stdClass Object ( [id] => 1344427 [title] => U Stocu udario Hrvat na Hrvata. I sve je u ovoj priči, HDZ, Plenković, riba, rijeka, stećci, Unesco, trovanje, ucjene... [alias] => u-stocu-udario-hrvat-na-hrvata-i-sve-je-u-ovoj-prici-hdz-plenkovic-riba-rijeka-stecci-unesco-trovanje-ucjene [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon 15 godina tvornica za preradu ribe i morskih plodova "Žuvela-HB" u Stocu stavila je ključ u bravu.

Potvrdio nam je to njezin vlasnik Josip Žuvela, biznismen s Hvara, koji je s projektom u susjednoj državi imao velike planove i želio pokoriti ne samo tamošnje tržište.

Ispriječili su mu se, međutim, prvo epidemija korone, onda ne baš transparenta gradnja i, konačno, nezadovoljni susjedi iz prigradskih naselja Gorica, Poprati i Krajišina.

Oni su prošlog mjeseca s transparentima u rukama čak izišli pred tvornicu i tražili njezino zatvaranje. Tvrde da od smrada ribljih iznutrica i otpadnih voda što se ispuštaju u rijeku Radimlju više ne mogu živjeti.

- Razlog našeg okupljanja je očigledan i poznat. Tko god ovdje danas stoji, osjeti ovaj smrad. Mi ovo osjetimo već godinama, najmanje pet ili šest godina. U početku smo imali neke usmene razgovore s vlasnicima, usmena obećanja da će se situacija riješiti, da će doći pročišćivači, i nismo reagirali. Mirovali smo sve do prošle godine kada smrad postaje naša svakodnevica, a nama zbog nesnošljiva smrada biva oduzeto osnovno pravo da izlazimo vani, da provodimo vrijeme na otvorenome i sjedimo u svojem dvorištu – potužio se jedan od prosvjednika, Adnan Zele.

I turisti se guše u smradu

Žuvelini pogoni nalaze se nasuprot čuvene nekropole stećaka, možda najpoznatije u cijeloj BiH, koju pohode tisuće turista. I oni se, kažu mještani, guše u smradu i ostaju u čudu kako se sve to tolerira.

- Vlasnica sam etno sela u izgradnji, oko 300 do 400 metara od ovog mjesta. S moje točke gledišta ova je cijela priča jako problematična za uspjeh tog biznisa, a da i ne spominjem koliko je to problematično za Stočane i Stolac. Nevjerojatno neugodan miris svaku se večer širi gore. Ja sam pored Radimlje, ona je 15 metara od nas, puna je..., ne mogu se ni javno izraziti i reći čega. Sve ovo jako utječe na imidž Stočana i cijelu turističku priču – navodi Jelena Bartolović, koja se s obitelji vratila u Stolac i tu planira(la) svoju budućnost.

Na cijelom slučaju država je pokazala koliko je komplicirana i nemoćna. Federalna vodna inspekcija još je lani zabranila upotrebu objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se ispuštaju tehnološke otpadne vode, tvrtki i njezinu vlasniku ispisana je kazna od 5,5 tisuća konvertibilnih maraka, ali je tvornica nastavila raditi jer je vlasnik sve to osporio žalbama i odgodio izvršenje. Pokrenut je oko svega upravni spor, i to na Županijskom/Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali je problem što on danas tek rješava sporove iz 2018. godine. Tom dinamikom ribarnica, kako je zovu susjedi, na dnevni će red doći tek za pet godina, točnije 2028. godine!

---

image

Kristina Spajić - Perić: Imala sam priliku razgovarati s tim "poduzetnikom" koji me pozivao da obiđem tvornicu. Poručila sam da ta crijeva i vode odnese kući i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno

---

- Poslovanje ribarnice Žuvela na području grada Stoca bilo bi nezamislivo u svakoj drugoj normalnoj zemlji, pa i Hrvatskoj. Žuvela je u korito rijeke Radimlje, tik uz nekropolu stećaka, zaštićenu spomeničku baštinu i pod zaštitom UNESCO-a, stavio crijeva za ispust i pušta crne otpadne vode od ribljih iznutrica u nju. O kakvoj se katastrofi radi najbolje govore snimke dronom koje ću vam poslati. Imala sam priliku razgovarati s tim "poduzetnikom" koji me pozivao da obiđem tvornicu. Poručila sam da ta crijeva i vode odnese kući i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno što ovdje kod nas radi. Naišao je, nažalost, na tromu nam domaću administraciju koja mu svojim propustima omogućava da nastavi raditi bez problema ovako traljavo kako radi – kaže nam Kristina Spajić-Perić, inače urednica portala Hercegovina.info, koja i sama živi u blizini.

---

---


I gradonačelnik se buni

Osim otpadnih voda, problematično je i proširenja pogona koje je bez valjanih dozvola Žuvela odradio nabrzaka. I tu ga optužuju da se nije obazirao na rješenja nadležnih institucija.

Na stranu mještana stao je i stolački gradonačelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH). Ono što je interesantno jest da se i sam u jednoj izjavi za novinare potužio na političke pristiske kojima je bio izložen, i to ni manje ni više nego od hrvatskog premijera i predsjednika "bratskog" HDZ-a, Andreja Plenkovića.

---

image

Stjepan Bošković: Ja jedino znam da je smrad nesnošljiv, da ispušta otpadne vode i ugrožava zdravlje ljudi

Vojko Bašić/Cropix
---

- Mi smo bili vrlo aktivni u postupku donošenja rješenja inspekcije i konačni cilj nam je da ovu djelatnost koja nas truje otjeramo iz Stoca, bez obzira što sam i sam bio pod pritiskom od strane i Plenkovića da toleriram sve ovo, jer se radi o investitoru iz Hrvatske. Aktivno smo se uključili s ugroženim mještanima Poprati i Gorice u organizaciji javnog prosvjeda s ciljem ukazivanja na nezakoniti i nedopušteni rad ovog objekta – izjavio je Bošković sredinom listopada, kada su prosvjedi i nezadovoljstvo mještana eruptirali.

S Boškovićem smo razgovarali telefonski u petak i kaže da je dijelom krivo interpretiran, odnosno da se baš i nije radilo o pritisku.

- Istina je da mi jesmo razgovarali na tu temu, ali nije bilo pritiska. Ja svoj stav oko Žuvele nisam promijenio – rekao nam je prvi čovjek grada na Bregavi.

---

image

Ispuštanje otpadnih voda u korito rijeke...

---

Njega Josip Žuvela nimalo ne štedi u svojim izjavama. To smo se i sami imali prilike uvjeriti razgovarajući također telefonski dok je bio u RH.

- To što se meni radi u Stocu je čista politička ucjena jednog HDZ-ova moćnika. Razlog je taj što mu ja nisam želio plaćati proviziju, nalaziti se s njim po restoranima i slično. Pa ja sam u pročišćivače uložio 370 tisuća maraka i ja ne valjam, narašuvam okoliš, a cijeli Stolac bez kanalizacije i leži na crnim jamama. Mobing, čisti mobing provodi na meni. I ovo nije prvi put, već je isto bilo u koroni kada su mi zatvorili tvornicu i kasnije nisu dali potporu kao svima ostalima s objašnjenjem da nisam državljanin BiH. Pa gdje to ima osim tamo?! - pita se prilično uzrujano ovaj Hvaranin.

Potvrdio nam je da je za njega urgirao zemljak i hrvatski premijer Andrej Plenković. Bilo je to za njegova lanjskog posjeta Stocu, kada je, među ostalim, obišao i Radimlju.

---

image

Josip Žuvela: Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira

---

- Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira i čovjek je vjerojatno samo pitao, kao što bi svaki premijer za svog državljanina. Unatoč tome, Bošković je nastavio po svome s čistim ucjenama. Problem je i moja gradnja, iako sam gradio na građevinskom zemljištu koje mi je prodao upravo Grad Stolac – ističe Žuvela.

Njegove optužba prilično su uzrujale Boškovića.

Ako to izađe, tužit ću ga!

- Ako je to izjavio i izađe u novinama, ja ću ga tužiti. Ne može se on ponašati razbojnički, trovati narod, zemlju i zrak, ispuštati smrad i misliti da će proći bez reakcije. Inspektori su rekli svoje, a ja nisam siguran da je on opće uložio novac u pročišćivače koji je dobio iz fondova. Ako ga je ikako mogao oprati, to je sigurno uradio. Ja jedino znam da je smrad nesnošljiv, da ispušta otpadne vode i ugrožava zdravlje ljudi. U odnosu na to njegova nelegalna gradnja je čak i nebitna – uzvraća istom mjerom na optužbe gradonačelnik Bošković.

Tvornica je na svojem vrhuncu imala skoro 120 zaposlenih. U počecima bila je predstavljena kao strateška investicija, svenacionalni interes da se zadrži stanovništvo. Prvi problemi nastali su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kada su i Hercegovci, kao i mnogi drugi s hrvatskom putovnicom, iskoristili mogućnost koja im se počela otvarati na jedinstvenom tržištu rada i počeli su se masovnije iseljavati.

---

image

Fotografija iz pogona sardina

---

Žuvela je doskočio tome i radnice uglavnom nalazio u drugom entitetu, Republici Srpskoj. I to je funkcioniralo neko vrijeme. Istodobno s problemima koji su nastali u BiH, Hvaranin se u RH našao u središtu priče s uvozom jeftine radne snage s istoka i ne baš najboljim uvjetima u koje ih je smještao kod svoje tvornice u Benkovcu.

- Ja sam, da su mi dali, u tvornici u Stocu mogao komotno proizvoditi i prodavati milijun i po konzervi ribe. Imao sam spremne kupce i tržišta za plasman. Ali, to je kupus od države. Pa tamo se samo živi od grantova i ničeg više. Hrvati su kada im treba, isto tako i Bosanci, Hercegovci kada je isplativije – veli Žuvela.

On očekuje da ga zaštiti njegova matična država, Republika Hrvatska. Ako treba, i političkim pritiskom.

---

image

Inspekciji nalaz...

---

- Ja sam državljanin Republike Hrvatske. U njoj, da apsurd bude najveći, uredno plaćam sve poreze i iz tog novca se pomaže one preko granice koji me mobingiraju. Ovdje bi trebala osim politike reagirati i Hrvatska gospodarska komora. Oni imaju svoje predstavništvo u Mostaru. Ali znate kako je to? Smjeste tamo zaslužni kadar, svoje uhljebe, koji ništa ne rade. Svakako, bez pomoći Hrvatske mojih će 5 milijuna eura, koje sam krvavo zaradio i uložio, propasti - tvrdi Žuvela.

Partnera teško da će imati u lokalnoj administraciji, koju se ipak pita najviše.

- Ribarnica, ovako kako je radila, nema šanse da nastavi raditi. Nama je od zarade vlasnika daleko važnije zdravlje naših građana - poručit će mu gradonačelnik Stjepan Bošković.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VONJ FRIŠKINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VONJ FRIŠKINE 2 0 8841 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-02 13:46:13 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-03 18:06:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-03 18:06:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Stocu udario Hrvat na Hrvata. I sve je u ovoj priči, HDZ, Plenković, riba, rijeka, stećci, Unesco, trovanje, ucjene... page_title=U Stocu udario Hrvat na Hrvata. I sve je u ovoj priči, HDZ, Plenković, riba, rijeka, stećci, Unesco, trovanje, ucjene... [metakey] => Stolac, Poduzetnik u Bih, josip žuvela, Tvornica ribe, Rijeka Radimlja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/02\/25706896.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/25665948.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149780.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149779.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149775.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149774.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149773.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149781.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","","","","","","","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Kristina Spaji\u0107 - Peri\u0107: Imala sam priliku razgovarati s tim \u201dpoduzetnikom\u201d koji me pozivao da obi\u0111em tvornicu. Poru\u010dila sam da ta crijeva i vode odnese ku\u0107i i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno<\/p>","

Fotografija iz pogona sardina<\/p>","

Inspekciji nalaz...<\/p>","

\u017duvelin pogon, u desnom gornjem kutu fotografije<\/p>","

Ispu\u0161tanje otpadnih voda u korito rijeke...<\/p>","

Josip \u017duvela: Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovi\u0107a sa svime \u0161to mi se de\u0161ava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira<\/p>","

Stjepan Bo\u0161kovi\u0107: Ja jedino znam da je smrad nesno\u0161ljiv, da ispu\u0161ta otpadne vode i ugro\u017eava zdravlje ljudi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25706896_1920.jpg":"1920x1080","k_25706896_1280.jpg":"1280x1280","k_25706896_1024.jpg":"1024x1024","k_25706896_640.jpg":"640x640","k_25706896_480.jpg":"480x480","k_25706896_340.jpg":"340x340","k_25706896_220.jpg":"220x220","o_25706896_1280.jpg":"1280x853","o_25706896_1024.jpg":"1024x682","o_25706896_640.jpg":"640x426","o_25706896_480.jpg":"480x320","o_25706896_340.jpg":"340x226","o_25706896_220.jpg":"220x146","h_25706896_1280.jpg":"1280x854","h_25706896_1024.jpg":"1024x683","h_25706896_640.jpg":"640x427","h_25706896_480.jpg":"480x320","h_25706896_340.jpg":"340x227","h_25706896_220.jpg":"220x147","pp_25706896_1280.jpg":"1280x1628","pp_25706896_1024.jpg":"1024x1303","pp_25706896_640.jpg":"640x814","pp_25706896_480.jpg":"480x611","pp_25706896_340.jpg":"340x432","pp_25706896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25665948_1920.jpg":"1920x1080","k_25665948_1280.jpg":"1280x1280","k_25665948_1024.jpg":"1024x1024","k_25665948_640.jpg":"640x640","k_25665948_480.jpg":"480x480","k_25665948_340.jpg":"340x340","k_25665948_220.jpg":"220x220","o_25665948_1280.jpg":"1280x852","o_25665948_1024.jpg":"1024x682","o_25665948_640.jpg":"640x426","o_25665948_480.jpg":"480x319","o_25665948_340.jpg":"340x226","o_25665948_220.jpg":"220x146","h_25665948_1280.jpg":"1280x854","h_25665948_1024.jpg":"1024x683","h_25665948_640.jpg":"640x427","h_25665948_480.jpg":"480x320","h_25665948_340.jpg":"340x227","h_25665948_220.jpg":"220x147","pp_25665948_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665948_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665948_640.jpg":"640x814","pp_25665948_480.jpg":"480x611","pp_25665948_340.jpg":"340x432","pp_25665948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2538","hd_26149780_1920.jpg":"1920x1080","k_26149780_1280.jpg":"1280x1280","k_26149780_1024.jpg":"1024x1024","k_26149780_640.jpg":"640x640","k_26149780_480.jpg":"480x480","k_26149780_340.jpg":"340x340","k_26149780_220.jpg":"220x220","o_26149780_1280.jpg":"1280x1692","o_26149780_1024.jpg":"1024x1353","o_26149780_640.jpg":"640x846","o_26149780_480.jpg":"480x634","o_26149780_340.jpg":"340x449","o_26149780_220.jpg":"220x290","h_26149780_1280.jpg":"1280x854","h_26149780_1024.jpg":"1024x683","h_26149780_640.jpg":"640x427","h_26149780_480.jpg":"480x320","h_26149780_340.jpg":"340x227","h_26149780_220.jpg":"220x147","pp_26149780_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149780_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149780_640.jpg":"640x814","pp_26149780_480.jpg":"480x611","pp_26149780_340.jpg":"340x432","pp_26149780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x524","hd_26149779_1920.jpg":"1920x1080","k_26149779_1280.jpg":"1280x1280","k_26149779_1024.jpg":"1024x1024","k_26149779_640.jpg":"640x640","k_26149779_480.jpg":"480x480","k_26149779_340.jpg":"340x340","k_26149779_220.jpg":"220x220","o_26149779_1280.jpg":"1280x655","o_26149779_1024.jpg":"1024x524","o_26149779_640.jpg":"640x327","o_26149779_480.jpg":"480x245","o_26149779_340.jpg":"340x173","o_26149779_220.jpg":"220x112","h_26149779_1280.jpg":"1280x854","h_26149779_1024.jpg":"1024x683","h_26149779_640.jpg":"640x427","h_26149779_480.jpg":"480x320","h_26149779_340.jpg":"340x227","h_26149779_220.jpg":"220x147","pp_26149779_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149779_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149779_640.jpg":"640x814","pp_26149779_480.jpg":"480x611","pp_26149779_340.jpg":"340x432","pp_26149779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x610","hd_26149775_1920.jpg":"1920x1080","k_26149775_1280.jpg":"1280x1280","k_26149775_1024.jpg":"1024x1024","k_26149775_640.jpg":"640x640","k_26149775_480.jpg":"480x480","k_26149775_340.jpg":"340x340","k_26149775_220.jpg":"220x220","o_26149775_1280.jpg":"1280x762","o_26149775_1024.jpg":"1024x610","o_26149775_640.jpg":"640x381","o_26149775_480.jpg":"480x285","o_26149775_340.jpg":"340x202","o_26149775_220.jpg":"220x131","h_26149775_1280.jpg":"1280x854","h_26149775_1024.jpg":"1024x683","h_26149775_640.jpg":"640x427","h_26149775_480.jpg":"480x320","h_26149775_340.jpg":"340x227","h_26149775_220.jpg":"220x147","pp_26149775_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149775_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149775_640.jpg":"640x814","pp_26149775_480.jpg":"480x611","pp_26149775_340.jpg":"340x432","pp_26149775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x631","hd_26149774_1920.jpg":"1920x1080","k_26149774_1280.jpg":"1280x1280","k_26149774_1024.jpg":"1024x1024","k_26149774_640.jpg":"640x640","k_26149774_480.jpg":"480x480","k_26149774_340.jpg":"340x340","k_26149774_220.jpg":"220x220","o_26149774_1280.jpg":"1280x788","o_26149774_1024.jpg":"1024x631","o_26149774_640.jpg":"640x394","o_26149774_480.jpg":"480x295","o_26149774_340.jpg":"340x209","o_26149774_220.jpg":"220x135","h_26149774_1280.jpg":"1280x854","h_26149774_1024.jpg":"1024x683","h_26149774_640.jpg":"640x427","h_26149774_480.jpg":"480x320","h_26149774_340.jpg":"340x227","h_26149774_220.jpg":"220x147","pp_26149774_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149774_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149774_640.jpg":"640x814","pp_26149774_480.jpg":"480x611","pp_26149774_340.jpg":"340x432","pp_26149774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1706","hd_26149773_1920.jpg":"1920x1080","k_26149773_1280.jpg":"1280x1280","k_26149773_1024.jpg":"1024x1024","k_26149773_640.jpg":"640x640","k_26149773_480.jpg":"480x480","k_26149773_340.jpg":"340x340","k_26149773_220.jpg":"220x220","o_26149773_1280.jpg":"1280x1706","o_26149773_1024.jpg":"1024x1364","o_26149773_640.jpg":"640x853","o_26149773_480.jpg":"480x639","o_26149773_340.jpg":"340x453","o_26149773_220.jpg":"220x293","h_26149773_1280.jpg":"1280x854","h_26149773_1024.jpg":"1024x683","h_26149773_640.jpg":"640x427","h_26149773_480.jpg":"480x320","h_26149773_340.jpg":"340x227","h_26149773_220.jpg":"220x147","pp_26149773_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149773_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149773_640.jpg":"640x814","pp_26149773_480.jpg":"480x611","pp_26149773_340.jpg":"340x432","pp_26149773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_26149781_1920.jpg":"1920x1080","k_26149781_1280.jpg":"1280x1280","k_26149781_1024.jpg":"1024x1024","k_26149781_640.jpg":"640x640","k_26149781_480.jpg":"480x480","k_26149781_340.jpg":"340x340","k_26149781_220.jpg":"220x220","o_26149781_1280.jpg":"1280x922","o_26149781_1024.jpg":"1024x737","o_26149781_640.jpg":"640x461","o_26149781_480.jpg":"480x345","o_26149781_340.jpg":"340x244","o_26149781_220.jpg":"220x158","h_26149781_1280.jpg":"1280x854","h_26149781_1024.jpg":"1024x683","h_26149781_640.jpg":"640x427","h_26149781_480.jpg":"480x320","h_26149781_340.jpg":"340x227","h_26149781_220.jpg":"220x147","pp_26149781_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149781_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149781_640.jpg":"640x814","pp_26149781_480.jpg":"480x611","pp_26149781_340.jpg":"340x432","pp_26149781_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4445478 Threads: 3 Questions: 142690459 Slow queries: 60858 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4256133 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/u-stocu-udario-hrvat-na-hrvata-i-sve-je-u-ovoj-prici-hdz-plenkovic-riba-rijeka-stecci-unesco-trovanje-ucjene-1344427 [printLink] => /vijesti/biznis/u-stocu-udario-hrvat-na-hrvata-i-sve-je-u-ovoj-prici-hdz-plenkovic-riba-rijeka-stecci-unesco-trovanje-ucjene-1344427?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 373622 [name] => Stolac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stolac [link] => /tag/stolac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 739134 [name] => Poduzetnik u Bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-03 19:06:41 [main_article_id] => 0 [alias] => poduzetnik-u-bih [link] => /tag/poduzetnik-u-bih ) [2] => stdClass Object ( [id] => 504836 [name] => Josip Žuvela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-zuvela [link] => /tag/josip-zuvela ) [3] => stdClass Object ( [id] => 739135 [name] => Tvornica ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-03 19:06:41 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica-ribe [link] => /tag/tvornica-ribe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 739136 [name] => Rijeka Radimlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-03 19:06:41 [main_article_id] => 0 [alias] => rijeka-radimlja [link] => /tag/rijeka-radimlja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VONJ FRIŠKINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Stocu udario Hrvat na Hrvata. I sve je u ovoj priči, HDZ, Plenković, riba, rijeka, stećci, Unesco, trovanje, ucjene... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/25706896.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/25706896.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/25665948.jpg [title] =>

Kristina Spajić - Perić: Imala sam priliku razgovarati s tim ”poduzetnikom” koji me pozivao da obiđem tvornicu. Poručila sam da ta crijeva i vode odnese kući i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149780.jpg [title] =>

Fotografija iz pogona sardina

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149779.jpg [title] =>

Inspekciji nalaz...

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149775.jpg [title] =>

Žuvelin pogon, u desnom gornjem kutu fotografije

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149774.jpg [title] =>

Ispuštanje otpadnih voda u korito rijeke...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149773.jpg [title] =>

Josip Žuvela: Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149781.jpg [title] =>

Stjepan Bošković: Ja jedino znam da je smrad nesnošljiv, da ispušta otpadne vode i ugrožava zdravlje ljudi

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon 15 godina tvornica za preradu ribe i morskih plodova "Žuvela-HB" u Stocu stavila je ključ u bravu.

Potvrdio nam je to njezin vlasnik Josip Žuvela, biznismen s Hvara, koji je s projektom u susjednoj državi imao velike planove i želio pokoriti ne samo tamošnje tržište.

Ispriječili su mu se, međutim, prvo epidemija korone, onda ne baš transparenta gradnja i, konačno, nezadovoljni susjedi iz prigradskih naselja Gorica, Poprati i Krajišina.

Oni su prošlog mjeseca s transparentima u rukama čak izišli pred tvornicu i tražili njezino zatvaranje. Tvrde da od smrada ribljih iznutrica i otpadnih voda što se ispuštaju u rijeku Radimlju više ne mogu živjeti.

- Razlog našeg okupljanja je očigledan i poznat. Tko god ovdje danas stoji, osjeti ovaj smrad. Mi ovo osjetimo već godinama, najmanje pet ili šest godina. U početku smo imali neke usmene razgovore s vlasnicima, usmena obećanja da će se situacija riješiti, da će doći pročišćivači, i nismo reagirali. Mirovali smo sve do prošle godine kada smrad postaje naša svakodnevica, a nama zbog nesnošljiva smrada biva oduzeto osnovno pravo da izlazimo vani, da provodimo vrijeme na otvorenome i sjedimo u svojem dvorištu – potužio se jedan od prosvjednika, Adnan Zele.

I turisti se guše u smradu

Žuvelini pogoni nalaze se nasuprot čuvene nekropole stećaka, možda najpoznatije u cijeloj BiH, koju pohode tisuće turista. I oni se, kažu mještani, guše u smradu i ostaju u čudu kako se sve to tolerira.

- Vlasnica sam etno sela u izgradnji, oko 300 do 400 metara od ovog mjesta. S moje točke gledišta ova je cijela priča jako problematična za uspjeh tog biznisa, a da i ne spominjem koliko je to problematično za Stočane i Stolac. Nevjerojatno neugodan miris svaku se večer širi gore. Ja sam pored Radimlje, ona je 15 metara od nas, puna je..., ne mogu se ni javno izraziti i reći čega. Sve ovo jako utječe na imidž Stočana i cijelu turističku priču – navodi Jelena Bartolović, koja se s obitelji vratila u Stolac i tu planira(la) svoju budućnost.

Na cijelom slučaju država je pokazala koliko je komplicirana i nemoćna. Federalna vodna inspekcija još je lani zabranila upotrebu objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se ispuštaju tehnološke otpadne vode, tvrtki i njezinu vlasniku ispisana je kazna od 5,5 tisuća konvertibilnih maraka, ali je tvornica nastavila raditi jer je vlasnik sve to osporio žalbama i odgodio izvršenje. Pokrenut je oko svega upravni spor, i to na Županijskom/Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali je problem što on danas tek rješava sporove iz 2018. godine. Tom dinamikom ribarnica, kako je zovu susjedi, na dnevni će red doći tek za pet godina, točnije 2028. godine!

---

image

Kristina Spajić - Perić: Imala sam priliku razgovarati s tim "poduzetnikom" koji me pozivao da obiđem tvornicu. Poručila sam da ta crijeva i vode odnese kući i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno

---

- Poslovanje ribarnice Žuvela na području grada Stoca bilo bi nezamislivo u svakoj drugoj normalnoj zemlji, pa i Hrvatskoj. Žuvela je u korito rijeke Radimlje, tik uz nekropolu stećaka, zaštićenu spomeničku baštinu i pod zaštitom UNESCO-a, stavio crijeva za ispust i pušta crne otpadne vode od ribljih iznutrica u nju. O kakvoj se katastrofi radi najbolje govore snimke dronom koje ću vam poslati. Imala sam priliku razgovarati s tim "poduzetnikom" koji me pozivao da obiđem tvornicu. Poručila sam da ta crijeva i vode odnese kući i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno što ovdje kod nas radi. Naišao je, nažalost, na tromu nam domaću administraciju koja mu svojim propustima omogućava da nastavi raditi bez problema ovako traljavo kako radi – kaže nam Kristina Spajić-Perić, inače urednica portala Hercegovina.info, koja i sama živi u blizini.

---

---


I gradonačelnik se buni

Osim otpadnih voda, problematično je i proširenja pogona koje je bez valjanih dozvola Žuvela odradio nabrzaka. I tu ga optužuju da se nije obazirao na rješenja nadležnih institucija.

Na stranu mještana stao je i stolački gradonačelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH). Ono što je interesantno jest da se i sam u jednoj izjavi za novinare potužio na političke pristiske kojima je bio izložen, i to ni manje ni više nego od hrvatskog premijera i predsjednika "bratskog" HDZ-a, Andreja Plenkovića.

---

image

Stjepan Bošković: Ja jedino znam da je smrad nesnošljiv, da ispušta otpadne vode i ugrožava zdravlje ljudi

Vojko Bašić/Cropix
---

- Mi smo bili vrlo aktivni u postupku donošenja rješenja inspekcije i konačni cilj nam je da ovu djelatnost koja nas truje otjeramo iz Stoca, bez obzira što sam i sam bio pod pritiskom od strane i Plenkovića da toleriram sve ovo, jer se radi o investitoru iz Hrvatske. Aktivno smo se uključili s ugroženim mještanima Poprati i Gorice u organizaciji javnog prosvjeda s ciljem ukazivanja na nezakoniti i nedopušteni rad ovog objekta – izjavio je Bošković sredinom listopada, kada su prosvjedi i nezadovoljstvo mještana eruptirali.

S Boškovićem smo razgovarali telefonski u petak i kaže da je dijelom krivo interpretiran, odnosno da se baš i nije radilo o pritisku.

- Istina je da mi jesmo razgovarali na tu temu, ali nije bilo pritiska. Ja svoj stav oko Žuvele nisam promijenio – rekao nam je prvi čovjek grada na Bregavi.

---

image

Ispuštanje otpadnih voda u korito rijeke...

---

Njega Josip Žuvela nimalo ne štedi u svojim izjavama. To smo se i sami imali prilike uvjeriti razgovarajući također telefonski dok je bio u RH.

- To što se meni radi u Stocu je čista politička ucjena jednog HDZ-ova moćnika. Razlog je taj što mu ja nisam želio plaćati proviziju, nalaziti se s njim po restoranima i slično. Pa ja sam u pročišćivače uložio 370 tisuća maraka i ja ne valjam, narašuvam okoliš, a cijeli Stolac bez kanalizacije i leži na crnim jamama. Mobing, čisti mobing provodi na meni. I ovo nije prvi put, već je isto bilo u koroni kada su mi zatvorili tvornicu i kasnije nisu dali potporu kao svima ostalima s objašnjenjem da nisam državljanin BiH. Pa gdje to ima osim tamo?! - pita se prilično uzrujano ovaj Hvaranin.

Potvrdio nam je da je za njega urgirao zemljak i hrvatski premijer Andrej Plenković. Bilo je to za njegova lanjskog posjeta Stocu, kada je, među ostalim, obišao i Radimlju.

---

image

Josip Žuvela: Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira

---

- Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira i čovjek je vjerojatno samo pitao, kao što bi svaki premijer za svog državljanina. Unatoč tome, Bošković je nastavio po svome s čistim ucjenama. Problem je i moja gradnja, iako sam gradio na građevinskom zemljištu koje mi je prodao upravo Grad Stolac – ističe Žuvela.

Njegove optužba prilično su uzrujale Boškovića.

Ako to izađe, tužit ću ga!

- Ako je to izjavio i izađe u novinama, ja ću ga tužiti. Ne može se on ponašati razbojnički, trovati narod, zemlju i zrak, ispuštati smrad i misliti da će proći bez reakcije. Inspektori su rekli svoje, a ja nisam siguran da je on opće uložio novac u pročišćivače koji je dobio iz fondova. Ako ga je ikako mogao oprati, to je sigurno uradio. Ja jedino znam da je smrad nesnošljiv, da ispušta otpadne vode i ugrožava zdravlje ljudi. U odnosu na to njegova nelegalna gradnja je čak i nebitna – uzvraća istom mjerom na optužbe gradonačelnik Bošković.

Tvornica je na svojem vrhuncu imala skoro 120 zaposlenih. U počecima bila je predstavljena kao strateška investicija, svenacionalni interes da se zadrži stanovništvo. Prvi problemi nastali su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kada su i Hercegovci, kao i mnogi drugi s hrvatskom putovnicom, iskoristili mogućnost koja im se počela otvarati na jedinstvenom tržištu rada i počeli su se masovnije iseljavati.

---

image

Fotografija iz pogona sardina

---

Žuvela je doskočio tome i radnice uglavnom nalazio u drugom entitetu, Republici Srpskoj. I to je funkcioniralo neko vrijeme. Istodobno s problemima koji su nastali u BiH, Hvaranin se u RH našao u središtu priče s uvozom jeftine radne snage s istoka i ne baš najboljim uvjetima u koje ih je smještao kod svoje tvornice u Benkovcu.

- Ja sam, da su mi dali, u tvornici u Stocu mogao komotno proizvoditi i prodavati milijun i po konzervi ribe. Imao sam spremne kupce i tržišta za plasman. Ali, to je kupus od države. Pa tamo se samo živi od grantova i ničeg više. Hrvati su kada im treba, isto tako i Bosanci, Hercegovci kada je isplativije – veli Žuvela.

On očekuje da ga zaštiti njegova matična država, Republika Hrvatska. Ako treba, i političkim pritiskom.

---

image

Inspekciji nalaz...

---

- Ja sam državljanin Republike Hrvatske. U njoj, da apsurd bude najveći, uredno plaćam sve poreze i iz tog novca se pomaže one preko granice koji me mobingiraju. Ovdje bi trebala osim politike reagirati i Hrvatska gospodarska komora. Oni imaju svoje predstavništvo u Mostaru. Ali znate kako je to? Smjeste tamo zaslužni kadar, svoje uhljebe, koji ništa ne rade. Svakako, bez pomoći Hrvatske mojih će 5 milijuna eura, koje sam krvavo zaradio i uložio, propasti - tvrdi Žuvela.

Partnera teško da će imati u lokalnoj administraciji, koju se ipak pita najviše.

- Ribarnica, ovako kako je radila, nema šanse da nastavi raditi. Nama je od zarade vlasnika daleko važnije zdravlje naših građana - poručit će mu gradonačelnik Stjepan Bošković.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Vojko Bašić/Cropix
Afp

Kristina Spajić - Perić: Imala sam priliku razgovarati s tim ”poduzetnikom” koji me pozivao da obiđem tvornicu. Poručila sam da ta crijeva i vode odnese kući i spusti u Jadransko more, ako mu je to normalno


Fotografija iz pogona sardina


Inspekciji nalaz...


Žuvelin pogon, u desnom gornjem kutu fotografije


Ispuštanje otpadnih voda u korito rijeke...


Josip Žuvela: Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira

Vojko Bašić/Cropix

Stjepan Bošković: Ja jedino znam da je smrad nesnošljiv, da ispušta otpadne vode i ugrožava zdravlje ljudi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/u-stocu-udario-hrvat-na-hrvata-i-sve-je-u-ovoj-prici-hdz-plenkovic-riba-rijeka-stecci-unesco-trovanje-ucjene-1344427 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd18875c2a69a9f6855519964772861f3cfa289d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Stocu+udario+Hrvat+na+Hrvata.+I+sve+je+u+ovoj+pri%C4%8Di%2C+HDZ%2C+Plenkovi%C4%87%2C+riba%2C+rijeka%2C+ste%C4%87ci%2C+Unesco%2C+trovanje%2C+ucjene...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fu-stocu-udario-hrvat-na-hrvata-i-sve-je-u-ovoj-prici-hdz-plenkovic-riba-rijeka-stecci-unesco-trovanje-ucjene-1344427 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fu-stocu-udario-hrvat-na-hrvata-i-sve-je-u-ovoj-prici-hdz-plenkovic-riba-rijeka-stecci-unesco-trovanje-ucjene-1344427 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VONJ FRIŠKINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisVONJ FRIŠKINE

U Stocu udario Hrvat na Hrvata. I sve je u ovoj priči, HDZ, Plenković, riba, rijeka, stećci, Unesco, trovanje, ucjene...

Piše Zoran Šagolj
3. prosinca 2023. - 19:06

Nakon 15 godina tvornica za preradu ribe i morskih plodova "Žuvela-HB" u Stocu stavila je ključ u bravu.

Potvrdio nam je to njezin vlasnik Josip Žuvela, biznismen s Hvara, koji je s projektom u susjednoj državi imao velike planove i želio pokoriti ne samo tamošnje tržište.

Ispriječili su mu se, međutim, prvo epidemija korone, onda ne baš transparenta gradnja i, konačno, nezadovoljni susjedi iz prigradskih naselja Gorica, Poprati i Krajišina.

Oni su prošlog mjeseca s transparentima u rukama čak izišli pred tvornicu i tražili njezino zatvaranje. Tvrde da od smrada ribljih iznutrica i otpadnih voda što se ispuštaju u rijeku Radimlju više ne mogu živjeti.

- Razlog našeg okupljanja je očigledan i poznat. Tko god ovdje danas stoji, osjeti ovaj smrad. Mi ovo osjetimo već godin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:19