stdClass Object ( [id] => 1293036 [title] => Njezin priručnik za poduzetništvo stiže u škole: ‘Djeca trebaju učiti kroz primjere džeparca i kuhanja ručka‘ [alias] => njezin-prirucnik-za-poduzetnistvo-stize-u-skole-djeca-trebaju-uciti-kroz-primjere-dzeparca-i-kuhanja-rucka [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za rad na priručniku motivirala me činjenica da većina ljudi o poduzetništvu i poduzetničkim vještinama uglavnom ne zna mnogo - kaže nam Vedrana Garmaz, autorica Priručnika za mlade poduzetnike.

- Međutim, poduzetništvo je utkano u naš svakodnevni život, a toga sam postala svjesna nakon završenog poslijediplomskog studija Poslovne ekonomije. Smatram da nije potrebno toliko dugo čekati da bi se stekla, ono što smatram, osnovna znanja o tome tko je poduzetnik i što poduzetnik radi.

To je bila osnovna zamisao iza rada na priručniku - spustiti naizgled tešku i zahtjevnu terminologiju na razinu svakodnevnih životnih situacija, s kojima se lako poistovjetiti – kaže autorica, govoreći o svojim motivima rada na priručniku.

---

image

Priručnik je napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima

 

PRIVATNI ALBUM
---

Vedrana Garmaz je i sama poduzetnica, vlasnica je geodetske tvrtke "Stadia" iz Solina, prije toga bila je članica Uprave dioničkog društva "Geoprojekt", sudski je vještak za geodeziju. Udana je i majka dvoje djece, suprug joj je također geodet i ima svoju firmu. U kratkom predstavljanju ističe da voli putovati, a vikendom igra badminton.

Sada je zanimanje javnosti pobudio njezin Priručnik za mlade poduzetnike u izdanju "Alfa" d.d. iz Zagreba.

Kako je u recenziji naveo prof. dr. sc. Dejan Kružić, sadržajno je Priručnik podijeljen u šest tematskih cjelina, koje su međusobno povezane u jedinstveno djelo s fokusom na problematiku poduzetništva: 1. Ja, poduzetnik?; 2. Radionice; 3. Kako se poduzetnik ponaša?; 4. Poslovne priče; 5. Ja sam poduzetnik! i 6. Moja budućnost.

Vedranu Garmaz pitali smo tko je sve bio u radnom timu za izradu Priručnika i za što su pojedini članovi tima bili zaduženi.

- Radni tim se sastojao od mojih kolegica poduzetnica, prijatelja učitelja i djece. Da, i djeca su sudjelovala u izradi priručnika, jer je cijela zamisao bila da sadržaj bude njima razumljiv i primjenjiv. Kolegice poduzetnice - Maja Parčina i Helena Budiša, skupa sa mnom su ispričale svoje životne priče te izradile zadatke kojima djecu vode kroz tematiku poreza, bilance i marketinga. Kolegice učiteljice – Marijana Bandić Buljan, Marijana Gudić i Ema Ivančić su svaka sa svojim predmetom ponudile interaktivne radionice, koje su se pokazale zanimljivima i lako primjenjivima u radu s učenicima – pojašnjava autorica.

Govoreći o izazovima u radu, kaže kako je najveći izazov bio stručnu terminologiju i procese "spustiti" na razinu učenika osnovne škole, na način da dožive A-HA! efekt, kada nešto što im je do tada bilo apstraktno povežu sa svakodnevnom životnom situacijom.

- Na primjer, nisu pretpostavljali da se upravljanje projektom može odnositi i na kuhanje ručka, da se budžetiranje odnosi na zaradu i raspodjelu džeparca ili kućnog budžeta, da je organizacija vremena upravljanje dragocjenim resursom - kaže.

Na pitanje čime je najviše zadovoljna nakon što je priručnik tiskan, Vedrana Garmaz odgovara kako mora priznati da je od samog početka rada na priručniku, od same ideje do, evo, realizacije, oduševljena spremnošću za suradnju svih suradnica i suradnika.

---

image

Na promociji knjige: Helena Budiša, Anita Benčec Nikolovski, urednica, Vedrana Garmaz, Ružica Kandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te profesorica Marijana Gudić

 

PRIVATNI ALBUM
---

- Ovaj priručnik je stvarno dobar i društveno koristan. Izdavačka kuća "Alfa" d.d. i urednica Anita Benčec Nikolovski odradili su onaj posao "iza zavjesa", bez čije bi podrške i logistike sve ovo ostalo samo slovo na papiru – naglašava autorica.

Priručnik ulazi u osnovne i srednje škole.

- Priručnik je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) za primjenu u osnovnim i srednjim školama. Odobren je kao drugi obrazovni materijal i kao takav stavljen na raspolaganje osnivačima i ravnateljima da ga uvrste kao materijal za redovitu nastavu ili za izvannastavne aktivnosti.

Osobito je koristan školama koje imaju zadruge, jer bez obzira na to što se radi o malim poduzetničkim procesima, zadruge sadržavaju sva obilježja procesa upravljanja i poduzetničke inicijative. Ovim priručnikom se učiteljima omogućuje adekvatan sadržaj za rad – ističe Vedrana Garmaz.

Hoće li priručnik pridonijeti razvoju poduzetništva i ohrabriti mlade na poduzetničke poduhvate? Kakva su očekivanja u tom pogledu, također nas je zanimalo.

- Težište je stavljeno na pozitivne vrijednosti i smatram da može iznimno afirmativno djelovati i na učitelje koji će se baviti ovom temom, i na učenike koji će imati priliku u prvom ključnom trenutku svoga života, a to je odabir srednje škole, kompetentno znati procijeniti svoje sposobnosti i donijeti informiranu odluku o tome što žele biti kada odrastu – kazuje Vedrana Garmaz.

---

image


 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

I prof. Kružić smatra da će, kako je naveo u recenziji, na samom kraju ovog uzbudljivog "poduzetničkog" putovanja, učenici biti osnaženi razmišljati o vlastitoj budućnosti s uporištem u širini znanja i primjeni poduzetničkih vještina. Demistificiranjem poduzetništva, te povezivanjem kompleksne terminologije i zahtjevnih sadržaja sa svakodnevnim životnim situacijama, ističe recenzent, Priručnik potiče i učenike i učitelje da se ovom iznimno važnom temom uhvate ukoštac i na taj način prošire spoznaje koje predstavljaju jedan od iznimno značajnih temelja uspješnog i dinamičnog budućeg društva.

Priručnik je veoma primjenjiv u nastavi i radu s djecom, ističe i Marijana Gudić, profesorica koja je bila dio radnog tima u izradi priručnika.

- Za svakodnevni život treba razviti vještine upravljanja vremenom i novcem, kao i vlastitim htijenjima. U priručniku se nalaze radionice kojima se učenike uči i kako organizirati vlastito vrijeme, što je iznimno bitna vještina. Osobno sam provela tu radionicu.

Učenici su se iznenadili s koliko vremena oni zapravo i raspolažu te ako dobro raspodijele vrijeme i drže se organizatora, imaju dosta vremena i za odmor i za igru. Nakon što su učenici napravili vlastite planove i radili neko vrijeme prema planu, rekli su da su uspjeli sve što su i planirali te da im je radionica za razvijanje vještine upravljanja vlastitim vremenom od velike koristi.

Svaka radionica u priručniku je kvalitetno razrađena, čime se olakšava rad učiteljima, a učenici imaju višestruke koristi – naglašava prof. Marijana Gudić, govoreći o tome koliko je koristan ovakav priručnik u nastavi i u radu s djecom.

---

image

Vedrana je vlasnica je geodetske tvrtke i sudski je vještak za geodeziju, udana je i majka dvoje djece

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Dodaje kako bi ga preporučila svim učiteljima i za rad u redovnoj nastavi i za izvannastavne aktivnosti jer u priručniku ima mnoštvo kvalitetnih ideja i radionica kojima učitelji mogu obogatiti svoju nastavu.

- Napomenula bih da je priručnik napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima, te se na takav način postiže i svijest da su poduzetničke vještine prisutne i u svakodnevnom životu – kaže Marijana Gudić.

---

Ispunite vlastita očekivanja

I sami ste poduzetnica. Kako ste krenuli u poduzetničke vode i što je za Vas poduzetništvo?

- Po struci sam diplomirani inženjer geodezije. Uz posao sam završila i poslijediplomski studij poslovne ekonomije. Svatko tko radi kod nekoga i za nekoga, pogotovo u većim firmama kao što je bila firma u kojoj sam ja radila, a tko je po prirodi ambiciozan i željan izazova, zna koliko je teško svoje ideje progurati u takvim sustavima. Poduzetništvo za mene predstavlja slobodu i mogućnost da ispunjavam vlastita očekivanja, a ne tuđa i da ostvarujem vlastite ciljeve, a ne ciljeve koje je netko drugi postavio.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INOVATIVAN POTEZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => INOVATIVAN POTEZ 2 0 6667 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-17 14:51:13 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-25 12:28:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-25 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 142 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njezin priručnik za poduzetništvo stiže u škole: 'Djeca trebaju učiti kroz primjere džeparca i kuhanja ručka' [metakey] => priručnik za mlade poduzetnike, osnovna škola, vedrana garmaz, poduzetništvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916806.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24917015.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24915655.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916616.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916802.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916803.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Poduzetni\u0161tvo je utkano u na\u0161 svakodnevni \u017eivot\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Priru\u010dnik je dobio pozitivno stru\u010dno mi\u0161ljenje Agencije za odgoj i obrazovanje<\/p>","

Na promociji knjige: Helena Budi\u0161a, Anita Ben\u010dec Nikolovski, urednica, Vedrana Garmaz, Ru\u017eica Kandi\u0107 iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te profesorica Marijana Gudi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Priru\u010dnik je napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vedrana je vlasnica je geodetske tvrtke i sudski je vje\u0161tak za geodeziju, udana je i majka dvoje djece<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","29:64","50:50","50:25","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1425","hd_24916806_1920.jpg":"1920x1080","k_24916806_1280.jpg":"1280x1280","k_24916806_1024.jpg":"1024x1024","k_24916806_640.jpg":"640x640","k_24916806_480.jpg":"480x480","k_24916806_340.jpg":"340x340","k_24916806_220.jpg":"220x220","o_24916806_1280.jpg":"1280x950","o_24916806_1024.jpg":"1024x760","o_24916806_640.jpg":"640x475","o_24916806_480.jpg":"480x356","o_24916806_340.jpg":"340x252","o_24916806_220.jpg":"220x163","h_24916806_1280.jpg":"1280x854","h_24916806_1024.jpg":"1024x683","h_24916806_640.jpg":"640x427","h_24916806_480.jpg":"480x320","h_24916806_340.jpg":"340x227","h_24916806_220.jpg":"220x147","pp_24916806_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916806_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916806_640.jpg":"640x814","pp_24916806_480.jpg":"480x611","pp_24916806_340.jpg":"340x432","pp_24916806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24917015_1920.jpg":"1920x1080","k_24917015_1280.jpg":"1280x1280","k_24917015_1024.jpg":"1024x1024","k_24917015_640.jpg":"640x640","k_24917015_480.jpg":"480x480","k_24917015_340.jpg":"340x340","k_24917015_220.jpg":"220x220","o_24917015_1280.jpg":"1280x960","o_24917015_1024.jpg":"1024x768","o_24917015_640.jpg":"640x480","o_24917015_480.jpg":"480x360","o_24917015_340.jpg":"340x255","o_24917015_220.jpg":"220x165","h_24917015_1280.jpg":"1280x854","h_24917015_1024.jpg":"1024x683","h_24917015_640.jpg":"640x427","h_24917015_480.jpg":"480x320","h_24917015_340.jpg":"340x227","h_24917015_220.jpg":"220x147","pp_24917015_1280.jpg":"1280x1628","pp_24917015_1024.jpg":"1024x1303","pp_24917015_640.jpg":"640x814","pp_24917015_480.jpg":"480x611","pp_24917015_340.jpg":"340x432","pp_24917015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2566","hd_24915655_1920.jpg":"1920x1080","k_24915655_1280.jpg":"1280x1280","k_24915655_1024.jpg":"1024x1024","k_24915655_640.jpg":"640x640","k_24915655_480.jpg":"480x480","k_24915655_340.jpg":"340x340","k_24915655_220.jpg":"220x220","o_24915655_1280.jpg":"1280x1710","o_24915655_1024.jpg":"1024x1368","o_24915655_640.jpg":"640x855","o_24915655_480.jpg":"480x641","o_24915655_340.jpg":"340x454","o_24915655_220.jpg":"220x294","h_24915655_1280.jpg":"1280x854","h_24915655_1024.jpg":"1024x683","h_24915655_640.jpg":"640x427","h_24915655_480.jpg":"480x320","h_24915655_340.jpg":"340x227","h_24915655_220.jpg":"220x147","pp_24915655_1280.jpg":"1280x1628","pp_24915655_1024.jpg":"1024x1303","pp_24915655_640.jpg":"640x814","pp_24915655_480.jpg":"480x611","pp_24915655_340.jpg":"340x432","pp_24915655_220.jpg":"220x280"},{"size0":"864x1920","hd_24916616_1920.jpg":"1920x1080","k_24916616_1280.jpg":"1280x1280","k_24916616_1024.jpg":"1024x1024","k_24916616_640.jpg":"640x640","k_24916616_480.jpg":"480x480","k_24916616_340.jpg":"340x340","k_24916616_220.jpg":"220x220","o_24916616_1280.jpg":"1280x2844","o_24916616_1024.jpg":"1024x2275","o_24916616_640.jpg":"640x1422","o_24916616_480.jpg":"480x1066","o_24916616_340.jpg":"340x755","o_24916616_220.jpg":"220x488","h_24916616_1280.jpg":"1280x854","h_24916616_1024.jpg":"1024x683","h_24916616_640.jpg":"640x427","h_24916616_480.jpg":"480x320","h_24916616_340.jpg":"340x227","h_24916616_220.jpg":"220x147","pp_24916616_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916616_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916616_640.jpg":"640x814","pp_24916616_480.jpg":"480x611","pp_24916616_340.jpg":"340x432","pp_24916616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_24916802_1920.jpg":"1920x1080","k_24916802_1280.jpg":"1280x1280","k_24916802_1024.jpg":"1024x1024","k_24916802_640.jpg":"640x640","k_24916802_480.jpg":"480x480","k_24916802_340.jpg":"340x340","k_24916802_220.jpg":"220x220","o_24916802_1280.jpg":"1280x902","o_24916802_1024.jpg":"1024x721","o_24916802_640.jpg":"640x451","o_24916802_480.jpg":"480x338","o_24916802_340.jpg":"340x239","o_24916802_220.jpg":"220x155","h_24916802_1280.jpg":"1280x854","h_24916802_1024.jpg":"1024x683","h_24916802_640.jpg":"640x427","h_24916802_480.jpg":"480x320","h_24916802_340.jpg":"340x227","h_24916802_220.jpg":"220x147","pp_24916802_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916802_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916802_640.jpg":"640x814","pp_24916802_480.jpg":"480x611","pp_24916802_340.jpg":"340x432","pp_24916802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1355","hd_24916803_1920.jpg":"1920x1080","k_24916803_1280.jpg":"1280x1280","k_24916803_1024.jpg":"1024x1024","k_24916803_640.jpg":"640x640","k_24916803_480.jpg":"480x480","k_24916803_340.jpg":"340x340","k_24916803_220.jpg":"220x220","o_24916803_1280.jpg":"1280x903","o_24916803_1024.jpg":"1024x722","o_24916803_640.jpg":"640x451","o_24916803_480.jpg":"480x338","o_24916803_340.jpg":"340x239","o_24916803_220.jpg":"220x155","h_24916803_1280.jpg":"1280x854","h_24916803_1024.jpg":"1024x683","h_24916803_640.jpg":"640x427","h_24916803_480.jpg":"480x320","h_24916803_340.jpg":"340x227","h_24916803_220.jpg":"220x147","pp_24916803_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916803_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916803_640.jpg":"640x814","pp_24916803_480.jpg":"480x611","pp_24916803_340.jpg":"340x432","pp_24916803_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38573439 Threads: 3 Questions: 7109999093 Slow queries: 3304218 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608667895 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/njezin-prirucnik-za-poduzetnistvo-stize-u-skole-djeca-trebaju-uciti-kroz-primjere-dzeparca-i-kuhanja-rucka-1293036 [printLink] => /vijesti/biznis/njezin-prirucnik-za-poduzetnistvo-stize-u-skole-djeca-trebaju-uciti-kroz-primjere-dzeparca-i-kuhanja-rucka-1293036?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 715546 [name] => priručnik za mlade poduzetnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-09 20:50:38 [main_article_id] => 0 [alias] => prirucnik-za-mlade-poduzetnike [link] => /tag/prirucnik-za-mlade-poduzetnike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314730 [name] => Osnovna škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osnovna-skola [link] => /tag/osnovna-skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 717552 [name] => vedrana garmaz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 14:28:57 [main_article_id] => 0 [alias] => vedrana-garmaz [link] => /tag/vedrana-garmaz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 398682 [name] => poduzetništvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poduzetnistvo [link] => /tag/poduzetnistvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INOVATIVAN POTEZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njezin priručnik za poduzetništvo stiže u škole: ‘Djeca trebaju učiti kroz primjere džeparca i kuhanja ručka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916806.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

‘Poduzetništvo je utkano u naš svakodnevni život‘
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916806.jpg [title] =>

‘Poduzetništvo je utkano u naš svakodnevni život‘
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24917015.jpg [title] =>

Priručnik je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje

PRIVATNI ALBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24915655.jpg [title] =>

Na promociji knjige: Helena Budiša, Anita Benčec Nikolovski, urednica, Vedrana Garmaz, Ružica Kandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te profesorica Marijana Gudić

 

PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916616.jpg [title] =>

Priručnik je napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima

 

PRIVATNI ALBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916802.jpg [title] =>

Vedrana je vlasnica je geodetske tvrtke i sudski je vještak za geodeziju, udana je i majka dvoje djece

 

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916803.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za rad na priručniku motivirala me činjenica da većina ljudi o poduzetništvu i poduzetničkim vještinama uglavnom ne zna mnogo - kaže nam Vedrana Garmaz, autorica Priručnika za mlade poduzetnike.

- Međutim, poduzetništvo je utkano u naš svakodnevni život, a toga sam postala svjesna nakon završenog poslijediplomskog studija Poslovne ekonomije. Smatram da nije potrebno toliko dugo čekati da bi se stekla, ono što smatram, osnovna znanja o tome tko je poduzetnik i što poduzetnik radi.

To je bila osnovna zamisao iza rada na priručniku - spustiti naizgled tešku i zahtjevnu terminologiju na razinu svakodnevnih životnih situacija, s kojima se lako poistovjetiti – kaže autorica, govoreći o svojim motivima rada na priručniku.

---

image

Priručnik je napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima

 

PRIVATNI ALBUM
---

Vedrana Garmaz je i sama poduzetnica, vlasnica je geodetske tvrtke "Stadia" iz Solina, prije toga bila je članica Uprave dioničkog društva "Geoprojekt", sudski je vještak za geodeziju. Udana je i majka dvoje djece, suprug joj je također geodet i ima svoju firmu. U kratkom predstavljanju ističe da voli putovati, a vikendom igra badminton.

Sada je zanimanje javnosti pobudio njezin Priručnik za mlade poduzetnike u izdanju "Alfa" d.d. iz Zagreba.

Kako je u recenziji naveo prof. dr. sc. Dejan Kružić, sadržajno je Priručnik podijeljen u šest tematskih cjelina, koje su međusobno povezane u jedinstveno djelo s fokusom na problematiku poduzetništva: 1. Ja, poduzetnik?; 2. Radionice; 3. Kako se poduzetnik ponaša?; 4. Poslovne priče; 5. Ja sam poduzetnik! i 6. Moja budućnost.

Vedranu Garmaz pitali smo tko je sve bio u radnom timu za izradu Priručnika i za što su pojedini članovi tima bili zaduženi.

- Radni tim se sastojao od mojih kolegica poduzetnica, prijatelja učitelja i djece. Da, i djeca su sudjelovala u izradi priručnika, jer je cijela zamisao bila da sadržaj bude njima razumljiv i primjenjiv. Kolegice poduzetnice - Maja Parčina i Helena Budiša, skupa sa mnom su ispričale svoje životne priče te izradile zadatke kojima djecu vode kroz tematiku poreza, bilance i marketinga. Kolegice učiteljice – Marijana Bandić Buljan, Marijana Gudić i Ema Ivančić su svaka sa svojim predmetom ponudile interaktivne radionice, koje su se pokazale zanimljivima i lako primjenjivima u radu s učenicima – pojašnjava autorica.

Govoreći o izazovima u radu, kaže kako je najveći izazov bio stručnu terminologiju i procese "spustiti" na razinu učenika osnovne škole, na način da dožive A-HA! efekt, kada nešto što im je do tada bilo apstraktno povežu sa svakodnevnom životnom situacijom.

- Na primjer, nisu pretpostavljali da se upravljanje projektom može odnositi i na kuhanje ručka, da se budžetiranje odnosi na zaradu i raspodjelu džeparca ili kućnog budžeta, da je organizacija vremena upravljanje dragocjenim resursom - kaže.

Na pitanje čime je najviše zadovoljna nakon što je priručnik tiskan, Vedrana Garmaz odgovara kako mora priznati da je od samog početka rada na priručniku, od same ideje do, evo, realizacije, oduševljena spremnošću za suradnju svih suradnica i suradnika.

---

image

Na promociji knjige: Helena Budiša, Anita Benčec Nikolovski, urednica, Vedrana Garmaz, Ružica Kandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te profesorica Marijana Gudić

 

PRIVATNI ALBUM
---

- Ovaj priručnik je stvarno dobar i društveno koristan. Izdavačka kuća "Alfa" d.d. i urednica Anita Benčec Nikolovski odradili su onaj posao "iza zavjesa", bez čije bi podrške i logistike sve ovo ostalo samo slovo na papiru – naglašava autorica.

Priručnik ulazi u osnovne i srednje škole.

- Priručnik je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) za primjenu u osnovnim i srednjim školama. Odobren je kao drugi obrazovni materijal i kao takav stavljen na raspolaganje osnivačima i ravnateljima da ga uvrste kao materijal za redovitu nastavu ili za izvannastavne aktivnosti.

Osobito je koristan školama koje imaju zadruge, jer bez obzira na to što se radi o malim poduzetničkim procesima, zadruge sadržavaju sva obilježja procesa upravljanja i poduzetničke inicijative. Ovim priručnikom se učiteljima omogućuje adekvatan sadržaj za rad – ističe Vedrana Garmaz.

Hoće li priručnik pridonijeti razvoju poduzetništva i ohrabriti mlade na poduzetničke poduhvate? Kakva su očekivanja u tom pogledu, također nas je zanimalo.

- Težište je stavljeno na pozitivne vrijednosti i smatram da može iznimno afirmativno djelovati i na učitelje koji će se baviti ovom temom, i na učenike koji će imati priliku u prvom ključnom trenutku svoga života, a to je odabir srednje škole, kompetentno znati procijeniti svoje sposobnosti i donijeti informiranu odluku o tome što žele biti kada odrastu – kazuje Vedrana Garmaz.

---

image


 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

I prof. Kružić smatra da će, kako je naveo u recenziji, na samom kraju ovog uzbudljivog "poduzetničkog" putovanja, učenici biti osnaženi razmišljati o vlastitoj budućnosti s uporištem u širini znanja i primjeni poduzetničkih vještina. Demistificiranjem poduzetništva, te povezivanjem kompleksne terminologije i zahtjevnih sadržaja sa svakodnevnim životnim situacijama, ističe recenzent, Priručnik potiče i učenike i učitelje da se ovom iznimno važnom temom uhvate ukoštac i na taj način prošire spoznaje koje predstavljaju jedan od iznimno značajnih temelja uspješnog i dinamičnog budućeg društva.

Priručnik je veoma primjenjiv u nastavi i radu s djecom, ističe i Marijana Gudić, profesorica koja je bila dio radnog tima u izradi priručnika.

- Za svakodnevni život treba razviti vještine upravljanja vremenom i novcem, kao i vlastitim htijenjima. U priručniku se nalaze radionice kojima se učenike uči i kako organizirati vlastito vrijeme, što je iznimno bitna vještina. Osobno sam provela tu radionicu.

Učenici su se iznenadili s koliko vremena oni zapravo i raspolažu te ako dobro raspodijele vrijeme i drže se organizatora, imaju dosta vremena i za odmor i za igru. Nakon što su učenici napravili vlastite planove i radili neko vrijeme prema planu, rekli su da su uspjeli sve što su i planirali te da im je radionica za razvijanje vještine upravljanja vlastitim vremenom od velike koristi.

Svaka radionica u priručniku je kvalitetno razrađena, čime se olakšava rad učiteljima, a učenici imaju višestruke koristi – naglašava prof. Marijana Gudić, govoreći o tome koliko je koristan ovakav priručnik u nastavi i u radu s djecom.

---

image

Vedrana je vlasnica je geodetske tvrtke i sudski je vještak za geodeziju, udana je i majka dvoje djece

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Dodaje kako bi ga preporučila svim učiteljima i za rad u redovnoj nastavi i za izvannastavne aktivnosti jer u priručniku ima mnoštvo kvalitetnih ideja i radionica kojima učitelji mogu obogatiti svoju nastavu.

- Napomenula bih da je priručnik napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima, te se na takav način postiže i svijest da su poduzetničke vještine prisutne i u svakodnevnom životu – kaže Marijana Gudić.

---

Ispunite vlastita očekivanja

I sami ste poduzetnica. Kako ste krenuli u poduzetničke vode i što je za Vas poduzetništvo?

- Po struci sam diplomirani inženjer geodezije. Uz posao sam završila i poslijediplomski studij poslovne ekonomije. Svatko tko radi kod nekoga i za nekoga, pogotovo u većim firmama kao što je bila firma u kojoj sam ja radila, a tko je po prirodi ambiciozan i željan izazova, zna koliko je teško svoje ideje progurati u takvim sustavima. Poduzetništvo za mene predstavlja slobodu i mogućnost da ispunjavam vlastita očekivanja, a ne tuđa i da ostvarujem vlastite ciljeve, a ne ciljeve koje je netko drugi postavio.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/HANZA MEDIA PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

‘Poduzetništvo je utkano u naš svakodnevni život‘
 

PRIVATNI ALBUM

Priručnik je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje

PRIVATNI ALBUM

Na promociji knjige: Helena Budiša, Anita Benčec Nikolovski, urednica, Vedrana Garmaz, Ružica Kandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te profesorica Marijana Gudić

 

PRIVATNI ALBUM

Priručnik je napisan tako da se komplicirana terminologija spustila na razinu razumijevanja svim uzrastima

 

Vojko Bašić/Cropix

Vedrana je vlasnica je geodetske tvrtke i sudski je vještak za geodeziju, udana je i majka dvoje djece

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/njezin-prirucnik-za-poduzetnistvo-stize-u-skole-djeca-trebaju-uciti-kroz-primjere-dzeparca-i-kuhanja-rucka-1293036 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bfb4ed991a4d67bb860ddbd9548fd2398b24d0db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njezin+priru%C4%8Dnik+za+poduzetni%C5%A1tvo+sti%C5%BEe+u+%C5%A1kole%3A+%E2%80%98Djeca+trebaju+u%C4%8Diti+kroz+primjere+d%C5%BEeparca+i+kuhanja+ru%C4%8Dka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnjezin-prirucnik-za-poduzetnistvo-stize-u-skole-djeca-trebaju-uciti-kroz-primjere-dzeparca-i-kuhanja-rucka-1293036 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnjezin-prirucnik-za-poduzetnistvo-stize-u-skole-djeca-trebaju-uciti-kroz-primjere-dzeparca-i-kuhanja-rucka-1293036 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INOVATIVAN POTEZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisINOVATIVAN POTEZ

Njezin priručnik za poduzetništvo stiže u škole: ‘Djeca trebaju učiti kroz primjere džeparca i kuhanja ručka‘

25. svibnja 2023. - 14:28

Za rad na priručniku motivirala me činjenica da većina ljudi o poduzetništvu i poduzetničkim vještinama uglavnom ne zna mnogo - kaže nam Vedrana Garmaz, autorica Priručnika za mlade poduzetnike.

- Međutim, poduzetništvo je utkano u naš svakodnevni život, a toga sam postala svjesna nakon završenog poslijediplomskog studija Poslovne ekonomije. Smatram da nije potrebno toliko dugo čekati da bi se stekla, ono što smatram, osnovna znanja o tome tko je poduzetnik i što poduzetnik radi.

To je bila osnovna zamisao iza rada na priručniku - spustiti naizgled tešku i zahtjevnu terminologiju na razinu svakodnevnih životnih situacija, s kojima se lako poistovjetiti – kaže autorica, govoreći o svojim motivima rada na priručniku.

Vedrana Garmaz je i sa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:22