je fotografiju policija objavila putem medija
9.studenog 2012. - Edi Mišić upućen je na psihijatrijsko vještačenje u Vrapče. Nakon dva tjedna, vještačenjem je utvrđeno da je u vrijeme ubojstva bio ubrojiv, ali i da na mozgu ima dvije ciste. Po mišljenju liječnika, ciste nisu utjecale na njegovu ubrojivost, te da on ima poremećaj osobnosti, odnosno da je narcisoidni psihopat
1.veljače 2013. - Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Edija Mišić zbog teškog ubojstva, na okrutan i posebno podmukao način, Selene Graciano Macedo. Traže da ga se osudi na 40 godina zatvora.
7. ožujka 2013. - optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu
8.ožujka 2013. - počelo suđenje Ediju Mišiću za ubojstvo Selene Graciano Macedo

M. Kavain
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/edi-misic-nisam-kriv-edijev-otac-u-svakom-covjeku-se-moze-probuditi-davao-sudenje-se-nastavlja-u-lipnju-200714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da8fca607683ce42e027b4cb3a0ade8414a11bd8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Edi+Mi%C5%A1i%C4%87%3A+Nisam+kriv%3B+Edijev+otac%3A+U+svakom+%C4%8Dovjeku+se+mo%C5%BEe+probuditi+%C4%91avao%3B+Su%C4%91enje+se+nastavlja+u+lipnju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fedi-misic-nisam-kriv-edijev-otac-u-svakom-covjeku-se-moze-probuditi-davao-sudenje-se-nastavlja-u-lipnju-200714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fedi-misic-nisam-kriv-edijev-otac-u-svakom-covjeku-se-moze-probuditi-davao-sudenje-se-nastavlja-u-lipnju-200714 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sudski epilog ubojstva na marjanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikasudski epilog ubojstva na marjanu

Edi Mišić: Nisam kriv; Edijev otac: U svakom čovjeku se može probuditi đavao; Suđenje se nastavlja u lipnju

Piše PSD.
8. svibnja 2013. - 17:51
NAJNOVIJE

Edi Mišić izjavio je pred sudom da nije kriv za ubojstvo Selene Graciano Macedo. Njegov otac ustvrdio je da mu je sina javnost unaprijed osudila te da je on njemu nakon što je pronađen dres Milana rekao da nije ubio Meksikanku. Tužiteljstvo je, međutim, sigurno da su prikupljeni dokazi koji će u nastavku suđenja dokazati Mišićevu krivnju: na tijelu žrtve pronađena je njegova DNK, a na Marjan u su nađeni i njegov ruksak s kuhinjskim nožem, sendvičima i Seleninim fotoaparatima. Obrana je, pak, najavila da će u nastavku suđenja iznijeti dokaze koji će ukazati na moguću kontaminaciju dokaza.

Sud je prihvatio prijedlog obrane da se provede dodatno neurološko vještačenje nad okrivljenikom kako bi se utvrdilo jesu li ranije pronađene ciste na Mišićevom mozgu mogle ut...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:44