stdClass Object ( [id] => 1326195 [title] => Kompletni vodič kroz poreznu reformu: Izračunali smo koliko će vam rasti plaća, a koliko porez na vikendice... [alias] => kompletni-vodic-kroz-poreznu-reformu-izracunali-smo-koliko-ce-vam-rasti-placa-a-koliko-porez-na-vikendice [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Male plaće imat će malo koristi, a ni veće plaće neće znatno narasti s poreznom reformom o kojoj slušamo četiri mjeseca i koja u posljednjem kvartalu ove godine ulazi u veliko finale jer će se odlučivati o visini poreza i konkretnijim koristima na plaće iduće godine.

Tako u posljednja tri mjeseca ove godine gradovi i općine moraju odučiti kolike će biti porezne stope na dohodak od prvog dana iduće godine kada prirez porezu na dohodak prestaje postojati i odlazi u povijest. Nisu to jedine promjene, mijenjaju se iznosi osobnih odbitaka, stope poreza na dohodak na ostale vrste dohodaka, smanjuje se teret mirovinskog doprinosa na male plaće...

1 – PROSJEČNA PLAĆA VEĆA OD SEDAM DO 67 EURA

U cijeloj šumi promjena, nitko se neće usrećiti značajnim rastom plaća. Prosječna plaća od 1140 eura u gradu s prirezom od 15 posto kakav plaćaju Splićani, porast će 29,92 eura ako porezna stopa ostane 20 posto, ako padne na 15 posto narast će 67,67 eura, a ako bude 23 posto onda se rast plaće topi na sedam eura.

Znači korist od kompletne porezne reforme iznosi od sedam do 67,67 eura za prosječno plaćenog samca koji živi u Splitu, a u taj su obračun uključene sve promjene poreznih stopa, ukidanje prireza i rast odbitaka.

Svi računi koje budemo imali u ovom tekstu odnose se na plaće s 15 posto prireza i samce u koje se ubrajaju svi koji na poreznim karticama nemaju uzdržavane članove obitelji, a djecu koristi bračni partner kao poreznu olakšicu, oni s članovima obitelji i djecom koja zarađuju više od limita za uzdržavane članove obitelji...

2 – ADIO PRIREZU

U Hrvatskoj postoje dvije porezne stope kojom se oporezuju plaće, od 20 i 30 posto, a dogodine će svaki grad i općina imati svoje stope u zakonski propisanom rasponu.

Od 1. siječnja ukida se prirez koji je bio opcijski porez za koji je zakonom bila utvrđena maksimalna stopa ovisno o veličini grada i općine. Neki su imali prirez, neki nisu, a trenutno 55 posto gradova i općina imaju prirez. Dogodine prireza neće biti, ali će biti šarolikih poreznih stopa.

Niža stopa po novom može iznositi od 15 do 23 posto, a u Zagrebu 23,60 posto. Veća porezna stopa koja sada iznosi 30 posto smije iznositi od 25 do 34,50 posto, a u Zagrebu 35,40.

Podignu li ih gradovi na najveće dopuštene zakonske razine, a iz Zagreba su najavili da će to učiniti jer trebaju kompenzirati gubitak 18 posto prireza, istopit će se glavnina koristi na plaće. Split, kao i svi gradovi veći od 30.000 stanovnika može imati dvije porezne stope, nižu od 15 do 23 posto i višu od 25 do 34,50 posto.

---

image

Kolike će biti olakšice za svako dijete

Saša Burić/Cropix
---

3 – MATEMATIKA RASTA PLAĆA

Kako se od iduće godine posve ukida prirez, tako su gradovi prvi put dobili slobodu određivanja kolike će stope biti na njihovu području.

Tako će plaća od 553 eura zaposlenog u Splitu koji trenutno plaća jedan od najvećih prireza u zemlji od 15 posto, porasti od iduće godine mjesečno za 41,34 eura, osim ako se Split odluči nižu stopu poreza na dohodak od 20 posto povećati na najvećih dopuštenih 23 posto.

Ukoliko stopa ostane ista plaća raste za 42,70 eura, a smanji li je grad na 15 posto plaća će narasti za 44,94 eura. Treba znati da su u ovaj izračun rasta plaća uključene sve olakšice koje je Vlada pripremila poreznom reformom i povećanje osobnog odbitka i olakšice na plaćanje mirovinskog doprinosa. Tako će za ovu plaću poslodavac uplatiti u prvi mirovinski stup 15 posto doprinosa koji sada iznosi 105 eura, a dogodine će iznositi 60 eura, dok uplate u drugi stup ostaju nepromijenjenih 35 eura.

Njegovom kolegi sa 676 eura mjesečne neto plaće reforma će dogodine donijeti mjesečni rast plaće od 35,5 eura ako porezna stopa ostane 20 posto, ako padne na 15 posto plaća raste za 45 eura, a sa stopom od 23 posto ta korist od reforme iznosi 29,79 eura.

Mjesečna plaća od 800 eura zaposlenog u Splitu dogodine će rasti 28 eura ako stopa poreza na dohodak ostane na 20 posto, poraste li na maksimalnih 23 posto plaća će porasti za 18 eura, a u slučaju da porezna stopa padne na najnižih 15 posto onda će plaća porasti za 45 eura.

4 – OBRAČUN ZA ‘DEBLJE‘ BUŠTE

Ako je netko pomislio da će zato profitirati oni s većim plaćama, odgovor je kako-tko. Splićanin koji sada zarađuje 2000 eura može računati da mu plaća može dogodine narasti od 6,7 eura s 23 posto porezne stope do 157 eura koliko povećanje iznosi uz stopu od 15 posto. Ostane li porez na 20 posto plaća će narasti 63 eura.

Onaj tko prima 3700 eura plaće trenutno plaća porez po 20 i po 30 posto, a dogodine će plaćati samo po nižoj stopi. Ako Split uvede najveću dopuštenu poreznu stopu od 23 posto, onda će dogodine ova plaća narasti za 25 eura, a može porasti za 354 eura uz primjenu stope od 15 posto. Zadrži li se stopa poreza na dohodak na 20 posto, onda će dogodine plaća od 3700 eura narasti za 148 eura.

---

image

Split, 161218.
Umirovljenici uzivaju u nedjeljnom suncu na plazi Bacvice.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

5 – MIROVINSKI DOPRINOSI ZA 17 EURA VEĆE PLAĆE

Ma što gradovi i općine odlučili o poreznim stopama, čak da sutra Vlada ukine porez na dohodak, malene plaće neće porasti ni centa jer se na njih ne plaća porez. Zbog poreznih promjena ni centa neće porasti plaće samaca koje iznose do 530 eura, plaće zaposlenih s jednim djetetom do 764 eura, zaposleni s dvoje djece porez počinju plaćati na neto plaće veće od 1096 eura, a oni s troje na 1560 eura...

Svima čije plaće ne dosežu ove iznose, nijedna promjena poreza na dohodak i ukidanje prireza ne može podići plaću jer porez uopće ne plaćaju.

Baš zato se Vlada upustila u mijenjanje doprinosa za prvi mirovinski stup za bruto plaće do 1300 eura koje bi se već na plaće u prosincu počelo primjenjivati da bi se prve takve plaće isplatile u siječnju iduće godine. Tako će se dio doprinosa za te plaće platiti iz proračuna. Za bruto plaće do 700 eura uvodi se fiksna olakšica od 300 eura na mirovinski doprinos u prvom stupu, a za plaće veće od 700 eura do 1300 eura se postupno smanjuje olakšica. Olakšica neće utjecati na izračun buduće mirovine i neće smanjiti buduće iznose mirovine iz prvog stupa ili fonda generacijske solidarnosti jer će se mirovine određivati kao da olakšice nema.

U Hrvatskoj od ukupno 2,8 milijuna obveznika poreza na dohodak čak njih milijun i pol ne plaća porez na dohodak. Iz Vlade poručuju da će plaće za milijun zaposlenih od siječnja iduće godine zbog nove mirovinske olakšice narasti prosječno po 17,35 eura. Po svakom zaposlenom čije plaće ne prelaze 1300 eura bruto, plaće će u siječnju iduće godine porasti od 6,72 eura do 42,90 eura.

Ta će promjena zahvatiti neto plaće samaca u Splitu koji sada primaju neto plaće do 930 eura. Navedeno umanjenje osnovice za obračun doprinosa odnosi se isključivo na primitke po osnovi plaće, a ne na ostale primitke uz plaću poput potpora, nagrada, dnevnica i bonusa isplaćenih iznad neoporezivih iznosa.

6 – ODBITAK RASTE

U paketu poreznih promjena je povećanje osobnog odbitka s 530,90 eura na 560 eura za svakog zaposlenog, dok olakšice za djecu rastu s 232 na 280 eura za prvo dijete i uzdržavanog supružnika, s 332 na 392 eura za drugo dijete... Ukupna olakšica za roditelja s jednim djetetom raste sa 764 eura na 840 eura, za roditelja s dvoje djece 1096 eura na 1232 eura...

Dogodine se ukida osnovica osobnog odbitka iz koje se primjenom koeficijenata utvrđuju svi odbici i za zaposlene i za članove njihovih obitelji. Stvari se vraćaju na nekadašnje pa će se iz osobnog odbitka za svakog zaposlenog po novim koeficijentima računati olakšice za članove obitelji.

7 – VEĆI PRAG ZA VEĆE PLAĆE

Podiže se i prag za oporezivanje višom poreznom stopom s 3981,69 eura mjesečno ili 47.780,28 eura godišnje, na 4200 eura mjesečno ili 50.400 eura godišnje.

Marko Primorac, ministar financija, bio je rekao da veću stopu poreza na dohodak od 30 posto plaća jako mali broj građana. Ukupno ih je u Hrvatskoj oko 11 tisuća, a polovica živi u Zagrebu. Unatoč tome što je njihov broj relativno malen samo u Zagrebu plate oko 133 milijuna eura poreza na dohodak.

Porez po najvišoj stopi od 30 posto sada plaćaju samci s neto plaćama višim od 3597 eura, zaposleni s jednim djetetom na neto plaće više od 3830 eura, zaposleni s dvoje djece na neto plaće više od 4161 euro...

---

image

Koliko će Split opteretiti plaće svojih građana?

Vojko Bašić/Cropix
---

8 – PAUŠAL RASTE NA 12 POSTO

Dok je Vlada gradovima i općinama ostavila da u propisanom okviru odluče o visini stopa poreza na dohodak na plaće, na ostale dohotke je propisala nove porezne stope koje su povećane zbog ukidanja prireza. Radi se o dohocima od imovine i imovinskih prava, od kapitala i drugi dohodak.

Porezne stope koje se primjenjuju pri oporezivanju tih konačnih dohodaka s 10 posto s prirezom rastu od iduće godine na 12 posto, s 20 posto na 24 posto i s 30 posto na 36 posto.

Time bi se jedinicama lokalne samouprave omogućilo zadržavanje željene razine prihoda i nakon ukidanja prireza te djelomično nadoknadili ostali eventualni gubici prihoda s osnove povećanja osnovnog osobnog odbitka i izmjena poreznih stopa na godišnje dohotke. Povećanjem stopa kojima se oporezuju konačni dohoci porezno opterećenje građana za te dohotke će ostati približno jednako dosadašnjem, smatraju u Vladi.

Tako će dogodine 12 posto poreza umjesto sadašnjih 10 posto poreza na dohodak s prirezom, plaćati paušalci iz samostalnih djelatnosti, a isto vrijedi i za dohotke od kamata, dividendi, najamnina, zakupnina, udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, dohodak od kapitala od otuđenja financijske imovine i udjela u kapitalu...

9 – ISPLATIVO ULAGANJE U DUG

Kamate od ulaganja građana u dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca koje izdaje Republika Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, primjerice, državne obveznice, trezorski zapisi i slično neće biti oporezive i izjednačavaju se s poreznim tretmanom kamata od ulaganja u obveznice koje nisu oporezive. Kako bi se građanima olakšao brzi povrat uloženih sredstava, neće biti oporezivo otuđenje dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca jer su njihova dospijeća u pravilu kraća od dvije godine.

10 – NAPOJNICE

Manče ili napojnice će se moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto. Po svakom naplaćenom računu u gotovini ili karticom iznos napojnice prijavljuje se u fiskalizaciji, a mjesečni iznos prikupljene napojnice poslodavac iskazuje po OIB-u zaposlenika kroz JOPPD obrazac. Porez na dohodak obračunava se na iznos koji premaši neoporeziv iznos napojnice bez plaćanja doprinosa.

---

image

Više ćemo poreza plaćati na kuće za odmor

Vojko Bašić/Cropix
---

11 – KUĆE ZA ODMOR ILI UMOR

Iduće će vlasnici stanova, kuća ili dijelova kuća što se ne koriste za stalno stanovanje nego povremeno ili sezonski po metru četvornom plaćati od 0,60 do pet eura godišnjeg poreza umjesto sadašnjih od 0,66 eura do 1,99 eura. Niža tarifa spuštena je za mrvicu, ali je veća podignuta za 151 posto.

Nije to najveće moguće poskupljenje, najviše porez može skočiti za one vikendice koje se sada oporezuju s 0,66 eura, a dogodine im porezna tarifa može skočiti na pet eura.

Ili, oni koji imaju 70 kvadrata vikendice u općinama i gradovima koji sada imaju najniži mogući porez od 0,66 eura po kvadratu sada plaćaju godišnje po 46 eura, a dogodine bi im ako tako odluče općine i gradovi na čijem su području nekretnine, porez mogao skočiti na pet eura ili 350 eura.

Građani koji sada plaćaju porez na kuće za odmor po najnižem iznosu u slučaju da skoče u najviši razred, plaćat će iduće godine za jedan kvadrat onoliko poreza koliko sada plaćaju za 7,57 kvadrata. Ako imaju nekretninu kojom se povremeno koriste od 100 kvadrata površine, onda će umjesto 66 eura dobiti uplatnicu za porez na 500 eura.

Sve ovisi o općinama i gradovima na čijem se području nalaze nekretnine, radi se o njihovim prihodima, a visinu poreza određuju sami, unutar okvira koje im propisuje država. Njihova je stvar hoće li podići ili spustiti poreze ili neće mijenjati ništa. Tako, na primjer, 1,99 eura po kvadratu kuće za odmor naplaćuju Split, Zadar, Dubrovnik, Korčula, Senj, Makarska, Rijeka... Ljudima koji plaćaju porez po 1,99 eura za nekretninu u Splitu ili Zadru porez za 60 kvadrata vikendice sa 119 eura može porasti na 300 eura, a za 150 kvadrata s 298 eura na 750 eura...

Porez na vikendice nema veze s paušalnim porezom na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova. To su dva različita poreza i to što netko plaća paušalni porez na iznajmljivanje apartmana turistima ne znači da ne mora platiti porez na kuće za odmor. Mora platiti oba poreza.

---

KRATKO I BITNO...

– ukida se prirez!

– mijenja se stopa poreza na dohodak s 20 i 30 posto na raspon niže od 15 do 23 posto i više od 25 do 34,50 posto za sve gradove i općine osim Zagreba koji može propisati još više stope

– podiže se odbitak za zaposlene s 530,9 na 560 eura, rastu olakšice za djecu i uzdržavane članove obitelji

– država plaća dio mirovinskog doprinosa iz prvog stupa za zaposlene s bruto plaćama do 1300 eura

– raste porez na vikendice sa sadašnjih 0,66 eura do 1,99 eura po metru četvornom na 0,60 do pet eura godišnjeg poreza po kvadratu

–​ manče ili napojnice u gotovini i dane karticama postaju neoporezive do 3360 eura godišnje, a sve više od toga oporezuje se s 20 posto poreza na dohodak

– s 3981,69 eura na 4200 eura mjesečne porezne osnovice raste prag za oporezivanje višom stopom poreza na dohodak

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO MORATE ZNATI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠTO MORATE ZNATI 2 0 12492 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-28 09:21:38 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-28 10:41:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-28 10:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kompletni vodič kroz poreznu reformu: Izračunali smo koliko će vam rasti plaća, a koliko porez na vikendice... [metakey] => porezna reforma, Prirezi, mirovinski doprinosi, Davanja iz plaće, kuće za odmor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/28\/5189979.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/24766485.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25581987.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/24837852.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25566685.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Split, 161218.
\nUmirovljenici uzivaju u nedjeljnom suncu na plazi Bacvice.
","

Koliko \u0107e Split opteretiti pla\u0107e svojih gra\u0111ana?<\/p>","

Vi\u0161e \u0107emo poreza pla\u0107ati na ku\u0107e za odmor<\/p>","

Kolike \u0107e biti olak\u0161ice za svako dijete<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_5189979_1920.jpg":"1920x1080","k_5189979_1280.jpg":"1280x1280","k_5189979_1024.jpg":"1024x1024","k_5189979_640.jpg":"640x640","k_5189979_480.jpg":"480x480","k_5189979_340.jpg":"340x340","k_5189979_220.jpg":"220x220","o_5189979_1280.jpg":"1280x851","o_5189979_1024.jpg":"1024x681","o_5189979_640.jpg":"640x425","o_5189979_480.jpg":"480x319","o_5189979_340.jpg":"340x226","o_5189979_220.jpg":"220x146","h_5189979_1280.jpg":"1280x854","h_5189979_1024.jpg":"1024x683","h_5189979_640.jpg":"640x427","h_5189979_480.jpg":"480x320","h_5189979_340.jpg":"340x227","h_5189979_220.jpg":"220x147","pp_5189979_1280.jpg":"1280x1628","pp_5189979_1024.jpg":"1024x1303","pp_5189979_640.jpg":"640x814","pp_5189979_480.jpg":"480x611","pp_5189979_340.jpg":"340x432","pp_5189979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_24766485_1920.jpg":"1920x1080","k_24766485_1280.jpg":"1280x1280","k_24766485_1024.jpg":"1024x1024","k_24766485_640.jpg":"640x640","k_24766485_480.jpg":"480x480","k_24766485_340.jpg":"340x340","k_24766485_220.jpg":"220x220","o_24766485_1280.jpg":"1280x796","o_24766485_1024.jpg":"1024x636","o_24766485_640.jpg":"640x398","o_24766485_480.jpg":"480x298","o_24766485_340.jpg":"340x211","o_24766485_220.jpg":"220x136","h_24766485_1280.jpg":"1280x854","h_24766485_1024.jpg":"1024x683","h_24766485_640.jpg":"640x427","h_24766485_480.jpg":"480x320","h_24766485_340.jpg":"340x227","h_24766485_220.jpg":"220x147","pp_24766485_1280.jpg":"1280x1628","pp_24766485_1024.jpg":"1024x1303","pp_24766485_640.jpg":"640x814","pp_24766485_480.jpg":"480x611","pp_24766485_340.jpg":"340x432","pp_24766485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1045","hd_25581987_1920.jpg":"1920x1080","k_25581987_1280.jpg":"1280x1280","k_25581987_1024.jpg":"1024x1024","k_25581987_640.jpg":"640x640","k_25581987_480.jpg":"480x480","k_25581987_340.jpg":"340x340","k_25581987_220.jpg":"220x220","o_25581987_1280.jpg":"1280x696","o_25581987_1024.jpg":"1024x557","o_25581987_640.jpg":"640x348","o_25581987_480.jpg":"480x261","o_25581987_340.jpg":"340x185","o_25581987_220.jpg":"220x119","h_25581987_1280.jpg":"1280x854","h_25581987_1024.jpg":"1024x683","h_25581987_640.jpg":"640x427","h_25581987_480.jpg":"480x320","h_25581987_340.jpg":"340x227","h_25581987_220.jpg":"220x147","pp_25581987_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581987_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581987_640.jpg":"640x814","pp_25581987_480.jpg":"480x611","pp_25581987_340.jpg":"340x432","pp_25581987_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_24837852_1920.jpg":"1920x1080","k_24837852_1280.jpg":"1280x1280","k_24837852_1024.jpg":"1024x1024","k_24837852_640.jpg":"640x640","k_24837852_480.jpg":"480x480","k_24837852_340.jpg":"340x340","k_24837852_220.jpg":"220x220","o_24837852_1280.jpg":"1280x812","o_24837852_1024.jpg":"1024x650","o_24837852_640.jpg":"640x406","o_24837852_480.jpg":"480x304","o_24837852_340.jpg":"340x215","o_24837852_220.jpg":"220x139","h_24837852_1280.jpg":"1280x854","h_24837852_1024.jpg":"1024x683","h_24837852_640.jpg":"640x427","h_24837852_480.jpg":"480x320","h_24837852_340.jpg":"340x227","h_24837852_220.jpg":"220x147","pp_24837852_1280.jpg":"1280x1628","pp_24837852_1024.jpg":"1024x1303","pp_24837852_640.jpg":"640x814","pp_24837852_480.jpg":"480x611","pp_24837852_340.jpg":"340x432","pp_24837852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25566685_1920.jpg":"1920x1080","k_25566685_1280.jpg":"1280x1280","k_25566685_1024.jpg":"1024x1024","k_25566685_640.jpg":"640x640","k_25566685_480.jpg":"480x480","k_25566685_340.jpg":"340x340","k_25566685_220.jpg":"220x220","o_25566685_1280.jpg":"1280x853","o_25566685_1024.jpg":"1024x682","o_25566685_640.jpg":"640x426","o_25566685_480.jpg":"480x320","o_25566685_340.jpg":"340x226","o_25566685_220.jpg":"220x146","h_25566685_1280.jpg":"1280x854","h_25566685_1024.jpg":"1024x683","h_25566685_640.jpg":"640x427","h_25566685_480.jpg":"480x320","h_25566685_340.jpg":"340x227","h_25566685_220.jpg":"220x147","pp_25566685_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566685_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566685_640.jpg":"640x814","pp_25566685_480.jpg":"480x611","pp_25566685_340.jpg":"340x432","pp_25566685_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15195462 Threads: 3 Questions: 3169065644 Slow queries: 7096584 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235333810 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/kompletni-vodic-kroz-poreznu-reformu-izracunali-smo-koliko-ce-vam-rasti-placa-a-koliko-porez-na-vikendice-1326195 [printLink] => /vijesti/biznis/kompletni-vodic-kroz-poreznu-reformu-izracunali-smo-koliko-ce-vam-rasti-placa-a-koliko-porez-na-vikendice-1326195?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288138 [name] => porezna reforma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezna-reforma [link] => /tag/porezna-reforma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731390 [name] => Prirezi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 12:41:49 [main_article_id] => 0 [alias] => prirezi [link] => /tag/prirezi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 670736 [name] => mirovinski doprinosi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-16 19:23:39 [main_article_id] => 0 [alias] => mirovinski-doprinosi [link] => /tag/mirovinski-doprinosi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 731391 [name] => Davanja iz plaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 12:41:49 [main_article_id] => 0 [alias] => davanja-iz-place [link] => /tag/davanja-iz-place ) [4] => stdClass Object ( [id] => 388549 [name] => kuće za odmor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuce-za-odmor [link] => /tag/kuce-za-odmor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO MORATE ZNATI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kompletni vodič kroz poreznu reformu: Izračunali smo koliko će vam rasti plaća, a koliko porez na vikendice... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/5189979.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/5189979.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/24766485.jpg [title] =>

Split, 161218.
Umirovljenici uzivaju u nedjeljnom suncu na plazi Bacvice.
Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25581987.jpg [title] =>

Koliko će Split opteretiti plaće svojih građana?

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/24837852.jpg [title] =>

Više ćemo poreza plaćati na kuće za odmor

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25566685.jpg [title] =>

Kolike će biti olakšice za svako dijete

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Male plaće imat će malo koristi, a ni veće plaće neće znatno narasti s poreznom reformom o kojoj slušamo četiri mjeseca i koja u posljednjem kvartalu ove godine ulazi u veliko finale jer će se odlučivati o visini poreza i konkretnijim koristima na plaće iduće godine.

Tako u posljednja tri mjeseca ove godine gradovi i općine moraju odučiti kolike će biti porezne stope na dohodak od prvog dana iduće godine kada prirez porezu na dohodak prestaje postojati i odlazi u povijest. Nisu to jedine promjene, mijenjaju se iznosi osobnih odbitaka, stope poreza na dohodak na ostale vrste dohodaka, smanjuje se teret mirovinskog doprinosa na male plaće...

1 – PROSJEČNA PLAĆA VEĆA OD SEDAM DO 67 EURA

U cijeloj šumi promjena, nitko se neće usrećiti značajnim rastom plaća. Prosječna plaća od 1140 eura u gradu s prirezom od 15 posto kakav plaćaju Splićani, porast će 29,92 eura ako porezna stopa ostane 20 posto, ako padne na 15 posto narast će 67,67 eura, a ako bude 23 posto onda se rast plaće topi na sedam eura.

Znači korist od kompletne porezne reforme iznosi od sedam do 67,67 eura za prosječno plaćenog samca koji živi u Splitu, a u taj su obračun uključene sve promjene poreznih stopa, ukidanje prireza i rast odbitaka.

Svi računi koje budemo imali u ovom tekstu odnose se na plaće s 15 posto prireza i samce u koje se ubrajaju svi koji na poreznim karticama nemaju uzdržavane članove obitelji, a djecu koristi bračni partner kao poreznu olakšicu, oni s članovima obitelji i djecom koja zarađuju više od limita za uzdržavane članove obitelji...

2 – ADIO PRIREZU

U Hrvatskoj postoje dvije porezne stope kojom se oporezuju plaće, od 20 i 30 posto, a dogodine će svaki grad i općina imati svoje stope u zakonski propisanom rasponu.

Od 1. siječnja ukida se prirez koji je bio opcijski porez za koji je zakonom bila utvrđena maksimalna stopa ovisno o veličini grada i općine. Neki su imali prirez, neki nisu, a trenutno 55 posto gradova i općina imaju prirez. Dogodine prireza neće biti, ali će biti šarolikih poreznih stopa.

Niža stopa po novom može iznositi od 15 do 23 posto, a u Zagrebu 23,60 posto. Veća porezna stopa koja sada iznosi 30 posto smije iznositi od 25 do 34,50 posto, a u Zagrebu 35,40.

Podignu li ih gradovi na najveće dopuštene zakonske razine, a iz Zagreba su najavili da će to učiniti jer trebaju kompenzirati gubitak 18 posto prireza, istopit će se glavnina koristi na plaće. Split, kao i svi gradovi veći od 30.000 stanovnika može imati dvije porezne stope, nižu od 15 do 23 posto i višu od 25 do 34,50 posto.

---

image

Kolike će biti olakšice za svako dijete

Saša Burić/Cropix
---

3 – MATEMATIKA RASTA PLAĆA

Kako se od iduće godine posve ukida prirez, tako su gradovi prvi put dobili slobodu određivanja kolike će stope biti na njihovu području.

Tako će plaća od 553 eura zaposlenog u Splitu koji trenutno plaća jedan od najvećih prireza u zemlji od 15 posto, porasti od iduće godine mjesečno za 41,34 eura, osim ako se Split odluči nižu stopu poreza na dohodak od 20 posto povećati na najvećih dopuštenih 23 posto.

Ukoliko stopa ostane ista plaća raste za 42,70 eura, a smanji li je grad na 15 posto plaća će narasti za 44,94 eura. Treba znati da su u ovaj izračun rasta plaća uključene sve olakšice koje je Vlada pripremila poreznom reformom i povećanje osobnog odbitka i olakšice na plaćanje mirovinskog doprinosa. Tako će za ovu plaću poslodavac uplatiti u prvi mirovinski stup 15 posto doprinosa koji sada iznosi 105 eura, a dogodine će iznositi 60 eura, dok uplate u drugi stup ostaju nepromijenjenih 35 eura.

Njegovom kolegi sa 676 eura mjesečne neto plaće reforma će dogodine donijeti mjesečni rast plaće od 35,5 eura ako porezna stopa ostane 20 posto, ako padne na 15 posto plaća raste za 45 eura, a sa stopom od 23 posto ta korist od reforme iznosi 29,79 eura.

Mjesečna plaća od 800 eura zaposlenog u Splitu dogodine će rasti 28 eura ako stopa poreza na dohodak ostane na 20 posto, poraste li na maksimalnih 23 posto plaća će porasti za 18 eura, a u slučaju da porezna stopa padne na najnižih 15 posto onda će plaća porasti za 45 eura.

4 – OBRAČUN ZA ‘DEBLJE‘ BUŠTE

Ako je netko pomislio da će zato profitirati oni s većim plaćama, odgovor je kako-tko. Splićanin koji sada zarađuje 2000 eura može računati da mu plaća može dogodine narasti od 6,7 eura s 23 posto porezne stope do 157 eura koliko povećanje iznosi uz stopu od 15 posto. Ostane li porez na 20 posto plaća će narasti 63 eura.

Onaj tko prima 3700 eura plaće trenutno plaća porez po 20 i po 30 posto, a dogodine će plaćati samo po nižoj stopi. Ako Split uvede najveću dopuštenu poreznu stopu od 23 posto, onda će dogodine ova plaća narasti za 25 eura, a može porasti za 354 eura uz primjenu stope od 15 posto. Zadrži li se stopa poreza na dohodak na 20 posto, onda će dogodine plaća od 3700 eura narasti za 148 eura.

---

image

Split, 161218.
Umirovljenici uzivaju u nedjeljnom suncu na plazi Bacvice.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

5 – MIROVINSKI DOPRINOSI ZA 17 EURA VEĆE PLAĆE

Ma što gradovi i općine odlučili o poreznim stopama, čak da sutra Vlada ukine porez na dohodak, malene plaće neće porasti ni centa jer se na njih ne plaća porez. Zbog poreznih promjena ni centa neće porasti plaće samaca koje iznose do 530 eura, plaće zaposlenih s jednim djetetom do 764 eura, zaposleni s dvoje djece porez počinju plaćati na neto plaće veće od 1096 eura, a oni s troje na 1560 eura...

Svima čije plaće ne dosežu ove iznose, nijedna promjena poreza na dohodak i ukidanje prireza ne može podići plaću jer porez uopće ne plaćaju.

Baš zato se Vlada upustila u mijenjanje doprinosa za prvi mirovinski stup za bruto plaće do 1300 eura koje bi se već na plaće u prosincu počelo primjenjivati da bi se prve takve plaće isplatile u siječnju iduće godine. Tako će se dio doprinosa za te plaće platiti iz proračuna. Za bruto plaće do 700 eura uvodi se fiksna olakšica od 300 eura na mirovinski doprinos u prvom stupu, a za plaće veće od 700 eura do 1300 eura se postupno smanjuje olakšica. Olakšica neće utjecati na izračun buduće mirovine i neće smanjiti buduće iznose mirovine iz prvog stupa ili fonda generacijske solidarnosti jer će se mirovine određivati kao da olakšice nema.

U Hrvatskoj od ukupno 2,8 milijuna obveznika poreza na dohodak čak njih milijun i pol ne plaća porez na dohodak. Iz Vlade poručuju da će plaće za milijun zaposlenih od siječnja iduće godine zbog nove mirovinske olakšice narasti prosječno po 17,35 eura. Po svakom zaposlenom čije plaće ne prelaze 1300 eura bruto, plaće će u siječnju iduće godine porasti od 6,72 eura do 42,90 eura.

Ta će promjena zahvatiti neto plaće samaca u Splitu koji sada primaju neto plaće do 930 eura. Navedeno umanjenje osnovice za obračun doprinosa odnosi se isključivo na primitke po osnovi plaće, a ne na ostale primitke uz plaću poput potpora, nagrada, dnevnica i bonusa isplaćenih iznad neoporezivih iznosa.

6 – ODBITAK RASTE

U paketu poreznih promjena je povećanje osobnog odbitka s 530,90 eura na 560 eura za svakog zaposlenog, dok olakšice za djecu rastu s 232 na 280 eura za prvo dijete i uzdržavanog supružnika, s 332 na 392 eura za drugo dijete... Ukupna olakšica za roditelja s jednim djetetom raste sa 764 eura na 840 eura, za roditelja s dvoje djece 1096 eura na 1232 eura...

Dogodine se ukida osnovica osobnog odbitka iz koje se primjenom koeficijenata utvrđuju svi odbici i za zaposlene i za članove njihovih obitelji. Stvari se vraćaju na nekadašnje pa će se iz osobnog odbitka za svakog zaposlenog po novim koeficijentima računati olakšice za članove obitelji.

7 – VEĆI PRAG ZA VEĆE PLAĆE

Podiže se i prag za oporezivanje višom poreznom stopom s 3981,69 eura mjesečno ili 47.780,28 eura godišnje, na 4200 eura mjesečno ili 50.400 eura godišnje.

Marko Primorac, ministar financija, bio je rekao da veću stopu poreza na dohodak od 30 posto plaća jako mali broj građana. Ukupno ih je u Hrvatskoj oko 11 tisuća, a polovica živi u Zagrebu. Unatoč tome što je njihov broj relativno malen samo u Zagrebu plate oko 133 milijuna eura poreza na dohodak.

Porez po najvišoj stopi od 30 posto sada plaćaju samci s neto plaćama višim od 3597 eura, zaposleni s jednim djetetom na neto plaće više od 3830 eura, zaposleni s dvoje djece na neto plaće više od 4161 euro...

---

image

Koliko će Split opteretiti plaće svojih građana?

Vojko Bašić/Cropix
---

8 – PAUŠAL RASTE NA 12 POSTO

Dok je Vlada gradovima i općinama ostavila da u propisanom okviru odluče o visini stopa poreza na dohodak na plaće, na ostale dohotke je propisala nove porezne stope koje su povećane zbog ukidanja prireza. Radi se o dohocima od imovine i imovinskih prava, od kapitala i drugi dohodak.

Porezne stope koje se primjenjuju pri oporezivanju tih konačnih dohodaka s 10 posto s prirezom rastu od iduće godine na 12 posto, s 20 posto na 24 posto i s 30 posto na 36 posto.

Time bi se jedinicama lokalne samouprave omogućilo zadržavanje željene razine prihoda i nakon ukidanja prireza te djelomično nadoknadili ostali eventualni gubici prihoda s osnove povećanja osnovnog osobnog odbitka i izmjena poreznih stopa na godišnje dohotke. Povećanjem stopa kojima se oporezuju konačni dohoci porezno opterećenje građana za te dohotke će ostati približno jednako dosadašnjem, smatraju u Vladi.

Tako će dogodine 12 posto poreza umjesto sadašnjih 10 posto poreza na dohodak s prirezom, plaćati paušalci iz samostalnih djelatnosti, a isto vrijedi i za dohotke od kamata, dividendi, najamnina, zakupnina, udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, dohodak od kapitala od otuđenja financijske imovine i udjela u kapitalu...

9 – ISPLATIVO ULAGANJE U DUG

Kamate od ulaganja građana u dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca koje izdaje Republika Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, primjerice, državne obveznice, trezorski zapisi i slično neće biti oporezive i izjednačavaju se s poreznim tretmanom kamata od ulaganja u obveznice koje nisu oporezive. Kako bi se građanima olakšao brzi povrat uloženih sredstava, neće biti oporezivo otuđenje dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca jer su njihova dospijeća u pravilu kraća od dvije godine.

10 – NAPOJNICE

Manče ili napojnice će se moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto. Po svakom naplaćenom računu u gotovini ili karticom iznos napojnice prijavljuje se u fiskalizaciji, a mjesečni iznos prikupljene napojnice poslodavac iskazuje po OIB-u zaposlenika kroz JOPPD obrazac. Porez na dohodak obračunava se na iznos koji premaši neoporeziv iznos napojnice bez plaćanja doprinosa.

---

image

Više ćemo poreza plaćati na kuće za odmor

Vojko Bašić/Cropix
---

11 – KUĆE ZA ODMOR ILI UMOR

Iduće će vlasnici stanova, kuća ili dijelova kuća što se ne koriste za stalno stanovanje nego povremeno ili sezonski po metru četvornom plaćati od 0,60 do pet eura godišnjeg poreza umjesto sadašnjih od 0,66 eura do 1,99 eura. Niža tarifa spuštena je za mrvicu, ali je veća podignuta za 151 posto.

Nije to najveće moguće poskupljenje, najviše porez može skočiti za one vikendice koje se sada oporezuju s 0,66 eura, a dogodine im porezna tarifa može skočiti na pet eura.

Ili, oni koji imaju 70 kvadrata vikendice u općinama i gradovima koji sada imaju najniži mogući porez od 0,66 eura po kvadratu sada plaćaju godišnje po 46 eura, a dogodine bi im ako tako odluče općine i gradovi na čijem su području nekretnine, porez mogao skočiti na pet eura ili 350 eura.

Građani koji sada plaćaju porez na kuće za odmor po najnižem iznosu u slučaju da skoče u najviši razred, plaćat će iduće godine za jedan kvadrat onoliko poreza koliko sada plaćaju za 7,57 kvadrata. Ako imaju nekretninu kojom se povremeno koriste od 100 kvadrata površine, onda će umjesto 66 eura dobiti uplatnicu za porez na 500 eura.

Sve ovisi o općinama i gradovima na čijem se području nalaze nekretnine, radi se o njihovim prihodima, a visinu poreza određuju sami, unutar okvira koje im propisuje država. Njihova je stvar hoće li podići ili spustiti poreze ili neće mijenjati ništa. Tako, na primjer, 1,99 eura po kvadratu kuće za odmor naplaćuju Split, Zadar, Dubrovnik, Korčula, Senj, Makarska, Rijeka... Ljudima koji plaćaju porez po 1,99 eura za nekretninu u Splitu ili Zadru porez za 60 kvadrata vikendice sa 119 eura može porasti na 300 eura, a za 150 kvadrata s 298 eura na 750 eura...

Porez na vikendice nema veze s paušalnim porezom na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova. To su dva različita poreza i to što netko plaća paušalni porez na iznajmljivanje apartmana turistima ne znači da ne mora platiti porez na kuće za odmor. Mora platiti oba poreza.

---

KRATKO I BITNO...

– ukida se prirez!

– mijenja se stopa poreza na dohodak s 20 i 30 posto na raspon niže od 15 do 23 posto i više od 25 do 34,50 posto za sve gradove i općine osim Zagreba koji može propisati još više stope

– podiže se odbitak za zaposlene s 530,9 na 560 eura, rastu olakšice za djecu i uzdržavane članove obitelji

– država plaća dio mirovinskog doprinosa iz prvog stupa za zaposlene s bruto plaćama do 1300 eura

– raste porez na vikendice sa sadašnjih 0,66 eura do 1,99 eura po metru četvornom na 0,60 do pet eura godišnjeg poreza po kvadratu

–​ manče ili napojnice u gotovini i dane karticama postaju neoporezive do 3360 eura godišnje, a sve više od toga oporezuje se s 20 posto poreza na dohodak

– s 3981,69 eura na 4200 eura mjesečne porezne osnovice raste prag za oporezivanje višom stopom poreza na dohodak

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Saša Burić/Cropix
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Split, 161218.
Umirovljenici uzivaju u nedjeljnom suncu na plazi Bacvice.

Vojko Bašić/Cropix

Koliko će Split opteretiti plaće svojih građana?

Vojko Bašić/Cropix

Više ćemo poreza plaćati na kuće za odmor

Saša Burić/Cropix

Kolike će biti olakšice za svako dijete

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/kompletni-vodic-kroz-poreznu-reformu-izracunali-smo-koliko-ce-vam-rasti-placa-a-koliko-porez-na-vikendice-1326195 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3e9a993dbee1a5c66c0dcb2b588a726828e8e13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kompletni+vodi%C4%8D+kroz+poreznu+reformu%3A+Izra%C4%8Dunali+smo+koliko+%C4%87e+vam+rasti+pla%C4%87a%2C+a+koliko+porez+na+vikendice...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkompletni-vodic-kroz-poreznu-reformu-izracunali-smo-koliko-ce-vam-rasti-placa-a-koliko-porez-na-vikendice-1326195 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkompletni-vodic-kroz-poreznu-reformu-izracunali-smo-koliko-ce-vam-rasti-placa-a-koliko-porez-na-vikendice-1326195 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO MORATE ZNATI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisŠTO MORATE ZNATI

Kompletni vodič kroz poreznu reformu: Izračunali smo koliko će vam rasti plaća, a koliko porez na vikendice...

28. rujna 2023. - 12:41

Male plaće imat će malo koristi, a ni veće plaće neće znatno narasti s poreznom reformom o kojoj slušamo četiri mjeseca i koja u posljednjem kvartalu ove godine ulazi u veliko finale jer će se odlučivati o visini poreza i konkretnijim koristima na plaće iduće godine.

Tako u posljednja tri mjeseca ove godine gradovi i općine moraju odučiti kolike će biti porezne stope na dohodak od prvog dana iduće godine kada prirez porezu na dohodak prestaje postojati i odlazi u povijest. Nisu to jedine promjene, mijenjaju se iznosi osobnih odbitaka, stope poreza na dohodak na ostale vrste dohodaka, smanjuje se teret mirovinskog doprinosa na male plaće...

1 – PROSJEČNA PLAĆA VEĆA OD SEDAM DO 67 EURA

U cijeloj šumi promjena, nitko se neće usrećiti značajnim rastom plaća. Prosječna plać...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:08