StoryEditorOCM
BiznisFINANCIJSKA SLOBODA

Želite krenuti s investiranjem, a ne znate kako? Ovo je savršena aplikacija za početnike, bez skrivenih naknada i penala

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
14. prosinca 2023. - 00:00

Naradili ste se za sezonu, zaradili svoj novac, dosta vam je nekretnina, ali ne želite da vaš novac zbog inflacije s godinama gubi vrijednost? Kamo s njim? Razmišljate o ulaganju, ali kako krenuti i u što uložiti?

Ne brinite, pomoći će vam aplikacija Genius by InterCapital. Ovo je savršeno rješenje bilo da ste potpuni početnik ili iskusni investitor. Ulaganje je moguće i s izrazito malim iznosima, a isplate su uvijek dostupne bez ikakve obveze oročenja i naknada. Vaše ulaganje bit će u potpunosti prilagođeno vama, a plan ulaganja uvijek možete besplatno mijenjati po želji. 

Genius je prva hrvatska digitalna platforma za štednju i ulaganje, to je robo advisor aplikacija za automatsko ulaganje u investicijske fondove. Algoritam je razvijen na temelju rada Harryja Markowitza, koji je za tu „Modernu teoriju portfelja“ dobio Nobelovu nagradu. 

image
/Intercapital Asset Management D.o.o.

Pitate se u čemu je kvaka, koja je tu korist za InterCapital? Kvake nema, a korist je zadovoljan klijent koji će dobiti uslugu koja je u skladu s njegovim iskustvom, ciljevima i rizikom koji je spreman prihvatiti za svoje ulaganje. To je njihov način za stvaranje dugotrajnog povjerenja kojem teže.

InterCapital Asset Management najveće je hrvatsko neovisno društvo za upravljanje imovinom, koje na tržištu djeluje već 20 godina. Za svoje fondove i stručno upravljanje dobilo je brojne domaće i međunarodne nagrade. Središte firme je u Masarykovoj 1 u Zagrebu i ako ste kad u blizini, znajte da je svatko tko ih želi upoznati i posjetiti dobrodošao na kavu.

KORACI DO FINANCIJSKE SLOBODE

Za početak trebate preuzeti mobilnu aplikaciju Genius. Zatim slijedi registracija koja podrazumijeva i procjenu investitora. Na osnovu vaših želja, ograničenja i financijskih mogućnosti odredit će se vaša tolerancija na rizik na skali od 1 do 10. Na osnovu procijenjene tolerancije na rizik, aplikacija će za vas kreirati odlično diverzificiran portfelj, koji se sastoji od najboljih globalnih ETF-ova i fondova kojima upravlja InterCapital Asset Management.

Fondovi su svih razina rizika i svih vrsta, a Genius ne ulaže u kriptovalute niti nudi opciju samostalnog kupovanja dionica. Također, u idućoj verziji aplikacije svim korisnicima postat će dostupni i ostali svjetski ETF-ovi. 

image
/Intercapital Asset Management D.o.o.

Korisnici Geniusa mogu istovremeno ulagati u više portfelja, odnosno ciljeva. U prijevodu, možete paralelno ulagati na 5 godina za novi automobil s uplatama 50 eura mjesečno i jednom razinom rizika, kao i na 20 godina za mirovinu s uplatama 30 eura mjesečno, uz neku drugu razinu rizika. Broj portfelja je neograničen, a svi se redovito rebalansiraju i optimiziraju.

Iako vam za korištenje aplikacije nije nužno nikakvo stručno znanje o ulaganju, Genius tim vam nudi besplatne edukacije kako biste razumjeli barem osnove i donosili odluke temeljene na informacijama, a ne strahu od tržišta. Sve što želite znati o investiranju možete saznati putem njihove besplatne online edukacije Genius Caffe, koja se održava svakoga četvrtka.

PRIMJER INVESTICIJE

Usluga se aktivira početnom uplatom u iznosu od 70 eura, koje je ujedno i jedina obavezna. Ostale uplate nisu obavezne, možete ih uplaćivati kad god i u kolikom god iznosu želite. Kako bi vam dodatno olakšali tu je i mogućnost trajnog naloga, odnosno automatskih višekratnih malih uplata na mjesečnoj bazi. 

Na vama je samo da uplaćujete periodički, onoliko koliko želite i možete, a sve ostalo odradit će aplikacija i stručni tim InterCapitala koji je nadzire i upravlja fondovima. 

Kako bi vam ilustrirali očekivani godišnji prinos portfelja navest ćemo vam što mogu očekivati korisnici različitih tolerancija na rizik. Većina korisnika preferira niži i umjereni rizik. Očekivani godišnji prinos za portfelj nižeg rizika (2/10) je trenutno 3,91 % neto, dok za umjereni rizik (6/10) on iznosi 5,21 % neto*. 

BEZ NAKNADE, NEMA „PENALA“

Ako si želite isplatiti novac, to možete napraviti kada god poželite bilo da se radi samo o dijelu iznosa ili cijelom iznosu odjednom. Za isplatu je potrebno otprilike 1-2 radna dana, a naknada nema!

Za Genius korisnike ukinute su sve naknade poput izlazne, ulazne, transakcijske, brokerske, skrbničke, naknade za upravljanje portfeljem. Trošak ulaganja putem Geniusa je trošak fondova u koje se ulaže, a za korisnike Genius on je dodatno smanjen za 25 %. Cijeli pregled troška je dostupan prije samog prihvaćanja ugovora.

Da ste početkom 2010. godine na računu ostavili 1000 eura, danas bi njihova kupovna moć bila svega 611 eura. Naradili ste se za novac, vrijeme je da i novac radi za vas.

image
/Intercapital Asset Management D.o.o.

*Ciljani neto prinos - za izračune prinosa uzeli smo u obzir ulaganje uz model Starter, s uloženim iznosom između 70,00 i 35.000,00 EUR, ukoliko sredstva držite u portfelju godinu dana. Predstavljeni scenarij je procjena budućeg prinosa na temelju dokaza iz prošlosti o tome kako se vrijednost ovog ulaganja mijenja i/ili trenutačnih tržišnih uvjeta i nije pouzdan pokazatelj budućih prinosa.

Ono što ćete ostvariti razlikovat će se ovisno o rezultatima tržišta te o tome koliko dugo ćete zadržati ulaganje. Budući prinos podliježe oporezivanju koje ovisi o osobnoj situaciji svakog ulagatelja i koje se može mijenjati u budućnosti te ulaganje može dovesti do financijskog gubitka. S obzirom da ulaganje u investicijske fondove nije obuhvaćeno sustavom zaštite ulagatelja na način da postoji jamstvo za uneseni kapital, ulaganje može dovesti do gubitka uloženog iznosa.

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju pažljivo se informirajte o usluzi i pročitajte ugovornu dokumentaciju dostupnu u aplikaciji. Značajni rizici kojima je portfelj izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je portfelj izložen naveden je u Općim uvjetima u dijelu „Rizici“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:30