StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (14)

Američki ubojica ušao je u povijest kao prvi zločinac pogubljen na ovaj način: ‘Zadržavao je dah koliko god je mogao‘

Piše Petar Čikeš
28. travnja 2024. - 22:35

Charles Sennett, američki pastor iz Alabame jednog se dana odlučio riješiti svoje supruge na monstruozan način. Unajmio je, preko svog pouzdanika Billa Williamsa, ubojice koje su 1988. godine počinile okrutno ubojstvo njegove supruge Elisabeth. Dvojica muškaraca koji su nasmrt prebili i izboli Elisabeth Sennett za izvršenje ubojstva dobili su po tisuću dolara. Njihova imena su Kenneth Smith i John Parker.

Nesretnoj Elisabeth na kućna vrata je dvojac pokucao uz dozvolu njenog supruga. Nakon što je, zbog povjerenja u svog supružnika pustila dvojicu muškaraca u svoj dom, počinila je posljednju grešku u svom životu. Parker i Smith su štapovima i cijevima prebili Elisabeth i potom joj zadali osam uboda nožem. Unatoč silini napada kojeg je pretrpjela, Elisabeth je preminula tek u ambulantnom vozilu na putu prema bolnici, u koju je upućena nakon što je pronađena na podu u svojoj kući.

Tjedan dana nakon Elizabethina ubojstva, Charles Sennett se ubio kada je saznao da je osumnjičen za ubojstvo. Sennettov pouzdanik Billy Williams, koji organizirao ubojstvo, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja i umro je u zatvoru u studenom 2020. godine. Kenneth Smith i John Parker su osuđeni na smrt. Parker je pogubljen smrtonosnom injekcijom u lipnju 2010. godine. 

image

Kenneth Smith

Handout/Afp

Kenneth Smith je pak ušao u povijest kao prvi Amerikanac nad kojim je smrtna kazna izvršena novom eksperimentalnom metodom, dušikovim hipoksinom. Smithu su u postupku egzekucije na lice stavili nepropusnu maske preko koje je udisao čisti dušik.

- Čini se da je Smith zadržavao dah koliko god je dugo mogao - rekao je povjerenik za zatvorski sustav Alabame John Hamm.

- Noćas je Alabama natjerala čovječanstvo da učini korak unatrag - izjavio je Smith pred izvršenje smrtne kazne, neposredno prije no što je pušten dušik. Poručio je da odlazi s ljubavlju, mirom i svjetlom. Za posljednji obrok je poželio odrezak i jaja. Njegova supruga i ostala rodbina nazočili su smaknuću, ali i sinovi ubijene Elisabeth Parker.

U studenom 2022. godine Smith je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, ali je pogubljenje odgođeno nakon što tim za pogubljenje nije uspio spojiti intravenozne linije sa Smithom u vremenu koje je bilo na raspolaganju prije isteka smrtne presude koju je izdao Vrhovni sud Alabame.

Kao dio nagodbe između države i Smitha, država se složila da neće nastaviti sa Smithovim pogubljenjem smrtonosnom injekcijom (zadana primarna metoda pogubljenja u Alabami) i umjesto toga koristiti novu metodu pogubljenja, dušikovu hipoksiju. Nakon što je izgubio posljednju žalbu na Vrhovnom sudu SAD-a, Smith je naposljetku pogubljen dušikovom hipoksijom 25. siječnja 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:38