stdClass Object ( [id] => 1292781 [title] => Roglić: ‘Do 2030. planiramo udvostručiti prihode Orbico grupe, sa sinovima pripremam i veliku investiciju u Ukrajini‘ [alias] => roglic-do-2030-planiramo-udvostruciti-prihode-orbico-grupe-sa-sinovima-pripremam-i-veliku-investiciju-u-ukrajini [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na pitanje u čemu najviše griješe hrvatski poduzetnici prve generacije, koji već posluju 30 do 35 godina, Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu poduzetnika najveća greška bahatost.

"Hrvatski poduzetnici upadaju u probleme i griješe. Misle da, ako imaju tvrtku, mogu nekontrolirano trošiti i rasipati novac. Novac tvrtke ne smije se trošiti nekontrolirano. Morate imati rezerve, kako biste premostili krize koje uvijek dolaze. Treba ulagati u razvoj tvrtke i imati rezerve kako bi ona mogla amortizirati svaku krizu. Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude ", pojašnjava Branko Roglić, jedan od najuspješnijih poduzetnika koji je tek nedavno, kada je premašio 79 godina, dobio vozača. Donedavno je sam vozio automobil i na najduže relacije.

Nakon izgradnje velikih logističkih centara u Bugarskoj i Poljskoj, Orbico je započeo investiciju u izgradnju velikog logističkog centra u Donjoj Zdenčini, pred dovršetkom je investicije u digitalizaciju i robotizaciju te polako rade na korištenju umjetne inteligencije.

Radi se o zemljišnom kompleksu od 120.000 četvornih metara na kojem će biti izgrađen kompleks površine 60.000 četvornih metara. Novi logistički centar će pokrivati tržišta Hrvatske i Slovenije te dio mađarskog, a postojeći logistički centri će nastaviti pružati usluge partnerima, s obzirom da je logistika strateška orijentacija kompanije.

U 2030. prihod 6,2 milijarde eura

Branko Roglić, osnivač i predsjednik nadzornog odbora Orbico Grupe, otkriva da je prošle godine Orbico imao prihod od 3,2 milijarde, te da je ove godine planiran prihod od 3,5 milijardi eura.

---

image

Branko Roglić: "Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude"

Vedran Peteh/Cropix
---

"U našim planovima je postavljen stalan rast prihoda, tako da bi 2030. godine Orbico trebao ostvariti 6,2 milijarde eura. Dakle, u sljedećih sedam godina planiramo, praktički, udvostručiti prihode. U ove planove nisu uključena nova tržišta, već su temeljeni na uvođenju novih principala i na organskom rastu", ističe Branko Roglić.

Orbico najveći prihod ima na rumunjskom tržištu, oko 1,2 milijarde eura, slijede Hrvatska i Bugarska s oko 500 milijuna, Poljska s 400, Slovenija s 300 milijuna eura...

Orbico ima tvrtke u 20 zemalja i posluje na 24 tržišta. Roglić kaže da su im kao nova tržišta zanimljiva ona Armenije, Kazahstana, Turkmenistana, Azerbajdžana...

"Imali smo već neke razgovore vezane uz naš izlazak na ova tržišta, ali smo ih prekinuli zbog pandemije i rata između Azerbajdžana i Armenije. Pripremamo i veliku investiciju u Ukrajini, gdje je već nađen partner kojega će Orbico preuzeti. Tvrtka ima oko 1500 zaposlenika i oko 200 milijuna eura prometa, a distribuira robu široke potrošnje i kozmetiku", otkriva naš sugovornik.

Nisu svi logističari i distributeri preživjeli, a Orbico se razvio u najvećeg europskog distributera. Za opstanak i pozicioniranje na tržištu, Branko Roglić smatra da je ključna ideja.

"U našem poslu vi ste servis velikim svjetskim proizvođačima i ulazite u njihovu troškovnu stranu. Morate im biti jeftini kao distributer. Ako uvodite naprednu tehnologiju, pazite na troškove i optimizirate poslovanje, onda ste poželjan partner. Ne možete se brzo obogatiti na račun velikih globalnih kompanija. Morate imati volumen. Polako zarađuješ", pojašnjava Roglić.

---

image

Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu hrvatskih poduzetnika prve generacije najveća greška bahatost

Vedran Peteh/Cropix
---

Dug Orbica sveden na nulu

Roglić otkriva da je dug Orbico Grupe sveden na nulu.

"Orbico nema dug ni prema bankama ni prema partnerima. Tako rasterećena kompanija ima potencijal za akvizicije i rast. Smanjili smo troškove, proveli racionalizaciju poslovanja, digitalizirali se i robotizirali, tako da sada zapošljavamo oko 7500 ljudi. Reinvestirali smo svoje profite i razvijamo se na račun vlastitog poslovanja", naglašava Roglić, koji napominje da Orbico nema niti značajan odljev radne snage.

"Od samog početka jako puno ulažemo u naše ljude i nastojimo ih zadovoljiti. Nama su ljudi u prvom planu", ističe osnivač Orbica.

Branko Roglić je davno, sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, započeo svoj poduzetnički pothvat. U početku je bio sam, a kasnije su se u posao uključili i sinovi. Stariji Stjepan je rođen 1971., a Josip 1973. godine.

"Kada sam procijenio da sinovi mogu samostalno upravljati kompanijom, povukao sam se s upravljačke pozicije. Josip je bio predsjednik uprave, a Stjepan je bio član uprave zadužen za financije. Obojica su se potom početkom 2019. godine povukli iz upravljanja i sada su članovi Nadzornog odbora. Ja sam još uvijek predsjednik Nadzornog odbora, a uz njih dvojicu u nadzornom odboru su još moja supruga Vjeka te moja najstarija unuka Maja. Ostali unuci su još maloljetni, a izbor njihove profesije ovisit će od njihovih interesa", napominje Roglić.

---

image

Roglić i sinovi, o kojima kaže: "Oni su svjesni da će naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da će je oni znati voditi"

---

Menadžer izvan obitelji i nasljednici

Orbicom od 2019. godine upravlja Jurij Tršan kojeg Roglići jako dobro poznaju jer u Orbicu radi od svoje 18. godine. Ostatak uprave sačinjavaju isto Orbicove dugogodišnje zaposlenice: Alexandrina Marinova, Irena Novinec i Romina Orešković.

Kod prenošenja nasljedstva nad kompanijom i inače u obiteljskim tvrtkama, Branko Roglić je uvjeren kako je ključno da su nasljednici skromni i pošteni te da su realni i fokusirani na zaposlenike.

"Poslovni uspjeh možete jedino napraviti ako su vam zaposlenici zadovoljni. Ako su vam nezadovoljni i imaju mala primanja onda se to odrazi na rad kompanije. Ključ za uspjeh svake kompanije je ostvariti profit, a ako ga niste u nekom dijelu podijelili zaposlenicima, onda tu dugoročno nema sreće. Ako zaposlenici dobiju dio profita onda dolaze veseli na posao i kompanija se razvija. U suprotnom neće dugoročno zarađivati niti poslodavac, a u konačnici neće niti država i društvo imati korist", mišljenja je Roglić napominjući da "poduzeće koje gubi ne vrijedi ni vlasniku, ni državi, ni radniku."

Kaže da su mu sinovi Stjepan i Josip toga svjesni i veseli ga da imaju takav pristup u poslu:

"Oni su svjesni da će naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da će je oni znati voditi ako se meni nešto dogodi. Orbico stvarno može funkcionirati bez mene. Čak me i protokolarno zamjenjuju."

Za sebe Branko Roglić kaže da odlazi samo na neke proslave obljetnica kompanije, a u sklopu posla da samo kontrolira rezultate. Svakog drugog ponedjeljka se u Orbicu održava sastanak trojice Roglića i predsjednika uprave Tršana na kojem se prođe proteklo razdoblje i raspravi o sljedećem: "Prije smo se sastajali svakog ponedjeljka, ali shvatili smo da za to nema potrebe tako često. Kontroliramo prošlost i planiramo budućnost."

Kaže kako je kod njega slučaj da su mu sinovi bili zainteresirani za posao, ali to nije uvijek tako u obiteljskim tvrtkama.

---

image

Branko Roglić veliki je kolekcionar umjetnina i naumio je za dvije godine otvoriti galeriju u Župi

Vedran Peteh/Cropix
---

Galerija u Župi

Iako mu sinovi zasad nemaju vremena za hobije, Branko Roglić ima. Jedan je vrlo zanimljiv. Voli ribariti, igrati balote te boraviti u Župi gdje ima nasade voćaka i vinograda. U Župi će napraviti umjetničku galeriju.

Mora, kaže najprije dovršiti započetu gradnju boutique vinarije, a galeriju planira izgraditi za dvije godine. Roglić je, naime, jedan od najvećih kolekcionara hrvatske moderne.

"Sinovi kupuju djela mladih hrvatskih umjetnika, ali nisu još toliko u tome kao ja. Ustvari, oni i ne stignu od posla", otkriva nama Roglić.

On ima samo dva partnera u svojih 20 tvrtki. Jedan mu je na Kosovu i taj ima 49 posto, a drugi, u Makedoniji, ima tri posto udjela. U 18 tvrtki je stopostotni vlasnik. U samom početku je imao partnera s kojim se kasnije poslovno razišao.

"Dogovorili smo se kao prijatelji. Imali smo zajedničku kuću i zajedničku malu tvrtku. On je dobio kuću i nastavio se baviti nekretninama, a ja Orbico, koji je doduše i osnovan s mojih 60.000 njemačkih maraka ušteđevine", prisjeća se Roglić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBITELJSKI BIZNIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OBITELJSKI BIZNIS 2 0 7678 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 09:18:12 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => jOZO VRDOLJAK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-24 16:02:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-24 16:02:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 798 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Roglić: 'Do 2030. planiramo udvostručiti prihode Orbico grupe, sa sinovima pripremam i veliku investiciju u Ukrajini' [metakey] => Orbico grupa, orbico, branko roglić, Stjepan Roglić, Josip Roglić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949089.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949103.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949102.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949087.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959893.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949095.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949093.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24949086.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vedran Peteh\/Cropix","Vedran Peteh\/Cropix","Vedran Peteh\/Cropix","Vedran Peteh\/Cropix","","Vedran Peteh\/Cropix","Vedran Peteh\/Cropix","Vedran Peteh\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Poduzetnik Branko Rogli\u0107 sa sinovima Josipom (desno) i Stjepanom: \u201dOrbico nema dug ni prema bankama ni\u00a0prema partnerima\u201d<\/p>","

Branko Rogli\u0107 bez razmi\u0161ljanja ka\u017ee da je dijelu hrvatskih poduzetnika prve generacije najve\u0107a gre\u0161ka bahatost<\/p>","

Branko Rogli\u0107: \u201dPoduzetni\u0161tvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude\u201d<\/p>","

Branko Rogli\u0107 u zagreba\u010dkom uredu<\/p>","

Rogli\u0107 i sinovi, o kojima ka\u017ee:\u00a0\u201dOni su svjesni da \u0107e naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da \u0107e je\u00a0oni znati voditi\u201d<\/p>","

Stjepan Rogli\u0107<\/p>","

Josip Rogli\u0107<\/p>","

Branko Rogli\u0107 veliki je kolekcionar umjetnina i naumio je za dvije godine otvoriti galeriju u \u017dupi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24949089_1920.jpg":"1920x1080","k_24949089_1280.jpg":"1280x1280","k_24949089_1024.jpg":"1024x1024","k_24949089_640.jpg":"640x640","k_24949089_480.jpg":"480x480","k_24949089_340.jpg":"340x340","k_24949089_220.jpg":"220x220","o_24949089_1280.jpg":"1280x853","o_24949089_1024.jpg":"1024x682","o_24949089_640.jpg":"640x426","o_24949089_480.jpg":"480x320","o_24949089_340.jpg":"340x226","o_24949089_220.jpg":"220x146","h_24949089_1280.jpg":"1280x854","h_24949089_1024.jpg":"1024x683","h_24949089_640.jpg":"640x427","h_24949089_480.jpg":"480x320","h_24949089_340.jpg":"340x227","h_24949089_220.jpg":"220x147","pp_24949089_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949089_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949089_640.jpg":"640x814","pp_24949089_480.jpg":"480x611","pp_24949089_340.jpg":"340x432","pp_24949089_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_24949103_1920.jpg":"1920x1080","k_24949103_1280.jpg":"1280x1280","k_24949103_1024.jpg":"1024x1024","k_24949103_640.jpg":"640x640","k_24949103_480.jpg":"480x480","k_24949103_340.jpg":"340x340","k_24949103_220.jpg":"220x220","o_24949103_1280.jpg":"1280x824","o_24949103_1024.jpg":"1024x659","o_24949103_640.jpg":"640x412","o_24949103_480.jpg":"480x309","o_24949103_340.jpg":"340x219","o_24949103_220.jpg":"220x141","h_24949103_1280.jpg":"1280x854","h_24949103_1024.jpg":"1024x683","h_24949103_640.jpg":"640x427","h_24949103_480.jpg":"480x320","h_24949103_340.jpg":"340x227","h_24949103_220.jpg":"220x147","pp_24949103_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949103_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949103_640.jpg":"640x814","pp_24949103_480.jpg":"480x611","pp_24949103_340.jpg":"340x432","pp_24949103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24949102_1920.jpg":"1920x1080","k_24949102_1280.jpg":"1280x1280","k_24949102_1024.jpg":"1024x1024","k_24949102_640.jpg":"640x640","k_24949102_480.jpg":"480x480","k_24949102_340.jpg":"340x340","k_24949102_220.jpg":"220x220","o_24949102_1280.jpg":"1280x853","o_24949102_1024.jpg":"1024x682","o_24949102_640.jpg":"640x426","o_24949102_480.jpg":"480x320","o_24949102_340.jpg":"340x226","o_24949102_220.jpg":"220x146","h_24949102_1280.jpg":"1280x854","h_24949102_1024.jpg":"1024x683","h_24949102_640.jpg":"640x427","h_24949102_480.jpg":"480x320","h_24949102_340.jpg":"340x227","h_24949102_220.jpg":"220x147","pp_24949102_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949102_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949102_640.jpg":"640x814","pp_24949102_480.jpg":"480x611","pp_24949102_340.jpg":"340x432","pp_24949102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24949087_1920.jpg":"1920x1080","k_24949087_1280.jpg":"1280x1280","k_24949087_1024.jpg":"1024x1024","k_24949087_640.jpg":"640x640","k_24949087_480.jpg":"480x480","k_24949087_340.jpg":"340x340","k_24949087_220.jpg":"220x220","o_24949087_1280.jpg":"1280x1920","o_24949087_1024.jpg":"1024x1536","o_24949087_640.jpg":"640x960","o_24949087_480.jpg":"480x720","o_24949087_340.jpg":"340x510","o_24949087_220.jpg":"220x330","h_24949087_1280.jpg":"1280x854","h_24949087_1024.jpg":"1024x683","h_24949087_640.jpg":"640x427","h_24949087_480.jpg":"480x320","h_24949087_340.jpg":"340x227","h_24949087_220.jpg":"220x147","pp_24949087_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949087_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949087_640.jpg":"640x814","pp_24949087_480.jpg":"480x611","pp_24949087_340.jpg":"340x432","pp_24949087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1002","hd_24959893_1920.jpg":"1920x1080","k_24959893_1280.jpg":"1280x1280","k_24959893_1024.jpg":"1024x1024","k_24959893_640.jpg":"640x640","k_24959893_480.jpg":"480x480","k_24959893_340.jpg":"340x340","k_24959893_220.jpg":"220x220","o_24959893_1280.jpg":"1280x668","o_24959893_1024.jpg":"1024x534","o_24959893_640.jpg":"640x334","o_24959893_480.jpg":"480x250","o_24959893_340.jpg":"340x177","o_24959893_220.jpg":"220x114","h_24959893_1280.jpg":"1280x854","h_24959893_1024.jpg":"1024x683","h_24959893_640.jpg":"640x427","h_24959893_480.jpg":"480x320","h_24959893_340.jpg":"340x227","h_24959893_220.jpg":"220x147","pp_24959893_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959893_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959893_640.jpg":"640x814","pp_24959893_480.jpg":"480x611","pp_24959893_340.jpg":"340x432","pp_24959893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24949095_1920.jpg":"1920x1080","k_24949095_1280.jpg":"1280x1280","k_24949095_1024.jpg":"1024x1024","k_24949095_640.jpg":"640x640","k_24949095_480.jpg":"480x480","k_24949095_340.jpg":"340x340","k_24949095_220.jpg":"220x220","o_24949095_1280.jpg":"1280x1920","o_24949095_1024.jpg":"1024x1536","o_24949095_640.jpg":"640x960","o_24949095_480.jpg":"480x720","o_24949095_340.jpg":"340x510","o_24949095_220.jpg":"220x330","h_24949095_1280.jpg":"1280x854","h_24949095_1024.jpg":"1024x683","h_24949095_640.jpg":"640x427","h_24949095_480.jpg":"480x320","h_24949095_340.jpg":"340x227","h_24949095_220.jpg":"220x147","pp_24949095_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949095_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949095_640.jpg":"640x814","pp_24949095_480.jpg":"480x611","pp_24949095_340.jpg":"340x432","pp_24949095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24949093_1920.jpg":"1920x1080","k_24949093_1280.jpg":"1280x1280","k_24949093_1024.jpg":"1024x1024","k_24949093_640.jpg":"640x640","k_24949093_480.jpg":"480x480","k_24949093_340.jpg":"340x340","k_24949093_220.jpg":"220x220","o_24949093_1280.jpg":"1280x1920","o_24949093_1024.jpg":"1024x1536","o_24949093_640.jpg":"640x960","o_24949093_480.jpg":"480x720","o_24949093_340.jpg":"340x510","o_24949093_220.jpg":"220x330","h_24949093_1280.jpg":"1280x854","h_24949093_1024.jpg":"1024x683","h_24949093_640.jpg":"640x427","h_24949093_480.jpg":"480x320","h_24949093_340.jpg":"340x227","h_24949093_220.jpg":"220x147","pp_24949093_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949093_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949093_640.jpg":"640x814","pp_24949093_480.jpg":"480x611","pp_24949093_340.jpg":"340x432","pp_24949093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24949086_1920.jpg":"1920x1080","k_24949086_1280.jpg":"1280x1280","k_24949086_1024.jpg":"1024x1024","k_24949086_640.jpg":"640x640","k_24949086_480.jpg":"480x480","k_24949086_340.jpg":"340x340","k_24949086_220.jpg":"220x220","o_24949086_1280.jpg":"1280x853","o_24949086_1024.jpg":"1024x682","o_24949086_640.jpg":"640x426","o_24949086_480.jpg":"480x320","o_24949086_340.jpg":"340x226","o_24949086_220.jpg":"220x146","h_24949086_1280.jpg":"1280x854","h_24949086_1024.jpg":"1024x683","h_24949086_640.jpg":"640x427","h_24949086_480.jpg":"480x320","h_24949086_340.jpg":"340x227","h_24949086_220.jpg":"220x147","pp_24949086_1280.jpg":"1280x1628","pp_24949086_1024.jpg":"1024x1303","pp_24949086_640.jpg":"640x814","pp_24949086_480.jpg":"480x611","pp_24949086_340.jpg":"340x432","pp_24949086_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38521663 Threads: 4 Questions: 7106077532 Slow queries: 3302996 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608561431 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/roglic-do-2030-planiramo-udvostruciti-prihode-orbico-grupe-sa-sinovima-pripremam-i-veliku-investiciju-u-ukrajini-1292781 [printLink] => /vijesti/biznis/roglic-do-2030-planiramo-udvostruciti-prihode-orbico-grupe-sa-sinovima-pripremam-i-veliku-investiciju-u-ukrajini-1292781?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717403 [name] => Orbico grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 13:08:17 [main_article_id] => 0 [alias] => orbico-grupa [link] => /tag/orbico-grupa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 192998 [name] => orbico [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => orbico [link] => /tag/orbico ) [2] => stdClass Object ( [id] => 304946 [name] => Branko Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-roglic [link] => /tag/branko-roglic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 717404 [name] => Stjepan Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 13:08:18 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepan-roglic [link] => /tag/stjepan-roglic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717405 [name] => Josip Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 13:08:18 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-roglic [link] => /tag/josip-roglic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBITELJSKI BIZNIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Roglić: ‘Do 2030. planiramo udvostručiti prihode Orbico grupe, sa sinovima pripremam i veliku investiciju u Ukrajini‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949089.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vedran Peteh/Cropix [mainImageDesc] =>

Poduzetnik Branko Roglić sa sinovima Josipom (desno) i Stjepanom: ”Orbico nema dug ni prema bankama ni prema partnerima”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949089.jpg [title] =>

Poduzetnik Branko Roglić sa sinovima Josipom (desno) i Stjepanom: ”Orbico nema dug ni prema bankama ni prema partnerima”

Vedran Peteh/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949103.jpg [title] =>

Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu hrvatskih poduzetnika prve generacije najveća greška bahatost

Vedran Peteh/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949102.jpg [title] =>

Branko Roglić: ”Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude”

Vedran Peteh/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949087.jpg [title] =>

Branko Roglić u zagrebačkom uredu

Vedran Peteh/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959893.jpg [title] =>

Roglić i sinovi, o kojima kaže: ”Oni su svjesni da će naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da će je oni znati voditi”

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949095.jpg [title] =>

Stjepan Roglić

Vedran Peteh/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949093.jpg [title] =>

Josip Roglić

Vedran Peteh/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24949086.jpg [title] =>

Branko Roglić veliki je kolekcionar umjetnina i naumio je za dvije godine otvoriti galeriju u Župi

Vedran Peteh/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na pitanje u čemu najviše griješe hrvatski poduzetnici prve generacije, koji već posluju 30 do 35 godina, Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu poduzetnika najveća greška bahatost.

"Hrvatski poduzetnici upadaju u probleme i griješe. Misle da, ako imaju tvrtku, mogu nekontrolirano trošiti i rasipati novac. Novac tvrtke ne smije se trošiti nekontrolirano. Morate imati rezerve, kako biste premostili krize koje uvijek dolaze. Treba ulagati u razvoj tvrtke i imati rezerve kako bi ona mogla amortizirati svaku krizu. Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude ", pojašnjava Branko Roglić, jedan od najuspješnijih poduzetnika koji je tek nedavno, kada je premašio 79 godina, dobio vozača. Donedavno je sam vozio automobil i na najduže relacije.

Nakon izgradnje velikih logističkih centara u Bugarskoj i Poljskoj, Orbico je započeo investiciju u izgradnju velikog logističkog centra u Donjoj Zdenčini, pred dovršetkom je investicije u digitalizaciju i robotizaciju te polako rade na korištenju umjetne inteligencije.

Radi se o zemljišnom kompleksu od 120.000 četvornih metara na kojem će biti izgrađen kompleks površine 60.000 četvornih metara. Novi logistički centar će pokrivati tržišta Hrvatske i Slovenije te dio mađarskog, a postojeći logistički centri će nastaviti pružati usluge partnerima, s obzirom da je logistika strateška orijentacija kompanije.

U 2030. prihod 6,2 milijarde eura

Branko Roglić, osnivač i predsjednik nadzornog odbora Orbico Grupe, otkriva da je prošle godine Orbico imao prihod od 3,2 milijarde, te da je ove godine planiran prihod od 3,5 milijardi eura.

---

image

Branko Roglić: "Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude"

Vedran Peteh/Cropix
---

"U našim planovima je postavljen stalan rast prihoda, tako da bi 2030. godine Orbico trebao ostvariti 6,2 milijarde eura. Dakle, u sljedećih sedam godina planiramo, praktički, udvostručiti prihode. U ove planove nisu uključena nova tržišta, već su temeljeni na uvođenju novih principala i na organskom rastu", ističe Branko Roglić.

Orbico najveći prihod ima na rumunjskom tržištu, oko 1,2 milijarde eura, slijede Hrvatska i Bugarska s oko 500 milijuna, Poljska s 400, Slovenija s 300 milijuna eura...

Orbico ima tvrtke u 20 zemalja i posluje na 24 tržišta. Roglić kaže da su im kao nova tržišta zanimljiva ona Armenije, Kazahstana, Turkmenistana, Azerbajdžana...

"Imali smo već neke razgovore vezane uz naš izlazak na ova tržišta, ali smo ih prekinuli zbog pandemije i rata između Azerbajdžana i Armenije. Pripremamo i veliku investiciju u Ukrajini, gdje je već nađen partner kojega će Orbico preuzeti. Tvrtka ima oko 1500 zaposlenika i oko 200 milijuna eura prometa, a distribuira robu široke potrošnje i kozmetiku", otkriva naš sugovornik.

Nisu svi logističari i distributeri preživjeli, a Orbico se razvio u najvećeg europskog distributera. Za opstanak i pozicioniranje na tržištu, Branko Roglić smatra da je ključna ideja.

"U našem poslu vi ste servis velikim svjetskim proizvođačima i ulazite u njihovu troškovnu stranu. Morate im biti jeftini kao distributer. Ako uvodite naprednu tehnologiju, pazite na troškove i optimizirate poslovanje, onda ste poželjan partner. Ne možete se brzo obogatiti na račun velikih globalnih kompanija. Morate imati volumen. Polako zarađuješ", pojašnjava Roglić.

---

image

Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu hrvatskih poduzetnika prve generacije najveća greška bahatost

Vedran Peteh/Cropix
---

Dug Orbica sveden na nulu

Roglić otkriva da je dug Orbico Grupe sveden na nulu.

"Orbico nema dug ni prema bankama ni prema partnerima. Tako rasterećena kompanija ima potencijal za akvizicije i rast. Smanjili smo troškove, proveli racionalizaciju poslovanja, digitalizirali se i robotizirali, tako da sada zapošljavamo oko 7500 ljudi. Reinvestirali smo svoje profite i razvijamo se na račun vlastitog poslovanja", naglašava Roglić, koji napominje da Orbico nema niti značajan odljev radne snage.

"Od samog početka jako puno ulažemo u naše ljude i nastojimo ih zadovoljiti. Nama su ljudi u prvom planu", ističe osnivač Orbica.

Branko Roglić je davno, sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, započeo svoj poduzetnički pothvat. U početku je bio sam, a kasnije su se u posao uključili i sinovi. Stariji Stjepan je rođen 1971., a Josip 1973. godine.

"Kada sam procijenio da sinovi mogu samostalno upravljati kompanijom, povukao sam se s upravljačke pozicije. Josip je bio predsjednik uprave, a Stjepan je bio član uprave zadužen za financije. Obojica su se potom početkom 2019. godine povukli iz upravljanja i sada su članovi Nadzornog odbora. Ja sam još uvijek predsjednik Nadzornog odbora, a uz njih dvojicu u nadzornom odboru su još moja supruga Vjeka te moja najstarija unuka Maja. Ostali unuci su još maloljetni, a izbor njihove profesije ovisit će od njihovih interesa", napominje Roglić.

---

image

Roglić i sinovi, o kojima kaže: "Oni su svjesni da će naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da će je oni znati voditi"

---

Menadžer izvan obitelji i nasljednici

Orbicom od 2019. godine upravlja Jurij Tršan kojeg Roglići jako dobro poznaju jer u Orbicu radi od svoje 18. godine. Ostatak uprave sačinjavaju isto Orbicove dugogodišnje zaposlenice: Alexandrina Marinova, Irena Novinec i Romina Orešković.

Kod prenošenja nasljedstva nad kompanijom i inače u obiteljskim tvrtkama, Branko Roglić je uvjeren kako je ključno da su nasljednici skromni i pošteni te da su realni i fokusirani na zaposlenike.

"Poslovni uspjeh možete jedino napraviti ako su vam zaposlenici zadovoljni. Ako su vam nezadovoljni i imaju mala primanja onda se to odrazi na rad kompanije. Ključ za uspjeh svake kompanije je ostvariti profit, a ako ga niste u nekom dijelu podijelili zaposlenicima, onda tu dugoročno nema sreće. Ako zaposlenici dobiju dio profita onda dolaze veseli na posao i kompanija se razvija. U suprotnom neće dugoročno zarađivati niti poslodavac, a u konačnici neće niti država i društvo imati korist", mišljenja je Roglić napominjući da "poduzeće koje gubi ne vrijedi ni vlasniku, ni državi, ni radniku."

Kaže da su mu sinovi Stjepan i Josip toga svjesni i veseli ga da imaju takav pristup u poslu:

"Oni su svjesni da će naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da će je oni znati voditi ako se meni nešto dogodi. Orbico stvarno može funkcionirati bez mene. Čak me i protokolarno zamjenjuju."

Za sebe Branko Roglić kaže da odlazi samo na neke proslave obljetnica kompanije, a u sklopu posla da samo kontrolira rezultate. Svakog drugog ponedjeljka se u Orbicu održava sastanak trojice Roglića i predsjednika uprave Tršana na kojem se prođe proteklo razdoblje i raspravi o sljedećem: "Prije smo se sastajali svakog ponedjeljka, ali shvatili smo da za to nema potrebe tako često. Kontroliramo prošlost i planiramo budućnost."

Kaže kako je kod njega slučaj da su mu sinovi bili zainteresirani za posao, ali to nije uvijek tako u obiteljskim tvrtkama.

---

image

Branko Roglić veliki je kolekcionar umjetnina i naumio je za dvije godine otvoriti galeriju u Župi

Vedran Peteh/Cropix
---

Galerija u Župi

Iako mu sinovi zasad nemaju vremena za hobije, Branko Roglić ima. Jedan je vrlo zanimljiv. Voli ribariti, igrati balote te boraviti u Župi gdje ima nasade voćaka i vinograda. U Župi će napraviti umjetničku galeriju.

Mora, kaže najprije dovršiti započetu gradnju boutique vinarije, a galeriju planira izgraditi za dvije godine. Roglić je, naime, jedan od najvećih kolekcionara hrvatske moderne.

"Sinovi kupuju djela mladih hrvatskih umjetnika, ali nisu još toliko u tome kao ja. Ustvari, oni i ne stignu od posla", otkriva nama Roglić.

On ima samo dva partnera u svojih 20 tvrtki. Jedan mu je na Kosovu i taj ima 49 posto, a drugi, u Makedoniji, ima tri posto udjela. U 18 tvrtki je stopostotni vlasnik. U samom početku je imao partnera s kojim se kasnije poslovno razišao.

"Dogovorili smo se kao prijatelji. Imali smo zajedničku kuću i zajedničku malu tvrtku. On je dobio kuću i nastavio se baviti nekretninama, a ja Orbico, koji je doduše i osnovan s mojih 60.000 njemačkih maraka ušteđevine", prisjeća se Roglić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vedran Peteh/Cropix Vedran Peteh/Cropix Vedran Peteh/Cropix Vedran Peteh/Cropix Vedran Peteh/Cropix Vedran Peteh/Cropix Vedran Peteh/Cropix
Vedran Peteh/Cropix

Poduzetnik Branko Roglić sa sinovima Josipom (desno) i Stjepanom: ”Orbico nema dug ni prema bankama ni prema partnerima”

Vedran Peteh/Cropix

Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu hrvatskih poduzetnika prve generacije najveća greška bahatost

Vedran Peteh/Cropix

Branko Roglić: ”Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude”

Vedran Peteh/Cropix

Branko Roglić u zagrebačkom uredu


Roglić i sinovi, o kojima kaže: ”Oni su svjesni da će naslijediti kompaniju, a ja sam svjestan i siguran da će je oni znati voditi”

Vedran Peteh/Cropix

Stjepan Roglić

Vedran Peteh/Cropix

Josip Roglić

Vedran Peteh/Cropix

Branko Roglić veliki je kolekcionar umjetnina i naumio je za dvije godine otvoriti galeriju u Župi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/roglic-do-2030-planiramo-udvostruciti-prihode-orbico-grupe-sa-sinovima-pripremam-i-veliku-investiciju-u-ukrajini-1292781 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e21a04c3075fab19db630f15b3ca7e00983f7676 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rogli%C4%87%3A+%E2%80%98Do+2030.+planiramo+udvostru%C4%8Diti+prihode+Orbico+grupe%2C+sa+sinovima+pripremam+i+veliku+investiciju+u+Ukrajini%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Froglic-do-2030-planiramo-udvostruciti-prihode-orbico-grupe-sa-sinovima-pripremam-i-veliku-investiciju-u-ukrajini-1292781 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Froglic-do-2030-planiramo-udvostruciti-prihode-orbico-grupe-sa-sinovima-pripremam-i-veliku-investiciju-u-ukrajini-1292781 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBITELJSKI BIZNIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisOBITELJSKI BIZNIS

Roglić: ‘Do 2030. planiramo udvostručiti prihode Orbico grupe, sa sinovima pripremam i veliku investiciju u Ukrajini‘

Piše jOZO VRDOLJAK
24. svibnja 2023. - 18:02
Poduzetnik Branko Roglić sa sinovima Josipom (desno) i Stjepanom: ”Orbico nema dug ni prema bankama ni prema partnerima”Vedran Peteh/Cropix

Na pitanje u čemu najviše griješe hrvatski poduzetnici prve generacije, koji već posluju 30 do 35 godina, Branko Roglić bez razmišljanja kaže da je dijelu poduzetnika najveća greška bahatost.

"Hrvatski poduzetnici upadaju u probleme i griješe. Misle da, ako imaju tvrtku, mogu nekontrolirano trošiti i rasipati novac. Novac tvrtke ne smije se trošiti nekontrolirano. Morate imati rezerve, kako biste premostili krize koje uvijek dolaze. Treba ulagati u razvoj tvrtke i imati rezerve kako bi ona mogla amortizirati svaku krizu. Poduzetništvo nisu jahte, luksuzne nekretnine, crveni tepisi, nego briga za ljude ", pojašnjava Branko Roglić, jedan od najuspješnijih poduzetnika koji je tek nedavno, kada je premašio 79 godina, dobio vozača. Donedavno je sam vozio automobil i na najduže relaci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:59