stdClass Object ( [id] => 275359 [title] => TDR prodan za pola milijarde dolara, evo u što će Adris grupa uložiti [alias] => tdr-prodan-za-pola-milijarde-dolara-evo-u-sto-ce-adris-grupa-uloziti [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tvornica duhana Rovinj prodana je British American Tobbacu (BAT), priopćeno je iz Adris grupe. BAT je, osim TDR-a, postao i vlasnik tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura. Uz tvrtke kćeri TDR-a prodan je i manjinski vlasnički udio koji Adris grupa ima u Tisku, koji posluje u sustavu koncerna Agrokor.

Nakon prodaje najvažnije djelatnosti koju, usput rečeno, država nijemo promatra jer neće utržiti ni lipe od transakcije vrijedne gotovo četiri milijarde kuna (porez na kapitalnu dobit kod nas bi se trebao početi naplaćivati tek od 1. siječnja 2016. godine), Adris je strukturno i prihodovno prepolovljen, ali će, ionako vrlo likvidan, raspolagati s dodatnih 500 milijuna eura u gotovini.

I već znaju što će s tolikim novcem. Vrlo je izvjesno da će, sukladno najavama čelnih ljudi kompanije, kapital biti utrošen u razvoj strateških djelatnosti i nova preuzimanja. S duhanom je gotovo, cilj je biti regionalnim liderom u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Moćni Adris planski je izlazio iz duhanskog biznisa i sve snage usmjerio na turizam, marikulturu i osiguranje. Turistički biznis grupe, Maistra, raste osam posto godišnje. Lani su zaradili 99 milijuna kuna, a do 2017. imat će 95 posto kapaciteta u razini četiri i pet zvjezdica. Raspolažu s devet hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova.

U prehrambenu industriju, Cromaris, dosad je uloženo vrtoglavih 560 milijuna kuna i u šest godina ostvaren je peterostruki rast, s prihodima od 288 milijuna kuna. Po prodanoj količini ribe, dospjeli su među top 10 proizvođača lubina i orade u svijetu, s više od 5000 tona ribe. Žele biti europski lider u proizvodnji svježe bijele ribe do 2020. godine, s prodajom većom od 10.000 tona.

Ukupni prihodi od Croatia osiguranja na razini su 3,4 milijarde kuna godišnje.I još nešto: radnicima je već ponuđeno da kupe dionice Adrisa. Ako treba, i uz pomoć povoljnih kredita.

Vijest nipošto nije neočekivana, ali sasvim sigurno spada u red najvrjednijih i najdramatičnijih preuzimanja u Hrvatskoj. Jer prodana je, kako je to još jučer emotivno obrazlagao Ante Vlahović, ključni čovjek rovinjske tvrtke, “prepoznatljiva adresa hrvatske industrijske povijesti koja ima ekonomsku, ali i socijalnu i kulturološku vrijednost za Rovinj, Istru, Hrvatsku i regiju… To je paradigma pravedno provedene pretvorbe i poslovne uspješnosti, ali i simbol dugogodišnjeg uspješnog opiranja globalizaciji”.

Dodatna caka

Sad je eto David ustuknuo pred Golijatom i tako je okončan dugi duhanski rat između hrvatskog monopolista i drugog najjačeg svjetskog igrača, koji za posljedicu može imati gašenje duhanske industrije u Hrvatskoj, uključujući vanjsku poljoprivrednu proizvodnju i unutarnju preradu.
Nije stoga čudno da su se prodavatelji požurili pohvaliti kako u ugovoru stoji da se novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja. Lijepo, ali ima i caka koja kaže da će BAT osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. Za multinacionalku koja je lani imala profit od pet miljardi funti, prava sitnica. Ako joj je to cilj.
Zašto je hrvatski duhanski gigant prodan baš sada? TDR je i dalje lider na hrvatskom tržištu, s udjelom većim od 60 posto i 3,4 milijarde prodanih cigareta. Lider je i u BiH, zadovoljni su i rezultatom u Srbiji gdje su dostigli tržišni udio veći od deset posto. Svaki peti potrošač u regiji konzumira cigarete TDR-a.
S druge strane, nakon liberalizacije duhanskog tržišta, TDR-ova moć je počela kopnjeti, a tržišni udio osjetno padati. Prije nekoliko godina rovinjska je tvornica prodavala 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lani taj broj iznosio devet milijardi cigareta.

Strateška prevaga

Vrijeme je prestalo raditi za Rovinjane. Bio je, dakle, krajnji čas za prodaju. Tvrtku koju je 2003. godine BAT bio spreman platiti milijardu eura, više se nije moglo, niti trebalo, braniti ni za upola manji iznos. U ovakvom ishodu ne bi trebalo biti gubitnika, ali za BAT to je više od dobre kupnje.

Svojevrsna pobjeda prava jačega u igri moći, na koju su dugo, poniženi, čekali. BAT je u Hrvatsku odlučio značajno ulagati još u trenutku kad je TDR uspostavljao monopol. Do 1992. TDR je imao 30 posto udjela u domaćem tržištu, a kad je 1998. kupio Tvornicu duhana Zagreb, udjel im je skočio na 85 posto.

TDR je BAT-u bio idealna meta za stratešku prevagu u regiji. Rat je počeo 1997. godine, kad TDR nije uspio kupiti Tvornicu duhana Zadar, a BAT jest. Godinu dana poslije, TDR je kupio Tvornicu duhana Zagreb. Nakon što je BAT u Zadru uložio oko 40 milijuna eura, ukupno kažu gotovo 70 milijuna, tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić dao je čuvenu izjavu da je BAT “loš investitor u Hrvatsku”.

Dok je BAT radio u Zadru, neprekidno se žalio da hrvatski zakoni diskriminiraju inozemne proizvođače kroz sustav trošarina i Pravilnik o duhanu i sastavu duhanskih proizvoda. U kolovozu 2003. najavljeno je da BAT regionalno središte seli iz Budimpešte u Zagreb i da je spreman uložiti stotine milijuna dolara.
TDR je već tada imao strategiju izlaska iz duhanskog biznisa. Kroz Adria resorts uložili su više od 100 milijuna eura u tvrtke iz Vrsara i Rovinja stvarajući turistički brend.

Pokušali su se spojiti s Lurom Luke Rajića, kako bi ojačali poziciju uoči očekivane ponude iz BAT-a. No, umjesto da preseli centralu u Hrvatsku, BAT je počeo gubiti i ono što je imao.

Visoki trgovački sud poništio je privatizaciju Tvornice duhana Zadar jer su utvrdili da BAT nije platio 20 spornih dionica. Kompanija je kupila tvornicu u Srbiji i 2005. se povukla iz Hrvatske.

Sve do 2010. godine TDR je bio apsolutni monopolist u Hrvatskoj. BAT je na sudu dobio TDR, ali prekasno. Odnosi snaga počeli su se mijenjati 2009. godine. Sustav trošarina se promijenio. Adris je nastavio širiti biznis u turizmu, marikulturi i osiguranjima.

DRAŽEN GUDIĆ

Lovac i lovina

British American Tobacco, novi vlasnik Tvornice duhana Rovinj, multinacionalna je kompanija i drugi najveći svjetski proizvođač cigareta, s godišnjim prihodom koji je veći od hrvatskog državnog proračuna. Samo lani prihodi BAT-a iznosili su 14 milijardi funti, ili 146 milijardi kuna. Prihodi TDR-a lani su, pak, iznosili tek nešto više od milijardu kuna – lovac je 150 puta veći od lovine! Lani je BAT proizveo 667 milijardi cigareta (TDR nešto više od devet milijardi). BAT vodi Richard Burrows, koji je prije toga bio predsjednik uprave Bank of Ireland. Član je famozne Trilateralne komisije. Najviše dionica BAT-a drže tri investicijske kuće iz SAD-a i švicarska banka UBS.

Vodeći izvoznik

TDR je vodeći proizvođač cigareta u regiji, s 25 posto tržišnog udjela, 1000 zaposlenika i više od 2000 kooperanata u jedinstvenom vertikalno integriranom poslovnom sustavu. TDR je najbolji hrvatski izvoznik u BiH, u Srbiji je prodao 1,4 milijarde komada cigareta, više od 60 posto prodaje na inozemnom tržištu. Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je i dalje jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi. TDR-ov sustav vertikalno je integrirani sustav u kojemu svaka tvrtka ima ulogu u procesu uzgoja, obrade duhana te proizvodnje i distribucije duhanskih proizvoda.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dobar posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-02 09:39:40 [created_by] => 36448 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-02 18:53:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-02 18:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9227 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/02/Novosti/2015-06-01T114214Z_713787864_GF10000113959_RTRMADP_3_CHINA-SMOKING.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x565" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7853752 Threads: 3 Questions: 1643457186 Slow queries: 4886427 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111582203 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/tdr-prodan-za-pola-milijarde-dolara-evo-u-sto-ce-adris-grupa-uloziti-275359 [printLink] => /vijesti/biznis/tdr-prodan-za-pola-milijarde-dolara-evo-u-sto-ce-adris-grupa-uloziti-275359?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218448 [name] => tdr, [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tdr [link] => /tag/tdr ) [1] => stdClass Object ( [id] => 526715 [name] => tvornica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica [link] => /tag/tvornica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 218450 [name] => duhana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duhana [link] => /tag/duhana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 218451 [name] => rovinj, [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rovinj [link] => /tag/rovinj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 218452 [name] => british [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => british [link] => /tag/british ) [5] => stdClass Object ( [id] => 218453 [name] => american [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => american [link] => /tag/american ) [6] => stdClass Object ( [id] => 218454 [name] => tobacco, [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tobacco [link] => /tag/tobacco ) [7] => stdClass Object ( [id] => 218455 [name] => adris [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => adris [link] => /tag/adris ) [8] => stdClass Object ( [id] => 218456 [name] => grupa, [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grupa [link] => /tag/grupa ) [9] => stdClass Object ( [id] => 218457 [name] => cigarete, [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cigarete [link] => /tag/cigarete ) [10] => stdClass Object ( [id] => 218458 [name] => bat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bat [link] => /tag/bat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dobar posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => TDR prodan za pola milijarde dolara, evo u što će Adris grupa uložiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-05-26-29-36448 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/02/Novosti/2015-06-01T114214Z_713787864_GF10000113959_RTRMADP_3_CHINA-SMOKING.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/02/Novosti/2015-06-01T114214Z_713787864_GF10000113959_RTRMADP_3_CHINA-SMOKING.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tvornica duhana Rovinj prodana je British American Tobbacu (BAT), priopćeno je iz Adris grupe. BAT je, osim TDR-a, postao i vlasnik tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura. Uz tvrtke kćeri TDR-a prodan je i manjinski vlasnički udio koji Adris grupa ima u Tisku, koji posluje u sustavu koncerna Agrokor.

Nakon prodaje najvažnije djelatnosti koju, usput rečeno, država nijemo promatra jer neće utržiti ni lipe od transakcije vrijedne gotovo četiri milijarde kuna (porez na kapitalnu dobit kod nas bi se trebao početi naplaćivati tek od 1. siječnja 2016. godine), Adris je strukturno i prihodovno prepolovljen, ali će, ionako vrlo likvidan, raspolagati s dodatnih 500 milijuna eura u gotovini.

I već znaju što će s tolikim novcem. Vrlo je izvjesno da će, sukladno najavama čelnih ljudi kompanije, kapital biti utrošen u razvoj strateških djelatnosti i nova preuzimanja. S duhanom je gotovo, cilj je biti regionalnim liderom u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Moćni Adris planski je izlazio iz duhanskog biznisa i sve snage usmjerio na turizam, marikulturu i osiguranje. Turistički biznis grupe, Maistra, raste osam posto godišnje. Lani su zaradili 99 milijuna kuna, a do 2017. imat će 95 posto kapaciteta u razini četiri i pet zvjezdica. Raspolažu s devet hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova.

U prehrambenu industriju, Cromaris, dosad je uloženo vrtoglavih 560 milijuna kuna i u šest godina ostvaren je peterostruki rast, s prihodima od 288 milijuna kuna. Po prodanoj količini ribe, dospjeli su među top 10 proizvođača lubina i orade u svijetu, s više od 5000 tona ribe. Žele biti europski lider u proizvodnji svježe bijele ribe do 2020. godine, s prodajom većom od 10.000 tona.

Ukupni prihodi od Croatia osiguranja na razini su 3,4 milijarde kuna godišnje.I još nešto: radnicima je već ponuđeno da kupe dionice Adrisa. Ako treba, i uz pomoć povoljnih kredita.

Vijest nipošto nije neočekivana, ali sasvim sigurno spada u red najvrjednijih i najdramatičnijih preuzimanja u Hrvatskoj. Jer prodana je, kako je to još jučer emotivno obrazlagao Ante Vlahović, ključni čovjek rovinjske tvrtke, “prepoznatljiva adresa hrvatske industrijske povijesti koja ima ekonomsku, ali i socijalnu i kulturološku vrijednost za Rovinj, Istru, Hrvatsku i regiju… To je paradigma pravedno provedene pretvorbe i poslovne uspješnosti, ali i simbol dugogodišnjeg uspješnog opiranja globalizaciji”.

Dodatna caka

Sad je eto David ustuknuo pred Golijatom i tako je okončan dugi duhanski rat između hrvatskog monopolista i drugog najjačeg svjetskog igrača, koji za posljedicu može imati gašenje duhanske industrije u Hrvatskoj, uključujući vanjsku poljoprivrednu proizvodnju i unutarnju preradu.
Nije stoga čudno da su se prodavatelji požurili pohvaliti kako u ugovoru stoji da se novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja. Lijepo, ali ima i caka koja kaže da će BAT osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. Za multinacionalku koja je lani imala profit od pet miljardi funti, prava sitnica. Ako joj je to cilj.
Zašto je hrvatski duhanski gigant prodan baš sada? TDR je i dalje lider na hrvatskom tržištu, s udjelom većim od 60 posto i 3,4 milijarde prodanih cigareta. Lider je i u BiH, zadovoljni su i rezultatom u Srbiji gdje su dostigli tržišni udio veći od deset posto. Svaki peti potrošač u regiji konzumira cigarete TDR-a.
S druge strane, nakon liberalizacije duhanskog tržišta, TDR-ova moć je počela kopnjeti, a tržišni udio osjetno padati. Prije nekoliko godina rovinjska je tvornica prodavala 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lani taj broj iznosio devet milijardi cigareta.

Strateška prevaga

Vrijeme je prestalo raditi za Rovinjane. Bio je, dakle, krajnji čas za prodaju. Tvrtku koju je 2003. godine BAT bio spreman platiti milijardu eura, više se nije moglo, niti trebalo, braniti ni za upola manji iznos. U ovakvom ishodu ne bi trebalo biti gubitnika, ali za BAT to je više od dobre kupnje.

Svojevrsna pobjeda prava jačega u igri moći, na koju su dugo, poniženi, čekali. BAT je u Hrvatsku odlučio značajno ulagati još u trenutku kad je TDR uspostavljao monopol. Do 1992. TDR je imao 30 posto udjela u domaćem tržištu, a kad je 1998. kupio Tvornicu duhana Zagreb, udjel im je skočio na 85 posto.

TDR je BAT-u bio idealna meta za stratešku prevagu u regiji. Rat je počeo 1997. godine, kad TDR nije uspio kupiti Tvornicu duhana Zadar, a BAT jest. Godinu dana poslije, TDR je kupio Tvornicu duhana Zagreb. Nakon što je BAT u Zadru uložio oko 40 milijuna eura, ukupno kažu gotovo 70 milijuna, tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić dao je čuvenu izjavu da je BAT “loš investitor u Hrvatsku”.

Dok je BAT radio u Zadru, neprekidno se žalio da hrvatski zakoni diskriminiraju inozemne proizvođače kroz sustav trošarina i Pravilnik o duhanu i sastavu duhanskih proizvoda. U kolovozu 2003. najavljeno je da BAT regionalno središte seli iz Budimpešte u Zagreb i da je spreman uložiti stotine milijuna dolara.
TDR je već tada imao strategiju izlaska iz duhanskog biznisa. Kroz Adria resorts uložili su više od 100 milijuna eura u tvrtke iz Vrsara i Rovinja stvarajući turistički brend.

Pokušali su se spojiti s Lurom Luke Rajića, kako bi ojačali poziciju uoči očekivane ponude iz BAT-a. No, umjesto da preseli centralu u Hrvatsku, BAT je počeo gubiti i ono što je imao.

Visoki trgovački sud poništio je privatizaciju Tvornice duhana Zadar jer su utvrdili da BAT nije platio 20 spornih dionica. Kompanija je kupila tvornicu u Srbiji i 2005. se povukla iz Hrvatske.

Sve do 2010. godine TDR je bio apsolutni monopolist u Hrvatskoj. BAT je na sudu dobio TDR, ali prekasno. Odnosi snaga počeli su se mijenjati 2009. godine. Sustav trošarina se promijenio. Adris je nastavio širiti biznis u turizmu, marikulturi i osiguranjima.

DRAŽEN GUDIĆ

Lovac i lovina

British American Tobacco, novi vlasnik Tvornice duhana Rovinj, multinacionalna je kompanija i drugi najveći svjetski proizvođač cigareta, s godišnjim prihodom koji je veći od hrvatskog državnog proračuna. Samo lani prihodi BAT-a iznosili su 14 milijardi funti, ili 146 milijardi kuna. Prihodi TDR-a lani su, pak, iznosili tek nešto više od milijardu kuna – lovac je 150 puta veći od lovine! Lani je BAT proizveo 667 milijardi cigareta (TDR nešto više od devet milijardi). BAT vodi Richard Burrows, koji je prije toga bio predsjednik uprave Bank of Ireland. Član je famozne Trilateralne komisije. Najviše dionica BAT-a drže tri investicijske kuće iz SAD-a i švicarska banka UBS.

Vodeći izvoznik

TDR je vodeći proizvođač cigareta u regiji, s 25 posto tržišnog udjela, 1000 zaposlenika i više od 2000 kooperanata u jedinstvenom vertikalno integriranom poslovnom sustavu. TDR je najbolji hrvatski izvoznik u BiH, u Srbiji je prodao 1,4 milijarde komada cigareta, više od 60 posto prodaje na inozemnom tržištu. Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je i dalje jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi. TDR-ov sustav vertikalno je integrirani sustav u kojemu svaka tvrtka ima ulogu u procesu uzgoja, obrade duhana te proizvodnje i distribucije duhanskih proizvoda.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/tdr-prodan-za-pola-milijarde-dolara-evo-u-sto-ce-adris-grupa-uloziti-275359 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=76765071f9010c47fd9193e485f27bb8a49d25b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=TDR+prodan+za+pola+milijarde+dolara%2C+evo+u+%C5%A1to+%C4%87e+Adris+grupa+ulo%C5%BEiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftdr-prodan-za-pola-milijarde-dolara-evo-u-sto-ce-adris-grupa-uloziti-275359 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftdr-prodan-za-pola-milijarde-dolara-evo-u-sto-ce-adris-grupa-uloziti-275359 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dobar posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
BiznisDobar posao

TDR prodan za pola milijarde dolara, evo u što će Adris grupa uložiti

Piše PSD.
2. lipnja 2015. - 20:44

Lovac i lovina

British American Tobacco, novi vlasnik Tvornice duhana Rovinj, multinacionalna je kompanija i drugi najveći svjetski proizvođač cigareta, s godišnjim prihodom koji je veći od hrvatskog državnog proračuna. Samo lani prihodi BAT-a iznosili su 14 milijardi funti, ili 146 milijardi kuna. Prihodi TDR-a lani su, pak, iznosili tek nešto više od milijardu kuna – lovac je 150 puta veći od lovine! Lani je BAT proizveo 667 milijardi cigareta (TDR nešto više od devet milijardi). BAT vodi Richard Burrows, koji je prije toga bio predsjednik uprave Bank of Ireland. Član je famozne Trilateralne komisije. Najviše dionica BAT-a drže tri investicijske kuće iz SAD-a i švicarska banka UBS.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 07:26