stdClass Object ( [id] => 211627 [title] => Dražen Slavica oslobođen optužbi: Žao mi je što se istina nije doznala; Sudac: Postupio je adekvatno; Frane Lučić: Nisam iznenađen [alias] => drazen-slavica-osloboden-optuzbi-zao-mi-je-sto-se-istina-nije-doznala-sudac-postupio-je-adekvatno-frane-lucic-nisam-iznenaden [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Šest godina nakon najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, bivši šibensko-kninski zapovjednik Dražen Slavica u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen optužbi za smrt 12 njegovih kolega na Kornatu. Držeći kako nije odgovoran za strašnu tragediju, Sudsko vijeće na čelu sa sucem Borisom Babićem oslobodilo je Slavicu optužbe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

- Tužan sam jer se nije doznala istina, a moji kolege vatrogasci su stradali - rekao je Slavica nakon izlaska iz zgrade suda gdje mu je na presudi čestitala i nekolicina građana. Gotovo tri godine trajalo je na Županijskom sudu u Zadru rasvjetljavanje uzroka i okolnosti strašne nesreće iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu. Nakon dugotrajnih i iscrpljujućih ročišta, te čak 164 saslušana svjedoka i vještaka, Sudsko vijeće je utvrdilo da krivnja leži u cijelom sustavu koji nije bio spreman za spašavanje.

- Vijeće drži da je optuženik djelovao adekvatno, promptno i u skladu s informacijama koje je dobio. Da li je bilo propusta, da li se nešto moglo drugačije poduzeti u konkretnim situacijama, treba biti predmet posebne analize svih sustava koji su uključeni kako u sprečavanje nastanka tragedije tako i u pravcu umanjenja istih ako do njih dođe - kazao je sudac Babić obrazlažući presudu Draženu Slavici kojem je podršku u sudnici pružilo 15 vatrogasnih zapovjednika na čelu sa Goranom Frankovićem, predsjednikom Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Mladenom Magdićem, predsjednikom Sindikata vatrogasaca Hrvatske.

- Od saznavanja za prave razmjere tragedije do sastavljanja pismene zapovijedi koja je upućena u helikoptersku bazu zračnih snaga u Divuljama prošlo je sedam minuta - kazao je Babić opovrgavajući o redom stavke koje su mu se stavljale na teret. Pojasnio je da su odluku o regrutaciji vatrogasaca upućenih u akciju gašenja obavili isključivo zapovjednici DVD društava Tisno, Vodice i Zablaće iz ljudstva koje su trenutno imali na raspolaganju, u što su bila uključena dva maloljetnika i jedan ročnik.

Dodao je i da vatrogasci nisu desantirali na Kornat već su doslovno transportirani i sigurno iskrcani. Odluka o preusmjeravanju kanadera, u ravnopravnoj situaciji dvaju velikih požara, u situaciji kada na Kornatu nema dojave o ugrozi ljudskih života, ne može se staviti optuženiku na teret.

- Preusmjeravanje kanadera obavljeno je po nalogu optuženika, ali po zahtjevu zapovjednika na terenu- kazao je Babić na izricanju presude Slavici koju su u nešto manjem broju nego inače pratili roditelji poginulih vatrogasaca. Ogorčeni presudom kazali su kako su i očekivali da će cijeli slučaj Kornat ovako završiti.

- Pretpostavljali smo da će ovako završiti. U ovoj našoj državi se može uvijek ravnati po onoj: „kadija te tuži kadija ti sudi“. Kako smo mogli očekivati da Slavica bude osuđen kada ga brani Čedo Prodanović kojeg plaća država - kazao je Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana. Dinko Stančić, otac poginulog maloljetnog Marka dodao je kako je očito da su se obratili krivoj instituciji.

- Ja sam znao da će ovako završiti, a mislim da je u ovome svoju ulogu odigrala i politika. Prestrašno - kazao je Stančić. Ništa manje razočaran nije bio ni zastupnik optužbe Zvonko Ivić koji je najavivši žalbu kazao kako i dalje smatra da je Slavica jedini kriv za tragediju na Kornatu.

- Po dokazima iznesenim na glavnoj raspravi i po utvrđenom činjeničnom stanju i dalje smatram kako je optuženik počinio kazneno djelo upravo onako kako mu se optuženicom tereti - kazao je Zvonko Ivić.

S obzirom na brojne špekulacije u javnosti o uzrocima požara koji su doveli do tragičnog događaja, na sudu je jučer također rečeno kako u spisu ne postoji trag kako je iniciran požar na Kornatu, već samo da je vatra započela svoj tragični pohod negdje u blizini upravne zgrade Nacionalnog parka Kornati u uvali Vrulje.

- Tko ili što je izazvalo tu vatru nije bio zadatak ovog Sudskog vijeća iako su tijekom istrage i dokaznog postupka provedeni brojni dokazi kako bi se rasvijetlilo na koji način su i na kojem mjestu stradali vatrogasci. Isključeno je da su vatrogasci stradali od kerozina što su pokazala brojna vještačenja. Tragovi na okolišu nisu ukazivali na oštećenja koja bi poticala od eksplozije, niti su na tijelima uočene eksplozivne rane, naglasio je sudac Babić

- Tijekom dokaznog postupka vijeće nije otkrilo ništa što bi se prikrivalo odnosno zataškalo u ovom slučaju, kazao je naglasivši kako u konačnici ni jedini o preživjeli svjedok Frane Lučić u svojim iskazima niti u jednom trenutku nije ukazivao na postojanje eksplozije u trenutku stradavanja vatrogasaca.


Frane Lučić: Nisam iznenađen

Vijest o presudi Draženu Slavici prema kojoj on nije kriv za stradavanje 12-orice vatrogasaca u kornatskoj tragediji Franu Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca, zatekla je kod kuće u Tisnom.

Odluku zadarskog Županijskog suda tek je kratko komentirao te je i ovaj put ponovio kako on jedino želi doznati istina o onomu što se na Kornatu dogodilo 30. kolovoza 2007. godine.

- Čuja san da Slavica nije kriv i moram reći da takva presuda za mene nije iznenađenje. Ne mogu ništa detaljnije govoriti, jer još nema obrazloženja presude. Ako su i odlučili da ga puste meni je to zapravo svejedno. Ponavljam ono što sam već govorio, ja sam za to da se utvrdi istina i to je jedino važno – kazao je Frane Lučić.

BOŽANA SVILIČIĆ, M. L.
Foto: Jure Mišković / CROPIX

Godine 2009. bio obustavljen kazneni postupak

Živote je u kornatskoj tragediji izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika. Na otoku Kornatu na mjestu su 30. kolovoza 2007. poginuli Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33) i Ivica Crvelin (52). Od ozljeda su u danima nakon tragedije preminuli Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24) i Marinko Knežević (52).

Suđenje Draženu Slavici počelo je u studenom 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru nakon što je Vrhovni sud usvojio prijedlog Državnog odvjetništva RH za prenošenjem mjesne nadležnosti. DORH je zatražio prenošenje mjesne nadležnosti navodeći kako je većina sudaca šibenskog Županijskog suda već radila na tom predmetu, te kako je odluka istog suda koje je obustavilo postupak protiv Slavice, vrlo negativno odjeknula u javnosti jer su se kod lokalnog stanovništva pojavile sumnje u objektivnost postupanja.

Naime, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku 2009.godine obustavilo je kazneni postupak protiv Slavice prihvativši njegov prigovor na optužnicu Županijskog državnog odvjetništva, no Vrhovni sud je, međutim, kasnije odbio tu odluku i odredio nastavak kaznenog postupka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPRAVOMOĆNA PRESUDA za tragediju na Kornatu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-09 14:05:47 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-10 08:29:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-09 14:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18564 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/09\/09\/AAA\/presuda_slavica11-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica21-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica2-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica4-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica5-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica10-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica11-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica13-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica14-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica15-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica16-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica17-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica18-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica19-090913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/09\/AAA\/SLAVE\/presuda_slavica20-090913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x535"},{"size0":"800x530"},{"size0":"800x516"},{"size0":"800x520"},{"size0":"800x520"},{"size0":"800x516"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x528"},{"size0":"800x527"},{"size0":"800x528"},{"size0":"800x536"},{"size0":"800x521"},{"size0":"800x517"},{"size0":"800x503"},{"size0":"800x535"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38417865 Threads: 3 Questions: 7098930964 Slow queries: 3300762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608374146 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/drazen-slavica-osloboden-optuzbi-zao-mi-je-sto-se-istina-nije-doznala-sudac-postupio-je-adekvatno-frane-lucic-nisam-iznenaden-211627 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/drazen-slavica-osloboden-optuzbi-zao-mi-je-sto-se-istina-nije-doznala-sudac-postupio-je-adekvatno-frane-lucic-nisam-iznenaden-211627?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 301781 [name] => draženslavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenslavica [link] => /tag/drazenslavica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 221309 [name] => kornatskatragedija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kornatskatragedija [link] => /tag/kornatskatragedija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPRAVOMOĆNA PRESUDA za tragediju na Kornatu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dražen Slavica oslobođen optužbi: Žao mi je što se istina nije doznala; Sudac: Postupio je adekvatno; Frane Lučić: Nisam iznenađen [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-03-09-44-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/09/AAA/presuda_slavica11-090913.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/09/AAA/presuda_slavica11-090913.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica21-090913.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica2-090913.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica4-090913.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica5-090913.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica10-090913.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica11-090913.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica13-090913.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica14-090913.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica15-090913.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica16-090913.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica17-090913.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica18-090913.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica19-090913.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/09/AAA/SLAVE/presuda_slavica20-090913.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Šest godina nakon najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, bivši šibensko-kninski zapovjednik Dražen Slavica u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen optužbi za smrt 12 njegovih kolega na Kornatu. Držeći kako nije odgovoran za strašnu tragediju, Sudsko vijeće na čelu sa sucem Borisom Babićem oslobodilo je Slavicu optužbe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

- Tužan sam jer se nije doznala istina, a moji kolege vatrogasci su stradali - rekao je Slavica nakon izlaska iz zgrade suda gdje mu je na presudi čestitala i nekolicina građana. Gotovo tri godine trajalo je na Županijskom sudu u Zadru rasvjetljavanje uzroka i okolnosti strašne nesreće iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu. Nakon dugotrajnih i iscrpljujućih ročišta, te čak 164 saslušana svjedoka i vještaka, Sudsko vijeće je utvrdilo da krivnja leži u cijelom sustavu koji nije bio spreman za spašavanje.

- Vijeće drži da je optuženik djelovao adekvatno, promptno i u skladu s informacijama koje je dobio. Da li je bilo propusta, da li se nešto moglo drugačije poduzeti u konkretnim situacijama, treba biti predmet posebne analize svih sustava koji su uključeni kako u sprečavanje nastanka tragedije tako i u pravcu umanjenja istih ako do njih dođe - kazao je sudac Babić obrazlažući presudu Draženu Slavici kojem je podršku u sudnici pružilo 15 vatrogasnih zapovjednika na čelu sa Goranom Frankovićem, predsjednikom Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Mladenom Magdićem, predsjednikom Sindikata vatrogasaca Hrvatske.

- Od saznavanja za prave razmjere tragedije do sastavljanja pismene zapovijedi koja je upućena u helikoptersku bazu zračnih snaga u Divuljama prošlo je sedam minuta - kazao je Babić opovrgavajući o redom stavke koje su mu se stavljale na teret. Pojasnio je da su odluku o regrutaciji vatrogasaca upućenih u akciju gašenja obavili isključivo zapovjednici DVD društava Tisno, Vodice i Zablaće iz ljudstva koje su trenutno imali na raspolaganju, u što su bila uključena dva maloljetnika i jedan ročnik.

Dodao je i da vatrogasci nisu desantirali na Kornat već su doslovno transportirani i sigurno iskrcani. Odluka o preusmjeravanju kanadera, u ravnopravnoj situaciji dvaju velikih požara, u situaciji kada na Kornatu nema dojave o ugrozi ljudskih života, ne može se staviti optuženiku na teret.

- Preusmjeravanje kanadera obavljeno je po nalogu optuženika, ali po zahtjevu zapovjednika na terenu- kazao je Babić na izricanju presude Slavici koju su u nešto manjem broju nego inače pratili roditelji poginulih vatrogasaca. Ogorčeni presudom kazali su kako su i očekivali da će cijeli slučaj Kornat ovako završiti.

- Pretpostavljali smo da će ovako završiti. U ovoj našoj državi se može uvijek ravnati po onoj: „kadija te tuži kadija ti sudi“. Kako smo mogli očekivati da Slavica bude osuđen kada ga brani Čedo Prodanović kojeg plaća država - kazao je Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana. Dinko Stančić, otac poginulog maloljetnog Marka dodao je kako je očito da su se obratili krivoj instituciji.

- Ja sam znao da će ovako završiti, a mislim da je u ovome svoju ulogu odigrala i politika. Prestrašno - kazao je Stančić. Ništa manje razočaran nije bio ni zastupnik optužbe Zvonko Ivić koji je najavivši žalbu kazao kako i dalje smatra da je Slavica jedini kriv za tragediju na Kornatu.

- Po dokazima iznesenim na glavnoj raspravi i po utvrđenom činjeničnom stanju i dalje smatram kako je optuženik počinio kazneno djelo upravo onako kako mu se optuženicom tereti - kazao je Zvonko Ivić.

S obzirom na brojne špekulacije u javnosti o uzrocima požara koji su doveli do tragičnog događaja, na sudu je jučer također rečeno kako u spisu ne postoji trag kako je iniciran požar na Kornatu, već samo da je vatra započela svoj tragični pohod negdje u blizini upravne zgrade Nacionalnog parka Kornati u uvali Vrulje.

- Tko ili što je izazvalo tu vatru nije bio zadatak ovog Sudskog vijeća iako su tijekom istrage i dokaznog postupka provedeni brojni dokazi kako bi se rasvijetlilo na koji način su i na kojem mjestu stradali vatrogasci. Isključeno je da su vatrogasci stradali od kerozina što su pokazala brojna vještačenja. Tragovi na okolišu nisu ukazivali na oštećenja koja bi poticala od eksplozije, niti su na tijelima uočene eksplozivne rane, naglasio je sudac Babić

- Tijekom dokaznog postupka vijeće nije otkrilo ništa što bi se prikrivalo odnosno zataškalo u ovom slučaju, kazao je naglasivši kako u konačnici ni jedini o preživjeli svjedok Frane Lučić u svojim iskazima niti u jednom trenutku nije ukazivao na postojanje eksplozije u trenutku stradavanja vatrogasaca.


Frane Lučić: Nisam iznenađen

Vijest o presudi Draženu Slavici prema kojoj on nije kriv za stradavanje 12-orice vatrogasaca u kornatskoj tragediji Franu Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca, zatekla je kod kuće u Tisnom.

Odluku zadarskog Županijskog suda tek je kratko komentirao te je i ovaj put ponovio kako on jedino želi doznati istina o onomu što se na Kornatu dogodilo 30. kolovoza 2007. godine.

- Čuja san da Slavica nije kriv i moram reći da takva presuda za mene nije iznenađenje. Ne mogu ništa detaljnije govoriti, jer još nema obrazloženja presude. Ako su i odlučili da ga puste meni je to zapravo svejedno. Ponavljam ono što sam već govorio, ja sam za to da se utvrdi istina i to je jedino važno – kazao je Frane Lučić.

BOŽANA SVILIČIĆ, M. L.
Foto: Jure Mišković / CROPIX

Godine 2009. bio obustavljen kazneni postupak

Živote je u kornatskoj tragediji izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika. Na otoku Kornatu na mjestu su 30. kolovoza 2007. poginuli Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33) i Ivica Crvelin (52). Od ozljeda su u danima nakon tragedije preminuli Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24) i Marinko Knežević (52).

Suđenje Draženu Slavici počelo je u studenom 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru nakon što je Vrhovni sud usvojio prijedlog Državnog odvjetništva RH za prenošenjem mjesne nadležnosti. DORH je zatražio prenošenje mjesne nadležnosti navodeći kako je većina sudaca šibenskog Županijskog suda već radila na tom predmetu, te kako je odluka istog suda koje je obustavilo postupak protiv Slavice, vrlo negativno odjeknula u javnosti jer su se kod lokalnog stanovništva pojavile sumnje u objektivnost postupanja.

Naime, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku 2009.godine obustavilo je kazneni postupak protiv Slavice prihvativši njegov prigovor na optužnicu Županijskog državnog odvjetništva, no Vrhovni sud je, međutim, kasnije odbio tu odluku i odredio nastavak kaznenog postupka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/drazen-slavica-osloboden-optuzbi-zao-mi-je-sto-se-istina-nije-doznala-sudac-postupio-je-adekvatno-frane-lucic-nisam-iznenaden-211627 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=79d97c5f3a0c9f56ad14e7d4c44fc6fb509d83a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dra%C5%BEen+Slavica+oslobo%C4%91en+optu%C5%BEbi%3A+%C5%BDao+mi+je+%C5%A1to+se+istina+nije+doznala%3B+Sudac%3A+Postupio+je+adekvatno%3B+Frane+Lu%C4%8Di%C4%87%3A+Nisam+iznena%C4%91en&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdrazen-slavica-osloboden-optuzbi-zao-mi-je-sto-se-istina-nije-doznala-sudac-postupio-je-adekvatno-frane-lucic-nisam-iznenaden-211627 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdrazen-slavica-osloboden-optuzbi-zao-mi-je-sto-se-istina-nije-doznala-sudac-postupio-je-adekvatno-frane-lucic-nisam-iznenaden-211627 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPRAVOMOĆNA PRESUDA za tragediju na Kornatu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA za tragediju na Kornatu

Dražen Slavica oslobođen optužbi: Žao mi je što se istina nije doznala; Sudac: Postupio je adekvatno; Frane Lučić: Nisam iznenađen

Piše PSD.
9. rujna 2013. - 16:04
Šest godina nakon najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, bivši šibensko-kninski zapovjednik Dražen Slavica u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen optužbi za smrt 12 njegovih kolega na Kornatu. Držeći kako nije odgovoran za strašnu tragediju, Sudsko vijeće na čelu sa sucem Borisom Babićem oslobodilo je Slavicu optužbe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

- Tužan sam jer se nije doznala istina, a moji kolege vatrogasci su stradali - rekao je Slavica nakon izlaska iz zgrade suda gdje mu je na presudi čestitala i nekolicina građana. Gotovo tri godine trajalo je na Županijskom sudu u Zadru rasvjetljavanje uzroka i okolnosti strašne nesreće iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu. Nakon dugotrajnih i iscrpljujućih ročišta, te čak 164 s...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:09